Citas ziņas

Nodoklis ēkām liek krist izmisumā biznesam

Madara Fridrihsone; [email protected]; 7084402, 20.02.2007

SIA Solo Rīga direktore Vija Bērziņa, komentējot faktu, ka visstraujāk augusi tieši vecu ēku kadastrālā vērtība un NĪN maksājumi par tām, pieļauj, ka nekustamo īpašumu apsaimniekotāji būs spiesti šīs ēkas nojaukt.

Foto: Ritvars Skuja, DB

Jaunākais izdevums

Uzņēmēji piedzīvojuši nepatīkamu pārsteigumu, saņemot nekustamā īpašuma nodokļa rēķinus par 2007. gadu. Par saimnieciskajā darbībā izmantojamām ēkām maksājumā nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) summas ir ievērojami mainījušās, jo no 2007. gada 1. janvāra tas tiek aprēķināts, par pamatu ņemot ēku kadastrālo, nevis bilances vai inventarizācijas vērtību, kā tas bija iepriekšējos gados.

Db (11.12.2006.) jau vēstīja, ka atsevišķās Latvijas pašvaldībās līdz ar NĪN aprēķināšanas kārtības maiņu, prognozētie nodokļa ieņēmumi pieauguši pat par 5456%, bet dažās samazinājušies par vairāk nekā 90%. Jāņem arī vērā, ka uzņēmēju NĪN maksājumus par saimnieciskajā darbībā izmantotajām ēkām ietekmē ne tikai nodokļa aprēķināšanas kārtības maiņa, bet arī Valsts zemes dienesta aprēķinātās ēku kadastrālās vērtības izmaiņas.

Nepatīkami pārsteigti

Tā, piemēram, SIA Solo Rīga aprēķinātais nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN) par zemi un saimnieciskajā darbībā izmantojamām ēkām Rīgā, Maskavas ielā, pieaudzis par teju 380%, proti, no 5153.97 Ls 2006. gadā līdz

19 567.68 Ls šogad.

"Pērnā gada oktobrī, kad mēs veidojām budžetu šim gadam, tajā tika prognozēts arī NĪN apmērs. Mūsu bizness ir saistīts ar nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un telpu iznomāšanu, ražošanu pārtraucām, jo tā nesa nenormālus zaudējumus. Jau pērnruden paziņojām nomniekiem par nomas maksas palielināšanu par 20% līdz 25%, bet tagad, februārī saņēmām jauno NĪN rēķinu, kur nodoklis pieaudzis par 379.66%. Normālam biznesam šāds nodokļa pieaugums nav paceļams," sašutumu neslēpj SIA Solo Rīga direktore Vija Bērziņa.

Viņa aplēsusi, ka pat tad, ja NĪN likme būtu 0.5%, nevis 1.5% kā pašlaik, ēku kadastrālās vērtības pieauguma iespaidā budžetā maksājamā summa būtu pieaugusi par aptuveni 10%, bet nekustamo īpašumu apsaimniekotāji "maksimāli varētu pacelt ap 30% pieaugumu, nevis četrkārtīgu nodokļa palielinājumu".

"Par to, ka nodokļa pieaugums būs tik ļoti liels, vispār netika runāts," uzsver Solo Rīga direktore.

Līdzīgu viedokli pauž arī SIA Korporatīvie īpašumi valdes priekšsēdētājs Ilmārs Pūciņš: "To, ka NĪN likme būs 1.5%, mēs zinājām jau sen, bet neviens nevarēja prognozēt, ka tik ārkārtīgi strauji tiks palielinātas ēku kadastrālās vērtības. Tās būtībā tika palielinātas uzņēmējiem aiz muguras, pa kluso, tādēļ neviens, veidojot budžetu 2007. gadam, nebija plānojis šādu nodokli. Dažādām ēkām vērtības augušas dažādi - vienai pat desmit reizes, citai sešas reizes, bet nav saprotams, kāpēc tas tā ir."

Arī Rīgas namīpašnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Jānis Jakāns Db atzina, ka jau saņēmis no namīpašniekiem neizpratnes pilnus telefonzvanus par aprēķinātajām NĪN summām. "Tās ir pieaugušas un īpašnieki nevar saprast, kāpēc. Pagaidām grūti spriest, kas notiks, pašlaik mēs redzam tikai pirmos ziediņus," tā J. Jakāns.

NĪN maksājumi pieauguši ne tikai Rīgā. Industriālo parku apsaimniekotāja NP Properties izpilddirektore Elita Moiseja Db norādīja: "Līdz ar jauno NĪN ēkām aprēķināšanas kārtību, industriālo parku attīstītājam NP Properties pašvaldībām būs jāmaksā vairāk nekā 300 000 latus nepilnu 100 tūkstošu latu vietā. Tas ir 3,5 reizes vairāk, salīdzinot ar iepriekš maksāto nekustamā īpašuma nodokli. Visstraujāk nekustamā īpašuma nodoklis palielinājies NP Jelgavas Biznesa Parkam, kas top agrākā RAF teritorijā: no 2000 latiem uz 107 tūkstošiem latu! Industriālajā parkā notiek ievērojami rekonstrukcijas darbi, līdz ar to teritorijā šobrīd darbojas salīdzinoši maz nomnieku. No 111 tūkst.kv.m iznomāti ir tikai 15 000 kv.m. Katrā ziņā tik ievērojamas papildu izmaksas ar esošo nomnieku telpu maksām nespēsim nosegt."

Viņa uzsver, ka vēl lielāku izmaksu kāpuma rezultātā, attīstītāji būs spiesti palielināt arī nomas maksas.

Var nokļūt zem āmura

"Šis gads uzņēmējiem jau tā ir smags - no gada sākuma pieauga cenas elektrībai, gāzei un degvielai, paaugstināti ūdens un kanalizācijas tarifi, minimālā mēnešalga, ir augsta inflācija, tagad vēl tik milzīgs NĪN pieaugums. Mēs esam izģērbti un stāvam vienās apakšbiksēs," teica V. Bērziņa.

Īpašu neizpratni radot fakts, ka ārkārtīgi strauji pieaugusi tieši vecu ēku kadastrālā vērtība - salīdzinājumā ar 2002. gadu SIA Solo Rīga piederošo ēku kadastrālā vērtība palielināta no trim līdz aptuveni sešām reizēm, turklāt Valsts zemes dienests ēkas pēdējo reizi inventarizējis 1997. gadā. "Sanāk, ka ar ēkām ir kā ar labu konjaku - jo ilgāk stāv, jo dārgāk maksā," ironizē SIA direktore.

Pašreizējā situācijā viņa redzot tikai divas izejas -atlaist daļu darbinieku, lai tādējādi atrastu līdzekļus NĪN nomaksai, vai ķerties pie vairāku ēku nojaukšanas. "Iespējams, mēs lūgsim pašvaldbai NĪN atlaidi, citu iespēju nav, jo nodokļus piedzen bezstrīdus kārtībā un, ja tos nesamaksā, var nonākt zem izsoles āmura," tā V. Bērziņa, paužot sašutumu par to, ka pretēji iepriekš solītajam NĪN aprēķināšanas kārtība ir mainīta, nesamazinot nodokļa likmi.

Korporatīvo īpašumu valdes priekšsēdētājs I. Pūciņš pieļauj, ka nāksies tiesāties par aprēķināto NĪN maksājumu, vienlaikus tomēr paužot cerību, ka valstij izdosies atrast kādu citu risinājumu, piemēram, uz laiku samazināt NĪN par saimnieciskajā darbībā izmantotajām ēkām. Savukārt NP Properties izpilddirektore E. Moiseja cer, ka, ņemot vērā industriālo parku devumu pašvaldībām un valstij, valsts varētu panākt soli pretī industriālo parku attīstītājiem un rēķināt nekustamā īpašuma nodokli tikai tām ēkām, kuras ir iznomātas jeb kurās notiek saimnieciskā darbība. Pēc līdzīga principa īpašuma nodoklis tiek jau aprēķināts jaunizveidojamajiem industriālajiem parkiem, īpašuma nodoklis tiek maksāts tikai par reāli apgūto teritoriju.

Jaunais likums iestrēdzis Finanšu ministrijas gaiteņos

Piedāvājumas ieviest Latvijā diferencētu nekustamā īpašuma nodokļa likmi nav guvis koalīcijas partiju politiķu atbalstu.

Finanšu ministrs Oskars Spurdziņš (Tautas partija) Db informēja, ka Finanšu, Tieslietu un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju kopīgi ar pašvaldībām un nevalstiskajām organizācijām izstrādātais piedāvājums no 2008. gada 1. janvāra ieviest Latvijā diferencētu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi nav guvis pašreizējās valdošās koalīcijas politiķu atbalstu. Nodokļa likme, saskaņā ar darba grupas piedāvājumu, varētu svārstīties no 0.1% līdz 1.5%. "Koalīcijai bija iebildumi pret to, ka pašvaldības varētu būt noteicējas par konkrētu nodokļa likmi," atzina O. Spurdziņš.

Baidījās kāpuma

Viņš stāsta, ka Finanšu ministrija turpina darbu pie jaunā likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli", taču atturas prognozēt, cik liela varētu būt NĪN likme.

Db jau vairākkārt (piem., 15.02.2006.) vēstījis, ka pirms gada valdība nolēma uz gadu, proti, no 2007. gada 1. janvāra uz 2008. gada 1. janvāri, atlikt aktualizēto zemes kadastrālo vērtību spēkā stāšanos Rīgā un Jūrmalā, jo Valsts zemes dienesta aplēses liecināja, ka tas izraisītu dramatisku NĪN maksājumu kāpumu. Piemēram, daudzdzīvokļu apbūves zonās Rīgā zemes kadastrālā vērtība, uz kuru balstoties tiek aprēķināts NĪN, pieaugtu par 786%, bet Jūrmalā - par 554%, bet atsevišķām nekustamā īpašuma lietošanas mērķa grupām nodoklis pieaugtu pat par 1167%.

Valdība toreiz nolēma, ka līdz 2008. gada 1. janvārim ir nepieciešams izstrādāt jaunu likumu "Par nekustamā īpašuma nodokli", paredzot pašvaldībām plašākas tiesības lemt par nodokļa atlaižu piemērošanu. Darba grupā, kas vērtēja nepieciešamās NĪN likumdošanas izmaiņas un tika apsvērta arī ideja ieviest ar šo nodokli neapliekamo minimumu, kurš gan tiktu piemērots tikai dzīvojamām mājām, taču vēlāk darba grupa vienojās par to, ka nodokļa likme tiks diferencēta un pašvaldībām būs tiesības lemt par konkrētas likmes piemērošanu attiecīgās pašvaldības teritorijā. Tomēr kopš jaunās valdības izveidošanas NĪN politikas izmaiņas valdībā nav apspriestas.

Esot par vēlu

Komentējot uzņēmēju sašutumu par straujo NĪN maksājumu pieaugumu par saimnieciskajā darbībā izmantojamajām ēkām, O. Spurdziņš teica: "Tagad nav ko šokēties, uzņēmēji paši daļēji vainīgi, ka savlaicīgi neinteresējās pašvaldībā par to, cik liels NĪN būs jāmaksā. Ēku prognozēto kadastrālo vērtību uzņēmēji varēja atrast internetā un interesēties par nodokļa atlaidēm. Tagad jau ir par vēlu, jo jaunie NĪN ieņēmumi jau paredzēti pašvaldību budžetos."

Finanšu ministrs gan pieļauj, ka arī pašām pašvaldībām vajadzējis aktīvāk informēt nodokļu maksātājus par gaidāmajām NĪN maksājumu apmēra izmaiņām, tomēr norāda, ka šogad uzņēmējiem, visticamāk, nāksies maksāt NĪN tādā apmērā, kāds norādīts saņemtajos nodokļa rēķinos.

Db jau vairākkārt (piem., 16.12.2005.) vēstījis, ka savulaik uzņēmēji aktīvi iestājās par to, lai NĪN par saimnieciskajā darbībā izmantojamām ēkām tiktu aprēķināts, par pamatu ņemot ēku kadastrālo vērtību. Minētās NĪN aprēķināšanas kārtības izmaiņas vairākkārt tika atliktas, bet 2003. gadā, kad Saeima nolēma tās atlikt līdz 2007. gada 1. janvārim, no likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" tika svītrota norma, kas paredzēja NĪN likmi samazināt no pašreizējiem 1.5% līdz 1% no kadastrālās vērtības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā pagaidām ievērojams šķidro kristālu ekrānu (LCD) televizoru cenu kritums nav gaidāms, lai arī pasaulē, pieprasījumam pēc tiem krītoties, samazinās arī cenas, šodien raksta laikraksts Dienas bizness.Latvijā LCD televizoru cenas varētu krist vien par 10%

Tuvāk Ziemassvētkiem, par aptuveni 10%, Latvijā varētu samazināties Samsung televizoru cenas, Db norādīja Samsung Electronics Baltics TV produktu menedžeris Dzintars Silgals. Šobrīd šķidro kristālu ekrānu televizoriem (LCD) 32 collu ekrāna televizoru cena ir aptuveni 350 lati, bet, pēc cenu krituma, klienti televizoru varētu iegādāties par apmēram 320 latiem. "Latvijā pirms Ziemassvētkiem ir gaidāmas atlaides," Db atzīmēja arī SIA LG Electronics Latvia Sabiedrisko attiecību menedžere Zane Pudāne. Viņa gan uzsvēra, ka atlaides vairāk esot atkarīgas no mazumtirgotājiem, kas nosaka preču sortimenta uzcenojumu veikalos. Savukārt LG Electronics kā vairumtirgotājs, cenas krasi samazināt neplānojot, norādīja Z. Pudāne.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Tendences nekustamā īpašuma tirgū: «Krasta rajona» jeb Maskavas forštates sērijveida ēkas

Sagatavojusi Lelde Petrāne, 20.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īres maksa sērijveida dzīvokļiem Maskavas forštatē pēdējo četru gadu laikā ir palielinājusies par 15%, bet iegādes cena par kvadrātmetru – par 31%, liecina nekustamo īpašumu aģentu platformas "Big Bang Realty" un programmatūras un datu analīzes uzņēmuma "D.Vision" pētījums.

Maskavas forštate ir apkaime, ko norobežo Daugava, Aizkraukles virziena dzelzceļš un Dienvidu/Slāvu tilts. Tātad, piemēram, 467. sērijas ēku komplekss, kas atrodas uz rietumiem no Slāvu tilta (tā saucamais “Krasta masīvs”), ir pieskaitāms Maskavas forštatei, taču t/c “Akropole” ir pieskaitāma Ķengaragam. Maskavas forštates apkaime ir diezgan liela (759,4 ha) un nav viendabīgi apbūvēta. Sērijveida daudzdzīvokļu ēkas lielākoties koncentrējas tuvāk tās dienvidaustrumu robežai. Iespējams, tieši tāpēc populārajos sludinājumu portālos teritorijai mēdz piešķirt atsevišķu nosaukumu – “Krasta rajons”, tomēr - tāpat kā “Krasta masīvs” - šie nav oficiālie nosaukumi un Rīgas kartē īstenībā neeksistē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada 1. janvāra mazākais automašīnu nodoklis, kas būs jāmaksā jaunu mazlitrāžas automašīnu īpašniekiem, būs tikai 36 Ls, savukārt lielu limuzīnu pircējiem automašīnu nodoklī nāksies samaksāt pat 1750 Ls.

Proti, no 2010. gada 1. janvāra vieglo automašīnu un motociklu nodoklis jaunām automašīnām, kas tiek reģistrētas Latvijā, tiks aprēķināts, par pamatu ņemot oglekļa dioksīda jeb CO 2 izmešu daudzumu.

Vieglo automašīnu un motociklu nodokļa likuma grozījumi, kuri šodien izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē paredz, ka, jo lielāks ir konkrētās automašīnas apstiprinājuma sertifikātā norādītais CO 2 izmešu daudzums uz 1 km, jo lielāks nodoklis būs jāmaksā šo automašīnu reģistrējot.

Automobiļiem ar CO 2 izmešu daudzumu līdz 120 gramiem uz vienu kilometru nodoklis būs 0.3 Ls par katru gramu, bet automobiļiem ar CO 2 izmešu daudzumu virs 350 gramiem uz vienu kilometru – 5 Ls par katru gramu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Cigarešu paciņa sadārdzināsies par desmit santīmiem, degvielas cena - par 2,44 santīmiem litrā

Lelde Petrāne, 24.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieaugot nodokļiem, Finanšu ministrija aprēķinājusi, ar cik lielu cenu kāpumu jārēķinās Latvijas iedzīvotājiem, kuri iegādājas benzīnu un cigaretes.

Kā norāda ministrija, ja pieņem, ka visi pārējie cigarešu cenu ietekmējošie faktori paliek nemainīgi, paaugstinot akcīzes nodokli cigaretēm, vienas cigarešu paciņas (20 cigaretes) cena varētu palielināties aptuveni par 10 santīmiem, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (bez PVN palielinājums ir par 8 santīmiem). Vienas cigaretes cena varētu palielināties par 0,5 santīmiem, ieskaitot PVN.

Savukārt, ja pieņem, ka visi pārējie cenu ietekmējošie faktori paliek nemainīgi, paaugstinot akcīzes nodokli benzīnam par 2 santīmiem litrā, degvielas cena varētu palielināties par 2,44 santīmiem litrā, ieskaitot PVN.

Gan attiecībā uz benzīnu, gan cigaretēm ministrija norāda, ka «nodokļu paaugstināšana ne vienmēr nozīmē arī attiecīgu ietekmi uz cenu izmaiņām. Ja visi citi faktori samazina cenu, tad, paaugstinot nodokli, cena var palikt nemainīga vai pat samazināties. Pastāv arī iespēja, ka, paaugstinoties nodoklim, lai cena paliktu nemainīga, respektīvi, izmaiņas negatīvi neietekmētu patēriņa pieprasījumu, par nodokļa paaugstinājumu vai tā daļu uzņēmēji var arī attiecīgi samazināt savu peļņas daļu.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Precizētas minimālās energoefektivitātes prasības apkurei jaunbūvēm, atjaunojamām un pārbūvējamām ēkām

Žanete Hāka, 10.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets šā gada 10.novembra sēdē apstiprināja grozījumus ēku energosertifikācijas noteikumos, ar kuriem tiek precizētas ēku energoefektivitātes klases, kā arī noteiktas pieļaujamās prasības energoefektivitātes rādītājam apkurei jaunbūvēm, atjaunojamām un pārbūvējamām dzīvojamām un nedzīvojamām ēkām, informē Ekonomikas ministrija.

Pieļaujamās prasības jaunbūvēm, atjaunojamām un pārbūvējamām ēkām izstrādātas tā, lai tās būtu izpildāmas Latvijas būvnormatīvā LBN 003-15 Būvklimatoloģija noteiktajai Alūksnes apkures sezonas klimata zonai. Tāpat noteikumos ir iekļauts papildu kritērijs, kas atvieglo prasību sasniegšanu ēkām, kam vidējais apkurināmās platības telpu augstums pārsniedz 3,5m.

Lietuvas un citu ES dalībvalstu pieredze, kā arī Ekonomikas ministrijas veiktie aprēķini parāda, ka noteikumos noteiktais ēkas energoefektivitātes rādītājs apkurei 30 kWh uz kvadrātmetru gadā gandrīz nulles enerģijas patēriņa ēkām, atsevišķiem ēku tipiem ir grūti sasniedzams un nav ekonomiski pamatots. Tādēļ grozījumos ir atsevišķi izdalīta Gandrīz nulles enerģijas ēkas klase un A klase, palielinot robežlielumu energoefektivitātes rādītājam apkurei gandrīz nulles enerģijas ēkām un A klasei, un nosakot robežlielumu dzīvojamām ēkām - ne vairāk kā 40 kWh uz kvadrātmetru gadā, nedzīvojamām ēkām – ne vairāk kā 45 kWh uz kvadrātmetru gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Samazinātā PVN likme mākslīgi ierobežos inflāciju

Pēteris Avotiņš, a/s Goldinvest Asset Management padomes priekšsēdētājs, 09.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kas ir pievienotās vērtības nodoklis? Ja atbild no ekonomisko teoriju viedokļa – tas ir patēriņa nodoklis. Ja no uzņēmēju viedokļa – nodoklis, kas sagādā visvairāk galvassāpes.

Iespējams, ka, no nodokļu administratoru jeb Valsts Ieņēmumu dienesta puses, tas ir visvairāk krāpšanās riskam pakļautais nodoklis. Nav nevienam noslēpums par PVN «shēmotāju» darbības apjomiem – vismaz reizi mēnesī vai divos masu saziņas līdzekļos tiek ziņots par kārtējā grupējuma aizturēšanu, kas ilgāku vai īsāku laika periodu ir izkrāpuši no valsts naudu pārmaksātā PVN veidā.

Kontekstā ar valdības paziņojumiem par PVN likmes samazināšanu, rodas pārdomas gan par to, kādēļ jāsamazina PVN un ko tas dos tautsaimniecībai, gan par to, kādēļ vispār vajadzīgs tāds nodoklis.

Riskēšu izpelnīties pārmetumus no ekonomikas korifeju un ekspertu puses, taču, manuprāt, pievienotās vērtības nodoklis ir viens no nejēdzīgākajiem nodokļiem, kas var būt. Šis ir tas nodoklis, kura nepieciešamību un noderīgumu izskaidrot uzņēmējiem un vienkāršiem cilvēkiem ir visgrūtāk. Saprotams ir darbaspēka nodoklis – no tā jāsedz sociālā budžeta vajadzības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas Finanšu ministrija ierosina no nākamā gada 1.jūlija ieviest automašīnu nodokli.

Ministrijas plānā piedāvāti divi nodokļa aprēķina modeļi. Šaurā aprēķina modelis paredz nodokli, kurā tiek ņemta vērā nodokļa bāzes daļa, ogļskābās gāzes izmeši un automobiļa vecums, savukārt paplašinātajā aprēķina modelī vēl tiek ņemta vērā arī dzinēja jauda un transportlīdzekļa masa.

Galīgo nodokļa aprēķina modeli ministrija sagatavos pēc situācijas izpētes un viedokļu noskaidrošanas. Izraudzīto nodokļa aprēķina modeli plānots publiskot rudenī un likumu par jauno nodokli pieņemt līdz gada beigām, lai tas stātos spēkā 2024.gada 1.jūlijā un augustā pirmo reizi nodoklis būtu jāmaksā par pusgadu.

Nodoklis būs saistīts ar automašīnu, tādējādi tas būs jāmaksā par katru īpašumā vai līzingā esošu automobili. Kopējo nodokli veido automašīnas reģistrācijas maksa un ikgadējs nodoklis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pieņemts EM likumprojekts "Ēku energoefektivitātes likums"

, 26.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 26.jūnijā, Ministru kabineta sēdē apstiprināts Ekonomikas ministrijas sagatavotais likumprojekts "Ēku energoefektivitātes likums". Attiecīgais likumprojekts paredz Latvijā ieviest energosertifikāciju esošajām ēkām un jaunbūvēm.

Likumprojekts paredz veicināt taupīgu enerģijas lietošanu ēkās un samazināt oglekļa dioksīda emisiju. Ieviešot likumprojektu, sabiedrība tiks nodrošināta ar informāciju par ēku energoefektivitāti un ieteicamajiem energoresursu taupības pasākumiem. Ēkas īpašnieks tiks nodrošināts ar informāciju par ēkas energoefektivitāti un enerģijas patēriņu ēkas ekspluatācijas laikā.

Attiecīgais likums paredz, ka ēkas energosertifikāts nepieciešams nododot ēku ekspluatācijā, kā arī ēku pārdodot, izīrējot vai iznomājot. Pārejas noteikumos paredzēts, ka ēkām, kas nodotas ekspluatācijā līdz 2008. gada 31. decembrim, prasības par energosertifikātu varēs nepiemērot, ja tam piekritīs līgumslēdzējas puses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pieņemts Ēku energoefektivitātes likums

, 26.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 26.jūnijā, Ministru kabineta sēdē apstiprināts Ekonomikas ministrijas sagatavotais likumprojekts Ēku energoefektivitātes likums, kas paredz Latvijā ieviest energosertifikāciju esošajām ēkām un jaunbūvēm. Likums paredz, ka ēkas energosertifikāts nepieciešams nododot ēku ekspluatācijā, kā arī ēku pārdodot, izīrējot vai iznomājot.

Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas sniegto informāciju likumprojekts paredz veicināt taupīgu enerģijas lietošanu ēkās un samazināt oglekļa dioksīda emisiju. "Ieviešot likumprojektu, sabiedrība tiks nodrošināta ar informāciju par ēku energoefektivitāti un ieteicamajiem energoresursu taupības pasākumiem. Ēkas īpašnieks tiks nodrošināts ar informāciju par ēkas energoefektivitāti un enerģijas patēriņu ēkas ekspluatācijas laikā," skaidro ministrija.

Attiecīgais likums paredz, ka ēkas energosertifikāts nepieciešams nododot ēku ekspluatācijā, kā arī ēku pārdodot, izīrējot vai iznomājot. Pārejas noteikumos paredzēts, ka ēkām, kas nodotas ekspluatācijā līdz 2008. gada 31. decembrim, prasības par energosertifikātu varēs nepiemērot, ja tam piekritīs līgumslēdzējas puses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Finanšu ministrija rosina samazināt NĪN likmi

, 26.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai novērstu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) sloga palielināšanu iedzīvotājiem, Finanšu ministrija rosina samazināt nodokļa likmi. Pēc iepazīšanās ar ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par priekšlikumiem NĪN politikas plānošanai, otrdien, 26. jūnijā, Ministru kabinets (MK) uzdeva Finanšu ministrijai sagatavot atbilstošus grozījumus likumā par NĪN.

Finanšu ministrija nodokļa sloga pieauguma ierobežošanai ir sagatavojusi priekšlikumu samazināt nodokļa likmi, nosakot to 1% apmērā. Tāpat ministrija ierosina noteikt 2008.gadam paredzētā nodokļa apmēra pieauguma ierobežojumu visiem nodokļa maksātājiem 25% apmērā, salīdzinājumā ar iepriekšējam taksācijas gadam aprēķināto (ja nav mainījies ar NĪN apliekamais objekts).

NĪN sloga palielināšanās būtu sagaidāma ar nākamo gadu. Atbilstoši Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumam un MK 2006.gada 18.aprīļa noteikumiem Nr.305 "Kadastrālās vērtēšanas noteikumi" Valsts zemes dienests (VZD) ir izstrādājis vairākus noteikumu projektus, kuri paredz nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību bāzes aktualizāciju un kuriem jāstājas spēkā ar 2008.gada 1.janvāri. VZD ir aprēķinājis, ka zemes kadastrālā vērtība pieaugs visā valstī:

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Vienojas mazināt īpašuma nodokļa slogu

, 26.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Finanšu ministrijas informatīvajā ziņojumā iekļautos priekšlikumus nekustamā īpašuma nodokļa pilnveidošanai, ar mērķi novērst būtisku nekustamā īpašuma nodokļa sloga palielināšanu iedzīvotājiem.

Pēc iepazīšanās ar ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par priekšlikumiem NĪN politikas plānošanai, otrdien, 26. jūnijā, Ministru kabinets (MK) uzdeva Finanšu ministrijai sagatavot atbilstošus grozījumus likumā par NĪN.

Finanšu ministrija nodokļa sloga pieauguma ierobežošanai ir sagatavojusi priekšlikumu samazināt nodokļa likmi, nosakot to 1% apmērā. Tāpat ministrija ierosina noteikt 2008.gadam paredzētā nodokļa apmēra pieauguma ierobežojumu visiem nodokļa maksātājiem 25% apmērā, salīdzinājumā ar iepriekšējam taksācijas gadam aprēķināto (ja nav mainījies ar NĪN apliekamais objekts).

NĪN sloga palielināšanās būtu sagaidāma ar nākamo gadu. Atbilstoši Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumam un MK 2006.gada 18.aprīļa noteikumiem Nr.305 „Kadastrālās vērtēšanas noteikumi” Valsts zemes dienests (VZD) ir izstrādājis vairākus noteikumu projektus, kuri paredz nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību bāzes aktualizāciju un kuriem jāstājas spēkā ar 2008.gada 1.janvāri. VZD ir aprēķinājis, ka zemes kadastrālā vērtība pieaugs visā valstī:

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saplok arī Rīgas rajona megadarījumu skaits

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 02.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu megadarījumu skaits šogad saplacis arī Rīgas rajonā: ja pagājušā gada jūlijā-decembrī šeit bija fiksēti vismaz 45 darījumi, kuru summa sasniedza vai pārsniedza pusmiljonu latu, šā gada pirmajā pusgadā tādu bijis tikai 26.

Šis noplakums tiek skaidrots dažādi. Vēl pirms pusgada nekustamo īpašumu jomas eksperti pārliecināti apgalvoja, ka projektu attīstītāji sākuši novērtēt nekustamā īpašuma attīstības potenciālus arī ārpus Rīgas centra, līdz ar ko prognozējama arvien aktīvāka skatīšanās reģionu virzienā.

Tomēr šī skatīšanās izrādījusies diezgan neliela: virkne pazīstamu attīstītāju iespaidīgas zemes platības Jelgavā, Ādažos, Carnikavā, Salaspilī, Ķekavā, Baložos, Ogrē, Ikšķilē gan no to denacionalizētājiem, gan atsevišķos gadījumos arī pārpircējiem iegādājušies jau iepriekšējos pāris gados.

Savukārt jauna attīstītāju masa vietā nav nākusi – pārspīlētas izrādījušās bažas par lietuviešiem un igauņiem, kas izpirkšot visas perspektīvās teritorijas. Turklāt visu pirmo pusgadu lielāks pieprasījums bijis pēc Pierīgas zemesgabaliem ar jau ar saskaņotiem projektiem; savukārt Pierīgas zemnieku saimniecību un denacionalizētāju, no kuriem lielas platības būtu iespējams iegādāties salīdzinoši lēti, faktiski vairs nav palicis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sagatavoti jauni saistošie noteikumi par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību

, 29.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja šodien akceptēja sagatavoto saistošo noteikumu projektu "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā".

Saistošo noteikumu projektā noteikts, kādā kārtībā un apjomā piešķir nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus konkrētām nodokļa maksātāju kategorijām par Rīgas pašvaldības administratīvajā teritorijā esošo nekustamo īpašumu - zemi un ēkām; ka nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju atbilstību saistošo noteikumu nosacījumiem izvērtē un lēmumu par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanu pieņem Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvalde.

Atvieglojumi piešķirami personām, kurām ar Rīgas priekšpilsētas (rajona) Sociālā dienesta lēmumu piešķirts trūcīgas personas statuss - 90 %; personām, kurām ar Rīgas priekšpilsētas (rajona) Sociālā dienesta lēmumu piešķirts maznodrošinātas personas statuss - 70 %; personām par ēkām, kas atzītas par valsts aizsargājamo kultūras pieminekli, ja sabiedrībai tās ir pieejamas no publiskās ārtelpas un tiek saglabātas atbilstoši Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas norādījumiem - 50%; personām par ēkām, kas atzītas par pilsētvides kultūrvēsturisko vērtību veidojošo vēsturisko apbūvi, kurai noteikta kultūrvēsturiski nozīmīga, autentiska apbūves fronte, ja sabiedrībai tās ir pieejamas no publiskās ārtelpas un tiek saglabātas atbilstoši Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas norādījumiem - 25%; personām par zemi, kas ietilpst īpaši aizsargājamo dabas teritoriju kategorijā - dabas liegums vai dabas parka "Piejūra" dabas lieguma zonā (lietošanas tiesību aprobežojums nostiprināts zemesgrāmatā), ja nekustamais īpašums tiek apsaimniekots atbilstoši īpaši aizsargājamo dabas teritoriju normatīvo aktu prasībām un ir publiski pieejams - 90%; personām par zemi, kas tiek izmantota pirmskolas izglītības iestādes vajadzībām - 70%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlaments (EP) otrdien pieņēma pasākumu plānu, kuri palielinās ēku renovācijas tempu un palīdzēs samazināt energopatēriņu un siltumnīcefekta gāzu emisijas, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Viņš norāda, ka ierosināto Ēku energoefektivitātes direktīvas grozījumu mērķis ir līdz 2030.gadam ievērojami samazināt siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisijas un energopatēriņu Eiropas Savienības (ES) būvniecības nozarē un padarīt šo nozari klimatneitrālu līdz 2050.gadam. Ar šiem noteikumiem iecerēts palielināt ēku renovācijas tempu un uzlabot informācijas apmaiņu par energoefektivitāti.

EP deputāti prasa, lai visas jaunās ēkas jau no 2028.gada būtu bezemisiju ēkas. Savukārt jaunām ēkām, kuru īpašnieces vai lietotājas ir valsts vai pašvaldību iestādes, šis termiņš jānosaka 2026.gadā. EP tāpat prasa jaunās ēkas līdz 2028.gadam aprīkot ar saules enerģijas tehnoloģijām, ja tas būs tehniski iespējams un rentabli, bet dzīvojamās ēkas, kurās notiek lieli renovācijas darbi,- līdz 2032.gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Papildināta - Par neatbilstošu Satversmei atzīst tikai Solidaritātes nodokļa likuma normu par likmēm

LETA, 19.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satversmes tiesa (ST) šodien par neatbilstošu Satversmei atzina tikai vienu no piecām apstrīdētajām Solidaritātes nodokļa likuma normām - 6.pantu, kas nosaka nodokļa likmes, savukārt paša nodokļa ieviešana atsevišķai personu grupai neesot vienlīdzības principa pārkāpums, jo likumdevēja pienākums ir veidot solidāru un taisnīgu nodokļu sistēmu, kas būtu vērsta uz sociālekonomisko atšķirību izlīdzināšanu un valsts ilgtspējīgu attīstību.

Papildināta visa ziņa

ST atzina, ka Solidaritātes nodokļa likuma 6.pants, kas nosaka nodokļa likmes, neatbilst vienlīdzības principam, tādējādi tas pārkāpj Satversmes 91.pantu. Pants atzīts par spēkā neesošo no 2019.gada 1.janvāra, lai dotu valdībai laiku izstrādāt alternatīvu risinājumu, neradot problēmas valsts budžetam. ST norādīja, ka normas tūlītēja atcelšana, kamēr nav stājies spēkā jauns normatīvais regulējums, nav iespējama, jo plānoto nodokļu ieņēmumu izpilde ir tieši saistīta ar valsts iespējām veikt savas funkcijas, tādējādi tiktu apdraudēta sabiedrības labklājība un drošība.

Solidaritātes nodokļa likuma 6.pants nosaka, ka nodokļa likme atbilst obligāto iemaksu likmei, kas noteikta saskaņā ar likuma «Par valsts sociālo apdrošināšanu» 18.pantu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Dienas tēma: Latvijas «bagātnieks» Eiropā nekotējas

Māris Ķirsons, Sanita Igaune, 09.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī turīgo iedzīvotāju ienākumi ne vienā vien Eiropas valstī tiek aplikti ar papildu nodokli, tomēr tā apmērs procentuālā izteiksmē ir neliels, bet apliekamās summas ievērojami lielākas par tām, kuras plāno aplikt Latvijā

To rāda a/s BDO Latvia pētījums. «Eiropā ir divu veidu īpašie ienākuma – solidaritātes un bagātības – nodokļi,» pētījuma rezultātu rāda nodokļu eksperte un a/s BDO Latvia valdes priekšsēdētāja Marina Bičkovska. Viņa atzīst, ka solidaritātes un bagātības nodokļiem būtiski atšķiras apliekamā bāze, tajā pašā laikā šo nodokļu būtība neatšķiras, proti, tas ir nodoklis uz bagātību, izņemot atsevišķas valstis, kur solidaritātes nodoklis ir ieviests uz noteikto termiņu un speciāliem mērķiem, piemēramm, dabas stihiju radīto zaudējumu kompensācijai. «Solidaritātes nodoklis ir ieviests Vācijā, Itālijā, Portugālē, Čehijā, kā arī Bosnijā un Hercegovinā, savukārt bagātības nodoklis ir Francijā, Lihtenšteinā, Šveicē, Norvēģijā, Spānijā, tomēr neviena no šiem nodokļiem nav nedz Igaunijā, nedz arī Lietuvā,» skaidro M. Bičkovska. Viņa gan norāda, ka vairākumā no Eiropas valstīm solidaritātes un bagātības nodoklis ir līdzās jau šo valstu ienākuma nodokļa diferenciācijai, kur jau tāpat augstākās likmes ir 40- 45% apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

1500 Ls par dzīvi privātmājā

Valdis Vikmanis, Db, 19.08.2009

Viens no darba variantiem paredz, ka par katru virsnormas m2 vajadzētu maksāt 10 – 20 Ls gadā, tātad Rīgā 70 m2 trīsistabu dzīvoklim nekustamā īpašuma nodoklis varētu būt 200 —400 Ls. Savukārt privātmājām šis slieksnis var būt pat vēl augstāks — pat līdz 30 Ls/m2. Tātad privātmājai 150 m2 platībā nodoklis jau varētu sasniegt 500 — 1500 Ls gadā. Turklāt kopējā platībā ieskaitīs gan pagrabu, gan kurtuvi, gan malkas glabātuvi un garāžu zem mājas.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma nodoklis mājokļiem, ko paredzēts ieviest jau ar 2010. gadu ir bumba ar laika degli, kura no cilvēku maciņiem mēģinās izvilkt labākajā gadījumā pāris simtus Ls, bet sliktākajā gadījumā pat vairākus tūkstošus Ls.

(papildināta pēdējā rindkopa)

Kā ziņots, plānotajā nodoklī valdība cer savākt ap 70 milj. Ls. Tādējādi ikkatram Latvijas iedzīvotājam vidēji šajā nodoklī vajadzētu maksāt ap 33 Ls gadā, bet, piemērojot atlaides pensionāriem, bērniem un maznodrošinātiem vai arī neapliekamo minimumu (40 m2 dzīvokļiem un 80 m2 mājām) vienam maksātājam jau vajadzētu maksāt vismaz 70 — 80 Ls— 100 Ls, tātad ģimenei - vismaz 150 — 200 Ls. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis LNT raidījumā 900 sekundes norādīja, ka neapliekamais minimums tomēr tiek plānots lielāks, attiecīgi 50 un 100 m2.

Truklāt mājokļa nodokļa aprēķinā netiks ņemts vērā, cik konkrētajā mājvietā ir iedzīvotāju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novembrī neremontētu sērijveida dzīvokļu vidējā cena bija 1035 eiro par kv.m (oktobrī 1 089 eiro par kv.m). 1 un 2 - istabu dzīvokļiem tā bija 1 067 eiro par kv.m, bet 3 un vairāk istabu dzīvokļiem – 1 005 eiro par kv.m. Salīdzinot ar oktobri, cenas ir samazinājušās par 4.9%, bet, salīdzinot ar 2007. gada novembri – par 32%, liecina Ober-Haus nekustamā īpašuma tirgus pārskats.

Salīdzinot savstarpēji mikrorajonu cenas, dārgākie dzīvokļi joprojām ir Teikā – 1 205 eiro par kv.m un Āgenskalnā – 1 132 eiro par kv.m. Zemākās ir Bolderājā – 878 eiro par kv.m un Vecmīlgrāvī – 957 eiro par kv.m. Aptuveni trešdaļai mikrorajonu dzīvokļiem vidējā cena ir zem 1 000 eiro par kv.m.

Kopumā nekustamo īpašumu piedāvājums tirgū ir sācis samazināties. Ir pārdevēji, kuri savu īpašumu nevēlas pārdot šobrīd un labprāt nogaida, kad dzīvokļu cenas atkal atradīsies pieaugošā pozīcijā, un ir pārdevēji, kas savu dzīvokli piedāvā tirgū par ļoti zemu cenu. Šādu pārdošanas situāciju varētu nosaukt par izmisuma cenu. Tas galvenokārt izskaidrojams ar iedzīvotāju kredītu slogu un vājo finansiālo stāvokli. Savukārt cilvēki, kam ir savs finansiālais uzkrājums, kā vienu no variantiem izvēlas to ieguldīt nekustamā īpašuma iegādē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd viena no sabiedrības aktualitātēm ir jautājums par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu dzīvojamām ēkām, kas Finanšu ministrijas (FM) piedāvātā risinājuma rezultātā jau ievērojami pārsniedz publiskajā telpā diskutētās nodokļa reformas robežas un akceptēšanas gadījumā var atstāt ļoti būtisku ietekmi ne tikai uz maksājumu lielumu, bet arī uz Latvijas nekustamā īpašuma īpašnieku kopumu.

1. Šajā gadījumā to plāno veikt pašu vēlētais parlaments un tā ieceltā valdība;

2. Ja plašsaziņas līdzekļos politiķu paustie mērķi ir patiesi, tad nav pārliecības par to, ka viņi paši ir pietiekami iedziļinājušies izskatāmajā jautājumā.

3. Šobrīd sabiedrībā ir kāda visai ietekmīga grupa, kuras interesēs ir panākt rosību nekustamā īpašuma tirgū. Viena no pārbaudītām metodēm ir nesamērīgi nodokļi.

Vispirms par dažiem mītiem:

Pirmais mīts: pēc māju kadastrālās vērtības (KV) var noteikt, cik bagāti ir īpašnieki.

Patiesībā ēku KV netiek atvasinātas no to greznuma, lepnuma, svaiguma, materiālu dārdzības, īpašnieku turīguma un tamlīdzīgiem parametriem, bet, galvenokārt, no zemes kadastrālās vērtības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pašvaldības identificējušas 6421 ēku, papildinot nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju sarakstu

Lelde Petrāne, 27.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pateicoties pašvaldību aktivitātei, iesniedzot ēku deklarācijas, Kadastra reģistrs kopš jūlija ir papildināts ar 6421 ēku, kas bija uzbūvētas, taču īpašnieki nebija rosinājuši to reģistrāciju Kadastrā un par tām netika maksāts nekustamā īpašuma nodoklis - jau nākamgad visiem šo ēku īpašniekiem nodoklis būs jāmaksā.

Iepriekš šo ēku īpašniekiem no nodokļa maksāšanas izdevās izvairīties, nepildot Kadastra likumā noteikto pienākumu – reģistrēt ēkas, savukārt pašvaldībām ēku ierakstīšana Kadastra reģistrā prasīja ar iekasējamā nodokļa apmēru nesamērojamus finansiālos resursus, informē Valsts zemes dienests. Reģistrējot ēkas uz deklarācijas pamata, tām tiek aprēķināta maksimāli iespējamā kadastrālā vērtība, jo deklarācijā netiek fiksēti parametri, kas kadastrālo vērtību pazemina.

Ministru kabineta noteikumi Nr.263 Kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas noteikumi, kas ļauj uz pašvaldības būvvaldes sastādītas deklarācijas pamata ierakstīt īpašumus Kadastra reģistrā, stājās spēkā šā gada maijā, taču tikai jūlijā tika reģistrētas pirmās 14 ēkas. Tādējādi līdz 14.decembrim jeb laikā, kad Valsts zemes dienests nepiemēroja maksu par šo ēku reģistrāciju, pašvaldības reģistrējušas 6421 ēku, vislielākā aktivitāte bijusi decembrī, kad iesniegtas deklarācijas par 4651 ēku, un novembrī, kad iesniegtas 1323 deklarācijas. Ņemot vērā pašvaldību lielo aktivitāti, Valsts zemes dienests ir radis iespēju arī nākamgad zināmu skaitu ēku ierakstīt Kadastra reģistrā uz pašvaldību deklarāciju pamata, nepiemērojot samaksu par šo pakalpojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs mēnešu termiņa Euribor likme turpināja krist arī trešdien, kad tā sasniedza kārtējo visu laiku zemāko līmeni – šoreiz minētā likme samazinājās jau līdz 0.694 % (no 0.699 % otrdien).

Zemākos līmeņos slīdēja arī garāka termiņa Euribor likmes. Tā sešu mēnešu Euribor samazinājās līdz 0.992 % (0.995 % otrdien), savukārt gada termiņa Euribor saruka līdz 1.246 % (1.249 % otrdien).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

27. oktobra rītā jēlnaftas cena decembra piegādēm Ņujorkas biržā bija 63.15 ASV dolāri par barelu, kas ir par 1.00 dolāru mazāk nekā 24. oktobrī biržas slēgšanas brīdī. Šī ir zemākā jēlnaftas cena pēdējo 17 mēnešu laikā.Naftas cena turpina krist

Neskatoties uz to, ka Naftas eksportētājvalstu organizācija (OPEC) pagājušajā nedēļā nolēma samazināt naftas ražošanas apjomus, investoriem joprojām lielākas bažas rada globālais ekonomiskās attīstības panīkums, kas atstāj negatīvu ietekmi un globālo pieprasījumu pēc jēlnaftas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Īpašuma nodokļa šokam lavīnas efekts

Madara Fridrihsone, 02.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēju sašutums, saņemot nekustamā īpašuma nodokļa rēķinus, aug - negaidītā apmērā nodoklis pieaudzis dažādiem uzņēmumiem.

Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības uzņēmumu asociācija un Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija (LDTA) jau vērsušās pie ministrijām, brīdinot, ka NĪN maksājumu pieaugums var veicināt ražošanas uzņēmumu pārcelšanu uz citām valstīm, kā arī kārtējo cenu kāpumu dažādās nozarēs.

Draud dārgāka degviela

LDTA vērsusies pie tieslietu ministra Gaida Bērziņa ar lūgumu paskaidrot, kādēļ degvielas tirgotājiem būs jāmaksā nesamērīgi liels NĪN, Db informēja LDTA valdes priekšsēdētājs Uldis Sakne.

"Piemēram, degvielas uzpildes staciju ēkām bāzes vērtība ir pat trīs reizes lielāka nekā bāzes vērtības banku, veikalu un citām ēkām, bet degvielas uzpildes staciju nojumju vērtības ir 15 reizes lielākas par veikalu nojumju bāzes vērtībām," tā LDTA valdes priekšsēdētājs, norādot, ka asociācija jau vērsusies pie tieslietu ministra ar lūgumu pamatot, kādēļ degvielas uzpildes staciju ēku un nojumju bāzes vērtības ir vislielākās no visiem nedzīvojamo ēku tipiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

VID šogad iekasējis 990 miljonus

, 12.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada martā Valsts ieņēmumu dienests (VID) kopā nodrošinājis 323,9 milj. latu iekasēšanu, kas, salīdzinot ar 2006.gada martu, ir par 80,9 milj. latu jeb 33,3 % vairāk, Db.lv informēja VID Komunikācijas daļa.

Valsts pamatbudžetā šī gada martā kopā iekasēti 150,52 milj. latu, kas ir par 34 milj. latu jeb 29,2 % vairāk nekā pagājušā gada marta mēnesī, sociālās apdrošināšanas iemaksas - 106,1 milj. latu (+ 29,5 milj. latu jeb 38,5 % attiecībā pret 2006.gada martu), iedzīvotāju ienākuma nodoklis - 66,7 milj. latu (+ 16,9 milj. latu jeb 34 %), bet dabas resursu nodoklis - 0,58 milj. latu (+ 0,53 tūkst. latu).

Pieaudzis ir iekasētā uzņēmumu ienākuma nodokļa apjoms - martā iekasēti 23,6 milj. latu, kas ir par 8,1 milj. latu jeb par 52,3 % vairāk nekā pērn. Iekasētā pievienotās vērtības nodokļa apjoms bija 79,6 milj. latu (+18,05 milj. latu jeb 29,3 %).

Pieauguši arī akcīzes nodokļa ieņēmumi - šī gada martā iekasēti 27,5 milj. latu (+ 3,7 milj. latu jeb 15,5 %), ko galvenokārt ietekmēja akcīzes nodokļa par naftas produktiem un akcīzes nodokļa par alkoholiskajiem dzērieniem pieaugums. No 2007.gada 1.janvāra tika palielinātas akcīzes nodokļa likmes naftas produktiem. Benzīnam, dīzeļdegvielai, degvieleļļai un marķētajiem naftas produktiem akcīzes nodokļa likmes ir palielinājušās vidēji par 9%, sašķīdinātajai naftas gāzei, ko izmanto kā degvielu, par 5% augstākas kā 2005. un 2006.gadā. Akcīzes nodokļa par alkoholiskajiem dzērieniem pieaugums skaidrojams ar patēriņa pieaugumu. Akcīzes nodoklis par alkoholiskajiem dzērieniem martā iekasēts 7,2 milj. latu apmērā, par alu 0,53 milj. latu, par naftas produktiem 18,6 milj. latu, par tabakas izstrādājumiem 0,70 milj. latu, savukārt akcīzes nodoklis par pārējām akcīzes precēm valsts kasē ienesis 0,40 milj. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru