Citas ziņas

Latvijas Vēstnesis nepiekrīt laikraksta likvidēšanai

, 19.03.2009

Jaunākais izdevums

VSIA Latvijas Vēstnesis solidarizējas ar Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) aicinājumam ieviest oficiālo elektronisko publikāciju, tomēr nepiekrīt laikraksta likvidēšanai un noraida iespēju tādējādi ietupīt.

VSIA Latvijas Vēstnesis valdes priekšsēdētāja Daina Ābele norāda, ka LDDK iepriekš izplatītājā aicinājumā esot vairāki tendenciozi apgalvojumi un neprecīza informācija.

„Uzskatu šādu LDDK rīcību par augstākā mērā neētisku. To visdrīzāk diktē nevis nepieciešamība rūpēties par visiem Latvijas uzņēmējiem, bet par atsevišķu savu biedru biznesa interesēm," pavēstījusi D. Ābele. Viņa norāda, ka Latvijas Vēstneša tirāžu nosaka laikraksta abonentu skaits un no kopējā abonentu skaita valsts iestāžu abonenti ir 27.6 %. Nepieciešamību abonēt papīra laikrakstu nosaka likumdošana, kas līdz šim brīdim paredz, ka vienīgi publikācija oficiālajā laikrakstā Latvijas Vēstnesis un „LR Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājā” uzskatāma par oficiālu, t.i. juridiski saistošu trešajām personām.

2008.gadā no uzņēmējiem iegūtie līdzekļi par komercreģistra publikācijām, laikrakstā Latvijas Vēstnesis ir 738 tūkstoši latu, kas ir 32.16 % no organizācijas kopējiem ienākumiem. Ņemot vērā ievērojamo komercreģistra ierakstu skaitu, kas publicējamas oficiālajā laikrakstā bez maksas, vidēji viens komersants no tiem, kas 2008. gadā publicējies Latvijas Vēstnesī, samaksājis 12.7 latus. Līdz ar to uzskatām par tendenciozu LDDK viedokli par augstajām publikāciju izmaksām un lielo administratīvo slogu uzņēmējiem, norāda D. Ābele.

Latvijas Vēstnesis norāda, ka 2008. gadā uzņēmums valsts budžetā nodokļu ieņēmumos (tai skaitā PVN) samaksājis 561.4 tūkst.latu. Vidējā bruto darba samaksa uzņēmumā 2008. gadā bija 576.75 tūkstoši latu. Pēc gada pārskata apstiprināšanas valsts budžetā par valsts kapitāla daļu izmantošanu tiks iemaksāti 50 % no uzņēmuma peļņas, t.i. ap 192 tūkst.latu, līdz ar to LDDK apgalvojums, ka, likvidējot VSIA Latvijas Vēstnesis, valsts ekonomētu līdzekļus, ir nepamatots. Tieši pretēji, likvidējot esošo kārtību valsts funkciju realizācijai būtu jāatrod papildu līdzekļi valsts budžetā, kas tuvākajos 3 gados visdrīzāk nav iespējams.

Db jau ziņoja, ka LDDK aicina steidzami ieviest oficiālo elektronisko publikāciju Latvijā, aizstājot obligātās publikācijas oficiālajā laikrakstā Latvijas Vēstnesis. LDDK norāda uz nepieciešamību likvidēt neadekvāti augsto publikāciju samaksu, kas nodrošina VSIA Latvijas Vēstnesi ar papildus šķērssubsīdijām, kropļojot izdevniecību tirgu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Oficiālā e-publikācija paplašina informācijas pieejamību jeb «Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības»

VSIA Latvijas Vēstnesis viedoklis, 17.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar 2011. gadu Latvija plāno ieviest valsts oficiālo elektronisko publikāciju, piešķirot tai juridiski saistošu oficiālās publikācijas statusu. Turklāt visa valsts oficiālā informācija tiks publicēta vienotā interneta vietnē, kurā būs pieejami likumi, Ministru kabineta (MK) noteikumi, valsts sludinājumi u.c. iedzīvotājiem saistoša informācija. Valsts gādās arī par informācijas sistematizāciju. Šādu risinājumu piedāvā dokumenta projekts «Valsts oficiālo elektronisko publikāciju pieejamības veicināšanas koncepcija». Kāds ir sabiedrības ieguvums? Oficiālā e-publikācija būtiski uzlabo valsts informācijas pieejamības jautājumu un ar jauno tiesisko statusu garantē e-vidē sniegtās informācijas ticamību, drošumu un izmantošanas iespēju. Svarīgs faktors – vienuviet publicēta informācija ir lietotājam (sabiedrībai) ērts un draudzīgs valsts pakalpojums.

Koncepcijas gala variants sakņojas vairākus gadus ilgā diskusijā par oficiālās publikācijas formu, saturu un ceļu pie iedzīvotājiem. Paralēli diskutētais problēmjautājums – kas par ko maksā šobrīd un nākotnē. Lai rastu sabiedrības vajadzībām un valsts interesēm atbilstošāko risinājumu, dokumentā izvērtētas iespējamās alternatīvas. Tajā arī secināts: nav pieļaujami, ka valsts oficiālo informāciju iedzīvotājiem sniegtu par maksu, jo nedrīkst rasties situācija, ka cilvēkam ir pienākums zināt ārējos normatīvos aktus, bet to zināšana ir atkarīga no viņa materiālā stāvokļa (ja nav naudas, nevar īstenot savas tiesības, jo tās nezina). Visiem indivīdiem ir jānodrošina vienāda oficiālo publikāciju pieejamība neatkarīgi no mantiskā stāvokļa, turklāt oficiālajai informācijai jābūt skaidrai un saprotamai ikvienam. Lai to nodrošinātu, konceptuāli jāatrisina jautājums par oficiālās e-publikācijas finansēšanas modeli. Koncepcijas projektā analizēti divi varbūtējie mehānismi: pārejas laikā saglabāts pašreizējais finansēšanas modelis, kad Latvijas Vēstneša maksas pakalpojumi sedz izmaksas arī par tiesību aktu publikācijām vai arī valsts budžets dotē tiesību aktu publicēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Likvidējot Latvijas Vēstnesi, varētu ietaupīt miljonus

Vēsma Lēvalde, Db, 19.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) aicina steidzami ieviest oficiālo elektronisko publikāciju Latvijā, aizstājot obligātās publikācijas oficiālajā laikrakstā Latvijas Vēstnesis,informē LDDK.

LDDK norāda uz nepieciešamību likvidēt neadekvāti augsto publikāciju samaksu, kas nodrošina VSIA Latvijas Vēstnesi ar papildus šķērssubsīdijām, kropļojot izdevniecību tirgu.

Igaunijā oficiālā elektroniskā publikācija darbojas jau no 2002.gada, kamēr Latvijā saskaņā ar šobrīd topošo Valsts elektroniskās publikācijas pieejamības koncepcijas to plānots ieviest tikai 2011.gadā, kas ir nepamatoti novēloti, uzskata LDDK. Ieviešot oficiālo elektronisko publikāciju un pārtraucot nevajadzīgi lielo oficiālā laikraksta Latvijas Vēstnesis papīra tirāžas drukāšanu, tiks ietaupīti ne tikai valsts materiālie, bet arī dabas resursi.

LDDK aicina likvidēt arī maksājumus par uzņēmēju obligātajām publikācijām oficiālajā laikrakstā Latvijas Vēstnesis, ko pašlaik izdod VSIA Latvijas vēstnesis. Tas samazinās uzņēmējdarbībai uzlikto maksājumu slogu par vairāk nekā 1 miljonu latu katru gadu. LDDK uzskata, ka obligātais maksājums par sludinājumu laikrakstā Latvijas Vēstnesis, kurš turklāt nonāk nevis Latvijas Valsts kasē, bet tieši atsevišķas SIA kontā, ir novecojis un lieks administratīvais maksājums Latvijas uzņēmējiem. Oficiālās publikācijas saistības var jau šodien uzņemties kāds no publiski pieejamajiem reģistriem, piemēra, Uzņēmumu reģistrs, norāda LDDK.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

No nākamā gada Latvijas Vēstnesis iznāks tikai elektroniski

Gunta Kursiša, 22.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada Ministru kabineta (MK) noteikumi un citi tiesību akti tiks publicēti elektroniski, un līdz ar to ar to paredzēts atteikties no oficiālā laikraksta Latvijas Vēstnesis izdošanas papīra formātā. Tādā veidā tiks ietaupīta vairāk nekā ceturtā daļa no līdzekļiem, kas patlaban nepieciešami oficiālās publikācijas nodoršināšanai.

2011. gadā no iedzīvotājiem un uzņēmējiem SIA Latvijas Vēstnesis iekasējis ap 1,4 milj. Ls, un tā uzturēšanai nodarbinājis 80 darbinieku.

Oficiālais izdevums Latvijas Vēstnesis interneta tikai vietnē vestnesis.lv būs pieejams no 2012. gada 1. jūlija, bet vēl pusgadu - līdz 2013. gada 1. janvārim - vienlaikus tiks nodrošināta arī oficiālā publikācija papīra formā laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Pārejas periods esot nepieciešams, lai nodrošinātu iespēju pārliecināties par elektroniskās publikācijas drošību, ērtību un uzticamību un, ja nepieciešams, novērst radušās problēmas. Valdībai būs jāizvērtē elektroniskā izdevuma drošums un pieejamība un līdz šī gada 1. novembrim par to būs jāiesniedz ziņojums Saeimai, skaidro Saeimas Preses dienests.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo gadu laikā ieviestās naudas atmazgāšanas novēršanas prasības un sankcijas ir padarījušas sarežģītāku uzņēmumu sadarbību ar bankām, izdevniecības “Dienas Bizness” un finanšu salīdzināšanas platformas Altero.lv rīkotajā finanšu nozares forumā “Finansējuma risinājumi maziem un vidējiem uzņēmumiem” sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes locekle un politikas daļas vadītāja Katrīna Zariņa.

Kā liecina LTRK veiktā biedru aptauja, uzņēmumu sadarbība ar finanšu institūcijām prasa ilgāku laiku, procesa laikā tiek prasīts vairāk dokumentu un tas ir dārgāk, process ir palēninājies.

Investīciju lēmumi netiek pieņemti ātri, taču zināma ekspektācija, cik raiti vajadzētu notikt procesam, tomēr pastāv, uzsvēra K. Zariņa.

47% uzņēmēju izjūt, ka naudas atmāzgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanas prasību dēļ komercbankām ir jāsniedz plašāka un detalizētāka informācija par uzņēmuma komercdarbību un darījumiem. 24% atbildējuši, ka drīzāk piekrīt šim apgalvojumam, 11% - drīzāk nepiekrīt, bet 6% - nepiekrīt.

53% uzņēmumu pamanījuši, ka komercbanku pakalpojumi ir kļuvuši dārgāki, bet 29% - drīzāk piekrīt šim apgalvojumam. Tikai 3% cenu pieaugumu neizjūt, bet 5% drīzāk nepiekrīt, ka cenas augušas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vecāka gadagājuma cilvēki ir nasta sabiedrībai, tā uzskata 23% Latvijas iedzīvotāju, liecina Eurobarometer pētījums.

No minētajiem 23% 8% Latvijas iedzīvotāju tā domā pilnīgi noteikti, bet 15% - tam daļēji piekrīt.

32% no aptaujātajiem šādam viedoklim drīzāk nepiekrīt, bet 43% tam pilnīgi nepiekrīt.

27 Eiropas Savienības valstīs kopumā 4% aptaujāto pilnīgi noteikti uzskata, ka vecāka gadagājuma cilvēki ir apgrūtinājums sabiedrībai, 10% tam daļēji piekrīt, bet 23% no aptaujātajiem šādam viedoklim drīzāk nepiekrīt un 62% - tam pilnīgi nepiekrīt.

No 27 Eiropas Savienības valstīm Lietuvā visvairāk - 12% - aptaujāto iedzīvotāju uzskata, ka vecāka gadagājuma cilvēki noteikti ir nasta sabiedrībai. Lietuvā vēl 20% aptaujāto norādījuši, ka viņi šim viedoklim daļēji piekrīt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni 27% iedzīvotāju uzskata, ka cilvēki dzīvojuši vienlaicīgi ar dinozauriem, bet tikai katrs trešais uzskata, ka cilvēki, kādi tie ir patlaban, ir attīstījušies no agrākām dzīvnieku sugām.

To atklāj pētījumu centra SKDS 2013. gada aprīlī veiktās aptaujas dati. Pētījumā secināts, ka cilvēka evolūcijas jautājumā Latvijas sabiedrība nav vienota. Gan darvinistu – materiālistu, gan kreacionistu nometnēm ir vērā ņemams atbalstītāju īpatsvars. Raksturīgi, ka, neatkarīgi no paustajām idejām, pilnībā par tām pārliecināto skaits ir samērā neliels. Turklāt ļoti lielai daļai iedzīvotāju (20%– 25%) vispār nav viedokļa par dažādiem ar cilvēka evolūcijas procesu saistītiem jautājumiem.

Saskaņā ar aptaujas datiem puse iedzīvotāju (49%) pilnībā vai drīzāk piekrīt tēzēm, ka dzīvības procesi šūnās ir tik sarežģīti, ka tie nevarēja rasties gadījuma rakstura pārmaiņu (t.s. mutāciju) rezultātā, un ka cilvēki ir tik sarežģīti un unikāli, ka tie nevarēja rasties no agrākām dzīvnieku sugām. Šādus apgalvojumus noraida attiecīgi tikai 27% un 33% aptaujāto.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijas Vēstneša sludinājumu reģistrācijas informācijas sistēmas uzturēšana izmaksās 91,5 tūkst. Ls

Gunta Kursiša, 04.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts SIA Latvijas Vēstnesis noslēgusi iepirkumu konkursu par sludinājumu reģistrācijas informācijas sistēmas SuRIS uzturēšanu, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

Noslēdzoties konkursam, noskaidrojies, ka šos pakalpojumus valsts SIA Latvijas Vēstnesis par 91,5 tūkstošiem latu sniegs SIA Doltex.

Iepirkumā iekļauta sludinājumu reģistrācijas informācijas sistēmas SuRIS uzturēšana, programmas darbības kļūdu apsekošana un novēršana, programmas pilnveidošana.

Valsts SIA Latvijas Vēstnesis nodarbojas ar laikrakstu izdošanas pakalpojumiem, un tā dibināta 1993. gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 500 tūkst. lati. Latvijas Vēstnesis valdē darbojas valdes priekšsēdētāja Daina Ābele, kā arī valdes locekļi Matīss Markus un Aivars Maldups.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ātrāk informēs par jaunumiem Uzņēmumu reģistrā

, 02.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par jaunākajiem ierakstiem Uzņēmumu reģistrā varēs uzzināt ātrāk. To nodrošina jauns pakalpojums laikraksta Latvijas vēstnesis interneta vietnē.

Līdz šim starpposms no brīža, kad ziņa fiksēta UR reģistrā, līdz brīdim, kad tā tika izsludināta LR oficiālajā laikrakstā, ilga vairākas dienas. Turpmāk Latvijas vēstnesis piedāvās operatīvu pieeju no UR saņemtajai informācijai.

Ņemot vērā Uzņēmumu reģistra (UR) Konsultatīvās padomes sēdē uzklausītos uzņēmēju viedokļus, lai šā brīža iespēju robežās mazinātu laika nobīdi, kas rodas no ziņu ierakstīšanas komercreģistrā līdz to izsludināšanai valsts oficiālajā laikrakstā, VSIA Latvijas Vēstnesis valde pieņēma lēmumu mainīt esošo no UR saņemtās informācijas publiskošanas kārtību.

Ar 1. martu visa jaunākā informācija nākamajā dienā pēc tās saņemšanas būs pieejama interneta vietnē www.vestnesis.lv sadaļā «Operatīvās UR reģistru ziņas». Publikācija oficiālajā laikrakstā, tāpat kā līdz šim, tiks nodrošināta 5 darba dienu laikā no informācijas saņemšanas brīža. Šo izmaiņu ieviešanai nav nepieciešami papildu resursi, ir tikai mainītas dažas iekšējās publikāciju sagatavošanas procedūras.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LDDK aicina Valsts kontroli un Konkurences padomi izvērtēt iespējamu «šķērdēšanos» Latvijas Vēstnesī

Jānis Rancāns, 05.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) aicinās Valsts kontroli un Konkurences padomi izvērtēt VSIA Latvijas Vēstnesis nelietderīgu valsts līdzekļu izmantošanu, šķērssubsidējot biznesa pakalpojumu un veidojot negodīgu konkurenci.

LDDK norāda, ka jau iepriekš ir vērsusi lēmumpieņēmēju uzmanību uz to, ka Latvijas Vēstnesis izmanto uzņēmēju un privātpersonu obligātās iemaksas savas komercdarbības finansēšanai, un rosinājusi veikt strukturālas izmaiņas oficiālās publikācijas funkcijas nodrošināšanai, kas atbilstu labas pārvaldības principiem un ļautu samazināt obligātos maksājumus vismaz par sešām reizēm.

«Uzskatām, ka valstij ir efektīvi jāveic savi pienākumi, nevis jāveido komercuzņēmumi vai valsts aģentūras un jānodarbojas tajos ar saimniecisko darbību, kas nav rentabla un kropļo konkurenci,» sacīja LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone. Viņa arī uzsvēra, ka Valsts kontroles un Konkurences padomes rīcībā ir mehānismi, kā novērtēt faktisko situāciju un izsvērt minēto problēmu ieteki ietekmi uz tautsaimniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) «nanoūdens» lietā Rīgas pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» piemērojusi 2,4 miljonu eiro sodu par aizliegtu vienošanos, trešdien mediju pārstāvjus informēja KP.

KP konstatējusi aizliegtu vienošanos divās «Rīgas satiksmes» cenu aptaujās par nano tehnoloģiskās ķīmijas piegādi.

Vienlaikus SIA «Sava arhitektūra» piemērots naudas sods 700 eiro eiro apmērā.

Naudas sodi par apzinātu konkurences kropļošanu piemēroti «Rīgas satiksmei» kā pasūtītājam, bet «Savai arhitektūrai» kā iepirkuma pretendentam.

Savukārt pārējie pieci karteļa dalībnieki - SIA «RS Baltic», SIA «Alchimica-Latvia», SIA «UKT Serviss», SIA «Vialeks» un SIA «HRM» - ir likvidēti, tāpēc tiem naudas sods nav piemērots.

«Rīgas satiksme» nepiekrīt Konkurences padomes lēmumā konstatētajam pārkāpumam un to pārsūdzēs, informē RS pārstāvis Viktors Zaķis. «Rīgas satiksme» uzskata, ka Konkurences padome nepareizi un pretēji Eiropas Savienības tiesu praksei ir interpretējusi tiesību normas, pārkāpumu saskatot faktā, ka viens no «Rīgas satiksmes» šobrīd jau bijušajiem darbiniekiem prettiesiski, savtīgos nolūkos, apzināti slēptā veidā sniedza atbalstu cenu aptauju dalībniekiem. Šāda «Rīgas satiksmes» darbinieka un vairāku cenu aptaujas pretendentu rīcība šobrīd tiek vērtēta kriminālprocesa ietvaros. Tomēr Konkurences padome nevērtēja «Rīgas satiksmes» kā tirgus dalībnieka spēju novērst konkrēto noziegumu, kas vienlaikus varētu būt radījis sekas konkurencei, kaut arī šāds izvērtējums ir obligāts priekšnoteikums, lai konstatētu tirgus dalībnieka vainu. Līdz ar to «Rīgas satiksmes» ieskatā Konkurences padome ir pieņēmusi nepamatotu lēmumu, kas balstīts kļūdainā konkurences tiesību normu interpretācijā, skaidro V.Zaķis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Antonova afēras upuri iziet ielās

NOZARE.LV, 15.12.2011

Laikraksta "Telegraf" žurnālists Aleksandrs Dubkovs piedalās protesta akcijā, lai pievērstu sabiedrības un valdības uzmanību par uzņēmuma vadītāju nelikumīgo rīcību.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien pie laikraksta Telegraf redakcijas Rīgā, Smilšu ielā 7, protestu pret uzņēmuma vadības rīcību izteica viens pats piketa pieteicējs - laikraksta Telegraf Ziņu nodaļas korespondents Aleksandrs Dubkovs.

Kā stāstīja Dubkovs, viņš vēlas panākt to, lai tiktu atbrīvots no sava amata likumā noteiktajā kārtībā. Dubkovs uzskata, ka, tā kā viņam patlaban ir piešķirts bezalgas atvaļinājums, viņš nevar saņemt likumā noteiktos pabalstus par atbrīvošanu no amata pienākumiem un nevar sākt jauna darba meklējumus.

Dubkova protesta akciju nebija ieradies atbalstīt neviens no laikraksta Telegraf darbiniekiem, taču viņš norādīja, ka pēc protesta pieteikšanas saņēmis arī atzinīgus vārdus no citiem kolēģiem. «Varbūt viņi baidās. Ne visiem laikraksta Telegraf darbiniekiem situācija ir vienlīdzīga, un daļa no darbiniekiem ir vai nu atbrīvoti no saviem pienākumiem, vai piecieš šo situāciju,» sacīja Dubkovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Arī LTRK pamana «šķērdēšanos» Latvijas Vēstnesī; iesaka, kā ietaupīt 1,4 miljonus latu

Dienas Bizness, 20.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oficiālās publikācijas funkciju organizējot caur publisko iepirkumu sistēmu, valsts ik gadu ietaupītu 1,4 miljonus latu, uzskata uzņēmēji.

Izmaksas, kas saistītas ar oficiālo publikāciju nodrošināšanu, būtu paredzamas valsts budžetā; oficiālo publikāciju nodrošināšanas funkcija nododama Tieslietu ministrijas pārziņā un organizējama caur publisko iepirkumu sistēmu - ir pārliecināti uzņēmēji, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) biedri.

«Oficiālo publikāciju funkciju organizējot caur publisko iepirkumu sistēmu, kas būtu esošajai tirgus situācijai atbildoša procedūra, valsts gadā varētu ietaupīt 1,4 miljonus latu,» uzsver LTRK padomes loceklis, pakalpojumu padomes vadītājs Aldis Gulbis, paskaidrojot, ka, pat rēķinoties ar paaugstinātām pakalpojuma pieejamības un datu drošības prasībām, brīvas tirgus konkurences apstākļos šī pakalpojumu cena nepārsniedz 600 tūkst. latu gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Latvijas Vēstnesim pērn apgrozījums krities par 10%

Gunta Kursiša, 24.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts SIA Latvijas Vēstnesis pagājušajā gadā apgrozīja 2,07 miljonus latu, kas ir par 10,5% mazāk nekā 2011. gadā, liecina Lursoft dati.

Ieņēmumu lielāko daļu jeb 93,7% veidoja apmaksātās oficiālās publikācijas. Apgrozījuma kritums pērn saistāms ar šo publikāciju skaita samazinājumu, skaidro Valsts SIA Latvijas Vēstnesis.

Uzņēmuma peļņa pēc nodokļu nomaksas veidoja 368 tūkstošus latu.

Pērn Latvijas Vēstneša galvenais uzdevums bijis nodrošināt elastīgu pāreju uz oficiālo publikāciju elektroniskā formātā, kā to noteica Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likums, kas stājās spēkā 2012. gada 1. jūlijā. Likums nosaka, ka informācija turpmāk tiek publicēta elektroniski tīmekļa vietnē vestnesis.lv, atgādina uzņēmuma vadība.

Valsts SIA Latvijas Vēstnesis reģistrēta 1993. gadā un nodarbojas ar laikrakstu izdošanu, datu apstrādi un uzturēšanu un interneta portālu darbību, liecina Lursoft dati. Pērn uzņēmumā strādāja vidēji 75 darbinieki. Uzņēmuma valdē darbojas trīs amatpersonas – valdes priekšsēdētāja Daina Ābele, kā arī valdes locekļi Aivars Maldups un Matīss Markus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Sadarbība ar zīmola vēstnešiem: 5 lietas, ko ņemt vērā

Santa Jirgensone, Golin Riga, 13.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdzīgi kā visās jomās, arī saziņā šobrīd esam kļuvuši digitālāki. Tā, piemēram, pašreizējais aktīvo Facebook lietotāju skaits jau pārsniedzis 2 miljardus, Youtube izmanto vairāk nekā 1,5 miljardi lietotāju, savukārt Instagram vietnē pulcējušies nu jau 800 miljoni. Zīmolu komunikācijā šī tendence ir jāņem vērā un jāizmanto tās sniegtie ieguvumi.

Viena no jaunākajām un aktuālākajām lietām, ko šobrīd izmanto uzņēmumi, ir viedokļu līderu piesaiste. Citiem vārdiem sakot, zīmols ne tikai pats stāsta par sevi, bet uztic to darīt arī kādai sabiedrībā zināmai personībai (Instagram slavenībai, blogerim, Youtube zvaigznei u. c.), kas noteiktos informācijas kanālos spēj uzrunāt un ietekmēt lielu daļu auditorijas.

Kas jāievēro, lai viedokļa līderu jeb zīmola vēstnešu iesaiste būtu pēc iespējas efektīvāka?

Match jeb svarīgi, lai jums saskan

Pats svarīgākais un būtiskākais priekšnoteikums ir atrast personību, kas būs īstais zīmola vēstnesis. Svarīgi, lai šim cilvēkam uzņēmuma ražotā produkcija būtu nepieciešama un atbilstoša viņa dzīvesstilam un vērtībām. Ne mazāk nozīmīgi ir raudzīties, lai viņa izteiksmes veids un komunikācijas platforma būtu saskaņā ar to, ko vēlas ieraudzīt konkrētais uzņēmums. Ja uzņēmums vēlas, lai par tā produkciju tiek vairāk stāstīts un skaidrots, tad par zīmola vēstnesi jāizraugās cilvēks, kuram padodas tekstu radīšana un kura veidotajā saturā ieklausās tās sabiedrības grupas, kas uzņēmumam ir svarīgas un ko tas vēlas uzrunāt. Savukārt, ja uzņēmums vēlas kāpināt savu atpazīstamību un būt vairāk saredzēts, jāizvēlas tāds zīmola vēstnesis, kuram tuvākais un ērtākais izteiksmes veids ir attēli vai video. Tātad – uz ekopulvera izmēģināšanu aicināsim kādu vides aktīvisti-mammu, kas ar pieredzi dalīsies savā blogā, savukārt par stilīgu kafejnīcu ļausim runāt fotogrāfam-gardēdim un krāšņiem Instagram attēliem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Netic, ka papildus budžeta līdzekļi tiks sadalīti atbildīgi

Jānis Rancāns, 02.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairums (69%) Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem nepiekrīt apgalvojumam, ka papildus budžeta līdzekļi tiks sadalīti atbildīgi, ievērojot visu sabiedrības grupu intereses.

To atklāj pētījumu aģentūras TNS sadarbībā ar telekompāniju LNT, raidījumu 900 sekundes, veiktais pētījums.

No iedzīvotājiem, kas nepiekrīt apgalvojumam, ka papildus budžeta līdzekļi tiks sadalīti atbildīgi 30% pilnībā nepiekrīt, bet 39% drīzāk nepiekrīt.

Pretējās domās ir mazāk nekā piektā daļa (18%) Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju. No tiem 3% pilnībā piekrīt apgalvojumam, ka papildus budžeta līdzekļi tiks sadalīti atbildīgi, bet 15% - drīzāk piekrīt.

Savukārt 13% aptaujāto nav viedokļa šajā jautājumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pusotru kilogramu smagais Latvijas Vēstnesis tā arī nespēj tikt līdz internetam

, 14.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan diskusija par laikraksta pāriešanu no drukāta formāta uz elektronisko notiek jau kopš 2006. gada, Tieslietu ministrija sola drīzumā iesniegt valdībā attiecīgus grozījumus, lai oficiālo laikrakstu Latvijas Vēstnesis varētu lietot elektroniskā vidē, nevis drukātā.

Pirmdienas rītā problēmas radās pastniekiem, kam bija jāpiegādā Latvijas Vēstnesis tiem 1292 abonentiem, kas abonējuši oficiālo laikrakstu, ziņo Neatkarīgā. Jau vēstīts, ka 640 lappušu biezajā un pusotru kilogramu smagajā izdevumā publicēts viens dokuments.

«Diskusijas par pāriešanu uz elektronisko publikāciju ilgst jau vairākus gadus, un TM šādu nostāju pilnībā atbalsta un vēlas to ieviest. Tieši tādēļ šā gada februārī tika izveidota darba grupa, kurai tika dots uzdevums sagatavot valsts oficiālās elektroniskās publikācijas pieejamības veicināšanas koncepciju,» Neatkarīgajai pastāstījusi Tieslietu ministrijas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Jana Saulīte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Abonēšana

Publikāciju Vēstnesī sola par trešdaļu lētāku

Māris Ķirsons, 15.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar 2011. gadu oficiālā laikraksta Latvijas Vēstnesis papīra versija tiks aizstāta ar elektronisko, kas ļaus samazināt publikācijas nodevu vidēji par 30 %.

Tā Uzņēmumu reģistra Konsultatīvās padomes sēdē atzinis Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis, ziņo Dienas bizness. Viņš norādījis, ka Tieslietu ministrija ir izstrādājusi koncepciju par vienotas oficiālās elektroniskās publikācijas vietnes ieviešanu. «Šobrīd notiek šī dokumenta pēdējā saskaņošana,» tā M. Lazdovskis. Viņš norādīja, ka tādējādi valsts nodeva par publikāciju oficiālajā laikrakstā varētu sarukt vidēji par 30 %, bet mikrouzņēmumiem pat par visiem 90 %. «Šo nodevu apmērs nav vienkārši izdomāts, bet tas ir pamatots,» uzvēra M. Lazdovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aicina likvidēt Latvijas Vēstnesi

Guna Gleizde, 22.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) aicina likvidēt VSIA Latvijas Vēstnesis.

Organizācija arī lūdz Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (JL) izveidot darba grupu oficiālās e-publikācijas izveidei, kura būtu vērsta uz sabiedrības interesēm, izmaksu efektīva un balstītos tiesiskas valsts pamatprincipos.

LDDK uzskata, ka šobrīd diskusija par oficiālās elektroniskās publikācijas izveidi nonākusi strupceļā, jo problēma tiek risināta nevis pēc būtības, bet tā, lai tiktu saglabāts viens valsts uzņēmums – Latvijas Vēstnesis.

Tieslietu ministrija izstrādājusi koncepciju, kas paredz, ka no nākamā gada valsts oficiālais laikraksts Latvijas Vēstnesis tiks izdots tikai elektroniskā versijā. Pirmdien valdības komiteja vēl nepieņēma lēmumu šajā jautājumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” izsludināts starptautisks konkurss uz Latvijas Universitātes rektora/-es amata vietu.

Augstākās izglītības likums noteic, ka viena persona nevar pretendēt uz rektora amatu vairāk par diviem izpildes termiņiem.

Pašreizējam Latvijas Universitātes rektoram profesoram Indriķim Muižniekam šis ir jau otrais izpildes termiņš, kas tuvojas noslēgumam, līdz ar to oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” ir izsludināts atklāts konkurss uz rektora/-es amata vietu.

Pretendentiem/-ēm ir izvirzītas pamatprasības, lai varētu kandidēt uz LU rektora amatu:

  • zinātnes doktora grāds kādā no LU stratēģiskās specializācijas jomām atbilstoši Ministru kabineta 2022. gada 21. jūnija rīkojumam nr. 449 “Par valsts augstskolu stratēģisko specializāciju”;

  • nevainojama reputācija (t. i., nav iemesla pamatotām šaubām par pretendenta/-es nevainojamu reputāciju un nav pierādījumu, kas liecinātu par pretējo);

  • vadības pieredze augstākās izglītības un zinātnes jomā ne mazāk kā 8 gadi, t. sk. augstākās izglītības un zinātnes institūciju, to iestāžu vai struktūrvienību vadībā ne mazāk kā 4 gadi;

  • pieredze starptautisku stratēģisku partnerību veidošanā un attīstības vai pētniecības projektu vadībā;

  • zinātnes vadības pieredze un sasniegumi zinātnē starptautiskā līmenī (publikācijas starptautiski citējamos izdevumos, dalība pētniecības projektos);

Komentāri

Pievienot komentāru
Finansējums

Latvijas Vēstneša darbības nodrošināšanai nākamajos trīs gados nepieciešami 2,25 miljoni eiro

LETA, 18.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nodrošināta oficiālā izdevēja «Latvijas Vēstnesis» turpmāku darbību, nākamajos trīs gados no valsts budžeta ir nepieciešami 2 256 070 eiro, teikts Tieslietu ministrijas (TM) sagatavotajā ziņojumā, ko šodien prezentēs Ministru kabineta sēdē.

Tajā skaidrots, ka 2017.gadā izdevējs darbojies ar 254 529 eiro lieliem zaudējumiem, kas segti no «Latvijas Vēstneša» uzkrājumiem, savukārt 2018.gadā prognozēts, ka izdevēja ieņēmumi turpinās samazināties un plānoto zaudējumu segšanai būs nepieciešami 723 222 eiro.

Ņemot vērā pieaugošos zaudējumos, pastāv nopietns risks, ka izdevējs jau nākamgad nespēs īstenot savus uzdevumus, tostarp normatīvo aktu publicēšanu un konsolidēšanu, skaidro TM.

Informatīvajā ziņojumā arī norādīts, ka 2017.gadā starptautiskā auditorkompānija SIA «Pricewaterhouse Coopers» veica vispārīgu izdevēja efektivitātes, lietderības un atbilstības izvērtējumu. Galā ziņojumā auditorkompānija norādīja, ka analīzes rezultātā nav konstatētas pazīmes, kas liecinātu par esošo resursu neefektīvu izmantošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Līdz galam nenokārtota mantojuma lieta paver durvis krāpniekiem

Lelde Petrāne, 19.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā liecina zvērinātu notāru pieredze, mantojuma lietās cilvēki visbiežāk kavē termiņus. Termiņu ievērošana ir temats, ko iedzīvotāji izprot vismazāk, norāda Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētāja Sandra Stīpniece.

Taču līdz galam nenokārtota mantojuma lieta paver durvis krāpniekiem, kas nereti izmanto tieši pašu mantinieku neizdarīto, atstājot viņus bez mantotā īpašuma.

«Mantojuma lietas ir ļoti dažādas, tomēr visas prasa precīzi izpildīt likumā noteikto. Tas cilvēkiem nereti šķiet sarežģīti, lai arī tā nebūt nav. Rezultātā lietu risināšana tiek atlikta uz nenoteiktu laiku. Atsevišķos gadījumos tas ir novedis pat pie tā, ka īpašums kļūst par bez mantinieka īpašumu. Tomēr visbiežāk mantinieku bezdarbība paver durvis iespējamai krāpniecībai vai negodprātīgu radinieku rīcībai, atstājot mantinieku bez īpašuma. Tādēļ svarīgi mantojuma lietu uzsākt laikus, es pat teiktu – nekavējoties. Kopš 2003. gada, kad mantojuma lietas no tiesām nonāca notāru kompetencē, ir pabeigtas jau gandrīz 163 000 lietas,» informē Sandra Stīpniece.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas galvaspilsētā Viļņā noslēgušās starptautiskās bārmeņu sacensības World Class Baltic. Sacensību pusfināls un fināls pulcēja 30 labākos bārmeņus no Baltijas valstīm.

Lai kvalificētos World Class pusfinālam, konkursa dalībnieki piedalījās pusgadu ilgās meistarklasēs. Pusfinālā dalībniekiem bija jāveic divi pārbaudījumi. Pirmajā pārbaudījumā bārmeņi pārsteidza ar saviem «Asiņainās Mērijas» kokteiļiem, radot žūrijai mājas ballītes atmosfēru, kā arī pierādīja savu meistarību, žūrijai prezentējot savu signature serve. Rezultātā tika noskaidrots fināla dalībnieku Top3.

Savukārt finālā dalībnieki parādīja savu izpratni par planētas ilgtspējas problēmām un to risināšanu Balt-Eco pārbaudījumā, kā arī Speed Round parbaudījumā sešās minūtēs bija jāpagatavo seši kokteļi un aklajā testā jāatpazīst Diageo Single malt viskiji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Brīvostas pārvalde: VK ziņojumā paustais viedoklis par Krievu salu nav objektīvs

Žanete Hāka, 25.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas brīvostas pārvaldes (RBP) realizētais projekts, īpaši tā būvdarbu stadijā, ticis rūpīgi kontrolēts no uzraugošajām institūcijām, veicot septiņus auditus, un to ieteikumus RBP ir ņēmusi vērā, lai uzlabotu projekta ieviešanu un novērstu riskus, informē RBP.

«Valsts kontrole (VK) vairāk nekā gadu RBP veica projekta revīziju, piesaistot arī divus ekspertu uzņēmumu. VK, izvērtējot dažādus ar projekta ieviešanu saistītus dokumentus jau no 2006.gada, nevēlējās pievērst vērību RBP paustajam viedoklim, Valsts kontroles ziņojumā izdarītie secinājumi ir balstīti uz pieņēmumiem un no kopējā konteksta izrautu informāciju, līdz ar to tendenciozi un negatīvi atspoguļojot projekta ieviešanu sagatavotajā ziņojumā Vai Rīgas brīvostās pārvalde projektu Infrastruktūras attīstība Krievu salā ostas aktivitāšu pārcelšanai no pilsētas centra īsteno sekmīgi?» norāda brīvostas pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Šlesers: VK pārmetumi par ciparu TV ieviešanu ir Viasat interesēs

Sanita Igaune, Lāsma Vaivare, 02.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušajam satiksmes ministram un esošajam Rīgas vicemēram Aināram Šleseram «ir sajūta», ka aiz Valsts Kontroles (VK) pārmetumiem LVRTC darbības saistībā ar ciparu TV ieviešanu ir saskatāmas Viasat intereses.

Viņš uzskata, ka Viasat, veiksmīgi izmantojis laiku, kamēr valstī notiek tiesvedība tā dēvētajā digitalizācijas lietā, lai iekarotu tirgu. «Mani satrauc, ka Lattelecom (esošajam ciparu TV ieviesējam Latvijā) tiek pārmesta nekompetence. Esmu pilnīgi pārliecināts, ka tas var izkonkurēt Viasat,» satraukumu pauž A.Šlesers.

A.Šlesers arī pauda, ka ir nekompetenti apšaubīt valdības lēmumu nodot e-parakstu funkcijas LVRTC.

Jautāts par milzu prēmijām un citām nesaimnieciskām darbībām LVRTC, viņš atzina, ka «šāda darbība nav attaisnojama» un, ja tā izrādīsies patiesība, tiesībsargājošajām institūcijām atbildīgās personas būs jāsauc pie atbildības un jāsoda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā Valūtas fonda eksperti apšauba, vai Latvijai izdosies iekasēt plānoto nodokļa summu no «ienākumiem» par dienesta automašīnu izmantošanu, turklāt aizdevēji turpina iebilst arī pret ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamā minimuma samazināšanu.

To Db atzina Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Dāvids Tauriņš.

Par dienesta automašīnas izmantošanu personiskām vajadzībām ik mēnesi iedzīvotāju ienākuma nodoklī un sociālajās iemaksās būs jānomaksā aptuveni 81 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru