Citas ziņas

50 miljonu atbalsts vēl pagaidām teorētisks

Dace Preisa, Zane Pudāne, Māris Ķirsons, 04.12.2006

Jaunākais izdevums

Uzņēmēju cerības nākamgad startēt uz 50 milj. eiro atbalstu nav lielas, jo nav noteiktas valsts tautsaimniecības prioritātes, kuras šādi atbalstīt.

Finanšu ministrijas ES struktūrfondu departamenta direktores vietnieks Aleksandrs Antonovs skaidro, ka izveidot atbalsta programmu lielajiem projektiem ir Eiropas Komisijas prasība, taču Eiropas Komisija (EK) sākotnējās diskusijās par nākamo ES fondu plānošanas periodu norādīja, ka katrai ES dalībvalstij būtu jāzina, kādas nozares ir tās attīstības potenciāls, un jāmērķē sasniedzamais atbalsts to virzienā. "Tas nenozīmē, ka citas nozares tiek atstātas novārtā, tomēr prioritātes ir jāizvirza," uzsver A. Antonovs.

Izvairās no konkrētības

Savukārt Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks Andris Liepiņš norāda, ka Nacionālajā attīstības plānā (NAP) ir definēti prioritāšu noteikšanas principi, taču ne pašas prioritātes. "Politikas veidošanā esam izvairījušies no nozaru nosaukšanas. Tas arī ir tas labākais - drīkst pieteikties visi, jo nav ierobežojumu," spriež A. Liepiņš, piebilstot, ka, protams, tiek saglabāts uzstādījums, ka uzsvars jāliek uz zinātni un izglītību veicinošām aktivitātēm.

Nav mērķa, nav naudas

Tādejādi visticamāk, vairākus desmitus miljonus eiro saņems Satiksmes un Vides ministriju pārraudzītās nozares - vide un infrastruktūra, jo šo nozaru mērķi ir iekļauti darbības programmās. "Teorētiski nav izslēgts, ka atbalstu varēs saņemt arī citas nozares, piemēram, uzņēmējdarbība," norāda A. Antonovs, piebilstot, ka tas iespējams, ja tiek ievērotas "konkurenci neierobežošanas prasības".

Tomēr A. Antonovs uzsver, ka šāda iespēja pagaidām ir vairāk teorētiska, jo par uzņēmējdarbības atbalstu atbildīgā Ekonomikas ministri ja (EM) pagaidām nav noteikusi nedz tautsaimniecības prioritātes, kuru sektori varētu saņemt īpašu atbalstu valsts kopējās ekonomiskās izaugsmes veicināšanai, nedz specifiskos kritērijus šai un citām programmām, pēc kurām projekti tiks salīdzināti savā starpā.

Nekas neesot nokavēts

A. Antonovs, jautāts par to vai nu nebūtu pēdējais brīdis noteikt, kādām jābūt tautsaimniecības prioritātēm, saka: "Neko vēl neesam nokavējuši un arī nemēģinām skriet vilcienam pa priekšu."

Ja EM vēl atlikušajos darbības programmu papildinājumu saskaņošanas mēnešos tomēr izstrādātu valsts tautsaimniecības virzības prioritātes, nav izslēgts, ka atbalstu varētu saņemt arī kāds vietējais uzņēmums, kas vēlētos taisīt teju "revolūciju" savā nozarē.

Jābūt pārliecinātiem

Taču, runājot par to, kādam biznesam EK varētu piešķirt pārdesmit miljonus eiro, A.Antonovam mīļš ir piemērs par Volkswagen rūpnīcas izvietošanu Latvijā.

Tik vērienīgam un svarīgam būtu jābūt biznesa plānam. Ideālā gadījumā potenciālajiem lielo projektu finansējuma saņēmējiem būtu jābūt pieminētiem nule kā EK apstiprinātajās darbības programmās. Tomēr, pagaidām neesot noteiktām tautsaimniecības prioritātēm un konkrētām valdības pārrunām ar investoriem, pagaidām lielo projektu atbalsts vairāk orientēts uz vides un satiksmes jautājumiem, iespējamajiem uzņēmēju projektiem, kas vēlētos startēt uz šādu atbalstu, būtu jābūt ļoti labi pamatotiem, jo lēmumu par atbalsta piešķiršanu pieņems Eiropas Komisija, nevis vietējās autoritātes.

Jāplāno laikus

Taču saskaņā ar FM ierēdņa teikto, ir iespējams izdarīt grozījumus operacionālajās programmās arī vēlākajos septiņos gados, ja pēkšņi kādā no nozarēm parādās potenciāls liela projekta realizācijai.

Tomēr vispirms būtu jāmeklē iespējas precīzāk mērķēt ES fondu atbalstu uz Latvijas attīstībai vissvarīgākajiem jautājumiem jau tagad. Prioritāro nozaru izvirzīšana ne vienmēr nozīmētu ierobežojumus, bet gan pozitīvas diskriminācijas iespēju projektu vērtēšanā vai līdzfinanšjuma noteikšanā, norāda A. Antonovs.

Alternatīvas ir

Ekonomikas ministrijas ES fondu ieviešanas departamenta direktora vietnieks Mārtiņš Jansons norāda, ka, iespējams, tomēr tiks izveidota arī programma, kur tieši uzņēmumi varēs saņemt arī vairāku miljonu atbalstu grantu veidā, lai gan vispārējais uzstādījums ES fondu apguvē nākotnē neparedz investīcijas pamatlīdzekļu iegādei. Šobrīd izstrādes stadijā ir inovāciju programma, kas paredz atbalstu augsto tehnoloģiju nozaru uzņēmumiem, kas spēs attīstīt ražošanu ar augstu pievienoto vērtību.

Bizness gaida starta šāvienu lielajiem projektiem

ES līdzfinansējums līdz 50 milj. eiro lielo rūpniecības projektu realizācijai var iekārdināt īstenot vērienīgus projektus.

To liecina aptaujāto uzņēmēju teiktais. Tiesa, uzņēmējiem neesot zināmi ne šāda atbalsta saņemšanas nosacījumi, ne projektu atlases kritēriji, ne nozares, kurās tādi tiktu atbalstīti. Vairāku uzņēmumu vadītāji atzina, ka jautājums par tik lielām investīcijām ir īpašnieku kompetencē un līdz ar to viņu ziņā esot pieņemt tik svargu lēmumu. Jāņem vērā, ka šobrīd Latvijā nav daudz tādu ražošanas uzņēmumu, kuri varētu atvzēties uz vairāku desmitu vai simts miljonu eiro projektu realizāciju. Kā reālākie pretendenti tiek minēti esošie lielražotāji, gan arī kompānijas, kuru mātes ir ārvalstu kompānijas, kuras nospraudušas mērķi izvērst ražošanu Latvijā.

Grib zināt nosacījumus

"Spanogroup nav atteikusees no idejas Latvijā būvēt rūpnīcu, kurā ražotu ne tikai kokskaidu, bet arī MDF, mēbeļu lamināta un grīdas lamināta plātnes, ja vien būs valsts atbalsts," norāda Spanogroup pārstāvja SIA Latbord direktors Māris Vinklers. Viņš uzsver, ka Latvijas priekšrocības salīdzinājumā ar Igauniju un Lietuvu ir gan ģeogrāfiskais stāvoklis, gan koksnes izejvielu resursi. Tiesa, Spanogroup arī Krievijā risina jautājumu par iespējamo rūpnīcas būvniecību.

Db jau rakstīja, ka šis projekts iestrēga, jo Latvijas valsts rīcībā nebija instrumentu, kā atbalstīt šo projektu (ne valsts subsīdiju, ne nodokļu atlaižu, nebija iespējams piesaistīt arī ES struktūrfondu atbalstu), jo investors vēlējās, ieguldot plātņu rūpnīcas izveidē līdz 250 milj. eiro, saņemt valsts atbalstu - 34 % apmērā (85 milj. eiro). Vēlāk potenciālais investors projektu "apcirpa" līdz 135 milj. eiro, bet arī šajā samazinātajā versijā valsts atbalstu 45.9 milj. eiro no Latvijas nebija iespējams saņemt.

"Vispirms gribētu redzēt, kādi ir nosacījumi, vai vispār koksnes plātņu ražotnes izveide Latvijā uz šādu atbalstu varēs pretendēt," norāda Māris Vinklers. Viņš norāda, ka lielo investīciju projektu realizācijai Polijā, Čehijā un pat Lietuvā šo valstu valdības piešķir noteiktu atbalstu gan grantu shēmās, gan ar ES struktūrfondu līdzekļiem.

Var pacelt

"Latvijā ir vairākas kompānijas, kuras spēj pacelt projektus vairāku desmitu milj. eiro apmērā, arī a/s Severstaļlat ir to vidū," uzsver metāla izstrādājumu ražošanas un metālu tirdzniecības a/s Severstaļlat valdes loceklis Roberts Dlohi. Viņš norāda, ka kompānijas izvērstā starptautiskā darbība var likt izvēlēties - visu ražot (lieljaudas rūpnīca) vienā valstī (piemēram, Latvijā) vai arī katrā atsevišķi katrā tirgū. "Atbalsta cipars ir pievilcīgs un varētu iekārdināt pat tos, kuri jau ir realizējusī vai arī vēl turpina lielus rūpniecības projektus," uzsver R. Dlohi. Viņš gan atzīst, ka tādā gadījumā valstij būtu jābūt stratēģijai, ko attīstīt - kādu konkrētu nozari, kādu produktu ražošanu.

Varētu izmantot

"Ja šāda programma tiks izveidota, mēs vispirms aplūkosim visus nosacījumus, pirms pieteiksimies. Taču šobrīd pateikt droši jā vai nē nav iespējams," uzsver Cemex valdes priekšsēdētājs Luiss Migels Kantū (Luis Miguel Cantu). Viņš norāda, ka ir vairākas citas ES atbalsta programmas, uz kurām Cemex ir pieteicies, kā darbinieku apmācība, vides jautājumi utt. "Uzskatu, ka lielajiem ražotājiem nepieciešams arī atbalsts, kas nav ekonomisks, kā būvniecības atļauju iegūšanas procesa paātrināšana utt.," norāda L.M. Kantū. Db jau vairākkārt ziņoja, ka vienīgais cementa ražotājs Latvijā, Meksikā reģistrētais koncerns Cemex sola investēt 160 milj. USD jaunas ražotnes būvniecībā, tādējādi novēršot cementa deficītu Latvijas būvmateriālu tirgū.

Knauf pieteiksies

Būvmateriālu ražošanas uzņēmuma Knauf valdes loceklis Jānis Kraulis šādas atbalsta programmas izveidi vērtē pozitīvi, jo no tās iegūs visa Latvijas tautsaimniecība. "Kā rāda pieredze, tad lielie uzņēmumi ir transparenti, caurspīdīgi, maksā vairāk nodokļus. Labi jau darbojas atbalsts mazajiem uzņēmumiem, taču tiem nereti tā struktūra ir necaurspīdīga un projekti vērsti uz naudas atmazgāšanu," uzsver J. Kraulis. Savukārt lielajiem uzņēmumiem investīcijas ir daudz lielākas. Ja šāda programma tiks izveidota, Knauf labprāt pieteiktos, uzsver J. Kraulis.

Db (25.09.) vēstīja, ka Knauf nākamajā gadā investēs 20 milj. eiro Latvijas rūpnīcā, lai paplašinātu ģipškartona ražošanu. Šogad kaļķa un cementa produktu rūpnīcas izveidē firma investēja 8 milj. eiro.

Ražošana koncentrējas

Globalizācijas rezultātā standarta produktu ražošana koncentrējas lielās rūpnīcās un līdz ar to arī Latvijā šim faktam nevar nepievērst uzmanību, secina asociācijas Latvijas koks izpilddirektors Andris Plezers. Viņš norāda, ka šī iemesla dēļ arī Latvijā vajadzētu būt atbalsta iespējām tieši lielo ražotņu projektu īstenošanai, jo mazajiem dažādi atbalsta pasākumi jau ir.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Lielāko nekustamā īpašuma darījumu TOP 70

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 21.09.2007

Rīgas Brīvostas pārvalde februārī SIA Rīgas pasažieru terminālis pārdevusi 59 890 kvadrātmetrus zemes ar muitas ēku Eksporta ielā 3a, 3b.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais līdz šim reģistrētais nekustamā īpašuma pirkuma darījums: SIA PK Investments (AS Pro Kapital un divu Igaunijā reģistrētu kompāniju meitasuzņēmums) šā gada martā par 103,04 miljoniem latu pārdevusi tirdzniecības centru Domina - 8,13 hektārus zemes ar divām būvēm Ieriķu ielā 3. Uzzini, kuri ir citi lielākie darījumi!

Oficiālo lielo - miljons latu vai vairāk - nekustamā īpašuma darījumu skaits Rīgā strauji sarūk: pagājušā gada otrajā pusgadā tādu bija vismaz 55, bet šā gada pirmajā pusgadā - vairs tikai 36.

Īpaši lielo darījumu skaits galvaspilsētā pastāvīgi pieauga kopš 2005. gada pirmā pusgada, kad tikai 20 darījumu summa bija viens miljons latu vai lielāka un lielākā oficiālā darījuma summa bija 3,67 miljoni latu. Pagājušā gada pirmajā pusgadā virs miljona latu jau bija veseli 55 darījumi, virs miljona dolāru - vismaz 87. Savukārt šā gada pirmais pusgads gan ir atnesis absolūto viena darījuma summas rekordu, Vācijas uzņēmumam par vairāk nekā 103 miljoniem latu iegādājoties tirdzniecības centru Domina un tā zemes platības. Toties oficiālo - zemesgrāmatās fiksēto - darījumu virs miljona latu bijis tikai 36, virs miljona dolāru - tikai 60.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Saeima pieņem atbalsta paketi apkures izmaksu pieauguma segšanai iedzīvotājiem

LETA, 11.08.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, paredzot veikt virkni pasākumu siltumapgādes un apkures izmaksu pieauguma daļējai segšanai mājsaimniecībām.

Grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā veikti, lai mazinātu negatīvo sociālekonomisko ietekmi uz iedzīvotāju ienākumiem, kas saistīti ar iepriekš nepieredzētu energoresursu strauju cenu kāpumu.

Atbalsta pakotnē iekļauto pasākumu kopējo atbalsta summa būs ap 442,25 miljoniem eiro.

Atbalsts siltumapgādes un apkures nodrošinājuma izmaksu segšanā mājsaimniecībām risinājums ir horizontāls atbalsts mājsaimniecībām ar siltumapgādi un apkuri saistīto izmaksu pieauguma daļējai segšanai no valsts budžeta līdzekļiem un tas nosaka sešus atbalsta veidu virzienus - centralizētā siltumapgāde, dabasgāze, ko izmanto apkurei, elektroenerģija, ko izmanto apkurei, kā arī koksnes granulas, koksnes briketes un malka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai mazinātu negatīvo sociālekonomisko ietekmi uz iedzīvotāju ienākumiem, kas saistīti ar iepriekš nepieredzētu energoresursu strauju cenu kāpumu, paredzēta virkne pasākumu siltumapgādes un apkures nodrošinājuma izmaksu segšanai mājsaimniecībām, paredz valdības otrdien atbalstītie grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā.

Atbalsta pakotnē iekļauto pasākumu kopējo atbalsta summu plānots palielināt no sākotnēji pieteiktajiem 350 līdz 442,25 miljoniem eiro.

Atbalsts siltumapgādes un apkures nodrošinājuma izmaksu segšanā mājsaimniecībām risinājums ir horizontāls atbalsts mājsaimniecībām ar siltumapgādi un apkuri saistīto izmaksu pieauguma daļējai segšanai no valsts budžeta līdzekļiem un tas paredz sešus atbalsta veidu virzienus - centralizētā siltumapgāde, dabasgāze, ko izmanto apkurei, elektroenerģija, ko izmanto apkurei, kā arī koksnes granulas, koksnes briketes un malka.

Tirgotāju elektroenerģijas piedāvājumos mājsaimniecībām jau pašreizējā elektroenerģija cena pārsniedz 0,1 eiro par kilovatstundu (eiro/KWh). Aplēses liecina, ka šī tendence apkures sezonā visticamāk pieaugs. Tāpēc noteikti elektroenerģijas cenas griesti, virs kuriem mājsaimniecībām tiktu 50% apmērā kompensētas izmaksas par elektroenerģiju - 0,16 eiro/KWh, proti, valsts kompensē 50% no elektroenerģijas cenas, kas pārsniedz 0,16 eiro/KWh, bet kompensācijas elektroenerģijas cena nepārsniedz 0,1 eiro/KWh.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā daļa iedzīvotāju mobilo ierīču lādēšanu naktī uzskata par pilnīgi drošu vai arī uzskata, ka ierīces aizdegšanas risks ir vairāk teorētisks, nekā praktisks, liecina If Apdrošināšana veiktā aptauja.

Taču If Zviedrijas uzņēmumā nesen klientam tika kompensēta pilnībā izdeguša dzīvokļa atjaunošana pēc ugunsgrēka, kuru izraisīja pa nakti lādēties atstāta iPod ierīce.

If Apdrošināšana veiktā aptauja liecina, ka 51% mobilo ierīču – tālruņu, planšetdatoru, mūzikas ierīču un citu – lietotāji tās mēdz uzlādēt tikai naktī, bet vēl 45% tās mēdz lādēt pēc vajadzības gan dienā, gan naktī. Savukārt tikai 4% iedzīvotāju nekad nemēdz savas mobilās ierīces uzlādēt nakts laikā.

Veiktā aptauja arī liecina, ka par pilnībā drošu mobilo ierīču lādēšanu naktī uzskata 45% aptaujas dalībnieku, bet vēl 41% ir pārliecināts, ka risks ir vairāk teorētisks, nekā praktisks. Savukārt tikai 10% aptaujas dalībnieku uzskata, ka ierīces uzlāde naktī ir bīstama, jo tā var aizdegties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesamērīgais valsts atbalsts elektroenerģijas ražotājiem obligātā iepirkuma ietvaros ir ilgtermiņa problēma, kas būs jārisina arī jaunajai valdībai, piektdien, 27.jūlijā raksta laikraksts Dienas Bizness.

Nākotnē lielāka uzmanība jāpievērš atbalsta saņēmēju kontrolei, kā arī jāmeklē kompromiss, lai pārtrauktu šo bezjēdzīgo valsts atbalsta politiku, intervijā DB norāda uzņēmuma Latvijas Gāze valdes priekšsēdētājs un bijušais premjerministrs Aigars Kalvītis. Viņš nenoliedz, ka obligātā iepirkuma komponentes (OIK) pirmsākumi meklējami viņa valdības laikā, taču piebilst, ka līdz 2007.gadam OIK slogs bija neliels un samērīgs.

Kā vērtējat šobrīd izveidojušos situāciju, kad OIK slogs elektroenerģijas patērētājiem kļuvis nepanesams?

Jāsaka, ka jebkurš nesamērīgs atbalsts ir slogs patērētājiem. Atbalsts obligātā iepirkuma (OI) ietvaros nesamērīgs kļuva 2009.gadā, kad Valda Dombrovska valdība pieņēma lēmumu par grozījumiem Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr.221, kas pavēra vārtus neierobežotai OIK sloga uzkraušanai patērētājiem. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) jau toreiz valdību brīdināja, ka, piemērojot MK noteikumos ietverto formulu arī stacijām, kuru jauda pārsniedz četrus megavatus, elektroenerģijas OI izmaksas un lietotāju maksājumi par elektroenerģiju palielināsies. Neraugoties uz SPRK iebildumiem, grozījumi tika apstiprināti. Jāpiebilst, ka svarīgi ir atskatīties arī uz OIK vēsturi. Laikā, kad es biju valdības vadītājs, Eiropas Savienība (ES) izvirzīja mērķi līdz 2020.gadam palielināt atjaunojamo energoresursu (AER) īpatsvaru enerģijas gala patēriņā. OIK lielākā problēma ir tā, ka viss tika salikts vienā katlā, jo atbalsts zaļajai enerģijai un subsīdijas koģenerācijai ir divas dažādas lietas. Ja mēs vērtējam procentuāli, tad atbalsts AER veido tikai nelielu daļu no kopējā OIK sloga. Šobrīd nozares, kas saņem atbalstu obligātā iepirkuma ietvaros, tiek uzskatītas par sliktām, bet patiesībā viss slēpjas samērīgumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos gados pasaules un arī Latvijas ekonomiku satricinājusi gan globālā pandēmija, gan Krievijas izraisītā karadarbība Ukrainā, kas novedusi pie strauja energoresursu cenu kāpuma. Visos gadījumos valsts sniegusi gan finansiālu, gan cita veida atbalstu iedzīvotājiem un uzņēmējiem. Atbalsts sasniedzis Latvijas vēsturē vēl nebijušus apjomus, norāda finanšu ministrs Jānis Reirs.

“Mans kā finanšu ministra galvenais uzdevums ir nodrošināt to, ka budžeta iespējas un aizņemšanās apjoms tiek sabalansēts ar ekonomikas attīstības un sociālajām vajadzībām. Covid laikā mums šo balansu izdevās atrast – aizņemties tieši tik, cik nepieciešams, lai nodrošinātu, ka bezdarbs nepārsniedz mūsu noteikto līmeni,” saka J.Reirs.

Lai ierobežotu Covid-19 vīrusa izplatību un pēc iespējas ātrāk piedāvātu uzņēmējiem un darba ņēmējiem tādus risinājumus, kas būtiski atvieglotu globālās pandēmijas radītās ekonomiskās problēmas, 2020. gada sniegtais atbalsts bijis 1,28 miljardu eiro jeb 4,3% no iekšzemes kopprodukta (IKP) apmērā, savukārt 2021. gadā tas sasniedzis 2,28 miljardus eiro jeb 6,9% no IKP. 2022. gadā līdz jūnija beigām atbalsta pasākumiem piešķirti 437,2 miljoni eiro jeb 1,2% no IKP.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Atbalsts uzņēmējiem jaunu produktu ieviešanai ražošanā būs pieejams rudenī

Dienas Bizness, 30.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rudenī plānots uzsākt atbalsta sniegšanu uzņēmējiem jaunu produktu ieviešanai ražošanā un jaunu eksporta tirgu apgūšanai, kā arī nodarbināto apmācībām, informē Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāve Evita Urpena.

EM izstrādājusi un šā gada 30. aprīlī saskaņošanai nodevusi trīs jaunā ES fondu plānošanas perioda 2014. - 2020. gadam programmas uzņēmējiem, kuru ietvaros komersantiem būs pieejams atbalsts jaunu produktu ieviešanai ražošanā un ārējo tirgu apgūšanai, kā arī nodarbināto apmācībām. Plānots, ka atbalsts uzņēmējiem šo jauno programmu ietvaros būs pieejams šā gada rudenī.

Atbalsta pasākuma Atbalsts jaunu produktu ieviešanai ražošanā ietvaros uzņēmējiem tiks sniegts atbalsts jaunu ražošanas iekārtu iegādei, lai paaugstinātu komersantu produktivitāti.

Plānots, ka atbalsts tiks sniegts 35 % apmērā no kopējām iekārtu iegādes izmaksām. Maksimālais atbalsts vienam komersantam – 2 miljoni EUR. Projekta kopējās izmaksas nevar būt mazākas par 50 000 EUR. Plānots, ka atbalsts būs pieejams 30 – 70 komersantiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbalsta pasākumi uzņēmumiem saistībā ar ierobežojumiem Covid-19 izplatības mazināšanai Latvijā apstiprināti nepamatoti novēloti un varētu nākties tos pārskatīt, atzina banku analītiķi, prognozējot, ka novembrī atbalsta kritērijiem varētu kvalificēsies ļoti mazs skaits uzņēmumu.

Vienlaikus banku analītiķi pozitīvi novērtēja apņemšanos paplašināt atbalstu.

Bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš minēja, ka šobrīd jau ir pagājušās vairāk nekā divas nedēļas kopš Latvijā atkārtoti ir izsludinātā ārkārtējā situācija, taču atbalsta pasākumi ekonomikai ir apstiprināti tikai šobrīd, kas ir nepamatoti novēloti.

"Daudziem mazajiem un vidējiem uzņēmējiem nav laika gaidīt vairākas nedēļas, jo biznesā lēmumi ir jāpieņem nekavējoties. Kopš pavasara Covid-19 otrais vilnis ir bijis lielākais risks ekonomikai un 2021.gada budžeta projektā pat ir iekļauts makroekonomiskās attīstības scenārijs otrā Covid-19 viļņa gadījumā. Tādēļ man šī kavēšanās nav saprotama, jo ir bijis pietiekami daudz laika ekonomikas atbalsta instrumentus sagatavot savlaicīgi," sacīja Āboliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Lielākie nekustamā īpašuma darījumi Rīgā: iezīmējas ballītes beigas

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 15.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvien vairāk ārvalstu pircēju un aizvien vairāk tiešā ārvalstu finansējuma, bez Latvijas kredītiestāžu starpniecības, - tās ir galvenās tendences, ko uzrāda Baltic Screen pētījums par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Rīgā pagājušā gada otrajā pusgadā.

Vienlaikus, neraugoties uz runām par briestošo krīzi nozarē, īpaši lielo darījumu ir bijis vairāk nekā iepriekš: ja pagājušā gada pirmajā pusgadā bija 36 darījumi virs miljona latu katrs, tad otrajā – jau 51. Tādējādi gandrīz atkārtots 2006. gada otrā pusgada rekords – tad bija notikuši vismaz 55 darījumi ar oficiāli uzrādīto summu virs miljona latu katram.

Ballītes beigas?

Pagājušā gada otrais pusgads nav nesis tādus rekordus kā tirdzniecības centra Domina un tā zemes platību pārdošana par 103 miljoniem latu pirmajā pusgadā. Apjomīgākais redzamais darījums (neskaitot darījumus, kad tiek pārdotas uzņēmumu kapitāldaļas, kam piesieti konkrēti nekustamie īpašumi) ir bijis desmitkārt mazāks – Palazzo Italia ēkas un zemes īpašnieku maiņa, darījuma summai pārsniedzot 10 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Palīdzības plāns ārkārtas situācijas dēļ skartajiem uzņēmumiem ir izstrādāts pavirši, jo tiek ņemts vērā uzņēmuma pēdējo trīs mēnešu apgrozījums, bet netiek domāts par uzņēmējiem, kurus krīze skāra arī vasarā, komentēja koncertaģentūras "PositivusMusic" vadītājs, koncertzāles "Palladium" līdzīpašnieks Ģirts Majors.

Viņš norādīja, ka pašlaik atbalsta pasākumi attiecas uz uzņēmumiem, kuri izjutuši apgrozījuma kritumu vien pēc ārkārtējās situācijas ieviešanas. "Daudzi ir nonākuši situācijā, kad to darbība tika apturēta jau pirms ārkārtējās situācijas ieviešanas. Ko darīt šiem uzņēmējiem?" vaicāja Majors.

Viņš uzskata, ka, lai vērtētu to, vai uzņēmumu ir skārusi krīze vai nē, bija jāraugās uz pirmskrīzes rādītajiem, nevis uz vasarā nopelnīto. "Ir uzņēmēji kuriem vasarā ir bijis kaut kāds apgrozījums, bet koncertu rīkošanā atsevišķos sektoros jau no marta nav apgrozījuma. Sanāk, ka šajā situācijā palīdzības rīki uz viņiem neattiecas, tātad arī nepalīdz, kaut arī šos uzņēmumus krīze ir skārusi visvairāk," teica Majors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dīkstāves pabalstu izmaksa un algu subsidēšana izmaksās 85,83 miljonus eiro, liecina Ekonomikas ministrijas (EM) informācija.

Otrdien valdība lems par EM izstrādātajiem priekšlikumiem uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam, kas paredz izmaksāt dīkstāves pabalstus līdz 1000 eiro apmērā, kā arī subsidēt Covid-19 krīzē cietušo uzņēmumu darbinieku algas līdz 500 eiro.

EM aprēķini liecina, ka dīkstāves atbalstam varētu kvalificēties 134 119 darbinieki, kuriem dīkstāves pabalstu izmaksai no budžeta varētu novirzīt 65,71 miljonu eiro.

Arī algu subsīdiju atbalsts varētu būt nepieciešams 134 119 darbiniekiem, bet šim mērķim no budžeta varētu novirzīt 20,12 miljonus eiro.

Minētie valsts budžeta izdevumi no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" plānoti vienam mēnesim, kas varētu rasties Covid-19 izraisītās ārkārtējās situācijas dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ERAF atbalstu gūs vēl 276 projekti

, 16.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

15.februāra Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) vadības komitejā tika saskaņoti 276 projekti, kuru kopējais attiecināmais (struktūrfonda, valsts budžeta un privātais) finansējums veido 91, 7 miljonus latu, biznesa portālu Db.lv informēja Finanšu ministrija.

18 projekti iegūs atbalstu Satiksmes ministrijas atklātajā projektu konkursā Transporta sistēmas organizācijas optimizācija un satiksmes drošības uzlabojumu apdzīvotās vietās, 14 projekti Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) atklātajā projektu konkursā Publisko interneta pieejas punktu attīstība, 4 projekti Valsts reģionālās attīstības aģentūras atklātajā projektu konkursā Atbalsts ieguldījumiem uzņēmumu attīstībā īpaši atbalstāmajās teritorijās, savukārt 240 projekti sešās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras administrētajās grantu shēmās, kurās projektu pieteikumi izvērtēti laika periodā no aizvadītā gada 16.novembra līdz 31.decembrim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ERAF atbalstu gūs vēl 276 projekti par vairāk nekā 91 miljonu latu

, 16.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

15.februāra Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) vadības komitejā tika saskaņoti 276 projekti, kuru kopējais attiecināmais (struktūrfonda, valsts budžeta un privātais) finansējums sastāda 91, 7 miljonus latu.

18 projekti iegūs atbalstu Satiksmes ministrijas atklātajā projektu konkursā "Transporta sistēmas organizācijas optimizācija un satiksmes drošības uzlabojumu apdzīvotās vietās", 14 projekti Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) atklātajā projektu konkursā "Publisko interneta pieejas punktu attīstība", 4 projekti Valsts reģionālās attīstības aģentūras atklātajā projektu konkursā "Atbalsts ieguldījumiem uzņēmumu attīstībā īpaši atbalstāmajās teritorijās", savukārt 240 projekti sešās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras administrētajās grantu shēmās, kurās projektu pieteikumi izvērtēti laika periodā no aizvadītā gada 16.novembra līdz 31.decembrim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

VK: Covid-19 atbalsta programmās nav ievērota konsekventa pieeja atbalsta saņēmēju publiskošanai

LETA, 24.08.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī lielākajā daļā Covid-19 atbalsta programmu ir noteikta prasība par atbalsta saņēmēju publiskošanu, kopumā šajā jomā nav ievērota konsekventa pieeja, secinājusi Valsts kontrole (VK).

VK vērtējumā, atšķiras publiskojamās informācijas tvērums - gan attiecībā uz informācijas apjomu, gan atbalsta saņēmēju loku. Revidenti norāda, ka daļu informācijas valsts institūcijas nav publiskojušas, tā vairs nav publiski pieejama vai arī publiskotā informācija nav pilnīga.

Lai palīdzētu lēmumu pieņēmējiem izvērtēt līdzšinējo atbalstu Covid-19 seku mazināšanai un mācītos no pieredzes, VK ir veikusi situācijas izpēti, vienkopus apkopojot un salīdzinot informāciju par tām Covid-19 krīzes seku pārvarēšanas atbalsta programmām, kuras var klasificēt kā tiešu atbalstu uzņēmējdarbībai un nodarbinātajiem.

VK padomes locekle Inga Vilka skaidro - ja netiek nodrošināta caurskatāma, aktuāla un pilnīga informācija par Covid-19 seku mazināšanas valsts atbalsta programmās sniegto atbalstu, tā apmēru konkrētiem saimnieciskās darbības veicējiem un programmu pārvaldīšanas izdevumiem, sabiedrība nevar gūt pārliecību par valsts budžeta līdzekļu atbildīgu un efektīvu izlietojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas pašvaldības budžets 2007. gadā pieaugs par vairāk nekā 70 miljoniem latu

, 01.12.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja izskatīja Budžeta komisijas sagatavoto pašvaldības budžeta projektu 2007. gadam. Rīgas pilsētas pašvaldības konsolidētā budžeta izdevumu kopējais apjoms 2007.gadā paredzēts 458.2 miljonu latu apmērā, kas ir par 71.7 miljoniem latu jeb 18.6% vairāk nekā šogad.

Ieņēmumu kopējais apjoms 2007.gadam prognozēts 432 miljonu latu apmērā, tādējādi plānotais budžeta deficīts ir 26.2 miljoni latu jeb 6.1% no ieņēmumu kopējā apjoma.

Pamatbudžeta ieņēmumi 2007.gadā paredzēti 370.3 miljonu latu apmērā, bet speciālais budžets - 62 miljonu latu apmērā.

Izdevumi 2007.gadam pamatbudžetā plānoti 397.24 miljonu latu apmērā, bet speciālajā budžetā - 61 miljona latu apmērā.

Rīgas pilsētas pašvaldības 2007.gada pamatbudžeta ieņēmumos lielākais īpatsvars - 65.6% - ir iedzīvotāju ienākuma nodoklim un nekustamā īpašuma nodoklim - 9.2%.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu apjoms prognozēts 243 miljonu latu apmērā. Ieņēmumu pieaugums salīdzinājumā ar 2006.gadam budžeta grozījumos apstiprināto iedzīvotāju ienākuma nodokļa apjomu ir 35.2 miljoni latu jeb 16.9%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Eiropas aviācijā samilzt problēmas

Egons Mudulis, 28.06.2019

«Rīgas Aviācijas foruma 2019» fotogrāfijas skatāmas tālāk galerijā!

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jārisina lidostu un gaisa telpas kapacitāte, aviokompāniju rentabilitātes problēmas

Tādus secinājumus izteica nozares eksperti Rīgas Aviācijas forumā 2019.

«Izdevās izveidot kvalitatīvu konferences saturu, sākot ar vietējiem ekspertiem attiecībā uz infrastruktūras jautājumiem un beidzot ar interesantu diskusiju par Eiropas aviācijas nozares izaicinājumiem,» gandarījumu par nu jau otro ikgadējo forumu pauž Latvijas Aviācijas asociācijas (LAA) vadītājs Artūrs Kokars.

Kā galvenās sistēmiskās problēmas, ar ko tuvāko gadu laikā saskarsies Eiropas aviācija, forumā minētas neizbēgamā aviokompāniju konsolidācija un lidostu un gaisa telpas kapacitāte. Proti, mazākās kompānijas ar laiku neizbēgami pazudīs no tirgus, jo tikai lielās lidsabiedrības Ziemeļamerikā un Eiropā spēj ģenerēt pietiekami lielu biznesa apjomu, lai tas nestu peļņu. Savukārt mazas aviokompānijas ilglaicīgi cieš zaudējumus pat pie labvēlīgiem nosacījumiem. Šobrīd kā papildu izaicinājums ir degvielas cenu kāpums un atsilums pasaules ekonomikā. «Līdz ar to vājākajiem vai nu jāpazūd, vai arī jāapvienojas,» saka A. Kokars. Latvijas nacionālās lidsabiedrības airBaltic biznesa modeli runātāji gan vērtējuši visnotaļ pozitīvi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Bankā pagājušajā gadā apmainītas latu naudaszīmes kopumā 611 900 latu jeb 870 700 eiro vērtībā, kas ir par 22,9% mazāk nekā 2022.gadā, informē Latvijas Bankā.

Tostarp 2023.gadā apmainītas latu banknotes 556 600 latu (792 000 eiro) vērtībā un latu monētas 55 300 latu (78 700 eiro) vērtībā.

2023.gadā Latvijas Bankas klientu kasēs veikti kopumā vairāk nekā 2500 latu maiņas darījumu.

Līdz pagājušā gada beigām no apgrozības izņemti 40% lata monētu 29 miljonu latu (41,3 miljonu eiro) vērtībā un 96% lata banknošu 942,7 miljonu latu (1,341 miljona eiro) vērtībā. No apgrozības kopumā izņemti 149,3 miljoni monētu un 47,2 miljoni banknošu.

Pagājušā gada beigās vēl nebija apmainītas lata monētas un banknotes 82,8 miljonu latu jeb 117,9 miljonu eiro vērtībā, tostarp vēl bija neapmainīti 339,6 miljoni lata monētu, kas svara izteiksmē ir 779 tonnas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Organizē darba grupas par lauksaimniecības subsīdijām

, 22.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) ir uzsākusi organizēt darba grupas par nākamā gada lauksaimniecības subsīdiju nolikumiem, Db.lv informēja padome.

Katru gadu, lai iesaistītu lauksaimniekus subsīdiju nolikumu izstrādē, LOSP organizē šāda veida darba grupas.

Sanāksmju laiki ir noteikti sekojoši:

Darba grupa par pasākumiem Lauksaimniecības risku vadības pasākumu ieviešanai, Atbalsts lauksaimniecības zemes ielabošanai notiks 23.novembrī plkst.11.00 ZM telpās. Darba grupu vadīs LOSP valdes priekšsēdētāja vietniece Aija Balode.

Darba grupa par pasākumu Atbalsts lopkopības attīstībai notiks 24.novembrī plkst.14.00 ZM telpās. Darba grupu vadīs LOSP piena grupas vadītāja Ilze Aizsilniece.

Darba grupa par pasākumiem Atbalsts augkopības attīstībai, Investīciju veicināšana notiks 30.novembrī plkst.11.00 ZM telpās. Darba grupu vadīs LOSP valdes priekšsēdētājs Valdis Dzenis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī šogad zemniekiem būs pieejams papildus valsts atbalsts ap 40 miljoniem Ls par ražošanu.

Zemnieki ir gandarīti par šo valdības otrdienas lēmumu, sakot, ka tas būs labs atbalsts ražotājiem laikā, kad ES platībmaksājumi ir vieni no viszemākajiem ES dalībvalstu vidū. Šos maksājumus gan vairs nedēvēs par papildu valsts tiešajiem maksājumiem (PVTM), kā līdz šim, bet par pārejas posma valsts atbalstu. Papildus valsts tiešais atbalsts līdz šim tika maksāts par saražoto pienu, zīdītājgovīm, aitu mātēm, liellopiem. 2012. gadā pieejamā PVTM summa veidoja 43 miljonus Ls, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) informācija.

Līdz šim jaunajām ES dalībvalstīm bija atļauts piešķirt papildu valsts tiešos maksājumus (PVTM) par ražošanu, jo tās pakāpeniski ieviesa ES tiešos maksājumus. Tā kā ar 2013.gadu jaunajās dalībvalstīs, kas ES pievienojās 2004.gadā, ES tiešie maksājumi tiks ieviesti 100% apmērā, tad PVTM vairs nav atļauti. Tomēr jaunajās dalībvalstīs, kas piemēro vienotā platības maksājuma shēmu, šim atbalstam bijusi būtiska nozīme, atbalstot lauksaimnieku ienākumus konkrētās nozarēs. Lai izvairītos no tā, ka šogad pēkšņi un ievērojami tiek samazināts atbalsts tām nozarēm, kurās līdz 2012. gadam tika maksāti PVTM, Eiropas Parlaments un Padome paredz iespēju 2013.gadā ar Eiropas Komisijas atļauju lauksaimniekiem piešķirt pārejas posma valsts atbalstu. Lai 2013.gadā nodrošinātu lauksaimniekiem sniegtā atbalsta līmeņa nepārtrauktību, pārejas posma valsts atbalsts būs pieejams tikai tajās nozarēs, kurās jau pagājušajā gadā tika piešķirti PVTM un šis pārejas posma atbalsts jāpiešķir ar tādiem pašiem nosacījumiem, kādi šiem maksājumiem tika piemēroti 2012.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izstrādātās programmas nav pieņemamas uzņēmējiem

Andis Riekstiņš, SIA AXIO Capital valdes priekšsēdētājs, 01.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Programmas, kas pašlaik paredzēta uzņēmējiem un tiek virzītas no Ekonomikas ministrijas puses, īsti neatbilst reālajām vajadzībām, proti, tās ir veidotas tādā formātā, kāds vidusmēra uzņēmējam nav pieejams. Formāts ir sarežģīts, vairāk līdzekļu paredzēts mākslīgiem biznesa veidojumiem – kompetences centriem, biznesa inkubatoriem, tehnoloģiju pārneses centriem vai liekām darbībām, ko uzņēmējs ikdienas darbā neizmanto.

Galvenais, kas pašlaik uzņēmējiem ir nepieciešams – iespējami vairāk līdzekļu jāiegulda jaunu un modernu tehnoloģiju iegādē – iekārtās, kas strādā ātri un efektīvi, un kuru apkalpošanai nepieciešams iespējami mazāks roku darbs.

Pašlaik programmas, kas būs paredzētas un pieejamas, vairāk attiecas uz teorētisku tehnoloģiju izstrādes un ieviešanas procesu finansēšanu, ne tik daudz par tehnoloģiju iegādi. Latvijā vēl joprojām ir ļoti zems produktivitātes līmenis uz vienu darbinieku, ražošanas sektorā cilvēki nevēlas strādāt tik ātri un produktīvi, kā to dara citās Eiropas valstīs. Līdz ar to Latvijā būtiski palielināt darba ražīgumu – lai produktu var saražot pēc iespējas lētāk un ar iespējami lielāku pievienoto vērtību. Tāpēc jāiegādājas iekārtas, kas var aizvietot roku darbu un būtiski palielināt ražošanas apjomus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Precizēta - Dombrovskis: Valsts nevar cerēt atgūt visus finanšu sistēmas glābšanā ieguldītos līdzekļus

LETA, 16.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts nevar cerēt atgūt visus līdzekļus, ko tā ieguldījusi finanšu sistēmas stabilizācijā, uzskata ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

(Precizēts virsraksts un pirmā rindkopa.)

Telekanāla LNT raidījumā 900 sekundes viņš skaidroja, ka finanšu krīzes laikā visas privātās bankas cieta vairākus simtus miljonu eiro zaudējumus. Tādēļ būtu ārkārtīgi naivi cerēt, ka valsts, kā bankas akcionārs neciestu nekādus zaudējumus.

Viņš uzskata, ka pašlaik ir ļoti izdevīgs brīdis, lai pārdotu banku Citadele. Ja šogad nebūtu gaidāmas Saeimas vēlēšanas, šis būtu ideāls brīdis bankas pārdošanai.

«Ir vērojama ļoti liela interese no ārvalstu investoriem. Piektdien tiks iesniegti saistošie piedāvājumi. Un ja viss notiks kā prognozēts, tad augusta sākumā varētu noslēgt līgumu par Citadeles pārdošanu,» atklāja Dombrovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprīlī noslēdzās Būvniecības valsts kontroles birojam (BVKB) uzticētā valsts atbalsta administrēšana centralizētās siltumapgādes, dabasgāzes un elektroapgādes pakalpojumiem, kā arī atbalsta administrēšana energoietilpīgajiem komersantiem, kurās kopumā valsts atbalsta veidā izmaksāti 465 miljoni eiro, informēja BVKB pārstāvji.

Valsts atbalsts par patērēto dabasgāzi tika piemērots mājsaimniecībām, kuru dabasgāzes vidējais patēriņš pārsniedza 221 kilovatstundu (kWh) mēnesī, kompensējot tarifa pieaugumu, kas pārsniedza 0,07875 eiro par kWh bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), neietverot maksu par sistēmas pakalpojumiem un citos normatīvos noteiktos maksājumus.

Atbalsts tika sniegts ar septiņu dabasgāzes tirgotāju starpniecību 11 mēnešus, kopumā izmaksājot 54,1 miljonu eiro.

Valsts atbalsts centralizētās siltumapgādes pakalpojumiem tika piemērots mājsaimniecībām, kuras saņēma pakalpojumu par tarifu, kas pārsniedza 68 eiro par megavatstundu (MWh), kompensējot 50% no tarifa pieauguma, ja tas nepārsniedza 150 eiro par MWh. Ja tarifs pārsniedza 150 eiro par MWh, papildus tika kompensēti 90% no tarifa pieauguma, kas pārsniedza 150 eiro par MWh.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lauksaimniekiem papildus atbalsts kredītprocentu dzēšanai

, 11.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība šodien apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus Grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 23.janvāra noteikumos Nr.78 Noteikumi par valsts atbalstu lauksaimniecībai 2007.gadā un tā piešķiršanas kārtību, kuros veikta finansējuma pārdale un tehniski administrēšanas nosacījumu precizējumi līdzšinējos noteikumos par valsts atbalstu lauksaimniecībai 2007.gadā un tā piešķiršanas kārtību, informē Zemkopības ministrija.

Lai efektīvāk izmantotu pieejamos finanšu līdzekļus, Zemkopības ministrija izvērtējusi šogad līdz 3.decembrim pieteikto subsīdiju līdzekļu pieprasījumu un izlietojumu un veikusi finansējuma pārdali MK noteikumos Noteikumi par valsts atbalstu lauksaimniecībai 2007.gadā un tā piešķiršanas kārtību.

Tādējādi neizmantotais finansējums no nacionālo subsīdiju pasākumiem Atbalsts lauksaimniecības un meža zemes ielabošanai, Atbalsts augkopības attīstībai, Atbalsts izglītībai, zinātnei un informācijas izplatīšanai, Atbalsts lauku un lauksaimnieku biedrību un nodibinājumu un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību attīstībai, Atbalsts bioloģiskās lauksaimniecības attīstībai, Atbalsts lauksaimniecības nozaru risku samazināšanai un Atbalsts Eiropas Savienības nosacījumu ieviešanai tiek novirzīts pārtikā neizmantojamo dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu savākšanas, transportēšanas, uzglabāšanas, pārstrādes un iznīcināšanas atbalstam, tirgus veicināšanas un 2006.gada kredītprocentu daļējas dzēšanas atbalstam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Mājokļu tirgus nākamajos 2-3 gados būs kā šampanieša pudele, kas tiek aizkorķēta un kratīta

Luminor ekonomists Pēteris Strautiņš, 04.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu tirgus attīstība ir liela neizmantota iespēja veicināt ekonomikas izaugsmi un celt Latvijas kā dzīvesvietas pievilcību. Lai tas notiktu, ir jāiegulda. Šobrīd to darām pārāk maz.

2016. gadā tikai 2.0% no IKP Latvijā bija ieguldījumi mājokļos, pretstatā 4.7% vidēji Eiropas Savienībā (Eurostat dati). Vien joprojām krīzes dziļākajam punktam blakus sēdošā Grieķija šim mērķim velta mazāku daļu no nacionālā ienākuma. Pretstatā tam, Igaunijā ieguldījumi mājokļos jau spēlē lielāku lomu tautsaimniecībā nekā vidēji ES. Turklāt būvatļauju dinamika liecina, ka mūsu ziemeļu kaimiņi negrasās apstāties. Ap 2% no IKP šīs investīcijas Latvijā ir svārstījušās gandrīz visu laiku kopš 1995. gada, izņemot 2005. – 2008. gadu. Tātad mājokļu ieguldījumu deficīts ir veidojies ilgāku laiku. Rezultāts nav iepriecinošs. Acīmredzams ir kvalitātes deficīts, bet ir pilsētreģioni, kuros nepietiek jebkādu daudzmaz pieņemamu mājokļu. To saraksts nav garš, bet šajās vietās tiek radīta kopējās pievienotās vērtības lauvas tiesa.

Komentāri

Pievienot komentāru