Jaunākais izdevums

Piesaistot policijas spēkus, uzņēmēji atgūst grāmatvedības dokumentus, kas pazuduši kopā ar pašu grāmatvedi. Virkne mazo uzņēmēju mēnešiem ilgi dzen pēdas mīklaini pazudušai grāmatvedei un firmu grāmatvedībai. Piesaistot policiju, izdevies atgūt daļu no dokumentiem, bet grāmatvede turpina strādāt ar jauniem klientiem, tiesībsargiem apgalvojot, ka nekādus dokumentus nav piesavinājusies.

Uzņēmēji norāda, ka grāmatvedes Lāsmas Majores-Menjokas un grāmatvedības dokumentu nozušanas dēļ nav iespējams laikus VID iesniegt nepieciešamos pārskatus un sagatavoties tematiskajām pārbaudēm. Saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksu, sods par grāmatvedības un pārskatu iesniegšanas noteikumu neievērošanu visiem cietušajiem uzņēmumiem kopā var sasniegt 7500 Ls. Tā kā likumdošana paredz, ka atbildību par grāmatvedības standartu ievērošanu uzņemas kompānijas vadība, tad cietušajiem draud izslēgšana no PVN maksātāju reģistra un soda naudas, kas mazajiem uzņēmējiem var būt arī nāvējošas.

Kavējas iejaukties

Par L.Majores-Menjokas un viņas uzņēmuma SIA Zelta padoms darbībām saņemtas vismaz trīs sūdzības dažādās policijas pārvaldēs. Valmieras policija par dokumentu slēpšanu uzsākusi kriminālprocesu un tiesa piemērojusi viņai drošības līdzekli - parakstu par dzīves vietas nemainīšanu. Sadzīt rokā pazudušo uzņēmēju centusies arī Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA), kura ar Zelta padomu bija noslēgusi vienošanos par divu bezdarbnieču nodarbināšanu grāmatveža palīdžu amatā. Tomēr vienošanās lauzta pēc tam, kad L.Majore-Menjoka pazudusi kopā ar bezdarbniecēm paredzēto darba samaksas daļu, Db informēja aģentūrā.

Arī Db neizdevās sazināties ar L.Majori-Menjoku.

Rīgas pilsētas Galvenās policijas pārvalde atteikusi vienam no uzņēmējiem kriminālprocesa uzsākšanu, bet Baložu policijas iecirknī pieņemts lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu. Tiesībsargājošās institūcijas uzskata, ka, pamatojoties uz savstarpējo līgumu starp kompāniju un grāmatvedības pakalpojumu sniedzēju, cietušajam ir jāvēršas tiesā civiltiesiskā kārtībā.

Meklē jaunus klientus

L.Majore-Menjoka no poligrāfijas uzņēmuma SIA Contego vadītāja Aiņa Sproģa sākusi izvairīties pērnā gada oktobrī, stāsta uzņēmējs. Kad grāmatvede uz e-pastiem un telefona zvaniem ilgstoši nav atbildējusi, uzņēmuma vadītājs interneta forumā uzgājis arī citus uzņēmējus, kuru grāmatvedība arī bija nozudusi kopā ar šo pašu grāmatvedi. Turklāt šādu darba stilu viņa piekopusi jau ilgāku laiku - vismaz no pērnā gada sākuma. Uzņēmēji uzzinājuši, ka L.Majore-Menjoka arī tagad turpina piedāvāt grāmatvedības pakalpojumus un tiekas ar potenciālajiem klientiem.

Pēc vairāku mēnešu meklējumiem cietušie uzņēmēji uzzinājuši, ka daļa no kompānijas grāmatvedības varētu atrasties L.Majores-Menjokas uzņēmuma Zelta padoms juridiskajā adresē Valmierā. Telpas grāmatvede pametusi tādā steigā, ka tur atstājusi gan dokumentus, gan datoru. Neziņā palikušas arī divas Zelta padoma grāmatveža palīdžu amatos nodarbinātās bezdarbnieces. Biroju ēkas pārvaldnieks, kuram L.Majore-Menjoka palikusi parādā arī par telpu īri, piekrita uzņēmējiem palīdzēt un atdot dokumentus.

Meklējumi turpinās

Valsts policijas Valmieras rajona policijas pārvaldē apskatot izņemtos dokumentus, atklājās, ka biroju ēkas pārvaldnieka noglabātajās kastēs ar Zelta padoma mantību atrodami vismaz 15 uzņēmumu dokumenti, starp tiem arī SIA Contego grāmatvedības dokumenti.

Tomēr A.Sproģis atzīst, ka diemžēl grāmatvedes medības vēl nav beigušās, jo vēl joprojām iztrūkstot 2007. gada dokumentu, kuru trūkuma dēļ kompānijai jau radušās nepatikšanas ar VID. Dienesta inspektori uzskata, ka uzņēmējs pats vainīgs grāmatvedības nozaudēšanā, tādēļ brīdinājuši, ka kompānija tiks izslēgta no PVN maksātāju reģistra, neskatoties uz to, ka Contego atzīta par cietušo krimināllietā.

Policijai tāpat kā uzņēmējiem nav īstas skaidrības par to, kādēļ L.Majore-Menjoka šādi rīkojusies. Tiesa, grāmatvede saņēmusi priekšapmaksu par padarāmo darbu, ko nav paveikusi, apgalvo uzņēmēji.

Neatbild ne par ko

Viens no cietušajiem uzņēmējiem, juridisko pakalpojumu uzņēmuma SIA International Business agency valdes priekšsēdētājs, Ingus Mats norāda uz kompāniju vadītāju neapskaužamo situāciju - saskaņā ar likumdošanu, atbildību par grāmatvedības esamību un tās atbilstību standartiem jāuzņemas uzņēmuma valdei. VID uzliktais sods ir jāsamaksā trīs mēnešu laikā, arī gadījumā, ja tā piemērošana tiek apstrīdēta. Savukārt, ja cietušais uzņēmums vēršas tiesā pret vainīgo grāmatvedi, tiesvedība ilgst gadiem, turklāt, visticamāk, L.Majorei-Menjokai nav tādu līdzekļu, lai spētu visiem cietušajiem uzņēmumiem atmaksāt zaudējumus.

Pat, ja pēc VID lēmuma apstrīdēšanas tiks atdota samaksātā soda nauda, līdz tam laikam mazie uzņēmumi jau var būt bankrotējuši, skaidro uzņēmējs. Neskatoties uz to, I.Mats apņēmies apstrīdēt Baložu policijas lēmumu izbeigt krimināllietu pret L.Majori-Menjoku.

Uz nelielajām izredzēm atgūt zaudējumus norāda arī Valmieras rajona policijas pārvaldes vecākais inspektors Jānis Kalniņš, atzīstot, ka "teorētiski grāmatvedis jau neatbild ne par ko".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izrādās, ka degvielas pircējam savā grāmatvedībā ir jāsaglabā ne tikai kopējais rēķins, bet arī visi čeki, kurus izsniedz ik reizi katram uzņēmuma automašīnas vadītājam, kad viņš veic degvielas uzpildi. Tādu skaidrojumu snieguši Valsts ieņēmumu dienesta (VID) speciālisti uzziņā kādam nodokļu maksātājam.

SIA „A” iesniegumā VID norādījis, ka saskaņā ar likuma „Par grāmatvedību” 2. pantu grāmatvedībā uzskatāmi atspoguļojami visi uzņēmuma saimnieciskie darījumi, kā arī katrs fakts vai notikums, kas rada pārmaiņas uzņēmuma mantas stāvokli (saimnieciskie darījumi). Grāmatvedību kārto tā, lai grāmatvedības jautājumos kvalificēta trešā persona varētu gūt patiesu un skaidru priekšstatu par uzņēmuma finansiālo stāvokli bilances datumā, tā darbības rezultātiem, naudas plūsmu noteiktā laikposmā, kā arī konstatēt katra saimnieciskā darījuma sākumu un izsekot tā norisei. Šī likuma 7. pants paredz, ka „grāmatvedības reģistros izdara ierakstus, kas pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem. Attaisnojuma dokuments ir dokuments, kurš apliecina uzņēmuma saimnieciskā darījuma esamību [..].”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministriju komunikācijas trūkuma dēļ zemniekiem līdz ar pārreģistrēšanos komercreģistrā var zust privilēģijas, bet reforma draud izgāzties.

Problēmas radušās Tieslietu un Finanšu ministrijas komunikācijas ķēdē un, spriežot pēc ministriju sniegtajiem skaidrojumiem, var domāt, ka katra no tām runā par dažādiem zemnieku, zvejnieku un individuālo uzņēmumu reformas realizēšanai nepieciešamajiem likumiem un Ministru kabineta (MK) lēmumiem.

Saskata draudus

Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš skaidro, ka, saskaņā ar MK apstiprinātajiem koncepcijas variantiem, Zemnieku un zvejnieku saimniecību likums paredz, ka zemnieku un zvejnieku saimniecībām būs SIA statuss, taču tām tiek garantēta virkne privilēģiju. Piemēram, gadījumos, kad gada apgrozījums nepārsniedz 200 000 latu, veikt vienkāršāku grāmatvedību, nekā tā noteikta sabiedrībām ar ierobežotu atbildību. Tieslietu ministrijas neizpratni radījuši Finanšu ministrijas izveidotie un valdībā jau apstiprinātie likumprojekti par grozījumiem Gada pārskata likumā un likumā par grāmatvedību. Saskaņā ar TM speciālistu skaidrojumu šie Finanšu ministrijas iecerētie grozījumi paredz, ka neatkarīgi no zemnieku vai zvejnieku saimniecības apgrozījuma pēc pārreģistrēšanās tās būs spiestas kārtot grāmatvedību divkāršā ieraksta sistēmā. G. Bērziņš norāda, ka tā tiek likvidēta viena no būtiskākajām privilēģijām un tā rezultātā zemniekiem tiks uzkrauta jauna administratīvā nasta, kas prasīs papildu izdevumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrijas (FM) eksperti un profesionālo organizāciju pārstāvji Grāmatvedības forumā šodien iepazīstinās ar jaunā grāmatvedības likuma projektu, informē FM.

Jaunais likumprojekts aizstās patlaban spēkā esošo likumu "Par grāmatvedību".

Jau ziņots, ka Ministru kabinets 29.septembrī lēma virzīt izskatīšanai parlamentā Finanšu ministrijas (FM) izstrādāto likumprojektu "Par grāmatvedību", ar kuru pārstrādāts novecojušais grāmatvedības likums.

FM jauno likumprojektu izstrādāja, lai tas būtu atbilstošs mūslaiku juridiskās tehnikas prasībām. Ministrijā norāda, ka patlaban spēkā esošais likums par grāmatvedību tika pieņemts 1992.gadā, tas stājās spēkā 1993.gada 1.janvārī un kopš spēkā stāšanās ir grozīts 19 reizes.

"Laika posmā, kas pagājis no likuma pieņemšanas līdz šodienai ir notikušas ievērojamas izmaiņas juridiskajā tehnikā. Tādēļ likuma nosaukums, teksta izkārtojums un iedalījums vienībās neatbilst pašreizējām juridiskās tehnikas prasībām, jo nav pantu nosaukumu un daļu numuru, kā arī nav atsevišķi norādīts likumā lietoto terminu skaidrojums, likuma mērķis un darbības joma," skaidro FM.

Komentāri

Pievienot komentāru
Saldo

Naudas līdzekļu uzskaite

Silvija Gulbe, starptautiskās auditorkompānijas SIA «Grant Thornton Rimess» partnere, 27.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naudas līdzekļi ir uzņēmuma komercdarbības galvenais tiešais resurss, ar kuru uzņēmums veicina sava kapitāla pieaugumu. Naudas līdzekļi ir uzņēmuma apgrozāmo līdzekļu likvīdākā daļa, to uzskaite nav sarežģīta, tomēr bieži uzņēmumu grāmatvedībā tiek pieļautas neprecizitātes naudas līdzekļu uzskaitē. Jāuzsver - naudas līdzekļu uzskaite ir reglamentēta daudzos normatīvos dokumentos.

Vispirms jāatzīmē, ka atbilstoši Gada pārskatu likuma prasībām bilancē uzrāda tikai naudu, bet naudas plūsmas pārskatā uzrāda naudu un naudas ekvivalentus. Savukārt, pēc starptautiskajiem grāmatvedības standartiem bilancē uzrāda naudu un tās ekvivalentus.

Dažāda pieeja

Praksē ir izveidojusies situācija, ka uzņēmumi dažādi uzrāda naudas līdzekļus gada pārskatā. Sakarā ar to pārskata lietotāji papildus informāciju var iegūt finanšu pārskata pielikumā, kurā jābūt norādītai naudas un tās ekvivalentu uzskaites politikai, kā arī būtu jāatšifrē bilances postenis nauda gadījumā, ja tajā ir ietverti arī naudas ekvivalenti. 2011. gada 21. jūnija Ministru kabineta noteikumos Nr. 481 «Noteikumi par naudas plūsmas pārskata un pašu kapitāla izmaiņu pārskata saturu un sagatavošanas kārtību» pirmo reizi ir sniegta naudas definīcija. Šo noteikumu izpratnē:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ieviesīs ārpakalpojumu grāmatvežu licencēšanu, ko uzticēs Valsts ieņēmumu dienestam; grāmatveži piedāvāto risinājumu uzskata par «zaļu»

Sagatavotie grozījumi likumā Par grāmatvedību, kuri pēc to autoru – Finanšu ministrijas – domām varētu būt spēkā jau no 2020. gada, mainīs grāmatvedības pakalpojumu jomu. Latvijas Grāmatvežu asociācija gatavo vēstuli ar ierosinājumiem.

Piecu gadu pārejas laiks

Sagatavotais likumprojekts paredz, ka ārpakalpojumu grāmatvežiem tiks izsniegta licence ar piecu gadu derīguma termiņu. Tām personām, kurām būs atbilstoša pieredze grāmatvedības jomā, taču nebūs atbilstoša profesionālā kvalifikācija, tas ir, vismaz grāmatveža ceturtā līmeņa kvalifikācija, būs iespējams turpināt strādāt par ārpakalpojuma grāmatvedi un saņemt licenci, ja tās studēs valsts akreditētā mācību iestādē. Ņemot vērā, ka vidējais grāmatveža pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības mācību programmas termiņš ir 2–3 gadi, tad tiesības strādāt par ārpakalpojuma grāmatvedi bez atbilstošas kvalifikācijas tiks saglabātas divus gadus pēc pārejas perioda beigām, proti, līdz 2024. gada 1. janvārim. Ja ārpakalpojuma grāmatvedim līdz vecuma pensijas piešķiršanai noteiktā vecuma sasniegšanai atlikuši seši gadi vai mazāk un viņam ir atbilstoša pieredze, līdz vecuma pensijas piešķiršanai noteiktā vecuma sasniegšanai, bet ne ilgāk kā līdz 2026. gada 1. februārim, viņš var saņemt grāmatvedības ārpakalpojumu sniegšanas licenci arī bez augstākās izglītības iegūšanas, norādīts likumprojekta anotācijā. Lai saņemtu licenci, personai būs jāiesniedz profesionālo kvalifikāciju (diploms, apliecība) un pieredzi (uzņēmuma līgums) apliecinošu dokumentu kopijas, iekšējās kontroles sistēma un aizpildīta pieteikuma veidlapa. Licencējošā iestāde izvērtēs personas sodāmību, pārkāpumus noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jomā, iekšējās kontroles sistēmu un pieteikuma veidlapu. Neatbilstību gadījumā tiks izdots administratīvs akts, kurā būs norādītas konstatētās nepilnības un termiņš to novēršanai. Licences izsniegšanas gadījumā persona saņems paziņojumu Elektroniskās deklarēšanas sistēmā un tiks ierakstīta VID ārpakalpojuma grāmatvežu reģistrā. Lēmumu par licences neizsniegšanu būs iespējams apstrīdēt. Tā kā akadēmiskā izglītība nedod visas nepieciešamās iemaņas, lai persona uzņemtos atbildību patstāvīgi sniegt grāmatvedības ārpakalpojumus, kā arī to, ka grāmatvedības ārpakalpojumu nozarē pastāv salīdzinoši augsts noziedzīgi iegūtu līdzekļu un terorisma finansēšanas risks, grāmatvedības ārpakalpojuma sniedzējam būs nepieciešams iegūt atbilstošu pieredzi. Piemēram, par pieredzi apliecinošu dokumentu var tikt uzskatīts darba līgums par personas nodarbināšanu grāmatveža palīga vai grāmatveža amatā vismaz trīs gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Beidzot rēķins bez paraksta var būt arī atbilstošs

Zane Džule, zvērinātu advokātu birojs BORENIUS juriste, 13.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 11. maija stājās spēkā grozījumi likumā «Par grāmatvedību», kas rada risinājumu diezgan senai problēmai. Jau daudzus gadus uzņēmumi izrakstīja un savstarpēji apmainījās ar nodokļu rēķiniem, kuros norādīja, ka rēķins sagatavots elektroniski un derīgs bez paraksta, jo dažos gadījumos visus uzņēmuma izrakstītos rēķinus parakstīt ar pašrocīgu parakstu vienkārši fiziski nebija iespējams, bet no elektroniskā paraksta izmantošanas atteicās, esot pārāk dārgs vai arī pārāk sarežģīts/ nesaprotams.

Līdz ar to izveidojās situācija, ka savstarpējie norēķini tika veikti pamatojoties uz rēķiniem, kuri nebija parakstīti, un tāpēc nebūtu atzīstami par attaisnojuma dokumentu likuma «Par grāmatvedību» izpratnē. Minētais likums noteica, ka grāmatvedības reģistros nedrīkst izdarīt ierakstus, kuri nav pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem, tātad, rēķinu bez paraksta grāmatvedim vajadzētu ignorēt.

Protams, ka šajā jautājumā prakse atšķīrās no likuma burta un parasti šādi rēķini tika atzīti par pietiekami ticamiem un uz paraksta neesamību tika pievērtas acis. Jāatzīst, ka šķēpu laušana par šo jautājumu ir bijusi lieka, jo nesenajā tiesu praksē ir ticis atzīts, ka fakts, ka kādā no attaisnojuma dokumentiem nav kāds no likuma «Par grāmatvedību» 7.pantā norādītajiem rekvizītiem, nav pamats neatzīt šo dokumentu par attaisnojuma dokumentu, ja vien attiecīgā rekvizīta trūkums nerada šaubas par iegrāmatojuma atbilstību faktiski notikušam darījumam. Tomēr, lai pēc iespējas samazinātu iespējamību, ka darījuma fakts tiek apšaubīts, būtu vēlams ievērot likumā noteiktās prasības un attiecībā uz paraksta problemātiku risinājums ir rodams grozījumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Skaidrojums par AML subjektiem grāmatvedības jomā

Elīza Grīnvalde, Vilgerts juriste, AML speciāliste (CAMS); Katrīne Pļaviņa, Vilgerts zvērināta advokāte, 10.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā daļa Latvijas uzņēmumu uztic grāmatvedību ārpakalpojuma sniedzējam. Lielu uzņēmumu grupās šis uzdevums uzticēts mātes vai kādai no meitas sabiedrībām, kura var sniegt šos pakalpojumus visā pasaulē. Vai šāds uzņēmums ir uzskatāms par ārpakalpojuma grāmatvedi saskaņā ar likumu un vai tam ir jāuzrauga naudas atmazgāšanas, proliferācjias un sankciju režīmu pārkāpuma riski savu klientu darbībā?

Ārpakalpojuma grāmatvežus uzrauga Valsts ieņēmumu dienests. Tas kontrolē to darbību atbilstoši «Nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumam» (AML likums). Ārpakalpojumu grāmatvežu definīciju nosaka likums «Par grāmatvedību», kas par tādiem uzskata personas, kuras, pamatojoties uz rakstveida līgumu ar uzņēmumu (izņemot darba līgumu), apņemas sniegt vai sniedz klientam grāmatvedības pakalpojumus un kurām ir atbilstoša kvalifikācija. Tomēr likums runā par fiziskām personām, jo grāmatveža diplomu juridiska persona iegūt nevar.

Skaidrojumu sniedz AML likums, kurš uzdod uzraudzīt naudas atmazgāšanas, terorisma finansēšanas, proliferācijas un citus riskus ne tikai ārpakalpojuma grāmatvežiem, bet arī jebkurai citai personai, kas apņemas sniegt palīdzību nodokļu jautājumos (piemēram, konsultācijas vai materiālu palīdzību). Valsts ieņēmumu dienests šo normu iztulko tā, ka juridiskās personas, kas sniedz ārpakalpojuma grāmatvedības pakalpojumus, ir AML likuma subjekti. Proti, arī koncerna uzņēmumam, kurš sniedz grāmatvedības pakalpojumus citām koncerna vai citādi saistītām sabiedrībām jebkur pasaulē ir Latvijas AML likuma subjekts. Lai arī te Latvijas juristi mēģinātu izlīst caur adatas caurumu un strīdēties, ka koncerna grāmatvedības sistēma jau tikai ved grāmatvedību un nodokļus uzrauga kāds lokāli, Valsts ieņēmuma dienesta prakse un AML likuma gars šādas nianses tulkos par labu uzraudzības sistēmas ieviešanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Piedāvājums plašs «uz papīra»

Ingrīda Drazdovska, 21.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī daudzas biroju ēkas ir pustukšas, veikali «neapdzīvoti» un to skatlogi tumši, meklējot telpas biznesam, var izrādīties, ka atrast sev ko piemērotu, nemaz nebūs tik vienkārši.

Kāda ir pašreizējā situācija komercplatību tirgū, ar ko jārēķinās, meklējot telpas, Saldo skaidroja SIA Immostate komercplatību speciāliste Agnese Groševa.

Dažādu kompāniju tirgus apskatos aktivitāte tirdzniecības, biroju, noliktavu telpu tirgū tiek raksturota visai atšķirīgi. Vieni ir optimistiskāki un piesauc potenciālo nomnieku interesi, citi ir pesimistiskāki un akcentē brīvo telpu lielo īpatsvaru. Kā jūs raksturotu tirgu?

Immostate sevi pieskaita pie piesardzīgiem optimistiem. Jūtams, ka pēc sasaluma, kas tirgū iestājās 2008. gada beigās, aktivitāte ir atgriezusies. Nomnieku rotācija, mainība ir liela.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Baņķiera Belokoņa padotie izsludinātiInterpol starptautiskajā meklēšanā

Dienas Bizness, 12.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interpol starptautiskajā meklēšanā izsludinātas trīs baņķierim Valerijam Belokoņam tuvu stāvošas personas. Viņus par iespējamām finanšu mahinācijām vēlas atrast Kirgizstānā, kur jau gadu tiek izmeklētas iespējami noziegumi, kas saistīti ar bijušā Kirgizstānas prezidenta ģimenes cilvēkiem, vēsta Nekā personīga.

Interpol datu bāzē atrodamas ziņas par astoņiem cilvēkiem no Latvijas, kas izsludināti starptautiskajā meklēšanā. Trīs no viņiem saistīti ar Valērija Belokoņa banku Kirgizstānā. Tie ir Anita Lase, Jevgeņijs Verbickis un Jurijs Kačnovs.

Kā teikts Interpol ziņojumos – Kirgizstānas galvaspilsētas Biškekas tiesa Lasi, Verbicki un Kačnovu vaino nelikumīgi iegūtas naudas legalizācijā, starptautiskā un organizētā noziedzībā. Ziņojumā lūgts - ja kādam ir informācija par šo cilvēku atrašanās vietu, ziņot vietējai policijai.

Prasība šos cilvēkus izdod ir mīklaina, jo Latvijā par to neviens plašāku skaidrojumu nesniedz. Tāpat arī vietējā Latvijas vēstniecība par sākto starptautisko meklēšanu nav lietas kursā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāds Īrijas pilsonis izsaucis Rīgas pašvaldības policiju, jo par braucienu no Skolas ielas līdz Elizabetes ielai kāds taksists viņam lūdzis maksāt simts latus, lai gan čeks viņam tika izrakstīts par 52 latiem, Db.lv pastāstīja Rīgas pašvaldības policijas pārstāve Inese Tīmane.

Īrijas pilsonis nevēlējās maksāt šādu summu, tādēļ izsauca Rīgas Pašvaldības policiju. Notikuma vietā taksists mēģināja saplēst čeku, kurā bija norādīts, ka taksometra klientam jāmaksā 52 lati, turklāt uzvedies agresīvi, stāstīja I. Tīmane.

Taksistam sastādīts protokols par nepakļaušanos policijai, kā arī par vides piedrazošanu. Notikuma vietā ieradās arī Valsts Policija (VP), tomēr Īrijas pilsonis polcijā ar pretenzijām nevēlējas vērsties. «Policijai ir informācija par notikušo, bet Īrijas pilsonis nevēlējās vērsties ar pretenzijām policijā, tādēļ lieta nav ierosināta,» Db.lv skaidroja VP Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pašvaldības policija (RPP) šobrīd «pārvērtusies par ceļu policiju», tāpēc jāmeklē risinājums, lai pašvaldības policija varētu atteikties no transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšanas noteikumu kontroles, šodien RPP gada pārskata sanāksmē norādīja RPP priekšnieks Juris Lūkass.

2017.gadā kopumā RPP saņēma 92 706 izsaukumus. 41% jeb 35 616 no visiem apkalpotiem izsaukumiem bija par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem pārsvarā par apstāšanās un stāvēšanas noteikumu neievērošanu. Šo izsaukumu skaita pieaugumu būtiski ietekmējusi RPP mobilās aplikācijas aktīvāka izmantošana.

Ņemot vērā iepriekšminēto RPP kļuvusi «par vienu lielu ceļu policiju», taču apstāšanās un stāvēšanas noteikumu kontrole nav pašvaldības policijas pamatuzdevums, norādīja Lūkass.

Lūkass vērsa uzmanību, ka viena notikuma ceļu satiksmes jomā apkalpošanai tiek tērētas 27 minūtes un 46 sekundes. «Iedomājieties, kas par policijas resursu aiziet,» uzsvēra Lūkass. Tāpat liels slogs šīs funkcijas realizācijai ir RPP lietvedības struktūrām, kuras nodarbojas ar atbildēšanu uz iesniegumiem par policijas piemērotajiem sodiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Ostas policijas Rīgas ostā nebūs vismaz līdz novembrim

Dace Preisa, 24.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz novembrim Rīgas ostā nebūs īpaša Ostas policija, kuras izveides ideju parlamentā virza LPP/LC. Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL), kura vēlējās, lai jautājums sākotnēji tiktu skatīts valdībā, parakstījusi rīkojumu par Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes apvienības Apsardze darbības pagarināšanu - tās vienīgais apsardzes objekts būs Rīgas osta, ziņo diena.lv

«Valdības sēdes laikā izraisījās diskusijas par nepieciešamību izveidot Ostas policiju un par tās plānotajām funkcijām. Lai politiķu domstarpības neapdraudētu drošību ostā un kārtības nodrošināšanu tajā, tika pieņemts lēmums pagarināt apvienības Apsardze darbību līdz novembrim,» pauž iekšlietu ministre Linda Mūrniece. Iepriekšējais rīkojums noteica, ka Apsardze tiek likvidēta 2010.gada 1.maijā.

Rīgas osta jau piecus gadus cenšas izveidot īpašu policijas vienību ostas apsardzei, jo uzskata Apsardzi darbu par neapmierinošu, iepriekš vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga. Iniciatīvu par Ostas policijas izveidi Saeimā iesniedzis deputāts Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC). Ja ostas policiju izveidotu pašreiz Saeimas virzītajā redakcijā, tā nonāktu ostas pārvaldnieka Leonīda Loginova pārziņā. Kāds ostas valdes loceklis, kas nevēlējās minēt savu vārdu, Nekā personīga teica, ka tas būtu garants, lai ar ostas policiju nevarētu manipulēt valdes priekšsēdētājs A.Šlesers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība otrdien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) ieceri no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) atdalīt kriminālizmeklēšanas iestādes - Nodokļu un muitas policijas pārvaldi un Iekšējās drošības pārvaldi.

Līdz 2026.gada beigām tiks meklēta piemērotākā ministrija jaunās Nodokļu un muitas policijas pārvaldes pārraudzīšanai.

FM uzdots sagatavot un līdz 2024.gada 1.jūnijam iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā tiesību aktu projektus, kas paredz VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes funkciju un uzdevumu un VID Iekšējās drošības pārvaldes izmeklēšanas un operatīvās darbības funkciju un uzdevumu izslēgšanu no VID funkcijām un uzdevumiem.

Tāpat FM sadarbībā ar Tieslietu ministriju līdz 2024.gada 1.jūnijam uzdots iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā likumprojektu par grozījumiem Kriminālprocesa likumā, kas paredz precizēt izmeklēšanas iestādes un tām noteikto institucionālo piekritību, kā arī FM līdz 1.jūnijam iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā likumprojektu par nodokļu un muitas policiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts policija pēc slepkavības lūdz dalīties ar video reģistratoru ierakstiem

Db.lv, 31.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vakar notikušās maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības Valsts policija lūdz autovadītājus, kuri atradās slepkavības vietas rajonā, sazināties ar policiju un iesūtīt video reģistratoru ierakstus.

Izmeklējot Aizsaules ielā 1 notikušo slepkavību, kur ar vairākiem šāvieniem tika nogalināts M. Bunkus, policija aicina autovadītājus, kuri 30. maija rītā, laika posmā no pulksten 8.00 līdz 9.00, atradās rajonā – Mežaparks – Sarkandaugava – Brāļu kapi, pārskatīt savu video reģistratoru ierakstus un sazināties ar policiju. Iespējams, video reģistrators var būt fiksējis kādu autotransportu, cilvēkus vai situācijas, kas var būt ļoti nozīmīgas izmeklēšanai.

«Ja Jums ir video, par pārvietošanos kartē norādītajā teritorijā un minētajā laikā, lūgums sazināties ar policiju pa e-pastu [email protected], kur Jūs varat nosūtīt linku ar videofaila atrašanās vietu, vai tālruni 67014002. Gadījumos, kad būs nepieciešams augšuplādēt failu, izmeklētāji ar Jums vienosies par veidu, kā to izdarīt,» lūdz Valsts policija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Veidos darba grupu cīņai pret cigarešu kontrabandu

Elīna Pankovska, 09.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Muitas kriminālpārvaldes vadībā un finanšu ministra Einara Repšes (JL) uzraudzībā tiks veidota darba grupa cīņai pret cigarešu kontrabandu problēmas risināšanai, Db informēja Ministru prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

Darba grupai, piesaistot Valsts policiju (VP), KNAB, robežsardzi un pašvaldību policiju, uzdots izstrādāt rīcības plānu ar mērķi aktivizēt cīņu pret cigarešu kontrabandu un nelegālo tirdzniecību Latvijā.

Vienlaikus premjers Valdis Dombrovskis (JL) atbildīgajām institūcijām uzdevis iesniegt iknedēļas operatīvos ziņojumus par situācijas dinamiku, veiktajiem pasākumiem un rezultātiem.

Diskusijas sākumā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Nellija Jezdakova norādīja, ka akcīzes nodokļa iekasēšanas samazinājums pret attiecīgo pagājušā gada periodu šajā gadā jau sasniedzis turpat 70%, vienlaikus uzsverot, ka vērojams iespaidīgs kontrabandas pieaugums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ukrainas austrumu pilsētās prokrieviskie demonstranti uzbrūk administrācijas ēkām; paceļ Krievijas karogus

Gunta Kursiša, 07.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas pilsētās Doņeckā, Luhanskā un Harkovā notika prokrievisi noskaņoto aktīvistu sadursmes ar policiju. Tāpat administrācijas ēkās tika izkārti Krievijas karogi un tika izteikti aicinājumi rīkot referendumus par neatkarību.

Reaģējot uz prokrieviskajiem protestiem, Ukrainas pašreizējais prezidents Oleksandrs Turčinovs sasauca ārkārtas drošības sēdi. Nemieru dēļ tika atcelta viņa plānotā vizīte Lietuvā.

Doņeckā šie bija pēdējo dienu visvardarbīgākie protesti. Liela prokrieviski noskaņoto aktīvistu grupa atdalījās no pūļa un iebruka reģionālās valdības ēkā, pirms tam iesaistoties sadursmēs ar policiju. Administrācijas ēkā tika pacelts Krievijas karogs un izkarināts plakāts Krievijas atbalstam. Pārējais pūlis tikmēr izkliedz saukļus «Krievija, Krievija!», ziņo BBC. Saskaņā ar policijas pausto, kopumā Doņeckā administrācijas ēkai uzbruka ap tūkstoš demonstrantu. Svētdienas vakarā ēkā bija iebarikadējušies aptuveni simts cilvēki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pret «taupības» režīmu vērstie protesti Eiropā izvērtušies vardarbīgi. Spānijas galvaspilsētā Madridē un otrā lielākajā pilsētā Barselonā demonstranti iesaistījušies sadursmēs ar likumsargiem, kas novedis pie vismaz 140 cilvēku aresta.

Madridē protestētāji pie valsts parlamenta apmētāja policiju ar pudelēm un akmeņiem, bet likumsargi uz to atbildēja ar gumijas lodēm. Sadursmēs ar policiju ievainojumus guva vismaz 40 cilvēku, no kuriem 18 bija policisti.

Spānijas lielās arodbiedrības uzsver, ka trešdienas streiks bijis veiksmīgs un tajā piedalījušies 78% strādnieku. Tas licis uz streika laiku pārtraukt darbu lielajiem uzņēmumiem, bet skolas un slimnīcas strādājušas ar minimālu darbinieku skaitu, vēsta The Telegraph. Spānijas valdība tikmēr apgalvo, ka streikam bijusi minimāla ietekme.

Vardarbīgas demonstrācijas izvērtās arī Itālijā, kur protestētāji Romā ar akmeņiem apmētāja policiju, bet Milānā izdemolēja kādu banku. Vardarbīgas sadursmes aizritējušas arī Turīnā. Itālijā demonstranti protestēja pret premjera Mario Monti politiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apkaros nelegālo pārtikas un lauksaimniecības produktu tirdzniecību

, 17.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedēļas laikā izveidos koordinācijas grupu, kas plānos un organizēs attiecīgo struktūru rīcību nelegālās pārtikas tirdzniecības apkarošanā.

Šāda vienošanās panākta, vakar tiekoties zemkopības ministram Jānim Dūklavam ar Iekšlietu ministri Lindu Mūrnieci un dažādu tiesībsargājošo struktūru un valsts dienestu vadību.

Paredzēts, ka PVD kopā ar Ekonomikas policiju, Valsts policiju, Finanšu policiju un citām kontroles institūcijām veiks reidus gan tirdzniecības, gan loģistikas vietās, pārbaudīs gan produkcijas kvalitāti, gan dokumentācijas atbilstību un konkurences prasību ievērošanu, sekos līdzi ne tikai vietējo ražojumu atbilstībai patērētāju drošībai, bet arī, vai importa produkcija ir ievesta legāli.

Tikšanās notika pēc zemkopības ministra iniciatīvas. Zemkopības ministrs uzskata, ka nepieciešams veikt nopietnus pasākumus, lai pasargātu iedzīvotājus no nezināmas izcelsmes pārtikas produktiem, kas var būt nedroši un nekvalitatīvi, tādējādi apdraudot patērētāju veselību. Par šādu nelegāli tirgotu nezināmas izcelsmes pārtiku netiek arī maksāti nodokļi valsts budžetā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvija ir starptautisko intelektuālā īpašuma organizāciju pelēkajā sarakstā

Sanita Igaune, 26.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā intelektuālā īpašuma apvienība (IIPA – International Intellectual Property Alliance) rekomendējusi pievērst īpašu uzmanību problemātiskajai situācijai Latvijā intelektuālā īpašuma aizsardzības jomā.

IIPA rekomendācija tiks izskatīta, veidojot ASV valdības ziņojumu par intelektuālā īpašuma aizsardzību aptuveni 80 pasaules valstīs.

Kā galvenās problēmas IIPA norāda augstos pirātisma rādītājus Latvijā un vāju intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības mehānismu. Par nepilnībām, pēc IIPA novērojumiem, liecina nesamērīgi ilgas tiesu procedūras, vāja izpratne par autortiesību pārkāpumu nodarīto kaitējumu, minimāli sodi par autortiesību pārkāpumiem u.c.

«Tas, ka Latvija pēc vairāku gadu pārtraukuma atkal nonākusi starptautisko intelektuālā īpašuma organizāciju uzmanības lokā – tā saucamajā «pelēkajā sarakstā» starp valstīm, kuras īpaši jāuzrauga, nav iepriecinoša ziņa un var atstāt potenciāli negatīvu ietekmi arī uz Latvijas kredītreitingu. Tas ir sava veida ziņojums potenciālajiem investoriem, kas parāda un izvērtē biznesa vidi Latvijā no intelektuālā īpašuma drošības viedokļa,» vērtē BSA pilnvarotais pārstāvis, zvērināts advokāts Jānis Bordāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

TOP 6 punkti, kas jāņem vērā, veicot mājas lapas ārējo SEO optimizāciju

Dr. Sergejs Volvenkins, interneta mārketinga eksperts, 27.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pavisam nesen Google ir nācis klajā ar inovatīviem atjauninājumiem (Penguin 3.0), un kopš tā brīža vairāki mājas lapu īpašnieki joprojām novēro pozīciju kritumu Google meklēšanas rezultātos. Uzņēmumiem, kas no organiskajiem meklēšanas rezultātiem gūst ievērojamu potenciālo klientu skaitu savai mājas lapai, pozīciju pazemināšanās var radīt zaudējumus, jo tādējādi samazinās lapas apmeklējums pēc saistošiem atslēgvārdiem, kā rezultātā būtiski sarūk arī klientu/pirkumu skaits. Šajā rakstā esam apkopojuši 6 būtiskus aspektus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, veicot ārējo SEO optimizāciju. Izpildot šos punktus, mājas lapu īpašniekiem ir iespēja saglabāt un/vai paaugstināt pozīcijas Google meklēšanas rezultātos, tādējādi savai mājas lapai piesaistot arvien vairāk potenciālo klientu.

TOP 6 punkti, ko iesakām ievērot, veicot ārējo SEO optimizāciju:

1. Mājas lapas saturs ir jāveido daudzveidīgi – veidojiet saturu dažādos formātos (piemēram, teksts ar video un attēliem, kā arī bez tiem). Tādējādi tiks uzlabota satura kvalitāte, un lasītājs, kā arī Google to spēs labāk izprast. Daudzi lasītāji tīklā lasīšanai izvēlas sev tīkamāko saturu, un tieši tādēļ vieniem var patikt video, turpretī citiem – grafiskā veida informācija. Ir labi, ja saturs tiek veidots dažādos formātos, piemēram, veidojot video jaunumus vai grafiskos attēlus, kas var būtiski palīdzēt piesaistīt lietotājus ilgtermiņā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Jauna projekta ietvaros 200 bezdarbniekus apmācīs noteiktās profesijās

Žanete Hāka, 10.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izmēģinājuma projekta ietvaros no 2014.gada janvāra līdz 2014.gada 30.jūnijam aptuveni 200 bezdarbnieki tiks novirzīti profesionālajai apmācībai noteiktās profesijās uz konkrētām valsts profesionālās izglītības iestādēm, kuru mācību materiāli tehniskā bāzes uzlabošana veikta no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem.

To paredz Labklājības ministrijas (LM) izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par aktīvo nodarbinātības pasākumu un preventīvo bezdarba samazināšanas pasākumu organizēšanas un finansēšanas kārtību un pasākumu īstenotāju izvēles principiem, ko otrdien, 10.decembrī, atbalstīja valdība.

Izmēģinājuma projekta mērķis ir veicināt ERAF izglītības infrastruktūrā ieguldīto līdzekļu izmantošanu un vienlaikus nodrošināt kvalitatīvu pakalpojumu sniegšanu bezdarbniekiem, tai skaitā motivēt valsts izglītības iestādes uzturēt augstas kvalitātes apmācības procesu.

Plānots, ka izmēģinājuma projektā 200 bezdarbniekus iesaistīs visos Latvijas reģionos un viņi varēs mācīties noteiktās profesionālās tālākizglītības programmās, piemēram, gāzmetinātājs, autoatslēdznieks, galdnieka palīgs, šuvējs. Pēc izmēģinājuma projekta noslēgšanās (jauna bezdarbnieku iesaiste pilotprojektā tiks pārtraukta ar 2014.gada 30.jūniju vai ātrāk, ja tiks sasniegts maksimāli pieļaujamais kopējais iesaistāmo skaits izmēģinājuma pilotprojektā – 200 bezdarbnieki) vērtēs tā rezultātus un lems par turpmāku bezdarbnieku apmācību piedāvājuma paplašināšanas nepieciešamību valsts un pašvaldību dibinātajās izglītības iestādēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Norvēģijas kravas kuģim nav izdevies atrast iespējamās Malaizijas lidmašīnas atlūzas

LETA--DPA, 21.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norvēģijas kravas kuģim Indijas okeānā nav izdevies atrast pazudušās Malaizijas lidmašīnas iespējamās atlūzas, par kuru pamanīšanu ceturtdien paziņoja Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots.

Norvēģijas kuģis Hoegh St Petersburg transportē automašīnas, un uz tā strādā 19 filipīniešu apkalpe.

Austrālijas Jūrniecības drošības pārvalde lūdza norvēģu kuģi iesaistīties pazudušā lidaparāta meklēšanā.

Arī Austrālijas amatpersonas piektdien paziņojušas, ka meklēšanas darbos iesaistītajām lidmašīnām nav izdevies atrast iespējamās lidmašīnas atlūzas.

Uz vietu, kurā tika pamanītas iespējamās atlūzas, tika nosūtītas piecas lidmašīnas. Austrālijas amatpersonas informē, ka meklēšanas darbi turpināsies arī sestdien.

Sagaidāms, ka piektdien redzamība šajā reģionā varētu uzlaboties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Darba tirgū e-prasmju nozīme tikai pieaugs

Inga Daliba, speciālistu darba portāla Cvmarket.lv mārketinga menedžere., 14.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikai retais darba meklētājs, aizpildot savu darba pieteikuma formu jeb CV, pievērš uzmanību tādai detaļai pašā CV nobeigumā kā datorprasmes. Allaž tās ir vairāk kā pietiekamas – Microsoft Office programmas un kvalitatīva interneta piedāvāto iespēju spektra apzināšana it kā nesagādā nevienam problēmas. Tomēr pieredze rāda, ka šī komponente visbiežāk klibo darba ņēmējiem. Pārsteidzoši ir tas, ka izpratne par meklēšanas rīkiem internetā ir visai virspusēja, kas ikdienas darbā var sagādāt problēmas. Jāatceras, ka pārbaudes laikā darba devējs pārbaudīs darbinieka kompetenci visās viņa pieteikumā atzīmētajās komponentēs – arī datorprasmēs.

Tāpat būtiski saprast, ka datorprasmes nesākas un vienlaikus arī nebeidzas ar teksta uzrakstīšanu un tā noformēšanu. Lielākas problēmas sāk parādīties, kad darba devējs lūdz izpildīt nedaudz sarežģītākus uzdevumus – dažādu tabulu ievietošanu, kvalitatīvu prezentāciju izveidošana un elementāra PVN aprēķināšana, uzrādot arī formulu, kas palīdzēja veikt aprēķinu. Daļa darba devēju, lai novērtētu darbinieka paveikto konkrētā laika griezumā vai kāda projekta ietvaros, izmanto pašnovērtēšanas metodi, kur pašam darbiniekam ir jānorāda pilnīgi viss, kas veikts attiecīgajā laika posmā. Izmaksas, patērētais laiks, veikto darbu uzskaitījums uz laika ass, izpildes termiņi un citas novērtēšanas metodes, kas darba devējam palīdz gūt plašāku ieskatu par paveikto darbu un konkrētā darbinieka kompetences līmeni. Problēma nav to uzrakstīt, bet gan pasniegt saprotami un pārskatāmi, kam nepieciešams attiecīgs e-prasmju zināšanu līmenis. Tā, lai darba devējam nerodas jautājums – kāpēc mums tas bija vajadzīgs?

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

10 soļi jauna darba atrašanai

Inga Daliba, CV Market Latvia mārketinga menedžere, 04.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad uzsākat jauna darba meklēšanu, svarīgi zināt gan to, kā vislabāk sākt darba meklēšanas procesu, gan kas jāpaveic, lai veiksmīgi iegūtu kāroto vakanci. Turpmāk desmit ieteikumi jauna darba atrašanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Konceptuāli atbalsta jaunu regulējumu ogļūdeņražu izpētei un ieguvei Latvijā

Žanete Hāka, 06.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabineta komitejas (MKK) sēdē konceptuāli atbalstīta Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvātā jaunā kārtība ogļūdeņražu meklēšanai, izpētei un ieguvei Latvijas teritorijā gan uz sauszemes, gan iekšējos jūras ūdeņos, jūrā un ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā.

Kā informē EM, tā kā ogļūdeņražu izpēte Latvijā visu šobrīd izsniegto ogļūdeņražu izpētes un ieguves licenču ietvaros tuvojas noslēgumam, ministrija piedāvā detalizētu un skaidru regulējumu ogļūdeņražu ieguvei, lai ilgtermiņā nodrošinātu pārredzamību un caurskatāmību liela investīciju apjoma projektiem, kādi ir ogļūdeņražu izpēte un ieguve.

Ogļūdeņražu ieguve Latvijā līdz šim nav veikta, taču izpētes darbi veikti gan uz sauszemes, gan jūrā. Ogļūdeņražu izpētes ietvaros licences laukumā Kuldīgas novada Gudenieku pagastā tiek veikta eksperimentālā ogļūdeņražu ieguve. Šobrīd Latvijā ir izsniegtas 4 licences ogļūdeņražu izpētei un ieguvei jūrā, no kurām viena nav stājusies spēkā, jo nav parakstīts Latvijas un Lietuvas jūras robežas līgums. Uz sauszemes ir izsniegtas 3 licences ogļūdeņražu izpētei un ieguvei, no kurām vienas ietvaros ir notikusi aktīva ogļūdeņražu izpēte.

Komentāri

Pievienot komentāru