Nodokļi

Pagarina pārreģistrācijas termiņus

Madara Fridrihsone, 08.11.2004

Jaunākais izdevums

Kultūras iestādes, kā arī izglītības un zinātnes institūcijas, kas darbojas kā valsts vai pašvaldību bezpeļņas organizācijas, varēs pārveidot vai pieteikt to likvidāciju līdz 2005. gada 1. septembrim. To paredz Komerclikuma spēkā stāšanās likuma grozījumi, kurus Saeima ceturtdien pieņēma steidzamības kārtā. Likuma grozījumus izstrādāja Saeimas Juridiskā komisija, kas to nepieciešamību pamato ar apsvērumu, ka kultūras, zinātnes un izglītības institūciju darbībai nereti neatbilst nedz kapitālsabiedrības, nedz aģentūras statuss, tādēļ šo institūciju pārveidošanu nepieciešams atlikt līdz brīdim, kamēr tiks pieņemts lēmums par to darbības veidam un mērķiem atbilstošas juridiskās formas izvēli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LTRK viceprezidents: pārreģistrēties pēdējā brīdī bija prognozējama

Māris Ķirsons [email protected], 04.01.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tas, ka lielākā daļa agrāk reģistrēto uzņēmumu pārreģistrēsies Komercreģistrā pēdējā brīdī, jau sen bija skaidrs,» atzīst Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras viceprezidents un SIA Andris vadītājs Andris Lasmanis. Viņš atzīst, ka diemžēl tā ir raksturīga īpašība, no kuras liela daļa biznesa netiek vaļā – daudzus jautājumus risināt pēdējā brīdī. «Pārreģistrācijas tempi tikai pierāda, ka trīs gadu garā pārreģistrācijas termiņa noteikšana vairāk bija reveranss no likumdevējiem nekā objektīva nepieciešamība,» norāda A. Lasmanis. Viņaprāt, varbūt daļa, nepārreģistrējoties Komercreģistrā, cerēja, ka pārreģistrācijas termiņi tiks pārbīdīti, taču tas neattaisnojās un tāpēc arī notika pārreģistrācijas «sturmēšāna».

Komentāri

Pievienot komentāru
Finansējums

PTAC piemēro sodus nebanku aizdevējiem; kompānijas varētu lēmumu pārsūdzēt

Žanete Hāka, 27.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piemērojot nebanku kreditēšanas nozares uzņēmumiem sodus par kopējo summu, kas lielāka par 200 tūkstošiem eiro, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) parāda nespēju veidot nozares politiku, kā arī Latvijas tiesiskās vides nenoteiktību, norāda Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš.

PTAC astoņām patērētāju kreditēšanas kompānijām piemērojis soda naudas kopsummā 211 000 eiro par Patērētāju tiesību aizsardzības likumā noteikto kreditēšanas kopējo izmaksu ierobežojumu neievērošanu laika posmā no 2016.gada 1.janvāra līdz rudenim saistībā ar kredītu pagarinājumu maksām, kā rezultātā patērētājiem radīti zaudējumi vismaz 5,23 miljonu eiro apmērā.

2016.gada 1.janvārī stājās spēkā grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kuri noteica kreditēšanas kopējo izmaksu ierobežojumus - 0,55% dienā no 1-7 dienai, 0,25% no 8-14 dienai, 0,2% sākot ar 15.kredīta līguma dienu, savukārt 0.25% dienā visā kredīta līguma termiņā, ja termiņš pārsniedz 30 dienas. PTAC uzsver, ka kreditēšanas kopējo izmaksu ierobežojumi ir attiecināmi arī uz kredītu pagarināšanas maksām, jo pagarināšanas līguma noslēgšanas brīdī šīs izmaksas kredīta devējam ir zināmas. PTAC 2016.gada vasarā un rudenī, veicot pārbaudes, konstatēja, ka 12 nebanku kredītdevēji piedāvā neatbilstošas kredītu pagarināšanas maksas, kas pat vairākas reizes pārsniedza noteiktos ierobežojumus. Pagarinot kredītu, patērētājs vidēji pārmaksāja no 2,78 līdz 16,51 EUR.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Beidzot jāsāk rēķināt, kāds risinājums valstij ir izdevīgākais

Db redakcija, 07.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pietiekami ilgu laiku dzirdējām dažādu politiķu un amatpersonu prātojumus par to, ka nenāktu par skādi sarunāt ar starptautiskajiem aizdevējiem, it īpaši Eiropas Komisiju (EK), lai tā savulaik aizlienētos miljardus Latvijai ļauj sākt atdot kaut kad vēlāk, nevis paredzētajā termiņā. Vēl jo vairāk - bija dzirdami skaļi apgalvjumi, ka EK taču ir pragmatiski, reāli domājoši, saprātīgi cilvēki, kuriem vienkārši vajagot paskaidrot, ka nepiekāpšanās šakā gadījumā nozīmētu Latvijas ekonomiskās situācijas pasliktināšanos, un diez vai tas ir viņu interesēs.

Tomēr pietika aizdevēju pārstāvjiem paviesoties Rīgā burtiski dažas pirmās stundas, lai mūsu valdības pārstāvji nāktu klajā ar publiskiem paziņojumiem, ka diez vai šāda parāda atdošanas termiņa pagarināšana vispār ir Latvijas interesēs. Tādējādi visi iepriekšējie stāsti par šā termiņa pagarināšanas neizbēgami pozitīvo efektu ir bijuši vai nu populistiskas, vai arī sabiedrību iemidzinošas pasakas. Jāņem vērā, ka mūsdienu pasaulē grūti ir atrast, kādu, kurš var aizdot vai iedot naudu, vienkārši noceļot pirmos piecus centimetrus no naudas kaudzes kādā ļoti lielā seifā. Proti, EK rīcībā nav lādes ar naudu, no kuras izlīdzēt grūtībās nonākušajām Eiropas valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas domes finanšu komiteja 13. novembrī lems par vairāku nekustamo īpašumu atpirkšanu ielu programmas ietvaros.

Sakarā ar ES līdzfinansējumam pieteikto projektu, kas paredz izbūvēt Liepājā jaunu maģistrāli pašreizējās Zirņu ielas vietā, pašvaldība lems par nekustamā īpašuma Zirņu ielā 101 iegādi.

No pilsētas budžeta 2009. gadā šim nolūkam nepieciešami Ls 201 000, kā arī Ls 4230, kas nepieciešami īpašuma tiesību pārreģistrācijas izdevumu segšanai. Šī paša projekta ietvaros plānots atpirkt arī īpašumu Salmu ielā 53 par Ls 250 000, bet vēl Ls 5309 nepieciešami īpašuma tiesību pārreģistrācijas izdevumu segšanai.

Savukārt īpašumu Celtnieku ielā 2 plānots atpirkt, lai nojauktu sakarā ar Liepājas pilsētas Celtnieku ielas izbūvi. Nekustamā īpašuma iegādei no pilsētas budžeta 2009.gadā nepieciešami Ls 154432.40 un Ls 2064.60, kas nepieciešami īpašuma tiesību pārreģistrācijas izdevumu segšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aviokompānijai airBaltic, kā arī tās līdzīpašniecei SIA Baltijas aviācijas sistēmas (BAS) Uzņēmumu reģistrā vakar ir uzlikts visu veidu pārreģistrācijas liegums

Šāds liegums uzlikts pēc Valsts policijas lūguma. «Jā, vakardien ļoti operatīvi tika uzlikts visu veidu pārreģistrācijas - dalībnieku, amatpersonu, pamatkapitāla - liegums nacionālajai aviokompānijai Air Baltic Corporation, kā arī tās līdzīpašniecei SIA Baltijas aviācijas sistēmas,» tā sarunā ar DB apliecināja Uzņēmumu reģistra galvenais valsts notārs Ringolds Balodis.

Viņš norāda, ka Uzņēmumu reģistrs ir tikai nodrošinājuma līdzekļa uzlikšanas - ieraksta izdarīšanas - iestāde. «Par iemesliem, kāpēc šāds lūgums par visu veidu pārreģistrācijas aizliegumu tiek izteikts, jautājumi jāuzdod Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes policijai,» tā uz jautājumu par lieguma noteikšanas iemesliem un motivāciju atbild R. Balodis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izvērtēs pretenzijas par bērnu pārreģistrāciju uz vietu pirmskolās

, 17.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Izglītības, jaunatnes lietu un sporta komiteja šodien, 17.aprīlī, akceptējusi Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta sagatavotos priekšlikumus par to, kā uzlabot bērnu pārreģistrācijas kārtību un risināt radušās problēmas, liecina sniegtā informācija medijiem.

Departaments ir noskaidrojis, ka pērn 50 pirmsskolas izglītības iestādēs (kopējais bērnudārzu skaits 151) kopumā 168 gadījumos vecāki izvēlējušies mainīt pirmsskolas izglītības apguves uzsākšanas laiku, lai varētu saņemt Ls 50 latu lielu pabalstu mēnesī, un tāpēc mainījās viņu kārtas numurs rindā.

Departaments ir konstatējis, ka vēlāk saņemti 16 iesniegumi anulēt reģistrācijas datu maiņu.

Tā kā šogad aprīlī atkal notiek kārtējā pārreģistrācija, vairākiem vecākiem radušies jautājumi, un departamentam nosūtītas 15 pretenzijas, ka samazinājusies iespēja bērnus uzņemt pirmskolā.

Pēc Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta skaidrojuma problēmas radušās tāpēc, ka bērnu pārreģistrācijas kārtība tika apstiprināta 2006. gada sākumā, bet noteikumi par pabalsta piešķiršanu, ja nav iespējams nodrošināt vietu bērnudārzā, tikai 2006. gada decembrī. Uzsākot bērnu pārreģistrāciju 2007. gada aprīlī, pirmsskolas izglītības iestādēs ne vienmēr sniegta precīza informācija, par to, kā mainīsies kārtas numurs, ja vecāki izvēlēsies mainīt pirmsskolas izglītības apguves uzsākšanas laiku, lai varētu saņemt pabalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Kuģniecības lietā iejaucas organizētās noziedzības un citu nozaru specializētā prokuratūra

Ieva Mārtiņa, 03.11.2010

Jau vēstīts, ka Ventspils nafta turpināja uzstāt, lai notiktu 8. oktobrī iepriekš paredzētā, bet ar LK valdes lēmumu atceltā kuģniecības akcionāru ārkārtas sapulce. Gatavojoties sapulcei, uz kuru VN pārstāvji tā arī neieradās, LK administratīvā ēka tika apjozta ar dzelzs stiepļu žogu, kam priekšā noliktas apsardzes automašīnas

Ritvars Skuja, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iejaucoties Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai, Uzņēmumu reģistrs atcēlis iepriekš pieņemto lēmumu par visa veida pārreģistrācijas aizliegumu Latvijas kuģniecības lietā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmumu pārreģistrācijas termiņu nepagarinās

Māris Ķirsons [email protected], 23.09.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumu pārreģistrēšanas termiņš, kurš beidzas šā gada 31. decembrī, Komercreģistrā netiks pagarināts. Tā notikušajā preses konferencē apstiprināja tieslietu ministre Vineta Muižniece un LR Uzņēmumu reģistra galvenais valsts notārs Jānis Endziņš. Abas amatpersonas norādīja, ka līdz pārreģistrācijas termiņa beigām — šā gada 31.decembrim - atlicis mazāk par 100 dienām, tādēļ uzņēmējiem nevajadzētu atstāt pārreģistrāciju uz pēdējām gada dienām. Lai arī pāreģistrēto uzņēmumu skaits pieaug, tomēr līdz šim Komercreģistrā vēl nav pārreģistrējušies apmēram 46 000 uzņēmumu, unvismaz no 20 000 — 25 000 uzņēmumu tomēr tiek cerēts sagaidīt pārreģistrācijas pieteikumu. Pēc SIA Lursoft prezidenta Ainara Brūvela teiktā 72% no visiem nepārreģistrētajiem uzņēmumiem atrodas Rīgā un Rīgas rajonā, 4% — Liepājas rajonā, 3% - Daugavpils rajonā, 2% — Jūrmalā, Jelgavas, Cēsu un Ventspils rajonā. A. Brūvelis arī vērsa uzmanību uz to, ka, par pārreģistrācijas procesu vajadzētu aktīvi interesēties tiem uzņēmumiem, kuri izsnieguši aidevumus, pretī saņemot komercķīlas, jo pašreiz nav pārreģistrēti 3913 uzņēmumi, kuriem ir komercķīlas ar kopējo prasījumu summu — 2.5 miljardi Ls. Tā kā kredīta ņēmēji, kas nebūs pārreģistrējušies, uzņēmējdarbību veikt vairs nevarēs, tad normālā ceļā atgūt savu naudu kredītu izsniedzējiem nebūs iespējams, secina A. Brūvelis. Tieslietu ministre atzina, ka ar 2005. gadu Latvijā uzņēmējdarbību regulēs tikai viens likums — Komerclikums, nevis kā pašlaik, kad daļa uznēmēju strādā atbilstoši Komerclikuma prasībām, bet daļa atbilstoši likuma par uzņēmējdarbību, par akciju sabiedrībām, par sabiedrībām ar ierobežotu atbildību utt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēkšņā apstākļu pasliktināšanās prasa nestandarta un ļoti ātrus valstiskus risinājumus, ja negribam riskēt ar bankrotu vilni būvniecībā, bezdarba pieaugumu un nozīmīgu objektu apturēšanu, uzsver uzņēmēji.

Pilnībā vēl nebeidzoties Covi-19 pandēmijas izraisītās krīzes ietekmei uz ekonomiku, tostarp būvniecību, nozari satricinājusi nākamā, ko izraisījusi Krievijas agresija Ukrainā, kas būtiski saasinājusi gan būvniecības materiālu deficītu, gan veicinājusi cenu pieaugumu atsevišķiem materiāliem no 20 līdz pat 200%. Apzinoties, ka jau pandēmijas laikā piedzīvotie zaudējumi vairs neļaus pārdzīvot šo daudz lielāko krīzi, būvnieki aicina valsti nekavējoties iesaistīties un palīdzēt rast risinājumus, lai nepieļautu nozares sabrukumu.

Jārīkojas kopīgi

"Pēdējo dienu laikā esošās materiālu piegādes ķēdes ir pārtrauktas, kā arī iztrūkstot ievērojamam daudzumam būvniecībā izmantojamo materiālu – metāla, koksnes, polimēru, siltumizolācijas materiālu -, būtiski palielinājušās to cenas. Turklāt, vairāku būvmateriālu, piemēram, cementa izmaksas dēļ energoresursu cenu straujā kāpuma sankciju un karadarbības dēļ augušas par vairākiem desmitiem procentu," vēstulē ekonomikas un finanšu ministriem norāda Latvijas Būvuzņēmēju partnerība (LBP), rosinot valdību krīzes situāciju risināt ar vairākiem instrumentiem, tostarp īstenojot cenu indeksāciju gan nākotnes, gan arī esošajos līgumos (sākot no 24. februāra), kā arī pagarināt līguma izpildes termiņus, nepiemērojot līgumsodus par kavējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievija lobē ES dalībvalstis sankciju atcelšanai

LETA--EUOBSERVER, 12.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievija sākusi lobēt sev draudzīgās Eiropas Savienības (ES) valstis - Ungāriju, Kipru un Itāliju, lai nākamgad tās uzliktu veto sankciju pagarināšanai pret Krieviju.

Pirmo sankciju - bijušā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča līdzekļu iesaldēšana - termiņš beigsies martā. Savukārt otrās kārtas sankcijas - vīzu izsniegšanas aizliegumi un līdzekļu iesaldēšana Krievijas amatpersonām, kas saistītas ar Krimas anektēšanu, - beigsies nākamā gada aprīlī.

Vissmagākās sankcijas, kas vērstas pret Krievijas bankām un enerģētikas uzņēmumiem, noteiktas līdz 2015.gada jūlijam.

Lai sankciju termiņš tiktu pagarināts, dalībvalstīm ir vienprātīgi jāpiekrīt.

Tomēr, ja kaut viena no dalībvalstīm tam nepiekritīs, sankcijas pagarinātas netiks.

Kāds ES pārstāvis, kas iesaistīts sarunās par sankciju pagarināšanu, žurnālistiem norādīja, ka Maskava vērsusies pie Budapeštas, Nikosijas un Romas, ko tā uzskata par saviem sabiedrotajiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Banknote īpašnieks saņēmis patērētāju kreditēšanas pakalpojumu licenci ar nosacījumiem

Žanete Hāka, 24.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA ExpressCredit, kas darbojas ar zīmolu Banknote, saņēmis speciālu atļauju (licence) patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai uz nenoteiktu laiku, taču ar diviem nosacījumiem, informē Patērētāju tiesību aizsardzības centrs.

Pirmais nosacījums attiecināms uz kolektīvās finansēšanas platformu mintos.com. Jau 2015.gadā, vērtējot sabiedrības un platformas darbības atbilstību normatīvajiem aktiem, PTAC vairākkārt uzsvēra, ka prasījumu cesijas institūta izmantošana patērētāju kreditēšanas pakalpojumu nozarē ir iespējama tikai esoša normatīvo aktu regulējuma ietvaros. PTAC ieskatā sabiedrības apgalvojumi, ka prasījumu cesija nav aizliegta un ka Latvijā cesionāru loks, kam var tikt cedēti no patērētāju kreditēšanas līguma izrietošie prasījumi, nav ierobežots, tāpēc sabiedrības ieviestais kolektīvās finansēšanas modelis ir atbilstošs Latvijas Republikas normatīvo aktu prasībām, ir nepamatoti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārskats par nebanku patērētāju kreditēšanas sektora darbību 2014.gadā liecina, ka nebanku kreditēšanas tirgū bija vērojama tendence no jauna izsniegto kredītu samazinājumam, ko visbūtiskāk ietekmēja no jauna izsniegto distances kredītu samazinājums, tomēr distances kredītportfeļa apjoms pakāpeniski palielinājās līdz ar aktīvāku kredītu izsniegšanu gada nogalē, liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) apkopotā informācija.

Palielinājās arī kavēto kredītu īpatsvars ar kavējumu līdz 90 dienām, kas varētu liecināt par to, ka līdz ar aktīvāku kreditēšanu 2014.gada 2.pusgadā ir pasliktinājusies no jauna izsniegto kredītu atmaksas kvalitāte.

Plaši izplatīts pakalpojums ir kredītu pagarināšana – 48,1% no kredītportfelī esošajiem līgumiem 2014.gadā tika pagarināti, bet 29,7% pagarināti 3 un vairāk reizes.

PTAC sagatavotā informācija par Latvijas nebanku patērētāju kreditēšanas sektora darbību liecina, ka 2014.gada decembrī Latvijas Republikā darbojās 56 licencēti nebanku patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēji, kuri nodarbojās ar dažāda veida kreditēšanas pakalpojumu sniegšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozonas dalībvalstu finanšu ministri otrdien apstiprinājuši Grieķijas lūgumu pagarināt valsts palīdzības programmas pagarināšanu uz četriem mēnešiem, paziņojis Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (V).

Šādu lēmumu ministri pieņēmuši pēc tam, kad viņi bija apstiprinājuši Grieķijas iesniegto ekonomikas reformu sarakstu, ko valstij apmaiņā pret palīdzības programmas pagarināšanu pieprasījuši starptautiskie aizdevēji.

«Pēc Eirogrupas telekonferences pieņemts lēmums, ka valstu līmenī var sākties procesi Grieķijas programmas termiņa pagarināšanai,» ierakstā savā tvitera kontā vēsta V.Dombrovskis, norādot uz faktu, ka parlamentiem vairākās eirozonas dalībvalstīs tagad nepieciešams balsot par šo lēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vācijas parlaments apstiprina Grieķijas palīdzības programmas pagarināšanu

LETA--AFP, 27.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas parlamenta apakšpalāta ar ievērojamu balsu vairākumu piektdien apstiprināja Grieķijas palīdzības programmas termiņa pagarināšanu uz četriem mēnešiem.

Šāds balsojums, kas nodrošināts, neskatoties uz plaši izplatīto skepsi Vācijā attiecībā uz Grieķijas spējām atmaksāt parādsaistības, jau bija gaidāms, ņemot vērā kancleres Angelas Merkeles koalīcijas vairākumu un to, ka arī opozīcijā esošās partijas bija paudušas atbalstu.

Vācijas parlamenta apakšpalātā par Grieķijas palīdzības programmas pagarināšanu nobalsoja 542 likumdevēji, 32 divi balsoja «pret», bet 13 likumdevēji atturējās.

Kā ziņots, eirozonas dalībvalstu finanšu ministri otrdien apstiprināja Grieķijas lūgumu pagarināt valsts palīdzības programmas termiņu uz četriem mēnešiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pastiprināto tirdzniecības ierobežojumu priekšvakarā tirgotāji, kam no 19.decembra līdz 11.janvārim tirdzniecība būs liegta, pēdējā dienā, 18.decembrī būs atvērti līdz pusnaktij.

Tā, piemēram, lai mazinātu cilvēku pulcēšanos tirdzniecības centrā un prognozējot apmeklētāju skaita pieaugumu dienā pirms stingrāku ierobežojumu stāšanās spēkā, tirdzniecības centrs “Alfa” pagarina darba laiku piektdien, 18. decembrī, nosakot to līdz pulksten 24.

18. decembrī arī t/c “Spice” un t/c “Spice Home ” strādās līdz 24, par divām stundām pagarinot darba laiku vakarā. Arī turpmāk brīvdienās un svētku dienās tirdzniecības centrs būs slēgts – strādās tikai atsevišķi pārtikas veikali, aptiekas un higiēnas preču veikali.

Trīs nedēļu klusuma periods - no 21.decembra stingri ierobežojumi 

Covid-19 izplatības ierobežošanai valdība ceturtdien lēma par stingrāku ierobežojumu ieviešanu...

Savukārt tirdzniecības centrs “Domina Shopping” šodien pagarina savu darba laiku līdz plkst. 23:00. Šādu soli centrs veic, lai izlīdzinātu apmeklētāju plūsmu, kas strauji pieaugusi pēc vakar izziņotajiem jaunajiem ārkārtas situācijas noteikumiem.

Līdz plkst.24 šodien strādās arī būvmateriālu veikali Depo Rīgā. Veikalos ārpus Rīgas darba laiks pagarināts līdz plkst. 23.00.

Līdz 11.janvārim būs aizliegta arī būvmateriālu mazumtirdzniecība 

Laika posmā no sestdienas, 19.decembra līdz 11.janvārim, kad līdz ar citiem Covid-19...

Līdz plkst. 24 piektdien, 18.decembrī strādās arī būvniecības, mājas labiekārtošanas un sadzīves preču veikals "K-Senukai" pagarina darba laiku visā Latvijā līdz plkst. 24. Uzņēmums norāda, ka strikti kontrolē pircēju plūsmu savos veikalos saskaņā ar valdības noteiktajām prasībām un iekšējiem noteikumiem. Vienlaikus veikals ierobežojis iepriekš plānotās reklāmas aktivitātes un pastāvīgi aicina pircējus iepirkties internetveikalā, pasūtīt preces pa telefonu vai e-pastā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas kuģniecība panāk vienošanos par divu tankkuģu finansēšanas līgumu pagarināšanu

Dienas Bizness, 22.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas kuģniecība (LK) ir panākusi vienošanos ar banku Crédit Agricole Corporate and Investment Bank par vidējā izmēra tankkuģu Latgale un Zemgale finansēšanai nepieciešamo aizdevuma līgumu pagarināšanu uz turpmākiem diviem gadiem par kopējo summu 33.2 miljoni USD.

LK valdes priekšsēdētājs Roberts Kirkups (Robert Kirkup) stāsta: «Esam gandarīti, ka izdevies panākt vienošanos ar banku par turpmāko sadarbību. Obligāts nosacījums aizdevuma līgumu pagarināšanai bija esošo berbouta frakta līgumu pagarināšana abiem kuģiem, lai garantētu stabilu un drošu naudas plūsmu aizdevumu atmaksai visā pagarinājuma periodā.»

Tankkuģi Latgale un Zemgale tika uzbūvēti un iegādāti 2011.gadā no Korejas kuģu būvētavas Hyundai Mipo Dockyard Co., Ltd. un tiek izmantoti naftas un ķīmisko kravu pārvadāšanai visās pasaules jūrās un okeānos, tai skaitā arī ledus reģionos.

AS Latvijas kuģniecība (NASDAQ RIGA: LSC1R) ir starp lielākajiem pasaules kuģu īpašniekiem vidēja izmēra un handy tankkuģu segmentos un pēc naftas produktu pārvadājumu apjoma atrodas vadošajās pozīcijās starp līdzīgām kompānijām Ziemeļeiropā. Uzņēmumam pieder 16 moderni kuģi, nodrošinot darbu vairāk nekā 1300 profesionāliem un augsti kvalificētiem jūrniekiem no Latvijas, un papildus tehniski pārvalda vēl 7 kuģus, kopumā vadot 23 kuģu lielu floti. LK flotes vidējais vecums ir 8 gadi. Visi kuģi saņēmuši ISM (International Safety Management) sertifikātus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķijas finanšu ministrs: 2013.gadā Grieķiju glābt nevajadzēs

Lelde Petrāne, 18.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas finanšu ministrs Georgs Papakonstantinu paziņojis, ka pēc tam, kad 2013.gadā beigsies pašreizējais aizdevums, nebūs nepieciešamība pēc jauna ārkārtas aizdevuma, taču viņš atteicies izslēgt to, ka varētu būt nepieciešama aizdevuma atmaksas perioda pagarināšana, ziņo CNBC.

Papakonstantinu sacījis, ka 110 miljardu eiro lielā aizdevuma, ko nodrošināja Eiropas Savienība un Starptautiskais Valūtas fons, atmaksas termiņa pagarināšana, «ja par to jebkad tiks izlemts, būs pierādījums uzticībai un kompensācija par mūsu pašreizējiem centieniem».

Viņš piebildis, ka būtu pāragri prognozēt, vai atmaksas perioda pagarināšana būs nepieciešama. Viņš akcentējis, ka «līdz 2013.gadam Grieķija būs valsts ar labāku finansiālo situāciju un spēcīgāku ekonomiku».

Ministrs apgalvojis: «Mums nebūs vajadzīga turpmāka glābšana, bet būs vajadzīgs saglabāt to, ko mēs līdz tam būsim paveikuši.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ES līderi vienojas par sankciju pagarināšanu pret Krieviju

LETA, 16.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) līderi ceturtdien vienojušies par sankciju pagarināšanu pret Krieviju, kas tika ieviestas, reaģējot uz Maskavas agresiju pret Ukrainu, ziņo diplomātiskie avoti.

Ekonomiskās sankcijas tika ieviestas 2014.gada jūlijā, kad virs Krievijas atbalstīto teroristu bandu kontrolētās teritorijas Ukrainas austrumos tika notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna. Sankcijas skāra Krievijas enerģētikas, aizsardzības un finanšu nozares un šobrīd tās ir spēkā līdz nākamā gada 31.janvārim.

Ceturtdien panāktā vienošanās paredz sankciju pagarināšanu vēl uz sešiem mēnešiem. Oficiāls lēmums par to tiks pieņemts tuvāko dienu laikā, atklāja kāds avots.

Vācijas Kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Fransuā Olands šonedēļ paziņoja, ka vēlas sankciju pagarināšanu, jo Maskava nav pildījusi Minskas vienošanās saistības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Viedokļi: PTAC motivācija maksātspējas vērtēšanai: vai pietiek ar dvēseles sajūtām?

Žanete Hāka, 17.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) rosina samazināt slieksni klientu maksātspējas vērtēšanai, aizņemoties jau, sākot no 100 eiro, salīdzinot ar līdzšinējiem 427 eiro. Portāls db.lv uzklausa gan PTAC, gan nebanku tirgus pārstāvju viedokļus par esošo tirgus situāciju un potenciālajām izmaiņām.

PTAC vadītājas Baibas Vītoliņas viedoklis: Ātrie kredīti vairs netiek izsniegti tik bezatbildīgi kā agrāk un uzlabojas klientu maksātspējas vērtēšana.

Tomēr PTAC uzskata, ka nepieciešams pazemināt aizņēmuma slieksni, no kura tiek vērtēta klienta maksātspēja – no līdzšinējiem 427 eiro līdz 100 eiro. B. Vītoliņa uzsver, ka PTAC uzdevums ir sargāt tos patērētājus, kuri paši sevi nesargā. «Kreditētājiem ar likumu noteikts, ka maksātspēja ir jāvērtē. Mūsu skatījumā tā vērtēšana nedrīkst paļauties tikai uz patērētāja paša sniegtajiem datiem, jo ja viņam kredīts ir nepieciešamas, viņš var uzrādīt nepatiesus datus. Bet, piemēram, banku praksē nepatiesu datu norādīšana ir kriminālā atbildība. Mēs uzskatam, ka maksātspēja būtu jāvērtē pat no 1 eiro, bet pagaidām piemērojam 100 eiro slieksni.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā devusi SIA Merks

Žanete Hāka, 27.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā lielāko komercķīlu reģistrējusi būvkompānija SIA Merks, liecina Uzņēmumu reģistra dati.

Komercķīlas maksimālā prasījumu nodrošinājuma summa ir 23,32 miljoni eiro, un to ņēmusi AS Swedbank.

Kā skaidro SIA Merks valdes priekšsēdētājs Oskars Ozoliņš, pagājušajā nedēļā reģistrētā komercķīla saistīta ar banku garantiju limita termiņa pagarināšanu par vienu gadu. Pēc būtības tā nav jauna komercķīla, bet iepriekš reģistrētās ķīlas pagarināšana. Pagarināšana tiek reģistrēta ar jaunu nostiprinājuma lūgumu un tāpēc komercķīlu reģistrā tiek atspoguļota kā jauna ķīla. Kā visus iepriekšējos gadus tā reģistrēta par labu AS Swedbank, skaidro uzņēmuma vadītājs.

Otru lielāko komercķīlu devušas nekustamā īpašuma kompānijas SIA Eskāda un SIA Space, kā parādnieku norādot SIA Eskāda. Ķīlas kopējā vērtība ir 12,2 miljoni eiro, un ķīlu ņēmusi AS SEB banka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kozlovskis uzticēs turpināt darbu VP priekšniekam Ķuzim, VUGD vadītājam Āboliņam un robežsardzes vadītājam Garbaram

LETA, 21.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība nākamnedēļ lems par amata pienākumu termiņa pagarināšanu Valsts policijas (VP) priekšniekam Intam Ķuzim, Valsts robežsardzes priekšniekam Normundam Garbaram un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšniekam Oskaram Āboliņam, aģentūrai LETA apliecināja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Kā aģentūrai LETA paskaidroja ministrs, nākamajā valdības sēdē, 26.jūlijā, plānots skatīt jautājumu par amata pienākumu pagarināšanu trīs dienestu vadītājiem - Ķuzim, Garbaram un Āboliņam.

Kozlovskis pauda, ka attiecībā uz VP ir lietas, kas ir jāizdara un kas ir jāizdara nekavējoties. "Konkrētie uzdevumi, kas ir mūsu dienas kārtībā un kas ir jāizdara turpmākajos divos gados, ir speciālas struktūrvienības izveidošana, kas nodarbosies ar augstas prioritātes lietu izmeklēšanu, tāpat ir plānots strādāt pie noziedzīgi iegūtu līdzekļu struktūrvienības izveides - tas ir ļoti aktuāls jautājums, un pirmais pusgads ir pierādījis šādas struktūrvienības izveides nepieciešamību," skaidroja iekšlietu ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ES par pusgadu pagarina Krievijai noteiktās sankcijas

LETA, 18.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vēstnieki piektdien Briselē vienojās par sešiem mēnešiem pagarināt pret Krieviju noteiktās ekonomiskās sankcijas, ziņo avoti.

Kā pavēstīja diplomāti, sankciju pagarināšanas procedūra noslēgsies pirmdien un par to oficiāli tiks paziņots otrdien. Sankcijas tiks pagarinātas līdz jūlija beigām.

Lēmums par sankciju pagarināšanu pieņemts bez diskusijām. Sankciju tēma arī nefigurēja ceturtdien un piektdien notikušajā ES līderu samitā, lai gan Itālija pagājušajā nedēļā ES vēstnieku sanāksmē bloķēja lēmuma pieņemšanu sankciju jautājumā, aicinot par tām rīkot diskusijas samitā.

Sankciju pagarināšana saistīta ar vērtējumu, ka Minskas vienošanās izpilde šobrīd nav pietiekama un tās izpilde kļūst arvien mazticamāka. Minskas vienošanās īstenošana ir svarīgs nosacījums sankciju atcelšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome šodien nolēma pagarināt pagājušā gada decembrī pieņemtajā lēmumā noteikto Parex bankas saistību izpildes ierobežojumu termiņu līdz 2010. gada 30. jūnijam, informēja FKTK.

Tā nolemts, jo bankas rīcībā nav pietiekami likvīdo resursu, lai varētu patstāvīgi bez papildus valsts atbalsta veikt finanšu operācijas pilnā apmērā bez saistību izpildes ierobežojumiem.

Komisija atzīmē, ka lēmumā minētie noguldījumu debetēšanas ierobežojumi attiecas uz tiem noguldījumiem, kas atradās bankā līdz pērnā gada 1.decembrim. Klientu skaits, kurus skar ierobežojumi ir būtiski sarucis - ieviešot bankai noteiktos ierobežojumus šādu klientu skaits bija aptuveni 3 tūkstoši, uz šā gada 30. jūniju, kad tika pagarināti spēka esošie ierobežojumi – aptuveni 1300 un šobrīd šādu klientu skaits nepārsniedz 700. Kopējais bankas noguldītāju skaits ir vairāk nekā 240 000.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

KNAB administratīvi sodījis Krustpils novada domes deputātus

Dienas Bizness, 05.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) savas kompetences ietvaros ir izvērtējis informāciju par Krustpils novada domes rīcību, iznomājot pašvaldības nedzīvojamās telpas, informēja biroja pārstāve Laura Dūša.

KNAB konstatējis, ka Krustpils novada domes 2012.gada 19.decembrī pieņemtais lēmums Par nekustamā īpašuma nomas līguma pagarināšanu un nomas maksas samazināšanu, piemērojot 90% atlaidi uz 3 gadiem, nav atbilstošs likuma Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu 3.panta otrās daļas prasībām, jo 2010.gada 8.jūnija Ministru kabineta noteikumi Nr. 515 Noteikumi par valsts un pašvaldību mantas iznomāšanas kārtību, nomas maksas noteikšanas metodiku un nomas līguma tipveida nosacījumiem neparedz pašvaldībai tiesības noteikt nomas maksas atvieglojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Beidzas pārreģistrācija komercreģistrā

Māris Ķirsons [email protected], 24.03.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komercreģistrā tiek pārreģistrēti tie uzņēmumi, kuri savus pieteikumus bija iesnieguši pērnā gada nogalē, bet to dokumenti neatbilda izvirzītajām prasībām un Uzņēmumu reģistrs deva laiku atklāto nepilnību novēršanai. Februārī komercreģistrā pārreģistrēti 575, bet martā — 264 agrāk reģistrēti uzņēmumi, tādējādi komercreģistrā kopumā pārreģistrēti 37 190 uzņēmumi. To rāda SIA Lursoft apkopotie dati pēc LR Uzņēmumu reģistra informācijas. «Šobrīd komercreģistrā tiek pārreģistrēti tie uzņēmumi, kuru pieteikumos pārreģistrācijai bija atklātas kādas nepilnības, kuru novēršanai tika dots laiks – visbiežāk divi mēneši,» skaidro Uzņēmumu reģistra galvenais valsts notārs Jānis Endziņš. Viņš atzīst, ka precīzi, cik ir tādu uzņēmumu, kuriem ir dots noteikts laiks visu pārreģistrācijai nepieciešamo dokumentu savešanai kārtībā atbilstoši izvirzītajām prasībām, nosaukt nevar. «Šobrīd tādu uzņēmumu skaits ir mērāms dažos desmitos,» norāda J. Endziņš. Viņš arī uzsver, ka dažiem uzņēmumiem ir dots ilgāks termiņš par diviem mēnešiem. Šie uzņēmumi turpina darboties pēc vecajiem likumiem, bet to lietās ir izdarīts ieraksts par pārreģistrācijas atlikšanu komercreģistrā. Uzņēmumu reģistra galvenais valsts notārs uzskata, ka no šādām problēmām varēja izvairīties, ja konkrētie uzņēmumi būtu snieguši dokumentus uz pārreģistrāciju nevis pērnā gada pēdējās dienās, bet gan vismaz pāris mēnešu iepriekš. «Tad visas nebūšanas būtu novērstas jau pērn vai sliktākajā gadījumā, sā gada pašā sākumā un tās nebūtu ievilkušās līdz 2005. gada pavasarim,» uzsver J. Endziņš. Viņš arī atgādina, ka vislielākais pieteikumu skaits pārreģistrācijai komercreģistrā ticis saņemts tieši decembra pēdējās dienās, kaut arī pārreģistrāciju varēja veikt kopš 2002. gada 1. janvāra — tātad trīs gadus. Pārreģistrācijas atlikšana uz pēdējo brīdi radīja ne tikai papildu galvassāpes Uzņēmumu reģistram, bet arī pašiem gumijas stiepējiem, uzskata J. Endziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru