Nodokļi

Galvojumu tīkotājiem būs jākļūst atklātākiem

Madara Fridrihsone, 25.09.2003

Jaunākais izdevums

Biznesa projekti, kuru īstenošanai tiek lūgts valsts galvojums, būs publiski pieejami. To paredz Informācijas atklātības likuma grozījumi, kuru Saeima ceturtdien pieņēma pirmajā lasījumā. Saskaņā ar patlaban spēkā esošo likumu, projekti, kuru realizācijai tiek piešķirts valsts galvojums, ir ierobežotas pieejamības informācija. Tādējādi tiek kavēta šo projektu publiska izvērtēšana. Grozījumi Informācijas atklātības likumā stāsies spēkā pēc to pieņemšanas Saeimā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valsts kontrole: Jāievieš skaidrība par mājokļu atbalsta programmas mērķauditoriju

Lelde Petrāne, 27.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts budžeta likumā 2015. un 2016.gadam norādīts, ka Ekonomikas ministrijai (EM) valsts budžeta līdzekļi jānovirza pirmā mājokļa iegādes finansēšanai ģimenēm ar bērniem, vienlaikus galvojuma piešķiršanu reglamentējošie normatīvie akti neparedz tā piešķiršanu atbilstoši nosacījumam «pirmā mājokļa iegāde», turklāt nevienā normatīvajā aktā nav skaidrots, kas tieši ir «pirmais mājoklis». Tādējādi galvojumu piešķiršana var nesasniegt finansējuma piešķiršanas likumā patlaban definēto mērķi, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole.

Likums Par valsts budžetu 2015.gadam nosaka, ka EM budžeta programmā Ekonomikas attīstības programma ieskaitītie līdzekļi ir izmantojami Pirmā mājokļa programmas finansēšanai. Likums Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā nosaka, ka valsts sniedz palīdzību, nodrošinot, ka tiek sniegts galvojums par dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai ņemtā aizdevuma atdošanu. EM piešķirtais finansējums Pirmā mājokļa programmas finansēšanai tiek ieguldīts AS Attīstības finanšu institūcija Altum, kura izsniedz un administrē galvojumus.

2015.gadā AS Attīstības finanšu institūcija Altum galvojumu sniegšanai tika piešķirts finansējums 2 335 295 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts galvoto aizdevumu atlikums pagājušā gada nogalē bija 477,6 milj. eiro, kas ir vairāk nekā divas reizes mazāks salīdzinājumā ar 2009. gadu, kad tas bija 1,015 miljardu eiro apmērā.

Šādu ainu Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdēs rādīja Valsts kases pārstāvji. Valsts galvoto aizdevumu atlikums pēdējos gados – kopš 2015. gada – nepārsniedz 1,7- 1,6% no IKP, savukārt 2009. gadā tas bija 5,4% apmērā. Valsts kases pārstāvji šo situāciju skaidroja ar Parex bankai sniegtajiem galvojumiem sindicēto kredītu atmaksai, kas līdz 2015. gadam tika atmaksāti, restrukturizēti, tādējādi attiecīgais galvojums ticis izpildīts.

Cits lauciņš

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Kaspars Ģirģens norādīja, ka pērn pēc situācijas 31. decembrī Parex bankas aktīvu daļas pārņēmējas Revertas parāds bija 654 milj. eiro. Valsts kases pārstāvji atzina, ka tās prasījums pret Revertu ir vien 25 milj. eiro apmērā, bet par kopējām saistībām jautājumi jāadresē Privatizācijas aģentūrai, kuras pārziņā arī ir Reverta. Parlamentāriešiem interesēja arī Liepājas metalurga valsts galvojums, taču Valsts kases pārstāvji norādīja, ka vēsturiski 2013. gadā tika izpildītas galvojuma saistības un pēc tam noslēgts līgums ar Ukrainas KVV grupu, kas paredzēja pirkuma nomaksu (atbilstoši aktīvu vērtībai un tai summai) 10 gadu laikā. Investori samaksājuši diezgan lielu summu, taču nespēja izdzīvot tieši OIK dēļ, kas sadārdzināja elektrības cenu, taču pašlaik arī šis aktīvs atrodas Privatizācijas aģentūras pārziņā un ar Metalurga aktīviem darbojas tiesas ieceltais administrators.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ģimenēm ar bērniem piešķirti aizdevumi ar valsts galvojumu 590 tūkstošu eiro apmērā

Žanete Hāka, 16.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstības finanšu institūcija Altum mājokļu galvojumu valsts atbalsta programmā ģimenēm ar bērniem piešķīrusi simto galvojumu, informē Altum pārstāve Sandra Eglīte.

Galvojums piešķirts Swedbank izsniegtam aizdevumam ģimenei ar vienu bērnu mājokļa iegādei Jelgavā. Līdz šā gada 15. aprīlim piešķirti 100 galvojumi par kopējo summu 590 tūkstoši eiro.

Līdz šim visvairāk galvojumu piešķirts mājokļu iegādei Rīgā un Jūrmalā – abās pilsētās kopā 44 galvojumi. Mājokļa iegādei Liepājā piešķirti 8 galvojumi, Jelgavā – 7, Ogrē – 4. Mājokļi ar valsts galvojumu iegādāti arī Cēsīs, Valmierā, Salaspilī, Ozolniekos, Saldū, Engurē, Daugavpilī, Olainē, Bauskā, Lapmežciemā, Tukumā, Iecavā, Lielvārdē, Alūksnē, Mārupē un citās pilsētās un pagastos.

Lielākoties mājokļus ar valsts atbalsta programmas atbalstu iegādājušās ģimenes ar vienu bērnu. Ģimenēs, kuras izmantojušas valsts galvojumu mājokļa iegādei, kopā ir 159 bērni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Piešķir papildu 700 000 eiro atbalstam ģimenēm ar bērniem mājokļa iegādei

Dienas Bizness, 08.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabineta 2015. gada 8. decembra sēdē tika atbalstīts Ekonomikas ministrijas ierosinājums piešķirt 700 000 eiro papildu finansējumu Mājokļu galvojumu programmai, kuras ietvaros ģimenes ar bērniem var saņemt valsts galvojumu kredīta saņemšanai mājokļa iegādei, informē ministrijā.

Papildu finansējums novirzīts no ienākumiem, kas saņemti valsts budžetā saistībā ar piešķirtajām termiņuzturēšanās atļaujām.

Plānots, ka ar papildus piešķirto finansējumu 700 000 eiro apmērā kopumā varēs atbalstīt vēl aptuveni 600 ģimenes pirmā mājokļa iegādei. Līdz ar to programmas kopējais galvojumu apjoms sasniegs 2 668 000 eiro un nodrošinās atbalsta sniegšanu aptuveni 1 720 ģimenēm.

Mājokļa galvojumu programmas darbība tika sākta 2015. gada janvārī. Līdz 2015. gada 7. decembrim programmas ietvaros piešķirti jau 1112 mājokļu galvojumi ģimenēm, kurās kopā aug vairāk kā 1660 bērni. Kopējā piešķirtā galvojumu summa ir 6 914 724 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mājokļa iegādei piešķirtie valsts galvojumi sasnieguši 33,3 miljonus eiro

Žanete Hāka, 11.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstības finanšu institūcija Altum mājokļu galvojumu programmā ģimenēm ar bērniem piešķīrusi jau 5000 galvojumus.

5000. galvojums piešķirts pirmdien, 10.aprīlī, SEB bankas aizdevumam ģimenei ar diviem bērniem mājokļa iegādei Jelgavas novada Jaunsvirlaukas pagastā.

Kopējā programmas darbības laikā, kopš 2015.gada, Altum piešķirto galvojumu summa ir 33,3 miljoni eiro, savukārt hipotekāro aizdevumu summa, kas izsniegta ar valsts galvojumiem, sasniegusi 294 miljonus eiro.

Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens: «Mājokļu galvojumu programmas turpināšana ir Ekonomikas ministrijas viena no prioritātēm. Esmu gandarīts par valdības spēju rast finansējumu programmas turpināšanai šogad. Taču, lai ik gadu neatkārtotos diskusija par mājokļu galvojumu atbalsta programmas turpināšanu vai neturpināšanu, nepieciešams rast risinājumu, kā pastāvīgi nodrošināt nepieciešamo finansējumu programmas turpināšanai. Ieņēmumiem no ārzemnieku uzturēšanās atļauju izsniegšanas ir tendence samazināties, tāpēc esam lūguši valsts budžetā paredzēt finansējumu šim mērķim. Esam aprēķinājuši, ka programmas turpināšanai turpmākajos gados ik gadu kopumā nepieciešami 7 – 8 miljoni eiro, kas ļautu sniegt atbalstu 4 – 5 tūkstošiem ģimenēm ik gadu.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Galvojumiem ģimenēm ar bērniem mājokļa iegādei atvēl vēl 859,4 tūkstošus eiro

Žanete Hāka, 15.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabineta sēdē otrdien tika piešķirts 859 385 eiro papildu finansējumu Mājokļu galvojumu programmai, kuras ietvaros ģimenes ar bērniem var saņemt valsts galvojumu kredīta saņemšanai mājokļa iegādei, informē Ekonomikas ministrija.

Papildu finansējums novirzīts no ienākumiem, kas saņemti valsts budžetā saistībā ar piešķirtajām termiņuzturēšanās atļaujām.

Plānots, ka ar papildus piešķirto finansējumu 859 385 eiro apmērā kopumā varēs atbalstīt vēl aptuveni 550 ģimenes ar bērniem mājokļa iegādei. Līdz ar to programmas kopējais galvojumu apjoms sasniegs 3 527 000 eiro un nodrošinās atbalsta sniegšanu aptuveni 2 270 ģimenēm.

Mājokļa galvojumu programmas darbība tika sākta 2015. gada janvārī. Līdz 2016. gada 14. martam programmas ietvaros piešķirti jau 1753 mājokļu galvojumi ģimenēm, kurās kopā aug 2 556 bērni. Kopējā piešķirtā galvojumu summa ir 10 906 111 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pirmā mājokļa kredītu summas lielākoties svārstās no 10 tūkstošiem līdz 40 tūkstošiem eiro

Žanete Hāka, 06.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar bankas Citadele sniegto informāciju no 99 pirmās mājokļa galvojumu programmas kredīta pieteikumiem 62% gadījumos interesentu ir pieprasījuši kredīta summu no 10 tūkstošiem eiro līdz 40 tūkstošiem eiro, informē Finanšu ministrija.

Finanšu ministrija atbalsta plašāku komercbanku iesaisti Pirmā mājokļa galvojumu programmas īstenošanā. Programmas darbība tika uzsākta ar 332,68 tūkstošiem eiro, bet janvāra beigās valdība nolēma pirmā mājokļa programmas finansēšanai papildus novirzīt 635 tūkstošus eiro. Pašreiz programmai pieejamais finansējums ir 967,97 tūkstoši eiro.

Pirmā mājokļa iegādes galvojumu programmas īstenošanā vispirms jādomā par iedzīvotāju labklājību. Tādēļ programmas īstenošana jāsāk pēc iespējas ātrāk. Lai tas notiktu, atbalstām plašāku komercbanku iesaisti un visu iesaistīto pušu izpratni par programmas nepieciešamību. Te nav vietas ilgstošām diskusijām, ir jāuzsāk kopīgs darbs, uzsver finanšu ministrs Jānis Reirs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mājokļu iegādes programmā izsniegti 1000 galvojumi

Žanete Hāka, 17.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstības finanšu institūcija Altum mājokļu galvojumu programmā ģimenēm ar bērniem piešķīrusi tūkstoš galvojumus, informē Altum.

Tūkstošais galvojums piešķirts 16.novembrī aizdevumam ģimenei ar diviem bērniem mājokļa iegādei Jelgavā. Kopējā piešķirto galvojumu summa ir 6,2 miljoni eiro.

Ģimenēs, kuras izmantojušas valsts galvojumu mājokļa iegādei, šobrīd kopumā 1r 1498 bērni. No galvojumu kopējā skaita 8% jeb 84 galvojumi ir piešķirti mājokļa iegādei ģimenēm ar trīs vai vairāk bērniem, 33% jeb 326 galvojumi – ģimenēm ar diviem bērniem, savukārt lielākā daļa – 59% no visiem galvojumiem jeb 590 galvojumi piešķirti ģimenēm ar vienu bērnu. Vidējais piešķirtā galvojuma apjoms ir 6200 eiro.

Altum valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš: «Programmas īstenošanas temps apliecina, ka valsts atbalsta programma ir nozīmīgs atspaids ģimenēm ar bērniem, kurām ir pastāvīgi ienākumi, bet nav pietiekamu uzkrājumu pirmās iemaksas veikšanai. Tāpēc esam gandarīti, ka ir panākta vienošanās arī turpmāk finansēt programmu. Novērtējam valsts sniegto finansējumu šai programmai un mūsu sadarbības partneru – komercbanku aktivitāti, piedaloties šīs valsts atbalsta programmas īstenošanā.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Janvāra beigās Finanšu ministrijā notiks izsole par tiesībām veikt studējošo kreditēšanu ar valsts vārdā sniegtu galvojumu, informē Valsts kase.

Izsole tiek rīkota saskaņā ar Ministru kabineta 2001.gada 29.maija noteikumiem Nr.220 «Kārtība, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts un studējošā kredīts no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu» un Finanšu ministrijas 2018.gada 5.janvāra rīkojumu Nr.8 apstiprinātajiem «Izsoles noteikumi par tiesībām veikt studējošo kreditēšanu ar valsts vārdā sniegtu galvojumu

Laikraksts Dienas Bizness jau rakstīja, ka pieprasījums pēc studiju kredītiem ar valsts galvojumu ir stabils, taču pieteikšanās, izvērtēšanas un izsniegšanas procesu vajadzētu pilnveidot un modernizēt, norāda augstskolu pārstāvji. Ik gadu izsolē par tiesībām tos izsniegt piedalās tikai viena banka, un citiem kreditētājiem nav intereses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finansējums

ALTUM dati rāda: valsts atbalsts mājokļa iegādei nesasniedz daudzbērnu ģimenes

Laura Mazbērziņa, 17.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas ģimenes ar bērniem galvojumu programmas ALTUM ietvaros var pretendēt uz valsts atbalstu mājokļa iegādei. Kopš 2015. gada, kad sāka darboties programma, valsts galvojumu saņēmušas vairāk nekā 8400 ģimenes, kurās ir vairāk nekā 12 tūkstoši bērnu. Garantiju kopējais apjoms sasniedzis 58 miljonus eiro, savukārt hipotekāro aizdevumu summa, kas izsniegta bankās, pārsniedz 500 miljonus eiro.

ALTUM statistika rāda, ka lielākā daļa – aptuveni 61% no visiem galvojumiem piešķirti ģimenēm ar vienu bērnu, 32% ģimenēm ar diviem bērniem, savukārt 7% ir piešķirti mājokļa iegādei ģimenēm ar trīs vai vairāk bērniem. Vairums ģimeņu (96%) valsts galvojumu izmanto gatava mājokļa iegādei, un tikai 4% ģimeņu aizņemas būvniecībai.

ALTUM garantija bankas aizdevumam nepieciešamo pirmo iemaksu samazina vidēji par 6 - 7 tūkstošiem eiro, kas ir vidējā līdz šim piešķirtā galvojuma summa. Tas palīdz ģimenei mājokli iegādāties uzreiz, netērējot vairākus gadus pirmās iemaksas sakrāšanai.

«Tas, ka iedzīvotājam pieder mājoklis, teorētiski nozīmē, ka viņš praktiskā, finansiālā un emocionālā ziņā ir motivēts arvien vairāk investēt savā izaugsmē, savā ģimenē, arvien stabilāk iesakņojoties savā valstī. Tas ir vērā ņemams faktors uz joprojām esošā aizbraucēju skaita fona,» uzskata Pauls Miklaševičs, BlueOrange Klientu aktīvu pārvaldīšanas direktors. «Iespējams, ka arī šajā kontekstā valsts līmenī ir vērts skatīties arī uz citiem risinājumiem, piemēram, piemērot nodokļu atvieglojumus tiem, kas iegādājas savu pirmo mājokli. Teorētiski tas varētu būt spiediens uz aplokšņu algām un būtu stimuls deklarēt augstākas algas,» norāda P. Miklaševičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

1 miljons latu mājokļiem valsts galvojumos

, 30.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts galvojumu programmas ietvaros uz 2007. gada janvāra beigām Nordea ir apstiprinājusi kredītus, kuru galvojumu summa sasniedz 1 milj. latu. Tādejādi tuvākajā laikā tiks apgūti 50% no valsts galvojumu summas, kas paredzēta denacionalizēto namu īrniekiem un ģimenēm ar bērniem mājokļa iegādei.

Programmas mērķauditorija ir denacionalizēto namu īrnieki, kā arī ģimenes ar bērniem, kas vēlas savā īpašumā iegādāties vai būvēt jaunu mājokli, taču tām nepietiek līdzekļu sākotnējās iemaksas veikšanai. Valsts sniegtais galvojums šajā gadījumā aizstāj sākotnējo iemaksu, un aizņēmēji var saņemt aizdevumu 100% apmērā no mājokļa vērtības un iegādāties mājokli arī tad, ja tiem nav savu uzkrājumu.

Kopumā valsts galvojumu programmas ietvaros mājokļa iegādei ir apstiprināti kredīti 62 Latvijas mājsaimniecībām. Aktīvākie mājokļu galvojumu programmu izmantotāji ir rīdzinieki, taču valsts garantiju iespējas kūtri izmanto ārpus Rīgas dzīvojošie iedzīvotāji. Tā šiem iedzīvotājiem šobrīd tiks izsniegti tikai 16% no apstiprinātajām garantijām. Galvojumu programmas ietvaros vēl pieejamas garantijas 1 miljona latu apmērā. Tām var pieteikties Latvijas iedzīvotāji, lai saņemtu garantijas līdzekļiem sākotnējai jeb savai iemaksai mājokļa būvniecībai vai pirkumam kredītā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grūtībās nonākušo kredītņēmēju valsts galvojumu programma varētu sākt darboties tuvāko mēnešu laikā, liecina valdībā iesniegtais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts.

Paredzēts, ka MK par to lems jau trešdien, 12. maijā.

Valsts galvos 90% no kredīta summas, tādējādi kredītņēmējam ik mēnesi būs jāsedz vismaz 10% no aizdevuma maksājuma. Galvojumu būs jāatmaksā 10 gadu laikā, un tā cena papildus bankas noteiktajai procentu likmei būs 1%. Par galvojuma piešķiršanu personīgi lems finanšu ministrs.

Valsts galvojumu programma darbosies divus gadus pēc noteikumu spēkā stāšanās, kopumā plānots, ka tiks izsniegti galvojumi par kopējo summu līdz 82 milj. Ls.

Pretendēt uz valsts galvojumu varēs personas, kas līdz 2008. gada 31. decembrim saņēmušas kredītu vienīgā mājokļa iegādei, būvniecībai rekonstrukcijai vai remontam. Turklāt šim mājoklim jābūt arī personas deklarētajai dzīves vietai, tāpat tam jābūt ieķīlātam aizdevuma saistību nodrošināšanai. Tāpat kredīta summa nedrīkstēs pārsniegt 100 tūkst. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ģimeņu mājokļu programmas turpināšanai piešķir 2,8 miljonus eiro

Žanete Hāka, 04.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets šā gada 4. oktobrī pieņēma lēmumu par finansējuma 2,8 miljonu eiro apmērā piešķiršanu mājokļu galvojumu programmas turpināšanai 2017. gadā, informē Ekonomikas ministrija.

«Valdības šodien pieņemtais lēmums ļaus bez pārtraukuma arī nākamgad turpināt valsts atbalsta programmu mājokļa iegādei un sniegs iespēju izsniegt galvojumus vēl aptuveni 1500 ģimenēm ar bērniem,» uzsver Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

«Ekonomikas ministrija prognozē, ka programmas pilnvērtīgai turpināšanai 2017. gadā ir nepieciešami aptuveni 6 miljoni eiro, līdz ar to secināms, ka ar šo finansējumu galvojumu izsniegšana varētu turpināties vismaz līdz maijam. Vienlaikus Ekonomikas ministrija turpinās darbu un sarunas par ilgtermiņa risinājumiem ar mērķi nodrošināt programmas darbību 2017. gada 2. pusgadā un turpmākajos gados,» turpina ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Šogad piešķirti gandrīz 1550 studiju un studējošā kredīti ar valsts galvojumu

Žanete Hāka, 27.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopumā šogad studēt gribētājiem izsniegti 1548 aizdevumi ar valsts galvojumu vairāk nekā 8,3 miljonus eiro vērtībā, informē AS SEB banka.

Kopumā 2017. gadā SEB banka studentiem piešķīra 1548 aizdevumus par 8,3 miljoniem eiro, no kuriem 84% bija studiju kredīti, kas paredzēti studiju maksas segšanai, bet 16% – studējošā kredīti ikdienas tēriņiem. Kredīta vidējā summa ir 5500 eiro, bet aizņēmēja vidējais vecums ir 24 gadi.

Visbiežāk kredītiem ar valsts galvojumu piesakās studenti no Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes.

Laikraksts Dienas Bizness jau rakstīja, ka pieprasījums pēc studiju kredītiem ar valsts galvojumu ir stabils, taču pieteikšanās, izvērtēšanas un izsniegšanas procesu vajadzētu pilnveidot un modernizēt, norāda augstskolu pārstāvji. Ik gadu izsolē par tiesībām tos izsniegt piedalās tikai viena banka, un citiem kreditētājiem nav intereses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Piešķirts papildu 1 miljons eiro atbalstam ģimenēm ar bērniem mājokļa iegādei

Dienas Bizness, 06.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabineta 2015. gada 6. oktobra sēdē nolemts piešķirt vienu miljonu eiro papildu finansējumu Mājokļu galvojumu programmai, kuras ietvaros ģimenes ar bērniem var saņemt valsts galvojumu kredīta saņemšanai mājokļa iegādei. Papildu finansējums novirzīts no ienākumiem, kas saņemti valsts budžetā saistībā ar piešķirtajām termiņuzturēšanās atļaujām, informē Ekonomikas ministrijā.

«Iedzīvotāju lielā interese par valsts atbalsta saņemšanu mājokļa iegādei apliecina ģimeņu vēlmi uzlabot dzīves apstākļus saviem bērniem. Ņemot vērā, ka daudzām ģimenēm pirmās iemaksas veikšana mājokļa iegādei rada finansiālas grūtības, valsts pieņemtais lēmums par atbalsta programmas ieviešanu ir bijis pareizs. Šodien piešķirtais papildu finansējums palīdzēs vēl vismaz 650 ģimenēm ar valsts atbalstu vieglāk saņemt kredītu mājokļa iegādei,» uzsver ekonomikas ministre Dana Reizniece – Ozola.

Mājokļa galvojumu programmas darbība tika sākta šā gada janvārī. Līdz šim programmas ietvaros piešķirti 797 mājokļu galvojumi ģimenēm, kurās kopā aug 1213 bērni. Kopējā piešķirtā galvojuma summa ir 4,932 milj. euro. Visvairāk galvojumu piešķirts mājokļu iegādei Rīgā – 334 galvojumi un Pierīgas novados – 131 galvojums. Mājokļa iegādei Liepājā piešķirti 50 galvojumi, Jelgavā – 36, Daugavpilī un Ventspilī – katrā 13, Jūrmalā – 12, Valmierā – 11, Rēzeknē – 8. Pārējā Latvijas teritorijā piešķirti 189 galvojumi, kas ir 24 % no kopējā skaita.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Studiju kredītus izsniegs Swedbank

Madara Fridrihsone, Db, 29.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrijas rīkotajā izsolē kredītiestādēm par tiesībām 2009. gadā izsniegt studiju un studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu uzvarējusi Swedbank, informē Finanšu ministrija.

Izsolei bija pieteikušās divas bankas – SEB banka un Swedbank. Izsoles komisija par uzvarētāju atzina Swedbank, kura izsolē kredītu izsniegšanu piedāvāja ar zemākajiem kredītprocentiem.

Tiesības 2009. gadā izsniegt studiju kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu saņēma Swedbank par kopējo summu 18 954 000 Ls, procentu likme būs sešu mēnešu RIGIBOR likme mīnus 0.07%.

Tiesības 2009. gadā izsniegt studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu saņēma Swedbank par kopējo summu 10 692 000 Ls, studējošo kredītu procentu likme būs sešu mēnešu RIGIBOR likme mīnus 0.07%.

Pērn, 2008. gadā, tiesības izsniegt studiju un studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu saņēma Hansabanka, kuras piedāvātā likme bija sešu mēnešu RIGIBOR likme mīnus 1. 02%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2018. gadā SEB banka studentiem piešķīrusi 1517 aizdevumus ar valsts galvojumu par 9,4 miljoniem eiro.

No piešķirtajiem aizdevumiem 85% bija studiju kredīti, kas paredzēti studiju maksas segšanai, bet 15% – studējošā kredīti ikdienas tēriņiem. Vidējā studiju kredīta summa pērn bija 6000 eiro, bet vidējā summa studējošā kredītam – nedaudz vairāk par 7000 eiro.

Arī šogad SEB banka ir vienīgā banka, kas piedāvā studentiem aizdevumus ar valsts galvojumu. Studentiem, kuri mācās klātienē vai neklātienē, ir iespēja pieteikties studiju kredītam, kas paredzēts mācību maksas segšanai. Turklāt klātienes studentiem ir iespēja pieteikties arī studējošā kredītam, kas paredzēts ikdienas tēriņiem. Šogad studējošā kredīta maksimālā summa ir 344 eiro mēnesī (kas, saskaņā ar MK noteikumiem, ir 80% no minimālās algas).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts, no budžeta līdzekļiem samaksājot AS Liepājas metalurgs vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai UniCredit S.p.A., šo naudu nav zaudējusi, bet gan ieguldījusi un no šī ieguldījuma var gūt peļņu, uzskata bijušais finanšu ministrs un biedrības Latvijas attīstībai vadītājs Einars Repše.

«Valsts patlaban būtībā ir pārkreditējusi Liepājas metalurgu, un uzņēmums tagad ir parādā nevis ārzemju bankai, bet valstij. Šī nauda nav zaudēta - valstij tagad ir jāpārņem uzņēmums, jāsaved tas kārtībā un jāpārdod kādam investoram. Tādā veidā modernizācijā ieguldītie līdzekļi nav uzskatāmi par zaudētiem, ar to valsts vēl var nopelnīt,» sacīja Repše.

Viņš norādīja, ka patlaban valstij ir laba izdevība iegūt savā īpašumā uzņēmumu par galvotā kredīta cenu, jo bankrota gadījumā uzņēmumi ir lēti iegūstami.

«Tas arī būtu jādara. Metalurģijas nozare Eiropā un pasaulē, neapšaubāmi, atkopsies, un Liepājas metalurga produkcija atkal būs nepieciešama,» piebilda Repše.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrijas rīkotajā izsolē kredītiestādēm par tiesībām 2007.gadā izsniegt studiju un studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu bija pieteikušās trīs bankas - a/s SEB Latvijas Unibanka, a/s Hansabanka un a/s Parex banka. Izsoles komisija par uzvarētāju atzinusi a/s SEB Latvijas Unibanka, kura izsolē piedāvājusi kredītu izsniegšanu par pilnu apjomu un ar zemākajiem kredītprocentiem.

Par to Db.lv informēja Finanšu ministrija.

Izsoles piedāvājumu atvēršana notika šodien, 26. janvārī, Finanšu ministrijā, un atvēršanā piedalījās arī visu trīs banku pārstāvji.

Tiesības 2007.gadā izsniegt studiju kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu saņēma a/s SEB Latvijas Unibanka - par summu 15,12 miljoni latu (procentu likme - sešu mēnešu RIGIBOR likme, mīnus 0,7 %).

Tiesības 2007.gadā izsniegt studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu saņēma a/s SEB Latvijas Unibanka - par summu 14,58 miljoni latu (procentu likme - sešu mēnešu RIGIBOR likme, mīnus 0,7 %).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien, 31. janvārī, Finanšu ministrijas rīkotā izsole kredītiestādēm par tiesībām 2018. gadā izsniegt studiju un studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu tika izbeigta bez rezultātiem.

Izsolē piedalījās viens dalībnieks – SEB banka, bet tās piedāvātā procentu likme pārsniedza noteikto maksimāli pieļaujamo likmes apmēru studiju un studējošo kredītiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu, līdz ar to izsole tika izbeigta bez rezultātiem un tiks rīkota atkārtota izsole.

Pamatojoties uz Ministru kabineta 2014.gada 8.jūlija noteikumu Nr.391 «Kārtība, kādā gadskārtējā valsts budžeta likumprojektā iekļauj pieprasījumus valsts vārdā sniedzamajiem galvojumiem, un galvojumu sniegšanas un uzraudzības kārtība»« 77.punkta nosacījumiem, finanšu ministrs pirms izsoles nosaka maksimāli pieļaujamo likmes apmēru studiju un studējošo kredītiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vēlreiz izsolīs iespēju studiju un studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu

Žanete Hāka, 19.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrija 28. februārī rīkos atkārtotu izsoli par tiesībām izsniegt studiju un studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu, liecina ministrijas paziņojums.

Pirmā izsole jau notika 31. janvārī. Izsolē piedalījās viens dalībnieks – SEB banka – un tās piedāvātā procentu likme pārsniedza noteikto maksimāli pieļaujamo likmes apmēru studiju un studējošo kredītiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu, tādēļ izsole tika izbeigta bez rezultātiem.

Pamatojoties uz Ministru kabineta 2010. gada 1. jūnija noteikumiem par kārtību, kādā gadskārtējā valsts budžeta likumprojektā iekļauj pieprasījumus valsts vārdā sniedzamajiem galvojumiem, un galvojumu sniegšanas un uzraudzības kārtību, finanšu ministrs pirms izsoles nosaka maksimāli pieļaujamo likmes apmēru studiju un studējošo kredītiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Jūrmala sašutusi par Ķemeru sanatorijas izsoles organizēšanu

Jānis Rancāns, 20.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķemeru sanatorijas izsoles organizēšana turpinās vēsturiskās būves agoniju, uzskata Jūrmalas mērs Gatis Truksnis, vienlaikus apliecinot, ka pilsēta joprojām gatava uzņemties atbildību par objektu.

Izplatītajā paziņojumā Jūrmalas mērs norāda, ka dome izpildījusi visus priekšnoteikumus, lai nebūtu nekādu šķēršļu pašvaldībai uzņemties atbildību par sanatoriju – deputāti nobalsojuši par gatavību pārņemt īpašumu, Jūrmala ir viena no finansiāli stabilākajām pašvaldībām Latvijā un priekšlikums par sanatorijas iegādi atbilst likuma Par pašvaldībām 15. pantam, kas uzliek par pienākumu pašvaldībām rūpēties par kultūrvēsturisko pieminekļu saglabāšanu. Līdz ar to nekādu juridisko šķēršļu lēmuma pieņemšanai Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomei nebija, norāda G. Truksnis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SEB banka pērn piešķīrusi studentiem kredītus ar valsts galvojumu 9,11 miljonu eiro apmērā

Žanete Hāka, 03.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau astoņus gadus pēc kārtas SEB banka uzvar Finanšu ministrijas rīkotajā izsolē par tiesībām izsniegt studiju un studējošā kredītus ar valsts vārdā sniegto galvojumu, informē bankas pārstāvji.

Kopējais finansēšanas apjoms, ko SEB banka ir gatava piešķirt kā studiju vai studējošā kredītus 2017. gadā, pārsniedz 35 miljonus eiro. Savukārt procentu likme ir sešu mēnešu EURIBOR likme plus 2,5%.

SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars: «Jau astoņus gadus pēc kārtas SEB banka piedāvā jauniešiem finansējumu mācībās ar izdevīgākiem nosacījumiem, pateicoties valsts galvojumam. Augstākā izglītība ir viena no vislabākajām investīcijām, jo tās vērtība nav atņemama un tās ienesīgums ir neierobežots. Taču bieži vien tieši naudas trūkums neļauj studentiem izvelēties to augstskolu, kur viņi gribētu mācīties, un kredīts ar valsts galvojumu šajā gadījumā ir labs risinājums. Papildu izdevīgākām procentu likmēm, studentiem arī ir iespējams izmantot atmaksas atvieglojumus. Ja jaunieši domā par finansējumu studijām, tad finansējums ar valsts galvojumu šobrīd ir visizdevīgākā iespēja Latvijā.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmā mājokļa iegādes programmai varētu noteikt izsniegtās garantijas griestus, atzina ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Valdība atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu, kas paredz no termiņuzturēšanās atļaujas izsniegšanas iegūtos līdzekļus 859 385 eiro apmērā pārskaitīt AS Attīstības finanšu institūcija Altum ar mērķi finansēt pirmā mājokļa programmas īstenošanu. Taču šīs summas pietiks vien diviem ar pusi mēnešiem, tāpēc EM tika uzdots rast risinājumu, kā šo programmu turpināt.

Ašeradens stāstīja, ka pirmā mājokļa iegādes programma tiek finansēta no termiņuzturēšanās atļauju tirgošanas, taču patlaban pieprasījums pēc termiņuzturēšanas atļaujām ir būtiski sarucis un ar šiem līdzekļiem vairs nebūs iespējams finansēt pirmā mājokļa iegādes programmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

SEB banka izsniegusi pirmos aizdevumus ar valsts galvojumu mājokļu iegādei

Dienas Bizness, 20.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB banka šodien klientiem izsniegusi pirmos divus aizdevumus ar valsts galvojumu mājokļu iegādei, kas tiek īstenota kopīgi ar Latvijas Attīstības finanšu institūciju ALTUM, informē bankas pārstāvis Mārtiņš Panke.

Abi aizdevumi piešķirti ģimenēm ar diviem bērniem – viena no tām plāno iegādāties savu mājokli Liepājā, bet otra – Jūrmalā.

Liepājnieks Kaspars Liniņš dienē Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos un strādā uz viena no Latvijas militārajiem kuģiem. K.Liniņa ģimenē aug divi bērni un, izmantojot valsts atbalsta programmu, plānots iegādāties trīsistabu dzīvokli. Līdz šim ģimene mitinājās īrētā vienistabas dzīvoklī.

Arī jūrmalnieki Multiņu ģimene ar divām atvasēm līdz šim dzīvojuši īrētā dzīvoklī, un plāno ar valsts atbalsta programmas palīdzību iegādāties savu ģimenes māju Jūrmalā.

Abām ģimenēm ALTUM piešķīris valsts galvojumu 15% apjomā no aizņēmuma summas, tādējādi samazinot nepieciešamo pirmās iemaksas apjomu līdz 5,8% no iegādājamā īpašuma vērtības.

Komentāri

Pievienot komentāru