Nodokļi

Aizliedz pievilināt azartspēlmaņus

Madara Fridrihsone, 08.12.2005

Jaunākais izdevums

No 2006. gada 1. janvāra būs aizliegts organizēt preču vai pakalpojumu loterijas, kurās personas var piedalīties, spēlējot azarstpēles, turklāt piedalīšanās azartspēlēs nedrīkstēs būt šādu loteriju laimests. To paredz grozījumi Preču un pakalpojumu loteriju likumā, kurus Saeima ceturtdien pieņēma galīgajā lasījumā. Tāpat kā līdz šim, preču un pakalpojumu loterijas nedrīkstēs izmantot alkoholisko dzērienu, tabakas un medikamentu popularizēšanai. Saeima arī neatbalstīja deputāta Pētera Kalniņa priekšlikumu, kas paredzēja atļaut loterijas alus, kura alkohola saturs nepārsniedz 6 % un kura tilpums nepārsniedz 0.5 litrus, popularizēšanai, tādēļ arī turpmāk Preču un pakalpojumu loteriju likums aizliegs rīkot loterijas alus pārdošanas veicināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kalifornijas gubernators Arnolds Švarcenegers parakstījis rīkojumu, kas vadītājiem aizliedz lasīt, rakstīt vai sūtīt sms, brīdī, kad autovadītāji atrodas pie transporta stūres uz štata ceļiem.

Kopš 2008.gada jūnija visiem štata autovadītājiem, kas ir vecāki par 18 gadiem, obligāti jālieto hands-free sistēmu. Tiem, kuri nav sasnieguši 18 gadu vecumu, vispār ir aizliegts pie stūres lietot mobilo telefonu.

Septiņos ASV štatos Kolumbijas apriņķī, jau ieviests aizliegums lasīt, rakstīt vai sūtīt sms sēžot pie stūres.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Birks aizliedz tērēt Rīgas budžeta līdzekļus svētku ballēm

Atis Rozentāls, Db, 21.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas mērs Jānis Birks parakstīja vadības uzdevumu Rīgas domes (RD) iestādēm, aizliedzot rīkot svētku balles.

Aizliegums attiecas uz RD centrālo administrāciju, RD departamentiem, RD izpilddirekcijām, Rīgas pašvaldības aģentūrām, kā arī RD īpašā statusa institūcijām. Pagājušajā gadā Ziemassvētku balles rīkošana Rīgas domes darbiniekiem izmaksāja vairāk nekā 8000 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes ārkārtas sēdē deputāti izlaboja otrdien pieņemto kļūdaino lēmumu un aizliedza uzturēties pilsētas centra zālienos.

Jau ziņots, ka 16.jūnija domes sēdē deputāti grozīja Sabiedriskās kārtības noteikumus, bet kļūdaini atļāva sēdēt pilnīgi visos pilsētas zālienos, kaut gan balsojuma mērķis bija to aizliegt.

Deputāti neatbalstīja salīdzinoši maigāko deputāta Modra Jaunupa (JL) priekšlikumu, kas paredzēja aizliegt atrasties zālienā tikai Pilsētas kanāla nogāžu apstādījumos, kā arī apstādījumos, kuros ir pašvaldības uzstādītas pagaidu aizlieguma zīmes, piemēram, zāliena atjaunošanas laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dividenžu neaplikšana ar nodokli sola pievilināt trešo valstu investorus; birokrātija joprojām var atbaidīt.

Fakts, ka no nākamā gada ar uzņēmumu ienākuma nodokli netiks apliktas nerezidentiem (kapitālsabiedrībām) izmaksātās un no nerezidentiem saņemtās dividendes, varētu pamazām pievilināt ārvalstu holdingus veidot administratīvos centrus Latvijā, nevis Kiprā, Maltā vai kādā citā ārvalstī, norāda DB aptaujātie nodokļu un loģistikas eksperti.

Pievilcīgāku Latviju padara arī ar Krieviju noslēgtā konvencija par dubulto neaplikšanu ar nodokļiem. Konvencijas parakstīšana viennozīmīgi samazinās gan Krievijas, gan Latvijas uzņēmēju nodokļu slogu, iepriekš DB izdevumā Saldo secināja finanšu un nodokļu konsultante Marina Bičkovska. Ar atsevišķiem izņēmumiem ieguvēji būs dividenžu, procentu un autoratlīdzību saņēmēji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākas lielākās pasaules kompānijas, saistībā ar cūku gripas epidēmiju, pieņēmušas lēmumu uz laiku atteikties no ārvalstu komandējumiem, ziņo Lenta.ru.

Kompānija Honda paziņojusi, ka tā visiem saviem darbiniekiem aizliegusi doties komandējumos līdz 6. maijam.

ASV kompānija Genzyme aizliegusi saviem darbiniekiem doties komandējumos uz Meksiku, bet tie, kas jau atrodas tur, kompānija aizliegusi pārvietoties vai arī izbraukt no tās.

Savukārt kompānija Nokia saviem darbiniekiem, kuri atgriezušies no Meksikas, aizliegusi ierasties darbā agrāk kā 72 stundas no ierašanās brīža valstī.

Līdzīgi rīkojušās arī tādas kompānijas kā Xerox, Ernst & Young, Adidas, Swiss Re, Lufthansa un Reuters.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunajām Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļautā Krievijas minerālmēslu ražotāja "Uralchem" īpašnieka Dmitrija Mazepina kontrolētajam Rīgas ostas uzņēmumam SIA "Riga Fertilizer Terminal" vienā no Latvijas bankām ir konts, un tajā esošie līdzekļi ir iesaldēti, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pārstāvji.

Vienlaikus FKTK uzsver, ka arī citos uzņēmumos, kuros ir konstatēta iespējamā Mazepina kontrole, darījumiem ir jābūt apturētiem un jāveic padziļināta izpēte.

Sankcijas pret Mazepinu tika noteiktas pirms pāris dienām, tādēļ FKTK vēl pašlaik nevar sniegt pilnu apkoptu informāciju par Mazepina un ar viņu saistīto uzņēmumu iesaldētajiem līdzekļiem.

Atbilstoši sankciju regulējumam, Latvijas bankas vērtē ne tikai paša uzņēmuma un uzņēmumam īpašnieka atrašanos sankciju sarakstā, bet arī to, vai uzņēmums tiek tieši vai netieši kontrolēts caur sankcionēto personu, skaidro FKTK pārstāvji.

Ja īpašumtiesību aspektu var konstatēt caur uzņēmuma īpašniekiem, tad kontroles aspekta konstatēšana ir daudz sarežģītāka un nepieciešams vērtēt katras konkrētās lietas faktiskos apstākļus, piemēram, kontroles īstenošana var izpausties ar savstarpējiem līgumiem, pieņemtie lēmumi liecina par to, ka tie tiek pieņemti vienas personu interesēs un tamlīdzīgi, skaidro FKTK.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aizliegs negodīgu komerciālo praksi

, 01.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrija nodevusi starpinstitūciju saskaņošanai likumprojektu Komerciālās prakses likums. Likumprojekts aizliedz negodīgu komerciālo praksi, tā pieņemšana veicināšot patērētāju interešu ievērošanu, samazinot negodīgās komerciālās prakses negatīvo ietekmi uz patērētāja ekonomisko rīcību.

Šobrīd jautājumus par maldinošu un salīdzinošu reklāmu regulē Reklāmas likums, paredzot tikai minimālu patērētāju tiesību aizsardzību pret negodīgu komerciālo praksi. Reklāmas likums aizsargā patērētāju no maldinošas un salīdzinošas reklāmas, taču likums neregulē komerciālās prakses īstenošanu vispārējās tirgvedības robežās, jo reklāma ir tikai viens no komerciālās prakses veidiem.

Paredzēts, ka šis likums attieksies uz komerciālo praksi pret patērētājiem pirms līguma slēgšanas, tā noslēgšanas brīdī un pēc tā noslēgšanas. Likumprojekta mērķis ir nodrošināt patērētāju ekonomisko interešu aizsardzību, aizliedzot komerciālās prakses veicējiem izmantot negodīgu komerciālo praksi pret patērētājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft dibinātājs Bils Geits (Bill Gates) aizliedzis savā namā izmantot savas kompānijas konkurenta Apple ražotos tehnikas brīnumus, ieskaitot iPhone tālruņus un iPod mūzikas atskaņotājus. To intervijā atzinusi B. Geitsa sieva Melinda Geitsa (Melinda Gates), raksta telegraph.co.uk.

M. Geitsa žurnālam Vogue teikusi: "Mūsu namā ir tikai dažas lietas, kas ir aizliegtas, taču iPhone un iPod ir divas lietas, ko mēs saviem bērniem neiegādājamies."

Interneta plašumos jau parādījušies vairāki blogi, kuros izsmiets Geitsu ģimenes aizliegums. Blogos minēts, ka, visticamāk, visi trīs bērni, no kuriem vecākā ir meita Dženifera (13), ir spiesti izmantot mobilos telefonus, kuros ir Windows operētājsistēmu un klausīties salīdzinoši neveiksmīgos Microsoft ražotos Zune mūzikas atskaņotājus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas valdība aizliegusi roka grupas Rammstein jaunā albuma publisku izstādīšanu veikalos, jo tajā kultivēts sadomazohisms, ziņo Reuters.

Valdības pārstāvjiem aizvainojošas šķitušas gan atsevišķas Rammstein diesmas, gan arī paša albuma dizains. Uz albuma vāciņa priekšpusē redzami grupas dalībnieki un kāda kaila sieviete, kura guļ uz galda. Vienam no grupas dalībniekiem rokā ir asmens, ar kuru viņš it kā grasās griezt sievietei.

Rammstein albums Liebe ist Fuer Alle Da (Love is For All) kopš tā izdošanas aptuveni pirms mēneša pasaulē ir bijis pārdotāko albumu augšgalā, ieņemot pirmo vietu Vācijā, Šveicē, Austrijā, Dānijā, Čehijas Republikā, Somijā un Nīderlandē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Premjers Ivars Godmanis izdevis rīkojumu visām ministrijām, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), Valsts Civildienesta pārvaldei, Informācijas analīzes dienestam un Valsts kancelejai nodrošināt, lai minētajās institūcijās un to padotības iestādēs netiktu rīkoti iestāžu kolektīvie svinīgie vai atpūtas pasākumi no valsts budžeta līdzekļiem, ārvalstu finanšu palīdzības vai iestādes ienākumiem, raksta Diena.

Pamatojoties uz Valsts kontroles ieteikumu, Valsts kancelejas vadībā starpinstitūciju darba grupa ir izstrādājusi instrukcijas projektu Par kārtību, kādā valsts budžeta līdzekļi izmantojami iestādes kolektīvajiem pasākumiem. Instrukcijas projekta mērķis ir noteikt ierobežojumus, kādos gadījumos un kādā apmērā valsts pārvaldes iestāžu kolektīvajiem pasākumiem ir izmantojami valsts budžeta līdzekļi. Instrukcijas projekts paredz, ka 2009. gadā kolektīvajiem pasākumiem valsts budžeta līdzekļi nav izmantojami.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas ekonomikas stimulēšanas plānā iekļauts noteikums, ka darba devējs nav tiesīgas atlaist darbinieku, atsaucoties uz The Financial Times, ziņo Dp.ru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas komisija apstiprinājusi plānu, saskaņā ar kuru parastās kvēlspuldzes pakāpeniski aizstās ar ekonomiskajām spuldzēm, ziņo Deutsche Welle.

2009. gada septembrī no pārdošanas izņems 100 vatu spuldzes. Sākot ar 2010. gadu, tām sekos arī 75 vatu spuldzītes. Līdz 2012. gadam uz eiropiešu veikalu plauktiem nepaliks nevienas parastās kvēlspuldzes.

Saskaņā ar EK plānu, spuldzītes, kas nāks vietā, nodrošinās elektroenerģijas patēriņa samazināšanos par 75 % .

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices privātās bankas sākušas aizliegt saviem augstākā ranga vadītājiem ceļot uz ārvalstīm, ieskaitot pat Franciju un Vāciju, jo pastāv bažas, ka viņus varētu aizturēt, ņemot vērā globālos pasākumus, kas vērsti pret banku noslēpumiem, raksta Financial Times.

Vienas no Ženēvas vadošajām bankām vadītājs, kura vārds netiek minēts, norādījis, ka pieaug tādu valstu skaits, kas, cenšoties apkarot izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, vēlas iejaukties citu banku noslēpumos. Tas bankām liek pieņemt attiecīgus lēmumus, lai aizsargātu savus darbiniekus.

Ceļojumu aizliegumi, kurus nav ieviesušas visas bankas, ieviesti pēc Šveices lielākās bankas UBS baņķiera aizturēšanas ASV saistībā ar ASV federālo izmeklēšanu nodokļu jautājumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts kanceleja izpētījusi, ka likums par valsts un pašvaldību mantas izšķērdēšanas novēršanu aizliedz dienesta auto izmantot privātām vajadzībām. Sākot maksāt jaunieviesto nodokli, nāktos atzīt, ka likums tiek pārkāpts, vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga.

«Jau aptuveni mēnesi valstī ir jauna kārtība - ja darbinieks ar darba mašīnu brauc arī privātās vajadzībās, viņam par to jāmaksā nodoklis, taču valsts amatpersonas ar nodokļa maksāšanu nesteidzas.

Valsts kancelejas direktore uzskata, ka braukšana uz mājām nebūtu uzskatāma par privātu vajadzību. Ja to atbalstīs arī citi, vairākas valsts amatpersonas varēs izvairīties no šī nodokļa maksāšanas,» norādīja raidījuma veidotāji.

No valdības nama vislielāko attālumu katru darba dienu no mājām Tukumā ar dienesta auto mēro ekonomikas ministrs Artis Kampars. Viņa melnais Audi A-6 tādējādi katru darba dienu nobrauc aptuveni 120 kilometrus. Ministrs raidījuma veidotājiem apstiprinājis, ka nodokli par dienesta automašīnas izmantošanu nešaubīgi maksās, tikai nezinājis, cik tas būs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien paziņoja par pilnīgu importa aizliegumu jebkurai zīdaiņu pārtikas produkcijai, kas satur piena mikroelementus. Šāds aizliegums seko notikumiem Ķīnā, kur no zīdaiņu pārtikas saindējās vairāki tūkstoši mazuļu, ziņo Associated Press.

Tāpat ES nolēma ieviest stingrāku kontroli arī citiem pārtikas produktiem, kas tiek importēti no Ķīnas.

ES netiek importēti piena produkti no Ķīnas, taču bažas radušās arī par citiem produktiem, piemēram, šokolādi, konfektēm un cepumiem, kuru sastāvā arī varētu būt piens.

Francija ir gājusi vēl tālāk, aizliedzot tirdzniecību pilnīgi visai Ķīnā ražotajai produkcijai, kuras sastāvā ir jebkāds daudzums piena.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kokmateriālu kontrabandistus sodīs stingri

Žanete Hāka, 07.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlaments (EP) trešdien atbalstīja regulu, kas aizliedz Eiropas Savienībā tirgot nelegāli iegūtus kokmateriālus un to izstrādājumus.

Jaunie noteikumi paredz sodus par šādu tirdzniecību, kā arī dod pircējiem lielākas produktu izcelsmes garantijas, informēja EP pārstāvji Latvijā.

Jaunā regula aizliedz nelegāli iegūta kokmateriāla tirdzniecību, kas savukārt novērš šādu materiālu legalizāciju, kad materiāls nonāk līdz ES robežai. Aplēses liecina, ka nelegālās preces veido 20% no koka un to izstrādājumu tirgus.

Dalībvalstis būs atbildīgas par sodu piemērošanu aizliegumu pārkāpšanas gadījumos. Regula ietver vadlīnijas par sankciju īstenošanu atkarībā no tādiem faktoriem kā kaitējums videi, kokmateriāla vērtība un zaudētie nodokļu ienākumi. Dalībvalstis var piemērot arī kriminālsodus. Lai kokmateriāls būtu izsekojams, ikvienā piegādes ķēdes posmā būs jānorāda, no kā koks vai tā izstrādājums iegūts un kam pārdots.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzlabos patērētāju aizsardzību

, 04.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad grozījumi būs stājušies spēkā, būs aizliegts, piemēram, pie tirdzniecības vietām izlikt zīmes, kas aizliedz veikalā ieiet ar bērnu ratiņiem.

Lai samazinātu patērētāju iespēju tikt diskriminētiem saistībā ar viņu dzimumu, rasi vai etnisko piederību, Labklājības ministrija (LM) ir izstrādājusi grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā. Tādejādi tiks pārņemtas vairākas Latvijai saistošas Eiropas Savienības tiesību normas vienlīdzīgas attieksmes nodrošināšanai, liecina sniegtā informācija medijiem.

LM sagatavotie likuma grozījumi aizsargās patērētājus, ja tie no preču pārdevēju un pakalpojumu sniedzēju puses saskarsies ar atšķirīgu attieksmi pret sevi, salīdzinot ar citiem patērētājiem.

Ja pastāvēs aizdomas, ka attiecīgais patērētājs ir diskriminēts, preces pārdevējam vai pakalpojuma sniedzējam būs jāpierāda, ka viņš pret šo personu attiecies tāpat kā pret klientiem ar pretējo dzimumu, citu rasi vai etnisko piederību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē nerimstot satraukumam par jaunā koronavīrusa uzliesmojumu, Vācija un Krievija trešdien paziņoja, ka aizliedz medicīnisko masku un citu aizsarglīdzekļu eksportu, lai nodrošinātu, ka šie līdzekļi ir pietiekamā daudzumā pašu valstīs.

Vācijas Iekšlietu ministrija trešdien pavēstīja, ka tā aizliedz medicīnisko aizsardzības līdzekļu, arī masku un cimdu eksportu, lai nodrošinātu, ka pašu valstī šīs preces ir pietiekamā daudzumā, strādājot koronavīrusa uzliesmojuma apstākļos.

Ministrija publicējusi rīkojumu, aizliedzot "medicīnisko aizsardzības piederumu (masku, cimdu, aizsargtērpu) eksportu uz ārzemēm".

Izņēmumi var tikt noteikti vien atsevišķos gadījumos, piemēram, "starptautisko misiju" ietvaros, norādīja ministrija.

Krievijas valdība līdz 1.jūnijam aizliegusi no valsts izvest vairākus medicīnisko izstrādājumu un personīgas aizsardzības līdzekļu veidus.

Šāds lēmums pieņemts arī, "lai aizsargātu cilvēku dzīvību un veselību", teikts premjerministra Mihaila Mišustina parakstītajā dokumentā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

TV3 un LNT: atļaut nedrīkst aizliegt

Dace Silava-Tomsone, ZvAB Raidla, Lejiņš & Norcus vadošā partnere, 20.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) šobrīd izskata Modern Times Group (MTG) iesniegto ziņojumu par telekanālu LNT, TV5 un Latvijas Mūzikas Kanāla iegādi.KP lēmums jāpieņem līdz maija vidum.

Konkurences likums nosaka, ka KP aizliedz apvienošanos, kuras rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū. Taču likums arī paredz, ka KP ir tiesīga atļaut šādu apvienošanos, nosakot tirgus dalībniekam saistošus noteikumus, kuri novērš apvienošanās negatīvās sekas attiecībā uz konkurenci. Tātad darījums var tikt atļauts, ja KP spēj formulēt tādus saistošos noteikumus, kuri novērš apvienošanās negatīvās sekas.

Kas būtu jādara KP, lai pienācīgi izvērtētu šo darījumu un izlemtu, vai to atļaut? Latvijā nav formālu vadlīniju apvienošanās darījumu izvērtēšanai, taču, līdzīgi kā citās konkurences lietās, KP būtu jāņem vērā ES regulējums un Eiropas Komisijas prakse.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Likumā plāno aizliegt pasākumu rīkošanu blakus visiem padomju armijas pieminekļiem

LETA, 29.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja deputātu Artusa Kaimiņa un Lindas Mednes (K) priekšlikumu Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā ierakstīt aizliegumu rīkot publiskus pasākumus tuvāk par 200 metriem no jebkura padomju armiju vai tās karavīru uzvaru un piemiņu slavinoša pieminekļa.

Komisijas sēdes diskusijās izskanēja, ka aizliegums attiektos arī uz pasākumu rīkošanu blakus Uzvaras parkā esošajam piemineklim.

Sākotnējo versiju likuma grozījumiem iesniedza Zaļo un zemniekus savienība (ZZS). Grozījumu viens no mērķiem ir aizliegt militāro agresiju slavinošu simbolu izmantošanu publiskos pasākumos, tajā skaitā burta "Z" izmantošanu šādam nolūkam.

Tāpēc likumā atbalstīts priekšlikums, kas aizliedz izmantot militāru agresiju un kara noziegumus identificējošā stilistikā izmantotus simbolus, izņemot gadījumus, kad nav mērķa šos noziegumus attaisnot vai slavināt.

Tāpat šodien tika atbalstīts Kaimiņa un Mednes priekšlikums, kas publiskos pasākumos aizliedz popularizēt un slavināt nacistiskā un komunistiskā režīma ideoloģiju saturošus notikumus, tai skaitā šo ideoloģiju pārstāvošu personu dzimšanas dienas, kauju un uzvaru atceres dienas, brīvu un neatkarīgu valstu teritoriju vai to daļu okupāciju slavināšanas dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tramps aizliedz ASV investīcijas uzņēmumos, kas saistīti ar Ķīnas armiju

LETA--DPA, 13.11.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien izdeva izpildrīkojumu, kas aizliedz ASV investīcijas Ķīnas uzņēmumos, kuri ir saistīti ar Ķīnas armiju.

Trampa rīkojumā rakstīts, ka tā mērķis ir neļaut Pekinai izmantot ASV naudu, lai finansētu savas armijas un izlūkdienesta attīstību un modernizāciju.

"Ķīnas Tautas Republika (ĶTR) arvien vairāk ekspluatē ASV kapitālu, lai nodrošinātu resursus un iespējas attīstīt un modernizēt savu armiju, izlūkdienestu un citus drošības aparātus, kas turpina ļaut ĶTR tieši apdraudēt ASV teritoriju un ASV spēkus ārvalstīs," rakstīja Tramps.

Rīkojums aizliedz ASV uzņēmumiem un privātpersonām būt par akciju īpašniekiem uzņēmumos, kurus ASV uzskata par saistītiem ar Ķīnas armiju. Rīkojumā gan nav nosaukti konkrēti Ķīnas uzņēmumi.

Tramps šādi pastiprina spiedienu uz Ķīnu pēc tam, kad viņš zaudēja Džo Baidenam ASV prezidenta vēlēšanās 3.novembrī, lai gan Tramps ir atteicies atzīt Baidena uzvaru.Daļa no šī aizlieguma stās

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pretrunā ar starptautiskajiem likumiem un globāla mēroga vaļu medību aizliegumu, Īslande eksportē nokautu vaļu gaļu uz Latviju un Dāniju, liecina Īslandes valdības arhīvu informācija.

Īslandes nacionālā statistikas biroja dati uzrāda, ka vēl nesen valsts veikusi vaļu gaļas produktu eksportu uz trim valstīm. Eksports uz Dāniju un Latviju ir pretrunā ar Eiropas Savienības (ES) tiesību aktiem pat tad, ja šie produkti ir Īslandes imports. Starptautisko tirdzniecību ar vaļu gaļas produktiem aizliedz Konvencija par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām (CItES).

Eksportu uz Latviju apstiprinājušas varas iestādes Latvijā, kuras apsolījušas veikt izmeklēšanu šajā sakarā, ko atbalstījusi Starptautiskais Dzīvnieku labklājības fonds (IFAW).

IFAW pauž nopietnas bažas par nelegālu vaļu gaļas produkcijas starptautisku tirdzniecību, īpaši saistībā ar pašreizējām sarunām par komerciāla nolūka vaļu medību aizlieguma mīkstināšanu pasaules mērogā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liela neskaidrība un pat haoss dažiem var radīt labus apstākļus iespējai pakāpties. Piemēram, ļoti dāsnas pēdējās nedēļas bijušas tādu kompāniju akcionāriem, kuras savu darbību saista ar sejas masku ražošanu un pārdošanu.

Piemēram, šāda uzņēmuma "Alpha Pro Tech" akcijas cena ASV biržā kopš janvāra vidus ir palēkusies par 400%. Turklāt februāra beigās šis astronomiskais kāpums uz brīdi bija pat pārsniedzis 620% (pēdējās dienās acīmredzot bijušas aktuālas zināmas pārdomas, ka šāds pieaugums, iespējams, tomēr bijis pārspīlēts).

Valdot šādam fonam, "Bloomberg" raksta, ka akcijas pie tik dāsniem novērtējumiem metušies pārdot daži šī uzņēmuma insaideri. Piemēram, uzņēmuma sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dona Milare, kura turklāt esot "Alpha Pro Tech" bijušā valdes locekļa atraitne, izpārdodot 350 tūkst. savas šī uzņēmuma akcijas, tikusi pie 13,6 miljoniem ASV dolāru. Vēl gada sākumā šāds darījums viņai būtu ienesis "vien" aptuveni 1,2 miljonus dolāru. Kopumā - nav slikti! Tiek rēķināts, ka pat pēc šī darījuma viņai vēl pieder 1,2 miljoni šī uzņēmuma akciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas budžeta komisija noraidīja Jaunā laika deputāta Ainara Latkovska priekšlikumu par to, ka normas, kas aizliedz maksāt procentus par pakārtotām saistībām stājas spēkā ar atpakaļejošu spēku un attiecas uz Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki, bet galīgais lēmums jāpieņem ceturtdien Saeimas plenārsēdē.

Jau ziņots, ka patlaban vienīgā banka, kas kopš pagājušā gada nogales saņem apjomīgu atbalstu, ir valsts rokās nonākusī Parex banka.

Kā iepriekš brīdināja bijušie bankas īpašnieki Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis, pieņemot Kredītiestāžu likuma un pārejas noteikumu grozījumus, kā arī tos attiecinot uz AS Parex banka, Latvijas valsts būtu vienpusēji atkāpusies no pērn 10.novembrī parakstītā bankas pārņemšanas līguma. Tas ļautu Karginam un Krasovickim atgūt pirms gada valstij pārdotās akcijas.

Ja arī Saeimas vairākums neatbalstīs A. Latkovska priekšlikumu, kas dotu iespēju Parex Bankai pārtraukt procentu izmaksu V. Karginam un V. Krasovickim, jaunās Kredītiestāžu normas, kas aizliedz valsts atbalstu saņēmušām bankām pildīt pakārtotās saistības, varēs attiecināt tikai uz tādām bankām, kas valsts atbalstu saņems pēc attiecīgo normu spēkā stāšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru