Citas ziņas

Alta Capital tuvāko mēnešu laikā jāatrod 500 miljoni kronu

, 11.09.2009

Jaunākais izdevums

Igaunijas lielākajai riska kapitāla sabiedrībai Alta Capital tuvāko mēnešu laikā jāatrod 500 miljoni Igaunijas kronu (22.5 miljoni latu), lai tā spētu izpirkt obligācijas, ziņo BBN.

Nākamnedēļ beidzas termiņš Alta Capital nekustamā īpašuma attīstības filiāles obligācijām 235 miljonu kronu (10.5 milj. latu) vērtībā, savukārt decembra sākumā beigsies termiņš 55 miljonu kronu (2.5 milj. latu) obligācijām citā Alta Capital filiālē. Vēl nedaudz vēlāk termiņš beidzas arī citām Alta Capital grupas uzņēmumu obligācijām.

Alta Capital valdes loceklis un partneris Indreks Rahumā gan norāda, ka obligāciju izpirkšana uzņēmumam nekādas problēmas nesagādāšot. «Mūsu naudas plūsma ievērojami pārsniedz [Alta Capital] īstermiņa saistības,» tā viņš.

Alta Capital grupai piederošā tekstilmateriālu ražošanas uzņēmuma SIA Lauma Fabrics ģenerāldirektors Andris Sedmalis Db atzina, ka no publiskās informācija vēl nevarot izdarīt nekādus secinājumus par to, kā Alta Capital situācija varētu ietekmēt Latvijā izvietoto ražotāju nākotni, savukārt no Alta Capital puses uzņēmumam neesot pagaidām sniegta nekāda informācija par iespējamām izmaiņām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Danske Capital pieprasa Alta Real Estate Partners maksātnespēju

, 13.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Centra rajona tiesa ir ierosinājusi AS Alta Real Estate Partners maksātnespējas procesa lietu, liecina ieraksts Maksātnespējas reģistra mājas lapā.

Alta Real Estate Partners maksātnespēju ir lūgusi atzīt AS Danske Capital. Danske Capital šā gada janvārī lūdza tiesu atzīt arī Alta Capital Partners maksātnespēju. Tiesa arī šajā lietā ierosināja maksātnespējas procesa lietu.

Db jau rakstīja, ka pagājušā gada augustā Danske Capital prasīja atzīt arī Alta Capital maksātnespēju. Prasība tika pamatota ar to, ka Latvijā bāzētā Alta Real Estate Partners, kas ir Alta Capital Partners meitasuzņēmums, nav spējusi izpirkt 2005. gadā emitētās obligācijas. Obligāciju izpirkšanas termiņš bija 2009. gada aprīlis.

2005. gadā Sampo pensiju fonds, kura galvenais partneris fondu pārvaldīšanā ir Danske Capital, investēja Alta Capital obligācijās. Danske Capital prasība pret Alta Capital ir 940 tūkstoši eiro, informējusi kompānijas pārstāve Silja Sārs (Silja Saar). Sampo pensiju fondā, kas investēja obligācijās, iesaistīti 55 tūkstoši cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Video

VIDEO: Eiropas direktīvas defektus var pārvērst par efektu

Māris Ķirsons, 08.12.2023

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis

Foto: Dāvis Vītoliņš

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārstāt ignorēt tuvojošās prasības, tā vietā apgūt zināšanas, skatīties, ko un kā dara attiecīgas nozares uzņēmumi Latvijā un citviet pasaulē, vākt nepieciešamos datus, konstruktīvās diskusijās ar visām ieinteresētajām pusēm atrast labākos iespējamos risinājumus, tādējādi pašmāju uzņēmumiem ne tikai saglabājot, bet pat paaugstinot savu konkurētspēju tirgū.

Tādi secinājumi skanēja Dienas Biznesa sadarbībā ar portālu zemeunvalsts.lv rīkotajā diskusijā Ilgtspējas ziņojumi, atbildība piegādes ķēžu pārvaldībā.

Prasīs no lielajiem

“ES Korporatīvās ilgtspējas ziņošanas direktīva paredz, ka lielajiem uzņēmumiem jāsniedz ziņas par to, kāds ir uzņēmuma biznesa modelis, kā tas ietekmē sociālos un vides aspektus un kāda ir ārējo lielo tendenču ietekme uz paša uzņēmuma attīstību nākotnē,” skaidro Latvijas Korporatīvās sociālās atbildības platformas (CSR Latvia) līdzdibinātāja Agnese Alksne-Bensone. Viņa norāda, ka tiek prasīts atspoguļot datus, procesus un arī izvirzīto mērķu sasniegtos rezultātus. “Tiek dots liels rāmis visiem iepriekšējiem mēģinājumiem pieprasīt šāda veida informāciju no lielajiem uzņēmumiem un tādējādi saprast, kas un kā tajos notiek,” uzsver A. Alksne- Bensone. Viņa norāda, ka pēc sākotnējām aplēsēm šīs direktīvas prasība attieksies kopumā aptuveni uz 50 000, bet Latvijā sākotnēji uz apmēram 200 kompānijām, perspektīvā - ap 5000. Prasība gada pārskata vadības ziņojumā ietvert ilgtspējas ziņojumu no 2024. gada 1. janvāra attieksies uz uzņēmumiem, kas atbilst diviem no trīs lielumiem: 500 un vairāk darbinieki; neto apgrozījums 40 milj. eiro; bilances kopsumma 20 milj. eiro (tie ir tie uzņēmumi, kurus skāra iepriekšējā direktīva par nefinanšu informācijas atklāšanu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Danske Capital pieprasa atzīt Alta Capital maksātnespēju

Vēsma Lēvalde, Db, 28.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Danske Capital 12. augustā iesniegusi prasību atzīt Alta Capital maksātnespēju, informē IntelliNews.com

Prasība pamatota ar to, ka Latvijā bāzētā Alta Real Estate Partners, kas ir Alta Capital Partners meitasuzņēmums, nav spējusi izpirkt 2005. gadā emitētās obligācijas. Obligāciju izpirkšanas termiņš bija 2009. gada aprīlis.

2005. gadā Sampo pensiju fonds, kura galvenais partneris fondu pārvaldīšanā ir Danske Capital, investēja Alta Capital obligācijās. Danske Capital prasība pret Alta Capital ir 940 tūkstoši eiro, informējusi kompānijas pārstāve Silja Sārs (Silja Saar).

Sampo pensiju fondā, kas investēja obligācijās, iesaistīti 55 tūkstoši cilvēku.

Db jau rakstīja, ka ar vairākiem ievērojamiem pirkumiem Latvijā pazīstama Igaunijas investīciju kompānija Alta Capital Partners, kas 2007. gada maijā iegādājās 80% trešā lielākā Latvijas piena pārstrādes uzņēmuma a/s Rīgas Piensaimnieks akciju, pārņemot no finanšu investoriem 100% uzņēmuma European Facilities Limited piederošās akcijas. Darījuma summa netika atklāta. Alta Capital Partners 2007. gada pavasarī nopirka arī būvkompāniju LEC, bet 2004. gadā iegādājās a/s Lauma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Alta Foods paziņo par bankrotu

, 29.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Indrekam Rahumā piederošā Alta Capitals meitasuzņēmums Alta Foods pirmdien Igaunijas Harjū apgabaltiesā paziņojis par savu bankrotu.

Kompānijas direktors Jāks Raids atzinis, ka uzņēmuma parādi divas reizes pārsniedz īpašuma vērtību, vēsta dv.ee.

Saistību nominālvērtība ir aptuveni 400 miljoni kronu, bet īpašuma vērtība – ap 260 miljoniem kronu. Tāpēc esam spiesti paziņot par kompānijas bankrotu, teica Raids.

Lielākās uzņēmuma saistības ir obligācijas 223 miljonu kronu vērtībā, kas bija jāizpērk pagājušajā piektdienā. Rudenī neizpirkto obligāciju summa veidoja 284 miljonus kronu, taču to vietā mazajiem investoriem tika piedāvāta līdzdalība uzņēmumā RPS Holding, kam piederēja 80 % Rīgas Piensaimnieka akciju. Akcijas piederēja arī Swedbank fondiem, kopumā 181 investoram. Patlaban lielākā daļa no neizpirktajām akcijām koncentrēta vienās rokās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LEC īpašniekam ierosinātā maksātnespējas lieta neietekmēs LEC darbu

Vēsma Lēvalde, 12.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa 9. jūnijā skatīs būvkompānijas Latvijas Energoceltnieks (LEC) īpašnieces Alta Property & Construction maksātnespējas lietu.

Prasību iesniedzis Valsts Ieņēmumu dienests (VID), DB uzzināja tiesā. 10. maijā tiesa ierosinājusi maksātnespējas lietu. DB jau rakstīja, ka izsolē 20.maijā izliktas Alta Property & Construction piederošās LEC kapitāldaļas 1,105 miljonu latu vērtībā, kas nozīmē īpašnieku maiņu būvkompānijai LEC. Alta Property & Construction lielākais īpašnieks iepriekš bija Igaunijas investīciju fonda Alta Capital izveidotā Latvijas kompānija Alta Capital Partners, kuru šogad februārī tiesa pasludināja par maksātnespējīgu.

Pēteris Dzirkals Latvijas energoceltnieks padomes loceklis norāda, ka LEC nav nodokļu parādu, un uzņēmums strādā neatkarīgi no akcionāra AS Alta Property & Construction un tā nesaskaņām ar saviem kreditoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējkapitāla investīciju uzņēmums "Practica Capital" ir sekmīgi pabeidzis finansējuma piesaisti savam trešajam un līdz šim lielākajam fondam "Practica Venture Capital III". Tas nodrošinās finansējumu sēklas stadijas jaunuzņēmumiem Baltijas valstīs.

“Practica Venture Capital III” ir trīs reizes lielāks kā iepriekšējais fonds, tāpēc reģionam šis ir ļoti būtisks ieguvums finansējuma pieejamības ziņā.

"Lielākā daļa finansējuma, kas tiek investēti agrīnas stadijas jaunuzņēmumos Eiropā, ir no konkrētajā valstī vai reģionā strādājošiem iespējkapitāla fondiem. Mēs šādā kontekstā saskatījām iespēju Baltijas reģionā, kur acīmredzami pietrūkst finansējuma tieši šajā uzņēmumu attīstības posmā," saka Arvidas Blože (Arvydas Bložė), "Practica Capital" partneris. "Mēs priecājamies par Baltijas valstu pensiju fondu pārvaldnieku interesi attiecībā uz šādām investīcijām. "Practica Capital" ir arī atbalsts no Eiropas Investīciju fonda (EIF), Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB), Lietuvas finanšu institūcijas (INVEGA), kā arī SEB un "Swedbank" Investīciju vadības uzņēmumiem. Beidzot iespējkapitāls arī Baltijas valstīs palēnām kļūst par aktīvu klasi, un tas mainīs investīciju spēles noteikumus kopumā."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsolīs Alta Real Estate Partners kapitāldaļas

Vēsma Lēvalde, 16.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

15. martā plānots izsolīt a/s Alta Real Estate Partners 1,28 miljonus kapitāldaļu jeb 100% no sabiedrības apmaksātā pamatkapitāla, liecina informācija Latvijas Vēstnesī.

Vienas kapitāla daļas nominālvērtība ir Ls 1. Kapitāla daļu novērtējums ir aptuveni 18,86 miljoni latu. Sākotnēji izsole bija paredzēta 17. februārī, taču administrators lēmis to pārcelt uz martu.

Db jau rakstīja, ka 2009. gada augustā Danske Capital prasīja atzīt Alta Capital maksātnespēju. Prasība tika pamatota ar to, ka Latvijā bāzētā Alta Real Estate Partners, kas ir Alta Capital Partners meitasuzņēmums, nav spējusi izpirkt 2005. gadā emitētās obligācijas. Obligāciju izpirkšanas termiņš bija 2009. gada aprīlis. 2005. gadā Sampo pensiju fonds, kura galvenais partneris fondu pārvaldīšanā ir Danske Capital, investēja Alta Capital obligācijās. Sampo pensiju fondā, kas investēja obligācijās, iesaistīti 55 tūkstoši cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas rajona tiesa ir apmierinājusi AS Danske Capital prasību un atzinusi Alta Capital Partners maksātnespēju. Šis spriedums ir galīgs un nav pārsūdzams, Db uzzināja tiesā.

Jāatgādina, ka Rīgas rajona tiesa ir ierosinājusi arī AS Alta Real Estate Partners maksātnespējas procesa lietu. Uzņēmuma maksātnespēju arī ir lūgusi atzīt Danske Capital. Savukārt pagājušā gada augustā Danske Capital prasīja atzīt arī Alta Capital maksātnespēju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Igauņi Rīgas piensaimnieka akcijas atdevuši, neko pretī nesaņemot

Ritvars Bīders, 17.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas investori, kuri šogad novembrī pārdeva 80% Rīgas piensaimnieka akcijas ASV investīciju kompānijai Darby Overseas Investments, no šo akciju pārdošanas nav ieguvuši neko, jo ASV uzņēmums akcijas likumīgi pārņēmis, ziņo BBN.

Tam par iemeslu ir fakts, ka Rīgas piensaimnieka akcijas bija apgrūtinātas kā ķīla minētajai ASV investīciju kompānijai, kura tās vienkārši pārņēma.

Šo akciju vērtība lēšama 150 līdz 250 miljonu Igaunijas kronu (6,7 līdz 11,2 miljonu latu) apmērā.

Darby Overseas Investments 2006. gadā aizdeva Rīgas piensaimniekam 8 miljonus eiro ar likmi 13% gadā, lai uzņēmums varētu iegādāties akcijas no iepriekšējiem īpašniekiem. Jau 2007. gadā Rīgas piensaimnieka ieķīlātās akcijas nonāca Igaunijas Alta Foods kontrolē.

Alta Foods šīs akcijas pārņēma, apņemoties nomaksāt parādu Darby Overseas Investments, taču tā kā vairāk nekā 10 miljonus eiro lielais parāds netika atmaksāts ASV kompānija šīs akcijas pārņēma savā īpašumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nezināmu iemeslu dēļ tika atcelta 20.maijā plānotā Alta Property & Construction piederošās būvkompānijas Latvijas energoceltnieks (LEC) kapitāldaļu 1,105 miljonu latu vērtībā izsole.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Fondu pārvaldīšanas uzņēmums a/s Danske Capital ir pieteicis maksātnespēju investīciju kompānijai SIA Alta Capital Partners, liecina Maksātnespējas aģentūras informācija.

Lieta Rīgas rajona tiesā iesniegta 7. decembrī un šodien tiesa plāno lemt par maksātnespējas procesa ierosināšanu un administratora iecelšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aptur tiesvedību Kola prasībā par 2,27 miljonu piedziņu

Elīna Pankovska, 17.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa ir apturējusi tiesvedību bijušā būvkompānijas Latvijas Energoceltnieks (LEC) vadītāja un īpašnieka Jāņa Kola prasībā pret igauņu investoriem piederošajām Alta Capital Partners S.C.A. un a/s Alta Property & Construction par 2,27 milj. Ls piedziņu.

Tiesvedība ir apturēta līdz likumīgā spēkā stāsies nolēmumi abu minēto uzņēmumu maksātnespējas un likvidācijas procesa lietās, DB pastāstīja tiesas kancelejas vadītājs Ilvars Tomsons.

Jāatgādina, ka J.Kols visas savas akcijas igauņu investoriem pārdeva jau pirms aptuveni trim gadiem. Nozares eksperti toreiz lēsa, ka LEC iegādes darījuma summa ir ap 15 milj.Ls. Lielākās investīcijas Alta Capital Partners Latvijā ieguldīja tieši 2007.gadā, tiekot ne vien pie LEC, bet arī pie 80% trešā lielākā piena pārstrādes uzņēmuma a/s Rīgas Piensaimnieks akciju, pārņemot no finanšu investoriem 100% uzņēmuma European Facilities Limited piederošās akcijas. Šī piena pārstrādes uzņēmuma iegāde pēc ekspertu domām igauņiem varēja izmaksāt ap 16 miljoniem latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada deviņos mēnešos «New Hanza Capital» strādāja ar peļņu 173,5 tūkstošu eiro apmērā, kas ir par 512% vairāk, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, liecina kompānijas paziņojums biržā «Nasdaq Riga».

Kompānijā to skaidro ar uzņēmuma pārvaldīto īpašumu nomas ieņēmumu pieaugumu un ieguldījuma īpašumu portfeļa palielināšanos.

Nerevidētie finanšu rezultāti liecina, ka uzņēmuma ieņēmumi 2017. gada deviņos mēnešos bija veidoja 893,7 tūkstošus eiro, kas ir par 290% vairāk nekā gadu iepriekš. EBITDA (ieņēmumi pirms procentu, uzņēmumu ienākuma nodokļa, nolietojuma un amortizācijas un pamatlīdzekļu vērtības samazinājuma) 2017. gada 30. septembrī bija 332,2 tūkstoši eiro un FFO (peļņa pēc nodokļiem + nolietojums + amortizācija - peļņa no īpašumu pārdošanas + atliktais nodoklis) 2017. gada deviņos mēnešos sasniedza EUR 169,2 tūkstošus eiro.

Kā vienu no svarīgākajiem trešā ceturkšņa notikumiem kompānija min faktu, ka sadarbībā ar vienu no vadošajiem Vācijas alternatīvo ieguldījumu fondu administrācijas pakalpojumu sniedzējiem «IntReal», 2017. gada septembrī Vācijā tika nodibināts nekustamā īpašuma alternatīvo ieguldījumu fonds «New Hanza Capital Fund 2017». Fonda darbība būs saistīta ar komerciālā nekustamā īpašuma iegādi Vācijā — naudas plūsmu veidojošām biroju ēkām un fonds piesaistīja sākotnējo kapitālu 60 miljonu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Rīgas Piensaimnieka īpašnieks: tiesas lēmums ir nepamatots

Sandra Dieziņa, 27.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā viena no lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem SIA Rīgas Piensaimnieks vadība un uzņēmuma īpašnieks DCEMF Holdings Ltd. tiesas lēmumu par aizliegumu atsavināt kapitāldaļas sauc par nepamatotu un to pārsūdzēs.

Izplatītajā paziņojumā uzņēmums norāda, ka apgalvojumi, kas saistībā ar SIA Rīgas Piensaimnieks (RPS) un DCEMF Holdings Ltd. (DCEMF) īpašumtiesībām uz RPS kapitāla daļām parādījušies Latvijas ziņu portālos pēdējo dienu laikā (25.jūlijā un 26.jūljā), ir nepamatoti un pilnībā nepatiesi atspoguļo reālo situāciju RPS, kur DCEMF ir vienīgais dalībnieks un tam likumīgi pieder 100% RPS kapitāla daļas. Piektdien, 22.jūlijā RPS saņēmis informāciju par Igaunijas rajona tiesas spriedumu, prasot aizliegt DCEMF pārdot sev piederošās RPS kapitāla daļas un veikt citas likumīgas darbības ar šīm daļām, par ko attiecīgi informēja DCEMF. DCEMF šo lēmumu, kas pēc būtības ir nepamatots, šobrīd pārsūdz, vēsta RPS un DCEMF Holdings Ltd. Turklāt līdz šodienai DCEMF, kā tiesas lēmumā norādītais atbildētājs, neesot ticis informēts ne par šādu lēmumu, ne par procesu kā tādu. Līdz ar to DCEMF nevienā brīdī nav bijusi iespēja izteikt savu viedokli vai kādā citā veidā piedalīties procesā. Sākotnēji 20% no RPS kapitāla daļām DCEMF ieguva 2006.gadā, bet atlikušie 80% nonāca DCEMF īpašumā 2010.gada novembrī likumīgas komercķīlas realizācijas rezultātā, pamatojoties uz aizdevuma un ķīlas līgumiem, kuri ir bijuši spēkā jau no 2006.gada, tā RPS un DCEMF Holdings Ltd paziņojumā. Kopš 2006.gada DCEMF un tā saistītie uzņēmumi RPS esot veikuši būtiskus ieguldījumus, tai skaitā nozīmīgu pamatkapitāla palielinājumu 2011.gadā. «Alta Foods maksātnespējas procedūrai Igaunijā nav nekāda sakara ar DCEMF, kas nekad nav bijis ne Alta Foods kreditors, ne debitors, un šim procesam nav nekāda saistība ar likumīgu kapitāla daļu ķīlas realizāciju, kā rezultātā DCEMF ieguva īpašumtiesības uz 80% no RPS daļām. Līdz ar to maksātnespējas administratora vēlme iesaistīt šajā procesā RPS un DCEMF nav saprotama,» norādīts paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finansiālu problēmu dēļ Alta Capital Partners, iespējams, var nākties šķirties pat no Laumas un LEC. Jau februāra sākumā tiks vērtēta viena no lielākajiem investoriem Latvijā igauņu SIA Alta Capital Partners maksātspēja; pieteikumu pret uzņēmumu tiesā iesniedzis fondu pārvaldīšanas uzņēmums Danske Capital.

Jaunieceltais Alta Capital Partners administrators Dainis Bergmanis atklāj, ka patlaban notiek informācijas apkopošana un analizēšana un līdz tiesas sēdei 5. februārī komentāri netiks sniegti. Maksātspējas izvērtēšana februārī nav vienīgais tiesas process, kas skar igauņiem piederošos uzņēmumus. Maksātnespējas procesa lieta šā gada janvārī ierosināta arī pret a/s Alta Real Estate Partners.

Neesi abonents? Piesakies uz 2 nedēļu testa abonementu šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komercīpašumu investīciju kompānija Summus Capital ir veiksmīgi noslēgusi savu pirmo obligāciju emisiju 10 miljonu eiro apmērā.

Summus Capital nekustamo īpašumu portfeļa vērtība šobrīd pārsniedz 300 milj. eiro. Savu pirmo investīciju Latvijā kompānija veica aizvadītā gada nogalē, iegādājoties Riga Plaza tirdzniecības centru.

Obligāciju emisijā iegūtos līdzekļus Summus Capital plāno izlietot jaunu nekustamā īpašuma objektu iegādei Baltijā, t.sk. jau parakstīta darījuma realizēšanai Latvijā, apliecinot Summus Capital plānus paplašināt savu klātbūtni Latvijas tirgū.

2021. gada 18. jūnijā Summus Capital emitējusi nenodrošinātās obligācijas 10 miljonu eiro apmērā ar termiņu 3 gadi un fiksētu kupona likmi 6.75%. Šī ir pirmā Summus Capital obligāciju emisija, un emitents plāno iekļaut obligācijas Nasdaq First North alternatīvajā tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Algas apmērs vienam darbiniekam Igaunijas Skype Technologies palielinājies, taču pretēja tendence vērojama tiešsaistes spēļu izstrādes kompānijā Playtech Estonia, ziņo bbn.ee.

2010.gadā Skype saviem 377 darbiniekiem kopumā samaksājusi 329,2 miljonus kronu (21,04 miljoni eiro), kas nozīmē, ka vidējā alga uz vienu darbinieku bijusi 72 773 kronas (4651 eiro) mēnesī. Pirms gada vidējā alga bijusi par 5100 kronām (326 eiro) mazāka.

Skype Technologies pārstāvis Stens Tamkivi skaidrojis - Skype pārstāvji nekad nav teikuši, ka darbošanās Igaunijā iemesls ir lētais darbaspēks. Tomēr viņš nav minējs, ar ko skaidrojams atalgojuma pieaugums.

Savukārt Playtech saviem 408 pilna laika darbiniekiem izmaksājusi 191,9 miljonus kronu (12,26 miljonus eiro), kā rezultātā vidējā alga vienam darbiniekam bijusi 39 188 kronas (2505 eiro) mēnesī. 2009.gadā vidējā alga bijusi par 1000 kronām lielāka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz datortehnikas uzņēmuma AS «Capital» apgrozījuma sarukumu pērn par 7,6%, salīdzinot ar 2016.gadu, uzņēmumam izdevies palielināt peļņu vairāk nekā četras reizes, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

AS «Capital» apgrozījums 2017.gadā bija 19,874 miljoni eiro, bet uzņēmuma peļņa pēc nodokļiem bija 171 tūkstotis eiro.

2017.gada pirmajā pusē uzņēmums nolēmis būtiski samazināt mazumtirdzniecības tirgus daļu, kā rezultātā tika slēgti meitas uzņēmuma SIA «Capital Classic» mazumtirdzniecības veikali, kas nodarbojās ar datortehnikas un tās aksesuāru pārdošanu, kā arī pārdots meitas uzņēmums SIA «Capital City APR», kas nodarbojās ar zīmola «Apple» ražotās datortehnikas un tās aksesuāru pārdošanu divos mazumtirdzniecības veikalos, sacīts uzņēmuma gada pārskatā.

Jāatzīmē, ka abus uzņēmumus, no kuriem viens tagad pārdots, AS «Capital» nodibināja 2016.gadā, lai nodalītu mazumtirdzniecību no vairumtirdzniecības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas nekustamā īpašuma fonds EfTEN Capital palielinājis Latvijas nekustamo īpašumu portfeli, par 8,9 miljoniem eiro nopērkot 7400 kvadrātmetrus lielu neoklasicisma biroju ēku Blaumaņa ielā 5a, Tērbatas ielā 23/25.

Tas ir Igaunijas investīciju fonda aktīvu pārvaldes uzņēmuma SIA EfTEN Capital trešais darījums Latvijā.

EfTEN Capital ir iegādājies savu otro biroju ēku Rīgas centrā un trešo īpašumu Latvijā. Arhitekta Augusta Malvesa klasiskā un ievērojamā neoklasicisma ēka tika celta 1913.gadā bankas vajadzībām. Laika gaitā tā tika pārbūvēta par biroju ēku.

Ēkā atrodas 49 nomnieki, kas pārsvarā ir advokātu biroji, kā arī finanšu brokeri, bet pirmajā stāvā ir izveidoti dažādi veikali un restorāni.

Īpašums tika iegādāts no tās sākotnēji vēsturiskajiem īpašniekiem, kas pašlaik dzīvo ASV. Iegādes vērtība ir 8,9 miljoni eiro. Pirmo reizi ēkas pastāvēšanas vēsturē tai ir vienots īpašnieks, kas rada papildu vērtību tās tālākai attīstībai un pārvaldīšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pamatojoties uz Nodokļu politikas pilnveidošanas koordinēšanas grupas sanāksmēs izteiktajiem viedokļiem un priekšlikumiem, ir izstrādāts darbaspēka izmaksu esošās situācijas novērtējums un 15 potenciālie darbaspēka darbaspēka nodokļu iespējamo izmaiņu scenāriji, informēja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Ministrijā norāda, ka izvērtējumā ir iekļauti 15 darbaspēka nodokļu iespējamo izmaiņu scenāriji, kas parāda pieejamās alternatīvas definēto mērķu sasniegšanai, kā arī to potenciālās ietekmes un izmaksas to ieviešanai.

Pirmais scenārijs paredz fiksēta neapliekamā minimuma ieviešanu no pirmā gada un progresīvāku iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmju piemērošanu. Šim scenārijam pirmā gada izmaiņu ietekme procentos no 2024.gadā prognozētajiem ieņēmumiem ir mīnus 4,2% jeb mīnus 114,3 miljoni eiro. Kumulatīvi kopējā ietekme procentos no 2024.gadā prognozētajiem ieņēmumiem ir mīnus 9,4% jeb mīnus 255,3 miljoni eiro.

Pirmajā scenārijā neapliekamais minimums pirmajā gadā tiek piedāvāts 620 eiro, otrajā gadā - 670 eiro un trešajā - 720 eiro, kā arī pirmajā gadā ienākumiem līdz 9240 eiro gadā paredzēts noteikt IIN 19% apmērā, ienākumiem no 9240 līdz 20 000 eiro - 26%, ienākumiem no 20 000 līdz 78 100 eiro - 29%, bet ienākumiem virs 78 100 eiro - 37,1%. Nākamajos gados plānots paaugstināt gada ienākumu summas attiecīgajām likmēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

East Capital Real Estate fonds IV un ICA Gruppen ietilpstošais Rimi Baltic ir noslēguši līgumu, ar kuru East Capital Real Estate iegādājas Rimi Baltic loģistikas un biroju centru A. Deglava ielā 161, Rīgā.

Šis pirkums ir 2023. gada lielākais nekustamo īpašumu darījums Latvijā un lielākais loģistikas ēkas iegādes darījums Baltijā. Pirkuma cena ir 83 miljoni eiro.

Rimi Baltic loģistikas centrs ir 94 000 kvadrātmetru liela moderna celtne ar tai piegulošo teritoriju aptuveni 17 hektāru platībā. Tā apkārtnē esošā infrastruktūra nodrošina labu sasniedzamību gan ar sabiedrisko, gan privāto un kravas transportu. Loģistikas centram ir plašas autostāvvietas, kā arī lielisks satiksmes savienojums ar Rīgas apvedceļu. Loģistikas centra līdzšinējais īpašnieks bija ICA Gruppen ietilpstošais mazumtirdzniecības uzņēmums RIMI, kas ir viens no lielākajiem mazumtirgotājiem Baltijas reģionā. Tas vienlaikus ir gan galvenais RIMI reģionālais birojs, gan arī produkcijas izplatīšanas centrs, no kura tiek koordinētas visas galvenās aktivitātes Baltijas reģionā. RIMI arī turpmāk paliks vienīgais centra nomnieks un jau ir parakstījis nomas līgumu uz 15 gadiem ar East Capital Real Estate.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas bagātnieki kļuvuši par Latvijas piena pārstrādes SIA Rīgas piensaimnieks īpašniekiem.

Par to šodien vēsta Igaunijas biznesa laikraksts Aripaev.

Kopumā par Rīga piensaimnieka akciju īpašniekiem kļuvuši 173 investori no Igaunijas. Viņu vidū ir bankas Hansapank veidotāji Hanness Tamjervs un Jiri Meiss, kuģubūves grupas BLRT valdes priekšsēdētājs Fjodors Bermans, Igaunijas Dabas fonda valdes priekšsēdētājs Rainers Nelvaks, Igaunijas Tekstila un apģērbu asociācijas valdes priekšsēdētājs Mēliss Virkebau un citi.

Tas noticis pēc tam, kad Swedbank akcijās konvertējusi investoriem piederošās obligācijas, taču tās noteiktajā termiņā neizpirka Rīgas piensaimnieka īpašniece - Igaunijas investīciju fondam Alta Capital Partners piederošā kompānija Alta Foods. Tā kā Alta Foods jūlijā investoriem nespēja izmaksāt procentus, kompānijas vadība septembrī nodibinājusi jaunu uzņēmumu RPS Holding, kam nodota gandrīz piektā daļa obligāciju un akciju kontrolpakete Rīgas piensaimniekā. Daži kreditori piekrituši saņemt naudā 50% no obligāciju nominālvērtības, savukārt pārējie savā īpašumā ieguvuši RPS Holding daļas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LR Capital izskata investīciju iespējas privātos Latvijas uzņēmumos

LETA, 18.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privātā kapitāla vadības uzņēmums SIA LR Capital izskata un apsver iespējas veikt finanšu ieguldījumus privātos uzņēmumos Latvijā un Baltijā. Finansējums pieejams gan jaunu projektu un ideju finansēšanai jau esošiem un stabiliem uzņēmumiem, gan kapitāldaļu vai akciju pirkumu finansēšanai dažāda izmēra kompānijām.

LR Capital fokusējas uz uzņēmumiem un investīciju iespējām ar aptuveno vērtību no 1,5 miljoniem eiro līdz 10 miljoniem eiro, taču sadarbībā ar saviem investīciju partneriem izskata arī lielāka apmēra darījumus. LR Capital pamata mērķis ir veikt darījumus ar investīciju horizontu no četriem līdz septiņiem gadiem.

LR Capital valdes loceklis un partneris Kristaps Bērziņš aģentūrai LETA pauda pārliecību, ka Latvijas ekonomikas dinamika tuvākajos gados būs labvēlīga jauniem projektiem un investīcijām.

«Kopumā esam diezgan tipiski finanšu investori ar industrijā pieņemtiem investīciju principiem un standartiem. Taču ir dažas būtiskas atšķirības - kompānija pēc investīciju veikšanas aktīvi piedalās stratēģiskos lēmumos, aktīvi mēģinām dot konkrētu taustāmu labumu uzņēmumam finanšu piesaistes, nekustamā īpašuma, korporatīvu darījumu un līdzīgos jautājumos,» skaidroja Bērziņš. Otra būtiska atšķirība ir tā, ka LR Capital visi galvenie lēmumu pieņēmēji ir Latvijas rezidenti un paši ir arī investori šajos projektos, kas nozīmē ātrāku un efektīvāku lēmumu pieņemšanu. Būtisks faktors ir arī tas, ka LR Capital nav formāls institucionāls fonds, tādējādi investīciju ilgums nav strikti ierobežots, un šajā ziņā LR Capital ir elastīgs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Alta Capital attiesā 4.6 miljonus no Kalev

, 14.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumam Kalev, kas pieder Oliveram Krūdam, pēc Stokholmas arbitrāžas tiesas lēmuma būs jāatmaksā 103 miljoni igauņu kronu (4.6 miljoni latu) investīciju kompānijai Alta Capital, kas tika iemaksāti kā priekšapmaksa pārtikas ražotāja iegādei, raksta Postimees.

Kalev, kas tagad jau ir a/s Luterma, maksās Alta Capital ne tikai minēto priekšapmaksu par nenotikušu darījumu, bet arī procentus. Tiesas lēmums nav apstrīdams.

Uzņēmums Alta Capital Partners bija iecerējuši iegādāties pārtikas ražotāju Kalev un a/s Tere. 2008. gada februārī kompānija samaksāja priekšapmaksu, taču līdz ar ekonomiskās krīzes sākumu kompānijai radās problēmas ar darījuma finansēšanu. Kalev, izmantojot situāciju, atteicās turpināt pārrunas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

TOP 500 uzņēmumi pērn saglabājuši dominējošo lomu valsts tautsaimniecībā; to apgrozījums pārsniedz pusi no kopējā visu Latvijas uzņēmumu apgrozījuma, bet peļņa – 80% no visu Latvijas uzņēmumu nopelnītā

Lielākie, veiksmīgākie un dažādos parametros citus pārspējušie uzņēmumi 15. novembrī tika godināti gadskārtējā TOP 500 apbalvošanas ceremonijā. Atgādināsim, ka TOP 500 ir Dienas Biznesa, Lursoft un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras kopprojekts; šogad tas pie lasītājiem dodas jau 21. reizi.

Uzreiz virsotnē

Kopumā balvas uzņēmējiem tika pasniegtas 18 nominācijās. Lielākais jaunums šogad – Latvijas biznesā ir jauns apgrozījuma līderis. Tas ir Krievijas minerālmēslu ražotāja – publiskās akciju sabiedrības Uralkali – meitas uzņēmums Latvijā SIA Uralkali Trading, kurš atbild par Uralkali produktu eksportu uz Eiropu, Āziju, Āfriku, Indiju, Ziemeļameriku un Dienvidameriku, norādīts uzņēmuma vadības ziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru