Pasaulē

Bafeta riskantie ieguldījumi kārtējo reizi pamatīgi atmaksājušies

Jānis Rancāns, 13.05.2011

Jaunākais izdevums

ASV recesijas laikā miljardieris Vorens Bafets ieguldīja 26 miljardus ASV dolāru riskantā darījumā dzelzceļa nozarē, gadu vēlāk bizness sācis uzņemt apgriezienus, turklāt investīciju atdeve esot straujāka nekā to paredzējis pats Bafets, raksta Bloomberg Businesweek.

Nedaudz mazāk kā pirms gada kompānijas Berkshire Hathaway priekšsēdētājs Vorens Bafets veica apjomīgu ieguldījumu, par 26,5 miljardiem ASV dolāru iegādājoties 77% Burlington Northern Santa Fe (BNSF) dzelzceļu tīkla akcijas, BNSF ir otrais lielākais kravas dzelzceļu tīkls ASV.

Tajā laikā šāds darījums prasīja lielu drosmi, ņemot vērā to, ka ASV bija iegāzusies dziļā lejupslīdē, kas izraisīja ceturtdaļgadsimtā augstāko bezdarba līmeni.

Tomēr jau 15 mēnešus pēc dzelzceļa tīkla iegādes, uzlabojoties situācijai ASV, V. Bafeta investīcijas ir sākušas atmaksāties. Pirmajos 13 mēnešos BNSF savam lielākajam īpašniekam Berkshire Hathaway jau ir izmaksājis 2,25 miljardus ASV dolāru dividendēs, kā arī maksās vēl vienu miljardu maijā.

Berkshire Hathaway parasti sev piederošām kompānijām ļauj darboties autonomi, tāpēc, esot V. Bafeta pakļautībā, arī pats BNSF var sekmīgāk attīstīties – pateicoties tam, ka to kontrolē viens akciju turētājs, BNSF darbība var būt daudz elastīgāka.

BNSF ir nolēmusi palielināt pārvadājumu kapacitāti par 31%, lai to panāktu, tiks iepirktas 200 jaunas lokomotīves un uzlabota dzelzceļa infrastruktūra.

V. Bafets jau vairākkārt ir investējis riskantos darījumos un ar uzviju atguvis investēto, bieži vien viņu sauc par «leģendāro investoru».

Jau rakstīts, ka martā amerikāņu miljardieris ieradās Indijā, lai šajā Āzijas valstī meklētu investīciju iespējas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu pasaule tradicionāli lielu uzmanību pievērš tam, ko dara šīs jomas slavenības. Šajā ziņā mūsdienās, šķiet, nav lielākas leģendas par "Berkshire Hathaway" vadītāju Vorenu Bafetu. Tādējādi, ja kaut ko Bafeta kungs sarosījies darīt vai kaut vai pateikt, tad tirgus dalībnieki to mēģina ņemt vērā.

Svaigākais "Berkshire Hathaway" lēmums liecina, ka Bafets atmetis cerību laikrakstu biznesam. Proti, šonedēļ holdinga kompānija lēmusi pārdot savu šādu savu biznesu ("BH Media"), kurā ietilpst vesels lērums ar preses izdevumiem ("Tulsa World", "Richmond Times-Dispatch", "Omaha World-Herald" utt), izdevējam "Lee Enterprises". Jau 2018. gada vidū "Berkshire" nolīga šo kompāniju, lai tā pārvaldītu minētā uzņēmuma laikrakstu biznesu.

Aiziešot pa pieskari

Pēdējos gados V. Bafets pieķerts vairākos izteikumos, kas liecina, ka viņš par drukātas preses nākotni nav diez ko pārliecināts. Pats Bafets gan bieži tiek uzskatīts par kvēlu laikrakstu mīļotāju (jaunībā viņš bija arī avīžzēns), un "Berkshire Hathaway" iepriekšējos gados ik pa laikam ziņojusi par kādas lokālas izdevniecības iegādi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzticība Vorenam Bafetam atmaksājusies, bet kas būs pēc viņa?

Šķiet, katru reizi, kad pasaulslavenais investors un Berkshire Hathaway vadītājs Vorens Bafets tiek pamanīts, kādā ātrās ēstuves restorānā notiesājot hamburgeru, daļai šīs kompānijas investoru notrīc sirsniņa. V. Bafeta ne īpaši veselīgās ēšanas paradumi jau ieguvuši gandrīz leģendāru statusu, un daļa investoru uztraucas par minētās finanšu pasaules zvaigznes veselību. Proti, V. Bafetam ir jau 84 gadi, un daudzi pauž pārliecību, ka bez viņa vadības Berkshire Hathaway vairs nebūs tā pati vecā kompānija.

Uzticība atmaksājusies

V. Bafets ir slavens ar savu spēju atrast pievilcīgus un īsti nenovērtētus uzņēmumus, kuros tad attiecīgi šī investora stūrētā Berkshire Hathaway iegulda vai nopērk. Katrā ziņā arī šogad «uzticēties Bafetam» stratēģija ir atmaksājusies un Berkshire Hathaway B klases akciju vērtība Ņujorkas biržā ir palielinājusies jau gandrīz par 18% – līdz 139,5 ASV dolāru atzīmei. Šajā pašā laika posmā plašā ASV akciju tirgus indikatora vērtība ir augusi krietni lēnāk – par 6%. Jāpiebilst, ka Berkshire Hathaway akciju vērtība faktiski bez kādiem īpašiem pārtraukumiem palielinās jau kopš 2011. gada augusta – kopš tā brīža minētā uzņēmuma akcijas vērtība ir palielinājusies jau par 100%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bafeta lielākie ieguldījumi dienas laikā nopelna 840 miljonus dolāru

Žanete Hāka, 17.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju guru Vorens Bafets aizvadījis veiksmīgu dienu akciju tirgū, raksta MarketWatch.

Desmit lielāko Vorena Bafeta kompānijas Berkshire Hathaway ieguldījumu vērtība pirmdienas laikā palielinājās par 838,7 miljoniem dolāru, liecina FactSet analīze, balstoties uz datiem par investīcijām, ko kompānija sniegusi pērnā gada 31. decembrī.

Lielākais V. Bafeta ieguldījums – aptuveni 463,5 miljoni Wells Fargo akciju, - cenai augot par 38 centiem, nopelnījušas Bafetam aptuveni 176,1 miljonu dolāru.

Coca Colas akcijas cenas kāpums par 24 centiem Bafeta bagātību palielinājis par 96 miljoniem dolāru, bet American Express akcijas cenas pieaugums par 90 centiem vairoja viņa ieguldījuma vērtību par 136,45 miljoniem dolāru.

IBM akcijas cena pieauga par 2,16 dolāriem, tādējādi palielinot Bafeta ieguldījumu par 166,3 miljoniem dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Uzņēmumu cenas pārāk dārgas, lai dotos to pirkšanas medībās, teic pasaulslavens investors.

Uzņēmumu cenas pārāk dārgas, lai dotos to pirkšanas medībās, teic pasaulslavens investors

Ir dažas lietas, kas investīciju pasaulē nemainās. Viena no tām – ziemas izskaņā finanšu tirgus dalībnieku obligātās lasāmvielas sarakstā parādās pasaules slavenākā investora Vorena Bafeta ikgadējais vēstījums viņa stūrētā holdinga uzņēmuma Berkshire Hathaway akcionāriem. No tā tirgus dalībnieki mēģina saprast, ko par aktuālajām tendencēm domā viens no pasaulē pašiem veiksmīgākajiem investoriem. Tāpat ar lielu interesi Bafeta fanu pulciņš gaida viņa pārdomas par citiem jautājumiem. Zināmā mērā šo lasāmvielu atvieglo tas, ka leģendārajam investoram ir tendence izteikties asprātīgā manierē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Leģendārais investors Vorens Bafets uzpircis finanšu tirgus Amazon.com un ASV banku akcijas.

Reizi ceturksnī rodas iespēja ieskatīties pasaules slavenāko investoru un ietekmīgāko hedžfondu portfeļos. ASV likumi paredz, ka 45 dienas pēc tam, kad beidzies kāds ceturksnis, tiem šīs valsts investoriem, kuri pārvalda līdzekļus vismaz 100 milj. ASV dolāru apmērā, obligāti jāiesniedz informācija par to ieguldījumu stāvokli uz ceturkšņa beigām.

Parasti liela uzmanība tiek pievērsta tam, ko ar naudu darījis, šķiet, pats slavenākais pasaules investors – Vorens Bafets. Pieejamā informācija liecina, ka viņš iepriekšējā ceturkšņa laikā uzpircis Amazon.com akcijas. Proti, otrajā ceturksnī Bafeta stūrētajai Berkshire Hathaway piederējis par 11% vairāk Amazon.com akciju nekā iepriekš (kopumā vairāk nekā miljarda ASV dolāru vērtībā). Līdz ar to redzams, ka turpina mainīties V. Bafeta skatījums uz investīcijām tehnoloģiju uzņēmumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas uzkrātais ieguldījumu apjoms Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālos 2021.gadā sarucis par nepilniem 11 milj. eiro, bet šī gada pirmajos divos mēnešos - vēl par teju 3 milj. eiro, liecina Lursoft apkopotā informācija.

Šobrīd Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos ieguldīti 434,87 milj. eiro.

Pēc uzkrāto ieguldījumu apjoma Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos Krievija ierindojas 7.vietā. Lielāki ieguldījumi reģistrēti vien no Zviedrijas, Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Nīderlandes, kā arī Kipras kā izcelsmes valsts. Vienlaikus jānorāda, ka gan pēc uzņēmumu, kuros Krievijas pārstāvji veikuši ieguldījumus, gan arī pēc ieguldītāju skaita Krievija ierindojas pirmajā vietā.

Šobrīd Krievijas pārstāvji savus līdzekļus ieguldījuši 4424 Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos. To kopējais apgrozījums 2020.gadā sasniedza 4,4 miljardus eiro, kas veido aptuveni 7% no visu Latvijas uzņēmumu apgrozījuma aizpērn.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Nenovērtētas vērtību investīcijas krīzes laikā

Aigars Sudmalis, Finansu Partneri investīciju nodaļas pārstāvis, 18.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ļoti bieži cilvēki, iegādājoties akcijas fondu tirgū, izmanto nesaprotamas, neizzinātas akciju cenu līknes, algoritmus un pārāk daudz klausās citu ieteikumos. Reti kurš veic padziļinātu akciju analīzi – nosaka īsto akciju vērtību. Ja cilvēki vairāk iedziļinātos un izprastu vērtību investīciju plašo potenciālu un krīzes laikā spētu iegādāties aktīvus, ko pārdod vispārēju baiļu ietekmē, ieguldītie līdzekļi tiktu zaudēti reti!»

Īstā zelta vērtības novērtēšana

Kā izcilu piemēru var minēt zeltu. Pašlaik virmo uzskati, ka zelta vērtība tuvākajā laikā pieaugs par 30%, kas dotu labu peļņu. Tomēr nekur netiek teikts, ka zelts ilgu laiku ir bijis nenovērtēts aktīvs, vairāk kā piecus gadus nav izmantots un ilgi ir gulējis ziemas miegu. Šajos gados akcijas piedzīvoja uzplaukumu un attīstību. Ja agrāk (2000. - 2005. gads) zelta cena svārstījās no 300-400 USD, tad pašlaik vērtība ir sasniegusi jau 1500 USD par vienu trojas unci. Cena pieauga par 500% divu gadu laikā. Pašlaik daudzas valstis savas centralas bankas rezerves iegulda zeltā, tajā skaitā pensiju fondus. Interesanti, ka tagad Centrālās bankas uzskata, ka zelts ir izdevīga investīcija, kaut gan tā vērtība tuvāko 3 – 5 gadu laikā var krasi kristies, gadījumā, ja valstu finansu sistēmas stabilizēsies un ASV nekustamajiem īpašumiem pieaugs vērtība. Reti kurš aizdomājas:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tieši šāds secinājums izriet no OECD datiem par dažādu Eiropas Savienības valstu izdevumiem darba tirgus programmām 2020. gadā, kad vairākums valstu faktiski dubultoja izdevumus pašmāju darba tirgus uzturēšanai, bet Latvija izdevumus palielināja 1,15 reizes, kas ir zemākais rādītājs visā ES.

Startā nokavē par apli

Latvijas sniegums, sākoties Covid-19 pandēmijai, kas paredzēja pamatīgu ietekmi uz darba tirgu, dažādus darba ierobežojumus, ir pielīdzināms kādām skriešanas sacensībām, kur visi startā izskrien ar pamatīgu ātrumu, bet viens sportists uz sava celiņa lēnā garā pastaigājas. Rezultāts jau ir paredzams pašā sākumā, jo novērojam, ka sportists sāk skriet tikai tad, kad visi ir nojoņojuši pirmo apli. 2020. gads pagaidām ir pēdējais pieejamais no OECD apkopotajiem datiem, bet tāpat ir zināms, ka 2021. gadā Latvija dažādās atbalsta jomās pamatīgi sarosījās. Iespējams, ka kaut kas arī no startā zaudētā tika saglābts, tomēr, ja saglābts būtu daudz, šobrīd sabiedrībā nebūtu tik asa diskusija par darbaspēka importa nepieciešamību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodokļu administrācijai būs tiesības uzņēmumu izslēgt no PVN maksātāju reģistra, ja nodokļu maksātājs sešus mēnešus nebūs norādījis nevienu darījumu, kā arī, neuzsākot darbību, veiks visu amatpersonu nomaiņu ar personām, kas nav Latvijas iedzīvotāji.

Tāds ir Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdes darba rezultāts, izskatot piedāvātos grozījumus pievienotās vērtības nodokļa likumā. Attiecībā uz piedāvāto normu redakcijām daudz jautājumu bija gan Saeimas Juridiskajam birojam, gan atbildīgās komisijas deputātiem, un normas nāksies precizēt.

Lielas pilnvaras

Izmaiņas paredz, ka Valsts ieņēmumu dienests varēs lemt par reģistrēta PVN maksātāja izslēgšanu no VID PVN maksātāju reģistra, ja reģistrēts PVN maksātājs iepriekšējos vismaz sešus kalendāra mēnešus PVN deklarācijās nebūs norādījis nevienu darījumu, ja reģistrēts PVN maksātājs, nesākot saimnieciskās darbības veikšanu, veiks visu amatpersonu nomaiņu, kā arī gadījumā, kad reģistrēts PVN maksātājs veic visu amatpersonu nomaiņu uz personām, kas nav Latvijas pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji. Turklāt, lai veicinātu reģistrēta PVN maksātāja vēlmi izpildīt ar normatīvajiem aktiem noteikto pienākumu sadarboties ar VID un sniegt nepieciešamo informāciju nodokļu kontroles vajadzībām, ierosināts tam piemērot soda naudu 21% apmērā, ja tas nesniedz informāciju VID par darījuma norisi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārvalstu uzņēmumu un privātpersonu ieguldījumu apjoms Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālos pērn sasniedzis 11,29 miljardus eiro, liecina "Lursoft" apkopotā informācija.

Straujo kāpumu sekmējusi holdingkompānijas AS "Swedbank Baltics" reģistrācija 2021.gada februārī.

Uzņēmumam sākotnēji reģistrēts 35 000 pamatkapitāls, kas oktobrī palielināts līdz 3,88 miljardiem eiro. Jaunreģistrētais holdings arī kļuvis par AS "Swedbank" akcionāru.

Vienlaikus "Lursoft" secinājis, ka 2021.gada izskaņā ārvalstu ieguldījumi bija reģistrēti 18 300 uzņēmumu pamatkapitālos, kas ir mazāk nekā 2020.gada beigās, kad ārvalstu ieguldījumus bija piesaistījuši 19 800 Latvijas uzņēmumu.

Visievērojamāk ārvalstu kapitāla uzņēmumu skaits pērn sarucis Krāslavas novadā, kur 2020.gada beigās bija 102 uzņēmumi ar ārvalstu kapitālu, taču 2021.gada beigās - vairs tikai 64. Ieguldītāju skaits gan krities nedaudz lēnāk, gada laikā samazinoties par 26,2%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: 10 Vorena Bafeta pelnošākie ieguldījumi

Žanete Hāka, 28.02.2017

1. American Express
Peļņa: 10 miljardi dolāru
Šī akcija investoru vidū nav tik iecienīta, kāda tā ir V. Bafetam. Bafeta īpašumā ir vairāk nekā 151,6 miljoni akciju, kas ir 16,8% no uzņēmuma, un viņš to iegādājies 1980.gados. Bafets tās iegādājās par 1,287 miljardiem dolāru, bet pērnā gada beigās to vērtība sasniedza 11,23 miljardus dolāru.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vorena Bafeta ieguldījumu kompānija Berkshire Hathaway publicējusi savu ikgadējo investīciju pārskatu, kas liecina, ka 15 akciju ieguldījumi izmaksu ziņā sasniedza 65,828 miljardus dolāru, raksta portāls 24/7 Wall St.

Šo investīciju vērtība pērnā gada beigās sasniedza 122,03 miljardus dolāru, tādējādi tikai 15 darījumi ir devuši Bafetam, viņa portfeļa pārvaldniekiem un akcionāriem peļņā vairāk nekā 56 miljardus dolāru, kas atbilst investīciju atdevei 85% apmērā.

Vairākas no investīcijām portfelī glabājas jau gadiem, savukārt dažas ir iegādātas samērā nesen.

Pērn Berkshire Hathaway vērtība par akciju auga par 10,7%, bet peļņa pēc nodokļiem aizvadītajā gadā sasniedza 17,57 miljardus dolāru, iekļaujot procentus un dividendes no investīcijām, bet neiekļaujot kapitāla ienākumus vai zaudējumus.

Galerijā augstāk iespējams uzzināt, kuras ir pelnītspējīgākās Berkshire Hathaway un Vorena Bafeta pozīcijas šajā gadā! Kompānijas sarakstā sakārtotas alfabēta secībā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu kompānija Standard & Poor’s (S&P) ķērusies pie viena no pasaules bagātākajiem cilvēkiem - Vorena Bafeta - un samazinājusi viņam piederošās kompānijas Berkshire Hathaway reitingu no AA+ līdz AA.

S&P savas rīcības iemeslu skaidro ar Berkshire Hathaway pārlieku lielo atkarību no meitasuzņēmuma GEICO, kas sagādā lielāko daļu no dividenžu ienākumiem. Riskus kompānijai sagādājot arī tās rīcībā esošie lielie akciju krājumi, kā arī mazāks kapitāla nodrošinājums nekā konkurentiem.

Aģentūra arī atzīmējusi, ka nav skaidrs, kurš varētu mantot kompānijas vadīšanu pēc 82 gadus vecā V. Bafeta, neskatoties uz to, ka miljardieris iepriekš daudzkārt paziņojis, ka viņš savu pēcteci jau ir izraudzījies, kam ir panākts arī korporācijas direktoru atbalsts.

Miljardieris sava pēcteča vārdu nav atklājis, taču dažreiz tiek pieļauts, ka tas varētu būt Berkshire Hathaway apdrošināšanas biznesa vadītājs Adžits Jains (Ajit Jain).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bafeta iespējamais pēctecis atkāpies no amata

Lelde Petrāne, 31.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deivids Sokols (David Sokol) negaidīti izlēmis pamest Berkshire Hathaway, investīciju kompāniju, ko vada slavenais investors Vorens Bafets (Warren Buffett). Sokols tika uzskatīts par Bafeta reālāko pēcteci, ziņo CNN.

Sokols pārraudzīja vairākus izcilākos Berkshire uzņēmumus, ieskaitot MidAmerican Energy, un savu panākumu dēļ grūtībās nonākušajos uzņēmumos bija ieguvis iesauku Mr-fix-it (Mr-salabo-to).

Sakarā ar šīm izmaiņām Bafets investoriem veltījis garu vēstuli, kurā noraidījis baumas, ka Sokols ir atlaists no darba.

Pēdējo nedēļu laikā bijušas dažādas spekulācijas par Sokola lomu Berkshire lēmumā iegādāties Lubrizol, ķīmisko vielu kompāniju, par 9 miljardiem ASV dolāru.

Kā norāda CNN, neskatoties uz Berkshire «necaurspīdīgo» pēctecības plānu, lielākā daļa analītiķu uzskatīja, ka pēc Bafeta aiziešanas par Berkshire vadītāju kļūs tieši Sokols.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bafets Polijai palīdzēs apgūt Baltijas jūras gāzi

Jānis Rancāns, 08.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardiera Vorena Bafeta kompānijai Berkshire Hathaway piederošais uzņēmums CalEnergy Resources Poland uzsācis sadarbību ar Polijas valsts kompāniju Grupa Lotos par Baltijas jūras gāzes atradņu apgūšanu.

Polijas valsts kompānijas Lotos rīcībā varētu būt četri miljardi kubikmetru lielas gāzes atradnes. Tas veido vienu trešdaļu no Polijas gada kopējā gāzes patēriņa. Sadarbojoties ar V. Bafeta kompānijām, Polijas valdības uzņēmums tiks pie papildus resursiem, kurus izmantot gāzes nogādāšanai tirgū.

Saskaņā ar abu kompāniju vienošanos tiks veidots kopuzņēmums, kur Lotos kontrolēs 51%, bet CalEnergy 49% daļu. Polijas pievēršanās Baltijas jūras gāzes atradņu izpētei liecina par valsts vēlmi mazināt enerģētisko atkarību no Krievijas.

Patlaban Polija no Krievijas valsts uzņēmuma Gazprom importē 10,2 miljardus kubikmetru dabasgāzes. Kopumā gada laikā Polija patērē 14 miljardus kubikmetrus dabasgāzes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Miljardieru labdaru iniciatīvai pievienojas pirmais vācietis

Lelde Petrāne, 20.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no Vācijā bagātākajiem cilvēkiem SAP dibinātājs Hasso Platners apsolījis atdot pusi no savas 5 miljardu eiro bagātības labiem mērķiem. Šī apņemšanās padara viņu par pirmo vācieti, kurš pievienojies Vorena Bafeta un Bila Geitsa iniciatīvai, ziņo thelocal.de.

Programmatūras magnāts otrdienas vakarā paziņojis, ka viņš nolēmis piedalīties iniciatīvā, kuru leģendārais ASV investors Bafets un

Microsoft dibinātājs Geitss uzsāka, lai pārliecinātu miljardieris ziedot vismaz pusi no savas bagātības labdarībai, vai nu viņiem vēl dzīviem esot, vai pēc tam.

Pēc Bafeta vārdiem šāda apņemšanās nav juridisks līgums, tas vairāk morāls solījums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slavenā investora Vorena Bafeta šā gada vēstulē Berkshire Hathaway akcionāriem daudz vārdu bija veltīts politiskajai situācijai ASV.

V. Bafets pauda pārliecību, ka ASV tautsaimniecība ir spēcīga, un kritizēja politiķus, ka tie visiem likuši domāt, ka situācija valstī esot sliktāka, nekā tā ir patiesībā. V. Bafets vērsa uzmanību uz to, ka IKP uz vienu iedzīvotāju ASV joprojām pieaug pat pašreizējos ekonomikas apstākļos, un ilgākā termiņā ASV joprojām esot uz stabilas labklājības pieauguma takas.

Interesanti, ka daži aiz V. Bafeta šādas ASV slavēšanas saskata viņa politisko nostāju un to, ka Berkshire Hathaway ieguldījumu portfelis lielā mērā atkarīgs no šīs valsts veiksmes stāsta.

Visu rakstu Bafets slavē ASV tautsaimniecību lasiet 1. marta laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tirgū izvēlēties tādus ieguldījumus, kuriem vērtības pieauguma ziņā vajadzētu klāties labāk, ne vienmēr ir tas pats pateicīgākais darbs.

Turklāt bieži vien tiek ironizēts, ka profesionāļu darbu šajā ziņā vismaz īsākos termiņos var salīdzināt ar šautriņu mešanu, ko tikpat labi var darīt arī kāds mērkaķis. Proti, ja tam tiek iedotas šautriņas, kuras tiek attiecīgi mestas uz akciju saraksta pusi (ieguldījumu portfelis tad tiek izvēlēts no tām kompāniju akcijām, kuru vārdam ir trāpīts), tad šī portfeļa guvums var nebūt sliktāks par to, ko klientiem nodrošinās tirgus profesionālis, kad tas, ņemot vērā visas savas zināšanas uz konkrēto brīdi, izvēlēsies konkrētas akcijas, kurām investoru tad it kā vajadzētu aplaimot ar lielākiem guvumiem.

Jau ziņots, ka šajos gadījumos tiek citēts Prinstonas Universitātes pasniedzēja Bērtona Malkiela darbs "A Random Walk Down Wall Street", kurā viņš izvirzīja hipotēzi, ka nejauši izvēlētu akciju portfelis var būt tikpat veiksmīgs/neveiksmīgs kā labi apmaksātu tirgus profesionāļu darbs. Šis darbs iemantojis lielu popularitāti, jo tam pamatā bija visai interesants pētījums un galu galā nebūt nevar apgalvot, ka šī hipotēze būtu pilnīgi greiza. Rezultātā arī šobrīd puspajokam tiek veikti līdzīgi eksperimenti, kas bieži atklāj, ka "mērkaķošanās" rezultātā, piemēram, ar tām pašām šautriņām patiešām var izveidot visai cienīgu ieguldījumu portfeli, kas pārspēj dažādu tirgus "guru" veikumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Miljardieris pārsteidzis pasauli, atļaujot savu foto bez maksas likt uz Coca-Cola pudelēm

Lelde Petrāne, 05.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardiera, investora Vorena Bafeta (Warren Buffett) seja Ķīnā redzama uz ķiršu Coca-Cola 500ml pudelēm un bundžām, vēsta BBC.

V. Bafets bieži redzams, publiski dzerot tieši ķiršu Coca-Colu un tiek uzskatīts par tās lielāko fanu, un viņa investīciju uzņēmums Berkshire Hathaway ir Coca-Cola lielākais akcionārs ar gandrīz 10% akciju.

Coca-Cola gan atzinusi, ka bijusi pārsteigta, kad Bafets piekritis savas fotogrāfijas izmantošanai. Turklāt viņam par to netiek maksāts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bafets palielinājis savu daļu mazumtirgotājā Tesco

Lelde Petrāne, 26.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieris ASV investors Vorens Bafets (Warren Buffett) palielinājis savu daļu pasaulē trešajā lielākajā mazumtirgotājā Tesco.

To, atsaucoties uz neoficiālu informācijas avotu, ziņo Reuters. Medijs norāda, ka šādu Bafeta soli varētu uzskatīt par uzticības izrādīšanu jaunajam vadītājam Filam Klārkam (Phil Clarke).

Bafeta kompānija Berkshire Hathway pagājušajā mēnesī iegādājusies aptuveni 34 miljonus Tesco akciju par apmēram 120 miljoniem Lielbritānijas sterliņu mārciņu (185 miljoni ASV dolāru), palielinot savu daļu Lielbritānijas lielveikalu grupā līdz 3,64 procentiem no 3,21 procenta, stāstījis informācijas avots.

Saistībā ar šo pirkumu medijam nav izdevies iegūt nedz Tesco, nedz Berkshire Hathaway komentāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānija vairs nav miljonāru iecienīts ieguldījumu mērķis, liecina amerikāņu un kanādiešu bagātnieku kluba Tiger 21 biedru aptauja.

Miljonāri par daudz pievilcīgākiem vērtspapīriem uzskata Vorena Bafeta konglomerāta Berkshire Hathaway akcijas. Tādējādi Apple zaudējusi pirmo vietu ikgadējā Tiger 21 biedru aptaujā. Iepriekšējos divus gadus Apple akcijas tika uzskatītas par vispievilcīgākajām.

Klubā Tiger 21 apvienojušies aptuveni 200 uzņēmēji, investori un augstākā līmeņa vadītāji, kuriem ir vismaz desmit miljoni ASV dolāru. Katru gadu klubs veic savu biedru aptaujas, kurā cenšas noskaidrot viedokļus par izdevīgākajām investīcijām. Iepriekšējos gados miljonārus pievilka Apple panākumi ar iPad un iPhone augstajiem tirdzniecības rādītājiem, raksta Bloomberg.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV akciju tirgus regulators iesaldējis vairākus kontus Šveices bankās, kas saistīti ar akciju tirdzniecību, kas notikusi pirms pagājušonedēļ izziņotā pārtikas milža Heinz pārpirkšanas darījuma, ziņo thelocal.ch.

DB.lv jau rakstīja, ka slavenā ASV miljardiera Vorena Bafeta kompānija Berkshire Hathaway un privātā kapitāla uzņēmums 3G piekrituši pārņemt pārtikas kompāniju, kas ir slavena ar tās ražoto kečupu un pupiņām. Heinz pārstāvji darījumu jau nodēvējis par vēsturisku un lielāko, kāds līdz šim noticis pārtikas rūpniecībā (darījuma vērtība - 28 miljardi ASV dolāru). Rezultātā būtiski kāpa Heinz akciju cena (par gandrīz 20%). 3G Capital pieder arī ātrās ēdināšanas ķēde Burger King.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Apakšveļas ražotāja dibinātāja pusi savas bagātības atdos labdarībai

Jānis Rancāns, 08.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apakšveļas ražotāja, kompānijas Spanx dibinātāja Sāra Blekleja (Sara Blakely) kļuvusi par pirmo sievieti miljardieri, kas pievienojusies Microsoft līdzdibinātāja Bila Geitsa un ASV investora Vorena Bafeta kustībai, kuras ietvaros turīgi cilvēki labdarībai novēl pusi savas bagātības.

V. Bafeta un B. Geitsa aizsāktajai kustībai pievienojušies vēl deviņi bagātnieki, kas vienojušies labdarībai ziedot vismaz pusi sava īpašuma. Starp tiem ir arī S. Blekleja, kura 41 gada vecumā kļuva par miljardieri, tādējādi kļūstot par jaunāko sievieti pasaulē, kas ieguvusi šādu statusu.

Spanx dibinātāja pavēstījusi, ka ar labdarību vēlas atbalstīt sievietes. «Kopš tā laika, kad es biju maza meitenei, es vienmēr zināju, ka palīdzēšu sievietēm. Es nekad neaizmirsīšu, ka pasaulē ir miljoniem sieviešu, kurām liktenis neizdalīja tik labas kārtis, kā man,» sacījusi miljardiere. S. Blekleja jau iepriekš ziedojusi ievērojamas naudas summas sieviešu atbalstam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Francijas multimiljonāri piedāvā maksāt lielākus nodokļus

Lelde Petrāne, 18.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē trešā bagātākā cilvēka Vorena Bafeta aicinājumam bagātniekus aplikt ar augstākiem nodokļiem sekojuši arī daži prominenti Francijas multimiljonāri, vēsta thelocal.fr. Bafeta ierosinājumam atbalstu izteicis gan Pjērs Beržē (Pierre Bergé), bijušais Yves Saint Laurent boss, gan Moriss Levī (Maurice Lévy), reklāmas grupas Publicis vadītājs. New York Times publicētajā rakstā Bafets rakstīja, ka viņa nodokļu rēķins 2010.gadā bijis tikai 17 procenti no viņa apliekamajiem ienākumiem. Tas ir mazāk nekā vidēji 36 procenti, ko maksā cilvēki, kas strādā pie viņa. Bafets citēja datus, lai pierādītu, ka nodokļu likme 400 turīgākajiem amerikāņiem samazinājusies no 29,2% 1992.gadā līdz 21,5% 2008.gadā. Viņš aicināja noteikt augstākas nodokļu likmes visiem, kuri pelna vairāk nekā vienu miljonu ASV dolāru. Intervijā laikrakstam La Tribune Beržē atbalstījis slavenā investora rakstīto. «Es piekrītu Vorenam Bafetam,» viņš sacījis un turpinājis: «Tas ir nenormāli, pat amorāli, ka bagātajiem cilvēkiem ir zemāks slogs nekā pārējiem. Viņiem jāmaksā tikpat daudz, cik citiem.» Beržē arī teicis, ka viņš piekrīt miljardierim, reklāmas bosam Levī, kurš izteicis vairākus priekšlikumus, lai palīdzētu Francijai tikt galā ar budžeta problēmām. Rakstā laikrakstā Le Monde Levī norādīja, ka valstij var palīdzēt tieši pārtikušie iedzīvotāji. Francijā dzīvo vairāki augsta profila miljardieri, ieskaitot Bernardu Arno (Bernard Arnault), luksusa preču kompānijas LVMH vadītāju, L'Oréal mantinieci Liliānu Betenkūru (Liliane Bettencourt) un Fransuā Piņo (François Pinault) no PPR grupas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vorens Bafets atklāti par iepirkšanos Vācijā

Pasaulslavenā investora Vorena Bafeta acs pavērsta uz Vācijas kompāniju iegādi, ziņo Reuters. Jāpiebilst, ka vēl tikai pirms dažām dienām V. Bafeta vadītā Berkshire Hathaway atklāja, ka iegādāsies šīs valsts motociklu aksesuāru ražotāju Detlev Louis Motorradvertrieb. Šobrīd pieaugušas spekulācijas, ka Berkshire Hathaway domā arī par citu šīs valsts mazumtirdzniecības uzņēmumu pirkšanu, ko apstiprinājis arī leģendārais investors.

V. Bafets vācu biznesa laikrakstam Handelsblatt atzinies, ka viņam patīkot šīs valsts kompānijas un tas, ka biznesa regulēšanas un investoru aizsardzības jomas Vācijā esot sakārtotas un pat maziem biznesiem esot tendence uz «globālu virzību».

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Kad runā Bafets, finanšu tirgus dalībnieki apklust un klausās

Jānis Šķupelis, 28.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad februāra beigās tirgus dalībnieku uzmanība pievērsta tam, ko par aktuālo situāciju ekonomikā un finanšu pasaulē saka slavenākais pasaules ieguldītājs – Vorens Bafets.

Holdinga kompānijas Berkshire Hathaway vadītājs nācis klajā ar savu ikgadējo vēstījumu uzņēmuma akcionāriem, kas tradicionāli ietver dažādas viņa pārdomas par šā brīža situāciju. Tāpat kāri tiek tverti viņa padomi par investīcijām un dzīvi kopumā. DB jau rakstījis, ka ikgadējā V. Bafeta vēstule kļuvusi par lasāmvielu, kura lielākā vai mazākā mērā būtu jāizburto cauri katram sevi cienošam investoram; savukārt Volstrītā tā kļuvusi pat par obligāto lasāmvielu. Protams, Bafeta tekstus palīdz lasīt arī tas, ka viņš mēdz izteikties visai asprātīgā un kolorītā manierē.

Leģendārais investors šogad atkārtojis savu pēdējo gadu laikā pausto pārliecību, ka ASV investīcijām joprojām ir lieliska vieta. V. Bafets uzsvēra, ka ASV ekonomikas nākotni pēdējā laika politiskie notikumi satracinājuši tomēr nav un piebilda, ka par «ASV lieliskumu» lielā mērā atbildīgi ir bijuši talantīgi un ambiciozi imigranti. «Tev nav jābūt ekonomistam, lai saprastu, cik labi mūsu sistēma tomēr ir strādājusi. Vienkārši paskatieties apkārt. Skatieties uz 75 milj. māju, kas pieder pašiem to īpašniekiem, bagātīgo lauksaimniecības zemi, 260 milj. transportlīdzekļu, hiperproduktīvajām rūpnīcām, lieliskajiem medicīnas centriem, talantu pilnajām universitātēm. Viss tas reprezentē neto peļņu amerikāņiem, salīdzinot ar neauglīgo zemi, primitīvajām struktūrām un mazajām jaudām 1776. gadā. Sākot no nulles ASV ir uzkrājusi bagātību 90 triljonu dolāru apmērā,» V. Bafets, runājot par ASV, saglabā optimismu. «Jā, būs īslaicīgi bagātības uzkaršanas pārtrūkuma brīži. Tās audzēšana gan nestāsies. Es atkārtoju to, ko esmu jau teicis un turpināšu teikt nākotnē: mazuļi, kas šobrīd dzimst ASV būs laimīgākā «to raža» vēsturē», pārliecināts ir V. Bafets.

Komentāri

Pievienot komentāru