Nodokļi

Nodeva par arodbiedrību reģistrēšanu

Madara Fridrihsone, 10.08.2004

Jaunākais izdevums

Ministru kabinets 10. augustā pieņēma noteikumus «Par arodbiedrību reģistrācijas valsts nodevu». Valsts nodevas likme par arodbiedrības reģistrāciju Uzņēmumu reģistrā būs 8 Ls, bet nodevas likme par statūtu grozījumu un citu izmaiņu reģistrāciju — attiecīgi 6 Ls un 4 Ls. Valsst nodevas likme par arodbiedrības izslēgšanu no arodbiedrību reģistra būs 4 Ls. Nodeva par arodbiedrības reģistrācijas apliecības dublikāta izsniegšanu būs 2 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas Republikas 9.Saeimas 2007.gada 6.septembra sēdes darba apskats

, 06.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 3.lasījumā pieņēma likumu:

- "Grozījums Dzīvesvietas deklarēšanas likumā". (Nr.218/Lp9)

(Dok.nr.1132) Balsojums: 88 par, 0 pret, 0 atturas.

Saeima 2.lasījumā pieņēma likumu:

- "Par Nolīgumu starp Eiropas Savienību un Īslandes Republiku un Norvēģijas Karalisti par nodošanas procedūru starp Eiropas Savienības dalībvalstīm un Īslandi un Norvēģiju". (Nr.345/Lp9)

(Dok.nr.950, 1151) Balsojums: 87 par, 0 pret, 0 atturas.

Saeima 1.lasījumā pieņēma likumprojektus:

- "Grozījumi likumā "Par piesārņojumu"". (Nr.371/Lp9)

(Dok.nr.1084, 1131) Balsojums: 86 par, 0 pret, 0 atturas.

- "Grozījums Muzeju likumā". (Nr.347/Lp9)

(Dok.nr.981, 1144) Balsojums: 63 par, 17 pret, 6 atturas.

- "Grozījumi Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpnieku darbības likumā". (Nr.377/Lp9)

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Darba koplīgums – veiksmīga darba pamats un papildu vērtība darbavietai

Jānis Goldbergs, 13.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozarē šobrīd ir sīva konkurence par labāko un spēcīgāko darbinieku piesaisti.

Digitālās transformācijas temps visās tautsaimniecības nozarēs pieaug, un IT un IKT uzņēmumi konkurē ne vien par klientiem, bet arī par labākajiem darbiniekiem. Kas ir iekārojams darba devējs un vai darba koplīgums palīdz par tādu kļūt, to intervijā Dienas Biznesam atklāja Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrības PRO vadītāja Irēna Liepiņa un Latvijas Valsts radio un televīzijas centra valdes locekle Ilze Opmane-Jēgere.

Kas ir darba koplīgums mūsdienu izpratnē?

Ilze Opmane-Jēgere: Tēlaini izsakoties, darba koplīgums ir kompromiss starp darba devēja iespējām un darbinieku visdažādākajām vajadzībām. Lai gan sarunas par koplīguma saturu risina un pats koplīgums tiek noslēgts starp uzņēmumu un arodbiedrību, koplīgumā ietvertie nosacījumi attiecas uz visiem uzņēmuma darbiniekiem un tam ir jāatspoguļo visu darbinieku intereses.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedru arodbiedrības veiktā Laval un partneri blokāde ierobežojusi pakalpojumu sniegšanas brīvību, nonākot pretrunā ar ES noteiktajām pamatbrīvībām.

Latvijas un Zviedrijas pusēm negūstot vienprātību šajā jautājumā, puses vērsās EKT, lai tā sniegtu prejudiciālo nolēmumu par Zviedrijas tiesību aktu atbilstību kopienu tiesībām.

Zviedri pārspīlējuši

"Šāda rīcība, kas realizēta būvobjektu blokādes formā, ierobežo brīvību sniegt pakalpojumus, kas šajā gadījumā nav attaisnoti ar sabiedrības interesēm aizsargāt strādniekus," atzinusi EKT. Tiesa norāda, ka dalībvalstu arodbiedrībām ir tiesības veikt darbības, kas vērstas uz to, lai citu dalībvalstu uzņēmēji uzsāktu ar tām sarunas par darbinieku atalgojumu un koplīguma parakstīšanu, kurā būtu iekļauts ar arodbiedrībām apstiprinātais atalgojums un garantijas. Tomēr konkrētajā lietā EKT norāda, ka Zviedrijas arodbiedrību rīcība ir uzskatāma par tādu, kas citiem ES dalībvalstu uzņēmējiem Zviedriju padarītu par mazāk saistošu vai tādu, kas liek pārāk sarežģītus šķēršļus būvdarbu veikšanai Zviedrijā. Līdz ar to Zviedrijas arodbiedrību darbības uzskatāmas par tādām, kas ierobežo pakalpojumu sniegšanas brīvību ES kopējā tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noskaidrota valstī ietekmīgākā arodbiedrība

Db.lv, 10.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS ir veicis Latvijas lielāko arodbiedrību ietekmes pētījumu, lai noskaidrotu sabiedrības vērtējumu par arodbiedrību lomu un spējām aizstāvēt savu biedru intereses, kā arī lai noteiktu ietekmīgākās Latvijas arodbiedrības un tās vadītājus.

Pētījuma rezultāti atklāj, ka Latvijā visietekmīgākā arodbiedrība, kas visveiksmīgāk aizstāv savu biedru intereses, ir Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA), bet atpazīstamākā arodbiedrību vadītāja ir LIZDA līdere Inga Vanaga.

Pētījuma dati liecina: vairāk kā puse (59%) aptaujāto uzskata, ka arodbiedrības biedri kopumā ir labāk aizsargāti nekā cilvēki, kuri nav arodbiedrībā (45% — drīzāk ir labāk aizsargāti, 14% — noteikti ir labāk aizsargāti), savukārt ceturtā daļa aptaujāto (24%) norāda, ka arodbiedrības biedri kopumā nav labāk aizsargāti. 17% nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

“Pētījuma rezultāti nepārsteidz, tie drīzāk apstiprina tēzi, ka arodbiedrību loma, nozīme un ietekme Latvijā joprojām ir būtiska un visdrīzāk arodbiedrības kā savu biedru interešu aizstāvības institūcijas tuvākajā laikā nepazudīs no “sabiedrisko organizāciju kartes”. Turklāt ir vairāki spilgti arodbiedrību piemēri, kuru centienus un darbību sabiedrība pamana un novērtē un kuras, paceļot balsi, spēj sapurināt politiķus, radīt stresu ierēdņos un beigu beigās panākt saviem biedriem un visai nozarei vēlamu rezultātu,” pauž SKDS vadītājs, sociologs Arnis Kaktiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Mans darbinieks - arodbiedrības biedrs!

Mārtiņš Mežinskis, zvērināts advokāts LAWIN Kļaviņš & Slaidiņš, 21.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Negodīgi darbinieki ir vienmēr bijuši. Vēlme uz sava darba devēja rēķina iegūt vieglus papildus līdzekļus ir īpaši izteikta ekonomiskās krīzes laikā. Ko darīt un kā rīkoties, ja esat konstatējuši, ka darbinieks rīkojas prettiesiski? . Esmu pārliecināts, ka vairums apgalvos, ka šādā gadījumā, darba devējam ir tiesības nekavējoties uzteikt darba līgumu un atlaist negodīgo darbinieku. Vairums gadījumu šāds risinājums ir piemērojams. Problēmas rodas tad, ja šis darbinieks ir arodbiedrības biedrs.

Saskaņā ar Darba likuma 110.panta pirmo daļu, darba devējam ir aizliegts arodbiedrības biedram bez arodbiedrības piekrišanas uzteikt darba līgumu. Turklāt, arodbiedrībai atbilde ir jāsniedz 7 dienu laikā no paziņojuma saņemšanas brīža. Līdz ar to, problēma rodas, kā rīkoties šo 7 dienu laikā un arī gadījumā, ja arodbiedrība nepiekrīt darbinieka atlaišanai, bet nevar pieļaut, ka darbinieks turpina strādāt sev ierastajā veidā.

Saskaņā ar Darba likuma 58.pantu, darba devējs var atstādināt darbinieku no darba, ja šis darbinieks, veicot darbu vai arī atrodoties darba vietā, ir alkohola, narkotiku vai toksiska reibuma stāvoklī, kā arī citos gadījumos, kad darbinieka neatstādināšana no darba var kaitēt viņa paša vai trešo personu drošībai un veselībai, kā arī darba devēja vai trešo personu pamatotām interesēm. Atstādināšanas institūta mērķis ir no vienas puses noteiktā termiņā pārliecināties par to, vai darba devēja aizdomas par darbinieka iespējamu pārkāpumu apstiprinās un, no otras puses, nepieļaut darbinieka, iespējams, prettiesisko darbību turpināšanu un novērst zaudējumus, kas var rasties šo darbību rezultātā. Ja darba devējs ir ieguvis pierādījumus, kas apstiprina darba devēja aizdomas par darbinieka pārkāpumu, darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas likumā noteiktā kārtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmums "Rīgas satiksme" (RS) arodbiedrībām šogad plāno atvēlēt 570 tūkstošus latu, svētdien vēsta LTV raidījums De facto.

Pēc raidījuma ziņotā, RS dāsni atbalsta uzņēmuma arodbiedrības, ik gadu sporta un izklaides pasākumu organizēšanai pārskaitot vairāk nekā pusmiljonu latu. Šāda nauda ieplānota arī 2011.gada budžetā.

RS budžets šogad ieplānots ar 6,8 miljonu latu lieliem zaudējumiem, bet dotācija no pilsētas plānota 47,5 miljoni latu. Neraugoties uz to, arodbiedrību vajadzībām šogad iecerēts atvēlēt 570 tūkstošus latu, kas ir vairāk nekā divos iepriekšējos gados - 2009.gadā RS arodbiedrību vajadzībām atvēlēja 528,2 tūkstošus latu, bet pagājušajā gadā – 545,3 tūkstošus latu.

RS finanšu direktore Tamāra Dāvidsone De facto norādīja, ka tā ir adekvāta cena par sociālo atmosfēru uzņēmumā. Pieškirto līdzekļu izlietojums ir Arodbiedrību koordinācijas centra (AKC) kontrolē, bet RS tikai nosaka summu, viņa piebilda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldības SIA Rīgas satiksme (RS) lauzusi līgumu ar Arodbiedrību koordinācijas centru, kas bija tās starpnieks sadarbībā ar arodbiedrību LABA, ceturtdien vēstīja raidījums LNT Ziņas.

Lielākā daļa no RS darbiniekiem ir minētās arodbiedrības biedri. Turpmāk RS pati nodrošināšot saviem darbiniekiem visus tos labumus, kuru organizēšanai Arodbiedrību koordinācijas centram iepriekš tika pārskaitītas ievērojamas summas. Piemēram, 2015.gadā tas bija gandrīz pusotrs miljons eiro.

Kā raidījumam skaidroja RS preses pārstāvis Viktors Zaķis, sadarbību ar Arodbiedrību koordinācijas centru uzņēmums pārtraucis, ņemot vērā dažādus ieteikumus, apstākļus un iekšējo resursu izvērtēšanu. «Mēs esam nonākuši pie secinājuma, ka šobrīd būtu pareizāk izdarīt tā, ka Arodbiedrību koordinācijas centru, visu to sadaļu pārņemt RS rīcībā, un mēs paši turpmāk nodrošināsim tos visus labumus, kas attiecas uz darbiniekiem,» skaidroja Zaķis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājā notiks Arodbiedrību dienas

Vēsma Lēvalde [email protected], 22.09.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai tuvinātu arodbiedrības un to darbību iedzīvotājiem, skaidrotu arodbiedrību nepieciešamību, aktivitātes un nostāju dažādos strādājošajiem svarīgos sociāli ekonomiskajos jautājumos, kā arī lai publiski atzīmētu Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības lielākā un aktīvākā Liepājas reģionālā arodbiedrību centra desmit darbības gadu jubileju, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība šī gada 24. un 25. septembrī Liepājā rīko Arodbiedrību dienas. Arodbiedrību dienu ietvaros 24. un 25. septembrī paredzēti daudz un dažādas arodbiedrību aktivitātes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saeimas izskatītie likumprojekti

, 02.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 3.lasījumā pieņēma likumus:

- "Diplomātu izdienas pensiju likums". (Reģ.nr.1139)

(Dok.nr.6586) Balsojums: 63 par, 7 pret, 4 atturas.

- "Par darbinieku iesaistīšanos Eiropas kooperatīvajā sabiedrībā". (Reģ.nr.1781)

(Dok.nr.6587) Balsojums: 85 par, 0 pret, 1 atturas.

- "Grozījumi likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli"". (Reģ.nr.1809)

(Dok.nr.6604) Balsojums: 66 par, 18 pret, 4 atturas.

- "Par Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Satversmi". (Reģ.nr.1829)

(Dok.nr.6606) Balsojums: 90 par, 0 pret, 0 atturas.

- "Grozījumi Augu aizsardzības likumā". (Reģ.nr.1849)

(Dok.nr.6613) Balsojums: 75 par, 0 pret, 0 atturas.

- "Grozījumi likumā "Konsulārais reglaments"". (Reģ.nr.1824)

(Dok.nr.6616) Balsojums: 85 par, 0 pret, 0 atturas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nodevu par laulības līgumu reģistrēšanu nemainīs

Madara Fridrihsone, Db, 27.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts nodevas apmērs par laulāto mantisko attiecību jeb tā dēvēto laulības līgumu reģistrēšanu Uzņēmumu Reģistrā netiks mainīts, šodien nolēma valdība.

Valsts nodeva par laulāto mantisko attiecību jeb tā dēvēto laulības līgumu reģistrēšanu tiks saglabāta 10 Ls apmērā, savukārt par jau reģistrēto laulības līgumu izmaiņu vai to izbeigšanas reģistrēšanu nodeva būs 5 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grib atlaist LR Saeimu

, 04.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Latvija pamazām pārvēršas par militarizētu valsti ar mazizglītotu, neveselu, neprofesionālu, arodslimībām nomāktu ierindas iedzīvotāju, no kuras iedzīvotāji bēg uz ārzemēm pelnīt iztiku, skolot bērnus, ārstēties, gūt līdzekļus mājokļa iegādei, ikdienas vajadzību apmierināšanai," uzskata Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība.

"Latvijas arodbiedrības ir pamatoti satraukušās par situāciju, kas izveidojusies Latvijas valstī. Ministru prezidenta publiskie izteikumi par tautsaimniecības krīzi, nepieciešamību "iesaldēt" algas un "savilkt jostas", inflācijas pieaugums, kas izpaužas cenu un tarifu neprognozētā un nekontrolētā kāpšanā, liecina par Valdības nespēju kontrolēt situāciju un pieņemt saprātīgus lēmumus. Ir pilnīgi skaidrs, ka kārtējo valsts budžetu, Šoreiz 2008.gadam, atkal grib veidot uz tautas labklājības līmeņa pazemināšanas rēķina. Par to liecina arī pēdējie Ministru kabineta lēmumi, kas samazina ne tikai sociālās garantijas bezdarbniekiem, bet arī negatīvi ietekmē valsts sociālo budžetu kopumā,

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

YIT Celtniecība paraksta pirmo darbinieku tiesību aizsardzības koplīgumu Baltijas valstīs

, 21.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA YIT Celtniecība noslēgusi koplīgumu ar Latvijas Celtnieku arodbiedrību (LCA), vēl vairāk uzsverot atbildīga uzņēmuma nozīmīgumu, akcentējot darbību, kas balstīta uz ieinteresēto pušu - darbinieku, klientu, akcionāru un investoru labklājību un tiesībām.

Skandināvu uzņēmums YIT Celtniecība, noslēdzot koplīgumu ar LCA, saredz papildus garantu saviem darbiniekiem, kas atrunāts koplīguma astoņās sadaļās ietverot - darba attiecības un nodarbinātības garantiju, atpūtas laiku, samaksu, aizsardzību un drošību, veselības aizsardzību, kvalifikācijas celšanu un sociālos jautājumus un citus vienojošos faktorus, plus vēl papildus arodbiedrības darbības garantijas. Visa pamatā ir - solidāra rīcība, tādejādi YIT parakstot koplīgumu vēl papildus izstrādātajiem principiem rūpēsies par darba devēja pienākumiem, savstarpēji un aktīvi sadarbojoties ar arodbiedrību.

Kā uzsver kompānijas valdes priekšsēdētājs Ahto Aders: "Lai gan noslēgtajā koplīgumā daudzus ietvertos punktus YIT Celtniecība savā darbībā jau sen īsteno- tās mītnes zemē Skandināvijā, kā arī visās trīs Baltijas valstīs, parakstot koplīgumu ar LCA, mēs vēl vairāk vēlamies akcentēt atbildīga uzņēmuma darbību un likt sajust mūsu darbiniekiem un ne tika viņiem, ka par viņiem tiek domāts gan vietējā, gan valstiskā mērogā."

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai finanšu ministre gatavo jaunu nodevu?

Sandris Točs, speciāli DB, 26.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējams, tiek gatavota augsta riska transakcijas nodeva, kas attieksies uz katru otro pilsoni un uzņēmumu

Vai jaunai nodevai jāgatavojas katram pilsonim, kurš kaut reizi pārdevis vai iepircies pa 15 tūkstošiem eiro, un katram uzņēmumam, kas apgroza 300 tūkstošus mēnesī? Laikraksta rīcībā ir nonākusi, visticamāk, Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) sagatavota vēstule par Finanšu ministrijā gatavotajiem augsta riska transakcijas nodevas ieviešanas plāniem, kas, pēc asociācijas domām, praksē varētu skart «katru otro».

Vēstulē paustas bažas: «Ja klients ir fiziska persona, kas kaut reizi ir veikusi darījumu par summu, kas pārsniedz 15 tūkstošus, un šāds ir, iespējams, katrs otrais, jo cilvēki pērk vai pārdod īpašumus vai aizdod, vai vienkārši nodeklarē, ka būs šāds apgrozījums, tad klients ir pakļauts padziļinātai izpētei uzreiz, bet tas nenozīmē paaugstinātu risku.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kredītņēmējiem trūkst naudas savu interešu aizstāvībai

, 09.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LR Tiesībsargam Romānam Apsītim Lūgumu izvērtēt Civilprocesa likuma 34.panta atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 92.pantam, kas nosaka, ka «ikviens var aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses taisnīgā tiesā», šodien nosūtījusi Latvijas Kredītņēmēju apvienība (LAKRA).

LAKRA norāda, ka pašreizējā ekonomiskajā situācijā lielai daļai valsts iedzīvotāju nav iespējas savas likumīgās tiesības un intereses aizstāvēt tiesā, jo viņi nespēj samaksāt likumā noteiktās valsts nodevas.

Likums paredz, ka, lai uzsāktu tiesvedības procesu, pirms prasības pieteikuma iesniegšanas ir jāsamaksā valsts nodeva, kuras apmērs noteikts Civilprocesa likuma 34.pantā. Nemantiskās prasībās valsts nodeva ir 50 lati. Tas nozīmē, ka, piemēram, ja kredītņēmējs, kas dažādu apstākļu vadīts ir ar banku noslēdzis papildvienošanos pie kredītlīguma, kurā kredītlīguma termiņš tiek samazināts no 30 uz diviem gadiem, vēlas vērsties tiesā, lai panāktu, ka šāds punkts no papildvienošanās tiek izņemts, kredītņēmējam ir jāsamaksā 50 latus liela valsts nodeva. Savukārt mantiskās prasībās valsts nodevas likme tiek noteikta atkarībā no prasības summas, paredzot, ka nodeva tiek aprēķināta procentuāli atkarībā no prasības summas, taču ne mazāk kā Ls 50.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Nodevas par arodbiedrību reģistrāciju

Madara Fridrihsone, 08.11.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts nodeva par arodbiedrības reģistrēšanu Uzņēmumu reģistrā būs 8 Ls, par statūtu grozījumu vai citu izmaiņu reģistrēšanu — attiecīgi 6 Ls un 4 Ls. Valsts nodeva par arodbiedrības izslēgšanu no arodbiedrību reģistra būs 4 Ls, bet par reģistrācijas apliecības dublikāta izsniegšanu — 2 Ls. To paredz Ministru kabineta noteikumi, kurus otrdien pieņēma valdība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Ķimikāliju reģistrēšana nebūs lēta

Jānis Lasmanis, DB, 16.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izsludinātas un spēkā stājušās nodevas, kuras uzņēmējiem būs jāmaksā par ķīmisko vielu reģistrēšanu Eiropas Ķimikāliju Aģentūrā (ECHA). Lielākā nodeva noteikta 31 000 eiro apmērā.

Ķimikāliju reģistrēšanu ECHA nosaka jaunā ES regula par ķīmiskajām vielām REACH (ķīmisko vielu reģistrēšana, novērtēšana, atļaušana un ierobežošana), kas stājās spēkā 2007. gada 1. jūnijā. Tajā iekļautie noteikumi attiecas uz visām ķīmiskajām vielām, ko ražo vai importē ES, daudzumos, kas gadā ir vismaz viena tonna. Obligātā jauno vielu reģistrācija sākas šā gada 1. jūnijā.

Noteikts, ka zemākā samaksa par ķīmiskās vielas reģistrēšanu būs 16 000 eiro, bet augstākā – 31 000 eiro. Sīkajiem uzņēmumiem ES paredzējusi arī atlaides.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Stājas spēkā normatīvie akti par Eiropas ekonomisko interešu grupu reģistrēšanu

Māris Ķirsons [email protected], 22.07.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

21. jūlijā stājas spēkā Ministru kabineta pieņemtie «Noteikumi par valsts nodevu ierakstu izdarīšanai Eiropas ekonomisko interešu grupu reģistrā», kā arī Saeimas pieņemtais Eiropas ekonomisko interešu grupu (EEIG) likums, kurš nosaka EEIG reģistrācijas kārtību Latvijā, norādīts Uzņēmumu reģistra informācijā. Jaunais likums un noteikumi definēs precīzus nosacījumus, kādi jāievēro, reģistrējot Eiropas ekonomisko interešu grupas, kā arī regulēs valsts nodevu likmes,norāda Uzņēmumu reģistra (UR) galvenais valsts notārs Jānis Endziņš. Par jaunas EEIG reģistrēšanu, kā arī juridiskās adreses pārcelšanu no citas Eiropas Savienības dalībvalsts uz Latviju maksājama valsts nodeva Ls 8 apmērā. Savukārt EEIG filiāles reģistrēšanas gadījumā noteikta valsts nodeva Ls 6, tikpat arī par dibināšanas līguma grozījumu reģistrāciju. Par citu ierakstu izdarīšanu un ierakstu par EEIG grozīšanu valsts nodeva būs Ls 4, bet reģistrācija apliecības dublikāta izsniegšanu — Ls 2. Savukārt EEIG likums regulē EEIG darbības tiesisko pamatu, nosaka reģistrācijas noteikumus un ierakstu saturu. Līdz ar likuma spēkā stāšanos spēku zaudēs Ministru kabineta šā gada 8.aprīlī Latvijas Republikas Satversmes 81.panta kārtībā pieņemtie noteikumi Nr.262 ęNoteikumi par Eiropas ekonomisko interešu grupām?. Pamatā Eiropas ekonomisko interešu grupas izveidošanas un darbības kārtību nosaka Eiropas Padomes 1985.gada 25.jūlija regula Nr.2137/85 par Eiropas ekonomisko interešu grupām, kura kopš 1. maija pēc iestāšanās ES ir piemērojama arī Latvijā regula. Taču jāņem vērā, ka saskaņā ar regulu atsevišķi jautājumi, piemēram, tie, kas skar Eiropas ekonomisko interešu grupu reģistrāciju, ir nosakāmi dalībvalstu nacionālajos normatīvajos aktos. Šim mērķim Ministru kabinets pieņēma noteikumus Nr.262 «Noteikumi par Eiropas ekonomisko interešu grupām», kas nosaka reģistrācijas pieteikumā norādāmās ziņas, pievienojamos dokumentus un citus jautājumus, bet Saeima 7. jūlijā pieņēma EEIG likumu. Regulā un EEIG likumā nenoregulētajos jautājumos EEIG tiek piemēroti normatīvie akti, kas attiecas uz pilnsabiedrību (Komerclikums un citi normatīvie akti) un komercreģistra vešanu (likums «Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru»). EEIG būtiskākā pazīme ir tā, ka tās izveidošanai ir nepieciešami vismaz divi biedri no divām dažādām ES dalībvalstīm un grupas juridisko adresi var pārcelt no vienas ES dalībvalsts uz citu. Juridiskajai adresei ir jāatrodas valstī, kur atrodas grupas galvenā vadība vai vietā, kur atrodas kāda grupas dalībnieka galvenā vadība, vai, ja attiecīgais biedrs ir fiziska persona vietā, kur tas galvenokārt darbojas ar noteikumu, ka grupa darbību veic tur. Saskaņā ar regulu Eiropas ekonomisko interešu grupām ir piemērojami arī tās ES dalībvalsts nacionālie normatīvie akti, kurā atrodas tās juridiskā adrese, norādīts UR informācijā. Informācija par Eiropas ekonomisko interešu grupu reģistrēšanu pieejama arī UR interneta mājas lapā www.ur.gov.lv (sadaļā INFORMāCIJA – Eiropas ekonomiskās interešu grupas).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot no 2011. gada nodeva būs jāmaksā arī par iepriekšējiem gadiem, ja tā nebūs samaksāta, bet transportlīdzeklis būs bijis reģistrēts uzskatē, Db uzzināja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

No nākamā gada 1. janvāra paaugstinātā transportlīdzekļu ikgadējā nodeva par vieglajām automašīnām, motocikliem, tricikliem un kvadracikliem turpmāk būs jāmaksā katru gadu, neatkarīgi no tā, vai transportlīdzeklim ir veikta ikgadējā tehniskā apskate.

Lai izvairītos no nepieciešamības maksāt ikgadējo nodevu par transportlīdzekli, kas nav ticis izmantots, CSDD iesaka automašīnu īpašniekiem izmantot iespēju uz laiku noņemt sev piederošo transportlīdzekli no uzskaites. Tad par periodu, kurā transportlīdzeklis bijis noņemts no uzskaites, nodeva nebūs jāmaksā.

Jāatgādina, ka saskaņā ar 1. decembrī pieņemtajiem likuma grozījumiem, kuri stāsies spēkā nākamgad, transportlīdzekļu ikgadējās nodevas tiks ievērojami paaugstinātas – caurmērā tās pieaugs divas reizes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Minimālās darba algas apmēra pārskatīšana ir plānota 2022.gada pirmajā pusē, vienojoties ar sociālajiem partneriem par minimālās darba algas apmēru 2023.gadam, tikšanās laikā ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību (LBAS) solījis labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP).

Kā informēja LBAS, diskusijai sociālajiem partneriem kā iespējamais kritērijs minimālās darba algas noteikšanai 2023.gadā tikšot piedāvāts risinājums minimālo algu noteikt 50% no 2021.gada vidējās bruto darba algas. Piemēram, pagājušā gada izskaņā Centrālā statistikas pārvalde ziņoja, ka 2021.gada trešajā ceturksnī vidējā bruto darba samaksa Latvijā bija 1280 eiro.

Pašlaik minimālā mēneša darba alga Latvijā ir noteikta 500 eiro mēnesī.

Nolūkā atjaunot pilnvērtīgu sociālo dialogu labklājības jomā, LBAS vadība 2.februārī tikās ar labklājības ministru. LBAS priekšsēdētāja Egila Baldzēna vērtējumā, tikšanās bija lietišķa un konstruktīva, iezīmējot konkrētus sadarbības virzienus jau tuvā nākotnē. Lai arī par dažiem jautājumiem domas esot atšķīrušās, tomēr Baldzēns kā svarīgu izceļ tieši abu pušu viedokļu tuvināšanu, tādējādi vairojot izpratni par arodbiedrību nostādnēm. LBAS ministram esot izteikusi atbalstu par ieceri paaugstināt minimālo darba algu un par uzņemto kursu epidemioloģisko ierobežojumu mazināšanā, arī darba attiecību jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Krīgers: Iespējams, lūgsim prezidentam atlaist šo Saeimu

, 29.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Juridiskā komisija vakar noraidīja iedzīvotāju ierosinātos grozījumus Satversmē, kas ļautu vēlētājiem atlaist Saeimu. Deputātu attieksme nokaitinājusi likumprojekta iniciatorus – Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību (LBAS), šodien raksta Latvijas Avīze.

Grozījumus atbalstīja seši opozīcijas deputāti, bet septiņi valdošās koalīcijas pārstāvji to noraidīja. Komisijas vadītāja Vineta Muižniece uzsvēra, ka balsos pret, jo likumprojekts varot radīt "visdīvainākās manipulācijas un nestabilitāti valstī". Arī citu koalīcijas partiju pārstāvji atrunājās, ka konceptuāli ideja būtu atbalstāma, bet ne arodbiedrību piedāvātajā redakcijā. Galvenais skeptiķu arguments – pārāk mazam vēlētāju skaitam tiek dotas iespējas atlaist parlamentu.

LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers valdošās koalīcijas deputātu pārmetumus noraidīja un atgādināja, ka arī balsojumā par Latvijas dalību ES bija nepieciešams tāds pats balsu skaits – viena desmitā daļa balsstiesīgo.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Veidos jaunu politisko spēku

, 26.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmajā augustā uz jauna politiskā spēka dibināšanu pulcēsies vairāku arodbiedrību pārstāvji, ziņo laikraksts Telegraf.

Partija iecerējusi pieslieties kreisajai ideoloģijai un sola asi kritizēt labējās partijas. Latvijas Apvienotās policistu arodbiedrības prezidents Agris Sūna laikrakstam apstiprinājis, ka pastāv 99.9% iespējamība, ka 1. augustā parādīsies jauns politiskais spēks. Par jaunās partijas mugurkaulu kalpošot arodbiedrības, teicis Sūna.

«Mēs noteikti pieturēsimies pie kreisās ideoloģijas. Domāju, ka mūsu platforma varētu būt interesanta lielai daļai iedzīvotāju. Galvenais, kā mums nebūs sejas, kas sevi Latvijas politikā jau ir aptraipījušas,» tā Sūna. Tomēr saskaņā ar laikrakstā vēstīto ne visi arodbiedrību līderi apstiprina viņa teikto – Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības prezidents Pēteris Krīgers norādījis, ka tie esot Sūnas vārdi un lai viņš par tiem arī atbildot. Arodbiedrību savienība politikā iet negrasoties. Jāatgādina, ka Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības rīkotajā mītiņā Brīvības un solidaritātes fonda vadītājs Atis Lejiņš aicināja dibināt jaunu partiju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turcijas arodbiedrības izsludinājušas streiku, lai protestētu pret policijas brutalitāti, padzenot demonstrantus no Gezi parka. Iepriekš Turcijas iekšlietu ministrs pavēstīja, ka streiks ir nelikumīgs un netiks pieļauts.

Turcijas arodbiedrību konfederācija (DISK) un Sabiedriskā sektora darbinieku arodbiedrību konfederācija (KESK), kas apvieno tūkstošiem biedru, pieprasa, lai tiktu izbeigta policijas vardarbība, kuru likumsargi piemēro pret protestētājiem.

Kopumā streikā piedalās 800 tūkstoši arodbiedrību pārstāvju. Streikotājiem pievienojušies strādnieki, inženieri un ārsti. Arodbiedrību streiks notiek pēc nedēļas nogalē piedzīvotajām sadursmēm demonstrantu un policijas starpā, kas ar jaunu spēku uzvirmoja pēc tam, kad likumsargi padzina Stambulas Gezi parkā esošos protestētājus.

Reaģējot uz arodbiedrību protestiem, Turcijas iekšlietu ministrs Muamers Gillers paziņoja, ka tas ir pretlikumīgs un netiks pieļauts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar mērķi novērst vecu un videi nedraudzīgu vieglo automašīnu reģistrēšanu Latvijā, no 2021.gada 1.janvāra plānots ieviest vieglo automobiļu reģistrācijas nodokli, paredz trešdien Ministru kabinetā (MK) atbalstītie grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā.

Satiksmes ministrija skaidro, ka grozījumu mērķis ir līdzsvarot vieglo automobiļu un kravas automobiļu ar pilnu masu līdz 3500 kilogramiem transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes un to aprēķināšanas kārtību, kā arī noteikt autobusu un kravas automobiļu transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa aprēķināšanas kārtību atbilstoši to dzinēja izmešu līmenim. Tāpat likumprojekts paredz ieviest jaunu vieglo automobiļu reģistrācijas nodokli, ar mērķi novērst vecu un ekoloģiski kaitīgu vieglo automobiļu reģistrēšanu Latvijā.

Vieglo automobiļu reģistrācijas nodokļa likmes ir noteiktas atkarībā no vieglā transportlīdzekļa degvielas tipa. Mērķis ir veicināt "tīro" un energoefektīvo transportlīdzekļu tirgu, ņemt vērā to darbmūža ietekmi uz enerģētiku un vidi, tostarp enerģijas patēriņu un oglekļa dioksīda un noteiktu piesārņotāju - slāpekļa oksīdu, metānu nesaturošo ogļūdeņražu un cieto daļiņu - emisiju apmēru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Par piena kvotu pārsniegšanu dalībvalstīm jāmaksā 221 miljons

, 18.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar provizoriskajiem Eiropas Komisijas aprēķiniem, kuru pamatā izmantotas dalībvalstu ikgadējās deklarācijas, ES dalībvalstīm ir jāveic maksājumi gandrīz 221 miljonu eiro apmērā par šīm valstīm noteikto piena ražošanas kvotu pārsniegšanu 2006./2007. tirdzniecības gadā, Db.lv informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa.

Pagājušajā gadā nodevas apjoms sasniedza 355 miljonus eiro. Septiņas dalībvalstis (Austrija, Kipra, Dānija, Itālija, Vācija, Luksemburga un Nīderlande) ir pārsniegušas piegādes kvotas. Kopumā šīs kvotas pārsniegtas par 773 728 tonnām, par kurām jāmaksā nodeva saistībā ar piegādēm 220,82 miljonu eiro apmērā. Gandrīz 80% no kopējās summas ir par pārprodukciju Itālijā, kura pārsniedza savu kvotu par 6%. Austrija pārsniedza savu kvotu par 3,3%, bet pārējās 5 valstis, kurām piemēro nodevu, pārsniedza kvotu par mazāk kā 1%. Attiecībā uz tiešo tirdzniecību patērētājiem tikai Kipra un Nīderlande ir ziņojusi par noteiktā daudzuma pārsniegšanu kopumā par 420 tonnām, kas veido tiešās tirdzniecības nodevu EUR 120 000 apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Carnikava neplāno atteikties no tūrisma nodevas

LETA, 15.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Carnikavas novada dome neplāno atteikties no tūrisma nodevas iekasēšanas, tomēr nākamgad varētu tikt mainīta tās aprēķināšanas kārtība, pastāstīja novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica.

Jau ziņots, ka Carnikavas novada dome šā gada 25.maijā pieņēma saistošos noteiktumus, kas paredz iekasēt tūrisma nodevu par atpūtnieku un tūristu uzņemšanu. Laika periodā no 1.oktobra līdz 31.aprīlim uzņēmējiem jāmaksā 20 santīmu diennaktī, bet no 1.maija līdz 31.septembrim - 60 santīmu diennaktī par katru par maksu uzņemto atpūtnieku vai tūristu. Par viesu skaitu uzņēmumiem jāatskaitās reizi ceturksnī.

«Pēc Vidzemes tūrisma asociācijas datiem, nevienam no uzņēmumiem nodevas apmērs mēnesī nepārsniedz 60 latu - tā nav summa, par kuru jālauž šķēpi,» norādīja Jurēvica. Pagaidām gan pašvaldības budžetā ieņēmumi no šīs nodevas nav iekasēti. Ņemot vērā, ka daudzas rezervācijas veiktas iepriekš un tās ar atpakaļejošu termiņu aplikt ar nodevu nav iespējams, tad lieli ieņēmumi šogad neesot plānoti.

Komentāri

Pievienot komentāru