Pārtika

LB vadītājs: politiskajai vajāšanai atbalstītāji atrodas arī Latvijā

Sandra Dieziņa, 24.09.2010

Jaunākais izdevums

Latvijā lielākā alkoholisko dzērienu ražotāja a/s Latvijas balzams (LB) valdes priekšsēdētājs Kārlis Andersons ir nepatīkami pārsteigts par publiski izskanējušo prokremlisko pozīciju par uzņēmuma īpašnieku Juriju Šefleru un iespējamo uzturēšanās atļaujas piešķiršanu viņam.

«Mani patiešām pārsteidz viedokļi, kuru paudēji akli aizstāv Krievijas varas iestāžu rīcību, no vērtēšanas pilnībā izslēdzot Kremļa rīcības politiskos motīvus. Turklāt ne mazākajā mērā vērā netiek ņemts šo Krievijas «izraidīto» cilvēku reālais vai potenciālais ieguldījums mūsu valsts attīstībā,» uzsver K. Andersons. Viņš atgādina, ka Jurijs Šeflers 1998. gadā, iegūstot tiesības uz Stolichnaya, Moskovskaya un citiem populāriem degvīna zīmoliem un to ražošanu pārceļot uz Latviju, mainoties politiskajai situācijai, izpelnījās asu Krievijas varas pārstāvju nosodījumu un tika iekļauts Krievijas Federācijas «melnajā sarakstā», kur nonākuši arī citi, kas vai nu nokļuvuši cietumā vai bijuši spiesti pamest valsti.

K. Andersons uzsver, ka Jurijam Šefleram piederošā SPI Grupa kā galvenais a/s Latvijas balzams akcionārs ir turpinājusi investēt ievērojamus naudas līdzekļus Latvijas tautsaimniecībā. Pēdējo trīs gadu laikā vien Latvijas valsts budžetā nodokļos iemaksāti jau vairāk nekā 100 miljoni latu un nodrošinātas arī teju 1 000 darba vietas. Ņemot vērā augsto bezdarba līmeni Latvijā, pozitīvi novērtējama arī papildu darba vietu radīšana joprojām kritiskā stāvoklī esošajā būvniecības nozarē, turpinot īstenot liela mēroga būvniecības projektu Z Towers. Tāpat šī projekta īstenošanai būtiska loma piešķirta arī vietējiem celtniecības nozares uzņēmumiem – tie, kā zināms, ekonomisko krīzi Latvijā uzjuta teju vissmagāk. Uzņēmējs ir devis savu artavu arī Latvijā maz attīstītajā mecenātisma jomā - Jurija Šeflera Bērnu fonds kopā ar Lb pēdējo piecu gadu laikā ir ziedojis arī vairāk nekā 200 tūkstošus latu Latvijas sporta attīstībai un sociāli neaizsargāto Latvijas bērnu atbalstam.

«Taču, acīmredzot, ar šiem argumentiem kādam vēl ir par maz. Diemžēl tā vien izskatās, ka daudz ērtāk ir pieslieties Kremļa postulātiem un, skaļi bazūnējot, atkārtot Krievijas politiķu izspēlētās repliku kombinācijas, nekā racionāli izvērtēt situāciju un atzīt ieguvumus, ko cienījami uzņēmēji spēj dot nacionālajai ekonomikai. Diemžēl vēl ir pāragri runāt par sabiedrības un atsevišķu politiķu briedumu un spējām aizstāvēt savas valsts ekonomiskās intereses pāri šauru grupu vēlmēm vai personiskām ambīcijām,» paziņojumā norāda K. Andersons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmuma Sarmal Oil Ltd lieta par, iespējams, nenoskaidrotas izcelsmes līdzekļu konfiskāciju tūdaļ nonāks tiesā. Šī ir viena no pirmajām reizēm, kad uzņēmums gatavs stāstīt par notiekošo, kas precīzi sakrīt ar Dienas Biznesā iepriekš izteiktajām bažām 2019.gada nogalē un 2020. gada sākumā par likumu pakārtošanu mantas konfiskācijas vajadzībām.

Sākotnējie secinājumi: lielākais vairums uzsākto lietu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju tiek izskatītas steigā, formāli un, lai lietu nodotu tiesai naudas līdzekļu konfiskācijai, pietiek vien ar izmeklētāju aizdomām un pieņēmumiem, ka darījumi ir neloģiski.

Stāsta likumdošanas priekšvēsture

2019. gada sākumā tika grozīts Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) likums, kas šobrīd atkal atvērts un tieši pieļauto likumdevēja kļūdu dēļ. Tā paša gada nogalē tika ieviesti ar legalizāciju saistīti grozījumi Kriminālprocesa likumā, būtiski atvieglojot izmeklēšanas darbību un paredzot cilvēka vainas nodalīšanu no noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas fakta, kas pēc būtības būtu jāgroza pirmkārt, jo tieši tur tiek noteikts, ka pierādīšanas priekšmets var būt manta, kas, visticamāk, ir ar noziedzīgu, nevis likumīgu izcelsmi. Tālāk seko legālā fakta prezumpcija, kur atslēgvārdi ir “spēt ticami izskaidrot”, pēc noklusējuma pasakot, ka procesa virzītājam nav obligāti jātic un nekādi ticības kritēriji līdz šim nav izstrādāti. Toties banku un apsūdzības zināšanai pērn tika izstrādāta Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) tipoloģija, kā saskatīt līdzekļos iespējami noziedzīgo izcelsmi, kas pēc institūciju norādes ņemtas no starptautiskām institūcijām kā vadlīnijas, taču Latvijā ieguvušas jau gandrīz tādu spēku, kas stāv pat virs normatīvajiem aktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Daudzprofilu kompleksam grib Junkera plāna naudu

Māris Ķirsons, 07.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privātā medicīnas sabiedrība ARS 32 milj. eiro vērtā daudzprofilu medicīnas centra izveides projekta realizācijai centīsies piesaistīt finansējumu no daudzmiljardu Junkera investīciju veicināšanas plāna, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Ja pavērsies tāda iespēja, tad izmantosim arī izdevību aizņemties naudu no tā dēvētā Junkera investīciju plāna, kura iedzīvināšana tiek solīta jau tuvākajā laikā,» nostāju skaidro SIA ARS valdes priekšsēdētājs Māris Andersons. Iecerētā projekta realizācija jau ir uzsākta un tā pirmā kārta tiks pabeigta jau šovasar. «Nauda jau ir ieguldīta līdz šim – aptuveni 2 milj. eiro ir samaksāti par nekustamā īpašuma apsaimniekošanu līdz rekonstrukcijas sākumam un iekārtas paredzēts uzstādīt līdz vasaras vidum, kas kopumā izmaksās ap 8,5 milj. eiro,» pašreizējo situāciju rāda M. Andersons. Viņš atzinīgi novērtē medicīnisko iekārtu iegādei atvēlēto ES struktūrfondu Augstas pievienotās vērtības investīciju programmas piešķirto atbalstu (projekts 3,4 milj. eiro, ieskaitot PVN). «Raudzīsimies, kāda būs situācija un kur varēsim aizņemties, tad arī varēs atbildēt, cik ilgā laikā iecerētais stacionāra un diagnostikas centra izveides projekts pilnībā tiks pabeigts,» tā uz jautājumu, cik daudz laika vajadzētu, lai pilnībā īstenotu ieceri, atbild M. Andersons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Nacionālajam mūzikas straumēšanas servisam grūts sākums

Jānis Rancāns, 06.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar vērienu darbu sākušajam mūzikas straumēšanas servisam šobrīd nedarbojas interneta versija, tādējādi sarežģījot mūzikas klausīšanos datorā. Pakalpojuma izstrādātāji norāda, ka pie šīs problēmas tiekot strādāts.

Tikmēr pakalpojuma Streamus.com, kas gan atšķiras no mūsu Streamus.lv, radītājs Šons Andersons (Sean Anderson) sarunā ar Db.lv norāda, ka cilvēki, kas izstrādā streamus.lv ir jauki un draudzīgi, «taču viņi nezina, kā izstrādāt kvalitatīvu programmatūru». «Personīgi es domāju, ka streamus.lv gadījumā 99% ir mārketings, bet 1% ir programmēšana,» tā Š. Andersons.

Augusta sākumā darbību sāka ar Tele2 līdzdalību tapušais streamus.lv mūzikas straumēšanas pakalpojums. Pakalpojums tika atklāts ar koncertu Kalnciema kvartālā, kur uzstājās pazīstami Latvijas mūziķi. Streamus.lv izstrādātāji norādīja, ka ar jaunā pakalpojuma līdzdalību būs iespējams mūziku klausīties datorā, apmeklējot interneta vietni streamus.lv vai lejupielādējot straumēšanas pakalpojuma aplikāciju viedtālrunī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skandināvijas telekomunikāciju uzņēmums «Telia Company» («Telia») brīdinājis Latvijas valdību, ka, neapvienojot telekomunikāciju operatorus «Latvijas Mobilais telefons» (LMT) un «Lattelecom», varētu pārdot savas daļas šajos uzņēmumos, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā «Telia» vecākā viceprezidenta Roberta Andersona vēstule, kas adresēta valdības ministriem.

Ja valdība nolemšot noraidīt rekomendācijas, tad «Telia Company» būšot jāsamierinās, ka pēc vairāk nekā desmit mēģinājumu gadiem, kad tika piedāvāti visi iespējamie risinājumi, uzņēmums vairs nespēs pozitīvi ietekmēt šo uzņēmumu stratēģiju, ko «nesen spilgti izgaismoja gan vadības uzvedība, gan LMT padomes darbs, kas dažas reizes nonācis strupceļā», vēstulē uzsver Andersons, norādot, ka tādā gadījumā «Telia Company» būs jāpārskata LMT un «Lattelecom» statuss uzņēmumu grupas formālajā struktūrā, jo «mums vairs nav iespēju stratēģiski vadīt uzņēmumu».

Andersons norāda, ka «Telia» būs jāpārvērtē arī uzņēmuma aktīvi, pārvēršot tos no stratēģiskām akcijām finanšu akcijās. «Tas nozīmē, ka būsim spiesti mainīt mūsu pieeju gan LMT, gan »Lattelecom«. »Telia« nevar savu akcionāru kapitālu likt ilgtermiņā neproduktīvās un slikti izvietotās stratēģiskās likmēs. Šī ir ikdienas realitāte biržā kotētam uzņēmuma kā »Telia«, kura vadībai ir fiduciārā atbildība pret uzņēmuma akcionāriem. Šī iemesla dēļ kompānijas pārstāvība uzraudzības padomēs tiks pielāgota tā, lai nodrošinātu akcionāru īstermiņa labumu prioritāti pār ilgtermiņa stratēģiskajām investīcijām,» rakstīja «Telia» pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Plastmasas pirmapstrādātājs Nanopolimers investēs vēja ģeneratora būvē

BNS, 18.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plastmasas pirmapstrādātājs Nanopolimers plāno investēt 930 tūkstošus latu vēja ģeneratora būvei, aģentūrai BNS pastāstīja uzņēmuma īpašnieks Vitauts Andersons.

«Mēs esam sākuši projekta realizāciju vēja ģeneratora būvei un izsludinājām konkursu, kas jau ir beidzies, par iekārtu iegādi un uzstādīšanu,» sacīja Andersons un piebilda, ka tiks slēgts piegādes līgums ar Cit Global Technology Development&Transfer Co. Limited par nepieciešamo iekārtu iegādi 930 tūkstošu latu apmērā.

Viņš arī norādīja, ka uzņēmums ir veicis aizņēmumu, lai varētu finansēt projekta izmaksas, un cer saņemt arī Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansējumu.

Pēc viņa teiktā, vēja ģeneratora uzstādīšana nākotnē samazinās produkcijas ražošanas izmaksas. «Mēs šo ģeneratoru plānojam uzstādīt, lai uzņēmumam saražotu elektroenerģiju. Gadā šāds ģenerators varētu saražot vienu megavatu, un tas mums būtu nepieciešams, lai ar lētāku elektroenerģiju varētu darbināt iekārtas, kuras plānojam iegādāties,» klāstīja Andersons un piebilda, ka uzņēmums plāno sākt kompozītmateriāla ražošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Latvijas balzams vadītājs Kārlis Andersons turpmāk stūrēs stividorkompāniju grupu Man-Tess, piektdien informē laikraksts Dienas bizness.

Intervijā Kārlis Andersons atklāj, kāpēc nolēmis mainīt darbības jomu un kā vērtē padarīto, stūrējot vienu no lielākajiem alkoholisko dzērienu ražotājiem Baltijā - a/s Latvijas balzams (LB).

Uz jautājumu, kāpēc nolēmis mainīt līdzšinējo nodarbošanos, Andersons atbild: «Tas noteikti ir jautājums, kurš kuru atradis... Mūsu mērķi un intereses kaut kādā mirklī sakrita, un tāpēc tas tika izvēlēts. Raugoties, kāpēc šādu soli spert - pagājuši turpat pieci gadi, kopš darbojos dažādos amatos SPI Grupas uzņēmumos un tas pats par sevi ir pietiekams laiks, lai vērtētu, kas ir izdarīts un kas ne, un ko gribētos darīt tālāk. No otras puses, man šķiet, ka zināms periods LB vadītāja amatā ir noiets. Raugoties, kādi izaicinājumi paveras šobrīd un kādas ir iespējas koordinēt šo uzņēmuma darbību ar SPI Grupas mērķiem, izdomāju, ka pareizāk ir pareizajā brīdī pateikt, ka labāko, ko es varēju iedot šim uzņēmumam, esmu izdarījis un, raugoties uz priekšu, jādod iespēja arī citiem baudīt šos izaicinājumus un mērķus.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Jau deviņas ražotnes pasaulē

Anda Asere, 05.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai sasniegtu ārzemju tirgus, degvielas piedevas AdBlue radītāja SIA CrossChem veido pārstāvniecības un ražotnes visā pasaulē, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«CrossChem mērķis ir būt globālam pasaules līmeņa ķīmisko preču ražotājam ar saknēm Latvijā. Mans mērķis ir šo uzņēmumu no privāta padarīt par publisku un ap 2020. gadu laist CrossChem akcijas publiskā apritē,» saka Ričards Andersons, SIA CrossChem valdes loceklis. Visticamāk, tas tiks darīts ārpus Latvijas – kādā no to valstu tirgiem, kur ir lielāka naudas aprite, piemēram, Honkongā. Pērn SIA CrossChem apgrozījums bija 5,8 miljoni eiro. Šogad plānotais apgrozījums ir aptuveni 7,5 miljoni eiro. Par kopējiem rezultātiem pasaulē vēl gan ir priekšlaikus spriest, bet R. Andersons paredz, ka grupas globālais apgrozījums šogad būs aptuveni 20 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

ARS investējis 450 000 eiro jaunā datortomogrāfā

Dienas Bizness, 20.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Medicīnas sabiedrība ARS (ARS) investējusi 450 000 eiro (315 000 latu) jauna tipa datortomogrāfā, biznesa portālam Nozare.lv pastāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Māris Andersons.

Viņš norādīja, ka jaunajā datortomogrāfā bez parastās komplektācijas paredzētas arī daudzas papildprogrammas, piemēram, plaušu skrīnings, asinsvadu un sirds izmeklēšana, zobu plānošanas programma, kas sniedz nepieciešamo informāciju zobu protezēšanai un implantēšanai.

«Latvijas apstākļos var cerēt atpelnīt investīcijas piecu gadu laikā ar nosacījumu, ja ir pietiekama pacientu plūsma. Salīdzinājumā ar ārvalstu klīnikām, kur izmeklējuma cena ir daudzkārt augstāka, mēs varam strādāt tikai tad, ja nodrošinām augstu iekārtas noslogojumu, tādējādi samazinot amortizācijas īpatsvaru kopējās izmeklējuma izmaksās,» skaidroja Andersons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Mobilo risinājumu izstrādātājs: interese ir milzīga

NOZARE.LV, 30.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban mobilo risinājumu jomā cilvēki taustās visdažādākajos virzienos, un interese ir milzīga, norāda mobilo risinājumu izstrādātāja SIA AmberPhone līdzīpašnieks un valdes loceklis Didzis Andersons.

Viņš sprieda, ka pieprasījums ir pēc pilnīgi visa - sākot no spēlēm, bērnu grāmatām un beidzot ar dažādiem veikalu pārdošanas veicināšanas rīkiem vai kampaņām un zīmolu spēlēm. Cilvēki mēģinot saprast, cik tas maksā, ko nozīmē un cik ātri varēs atgūt ieguldīto.

«Interese ir milzīga, bet līdz dzīvei nonāks interesantākie un izdevīgākie projekti. Tas ir šī gada jautājums,» uzskata Andersons.

Viņš minēja, ka arī pašvaldības interesējas par šo jautājumu. Viena no galvenajām interesēm ir tūrisms, gūstot praktisku ietaupījumu uz tā rēķina, ka nav jādrukā materiāli septiņās vai desmit valodās, bet viss ir vienā vietā. Turklāt, līdzko materiāls iztulkots, tas uzreiz ir pieejams. Interesējot arī interaktivitāte, piemēram, audiogidi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mainījusies Iespējamās misijas (IM) vadība, no 1. augusta IM direktora amatā stājas Kārlis Andersons. IM līdzšinējais direktors Mārtiņš Kālis, kurš ir arī IM Otrā iesaukuma absolvents, paliek aktīvs kopienas biedrs un ir nolēmis turpināt studijas.

IM jaunais direktors K. Andersons guvis darba pieredzi biznesa, finanšu un ekonomikas jomās. Viņš ir vadījis vairākus tehnoloģiju uzņēmumus, tostarp Mobilly. K. Andersons ir studējis ekonomiku un biznesa administrāciju Rīgas Ekonomikas augstskolā, ieguvis maģistra grādu uzņēmējdarbībā un inovācijās Rīgas Tehniskajā universitātē, kā arī ieguvis maģistra grādu pedagoģijā Latvijas Universitātē.

«Lai attīstītu Latvijas izglītības sistēmu par vienu no izcilākajām pasaulē, mums ir nepieciešami līderi klasēs, skolās, pašvaldībās un valsts pārvaldē ar pārliecību, ka katrs bērns var sasniegt augstus mērķus, kā arī ar vēlmi pašiem nemitīgi attīstīties. Iespējamā misija jau vairāku gadu garumā ir pierādījusi, ka tā spēj piesaistīt un sagatavot šādus līderus darbam Latvijas izglītībā. Esmu priecīgs, ka man ir iespēja pievienoties Iespējamās misijas komandai un turpināt iesākto darbu, lai katrs bērns Latvijā varētu saņemt kvalitatīvu izglītību,» skaidro K. Andersons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Jāatrod dzinējspēks, kas aptur tukšumu Rīgas centrā

Māris Ķirsons, Monta Šķupele, 16.02.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai Rīgas centrā atgrieztos cilvēki, būs nepieciešami ne tikai pilsētas vadības, bet arī Latvijas valdības lēmumi un valsts un pašvaldības kopīgi pasākumi – tāds ir dažādu jomu ekspertu secinājums.

Rīgas centrs pēdējās desmitgadēs ir piedzīvojis būtiskas pārmaiņas, jo iedzīvotāju skaits ir būtiski samazinājies, taču vēl lielāku klusumu centrā ienesis koronavīruss, jo pandēmijas ierobežošanas pasākumu rezultātā nav tūristu, slēgtas ir viesnīcas, arī restorāni, kafejnīcas.

Piektdaļa tukša

“Katra piektā ielu tirdzniecības telpa Rīgas centrālajās apkaimēs ir tukša,” atzīst nekustamā īpašuma Colliers international pētniecības un konsultāciju direktors Toms Andersons. Uzņēmums pērn septembrī organizēja pētījumu, vērtējot kopējo profesionālo tirdzniecības platību apjomu un dinamiku. Tas rāda, ka kopumā Rīgas centrālajās apkaimēs ir aptuveni 445 000 m2 iznomājamās platības, kuras ietver gan tirdzniecības platības ēku pirmajos stāvos un pagrabstāvos ar fasādes ieeju, kā arī atsevišķas ēkas, kuras iekļaujas ielu tirdzniecībā, no kurām pētījuma brīdī tukši bijuši 108 000 m2. Iznomāšanai tajā brīdī tikušas piedāvātas platības aptuveni 50 000 m2.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

No aizdomām par noziegumu līdz aizdomīgai naudas konfiskācijai tiesā

Jānis Goldbergs, 16.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomisko lietu tiesa 25. maijā skaidrojumus un pierādījumus no aizskartās mantas īpašnieka uzskatīja par nebūtiskiem, tiesāšanās laikā netika izvērtēti arī papildus pierādījumi, kā rezultātā 4. jūnijā tā lēma par aptuveni 1,28 miljonu eiro konfiskāciju uzņēmumam Sarmal Oil Ltd.

Dienas Bizness aprīlī jau rakstīja par šo lietu, kas līdz iztiesāšanai, salīdzinoši ar citiem gadījumiem, nonāca ātrāk nekā parasti un šobrīd ir kļuvusi par vienu no pirmajiem publiskajiem precedentiem naudas konfiskācijas lietās, kuras lielā skaitā pēc Finanšu izlūkošanas dienesta iniciatīvas veidotas likvidējamo banku klientiem.

Kā nenoskaidroti līdzekļi kļūst par noziedzīgiem 

Uzņēmuma Sarmal Oil Ltd lieta par, iespējams, nenoskaidrotas izcelsmes līdzekļu konfiskāciju tūdaļ...

Steidzinātā prāvā ātrs nolēmums

Kā iepriekš Dienas Biznesam pauda Sarman Oil Ltd pārstāvis, zvērināts advokāts Kristaps Andersons. Sarmal Oil Ltd ir likvidējamās AS ABLV banka kreditors, par kura kontu FID interesi izrādīja 2020. gadā. Tā paša gada 31. augustā uzņēmuma līdzekļus FID iesaldēja, vēlāk lietu nosūtot uz policiju, kas, kā ierasts, ierosināja kriminālprocesu un uzlika naudai arestu.

Tālāk, redzot, ka noziedzīgu nodarījumu tik viegli atrast neizdosies vai, visticamāk, neizdosies atrast nemaz, lietā tiek izdalīts process par mantas konfiskāciju. Un tas viss šajā gadījumā noticis ļoti īsā laikā. K. Andersons izteica aizdomas par to, vai FID aizdomu pārbaude vispār ir notikusi izmeklēšanas laikā, jo atbildība par lietas apstākļu pārbaudi burtiski tikusi pārlikta uz tiesas pleciem. Proti, Sarmal Oil Ltd. sākotnēji iesniegtie skaidrojumi bija krieviski un angliski, izmeklēšana pieprasīja tos latviski, bet, kamēr tulkojums tika gatavots, lietu nodeva tiesai. Tulkotie materiāli tiesai iesniegti, tomēr nav tikuši izvērtēti.

Visi pārmetumi balansē uz ticamības robežas. Proti, konfiskācijas pamats ir aizdomas, ka manta iegūta noziedzīgi, bet noziegums nav pierādīts. Procesa virzītājam un daļēji arī tiesai, bez jebkāda saprātīga skaidrojuma aizdomīgi ir tas, ka patiesā labuma guvējs pusgadu atvērtajā kontā neveic darījumus. Sanāk amizanta situācija – ja tu atver kontu, slēdz darījumus un saņem naudu – slikti! Neslēdz darījumus un nesaņem naudu – atkal slikti! Diemžēl arī tiesa nespēj objektīvi pateikt, kā darījumu neveikšana kontā pierāda, ka vēlāk saņemtie naudas līdzekļi par reāli notikušiem darījumiem būtu atzīstami par noziedzīgi iegūtiem. Kā būtu bijis pareizi rīkoties, lai nerastos šādas nepamatotas aizdomas par taviem nodomiem?

Konfiscē uz aizdomu pamata

Izmeklēšana balstās uz to, ka 2016. gada 20. septembrī likvidējamā ABLV Bank uzņēmumam ir atvērts norēķinu konts, bet darījumi tajā veikti tikai laikā no 2017. gada 11. oktobra līdz 2018. gada 9. februārim, pie kam tie izmeklētājai šķituši aizdomīgi un bez ekonomiska pamatojuma.

Izmeklēšana norādījusi neatbilstības izrakstītajos rēķinos un norēķinu kārtībā. Pēc būtības tās ir lietas, kuras varētu likt skaidrot, tomēr pirmstiesas procesā tas nav darīts, jo, kā norāda advokāts, laikam nav būtiski pierādīt noziedzīga nodarījuma esamību un līdzekļu saistību ar šo noziedzīgo nodarījumu, bet gan konfiscēt līdzekļus uz pieņēmumu pamata.

Tiesas nolēmuma motīvu daļa apšauba konta atvēršanas Latvijā ekonomisko pamatotību, jo uzņēmuma darbība pamatā esot Gruzijā, Krievijā. Atzīst lielo vairumu izmeklēšanas secinājumu par aizdomīgām darbībām uzņēmuma kontos, papildus norādot dažādas aizdomu detaļas, piemēram, aizdomīgi, ka sadarbības partneriem nav interneta vietņu tiesa lemj naudu konfiscēt. Par aizdomu pamatojumu der FID norāde, ka Sarmal Oil Ltd. sadarbības partneri ir uzņēmumi ar čaulas pazīmēm. Tiesa konstatē, ka uzņēmumam nav materiāli tehniskās bāzes uzņēmējdarbības veikšanai un pieder tikai nauda. Pēc būtības tiesā nav nekā cita kā vien fakta legālā prezumpcija par to, ka nauda, iespējams, ir noziedzīgi iegūta.

Būs pārsūdzība

Advokāts K. Andersons Dienas Biznesam apgalvoja, ka pārsūdzība apgabaltiesā būs, jo tiesa savā lēmumā ir pretrunīga un pēc būtības "kopē izmeklētāju aizdomas", kas savukārt kopējusi FID aizdomas.

"Rodas sajūta, ka vari skaidrot ko un kā gribi, taču FID un procesa virzītājas pieņēmumus un šaubas novērst nevarēs. Var sniegt daudz un dažādus pierādījumus par notikušiem darījumiem, preču piegādes un transportēšanas dokumentus, bet procesa virzītājs vienmēr pateiks - "ziniet, ar to nepietiek, lai novērstu šaubas par līdzekļu izcelsmi". Iespējams, ar laiku izkristalizēsies kritēriji, kādi dokumenti un pierādījumi būs pietiekami, lai 21.gadsimtā pamatotu klienta tiesības atvērt kontu Latvijā vai jebkurā citā bankā pēc patikas, ja uzticamies tieši šai bankai. Diemžēl, arī tiesa savā lēmumā nonāk dažādās pretrunās, kas, acīmredzot, būs jāpārvērtē augstākas instances tiesai," sacīja K. Andersons.

AML tiesāšanās ķēķis

Dienas Bizness jau iepriekš rakstīja, ka visa pamatā ir Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma proliferācijas novēršanas (NILLTPFN) likums, atsevišķi panti Kriminālprocesa likumā un Krimināllikumā, kas 2019. gada nogalē tika pielāgoti tieši naudas konfiskācijas vajadzībām. Proti, pierādīšanas nasta tika pārlikta uz aizskartās mantas īpašnieku. Normālā kārtībā par noziedzīgu nodarījumu – to pierāda valsts un apsūdzētais aizstāvas. Noziedzīgi iegūtu līdzekļu procesa gadījumā patiesa apsūdzētā nemaz nav. Ir tikai aizdomas par noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem un aizskartās mantas īpašnieks, tas, kura nauda ir iesaldēta, bet iespējamais noziegums tiek nodalīts pavisam citā procesā. Secīgi, to pat nav nozīmes pierādīt, ja naudu ir iespējams paņemt atsevišķi. Līdz ar procesu sadalīšanu pāri paliek tikai aizdomas, kas likumos ir ieviestas kā pietiekams pamats konfiscēšanai, bet vaina par noziedzīgu nodarījumu ir otršķirīgs mērķis.

Visa ķeza sākās vēl 2018. gadā, kad Latvijai tika izteikti konkrēti pārmetumi par nepietiekamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu pieskatīšanu. FID vadībā stājās Ilze Znotiņa un tika sagatavota vesela likumu izmaiņu pakete, kas summāri sāka strādāt līdz ar šā gada 1. janvāri. I. Znotiņa ir piedalījusies praktiski visu saistīto likumu izmaiņās, bijusi klāt Saeimas komisiju sēdēs, nereti atgādinājusi deputātiem, ka nenobalsojot par konkrētām izmaiņām Latvija nonāks "pelēkajā zonā".

Šā gada sākumā NILLTPFN likums tika atvērts atkārtoti, jo ar premjera frāzi - "riskos balstīts banku darbs" vien nekas nesanāk. Nauda no Latvijas tirgus turas atstatu, jo cilvēki, kuriem tā pieder labi saprot, ka nav nekas jāpārkāpj, lai tā tiktu atņemta. Likuma izmaiņu debašu laikā I. Znotiņa uz deputātu Gati Eglīti izdarīja līdzīgu spiedienu, kā bija pieradusi pēdējos divos gados rīkoties ar Juridiskās komisijas un Krimināltiesību apakškomisijas deputātiem. Proti, deputāti, kas mēģina sakārtot noteikumus vai kaut ko saprast citādi ir naudas atmazgātāju pārstāvji. G. Eglītis iesniedza sūdzību tiesā par goda un cieņas aizskaršanu, bet vēlāk 23. aprīlī tikās ar I. Znotiņu tiešās debatēs ziņu portālā Delfi.lv. No visas sarunas, kas bija visnotaļ asa, uz tiesvedību ir attiecināms viens I. Znotiņas retorisks jautājums: "Vai Jūs tiešām domājat, ka konkrētie tiesneši, kas pieņem lēmumus par mantas arestu, izmeklētāji, izmeklēšanas iestāžu vadītāji, prokurori, un tiesneši pēc tam, kad viņi skatās jau konfiskācijas lietas, visi tik vienoti noziedzīgi iecerējuši Latvijas budžetu līdz izsīkumam?".

Ievērojot, ka pati I. Znotiņa ir vadījusi Latvijas tiesnešu apmācības apskatāmajā jautājumā, zina visu likumdošanu un ir praktiskais šīs likumdošanas radītājs, lai arī balsojuši ir deputāti, nepārprotams ir viens fakts. Nav runa par taisnīgumu, jo tiesiskums jau ir pakārtots, runa ir par budžetu. Tiesneši rīkojas adekvāti, kā likums to paredz – ja "ir aizdomas" un nav "ticamu skaidrojumu", tad līdzekļus konfiscē. Aizdomu kritēriji ir definēti FID vadlīnijās, bet skaidrojumi ticamības kritērijiem ir meklējami vien izmeklētāju un tiesnešu sirdsapziņā. Sarmal Oil Ltd. Lieta labi parāda šīs sistēmas kļūmi. Proti, noziegums nav atklāts un sods personai neseko, ir atņemti līdzekļi, bet pierādījumi par to, ka tie tiešām ir noziedzīgi iegūtu, no tiesas lēmuma neseko.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

VIDEO: Ko darīt, lai 2024. gada vasarā Rīgas centrs būtu pilns?

Jānis Goldbergs, 02.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šāda bija Dienas Biznesa tēma diskusijā par tūrisma industrijas darbību Rīgas centrā un iespējām turpmākajos gados, kuras galvenie secinājumi koncentrējas ap tūrisma uztveri valsti vispār. Proti, tūrisms ir jāvērtē kā eksportējoša nozare, un ir nepieciešama valsts tēla apzināta veidošana.

Dienas Biznesa diskusijā klātienē piedalījās Latvijas Investīciju aģentūras Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas vadītājs Andris Kalniņš un nacionālās lidsabiedrības airBaltic viceprezidents pārdošanas jautājumos Toms Andersons. Viedokļus par jautājumu iesūtīja Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas prezidents Ēriks Lingebērziņš, Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūras vadītājs Fredis Bikovs, kā arī uzņēmuma Primex vadītājs Jānis Ošlejs, kurš arī bija šīs diskusijas iedvesmas avots ar savu sociālā tīkla publikāciju, kura noslēdzās ar izsauksmi: “Darām!” Ko īsti varam darīt, lai būtu rezultāts, lai Rīgas centrs šovasar būtu tūristu pilns, arī mēģinājām noskaidrot. Diskusija videoformātā skatāma portālā db.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nopelnītu mobilo aplikāciju biznesā, ir jāfokusējas uz globālo tirgu; vietējā tirgū aplikāciju izstrāde pasūtītājiem peļņu pagaidām nedod, bet palīdz tēla veidošanā, vēsta laikraksts Dienas bizness.

Daudzi uzņēmumi domā par savu mobilo aplikāciju izveidi, tomēr pagaidām tā ir modes lieta. «Cilvēki zina, ka «tur kaut kas ir», tomēr vēl ir eksperimentēšanas un pareizo lietojumu meklēšanas laiks,» DB norāda FMS valdes priekšsēdētājs Jānis Bergs, uzskatot, ka mobilo aplikāciju izstrāde Latvijā vēl atrodas bērnu autiņos. Arī salīdzinot ar pārējām Baltijas valstīm, Latvija mobilo aplikāciju izstrādē atpaliek. Lietuvā radusies viena no pasaulē lielākajām mobilo aplikāciju tirdzniecības un lejupielādes vietnēm GetJar, savukārt Igaunijā atrodas Skype izstrādes centrs.

«Tomēr arī Latvijā vērojami veiksmīgi mobilo aplikāciju izveides piemēri, piemēram, Mobilly aplikācija automašīnu stāvvietu apmaksai,» atzīmēja J. Bergs. Mobilly ir izstrādājis aplikācijas autostāvvietu apmaksai iOS un Android sistēmā, DB pastāstīja Mobilly valdes priekšsēdētājs Kārlis Andersons. Mobilly aplikācija ļauj apmaksāt auto stāvvietu no telefona.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Balzamam ambiciozi plāni ar Stolichnaya un Moskovskaya ražošanu

Sandra Dieziņa, 06.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Latvijas balzams (LB) šogad plāno realizācijas apjomus palielināt par 4,6 %.

Pēc notikušās akcionāru pilnsapulces uzņēmuma līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Kārlis Andersons pavēstīja, ka šogad eksporta apjomus paredzēts palielināt par 6,2 %, salīdzinot ar pagājušo gadu, savukārt uzņēmuma ienesīgumu plānots palielināt vēl vairāk – par 24 % - līdz 4,9 miljoniem Ls.

Pieaugums plānots, ņemot vērā iestrādes eksporta tirgos un integrējot LB produktu portfeļa pārdošanu SPI Grupas pārdošanas struktūrā, palielinot LB zīmolu atpazīstamību. «Ļoti ceram mūsu vadošo zīmolu pacelšanu ļoti augstā uzmanības punktā un ceram, ka, piemēram, Rīgas melnais balzams būs daudz vairāk pazīstams, nekā līdz šim. Tas varētu lielā mērā noteikt arī eksporta attīstību,» tā LB vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA CrossChem cer iekosties gardajā Vakareiropas tirgus kumosā, kur jākonkurē ar milžiem, kuru apgrozījums mērāms miljardos

Auto ķīmijas ražotāja SIA CrossChem kāpinājusi apgrozījumu no 2,75 milj. eiro 2014. gadā līdz 8,34 milj. eiro 2017. gadā, kas ļāvis uzņēmumam iekļūt Dienas Biznesa un Lursoft veidotajā strauji augošo kompāniju jeb Gazeļu sarakstā.

«Peļņas rādītāju ziņā pēdējie trīs gadi nav bijuši slikti. 2017. gadā, salīdzinot ar 2016. gadu, esam audzējuši apgrozījumu par 43%, bet peļņu – par 45%. Arī šajā gadā izaugsmes temps ir labs, domāju, ka gaidāms vēl viens rekordgads. Lai gan man nepatīk prognozēt, taču iepriekš izvirzītie plāni tiek pildīti, kas ļauj secināt, ka Latvijā apgrozījums varētu sasniegt aptuveni 12 milj. eiro, bet CrossChem International grupas apgrozījums varētu būt 20–25 milj. eiro. Globālā līmenī izteikt precīzākas prognozes ir grūti, jo no jauna izveidotie uzņēmumi un ražotnes strādā ar pozitīviem rādītājiem, bet tām ir nepieciešams laiks, lai «ieskrietos»,» teic SIA CrossChem dibinātājs, valdes loceklis Ričards Andersons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Abba sūdzēs tiesā partiju par dziesmas Mamma Mia izmantošanu un izķēmošanu

Lelde Petrāne, 24.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Abba zvaigznes - Benijs Andersons (Benny Andersson) un Bjorns Ulveuss (Bjorn Ulvaeus) - solījušas vērsties tiesā pret Dānijas partiju, kas mītiņos izmantojusi 1976.gada hītu Mamma Mia, ziņo BBC.

B. Andersons akcentējis, ka grupa nekad nav atļāvusi savu mūziku izmantot politiskiem mērķiem.

Papildus tam Dānijas Tautas partijas jaunatnes spārns vārdus Mamma Mia dziesmā aizstājis ar vārdiem Mamma Pia par godu savai līderei Pia Kjaersgārdei (Pia Kjaersgaard).

Populārā dziesma esot atskaņota partijas mītiņos un citos pasākumos.

B. Andersons par to uzzinājis tad, kad viņam vaicāts, vai viņš atbalsta partijas politiku. Viņš un B. Ulveuss vērsīšoties tiesā pret partiju, ja tā nekavējoties nepārstās izmantot dziesmu.

«Pirmkārt, nevar tā vienkārši pārrakstīt dziesmas, kā jums patīk, un, otrkārt, mēs vēlamies, lai viņi saprot, ka mums nav absolūti nekāda interese atbalstīt viņu partiju,» stāstījis mūziķis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz alkohola atlaižu meklētāja un izklaides portāla iedzert.com izsludināto alkohola testētāja vakanci jeb tā dēvēto «sapņu vakanci» pieteicies negaidīti liels pretendentu skaits.

«Izsludinot konkursu, cerējām uz zināmu atsaucību, tomēr visas prognozes ir pārspētas. Šobrīd, nedēļas laikā, esam saņēmuši jau varāk nekā 400 pieteikumus, kas pašlaik tiek rūpīgi izskatīti,» sacīja iedzert.com pārstāvis Aigars Andersons.

Viņš gan piebilda, ka daudzi no pretendentiem neesot sapratuši konkursa noteikumus un atsūtījuši vien pieteikumus bez dzēriena anotācijas parauga.

Vienlaikus A. Andersons skaidroja, ka portāls saņēmis plašu apmeklētāju un sociālo tīklu sekotāju atbalstu alkoholisko dzērienu anotāciju idejai kā tādai: «Pēc vakances izsludināšanas, plašs mūsu portāla cienītāju loks mums ir norādījis, ka ļoti labprāt iepazīsies ar alkoholisko dzērienu anotācijām, kas pierāda, to, ka Latvijā pietrūkst šāda veida recenzijas un daudzi ir ieinteresēti papildus informācijā par alkoholiskajiem dzērieniem ko viņi izvēlas.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Papildināta ar foto - ARS sāk miljonu projektu, grausts pārtaps par privāto daudzprofilu slimnīcu

Lelde Petrāne, 24.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oktobrī tiks sākti renovācijas darbi bijušajā Sarkanā Krusta slimnīcas ēkā Rīgā, Jāņa Asara ielā 3. Plānots, ka pavasarī tur durvis vērs Medicīnas sabiedrības ARS Agrīnās vēža diagnostikas un personalizētās medicīnas centrs.

To šodien pasākumā, kas notika ēkā pirms pārbūves sākšanas, pastāstīja SIA Medicīnas sabiedrības ARS valdes priekšsēdētājs Māris Andersons. Tiek pieļauta iespēja ar laiku šī projekta attīstīšanai piesaistīt investoru.

Objekta īpašnieks ir SIA Medicīnas sabiedrība ARS. Ēka būvēta 1912. gadā un izmantota kā slimnīca, taču pēdējos gados stāvējusi tukša. Tā ir arhitektūras piemineklis.

Šis projekts būšot pirmā privātā daudzprofilu slimnīca, kas Latvijā no jauna izveidota kopš neatkarības atjaunošanas. Rekonstrukcijas darbus paredzēts veikt trīs kārtās. Objektu pilnībā pabeigt plānots trīs līdz četru gadu laikā. Pirmais tiks atjaunots slimnīcas fasādes korpuss. Tuvāko mēnešu laikā visos tā stāvos tiks nomainītas nesošās konstrukcijas, kā arī pilnībā izbūvēts 750 m2 plašais pirmais stāvs. Tur plānots apmeklētājiem atvērt Agrīnās vēža diagnostikas un personalizētās medicīnas centru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Telekomunikācijas

Eksperti: Lattelecom un LMT jāaudzē muskuļi globālā tirgus izaicinājumiem

Līva Melbārzde, 04.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai kādu lēmumu Lattelecom un LMT akcionāri arī nepieņemtu, svarīgi ir nodefinēt tālāko abu kompāniju stratēģiju, jo šobrīd abi uzņēmi atrodas nenoteiktā hibrīdstāvoklī

To DB rīkotajā diskusijā atzina tās dalībnieki – Roberts Andersons, Telia Company vecākais viceprezidents, Vladimirs Loginovs, Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētājs, Māris Vainovskis, Eversheds Sutherland vecākais partneris, Raimonds Kulbergs, Funderful dibinātājs, Mikus Janvars, Porta Finance partneris, un Evija Miezīte, KPMG Baltics Konsultāciju nodaļas direktore.

Sabiedrībā attiecībā uz Lattelecom un LMT apvienošanu izskan bažas, ka tādējādi tiks izveidots Latvijas mērogiem liels uzņēmums, samazinoties konkurencei un pieaugot pakalpojumu cenām. Vai šīs bažas ir pamatotas?

R. Kulbergs: Pilnīgi noteikti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējās gada dienās kompleksam J. Asara ielā, kur top ARS slimnīca, būs gatavs tehniskais projekts, būvniecības otrajam posmam un tehnoloģiju iegādei līdzekļi ir nodrošināti, otrdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Būvniecības otrajam posmam nepieciešami ap 5 milj. eiro un 1 milj.eiro vēl papildus iekārtām. «Ja viss noritēs veiksmīgi, nākamā gada vēlā pavasarī turpināsim būvdarbus un galvenais korpuss 2018. gadā tiks pabeigts. Fasāde jāsaglabā vēsturiskajā veidolā, bet iekštelpās atļautas pārbūves, kādas nepieciešamas modernai klīnikai. Darbu kvalitātes un materiālu ziņā latiņa uzcelta augstu,» DB saka SIA Medicīnas sabiedrība ARS valdes priekšsēdētājs Māris Andersons.

Viņš neslēpj pārdomas, ka uzprojektēt un uzbūvēt jaunu klīniku tukšā vietā būtu gan ātrāk, gan lētāk nekā nodarboties ar arhitektūras pieminekļa renovāciju, kāds ir nams J. Asara ielā 3. Toties tas jau sākotnēji celts kā paaugstināta servisa līmeņa klīnika 1912. gadā, un tieši ēkas īpašo arhitektūru, vēsturi, auru un labo reputāciju M. Andersons min par pietiekoši lielu atspaidu, lai tās simtgadē sāktos pārprojektēšana, bet 2014. gadā – būvniecība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvība, nāve, mīlas stāsts un skats uz dzīvi no putna skatu punkta, šis ir sižets jaunam realitātes šovam, ko iespējams vērot internetā. Tajā galvenie varoņi ir ērgļu ģimene ASV Aiovas štatā, vēsta Reuters.

Cilvēki no 130 valstīm šo video skatījušies jau vairāk nekā 11 miljonus reižu.

Ideja par tiešraidi internetā radusies biologam Bobam Andersonam. 60 gadus vecais Andersons esot bezpeļņas organizācijas Raptor Resource Project izpilddirektors. Viņš tiešraides popularitāti saista ar attēla kvalitāti, kas ļauj skatītājiem cieši vērot majestātiskos putnus un viņu sīkos, neaizsargātos mazuļus.

Pirmie divi ērglēni jau ir izšķīlušies, bet trešajam vajadzētu izšķilties nākamo trīs dienu laikā.

Andersons stāstījis, ka tiešraides vērotājus svētdien pēcpusdienā satriecis kāds notikums, kas gandrīz izvērties traģēdijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Iedzert.com aptaujā par labāko alu Latvijā atzīts Brenguļu alus

Jānis Rancāns, 13.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alkohola atlaižu meklētāja iedzert.com veiktā aptaujā par labāko alu Latvijā atzīts Brenguļu alus, kas apsteidzis Bauskas alus un Tērvetes alus ražotos alus.

Aptauja veikta ar sociālo tīklu starpniecību un tajā piedalījušies 900 respondenti, kuriem bija jāatbild uz jautājumu: kuras alus darītavas ražotais alus ir labākais Latvijā? Brenguļu alus brūvējums aptaujā saņēmis 24% balsu, Bauskas alus – 17% balsu, bet Tērvetes alus – 12% balsu.

Portāla pārstāvis Aigars Andersons norāda, ka aptaujā ievērojamu balsu skaitu saņēmuši visi Latvijas alus ražotāji, kas apliecinot latviešu alus mīlestību un to, ka katrai alus darītavai Latvijā ir plašs cienītāju loks.

Aptaujas dalībnieki ciena arī Valmiermuižas alus, kas saņēmis 10% balsu, Užavas alus (9%), kā arī Piebalgas alus (8%). Savs atbalstītāju loks ir arī abiem Latvijas lielākajiem alus ražotājiem Aldaris un Cēsu alus, tomēr tas neesot bijis pietiekams, lai nodrošinātu aptaujas līderu pozīcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tirdzniecības ostā trešdien, 19. jūnijā piestājis pirmais kruīza kuģis Marina Majuro. Kruīza kuģi ir viens no iespējamiem tālākiem šīs ostas daļas attīstības virzieniem.

«Ievērojot, ka mainījies pilsētas zonējums un Rīgas Tirdzniecības ostas nozīme, kā arī kravu sortiments, ir radīta nākotnes vīzija, ka šajā vietā varētu pārkraut RoRo kravas, nodarboties ar pasažieru pārvadājumiem un pieņemt kruīza kuģus. Šis ir pirmais kruīza kuģis pēc ilga laika,» Dienas Biznesam atklāja Rīgas Centrālā Termināla valdes loceklis Valdis Andersons.

Kruīza kuģi arī iepriekš piestājuši ostā, tomēr līdz ar intensīvu kravu apstrādi šī tradīcija pārtraukta, bet šobrīd atjaunojas. «Šis nav bizness, kurā var vienkārši ielēkt uzreiz. Kruīza kuģi plāno savus maršrutus vairākus gadus uz priekšu, tādēļ uz regularitāti var cerēt tikai pēc vairākiem gadiem, bet šī ir pirmā bezdelīga, kas norāda, ka Rīga ir iekārojams mērķis. Šis kruīza kuģis Rīgā ieradās no Helsinkiem un vēl atgriezīsies 29. jūnijā,» sacīja V. Andersons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

MAN-TESS gatavs investēt tvaika savākšanas iekārtās

Lelde Petrāne, 05.07.2012

SIA "Man-Tess" valdes priekšsēdētājs Kārlis Andersons (centrā) iepazīstina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvjus Rīgas brīvostas teritorijā strādājošo uzņēmumu apmeklējuma laikā ar īstenotajiem pasākumiem gaisa kvalitātes uzlabošanai.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA MAN-TESS jau ir sākusi īstenot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) iesniegto plānu gaisa kvalitātes uzlabošanai un turpinās realizēt tajā paredzētos pasākumus. To, tiekoties ar VARAM vadības pārstāvjiem – ministra padomnieci Ingu Antāni un VARAM valsts sekretāra vietnieku vides aizsardzības jautājumos Juriju Spiridonovu, uzsvēris MAN-TESS valdes priekšsēdētājs Kārlis Andersons.

MAN-TESS, īstenojot šo plānu, ir ieviesis bezmaksas informatīvo telefonu, kas ļauj operatīvi saņemt informāciju par gaisa iespējamu piesārņojumu, ir uzstādīti papildu vāki dzelzceļa cisternām to noliešanas darbu laikā, tiek pārskatīts pārkraujamo produktu sortiments un veikti citi pasākumi.

Pasākumu īstenošanā paredzēts ieguldīt vairāk nekā 220 tūkstošus latu.

Tikšanās laikā K.Andersons arī informējis VARAM pārstāvjus, ka SIA Man-Tess akcionārs Alandam Capital BV ir gatavs ieguldīt nepieciešamos līdzekļus naftas produktu tvaiku rekuperācijas iekārtu iegādē un uzstādīšanā, lai novērstu piesārņojumu, kas rodas, izlejot degvielu no dzelzceļa vagoniem un pēc tam veicot rezervuāru uzpildīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru