Nodokļi

Noguldītāju zaudējumus nekompensēs

Madara Fridrihsone, 11.09.2003

Jaunākais izdevums

Saeima ceturtdien neatbalstīja Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP) deputātu iesniegto likumprojektu «Par zaudējumu, kas radušies bankrotējušo komercfirmu un komercbanku dēļ, kompensāciju Latvijas iedzīvotājiem» nodošanu komisijām. Kompensāciju izmaksai nepieciešamos līdzekļus LSP bija ierosinājusi iegūt no Latvijas Bankas peļņas. Minētais likumprojekts paredzēja jau šogad uzsākt to zaudējumu kompensēšanu, kas iedzīvotājiem radušies 90. gadu vidū, kad bankrotēja virkne komercbanku un komercfirmu, kas bija piesaistījušas ievērojamus noguldītāju līdzekļus. LSP bija ierosinājusi pilnā apmērā izmaksāt kompensācijas tiem noguldītājiem, kuru zaudēto noguldījumu summa nepārsniedz 500 Ls, savukārt tiem noguldītājiem, kuru zaudējumi pārsniedz 500 Ls, bija ierosināts izmaksāt kompensācijas 500 Ls apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grozījumi Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā

, 24.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izdarīt Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā (Latvijas Vēstnesis, 2004, nr.65.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā tekstā vārdu "inspekcija" (attiecīgā locījumā) ar vārdu "aģentūra" (attiecīgā locījumā).

2. Aizstāt visā tekstā vārdus "ceļu satiksmes negadījumu izraisīt (izraisītājs, izraisījušais)" (attiecīgajā locījumā) ar vārdiem "ceļu satiksmes negadījumā zaudējumu nodarīt (nodarījušais)" (attiecīgā locījumā).

3. 1.pantā:

izslēgt 3. punktā vārdu "rakstveida";

izteikt 8. punktu šādā redakcijā:

"8) cietusī persona -- fiziskā persona, kurai ceļu satiksmes negadījumā nodarīts veselības kaitējums, izņemot ceļu satiksmes negadījumā zaudējumu nodarījušā transportlīdzekļa vadītāju;"

izslēgt 9. punktu;

izteikt 11. punkta a) apakšpunktu šādā redakcijā:

"a) tās valsts teritorija, kur transportlīdzeklim piešķirts valsts reģistrācijas numurs un izsniegta atbilstoša valsts reģistrācijas numura zīme (turpmāk - numura zīme), neatkarīgi no tā, vai šī numura zīme ir pastāvīga vai pagaidu,";

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Likvidējamās "ABLV Bank" noguldītāju pārbaužu ātrums ir nepieļaujami lēns un pārspīlēti dārgs, pēc otrdien notikušās akcionāru sapulces atzina viens no bankas lielākajiem akcionāriem Ernests Bernis.

Viņš arī norādīja, ka šāda situācija būtiski aizskar noguldītāju un akcionāru intereses, kā arī nav izdevīgs Latvijas ekonomikai.

"Šodien mūs iepazīstināja ar kreditoru pārbaužu prognozētajām izmaksām. Tās būtiski pārsniedz iepriekšējā akcionāru pilnsapulcē noteiktos izmaksu griestus 30 miljonu eiro apmērā. Likvidatori iepazīstināja arī ar konsultanta izstrādāto kreditoru pārbaužu jauno grafiku, kas paredz pārbaudes veikt vismaz līdz 2022.gada otrajam ceturksnim. Šāds termiņš nav pieļaujams. Cieš noguldītāji, akcionāri, ekonomika, jo šobrīd nav pabeigtas pat privātpersonu un Latvijas nodokļu maksātāju pārbaudes, kas savukārt neļauj naudai atgriezties ekonomikā," pauda Bernis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kopš Latvijas pievienošanās eirozonai piedzīvotas fundamentālas pārmaiņas finanšu stabilitātes jomā

Latvijas Bankas ekonomiste Dace Antuža, 18.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apritējuši pieci gadi, kopš Latvija ir pievienojusies eirozonai, un ir vērts atskatīties, kas kopš tā laika eirozonā mainījies finanšu stabilitātes jomā.

Jāteic, ka tieši pēdējos piecos gados eiro zonas un līdz ar to arī Latvijas finanšu sektora stabilitātes nodrošināšanas jomā notikušas iespaidīgas, fundamentālas pārmaiņas.

Šīs pārmaiņas eiro zonā galvenokārt saistāmas ar Banku savienības izveidi. Banku savienība nozīmē, ka tās dalībvalstīs tiek īstenota:

  1. vienota banku uzraudzība (sākot ar 2014. gada novembri);
  2. vienots banku noregulējums un atveseļošana banku finanšu grūtību gadījumā (pilnā apmērā, sākot ar 2016. gada janvāri);
  3. vienota noguldījumu garantiju sistēma (vēl nav ieviesta).

Vienotā banku uzraudzība, atveseļošana un noregulējums balstās uz vienotu regulējošo prasību kopumu[2] (Single rule book), kurā ietverti:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēs nedzīvojam brīvā tirgus apstākļos, jo aizvien spēkā ir greizā shēma, kurā peļņa tiek privatizēta, bet zaudējumi – socializēti.

Finansists Tjerī Filiponā vēl pirms globālās finanšu krīzes no investīciju baņķiera kļuva par «labo baņķieri», kā 2011. gadā viņu nodēvēja prese, un Briselē nodibināja finanšu pakalpojumu klientu lobiju – nevalstisko organizāciju Finance Watch, kas gādā, lai Eiropas Savienības politikas veidotāji neatrastos tikai banku lobiju retorikas varā.

Vai Eiropas banku nožogošanas jeb strukturālās reformas virzība līdz šim ir apmierinoša?

Šī spēle vēl ne tuvu nav galā. Somijas centrālā baņķiera Erki Līkanena vadītā grupa ir Komisijai izstrādājusi virkni ieteikumu, kas atbalsta banku funkciju nošķiršanu, pasargājot noguldītāju naudu no spekulāciju riskiem. Nākamais solis ir EK priekšlikums. (Intervija notika pāris nedēļas pirms tā)

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Mājsaimniecību noguldījumi bankām nodrošina lētu un stabilu avotu kredītu izsniegšanai ar zemām izmaksām

Žanete Hāka, 06.12.2017

Mājsaimniecību finanšu aktīvu un noguldījumu attiecība pret IKP eiro zonas valstīs 2015. gadā, %

Datu avots: Eurostat

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku piesaistītie mājsaimniecību noguldījumi veido lielāko kredītiestāžu piesaistīto iekšzemes resursu daļu, norāda Latvijas Bankas ekonomists Vilnis Purviņš.

Atšķirībā no vairāk svārstīgajiem uzņēmēju noguldījumiem mājsaimniecību uzkrājumi bankās ir stabilāki, neraugoties, vai tie ir termiņnoguldījumi un krājnoguldījumi, vai – pēdējo gadu zemo procentu likmju laikmetā - aizvien dominējošākie pieprasījuma noguldījumi (uzkrājumi norēķinu kontos).

Līdz ar mājsaimniecību noguldījumu kāpumu bankām tiek nodrošināts lēts un stabils avots kredītu izsniegšanai ar zemām izmaksām. Veidojot uzkrājumus, mājsaimniecības līdzekļus, no vienas puses, gan iesaldē, tomēr vienlaikus palielina patēriņa potenciālu un arī savu kredītvērtību, kas nākotnē ļaus tām aktīvāk aizņemties. Tādējādi tiks nodrošināta tautsaimniecības attīstība, stimulēta ekonomika un izaugsme. Šajā rakstā aplūkosim, kāda ir mājsaimniecību noguldījumu struktūra un galvenās attīstības tendences pēdējos gados eiro zonā kopumā, tostarp Latvijā un citās eiro zonas valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz Dienas Biznesa jautājumiem atbild Einārs Cilinskis, Nacionālās apvienības valdes loceklis.

Kā vērtējat valdības piedāvātos atbalsta pasākumus uzņēmējiem, kurus skāris Krievijas embargo, un kas būtu jādara citādāk?

Valdības pieņemtais lēmums ir adekvāts kā sākotnējais lēmums. Tālāk ir jāvērtē, kā situācija attīstās, kas ir darāms īstermiņā un kas – ilgtermiņā. Arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM, E. Cilinskis ir ministrijas parlamentārais sekretārs – red.) uzdevums būtu sekot līdzi situācijai konkrētās pašvaldībās vai, ja tas kļūst ilgstoši un pieaug bezdarbs u.tml., tad, iespējams, ir jādomā par valsts līdzdalību strādājošo atbalstam.

Pašvaldības arī varētu samazināt vai atlikt nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus, ja tas ir nepieciešams. Ilgākā termiņā ir jādomā par uzņēmējdarbības attīstību un palīdzību uzņēmējiem pār- orientēties uz kādām citām uzņēmējdarbības formām. Piemēram, nesen biju Tērvetes pašvaldībā, kur ir vairāki lieli piensaimnieki, un viņi minēja, ka ļoti daudz ko dotu tas, ja būtu rūpnīca, kas ražotu piena pulveri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Valsts garantēto atlīdzību saņems 22 750 ABLV Bank klienti; nepieciešami 470 miljoni eiro

LETA, 24.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts garantēto atlīdzību - noguldījumus līdz 100 000 eiro - saņems apmēram 22 750 AS «ABLV Bank» klientu - gan fiziskas, gan juridiskas personas, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pašreizējie aprēķini.

Garantēto atlīdzību izmaksai «ABLV Bank» klientiem, pēc pašreizējiem aprēķiniem, ir nepieciešami apmēram 470 miljoni eiro, kurus «ABLV Bank» varot nodrošināt, proti, bankai ir pietiekami likvīdie aktīvi.

Vienlaikus FKTK informē, ka Noguldījumu garantiju fondā patlaban ir uzkrāti 158 miljoni eiro.

Garantētā atlīdzība līdz 100 000 eiro pienākas visiem bankas klientiem - gan fiziskām, gan juridiskām personām, gan rezidentiem, gan nerezidentiem. Garantētā atlīdzība attiecas arī uz Latvijas valsts un pašvaldību iestāžu kontiem bankā, ja šo iestāžu budžets nepārsniedz 500 000 eiro.

Atbilstoši normatīvajiem aktiem, atlīdzības izmaksa tiek nodrošināta par visu veidu noguldījumiem visās valūtās, apmērā, kas nepārsniedz 100 000 eiro visos kontos kopā, ieskaitot kontus, kas atvērti iestādes filiālēs. Valsts garantētā summa attiecas gan uz noguldījumiem, gan uz norēķinu kontu atlikumiem, gan algu kontiem, krājkontiem un citiem. Par noguldījumiem, kas nepārsniedz 100 000 eiro, atlīdzība tiek izmaksāta pilnā noguldījuma apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Tiesiskais nihilisms un cilvēktiesību pārkāpumi Latvijā ir drauds investīcijām

Marks Mandelbaums, advokāts, Vācijas advokātu biroja "Tandler&Partner" partneris, 05.11.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bažas un satraukumu izraisa mūsu klientu – Vācijas Federatīvās Republikas pilsoņu – tiesību un brīvību pārkāpumi no dažu Latvijas valsts institūciju puses.

Tas ir nesavienojami ar demokrātiskas sabiedrības principiem un perspektīvā var radīt ievērojamu kaitējumu Latvijas investīciju klimatam, ekonomiskām un saimnieciskām attiecībām.

Latvijas valsts vēsturē pēdējā gadsimtā ir diezgan daudz lappušu, kas saistītas ar totalitāro pagātni un neierobežotu visatļautību, tomēr Latvijas tauta to pārtrauca 2004. gada 1. maijā, kļūstot par Eiropas Savienības pilntiesīgu locekli – demokrātisko valstu savienības locekli, kur pirmajā vietā ir liktas personas intereses, cilvēka tiesības un brīvība ar nesatricināmu likuma un kārtības vadību. Tomēr šodien ir jāatzīst, ka ne visiem Latvijā demokrātiskas vērtības ir prioritāras.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kreditori: Krājbankas maksātnespējas administrators ignorē noguldītāju intereses

Gunta Kursiša, 23.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītiestāžu noguldītāju un kreditoru aizstāvības apvienība, kas pārstāv vairākus privātos Latvijas Krājbankas kreditorus, iesniegusi sūdzību, kurā pieprasa atcelt Krājankas maksātnespējas procesa administratoru SIA KPMG Baltics.

Apvienība sūdzībā Rīgas apgabaltiesai norāda, ka KPMG Baltics «līdzšinējā darbība liecina par kreditoru interešu ignorēšanu un nekompetenci, pieņemot lēmumus Krājbankas maksātnespējas procesa būtiskākajos jautājumos».

Kredītiestāžu noguldītāju un kreditoru aizstāvības apvienība lūgusi tiesu pieprasīt maksātnespējas procesa administratora detalizētu pārskatu un paskaidrojumus par tā veiktajām darbībām kopš iecelšanas brīža, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas atzinumu par administratora darbu, kā arī iecelt citu administratoru, kurš spētu «profesionāli strādāt visu kreditoru interesēs».

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Noguldījumi aug, bet vai krāt ir izdevīgi?

Latvijas Bankas ekonomists Vilnis Purviņš, 17.12.2019

1. attēls. Iekšzemes uzņēmumu un mājsaimniecību noguldījumu attiecība pret IKP (%)

Datu avots: ECB, Eesti pank, Lietuvos Bankas, Latvijas Banka, Eurostat.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stabilā situācija Latvijas tautsaimniecībā jau astoto gadu nodrošina iekšzemes noguldījumu kāpumu.

Izteiktāka bijusi darba algu kāpuma un bezdarba krituma veicinātā mājsaimniecību noguldījumu palielināšanās, kamēr uzņēmumu noguldījumi bijuši svārstīgāki un atsevišķos gados arī sarukuši, uzņēmējiem uzkrājumus izmantojot importa un investīciju darījumos.

Noguldījumu ienesīgums ir zems, iedzīvotāji un uzņēmēji meklē ienesīgākas līdzekļu izvietošanas iespējas, tamdēļ lielākā daļa noguldījumu koncentrējas likvīdajā pieprasījuma noguldījumu segmentā. Rūkot ārvalstu klientu noguldījumiem un turpinoties mātesbanku finansējuma samazinājumam, augošie iekšzemes noguldījumi kļuvuši par galveno banku finanšu resursu avotu – 2018. gada nogalē iekšzemes noguldījumu atlikums pārsniedza banku iekšzemes kredītportfeļa lielumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas Krājbanka kreditoriem izteikti piedāvājumi slēgt līgumus par prasījuma tiesību pārdošanu jeb cesiju. Tas rada aizdomas, ka informācija no bankas par tās kreditoriem nonākusi trešo personu rīcībā sacīja Kredītiestāžu noguldītāju un kreditoru aizstāvības apvienības valdes loceklis Valdis Savickis.

«Ja šāda informācijas noplūde ir notikusi, tiek pārkāpts konfidencialitātes princips bankas un klienta attiecībās,» V. Savickis sacīja portālam Nozare.lv.

Apvienība brīdina personas, kurām šādi piedāvājumi tiek izteikti, rūpīgi pārdomāt, vai šādu darījumu slēgšana nākotnē nesīs gaidīto rezultātu. Tāpat būtu jāapsver iespējamās juridiskās sekas.

«Visticamāk, iegādājoties prasījuma tiesības, tās varētu tikt izmantotas, lai veiktu ar banku prasījumu savstarpējo ieskaita darījumus. Ieinteresēti šādu darījumu slēgšanā varētu būt bankas debitori, kuri varētu mēģināt dzēst savu parādu pret banku ar ieskaitu,» sacīja V. Savickis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krūmane atkāpjas no amata; Brazovskis paliks

Dienas Bizness, 28.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Irēna Krūmane nolēmusi atkāpties no amata.

«Esmu pieņēmusi lēmumu atkāpties, jo uzskatu, ka radītā spriedze ap manu atrašanos šajā amatā tikai kavē komisijas pilnvērtīgu darbu, un jebkura politiska diskusija (plānotā Saeimas ārkārtas sēde) bremzē sektora stabilizāciju. Kā arī uzskatu, ka aktīvā komisijas rīcība, konstatējot iespējamo finanšu noziegumu, tika vērsta uz bankas aktīvu saglabāšanu, lai aizsargātu noguldītāju intreses, līdz ar to tā nevar būt par pamatu pārmetumiem par komisijas bezdarbību. Kā komisijas priekšsēdētāja vienmēr esmu pēc labākās sirdsapziņas rūpējusies par nekavējošu reakciju uz katru būtisku trūkumu komsijas darbībā, un ceru, ka pārējie komisijas padomes locekļi pilda savus pienākumus ar līdzvērtīgu atbildības sajūtu,» sacīja Krūmane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Daba «noēdusi» vidēji 10 - 15% ražas

Māris Ķirsons, 28.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pavasara dabas kataklizmu dēļ šogad zemniekiem graudaugu raža varētu būt vidēji par 10 — 15% mazāka, kas arī samazinās lauksaimnieku ienākumus.

Tā Latvjas Radio 4 raidījumā Darbojošās personas atzina zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Viņš norāda, ka precīzu datu, kādus zaudējumus radīja dabas kolīzijas — plūdi — pašlaik neesot iespējams noteikt, taču esot zinātnieku aplēses par vidēji 10 — 15%.

«Dažādām graudaugu kultūrām šī ietekme būs atšķirīga. Tā būs atšķirīga arī dažādos Latvijas novados,» uzsver J. Dūklavs. Viņš norāda, ka dabas parādību nodarītos zaudējumus valsts zemniekiem nekompensēs un arī valstij nav resursu no kuriem tos segt.

Tiesa, ministrs atzīst, ka citādāk tiek vērtēti tie lauksaimnieki, kuri cieta, piemēram, Lubānas ezera slūžu avārijā. «Savukārt tur, kur teju vai ik gadu platības kādu laiku atrodas zem ūdens — piemēram, pie lielākām vai mazākām upēm — nevajag sēt graudaugus un pēc tam skaitīt zaudējumus,» tā J. Dūklavs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Dombrovskis: visticamāk, vulkāna radītos zaudējumus nekompensēs

Ritvars Bīders, 21.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pamatojoties ar nepietiekamu stabilitāti valsts budžetā, premjers Valdis Dombrovskis intervijā Latvijas Radio norāda, ka Īslandes vulkāna izvirduma radītos zaudējumus uzņēmumiem valsts, visticamāk, nekompensēs.

Premjers skaidro, ka šim jautājumam nepieciešama koordinēta pieeja, tāpēc par zaudējumu kompensēšanu tiks runāts Eiropas Savienības (ES) līmenī, lai nekropļotu konkurenci.

Latvijas nacionālā aviokompānija airBaltic vulkāna izvirduma dēļ atcēlusi 747 reisus, kas lidsabiedrībai radīja zaudējumus aptuveni viena miljona latu apmērā.

Tāpat zaudējumus izjutušas arī Rīgas viesnīcas. Lai arī sākumā, kad tika slēgta Latvijas gaisa telpa, viesnīcas bija piepildītas – vēlāk situācija mainījās, jo viesi, kas bija rezervējuši numuriņus Rīgas viesnīcās, bija spiesti atlikt vai atcelt savus ceļojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Kipras faktors noguldītāju sirdsmieru visur ietekmēs negatīvi

Dienas Bizness, 02.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nav šaubu, ka, par spīti noteiktajiem naudas izņemšanas ierobežojumiem, pagājušajā nedēļā, kad pēc vairāk nekā nedēļu ilgas piespiedu dīkstāves bankas Kiprā atkal atvēra savas durvis, ikviens, kam kādā no bankām glabājās noguldījumi, steidza gābt, ko vien var. Tāda vienkārši ir cilvēka daba – lai atminamies 2008. gada novembrī piedzīvoto iedzīvotāju drūzmēšanos Parex bankas filiālēs, Latvijas krājbankas bankomātu un filiāļu «šturmēšanu» vai baumu izraisītās rindas pie Swedbank bankomātiem aizpērn.

Kipras noguldītājiem ir visas tiesības būt neapmierinātiem ar tā dēvētās troikas (Eiropas Komisijas, Eiropas Centrālās bankas un Starptautiskā Valūtas fonda) diktēto prasību, kuras rezultātā depozīti, kuru apmērs pārsniedz 100 tūkstošus eiro, tiks aplikti ar 40 % lielu nodokli. Nevienam nepatīk zaudēt savu naudu, jo īpaši tad, ja tā ir godīgi nopelnīta. Lēšot personiskos zaudējumus, tas, ka tūkstošus vai miljonus zaudēs arī tie, kuru kapitāla izcelsme ir apšaubāma, ir visai vājš mierinājums. Protams, vietā ir arī arguments, ka gadījumā, ja troikas prasības netiktu pildītas, lielo noguldītāju zaudējumi, visticamāk, pārsniegtu 40% no depozītu apmēra. Ļoti iespējams, ka zaudēts tiktu viss. Tieši tā notika, piemēram, jau pieminētajā Latvijas krājbankas krahā, kad 438 personas, kuru noguldījumi pārsniedza ar likumu garantēto apmēru, tas ir, 100 tūkstošus eiro jeb 70 tūkstošus latu, kopumā zaudēja 203 miljonus latu. Viņu izredzes atgūt kaut niecīgu daļu no zaudētā ir tuvas nullei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Sanācija nav pašmērķis, jo svarīgākais ir atgūt noguldītāju un kreditoru līdzekļus, bet jebkurā situācijā, kad kāds uzņēmums ir pasludināts par maksātnespējīgu, ir pareizi izsvērt, vai ir iespējama sanācija. Protams, Latvijas Krājbankas sanācija ir iespējama,» intervijā laikrakstam Diena sacījis Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājas vietnieks Jānis Brazovskis.

«Jautājums, vai izdodas atrast pietiekami stabilus investorus, kas ir gatavi sanāciju realizēt. Šobrīd LK kapitāla nepietiekamība ir 167 miljoni latu. Tātad ir jāatrod šie 167 miljoni, lai atjaunotu kapitāla pietiekamību, un vēl vismaz 100-150 miljonus latu bankas likviditātei,» viņš skaidrojis.

Vaicāts, vai par šiem jautājumiem runājis ar Aleksandru Antonovu, FKTK pārstāvis sacījis: «Aleksandram Antonovam es vienkārši pastāstīju, kāds ir Latvijas Krājbankas finanšu stāvoklis. Viņš izteica varbūtību, ka viņa sadarbības partneri investori būtu gatavi izskatīt šo jautājumu. Mana atbilde bija - jā, ja tie ir stabili investori ar caurskatāmu kapitālu, viņiem ir laba kapitāla kvalitāte, kāpēc ne. Vienmēr ir labāk runāt par kaut kā atjaunošanu nekā pilnīgu sagraušanu.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas neto zaudējumi 2008. gadā bija 124 miljoni latu, informē Parex banka. Parex konsolidētie zaudējumi 2008. gadā bija 131 miljons latu.

Parex bankas zaudējumus Parex bankas vadība skaidro ar nepieciešamību veidot uzkrājumus nedrošajiem kredītiem aptuveni 107 miljonu latu apmērā. Nelabvēlīgā situācija pasaules finanšu tirgos atsaukusies arī uz Parex vērtspapīru portfeļa kvalitāti, attiecīgi radot nepieciešamību izveidot uzkrājumus 29 miljonu latu apmērā.

2008. gadā Parex bankas ieņēmumi pirms uzkrājumiem, nolietojuma un nodokļiem sasniedza 23 miljonus latu. "2008. gadā tika piedzīvots izaugsmes tempu samazinājums, salīdzinot ar iepriekšējiem periodiem. Bankas aktīvi pieauga par 8.3%, salīdzinot ar 34.6% pieaugumu 2007. gadā. Kredītportfelis pieauga par 0.4%, sasniedzot 1.74 miljardus latu, kamēr noguldījumu apjoms sasniedza 1.9 miljardus latu, no kuriem 1.2 miljardi bija klientu noguldījumi," atzīst bankas vadība izplatītajā paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kipras nedienas palīdzēs Latvijai pievilināt Krievijas naudu; FKTK uz to necer

Žanete Hāka, 21.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paredzams, ka Latvijas pievilcība Krievijas investoru acīs ievērojami pieaugs, meklējot jaunu vietu, kur pārvietot savas investīcijas no krīzes māktās Kipras, paredz investīciju bankas Trigon Capital eksperti.

Paredzams, ka Latvijas pievilcība Krievijas investoru acīs ievērojami pieaugs, meklējot jaunu vietu, kur pārvietot savas investīcijas no krīzes māktās Kipras, paredz investīciju bankas Trigon Capital eksperti.

«Latvijai ir nesalīdzināmi labāka makroekonomiskā situācija nekā Kiprai, un tas noteikti tiks ņemts vērā, kad Krievijas investori meklēs drošu vietu, kur ieguldīt savu kapitālu,» sacījis Trigon Capital vadītājs Joakims Heleniuss.

Savukārt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) eksperti norāda, ka Latvijā pastāv speciālu pasākumu kopums tieši nerezidentu noguldījumu naudas plūsmas pārraudzībai, tādējādi nav paredzams, ka tuvākajā laikā bankās varētu ievērojami augt nerezidentu naudas daudzums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Intervija Parex ban­ka nākamo sindicētā kredīta atmaksas daļu varētu refinan­sēt ar aizņē­mu­mu no sindikāta bankas

No valsts līdzekļu ieguldīšana vairs netiks prasīta, bet kā vēl viens resursu avots tiks izmantoti noguldījumi. Par Parex bankas izplānoto tālāko darbības stratēģiju, ko vēl jāakceptē Eiropā, intervijā Db pastāstīja Parex bankas vadītājs Nils Melngailis.

Kad plānots iedzīvināt izstrādāto bankas tālākās darbības stratēģiju?

Ar stratēģiju strādājam visu laiku. Šobrīd ir sperts liels solis, jo pirms nedēļas valdībā apstiprinātā dokumenta, kas saucas restrukturizācijas plāns, ietvaros ir runa par bankas stratēģiju. Dokumenta mērķis ir saņemt Eiropas Komisijas piekrišanu tam, ka valsts sniedz finansiālu atbalstu bankai. Ir svarīgi, ka līdzekļi valstij tiks atmaksāti paredzamā laika posmā. Tā kā šodien grūti prognozēt makroekonomiskās situācijas attīstību, mums bija jāizvērš vairāki scenāriji, kā redzam iespējas valstij atdot līdzekļus. Kopumā plānots organizāciju būvēt ap klientu grupām, nevis pēc produktiem. Šo tirgu esam sadalījuši 3 daļās: patērētāju tirgus (jeb retails), korporatīvais tirgus - mazie, vidējie, lielie uzņēmumi un privātā kapitāla pārvaldība, kur redzam pamatā ārvalstu noguldītājus. Šajā dokumentā aprakstīts, kā strādāsim katrā klientu segmentā, kā turpināsim attīstīt bankas organizāciju, samazināt izmaksas utt. Tagad Eiropas Komisija vērtēs izstrādāto stratēģiskās darbības plānu un nav izslēgts, ka varētu rasties papildu jautājumi. Šis dokuments būs pamats tam, kā viņi seko līdzi bankas attīstībai un to, kā atmaksāsim valsts atbalstu. Tuvākajā laikā varam palielināt bankas kapitālu, jo saņemta EK piekrišana. Tas ļauj pabeigt darbu pie gada pārskata iesniegšanas, arī turpināt sarunas ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK) par ierobežojumu atcelšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Likvidējamās "ABLV Bank" klientiem garantētajās atlīdzībās līdz šim izmaksāti 447 miljoni eiro, kas ir 93% no kopumā izmaksājamās summas, pavēstīja bankas "Citadele", ar kuras starpniecību tiek veiktas izmaksas, valdes loceklis Kaspars Jansons.

Viņš norādīja, ka garantētās atlīdzības līdz šim saņēmuši apmēram 14 tūkstoši noguldītāju.

Vienlaikus Jansons sacīja, ka vēl garantētajā atlīdzībā jāizmaksā apmēram 30 miljoni eiro astoņiem tūkstošiem noguldītāju.

Ņemot vērā valstī noteikto ārkārtējo situāciju, kas paredz atsevišķus drošības pasākumus un ceļošanas ierobežojumus, no 18.marta banka "Citadele" ir apturējusi pieteikumu pieņemšanu "ABLV Bank" valsts garantēto atlīdzību izmaksai privātpersonām, kuras nav Latvijas rezidenti, kā arī juridiskām personām, kuru pārstāvji nav Latvijas rezidenti.

No noguldītājiem, kas ir Latvijas rezidenti, pieteikumu pieņemšana notiek kā līdz šim.

Jau vēstīts, ka banka "Citadele" kopš 2018.gada 3.marta nodrošina valsts garantētās atlīdzības izmaksu "ABLV Bank" klientiem. Valsts garantēto atlīdzību būs iespējams saņemt līdz 2023.gada 3.martam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Slakteris arī tagad atzīst: Parex bankas glābšana bija pareizā rīcība

LD, 12.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā brīža finanšu ministrs Atis Slakteris arī tagad atzīst, ka Parex bankas glābšana bija pareizā rīcība, otrdien vēsta biznesa žurnāls LD.

Slakteris uzsver, ka 2008. gada nogalē nauda strauji aizplūda no vairākām bankām, un sevišķi smagi noguldītāju panika skāra Parex banku un Swedbank. Arī šobrīd esot grūti saprast, kādēļ tieši šīs bankas zaudēja klientu uzticību, tomēr viens bija skaidrs – Latvijas finanšu iestādes piedzīvoja noguldītāju paniku un pat psihozi. Problēmu skartajām zviedru bankām izlīdzēja mātesbankas, savukārt par vietējās bankas likteni vajadzēja lemt pašu valdībai.

A. Slakteris atzīst, ka novembra notikumus aprakstīt soli pa solim ir grūti, jo situācija mainījās ne pa dienām, bet pa sekundēm. Viņa skatījumā, iespējams, Parex pārņemšana tikai dažas stundas vēlāk varētu būt nozīmējusi Latvijas finanšu sistēmas krahu un galu galā – valsts defoltu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Putniņš: Maksājumi ABLV kreditoriem tiks pakļauti pamatīgai izpētei

Māris Ķirsons, 18.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

FKTK nebija juridiska pamata atteikt ABLV Bank īpašniekiem īstenot pašlikvidāciju, taču bija nepieciešams izvērtēt ne tikai bankas finanšu stāvokli, bet arī radīt mehānismu izteikto pārmetumu pārbaudei attiecībā par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas (AML) riskiem.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes priekšsēdētājs Pēters Putniņš. Viņš atzīst, ka lēmuma pieņemšanas process ievilkās daudz ilgāk, nekā sākotnēji bija cerēts, jo dokumenti no bankas akcionāriem par pašlikvidāciju tika saņemti 5. martā, bet FKTK padome šādu risinājumu akceptēja 12. jūnijā. Šajā jautājumā svarīgākais ir iemesls, kāpēc ABLV akcionāri nonāca līdz lēmumam par pašlikvidēšanos – to izraisīja ASV Finanšu ministrijas ziņojuma projekts, kas saka, ka banka ir drauds ASV finanšu sistēmai un tā apstiprināšanas gadījumā banka tiek izslēgta no ASV dolāru norēķinu zonas.

Ir runas par to, ka ne visi padomes locekļi atbalstījuši ABLV Bank pašlikvidāciju!

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Tiesa līdz pirmdienai pasludina pārtraukumu Trasta komercbankas likvidācijas pieteikumā

LETA, 11.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa līdz 14.marta plkst.9.45 pasludināja pārtraukumu lietā pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pieteikuma par AS Trasta komercbankas likvidācijas sākšanu.

Sēdes sākumā tiesa norādīja, ka 10.martā tika saņemti divi lūgumi no Trasta bankas, ar kuriem attiecīgi nebija iepazinusies FKTK, tāpēc tika pasludināts 15 minūšu pārtraukums. FKTK pārstāve sacīja, ka dokumenti gan tika iesniegti nedaudz novēloti, to varēja izdarīt jau tad, kad tiesā tika iesniegts prasības pieteikums.

Tiesa pauda, ka FKTK lūdz iecelt par bankas likvidatoru zvērinātu advokātu Ilmāru Krūmu.

Komisijas pārstāve šodien savos paskaidrojumos tiesai skaidroja, ka licences anulēšana ir izsvērts, rūpīgi pārbaudīts lēmums. Bankas likvidāciju tiek lūgts sākt pēc iespējas ātrāk, lai varētu sākt noguldītāju prasību apmierināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Vislielākos ieguldījumus bankās veic gados vecāki cilvēki

Līva Melbārzde, 14.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vislielākās naudas summas bankā iegulda cilvēki vecumā no 65 līdz 70 gadiem, savukārt tie, kas ir vecumā no 25 līdz 30 gadiem, veido visaktīvāko noguldītāju grupu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rosina eirozonā veidot banku noguldījumu apdrošināšanas sistēmu

Žanete Hāka, 24.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) nākusi klajā ar ierosinājumu izveidot eirozonā banku noguldījumu apdrošināšanas sistēmu un noteica turpmākus pasākumus, kas veicami, lai mazinātu atlikušos riskus banku nozarē, informē EK.

Nesenā krīze parādīja, ka nopietni ekonomiskie un finansiālie satricinājumi var vājināt uzticēšanos banku sistēmai. Savukārt banku savienība tika izveidota ar mērķi veicināt uzticēšanos iesaistītajām bankām. Eiropas noguldījumu apdrošināšanas sistēma (ENAS) stiprinās banku savienību, palielinās banku noguldītāju aizsardzību, vairos finanšu stabilitāti un vājinās saikni starp bankām un tās uzraugošajām valstīm.

Komisijas ierosinātais tiesību akta priekšlikums garantēs iedzīvotāju noguldījumus eirozonas mērogā. Priekšlikumu papildina paziņojums, kurā līdztekus ENAS priekšlikuma izklāstam ir aprakstīti vēl citi pasākumi, kas mazinās atlikušos riskus banku sistēmā.

Komentāri

Pievienot komentāru