Citas ziņas

Grib atlaist LR Saeimu

, 04.10.2007

Jaunākais izdevums

"Latvija pamazām pārvēršas par militarizētu valsti ar mazizglītotu, neveselu, neprofesionālu, arodslimībām nomāktu ierindas iedzīvotāju, no kuras iedzīvotāji bēg uz ārzemēm pelnīt iztiku, skolot bērnus, ārstēties, gūt līdzekļus mājokļa iegādei, ikdienas vajadzību apmierināšanai," uzskata Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība.

"Latvijas arodbiedrības ir pamatoti satraukušās par situāciju, kas izveidojusies Latvijas valstī. Ministru prezidenta publiskie izteikumi par tautsaimniecības krīzi, nepieciešamību "iesaldēt" algas un "savilkt jostas", inflācijas pieaugums, kas izpaužas cenu un tarifu neprognozētā un nekontrolētā kāpšanā, liecina par Valdības nespēju kontrolēt situāciju un pieņemt saprātīgus lēmumus. Ir pilnīgi skaidrs, ka kārtējo valsts budžetu, Šoreiz 2008.gadam, atkal grib veidot uz tautas labklājības līmeņa pazemināšanas rēķina. Par to liecina arī pēdējie Ministru kabineta lēmumi, kas samazina ne tikai sociālās garantijas bezdarbniekiem, bet arī negatīvi ietekmē valsts sociālo budžetu kopumā,

Mēs esam rosinājuši Valdībai stingrāk "sajozt jostas", saprātīgi plānot valsts budžeta izdevumu dalu, ierobežot tēriņus valsts institūcijām, atteikties no nevajadzīgām funkcijām, un daļu no tām nodot nevalstiskajām organizācijām, privātajam sektoram, kas strādā ar lielāku atdevi un lētāk.

Mums būs viens no dārgākajiem tiltiem pasaulē Rīgā pāri Daugavai, mūsu ceļu būve izmaksā par apmēram 30% vairāk kā Igaunijā, mums ir nabadzīgi iedzīvotāji, bet vairāki desmiti banku ar milzīgu peļņu! Mūsu valsts uzņēmumi savu peļņu ir spiesti izmaksāt dividendēs, vienlaicīgi attīstībai ņemot kredītus un maksājot bankām lielus procentus! Mūsu uzņēmēji, miljonāri, nesaņem darba algu, tāpēc nemaksā nodokļus, bet savu visai turīgo eksistenci atkal nodrošina uz dividenžu rēķina! Pie mums vairs netirgojas ar nekustamo īpašumu, bet gan ar uzņēmumiem vai to domājamajām daļām, kuru pamatkapitālā ir ielikts šis pats nekustamais īpašums un, protams, nodokļi valstij par to maksāti netiek!

Mums notiek vērienīga stratēģiskā uzņēmuma "Lattelecom" privatizācija, pasludinot, ka tas tiks demokrātiski pārdots pašiem darbiniekiem, tikai rezultātā izrādās, ka lauvas tiesu saņems starptautiskais finanšu investīciju fonds, kam nākotnē no Latvijas uzņēmuma interesē tikai un vienīgi peļņa!

Bet iedzīvotāji turpinās savus līdzekļus rēķināt pēc 90. gadu sākumā apstiprinātās iztikas minimuma metodikas, kas paredz iedzīvotājam tērēt vienu zeķu pāri gadā! Tajā pašā laikā, laikam inflācijas ierobežošanas kontekstā, mēs varam lasīt par 50 tūkstošu latu vērtu auto eksprezidentam G.Ulmanim, jaunām mēbelēm Satiksmes ministrijai, remontiņiem apartamentos, citiem valsts institūciju tēriņiem, kas neiekļaujas veselā saprāta robežās!

Ja arodbiedrības varētu saskaitīt, cik reizes Valdībai ir ieteikts nenākt ar sociālo spriedzi radošiem paziņojumiem, visupirms katru jautājumu apspriest ar ekspertiem, sociālajiem partneriem, iesaistīt arodbiedrības reālā sadarbībā, nenosaucot katru to priekšlikumu par populismu un demagoģiju! Ja varētu saskaitīt, cik reizes mēs esam bijuši virzītājspēks jautājumam par nelegālo nodarbinātību un algām "aploksnēs", cik reizes esam uzsvēruši nepieciešamību stiprināt Valsts ieņēmumu dienesta un Valsts Darba inspekcijas darbotiesspēju, nodrošinot pienācīgus darba apstākļus un taisnīgu atalgojumu tiešajiem darba veicējiem - inspektoriem!

Godātie Saeimas deputāti, Valdības locekļi! Katrai pacietībai ir sava robeža, katrs vadzis reiz lūst! Arodbiedrības uzskata, ka šis brīdis ir pienācis! Mums pietiek klausīties haotiskus un emocionālus paziņojumus par stabilitātes garantēšanu, iekšzemes kopprodukta pieaugšanu, labiem reitingiem un grandiozu attīstību! Mēs jau esam piedzīvojuši pasaku par 7 treknajiem gadiem un šobrīd redzam to lieso un ļoti sauso atlikumu. Mūs pietiek "barot" ar nākotnes utopijām, Šobrīd pilnīgi nelaikā un nevietā ir spriedelēšana par to, kā Latvija izskatīsies pēc 2030.gada, ja jau šodien tajā vairs nav īsti kam dzīvot un darba devējiem jādraud ar viesstrādnieku ievešanu no trešās pasaules valstīm - Moldovas, Uzbekistānas, Ķīnas, Turcijas utt. Bet vai kāds ir paprasījis Latvijas iedzīvotājiem, kurus, starp citu, šeit kritizē par zemu darba ražīgumu, bet "vecās" pasaules valstīs - Īrijā, Lielbritānijā, Vācijā, Zviedrijā slavē par čaklumu, precizitāti un gudrību, vai šādā valstī tie vēlas dzīvot, laist pasaulē bērnus, strādāt un piedzīvot "laimīgās" vecumdienas? Protams, nē, jo Valdība ir aizņemta ar sevi, ar savas varas apziņas nepārtrauktu spodrināšanu un tautas varas noniecināšanu!

Mūs neapmierina šāda situācija, tāpēc arodbiedrības š.g. 3.oktobrī sanāca uz savu ārkārtas Valdes sēdi un nolēma nopietni iejaukties valstī notiekošajos procesos, pastiprinot sabiedrības kontroli, izmantojot tās darbības iespējas, ko arodbiedrībām paredz Latvijas Republikas likumi un starptautiskās tiesību

normas. Mēs savus priekšlikumus esam izteikuši vairākkārt, tie iesniegti gan Valdībā, gan atsevišķās nozaru ministrijās, gan arī Saeimā. Mēs ilgi esam gaidījuši pienācīgu reakciju uz tiem, bet atkal velti!

Tāpēc LBAS vadība un dalīborganizāciju vadītāji nolēma līdztekus darbam gan ar Valdību, gan arī Saeimu, izmantot dažādas publiskās ietekmes formas. Pirmā no tām būs arodbiedrību pikets pie Saeimas nama š.g. 11.oktobrī 8.30, dienā, kad Saeimas plenārsēdē pirmajā lasījumā tiks skatīts Valdības iesniegtais valsts budžeta 2008. gadam projekts. Nākošais iespējamais pikets tiek plānots uz nākošo budžeta izskatīšanas dienu Saeimas plenārsēdē! Protams, arodbiedrības aicina piketos piedalīties visus Latvijas iedzīvotājus, precīzāku informāciju sniegsim akciju gatavošanas gaitā!

17.oktobrī ir ANO pasludinātā Starptautiskās nabadzības izskaušanas diena, kas šogad pasaulē pēc arodbiedrību iniciatīvas notiek ar lozungu "Piecelies un runā par cienīgu darbu!" Mēs esam ieplānojuši šajā dienā arodbiedrību namā tikties ar Valsts Prezidentu V.Zatlera kungu, lai pārrunātu viņa iespējas ietekmēt procesus gan tautsaimniecībā, gan arī politikā.

Un visubeidzot - katrai akcijai un katrai darbībai ir jābūt beigu rezultātam! Arodbiedrību vadītāji loti nopietni uzsver nepieciešamību prasību un priekšlikumu izpildi saistīt ar valsts varas un likumdošanas institūciju darba ražīgumu! Tāpēc, ja arodbiedrību prasības bez nopietnas motivācijas tiek noraidītas, mēs apņemamies sākt referenduma organizēšanu par Latvijas Republikas IX Saeimas atlaišanu!

Latvijas iedzīvotāji! Pirms nedaudz vairāk kā 100 gadiem arodbiedrības aicināja visus strādājošos cilvēkus, Latvijas iedzīvotājus uz kopējām protesta akcijām, uz savu sociāli ekonomisko interešu aizstāvību! Tagad atkal ir pienācis laiks vienotai rīcībai Latvijas nākotnes labā! Būsim vienoti valstij grūtajā laikā, jo mēs esam atbildīgi par šīs zemes likteni, par mūsu bērnu nākotni!

Atcerēsimies referendumu par "Latvenergo" privatizāciju! Mēs bijām vienoti, gājām un panācām to, ka atklātai valsts īpašuma izlaupīšanai tika uzlikts aizliegums! Tagad situācija atkārtojas, tikai valsts izlaupīšana un izsaimniekošana jau notiek daudz lielākos apmēros. Tāpēc būsim modri, neļausim sevi iebiedēt, sašķelt un uzpirkt!"

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Opozīcija mainījusi nostāju par Saeimas atlaišanu un vairs to neprasa, bet Tautas partijas paziņojumu uzskata par nenopietnu un nekonsekventu.

Opozīcija: Saeimu atlaist šobrīd nevajagOpozīcija: Saeimu atlaist šobrīd nevajag«Tautas partija vienkārši bēg no atbildības. Tās īstais plāns ir panākt, lai Saeima tiktu vēlēta vienā laikā ar pašvaldību un varētu vēl kaut kā tautu apmuļķot un iekļūt arī Saeimā. Tik haotiski paziņojumi, kādi pēdējās nedēļas laikā ir izskanējuši no Tautas partijas, liecina par nenopietnību. Vēl vakar viņi bija konsekventi pretinieki Saeimas atlaišanai, bet tagad paši rosina,» tādu viedokli pauda Sabiedrība Citai politikai līderis Aigars Štokenbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmais solis, lai Rīgā organizētu ārkārtas vēlēšanas, ir sperts, jo valdībā ir iesniegts likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu. Savukārt par Saeimas ārkārtas vēlēšanām pašlaik nav juridiska pamata runāt

Šādi secinājumi rodas Dienas Biznesam, intervējot Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sekretāru Ritvaru Eglāju.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards pērn decembrī valdībā ir iesniedzis likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu. Likuma normas paredz, ka nākamais solis jāsper Ministru kabinetam, likumprojektu virzot uz Saeimu vai to noraidot.

Savukārt signāliem par nepieciešamību rīkot Saeimas ārkārtas vēlēšanas šobrīd nav juridiska pamata.

Fragments no intervijas, kas publicēta 9. janvāra laikrakstā Dienas Bizness:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien pieņēma lēmumu atlaist Rīgas domi.

Dome gan vēl darbu turpina, jo Rīgas domes atlaišanas likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas, par ko lēmumu desmit dienu laikā jāpieņem Valsts prezidentam Egilam Levitam.

Lai arī pirmajā lasījumā par likumprojektu balsoja tikai četras koalīcijas partijas un knapi tika savākts nepieciešamo balsu skaits, piektdien par Rīgas domes atlaišanu balsoja visi valdībā pārstāvētie politiskie spēki - par nobalsoja 62 deputāti, bet pret bija 22 tautas kalpi.

Balsojumā nepiedalījās četri Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas deputāti, savukārt pret likumprojektu balsoja partijas "Saskaņa" frakcijas deputāti, kā arī vairāki pie frakcijām nepiederošie deputāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien izpildījusi pēdējo no Valsts prezidenta uzdevumiem par Satversmes grozījumu pieņemšanu.

No pieņemtajiem likuma grozījumiem izriet, ka referendumu par Saeimas atlaišanu varēs rosināt 1/10 no vēlētāju skaita. Nobalsojot referendumā vismaz 2/3 par Saeimas atlaišanu, parlaments skaitās atlaists. Taču vēlētāji nevarēs atsaukt atsevišķus Saeimas deputātus. Saeimu nevarēs atlaist gada laikā pēc tās ievēlēšanas un vienu gadu pirms tās pilnvaru termiņa beigām, kā arī 6 mēnešu laikā pirms un pēc Valsts prezidenta ievēlēšanas.

Jaunu referendumu par Saeimas atlaišanu nevarēs rosināt ātrāk kā vismaz 6 mēnešus pēc pēdējā šāda referenduma. Ja pēc referenduma Saeima tiek atlaista, tā saglabā savas pilnvaras līdz jaunas Saeimas ievēlēšanai, kam jānotiek ne ātrāk kā vienu mēnesi un ne vēlāk kā divus mēnešus pēc Saeimas atlaišanas. Šajā laikā Saeimu uz sēdēm var sasaukt Valsts prezidents, nosakot sēdes darba kārtību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Arī LPP/LC varētu aicināt atlaist Saeimu

Atis Rozentāls, Db, 19.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Premjera Ivara Godmaņa pārstāvētā partija LPP/LC otrajā sarunu raundā ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru par politisko situāciju valstī varētu prezidentu nekavējoties atlaist Saeimu un rīkot ārkārtas vēlēšanas.

Šādu paziņojumu LNT Ziņu dienesta veidotajā diskusijā "Vai atlaist Saeimu?" 18. janvārī izteica LPP/LC līdzpriekšsēdētājs Ainars Šlesers. Viņš norādīja, ka viņš nolēmis aicināt šādu lēmumu pieņemt savas partijas valdi un frakciju. A.Šlesers uzskata, ka Saeimas atlaišana un ārkārtas vēlēšanu rīkošana nekavējoties ir vienīgā iespēja izkļūt no krīzes, ziņo TVNET.

Ja premjera partija pieņems A. Šlesera aicinājumu, tās viedoklis saskanēs ar Tautas partijas lēmumu - aicināt prezidentu atlaist Saeimu nekavējoties. Iepriekš LPP/LC Saeimas frakcijas vadītājs Andris Bērziņš bija norādījis, ka neatbalsta Tautas partijas iniciatīvu par Saeimas pirmstermiņa atlaišanu, jo Latvija nevarot atļauties haosu vairāku mēnešu garumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tautas partijas valde un Saeimas frakcija nule kā izplatījusi paziņojumu, kurā Valsts prezidentu Valdi Zatleru aicina nekavējoties atlaist Saeimu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīt notiek tautas nobalsošana par tautas tiesībām atlaist Saeimu. Tas, par kuru no iespējām - atlaist vai ne - balsot, lai paliek katra paša ziņā, tomēr svarīgākais šoreiz ir balsstiesīgo iedzīvotāju klātbūtne.

Protams, aizdomāties liek iespējamais referenduma iznākums, jo gadījumā, ja iespēju atlaist Saeimu tauta tiešām iegūst, nav izslēgts, ka nākotnē neapdomīgi sanāk balsot nevis reizi četros, bet gan vismaz divos gados. Vai cilvēki uz vēlēšanām pēc Saeimas atlaišanas ies ar lielāku atbildības sajūtu, nekā viņi to dara ik pēc četriem gadiem, ir nopietns pamats šaubīties.

Cita interesanta pēdējā laika aktualitāte referenduma sakarā ir Valsts prezidenta Valda Zatlera piedāvātie grozījumi, kuri paredz iespēju tautai atlaist Saeimu, gan nosakot vairākas atrunas termiņos, kad tas darāms. Eksperti jau pasteigušies tos uzslavēt kā daudz vairāk juridiski korektus, kas vien liecina, ka pēc referenduma 2. augustā V.Zatleram tiek dota iespēja krāt papildu punktus savas popularitātes vairošanai tautas acīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tautas partijas paziņojuma par nepieciešamību atlaist Saeimu iemesls varētu būt Valsts prezidenta noliktais termiņš 31. marts un vēlme izrādīt iniciatīvu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidents Valdis Zatlers savā uzrunā Latvijas Radio un Latvijas Televīzijā paziņoja par ierosinājumu atlaist 10. Saeimu.

Uzrunā Latvijas iedzīvotājiem prezidents pauda sašutumu par Saiemas darbu saistībā ar ceturtdienas balsojumu, kurā Saeima nedeva piekrišanu kratīšanas veikšanai deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietās, tādējādi, pēc V. Zatlera domām, turpinot pieļaut oligarhu patvaļu.

«Pagājušās ceturtdienas Saeimas balsojums ir kā sirēna, kas brīdina par konfliktu starp divām varām. Saeima izrādīja necieņu un neuzticēšanos pret tiesu varu,» savā runā teica Valsts prezidents.

10. Saeimas galvenais uzdevums bija atmest netikumus, kas bija par pamatu uzticības plaisai starp sabiedrību un iepriekšējo Saeimu, sacīja Zatlers piebilstot, ka «šo krīzi pārvarēt palīdzēja Latvijas cilvēki. Rodas jautājums - kā vārdā? Vai tiešām, lai vairotu oligarhu peļņu, lai ļautu apzagt savu valsti?»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī Valsts prezidenta uzticētie uzdevumi Saeimai un valdībai izpildīti nepilnīgi, Valdis Zatlers tomēr izvēlējies Saeimu neatlaist.

«Es saprotu, ka daudzi vēlas Saeimu sodīt, to atlaižot. Taču jaunizveidotai valdībai ir nepieciešams stabils parlamenta atbalsts, nevis uz koferiem sēdoša Saeima,» to Valdis Zatlers teica savā 31. marta vakara uzrunā tautai. Viņš apliecināja, ka no Saeimas partijām esot saņēmis solījumu, ka Satversmes grozījumi V. Zatlera iesniegtajā redakcijā galīgajā lasījumā tiks pieņemti šī gada 8. aprīlī. Šis solījums, kā arī pārējie jau veiktie uzdevumu V. Zatleru mudinājuši izšķirties par Saeimas neatlaišanu. «Ja to prasīs situācija, es arī tagad esmu gatavs atlaist Saeimu, bet es nekad šo soli neizmantošu savu politisko ambīciju apmierināšanai. Saeimas atlaišana nav pašmērķis. Par to, vai mans šodienas lēmums ir bijis pareizs, lai spriež vēsture,» tā V. Zatlers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

FOTO: Simtiem cilvēku pie Rīgas pils dzied dziesmas un pasakās Zatleram: VIDEO

Dienas Bizness, 28.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdienas vakarā pie Rīgas pils pulcējas vairāki simti cilvēku, lai paustu atbalstu Valsts prezidentam Valdim Zatleram, kurš sestdienas vakarā ierosināja atlaist 10.Saeimu, novēroja Db.lv.

Atgriežoties no televīzijas pēc vēsturiskā paziņojuma par ierosinājumu atlaist Saeimu, viņš klātesošajiem pateicās par atbalstu: «Visiem liels paldies par sapratni un atbalstu. Tas man vēl būs nepieciešams un vajadzīgs cīņā par godīgu valsti.»

Cilvēkiem rokās ir valsts karogi un viņi dzied himnu un patriotiskas dziesmas.

Jau vēstīs, ka lai paustu atbalstu Valsts prezidenta Valda Zatlera ierosinājumam atlaist Saeimu, internetā izplatīts aicinājums pulcēties pie Rīgas pils.

Aicinājums tika izplatīts neilgi pēc V. Zatlera uzrunas tautai.

Šķiet pirmie aicinājumu izplatīja sabiedriskā organizācija Delna, savā tvitera kontā aicinot «Pulcejamies pie Prezidenta pils, lai atbalstitu godigu, atklatu un atbildigu politiku. Tagad!» Aculiecinieku ziņojumi liecina, ka cilveki tiešām pamazām pulcējoties pie Rīgas pils.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sāk koriģēt Zatlera ierosinātos Satversmes grozījumus

, 17.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas deputāti vairumā gadījumu tiecas pagarināt Satversmes grozījumos minētos termiņus, kā arī svītrot «bīstamos» punktus.

Skatot Valsts prezidenta Valda Zatlera iesniegto likumprojektu par grozījumiem Latvijas Satversmē pirms pirmā lasījuma, Saeimas Juridiskajā komisijā valdīja ievērojamas domstarpības gan par prezidenta ierosinātajiem termiņiem, gan atsevišķu punktu skaidrojumu. Konceptuālu komisijas atbalstu guva izmaiņas, kas paredz, ja tautas nobalsošanā par Saeimas atsaukšanu nobalso vairākums no balsotājiem un vismaz 2/3 no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita, tad Saeima uzskatāma par atsauktu. Toties V. Zatlera ierosinājumi par gadījumiem, kad Valsts prezidentam ir tiesības atlaist Saeimu, tika ķidāti bez žēlastības.

Ar balsu vairākumu Juridiskā komisija noraidīja punktu, kas paredz, ka Valsts prezidents var atlaist Saeimu, ja tas nepieciešams, lai Saeima saņemtu tiešu tautas atbalstu īpaši svarīgā jautājumā. Db.lv jau rakstīja, ka pirms tam šo punktu par pārāk neskaidri formulētu bija atzinušas arī citas Saeimas komisijas. Tālāk komisijas deputātiem bija ierosinājumi, ka Valsts prezidentam jebkurā gadījumā, kad viņš izšķiras par Saeimas atlaišanu, iepriekš jākonsultējas gan ar Saeimas priekšsēdētāju un Ministru prezidentu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājusi pēdējā nedēļa, kad bija iespēja parakstīties par referenduma rīkošanu un tādējādi mēģināt panākt tiesības tautai atlaist Saeimu.

Vispirms jau jāatgādina, ka Saeimas sastāvu neizvēlas dažu cilvēku grupiņa, «tusējot» pa Rīgas zoodārzu - to reizi četros gados ievēl Latvijas tauta demokrātiskās vēlēšanās. Ja kādu personu konkrētais politiķis neapmierina, jau ir dotas visas iespējas viņu izmest no svarīgā Jēkaba ielas nama. Nav skaidrs, kāpēc šāda iespēja vēlētājiem būtu jādod reizi vienā, nevis četros gados. Turklāt, lai cik laba, ideāla arī būtu valdošā koalīcija, tā vienmēr būs spiesta pieņemt sabiedrībā nepopulārus lēmumus. Tas savukārt dos pamatu opozīcijās sēdošajiem uzsākt tautas balsošanas procedūru, lai mēģinātu atlaist Saeimu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tautas partijas (TP) aicinājums Valsts prezidentam Valdim Zatleram nekavējoties atlaist Saeimu, jāatzīst, bija kā zibens spēriens no skaidrām debesīm.

Negaidīts šāds pavērsiens ir vismaz divu būtisku iemeslu dēļ.

Pirmkārt, ilgu laiku TP līderi nebūt nebija pozitīvi noskaņoti pret Saeimas ārkārtas vēlēšanām, un tagad faktiski ir teju vienas nakts laikā apgriezuši kažoku uz otru pusi. Bet, ja jau reiz šāds paziņojums ir izskanējis, tad oranžie beidzot varētu pierādīt, ka tā ir rīcības partija un nolikt savus Saeimas deputātu mandātus. Otrkārt, līdz galam nav skaidrs, kādu labumu TP gūtu no Saeimas atlaišanas. Maz ticams (faktiski nemaz nav ticams), ka TP līderi pēkšņi būtu sākuši aizdomāties kaut ko par tautas vēlmēm, sabiedrības un valsts interesēm. Tas vienkārši nav iespējams.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Scenārijus atstāsim shēmotājiem,» šovakar LNT raidījuma Top 10 debatēs uz jautājumu par iesaistīšanos jaunas politikas veidošanā Latvijā sacīja Valsts prezidents Valdis Zatlers. Saistībā ar pārmetumiem, ka rosinājums atlaist Saeimu ir savtīgs, Zatlers teica, ka personīgi tikai zaudē.

Viņš stāstīja, ka Saeimas atlaišana radītu «konkrētu politisko pieprasījumu», tādējādi tiktu panākts lūzums, radot stabilu politisko aizmuguri Latvijas attīstībai. «Šī ir iespēja,» akcentēja Zatlers, piebilstot, ka mēs kā tauta esam ieguvuši cerību.

Pēc Prezidenta sacītā, «varam panākt reālu uzrāvienu» gan politikā, gan ekonomikā.

Zatlers uzsvēra, ka, pirmkārt, ir uzņēmies politisko atbildību, otrkārt, kandidē prezidenta vēlēšanās. «Es nedrīkstu tautu pievilt,» viņš sacīja, uz jautājumu par iesaistīšanos jaunas politikas veidošanā Latvijā atbildot, ka scenāriji jāatstāj shēmotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bērziņš: Zatlers nobijās no konkurenta

Elīna Pankovska, 01.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prezidenta amata kandidāts Andris Bērziņš uzskata, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers, iespējams, rosinājis atlaist Saeimu, jo nobijies no konkurences.

Intervijā Latvijas avīzei A.Bērziņš norāda: «Vispār sestdien smējos kā kutināts. Man likās dīvaini, ka viens tāds vīrs kā es parādījās kā konkurents, bet prezidents ņem un atlaiž Saeimu.» Viņš arī atzīmē, ka pēc V.Zatlera paziņojuma ilgi svārstījies, vai iet debatēt ar V.Zatleru, jo viņš A.Bērziņu atlaidis un ko tad vairs runāties. «Viņš ir pateicis, kas es esmu. Svētdienas rītā tomēr nospriedu, ka jāsniedz arī pašam savas atbildes,» norāda A.Bērziņš.

DB jau rakstīja, ka Valsts prezidents sestdien, 28.maijā, paziņoja, ka ierosina atlaist Saeimu. Parlaments, pēc V. Zatlera domām, turpina pieļaut oligarhu patvaļu. Par Saeimas atlaišanu pilsoņiem būs jābalso referendumā. Ja tautas nobalsošanā vairāk nekā puse balsotāju izsakās par parlamenta atlaišanu, tad Saeima uzskatāma par atlaistu un izsludināmas jaunas vēlēšanas, kurām jānotiek ne vēlāk kā divus mēnešus pēc Saeimas atlaišanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tautas partijas ierosinājumu, deputātiem pašiem atlaist Saeimu, eksprezidente salīdzinājusi ar žurku rīcību uz grimstoša kuģa.

Satversmes grozījumu pieņemšanu Vīķe- Freiberga vērtēja kā jau sen nepieciešamu vienīgais apšaubīja, vai pašreiz šim solim ir īstais brīdis. Valda Zatlera ultimātu, atlaist Saeimu, eksprezidente nosauca par riskantu, jo ja tauta prezidenta rosinātajā referendumā nenobalso par Saeimas atlaišanu, krīt pats prezidents, taču atzina, ka acīmredzot bijusi sasniegta sarkanā līnija un prezidentam Zatleram nav bijusi cita iespēja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Krīgers: Iespējams, lūgsim prezidentam atlaist šo Saeimu

, 29.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Juridiskā komisija vakar noraidīja iedzīvotāju ierosinātos grozījumus Satversmē, kas ļautu vēlētājiem atlaist Saeimu. Deputātu attieksme nokaitinājusi likumprojekta iniciatorus – Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību (LBAS), šodien raksta Latvijas Avīze.

Grozījumus atbalstīja seši opozīcijas deputāti, bet septiņi valdošās koalīcijas pārstāvji to noraidīja. Komisijas vadītāja Vineta Muižniece uzsvēra, ka balsos pret, jo likumprojekts varot radīt "visdīvainākās manipulācijas un nestabilitāti valstī". Arī citu koalīcijas partiju pārstāvji atrunājās, ka konceptuāli ideja būtu atbalstāma, bet ne arodbiedrību piedāvātajā redakcijā. Galvenais skeptiķu arguments – pārāk mazam vēlētāju skaitam tiek dotas iespējas atlaist parlamentu.

LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers valdošās koalīcijas deputātu pārmetumus noraidīja un atgādināja, ka arī balsojumā par Latvijas dalību ES bija nepieciešams tāds pats balsu skaits – viena desmitā daļa balsstiesīgo.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šorīt pie Saeimas pulcējās vairāk nekā trīs tūkstoši piketētāju, kas izkliedza saukļus: "Atlaist Saeimu!", "Nost ar Kalvīti!", "Liec mierā Loskutovu" un tamlīdzīgi, liecina portāla Db.lv novērojumi.

Pikets sākās šorīt (18. oktobrī) ap 8.15. Tas tiek rīkots pret valdības ieceri atlaist Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku Alekseju Loskutovu.

Kā novēroja Db.lv, pie Saeimas pulcējies liels skaits cilvēku (vairāk nekā 3000). Turklāt notikuma vietā bija manāmi arī sabiedrībā pazīstamas cilvēki. Piketētāji visu laiku izkliedza saukļus, piemēram, "Atlaist Saeimu!", "Nost ar Kalvīti!", "Liec mierā Loskutovu" un "Demisiju!".

Ja neredzat video, klikšķiniet šeit.

Ja neredzat video, klikšķiniet šeit.

Ja neredzat video, klikšķiniet šeit.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Darba uzteikums – nepatīkams, tomēr juridiski korekts

Andris Alksnis, LDDK Rīgas reģiona eksperts darba tiesību jautājumos, 11.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no jebkura uzņēmuma veiksmes atslēgām ir laba komanda, un tās izveide parasti prasa gana daudz laika, pūļu un ieguldījumu. Tomēr, neskatoties uz vēlmi atrast pareizos cilvēkus un sastrādāties «ilgi un laimīgi», lielākā daļa darba devēju agri vai vēlu saskaras ar to, ka nākas kādu no rūpīgi meklētajiem cilvēkiem arī atlaist. Tādēļ ir vērts jau laikus zināt, kā tādās situācijās rīkoties.

Tipiskākie jautājumi, ko šai sakarībā uzdod darba devēji, saistīti ar iemesliem, uz kuru pamata darbinieku iespējams atbrīvot no darba, procedūru, kā tas korekti darāms un kā rīkoties, ja darbinieks «ar labu» nepiekrīt parakstīt uzteikumu, kā arī – kādos gadījumos darbinieku atlaist nevar un jāmeklē citi risinājumi.

Latvijas likumdošana darba devējam ļauj uzteikt darbiniekam darbu šādos gadījumos:

- ja darbinieks bez attaisnojoša iemesla pārkāpj uzņēmumā noteikto darba kārtību vai neievēro darba līguma nosacījumus;

- ja darbinieks, rīkojoties prettiesiski, zaudējis darba devēja uzticību;

- ja darbinieks, veicot darbu, rīkojies pretēji labiem tikumiem jeb neētiski (katrs konkrētais gadījums gan izvērtējams individuāli);

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils mērs Aivars Lembergs norāda, ka ir izbrīnīts par Valsts prezidenta Valda Zatlera rosinājumu atlaist Saeimu un netiešajiem pārmetumiem viņam. Lembergs neslēpj, ka ir gatavs arestam jebkurā brīdī un pat pēdējās dienās nēsājot līdzi gan attiecīgas drēbes, gan citas lietas.

«Man šī bēdīgā pieredze ir. Es esmu gatavs arestam jebkurā brīdī,» sacīja Lembergs.

Viņš ir pārliecināts, ka netiks pieļauts viņa starts ārkārtas vēlēšanās. «Kā to izdarīt? Ir divi virzieni. Pirmais, Lembergu fiziski iznīcināt, jo kapu kalniņā Lembergs ir vislabākais puisis. Varbūt pat kādu asaru nobirdināt. Otrs variants, ielikt Lembergu cietumā. Nav svarīgi par ko, galvenais neļaut viņam startēt,» sacīja mērs. Pēc Zatlera sestdienas uzstāšanās Lembergam esot pilnīgi skaidrs, ka tas ir vienas ķēdes posms ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja kratīšanām.

Lembergs sarunā norādīja, ka pirms divām nedēļām ticies ar Zatleru, draudzīgā gaisotnē «ēdis pusdienas un dzēris vīnu», pārrunājot situāciju valstī. «Pirms divām nedēļām šogad jau trešo reizi pēc Zatlera ielūguma mēs tikāmies neoficiālās pusdienās. Tad nebija neviena vārda par oligarhu Lembergu. Mēs runājām par Latvijas aktuālitātēm un prezidenta vēlēšanām. Es teicu, ka pozitīvi vērtēju viņa darbību, taču norādīju, ka viņa aparāts darbojas slikti, ka par viņa komandas cilvēkiem ir sliktas atsauksmes. Mēs šķīrāmies kā draugi. Viņš nevienā brīdī man neteica, ka esmu oligarhs, ka kaut ko nepareizi daru.. Nebija nekādu indikāciju,» viņš teica.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas atveseļošana, atbalsts uzņēmumiem, valsts attīstība utt. - tas viss šodienas politiskajai elitei ir kļuvis par teju vai liriskiem tematiem, kuriem diez ko nav vērts tērēt laiku.

Vismaz tā var spriest, redzot notikumu attīstību tūlīt pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera ultimāta politiķiem norādot, ka, vai nu tiks palabota vēlēšanu sistēma, valdības daudziem apnikušās sejas tiks nomainītas pret jaunām, beidzot iecelts KNAB vadītājs utt., turklāt līdz 31. martam, vai arī tiks rosināta Saeimas atlaišana.

Faktiski tūlīt pēc tam Tautas partija (TP) paziņoja, ka šis parlaments jāatlaiž jau tagad, LPP/LC līderis A. Šlesers uzstāja uz kaut ko līdzīgu, opozīcija, kas vēl pirms dažām dienām rīkoja mītiņu ar saukli "Atlaist Saeimu!", sāka čivināt, ka nu vairs neko nevajag atlaist, vēl mirkli vēlāk - daļa partiju sarunā, ka neko atlaist nevajag, bet paplašināt koalīciju...

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plāns par to, ka Rīgas lidostas funkcijas daļēji pārņem ar airBaltic vadītāju Bertoldu Fliku saistītas firmas, sācis īstenoties. Tikmēr lidostas darbinieku arodbiedrība saņēmusi vēstuli, kurā lidosta paziņo, ka no 1.janvāra likvidēs ap 200 darbavietu, svētdienas vakarā vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga.

«Vēstulē ir norādīts, ka airBaltic reāli nodrošina 70% no darbinieku darba apjoma. Un ir secināms, ka jāveic kolektīvā atlaišana. Iepazīstoties ar dokumentiem, pirmkārt, lidosta Rīga nav uzsākusi nekādu konsultēšanos ar darbinieku arodbiedrību, jo tiem darbiniekiem, kurus grib atlaist, ir arī arodbiedrība. Esam jau uzrakstījuši vēstuli, kurā lūdzam, lai šī konsultēšanās notiktu tā kā to paredz arī likums,» raidījumam teica Brīvo arodbiedrību savienības jurists Kaspars Rācenājs.

Lidosta dara visu iespējamo savu darbinieku labā, arī risina sarunas ar savu konkurentu North Hub Services par to, lai uzņēmums ņem darbā tos, ko lidostai nāksies atlaist. «Mēs vedam ļoti nopietnas sarunas ar North Hub services, lai tie darbinieki, kurus mēs esam spiesti atlaist, nenokļūtu uz ielas, bet North Hub services tos paņemtu darbā pie sevis. Jo labākus profesionāļus kaut kur ārpusē viņi noteikti nedabūs,» komentēja lidostas Rīga valdes loceklis Jānis Ķuzulis (TB/LNNK).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas valstij ir jātaupa - algas ir jāapcērp, liela daļa attīstības projektu nav jārealizē, pensiju iemaksas ir jāsamazina utt. Taču, kā zināms, katrā lielā tuksnesī ir vairākas oāzes, par kurām šķiet - apkārtējie klimatiskie apstākļi tās neskar.

Par vienu no šādām vietām droši var uzskatīt Saeimu.

Tiesa, algas ir apgraizītas arī tās deputātiem, tomēr to samazinājums tādz nieks vien varētu būt, salīdzinot ar to, kādas tik daudz dažādas superdāsnas kompensācijas (turklāt, neapliekot tās ar nodokļiem) pienākas mūsu tautas kalpiem — par mobilo tālruni, par transportu, par dzīvesvietas īri, kā arī reprezentācijas izdevumiem.

Un tagad paskatīsimies, kā šādi jautājumi tiek risināti privātajā sektorā… Nav dzirdēts, ka kāda kompānija saviem darba rūķiem apmaksātu brīvi izvēlēta dzīvokļa īri. Pārsvarā gadījumu cilvēki darbā tomēr nokļūst paši saviem spēkiem. Savukārt, ja kāds darba ņēmējs privātuzņēmumā tā īpašniekam pieprasītu apmaksāt jaunu uzvalciņu vai šlipsi, to jau varētu uzskatīt vai nu par joku, vai arī klaju ņirgāšanos. Bet Saeimā - lūdzu, nav problēmu! Vēl tikai atliek izdomāt kompensāciju depuātiem par darbu garīgajai veselībai kaitīgos apstākļos - nav taču cilvēkam viegli strādāt, ja viņa sastrādāto lamā vairāk nekā 2 miljoni iedzīvotāju. Pie parlamentārās dzīves paradoksiem var pieskaitīt faktu, ka deputātam kompensācijas pienākas arī par to, ja viņš netiek ievēlēts uz nākamo termiņu. Nu nevienā normālā uzņēmumā taču neizmaksā kompensāciju par darba attiecību pārtraukšanu sakarā ar līguma termiņa beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Db viedoklis: Vēlētāju aktivitāte spiedīs koalīcijas politiķus izdarīt secinājumus

Dienas bizness, 05.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Referendums par Satversmes grozījumiem Saeimas atlaišanai nav uzskatāms par notikušu kvoruma trūkuma dēļ.

Kaut arī tas bija gaidāms pārāk lielā nepieciešamā balsotāju skaita dēļ (puse no visiem balsstiesīgajiem — 757 607), ir vērts pavērtēt, ko īsti iedzīvotāji nebija sapratuši, dodoties, vai — tieši otrādi — nedodoties pie urnām.

Intensīvi uzspiesto reklāmas aktivitāšu dēļ ar aicinājumiem piedalīties referendumā liela daļa vēlētāju varbūt pat īsti nebija sapratuši, ka šis referendums nav pret pašreizējo koalīciju, vismaz tādam tam nevajadzēja būt. Tautas nobalsošanas pamatideja bija sniegt vēlētājiem papildus instrumentu vēlēto pārstāvju ciešākai kontrolei nākotnē, nevis sūtīt signālus šodienas Saeimas sastāvam. Otri, kuri neaizgāja, vai nu ieturēja pozīciju, ka visam ir jāpaliek līdzšinējā kārtībā, vai arī uzskatīja, ka tik izteikti politisko spēku diriģētu parādi neapmeklēs, principu vadīti. Savukārt tikai absolūti mazākā daļa apzinājās, ka nebalso ne pret pašreizējo Saeimu, ne pret gāzto Aigara Kalvīša, ne pret tagadējo Ivara Godmaņa valdību, ne arī par opozīcijas partijām.

Komentāri

Pievienot komentāru