Citas ziņas

Noraida prasību par godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu

, 11.09.2007

Jaunākais izdevums

Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta 11.septembrī pasludinājusi saīsināto spriedumu Pāvela Orupa, Aleksandras Orupes un viņas nepilngadīgā dēla prasībā pret SIA Izdevniecības namu Petits, Juriju Guraļņiku un Aleksandru Gavartinu par goda un cieņas aizskarošu ziņu atsaukšanu un mantiskas kompensācijas piedziņu, Db.lv informēja Augstākās tiesas Komunikācijas nodaļa.

Tiesa prasību noraidīja pilnībā. Tiesas spriedums stājas spēkā tā pasludināšanas brīdī. Par spēkā stājušos spriedumu 30 dienu laikā var iesniegt kasācijas sūdzību Augstākās tiesas Senātam. Pilns tiesas nolēmums būs pieejams no 25.septembra.

Tiesas sēdē prasītāji un atbildētāji savas apelācijas sūdzības uzturēja. Attiecībā uz mantisko kompensāciju prasītāji lūdza tiesu piedzīt apelācijas sūdzībā minēto summu Ls 7000.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesu kolēģija 2006. gada 15.jūnijā P. un A. Orupu prasību apmierināja daļēji. Tiesa nosprieda atzīt 2002. gada 11. – 17.oktobra numura rakstā Vēlmju zona publicētās ziņas par prasītāju godu un cieņu aizskarošām, kas neatbilst patiesībai un uzlikt par pienākumu SIA Izdevniecības namam Petits mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas atsaukt godu un cieņu aizskarošās ziņas. Tāpat tiesa nosprieda piedzīt no SIA Petits par labu katram no prasītājiem Ls 1000, kopā Ls 3000.

Pirmās instances tiesa atzinusi, ka likuma izpratnē ir izplatītas ziņas un tās ir vērtējamas kā nepatiesas, jo atbildētāji nav pierādījuši, ka augstāk minētais atbilst patiesībai. Nepamatots ir atbildētāju iebildums uz prasību, ka rakstā sniegts viedoklis par redzēto, jo apstrīdētā informācija sniegta konkrētu faktu veidā un redzētā atspoguļojums.

Apelācijas sūdzības par pirmās instances tiesas spriedumu iesniedza nepilngadīgā zēna likumiskā pārstāve un atbildētājs SIA Izdevniecības nams Petits. Prasītājs lūdza piedzīt no atbildētāja Ls 7000, savukārt atbildētājs lūdza atcelt Rīgas apgabaltiesas spriedumu un prasību noraidīt.

P. un A. Orupi 2003. gada 19. septembrī vērsās tiesā ar prasību atsaukt SIA Izdevniecības nama Petits izdotajā 2002. gada 11. – 17.oktobra nedēļas laikrakstā Subbota publicēto rakstā Vēlmju zona, jo tas satur prasītāju godu un cieņu aizskarošas ziņas. Tāpat prasītāja lūdza tiesu piedzīt mantisku kompensāciju no atbildētāja Ls 47 000 apmērā. No prasītās summas 30 000 latu lūgts piedzīt par labu Pāvelam Orupam, 10 000 latu - par labu Aleksandrai, bet 7000 latu - par labu nepilngadīgajam zēnam.

2002. gadā publicētais raksts iepazīstina lasītāju ar apdzīvotu vietu Mežgarciemu, kurā dzīvo prasītāji. Kaut arī tieši viņu vārdi vai uzvārdi nav minēti tekstā, rakstā ietvertās nepatiesās goda un cieņas aizskarošās ziņas par bijušās raķešu bāzes teritorijā dzīvojošiem vistiešākā veidā aizskar arī prasītāju godu un cieņu. Nodēvējot viņu izvēlēto dzīves vietu par ''zonu'', viņus par ''noslēpumainiem cilvēkiem'', ''padomju citadeles iemītniekiem'', kuriem apkārt ir sastindzis uz visiem laikiem kultūras slānis 1993.gada līmenī, kur civilizācijas vērtības atkāpušās par 100 gadiem, kur nepienāk pasts, no kurienes vasarnieki bēg kā no leprozorija, no kurienes arī paši iedzīvotāji bez īpašas vajadzības ārā nelien, tiek sniegtas ziņas par prasītājiem kā atpalikušiem, dīvainiem cilvēkiem, kuri dzīvo noslēgti, kuriem kultūras vērtības un patreizējam laika posmam atbilstošs dzīves līmenis ir svešs un nav nepieciešams, kuri nevēlas kontaktēties ar ārpasauli.

Turklāt, goda un cieņas aizskarošas ziņas saturošais raksts papildināts ar fotogrāfiju, kurā attēloti četri bērni, no kuriem viens ir prasītājas dēls. Publikācijā vēstīts, ka "puikas bija ģērbti dažādās panckās - acīmredzot agrāk citu valkātās". Fotogrāfija ievietota bez jaunieša vecāku ziņas un piekrišanas. Kad avīzes numurs nonācis zēna skolasbiedru rokās, viņš ticis pazemots un apsaukāts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Latvijas Radio Ziņu dienests izsaka neuzticību uzņēmuma valdei un pieprasa tās atkāpšanos

LETA, 10.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Radio Ziņu dienests izteicis neuzticību Latvijas Radio valdei, vienlaikus pieprasot tās atkāpšanos vai atbrīvošanu, informēja uzņēmumā.

Ziņu dienesta darbinieki ar atklātu vēstuli par situāciju uzņēmumā vērsušies pie Latvijas Radio valdes, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP), Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas, Kultūras ministrijas, Ministru kabineta, Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita un plašsaziņas līdzekļiem.

Vēstulē uzsvērts, ka Latvijas Žurnālistu asociācijas 2017.gada nogalē paustās bažas par Latvijas Radio vadības izvēli, tostarp valdes locekļa amatā ieceļot ar politisku partiju saistītu cilvēku, ir piepildījušās.

«Pašreizējās Latvijas Radio vadības bezdarbība un apzināta rīcība liecina, ka tās interesēs nav spēcīgs un neatkarīgs sabiedriskais radio kā neatņemama demokrātijas sastāvdaļa. Vēl vairāk - kopš pašreizējās valdes darba sākuma Latvijas Radio vadība ir ne tikai pieļāvusi būtisku Ziņu dienesta novājināšanu, bet pat apzināti rīkojusies kaitnieciski, graujot Ziņu dienestu, no kura vistiešāk un visvairāk Latvijas Radio ir atkarīga sabiedrības informētība un drošība,» teikts vēstulē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Šlesers pilnībā izpildījis tiesas spriedumu strīdā ar Sudrabu, tostarp samaksājis 5 000 latu kompensāciju

BNS, 09.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas deputāts Ainārs Šlesers pilnībā izpildījis tiesas spriedumu, kas liek viņam atvainoties valsts kontrolierei Ingunai Sudrabai par viņas godu un cieņu aizskarošiem izteikumiem, kā arī samaksāt 5000 latu kompensāciju par morālo kaitējumu.

To Sudraba pirmdien apliecināja Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā.

Atbildot uz jautājumu, vai Sudrabu apmierina veids, kā Šlesers Latvijas Televīzijas raidījumā Panorāma rakstveida paziņojumā atvainojās, viņa sacīja – praksē pieņemts, ka tādā formā, kādā nodarīts kaitējums, arī ir jāatvainojas. Līdz ar to konkrētajā gadījumā šī prakse ir pārkāpta.

Vienlaikus Sudraba atzina, ka ir pieņēmusi Šlesera atvainošanos. «Es pieņemu viņa atvainošanos. Mans gandarījums bija tiesas spriedums, ka es esmu aizstāvējusi savu godu un cieņu,» viņa norādīja.

Jau vēstīts, ka Šlesers 26.aprīlī rakstveida paziņojumā raidījumā Panorāma atvainojās Sudrabai. Tiesa viņam lika atsaukt Panorāmā 2007.gada 10.oktobrī teikto: «.. Sudrabas kundze šajā gadījumā izmanto valsts resursus kādām privātām vajadzībām, jo likumā skaidri pateikts, ar ko jānodarbojas Valsts kontrolei. Un šeit mēs redzam to, ka šī informācija netiek vākta tam, lai tiktu pildīts likums Šī informācija tiek vākta pavisam citiem mērķiem. Un īpašnieki, kam pieder zeme pierobežā, ir ļoti labi Sudrabas kundzes draugi..» Tiesas spriedums arī paredzēja viņam atvainoties par Sudrabas godu un cieņu aizskarošajiem izteikumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Db uzvar prāvā par nepatiesu ziņu atsaukšanu

Irēna Zandere, Db, 17.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Izdevniecība Dienas Bizness uzvarējusi tiesvedībā ar bijušo būvniecības firmas Aile projektu vadītāju Aleksandru Konošonoku par nepatiesu, godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu.

Prasību 2005. gada beigās gan pret izdevniecību, gan pret Db redaktoru Miku Lūsi un Db korespondentu Jāni Lasmani cēla A. Konošonoks. Prasības iemesls – vairāki 2005. gada sākumā Db publicētie raksti, kuri vēstīja par A. Konošonoka darbībām, ar kurām viņš savai bijušajai darba vietai nodarīja zaudējumus vairāku desmitu tūkstošu Ls apmērā.

A. Konošonoks uzskatīja, ka laikrakstā publicētās ziņas ir nepatiesas un aizskar viņa godu un cieņu, tāpēc prasīja ne vien publikāciju atsaukšanu, bet arī kompensāciju 100 Ls apmērā. Gan pirmās, gan otrās instances tiesa noraidīja A. Konošonoka prasību, tāpēc prasītāja pārstāvis vērsās Augstākajā tiesā (AT) ar kasācijas sūdzību. Tomēr AT Senāts rīcības sēdē nolēma: kasācijas tiesvedība nav ierosināma. "Prasītāja pārstāvja norādītie argumenti faktiski vērsti uz pierādījumu pārvērtēšanu, kas neietilpst kasācijas tiesas kompetencē," teikts šomēnes tapušajā Senāta rīcības sēdes lēmumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Deputāts iesūdz FID vadītāju tiesā

Jānis Goldbergs, 21.04.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas deputāts Gatis Eglītis vērsies Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesā ar prasību pret Finanšu izlūkošanas dienesta vadītāju Ilzi Znotiņu prasot nepatiesu, godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu.

Žurnālā Dienas Bizness jau 30.martā rakstījām par Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdēm, kurās notika asas debates par atvērtā Noziedzīgi iegūtu līdzekļu un terorisma proliferācijas finansēšanas likuma izmaiņu niansēm.

Veselu rindu ierosinājumu uz komisiju bija atnesis deputāts Gatis Eglītis, paredzot gan formālu pārsūdzības tiesību sakārtošanu, gan precizēt citas nianses likumā. Pašas likuma izmaiņas ir attīstības procesā un šobrīd tas top Saeimā.

Tobrīd debatēs I. Znotiņa, aizstāvot institūcijas viedokli, cita starpā izmantoja argumentu, ka deputāts iesniedzot likuma izmaiņu priekšlikumus pārstāv ABLV bank kreditoru vai pašas ABLV bank aizsardzību. Saeimas komisijas sēdes 16. martā un 23. martā bija publiskas un klausītājiem no I. Znotiņas izteikumiem var rasties iespaids, ka deputāts nevis cenšas risināt kopējas likumdošanas problēmas, bet gan vienas bankas intereses, kas nepārprotami ir lobisms un lai arī lobija regulējuma Latvijā nav, rosina pārdomas par deputāta godaprātu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lembergs iesūdz tiesā KNAB

, 04.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils mērs Aivars Lembergs ir iesniedzis prasību Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā un vēlas piedzīt no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kompensāciju 75 tūkstošus apmērā.

A.Lembergs vēlas panākt arī viņa godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu saistībā ar tā dēvēto Grinberga lietu.

Viņš paziņojumā presei norāda, ka 2006.gada 18. aprīlī un 17. maijā KNAB interneta vietnē www.knab.lv sadaļā «Preses relīzes» tikušas publicētas ziņas, kurās rakstīts, ka Ventspils domes priekšsēdētājs atzīts par aizdomās turēto dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā, kā arī tas, ka KNAB lūdz uzsākt kriminālvajāšanu pret Ventspils domes priekšsēdētāju.

Neskatoties uz to, ka visās trijās Latvijas Republikas tiesu instancēs A. Lembergs pilnībā attaisnots, kā arī to, ka attaisnojošais tiesas spriedums ir spēkā jau divus gadus, šīs preses relīzes joprojām ir pieejamas KNAB interneta vietnē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bunkus ģimene tiesā iesniedz prasību pret Gobzemu par goda un cieņas aizskārumu

Db.lv, 06.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nogalinātā zvērināta advokāta Mārtiņa Bunkus ģimene Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā ir iesniegusi prasību pret Aldi Gobzemu par nepatiesu cieņu un godu aizskarošu ziņu atsaukšanu un mantiskās kompensācijas piedziņu.

M. Bunkus ģimenes ieskatā A. Gobzems vairākkārt esot nepārprotami nomelnojis noslepkavoto M. Bunkus. Prasībā aprakstīti konkrētie goda un cieņas aizskāruma gadījumi.

«Jau pēc Mārtiņa nāves Gobzems vairākkārt viņu atklāti un publiski nomelnoja, kas, mūsuprāt, bija zemiska rīcība, zinot, ka Mārtiņš savu godu un cieņu aizstāvēt vairs nevarēja. Mārtiņa dzīves laikā Gobzemam acīmredzot drosmes nepietika. Ar šādu uzvedību Gobzems sabiedrībā kultivē nesodāmas agresijas kultūru un ar savu prasību ceram to iegrožot vismaz šajā gadījumā,» skaidro K. Bunkus, Mārtiņa Bunkus brālis.

«Pieteikumā tiesai esam ietvēruši arī prasību par mantiskās kompensācijas piedziņu. Mūsuprāt, tā ir nepieciešama, lai liktu atbildētājam aizdomāties par savas rīcības pareizību kaut vai no pragmatiska viedokļa, ja jau ētikas normas atbildētāju acīmredzot nesaista,» paskaidro K. Bunkus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

96 gadu vecumā mirusi Lielbritānijas karaliene Elizabete II, ceturtdien paziņojusi Bekingemas pils.

Pēc viņas nāves troni mantojis Elizabetes II vecākais dēls Čārlzs, kurš automātiski kļuvis par Lielbritānijas jauno karali. Viņš turpmāk oficiāli tiks dēvēts par Čārlzu III, apstiprinājušas karaļnama amatpersonas.

Elizabete II mirusi 8.septembra pēcpusdienā Balmoralas muižā Skotijā, kur viņa pavadīja vasaru.

Jau vēstīts, ka pēc karalienes ārstu paustajām bažām par viņas veselību karalienes tuvākie ģimenes locekļi šodien devās uz Balmoralas muižu.

Bekingemas pils pavēstīja, ka karalis un viņa sieva šonakt paliks Balmoralas muižā un rīt atgriezīsies Londonā.

Balmoralas muižā pašreiz atrodas arī pārējie Elizabetes II bērni un princis Viljams. Princis Harijs ir ceļā uz Skotiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Valdība atbalsta Znotiņas atkārtotu virzīšanu FID priekšnieces amatā

LETA, 31.05.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība šodien atbalstīja patreizējās Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) priekšnieces Ilzes Znotiņas virzīšanu iestādes priekšnieces amatā uz vēl vienu termiņu.

Znotiņas pirmais pilnvaru termiņš beidzas šodien - dienā, kad valdība atbalstīja Saeimas lēmumprojektu par Znotiņas kandidatūru. Ierastā kārtība ir tāda, ka Saeimas plenārsēdes notiek ceturtdienās, turklāt par šāda amata priekšnieka kandidātiem vēl jālemj Saeimas atbildīgajā komisijā.

13.maijā Valsts kanceleja paziņoja, ka FID priekšnieka atlases konkursā uzvarējusi pašreizējā dienesta priekšniece Znotiņa. FID priekšnieku pēc Ministru kabineta ieteikuma uz pieciem gadiem amatā ieceļ Saeima.

Viena un tā pati persona par dienesta priekšnieku var būt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

Iepriekšējais konkurss uz FID vadītāja amatu notika 2018.gadā. Toreiz Znotiņa tika izvēlēta kā labākā no deviņiem pretendentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noraida Pļaviņa prasību pret bijušo veselības ministru Bērziņu

Elīna Pankovska, 11.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta ir noraidījusi Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas bijušā valdes priekšsēdētāja Māra Pļaviņa prasību pret kādreizējo veselības ministru Gundaru Bērziņu (TP) saistībā ar godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu un atlīdzības 200 tūkst. Ls apmērā piedziņu.

M.Pļaviņš prasību tiesā iesniedza pēc 2006. gada 26. jūlijā LNT ziņās paustās informācijas par iespējamiem pārkāpumiem Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā un konkrēti par M.Pļaviņa atbildību, noslēdzot līgumu ar ēdināšanas uzņēmumu SIA P.Dussmann.

M.Pļaviņš lūdza tiesu uzlikt par pienākumu G.Bērziņam atsaukt apmelojumus. Viņš uzskata, ka G.Bērziņa sniegtās atbildes intervijā ir pilnīgi pretējas faktiem, kurus lietā varēja pārbaudīt un atbildētāja mērķis bijis pirmsvēlēšanu laikā izplatīt tendenciozas un nepatiesas ziņas.

M.Pļaviņš arī uzskata, ka bijušā ministra izteikumi grāvuši viņa godu un cieņu sabiedrības acīs, kā arī veicinājuši viņa atcelšanu no slimnīcas valdes priekšsēdētāja amata.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dienas Biznesam nav jāatsauc intervija ar Aldi Gobzemu

Anita Kantāne, 15.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesa noraidījusi nogalinātā maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus brāļa prasību pret "Dienas Biznesu". Laikrakstam bija tiesības publicēt interviju ar Aldi Gobzemu – "Gobzems: Jurašs un Strīķe zināja Bunkus shēmas".

2018. gada 6. decembrī tiesā tika saņemta Kaspara Bunkus prasība pret A. Gobzemu un Izdevniecību "Dienas bizness" SIA par nepatiesu godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu un mantiskās kompensācijas atlīdzību.

Prasītājs tiesā lūdza atsaukt 2018. gada 12. jūnijā "Dienas Biznesā" publicēto interviju ar A.Gobzemu.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 14. janvārī pasludināja spriedumu, noraidot nogalinātā maksātnespējas administratora un advokāta M. Bunkus brāļa K. Bunkus prasību gan pret izdevniecību, gan A. Gobzemu.

Sprieduma aprakstošajā daļā teikts: ja rakstā "Dienas bizness" nebūtu patiesi un pilnīgi publicējis A.Gobzema pausto, to varētu uzskatīt par cenzūru. Masu informācijas līdzeklim vai tā izdevējam nav pienākuma rediģēt intervētās personas izteikumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mono izsludinājusi miljona eiro atlīdzību par Mārtiņa Bunkus slepkavības atklāšanu

LETA, 03.06.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudznozaru kompānija SIA "Mono", kuras līdzīpašniekam Mihailam Uļmanam tiesa maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā piemērojusi apcietinājumu, izsludinājusi miljona eiro atlīdzību par slepkavības lietas atklāšanu, aģentūrai LETA pavēstīja kompānijā.

Kompānijas pārstāvji norāda, ka "Mono" izsludina viena miljona eiro atlīdzību par Mārtiņa Bunkus slepkavības īstenotāju, pasūtītāju un atbalstītāju atklāšanu, tādējādi faktiski apšaubot Valsts policijas darba rezultātu, kas ir paziņojusi, ka tai ir izdevies noskaidrot minētajā noziegumā faktiski visu iesaistīto personu ķēdi, sākot no pasūtītāja līdz organizētājam un izpildītājam.

"Mono" pārstāvji min, ka apgalvojumu par Uļmana iespējamo iesaisti Mārtiņa Bunkus slepkavībā mērķis ir "Mono" biznesa mērķtiecīga graušana vai pretlikumīga pārņemšana.

"Diemžēl tiek ignorēta Uļmana nevainīguma prezumpcija un aizturētājam nav iespējas sevi aizstāvēt, jo likums liedz publiski komentēt izmeklēšanas gaitu. Tikmēr plašsaziņas līdzekļos bez mazākās kritikas tiek tiražēti atsevišķu negodprātīgu valsts amatpersonu nopludināti informācijas fragmenti un pārsvarā tiek atspoguļoti tikai vienpusēji viedokļi," teikts "Mono" paziņojumā medijiem, norādot uz iespējamu reiderismu, kura mērķis ir pārņemt "Mono" biznesu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Aizturēti Bunkus slepkavībā iesaistītie, tostarp pasūtītājs un izpildītājs

Db.lv, LETA, 25.05.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Policijai maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā ir izdevies noskaidrot faktiski visu iesaistīto personu ķēdi, un otrdien šajā lietā aizturētas vairākas personas, tostarp izpildītājs un pasūtītājs, informēja Valsts policijā.

Policija patlaban atturas komentēt konkrētu personu skaitu, dzimšanas gadus un lomu sadalījumu noziegumā. Izmeklēšana lietā turpinās.

Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 1.nodaļas priekšnieks Romāns Jašins norādījis, ka šī viennozīmīgi ir viena no Valsts policijas vēsturē apjomīgākajām pasūtījuma slepkavības izmeklēšanas lietām, kas guva arī plašu rezonansi sabiedrībā un nemitīgu interesi par policijas darba progresu.

Izmeklēt šāda līmeņa lietas ar tik intensīvu publisko interesi nav vienkāršs uzdevums un nereti policija arī atteica sniegt plašāku ieskatu par paveikto, lai netraucētu tās virzībai, norāda Jašins.

"Bet nu izmeklēšana ir tajā stadijā, kad varam droši teikt - tā vainagojusies panākumiem. Esam noskaidrojuši gandrīz visu noziegumā iesaistīto personu ķēdi, sākot no slepkavības pasūtītāja, organizētāja līdz izpildītājam un šodien, 24.maijā, Valsts policija rūpīgi plānotas operācijas laikā veikusi aizturēšanas," norādījis Jašins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bunkus slepkavības lietā apcietinājumu piemēro arī uzņēmējam Uļmanam

LETA, 26.05.2022

Maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā aizdomās turētais uzņēmējs Mihails Uļmans tiek konvojēts uz tiesas sēdi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa ceturtdien piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu - maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā aizdomās turētajam uzņēmējam Mihailam Uļmanam, līdz ar to šāds drošības līdzeklis šonedēļ piemērots kopumā trīs personām.

Uļmans tiesas lēmumu varēs pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā. Uzņēmēja aizstāve Alla Ignatjeva žurnālistiem teica, ka tiesas lēmumu pārsūdzēšot, tomēr plašākus komentārus nesniedza. "Vienīgais, ko es varu pateikt, ir tas, ka mēs uzskatām, ka aizdomas ir nepamatotas," norādīja Ignatjeva.Kriminālprocesa likuma 272.pants paredz, ka apcietinājumu var piemērot tikai tad, ja kriminālprocesā iegūtās konkrētās ziņas par faktiem rada pamatotas aizdomas, ka persona ir izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, par kuru likums paredz brīvības atņemšanas sodu, un cita drošības līdzekļa piemērošana nevar nodrošināt, ka persona neizdarīs jaunu noziedzīgu nodarījumu, netraucēs vai neizvairīsies no pirmstiesas kriminālprocesa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc "LPB Bank" pastarpinātā līdzīpašnieka Mihaila Uļmana apcietināšanas maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) vērtē bankas iespējas turpināt darbību, trešdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē sacīja FKTK priekšsēdētāja Santa Purgaile.

Viņa norādīja, ka pēc Uļmanam piemērotā drošības līdzekļa - apcietinājuma - "LPB Bank" ir nonākusi tiešā FKTK uzraudzībā.

Purgaile skaidroja, ka FKTK katru dienu risina dažādus jautājumus saistībā ar banku un vērtē, vai šī banka varēs turpināt darboties.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 26.maijā piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu - maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā aizdomās turētajam uzņēmējam Uļmanam.

Uļmans tiesas lēmumu varēs pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā. Uzņēmēja aizstāve Alla Ignatjeva žurnālistiem teica, ka tiesas lēmumu pārsūdzēšot, tomēr plašākus komentārus nesniedza. "Vienīgais, ko es varu pateikt, ir tas, ka mēs uzskatām, ka aizdomas ir nepamatotas," norādīja Ignatjeva.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kabeļtelevīzijas un telekomunikāciju kompānija Baltkom šodien vērsās tiesā ar lūgumu izbeigt tiesvedību prasībā pret SIA TV3 Latvia par nepatiesu, godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu, Db pavēstīja Baltkom preses sekretārs Lauris Kļaviņš.

Ar to tika aizskarta Baltkom reputācija un veidota negatīva informatīvā vide, kavējot digitālās TV projekta virzību, atzīmēja L. Kļaviņš, atgādinot, ka Baltkom vērsās pret TV3, prasot atzīt par nepatiesām sižetā izskanējušās ziņas par iespējamām nelikumībām.

"Lai koncentrētos uz pamatdarbību un pieaugošas ekonomiskās krīzes apstākļos saglabātu tirgus pozīcijas pieaugošas konkurences vidē, Baltkom atsakās no tālākām aktivitātēm šajā strīdā ar TV3. Domstarpības TV3 un operatoru starpā, dažādi skaidrojot televīzijas pakalpojumu izplatīšanas principus, nu jau ir aktualizētas visas kabeļtelevīziju nozares līmenī un tiek risinātas kopīgās sarunās ar TV3," norādīja Baltkom preses sekretārs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ne mazāk kā vienai desmitai daļai vēlētāju būs tiesība ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu. Ja referendumā par Saeimas atsaukšanu nobalso vairākums no balsotājiem un vismaz divas trešdaļas no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita, tad Saeima uzskatāma par atsauktu.

To paredz Latvijas konstitūcijas – Satversmes grozījumi, kurus Saeima šodien pieņēma otrajā lasījumā.

Valsts pamatlikuma grozījumi vienlaikus gan piešķirs vēlētājiem tiesības rosināt parlamenta atlaišanu, gan ierobežos šo tiesību izmantošanu.

Proti, Satversmē tiek plānots noteikt, ka tiesības ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu vēlētāji nevar izmantot gadu pēc Saeimas sanākšanas, gadu pirms Saeimas pilnvaru beigām, Valsts Prezidenta pilnvaru pēdējo sešu mēnešu laikā, kā arī agrāk par sešiem mēnešiem pēc iepriekšējās tautas nobalsošanas par Saeimas atsaukšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Lattelecom par apmelošanu sūdz tiesā Pēteri Šmidri

Dace Preisa, 23.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Lattelecom šodien Jūrmalas pilsētas tiesā iesniedza prasības pieteikumu pret SIA Baltkom TV SIA valdes locekli Pēteri Šmidri par nepatiesas informācijas un apmelojumu izplatīšanu saistībā ar Lattelecom darbību un Digitālās Virszemes TV projektu.

SIA Lattelecom ieskatā Pēteris Šmidre ir izplatījis nepatiesas ziņas jeb publiski darījis zināmus neesošus, izdomātus, prasītāja godu un cieņu aizskarošus faktus, tādējādi pārkāpjot tiesību aktos garantētās personas tiesības uz goda un cieņas aizsardzību un nevainīguma prezumpciju. Minētie izteikumi, būdami nepatiesi un godu un cieņu aizskaroši, rada kaitējumu Lattelecom, kā arī aizskar Lattelecom vadības un darbinieku godu un cieņu - teiks Lattelecom paziņojumā.

«Ir saprotama Pētera Šmidres vilšanās par to, ka viņa uzņēmums zaudēja konkursā par Virszemes TV ieviešanu, tomēr ir zināma robeža starp emocijām un apmelošanu. Viņš šo robežu ir pārkāpis, un uzskatām, ka par to ir jāatbild tiesas priekšā, jo ir maldināta Latvijas sabiedrība,» uzskata Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par nepatiesu ziņu izplatīšanu tiesas ceļā piedzīs 20 tūkstošu latu no Preiļu siers

Sandra Dieziņa, 28.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Preiļu siers un tās valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts nav izmantojuši SIA Latvijas Piens piedāvāto iespēju atsaukt nepatieso ziņu, kas tika izplatīta 15.marta preses konferencē, un tādējādi izvairīties no tiesvedības procesa, līdz ar to šonedēļ Latvijas Piens plāno vērsties tiesā ar lūgumu atsaukt nepatieso ziņu un piedzīt mantisko kompensāciju 20 tūkstošu Ls apmērā.

Latvijas Piens tiesā nolēmis vērsties, jo nepatiesās ziņas izplatīšana par kompānijas attīstāmo projektu – jaunu piena pārstrādes rūpnīcu ir radījusi SIA Latvijas Piens būtisku kaitējumu, informē uzņēmuma pārstāve, zvērināta advokāte Anete Bergmane.

Zvērināta advokāte skaidro : «Kaut arī J.Šņepsts minējis, ka varot ar pilnu atbildību apgalvot, ka tas esot naudas atmazgāšanas projekts, tagad J.Šņepsts mēģina aizbēgt no atbildības par nepatiesu ziņu izplatīšanu, apgalvojot, ka tas esot bijis tikai viņa viedoklis, par kura izteikšanu atbildība neiestājoties. Tomēr SIA Latvijas Piens uzskata, ka ir izplatīta nepatiesa ziņa un vainīgajiem par to būs jāatbild tiesas priekšā.» Latvijas Piens pārstāvis un piena kooperatīva Trikāta KS valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs jau iepriekš informēja, ka Latvijas Piens iesniedzis juridisku pretenziju a/s Preiļu siers valdes priekšsēdētājam J.Šņepstam par nepatiesu ziņu izplatīšanu par jauno piena rūpnīcas projektu, ko Preiļu siera vadītājs publiski 15.martā notikušajā LPCS prese konferencē nosaucis par «naudas atmazgāšanas projektu». U. Krievārs uzskata, ka J.Šņepsts publiski un bez pamatojumiem faktiski apsūdzējis jauno projektu un tā attīstītājus kriminālnoziegumā tautas valodā sauktā par «naudas atmazgāšanu».

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Strīdi kūrortpilsētā uzkarst

Guntars Gūte, Diena, speciāli Dienas Biznesam, 18.05.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalas aizsardzības biedrības un uzņēmēju konflikti par būvniecības projektu atbilstību normatīviem pilsētā saasinās.

Jūrmalas pilsētā jau daudzu gadu garumā vērojamas asas domstarpības starp Jūrmalas aizsardzības biedrību (JAB) un dažādiem nekustamā īpašuma projektu attīstītājiem, un arī pašu pilsētas domi. Proti, JAB mēdz apstrīdēt nekustamā īpašuma projekta realizētājam izsniegtas būvatļaujas tiesiskumu, to pamatojot gan ar vides aizsardzības jautājumiem, gan arī ar aizdomām, ka sākotnējā projektā aprakstītais objekta izmantošanas mērķis ir maldināšana un to pēc pabeigšanas izmantos citiem nolūkiem.

Nereti pēc tam, kad JAB pirmo iebildumu par būvatļaujas izsniegšanu noraida pašvaldība, biedrība strīdu turpina tiesās, nereti izejot pat visas instances, mēģinot panākt savu taisnību. Līdzīgi strīdi JAB vērojami arī ar Jūrmalas pilsētas domi, kad JAB tiesā mēģina apstrīdēt pašvaldības apstiprinātos detālplānojumus, arī apelējot pie vides aizsardzības tēmas. Tomēr virkne tiesu spriedumu, ar kuriem DB iepazinās, liecina, ka pat vairāku instanču tiesas pēc būtības konstatējušas, ka JAB izmantotā argumentācija pašvaldības lēmumu atcelšanai neatbilst faktiskajai strīda būtībai, un biedrības prasību ir noraidījušas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noraida Kalnozola prasību pret Dienas Biznesu

, 05.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa noraidījusi uzņēmēja Valda Kalnozola un SIA Kalnozols un partneri prasību pret SIA Izdevniecība Dienas Bizness un laikraksta korespondentu Jāni Lasmani, ziņo laikraksts Dienas Bizness.

V. Kalnozols iepriekš vēlējās piedzīt no izdevniecības un J. Lasmaņa kompensāciju pavisam 25 000 latu apmērā par, viņaprāt, godu un cieņu aizskarošu ziņu publicēšanu laikrakstā.

Spriedumu iespējams pārsūdzēt apelācijas kārtībā Augstākajā tiesā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lembergs iesniedz prasību pret prokuratūru

, 23.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils mērs Aivars Lembergs ir iesniedzis prasību Rīgas apgabaltiesā pret prokuratūru par publicētu godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu un mantiskās kompensācijas piedziņu saistībā ar tā saucamo Grinberga lietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Diena un Ozoliņš uzvar Latviju

, 12.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Cilvēktiesību tiesa pasludinājusi spriedumu lietā AS Diena un Ozoliņš pret Latviju, atzīstot, ka notikusi iejaukšanās iesniedzēju vārda brīvībā un apmierināja lūgumu kompensēt materiālos zaudējumus un tiesāšanās izdevumus, Db.lv informēja Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments.

Atsaucoties uz Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 10.pantu, iesniedzēji a/s Diena un žurnālists Aivars Ozoliņš sūdzējās par nepamatotu iejaukšanos viņu tiesībās uz vārda brīvību, proti, par tiesvedības iznākumu Latvijas tiesās, kuras dēļ a/s Diena bija jāatsauc daļa no publicētās informācijas, jāatlīdzina Laimonim Strujēvičam nodarītais morālais kaitējums, kā arī jāatlīdzina tiesāšanās izdevumi.

Tiesa vienbalsīgi atzina, ka ir noticis konvencijas 10.panta pārkāpums, jo iejaukšanās iesniedzēju vārda brīvībā nebija nepieciešama demokrātiskā sabiedrībā. Tiesa atzina, ka A.Ozoliņa publikācijas pēc sava satura bija aizskarošas un apsūdzošas, tomēr tās nepārkāpa žurnālistiem atvēlētās vārda brīvības robežas. Tiesa atzīmēja privatizācijas procesa kā tāda nozīmību un uzsvēra masu mediju lomu tā atspoguļošanā, norādot arī uz to, ka L.Strujēvičs ar savu darbību bija izpelnījies kritiku ne tikai masu medijos, bet arī valdībā. Attiecīgi tiesa uzskatīja, ka notikumiem sekojušajā tiesas procesā Latvijas tiesas ir stādījušas L.Strujēviča intereses augstāk gan pār abu iesniedzēju vārda brīvību, gan arī pār kopējām sabiedrības interesēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Kariņš izdod rīkojumu par ekonomikas ministra Vitenberga demisiju

LETA, 12.05.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Respektējot partijas "KPV LV" Saeimas frakcijas lēmumu no amata atsaukt ekonomikas ministru Jānis Vitenbergu (NA), Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) izdevis rīkojumu par Vitenberga demisiju.

Kā aģentūru LETA informēja premjera birojā, lēmums pieņemts, ņemot vērā partijas "KPV LV" Saeimas frakcijas lēmumu atsaukt savu izvirzīto ekonomikas ministru un balstoties uz Sadarbības līgumā noteiktajiem Ministru prezidenta pienākumiem.

Uz laiku līdz jauna ministra apstiprināšanai amatā par ekonomikas ministra pienākumu izpildītāju iecelts zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA).

Rīkojums stāsies spēkā piektdien, 14.maijā.

Ministru prezidents aicina sadarbības partnerus uz sanāksmi piektdien, 14. maijā, par valdības darba organizācijas un sadarbības jautājumiem.

Jau rakstīts, ka partijas "KPV LV" Saeimas frakcija šodien nolēmusi, ka Vitenbergam ir jāatkāpjas no ekonomikas ministra amata.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Tiesa noraida Lattelecom prasības pret Baltkom vadītāju Šmidri

Sanita Igaune, 20.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalas pilsētas tiesa ir noraidījusi Lattelecom prasības par goda un cieņas aizskaršanu, ar ko uzņēmuma vadība pēc kritiska viedokļa paušanas vērsās pret Baltkom valdes locekli Pēteri Šmidri personīgi, kā arī pret televīzijas ziņu kanālu TV24 un Radio Baltkom.

«Šis ir tipisks piemērs Lattelecom agresīvajai darbībai, ir žēl, ka dēļ tā tiek tērēti tiesas un juristu resursi. Šādi paņēmieni nozarē, protams, netiek uztverti nopietni, tomēr ļoti negatīva ir tendence vērsties pret medijiem – tas tieši apdraud preses un uzskatu paušanas brīvību, un tādēļ ir īpaši nosodāmi,» atzīmē P. Šmidre.

Baltkom kā nepieņemamus vērtē šādus konkurentu ietekmēšanas paņēmienus, turklāt tie vieš nopietnas šaubas par Lattelecom resursu izmantošanas lietderību, DB norāda Baltkom preses sekretārs Lauris Kļaviņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Facebook algoritma maiņa – vai citu sociālo tīklu lielā iespēja?

Arnis Ozols, HTTPOOL Baltics CEO, 12.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Uzņēmumu pārstāvjiem, kas grib virzīt savu zīmolu Facebook, jāiegaumē, ka kopienas jeb grupas būs svarīgākas nekā jebkad.

Ziņu par to, ka Facebook mainīs ziņu lentas (timeline – angļu val.) algoritmu, dažādi pasaules interneta resursi aprakstīja ar skaļiem virsrakstiem. Daži to nosauca par giljotīnu medijiem, kam Facebook ir viens no galvenajiem lietotāju «piegādātājiem». Daži savukārt metās apgalvot, ka sociālo mediju vide neatgriezeniski mainīsies un nekas neliecina, ka šīs pārmaiņas būs pozitīvas. LinkedIn un Twitter klusē un turpina ierasto praksi – pagaidām pieturēsies pie jau pārbaudītajiem algoritmiem. Vai tā būs viņu lielā iespēja?

Facebook prioritāri ziņu lentā turpmāk rādīs paziņojumus no draugiem, ģimenes locekļiem un grupām, kam pievienojies konkrētais lietotājs, pieņemot, ka šīs ziņas viņu interesē visvairāk. Sociālā tīkla vadītājs Marks Zakerbergs (Mark Zuckerberg) uzsver, ka tā ir atgriešanās pie «saknēm», tajā pat laikā neapšaubot, ka zīmoliem savu auditoriju sasniegt būs grūtāk nekā jebkad agrāk. Eksperti norāda, ka tuvāko mēnešu laikā zīmoli pieredzēs būtisku kritumu dabīgajā sasniedzamībā jeb «organic reach» un arī kopējais sociālajā tīklā pavadītais laiks samazinās. M. Zakerbergs gan uzskata, ka šis laiks, kas tiks veltīts Facebook, būs pavadīts kvalitatīvi.

Komentāri

Pievienot komentāru