Citas ziņas

"...ar viltību un gudrību mēs to dabūjam cauri"

Irēna Zandere kopā ar Ati Rozentālu un Sandru Dieziņu, 05.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db rīcībā ir 1999. gadā notikušas sarunas atšifrējumi. Tie kaut daļēji norauj plīvuru no baumām par Andra Šķēles ietekmi.

Uzņēmējs, Tautas partijas dibinātājs Andris Šķēle šaurā personu lokā, iespējams, lēma par vajadzīgo personu iecelšanu attiecīgajos amatos.

Viena no šādām sanāk­smēm notika pirmdienā pirms gandrīz desmit gadiem un... tika slepus ierakstīta diktofonā. Tajā pašā dienā - 1999. gada 17. maijā - A. Šķēle aģentūrai LETA pauda, ka iepriekšējās piektdienas vakarā, dodoties ciemos pie advokāta Andra Grūtupa uz viņa 50 gadu dzimšanas dienas svinībām, ticis izsekots. LETA sestdien, 1999. gada 15. maijā ziņoja: pie A. Grūtupa ciemojies arī toreizējais Valsts prezidents Guntis Ulmanis un toreizējais Satversmes aizsardzības biroja direktors Lainis Kamaldiņš. Tomēr pēc paziņojuma par izsekošanu A. Šķēle, rādās, runājis vēl interesantākas lietas. "Pārlieku liela demok­rātija arī ved pie sabrukuma," tādus vārdus īsi pēc grupas sanāksmes sākuma saka, iespējams, A. Šķēle. Šie uzmundrinošie vārdi izskan pēc kāda Pētera izteiktā lūguma uzlabot noskaņojumu tikšanās laikā, "iedot kādu dzīvību, lai nav tā kā uz bērēm". A. Šķēlē uzmanīgi klausās, cik var spriest pēc sarunu atšifrējuma, tagadējais Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Edmunds Krastiņš, bijušais veselības ministrs Gundars Bērziņš, A. Grūtups, viens no Tautas partijas dibinātājiem Oļegs Batarevskis un citas vairāk vai mazāk ietekmīgas personas.

Viņi paši sevi sauc par grupu, arī par klubu vai brālību. Pēc sarunu atšifrējuma var secināt, ka grupa radīta ilgi pirms Tautas partijas dibināšanas - ap 1993. gadu. Sarunas atšifrējums beidzas ar kāda grupas biedra pausto: "Es esmu par absolūtu demokrātiju. Kā mēs teiksim, tā būs."

Apvērsumu neplānoja

Noskaņojums sanāksmes dienā tiešām nav optimistisks - iespējamais A. Šķēle runā par Tautas partijas nonākšanu opozīcijā, tomēr mierina, ka būšot labi: "Dabīgi, Tēvzemei un Brīvībai/LNNK būs tas politiskais partneris, kuru mēs visvairāk mēģināsim pārpirkt..." Viņš norāda, ka par konjaka glāzi jau varējis nopirkt deputāta Jura Dobeļa balsi Saeimas budžeta balsojumā. Un viss tiešām bija labi, jo dažus mēnešus pēc grupas tikšanās A. Šķēle jau bija Ministru prezidents.

"Nesmīdiniet mani, tas ir muļķīgs joks, ja kāds tā ir teicis," uz Db jautājumu, vai ticis pirkts par konjaka glāzi, sacīja J. Dobelis. "Es ne sevišķi mīlu konjaku un alkoholu vispār," tā Saeimas deputāts. Pēc Db piebildes, ka šāds izteikums izskanējis kādas sarunas ierakstā, J. Dobelis atbildēja: "Ja ir tik jocīgi cilvēciņi, kas mīl noklausīties, ko citi runā, tad lai viņi to dara." Savukārt E. Krastiņš Db pauda: "1999. gadā Latvijā sen bija demokrātija, un bija daudzas un dažādas grupas, kas centās sasniegt savas intereses. Esmu ticies ar daudziem cilvēkiem, bet kāda tam nozīme? Vai tad kāds plānoja valsts apvērsumu? Turklāt tajā laikā sen bija nodibināta Tautas partija, un kas tur slikts, ja partijas biedri ar tās priekšsēdētāju tiekas un apspriež savus mērķus?" A. Šķēli līdz Db redakcijas slēgšanai neizdevās sazvanīt, uz īsziņām viņš neatbildēja. Savā birojā nebija sazvanāms arī A. Grūtups.

Spridzināšot pamatīgāk

Atgriežoties pie sanāksmes - tās turpinājumā iespējamais A. Šķēle vēršas pie, visticamāk, A. Grūtupa: "(..) nākošreiz spridzinās tā riktīgāk augšā, ja tu neatteiksies no Parex lietām dažām. Kāpēc tev tā jādara pāri Parex bankai? Solīda banka, jauki cilvēki, daudz naudas." A. Grūtupa birojs tika spridzināts 1998. gada decembrī. Jāatgādina - pērnā gada otrajā pusē tika izdota skandalozā grāmata Tiesāšanās kā ķēķis. Tajā publicētas, iespējams, A. Grūtupa advokātu birojā noklausītas telefonu sarunas. Viena no versijām bija, ka spridzināšanu veikušas tās pašas personas, kas organizējušas noklausīšanos jeb - ar Parex bankas interesēm saistītas personas. Šo versiju tiesībsargājošās iestādes joprojām nav nedz apstiprinājušas, nedz noraidījušas. Drošības policija (DP) Db komentārus nesniedza, norādot, ka izmeklēšana turpinās.

Kā bīdīt Ulmani

Pieņemot, ka runātājs ir A. Šķēle, grupas sanāksmes atšifrējuma turpinājumā lasāms, ka šo dažu personu lokā tiek spriests, kuru personu virzīt uz Nacionālo bruņoto spēku komandiera amatu - Gundaru Ābolu vai Raimondu Graubi. Tiek plānots, kā savaldīt bijušo Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektoru Andreju Sončiku, piebilstot, ka "vēl dažās lietās mūsu cilvēki pastiprināti ar dažādiem līgumiem". Tiek pieminēta arī toreizējā ģenerālprokurora Jāņa Skrastiņa (viņu nomainīja Jānis Maizītis - red.) un toreizējā, arī tagadējā Augstākās tiesas priekšsēdētāja Andra Guļāna gaidāmā nomaiņa. Tas notika, iespējamajam A. Šķēlem lepni piebilstot: "Mēs jau tiešām brīžiem vienu otru jautājumu spējam izvilkt cauri ar tik maziem spēkiem, ka vienkārši jābrīnās, kā mums tas izdodas, bet ar viltību un gudrību mēs to dabūjam cauri".

Ticis pie vārda, iespējams, A. Grūtups, stāsta par savu klientu, "vidēja izmēra banku" lietām, tad norāda uz nepieciešamību saglabāt šo grupu: "Ja mēs tagad sāksim pašķīst un tā pasprukt, ja, būs vēl trakāk". Persona, kas varētu būt skandalozais advokāts, kā lielāko grupas sasniegumu izceļ G. Ulmaņa iemanevrēšanu augstajā amatā. Savukārt G. Ulmanis šomēnes intervijā laikrakstam Neatkarīgā Rīta Avīze nosauca A. Šķēli un Ventspils mēru Aivaru Lembergu par ļaunuma asi, kas nu esot sapuvusi. Drīz pēc tam TV raidījumā 100. pants A. Lembergs piezīmēja, ka bez šīs ass palīdzības G. Ulmanis netiktu pārvēlēts par prezidentu.

Policija pārbauda

Pilns grupas sarunas atšifrējums līdz ar citiem materiāliem publicēts žurnālistu Lato Lapsas un Kristīnes Jančevskas grāmatā Kampējs. Stāsts par Andri Šķēli un vērdiņu. Sarunas atšifrējums pagājušā gada vasarā tika iesniegts arī DP, pavēstīja L. Lapsa. Tagad grupas sarunas tiek pārbaudītas cita kriminālprocesa ietvaros - tā, kas ierosināts par A. Grūtupa jeb tā dēvētajām ķēķa sarunām, Db noskaidroja DP. Savukārt par grāmatu Kampējs sīkāk varēs uzzināt šodien plānotajā preses konferencē.

Komentāri

Pievienot komentāru