Citas ziņas

Pusotru kilogramu smagais Latvijas Vēstnesis tā arī nespēj tikt līdz internetam

, 14.07.2009

Jaunākais izdevums

Lai gan diskusija par laikraksta pāriešanu no drukāta formāta uz elektronisko notiek jau kopš 2006. gada, Tieslietu ministrija sola drīzumā iesniegt valdībā attiecīgus grozījumus, lai oficiālo laikrakstu Latvijas Vēstnesis varētu lietot elektroniskā vidē, nevis drukātā.

Pirmdienas rītā problēmas radās pastniekiem, kam bija jāpiegādā Latvijas Vēstnesis tiem 1292 abonentiem, kas abonējuši oficiālo laikrakstu, ziņo Neatkarīgā. Jau vēstīts, ka 640 lappušu biezajā un pusotru kilogramu smagajā izdevumā publicēts viens dokuments.

«Diskusijas par pāriešanu uz elektronisko publikāciju ilgst jau vairākus gadus, un TM šādu nostāju pilnībā atbalsta un vēlas to ieviest. Tieši tādēļ šā gada februārī tika izveidota darba grupa, kurai tika dots uzdevums sagatavot valsts oficiālās elektroniskās publikācijas pieejamības veicināšanas koncepciju,» Neatkarīgajai pastāstījusi Tieslietu ministrijas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Jana Saulīte.

Koncepcijas projekts esot sagatavots, un augusta sākumā koncepcijas projektu plāno virzīt izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē. Tad arī precīzāk būs zināms, kad oficiālā elektroniskā publikācija varētu tikt ieviesta.

Savukārt VSIA Latvijas Vēstnesis valdes priekšsēdētāja Daina Ābele skaidrojusi, ka diskusija par laikraksta pāriešanu no drukāta formāta uz elektronisko notiek jau kopš 2006. gada. «Valdība 2007. gada 18. decembrī pieņēma lēmumu par pārejas periodu, lai ar 2011. gadu pārietu uz elektronisku oficiālu publikāciju. Šīs problēmas risināšanas aktualitāte akcentēta arī valdības deklarācijā. Pārejas periods nepieciešams, lai izsvērtu visus ar šīs problēmas risinājumu saistītos juridiskos un finansiālos jautājumus un sagatavotu atbilstošu normatīvo regulējumu,» apgalvoja D. Ābele.

2009. gada 1. jūlijā Latvijas Vēstnesim bija 1292 abonenti, no tiem 61 procents bija privātpersonas un privāti uzņēmumi. Laikraksta kopējā tirāža, nodrošinot arī mazumtirdzniecības piegādes, ir gandrīz 2000 eksemplāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā joprojām ir dārgākie produkti Baltijas valstīs, turklāt, iespējams, pircēji pārmaksā neefektīvas tirdzniecības dēļ, atzina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe.

Neskatoties uz to, ka pēdējā laikā Lietuvā ļoti būtiski ir pieaugušas pārtikas produktu cenas, jau ilgu laiku Baltijas valstīs lētākā pārtika nopērkama Viļņas veikalos, savukārt dārgākā - Rīgas veikalos. No apskatīto vairāk nekā 40 produktu saraksta jūnijā Viļņā bija 21 Baltijā lētākais pārtikas produkts un septiņi dārgākie, Tallinā - 14 lētākie un 18 dārgākie, bet Rīgā - septiņi lētākie un 21 dārgākais produkts.

«Liela loma šajās augstajās Latvijas cenās ir tirdzniecībai, kas, iespējams, nav pietiekami efektīva. Tirgotāji bieži pārmet Latvijas ražotājiem, ka tie nespēj saražot produktus par konkurētspējīgām cenām un viņi ir spiesti tirgot lētākus importa produktus. Tikmēr cenu novērojumi rāda, ka Latvijā ir dārgāki arī daudzi importa produkti, kurus neražo nevienā Baltijas valstī, piemēram, augļi, dārzeņi, tēja, graudu pārslas, importa piena produkti,» sacīja Gulbe.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada laikā vislielākais cenu pieaugums ir bijis citroniem, kartupeļiem, mandarīniem un piena šokolādei, kuru cenas pieaugušas attiecīgi par 52%, 42%, 36% un 22%, aģentūru LETA informēja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe.

Savukārt gada griezumā šā gada jūnijā vislielākais cenu samazinājums salīdzinājumā ar pagājušo gadu bijis redīsiem - par 39%, vīnogām - 21%, kūpinātam cūkas šķiņķim - 17%, un Doktordesai - 15%.

Kā liecina LTVC dati, šā gada jūnijā salīdzinājumā ar gada pirmā ceturkšņa noslēgumu martā cenas lielākajai daļai produktu mainījušās atbilstoši sezonai.

Vislielākais cenu pieaugums - par 53% - gada otrajā ceturksnī bija citroniem - no 2,49 eiro kilogramu līdz 3,81 eiro par kilogramu. Tāpat 45% cenas kāpums bijis mandarīniem - no 2,01 eiro līdz 2,93 eiro par kilogramu.

Savukārt cenu kāpums galviņkāpostiem bijis no 0,42 eiro līdz 0,57 eiro par kilogramu, liellopu gaļai ar kaulu - no 4,85 eiro līdz 5,61 eiro par kilogramu, plūmēm - no 3,49 eiro līdz 3,99 eiro par kilogramu, piena šokolādei - no 1,38 eiro līdz 1,56 par 100 gramiem, liellopu gaļas filejai - no 6,75 eiro līdz 7,48 eiro par kilogramu, banāniem - no 1,47 eiro līdz 1,60 eiro par kilogramu, pusžāvētai desai, olīveļļai metāla kārbā, "Lipton Yellow Label tee" un bumbieriem - attiecīgi no 5,97 eiro līdz 6,47 eiro par kilogramu, no 5,05 līdz 5,44 eiro par litru, no 1,58 līdz 1,71 eiro par 35 gabaliem un no 1,52 eiro līdz 1,63 eiro par kilogramu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Oficiālā e-publikācija paplašina informācijas pieejamību jeb «Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības»

VSIA Latvijas Vēstnesis viedoklis, 17.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar 2011. gadu Latvija plāno ieviest valsts oficiālo elektronisko publikāciju, piešķirot tai juridiski saistošu oficiālās publikācijas statusu. Turklāt visa valsts oficiālā informācija tiks publicēta vienotā interneta vietnē, kurā būs pieejami likumi, Ministru kabineta (MK) noteikumi, valsts sludinājumi u.c. iedzīvotājiem saistoša informācija. Valsts gādās arī par informācijas sistematizāciju. Šādu risinājumu piedāvā dokumenta projekts «Valsts oficiālo elektronisko publikāciju pieejamības veicināšanas koncepcija». Kāds ir sabiedrības ieguvums? Oficiālā e-publikācija būtiski uzlabo valsts informācijas pieejamības jautājumu un ar jauno tiesisko statusu garantē e-vidē sniegtās informācijas ticamību, drošumu un izmantošanas iespēju. Svarīgs faktors – vienuviet publicēta informācija ir lietotājam (sabiedrībai) ērts un draudzīgs valsts pakalpojums.

Koncepcijas gala variants sakņojas vairākus gadus ilgā diskusijā par oficiālās publikācijas formu, saturu un ceļu pie iedzīvotājiem. Paralēli diskutētais problēmjautājums – kas par ko maksā šobrīd un nākotnē. Lai rastu sabiedrības vajadzībām un valsts interesēm atbilstošāko risinājumu, dokumentā izvērtētas iespējamās alternatīvas. Tajā arī secināts: nav pieļaujami, ka valsts oficiālo informāciju iedzīvotājiem sniegtu par maksu, jo nedrīkst rasties situācija, ka cilvēkam ir pienākums zināt ārējos normatīvos aktus, bet to zināšana ir atkarīga no viņa materiālā stāvokļa (ja nav naudas, nevar īstenot savas tiesības, jo tās nezina). Visiem indivīdiem ir jānodrošina vienāda oficiālo publikāciju pieejamība neatkarīgi no mantiskā stāvokļa, turklāt oficiālajai informācijai jābūt skaidrai un saprotamai ikvienam. Lai to nodrošinātu, konceptuāli jāatrisina jautājums par oficiālās e-publikācijas finansēšanas modeli. Koncepcijas projektā analizēti divi varbūtējie mehānismi: pārejas laikā saglabāts pašreizējais finansēšanas modelis, kad Latvijas Vēstneša maksas pakalpojumi sedz izmaksas arī par tiesību aktu publikācijām vai arī valsts budžets dotē tiesību aktu publicēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gandrīz četri no pieciem cilvēkiem visā pasaulē uzskata, ka pieeja internetam ir viena no viņu pamattiesībām, liecina BBC World Service pasūtīta aptauja.

Aptaujā piedalījušies vairāk nekā 27 tūkstoši pieaugušu cilvēku no 26 valstīm.

BBC norāda, ka tādas valstis kā Somija un Igaunija jau ir noteikušas, ka piekļuve internetam ir daļa no to iedzīvotāju cilvēktiesībām. Un šis jautājums tiek apspriests arī starptautiskās organizācijās, piemēram, ANO.

Tiesības sazināties nedrīkst tikt ignorētas, BBC News akcentējis Starptautiskās Telekomunikāciju savienības (ITU) ģenerālsekretārs Hamadons Tūrs (Hamadoun Toure), piebilstot, ka «internets ir jaudīgākais potenciālais apgaismības avots kāds jebkad izveidots».

Viņš uzskata, ka valdībām ir jāuztver internets kā tāda pati pamata infrastruktūra kā ceļi, atkritumi un ūdens. «Mēs esam iegājuši zināšanu sabiedrībā un ikvienam ir jābūt pieejai [internetam], lai tajā piedalītos,» akcentējis savienības ģenerālsekretārs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aitkopības nozare Latvijā kļūst par ienesīgu nodarbi, jo Eiropā strauji pieaug pieprasījums gan pēc jēra gaļas, gan vaislas dzīvniekiem, norāda aitu vērtēšanas eksperte, Latvijas aitu audzētāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Daina Kairiša.

«Pēdējo desmit gadu laikā aitu skaits pieaudzis, kas nozīmē, ka zemnieki strādā pie saimniecību izkopšanas. Pirms desmit gadiem Latvijā bija tikai 28 000 aitu, patlaban - 80 000, tātad šī nozare ir viena no visstraujāk augošajām pēdējo desmit gadu laikā,» sacīja Kariša.

Viņa atzina, ka aitkopības biznesu var dalīt divās saimnieciskā ievirzēs, no kā atkarīgs nepieciešamais aitu skaits ganāmpulkā. «Ja tā ir šķirnes saimniecība, kas nodarbojas ar šķirnes materiāla audzēšanu un pavairošanu, pietiek arī ar 100 aitu mātēm. Savukārt saimniecībai, kura nodarbojas ar gaļas ražošanu, tas nebūs liels ganāmpulks - vajadzēs 500 un vairāk aitu māšu, lai gaļas ražošana atmaksātos.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

No nākamā gada Latvijas Vēstnesis iznāks tikai elektroniski

Gunta Kursiša, 22.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada Ministru kabineta (MK) noteikumi un citi tiesību akti tiks publicēti elektroniski, un līdz ar to ar to paredzēts atteikties no oficiālā laikraksta Latvijas Vēstnesis izdošanas papīra formātā. Tādā veidā tiks ietaupīta vairāk nekā ceturtā daļa no līdzekļiem, kas patlaban nepieciešami oficiālās publikācijas nodoršināšanai.

2011. gadā no iedzīvotājiem un uzņēmējiem SIA Latvijas Vēstnesis iekasējis ap 1,4 milj. Ls, un tā uzturēšanai nodarbinājis 80 darbinieku.

Oficiālais izdevums Latvijas Vēstnesis interneta tikai vietnē vestnesis.lv būs pieejams no 2012. gada 1. jūlija, bet vēl pusgadu - līdz 2013. gada 1. janvārim - vienlaikus tiks nodrošināta arī oficiālā publikācija papīra formā laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Pārejas periods esot nepieciešams, lai nodrošinātu iespēju pārliecināties par elektroniskās publikācijas drošību, ērtību un uzticamību un, ja nepieciešams, novērst radušās problēmas. Valdībai būs jāizvērtē elektroniskā izdevuma drošums un pieejamība un līdz šī gada 1. novembrim par to būs jāiesniedz ziņojums Saeimai, skaidro Saeimas Preses dienests.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Tehnoloģiju apskats: Samsung Galaxy S10+

Jānis Vēvers, 15.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Samsung Galaxy S sērijas 10. gadadienā izgatavotajā S10+ apvienotas šā brīža iespaidīgākās inovācijas

8. martā pārdošanā nonākušie Samsung Galaxy S viedtelefoni sērijas jubileju svin īpatnējā noskaņojumā, kas spilgti raksturo simboliskās krustceles, kurās nonākusi visa viedierīču industrija. No vienas puses, jaunie flagmaņi ir neapšaubāmi labākais un inovatīvākais korejiešu veikums visu sērijas desmit gadu ilgajā vēsturē. Noslīpēti līdz pēdējam sīkumam un piepildīti ar papildiespējām, par kādām, teiksim, Galaxy S5 prezentēšanas brīdī retais uzdrošinājās sapņot. Taču gan nupat notikušajā Mobilās pasaules kongresā (MWC), gan masu medijos cilvēki ar lielāku interesi lutināja pagaidām vien izredzētajiem aptaustāmo Fold ar atlokāmu ekrānu.

Tas apstiprina jau gadiem ilgos novērojumus, ka lietotāji ir izslāpuši pēc kaut kā radikāli jauna. Kamēr nākotne tikai tuvojas, iepazīsim šā brīža iespaidīgāko viedtelefonu Samsung arsenālā – Galaxy S10+.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nordea markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš par finanšu investīcijām Līgo svētku gaisotnē:

Tuvojoties svētkiem es parakņājos Dainu skapī un nolēmu paskatīties, kādas tad senajiem latviešiem bijušas attiecības ar finanšu tirgus produktiem. Ierobežotās datu bāzes dēļ dažu produktu cenu izmaiņu grafiki ir no citiem tirgiem, bet tie aptuveni parāda arī mūsu tirgus tendences. Savā «Līgo indeksa» groziņā saliku: vara bungas, zeltu, sudrabu, kviešus, cūkgaļu, cukuru, gumiju un aitas vilnu.

Par varu

Sit, Jānīti, vara bungas

Vārtu staba galiņā,

Lai ceļas saiminieki

No tiem dūnu spilveniem.

Ja jūs gadījumā sastopat kādu Jāni ar vara bungām, tad ziniet, ka pēdējo gadu laikā viņš ir kļuvis krietni turīgāks. Pirms aptuveni 10 gadiem par tonnu vara maksāja nedaudz vairāk kā 1300 dolārus, bet šobrīd cena sasniegusi 9000 dolāru par tonnu līmeni, kas ir aptuveni 4,59 lati par kilogramu. Pie pēdējā sadārdzinājuma viļņa vainojama globālās ekonomikas atveseļošanās un galvenokārt ražošana Ķīnā. Nesen publicētie dati par Ķīnas rūpniecības izlaides pieaugumu par 13,3% gada laikā deva spēcīgu atbalstu vara cenai. Pašreiz vēl iespējama cenas pazemināšanos (korekcija pēc nesenajiem rekordiem), tomēr ilgā termiņā prognozējam mērķēšanu vismaz uz pēdējo rekordu atkārtošanu (atslēga šajā jautājumā ir ražošana, patēriņš un ekonomikas izaugsme Ķīnā). Tā kā neatstājiet vara bungas nepieskatītas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Latvijas Ķirbju čempionātā jauns rekords; ķirbji izbaroti zoodārza zvēriem

Gunta Kursiša, 04.10.2013

Krēpjvilks Rīgas Zooloģiskajā dārzā mielojas ar vienu no lielākajiem šogad Latvijā izaugušajiem ķirbjiem.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad, uzstādot jaunu Latvijas rekordu, par Latvijas Ķirbju čempionu kļuvis dagdēnietes Innas Kozlovskas izaudzētais 214 kilogramus smagais oranžais dārza karalis.

Latvijas ķirbju čempionāts norisinājās jau astoto gadu pēc kārtas, un svēršanā palīdzēja ķirbju čempionāta ilggadējais patrons - spēkavīrs Raimonds Bergmanis un 2013. gada spēcīgākais vīrs Latvijā Didzis Zariņš.

Pēc uzvarētāju paziņošanas un svinīgās apbalvošanas ceremonijas noslēguma milzu ķirbis tika piešķirts kā kārums launagā Rīgas Zooloģiskā dārza iemītniekiem - huzārpērtiķiem un krēpjvilkiem. Īpaši krēpjvilkiem par godu ķirbis tika pildīts ar banāniem, jo tieši banāni ir šo dzīvnieku iemīļotākais kārums.

Šī gada čempionam piekāpies otrās vietas ieguvējs - pašas jaunākās sacensību dalībnieces, septiņus gadus vecās Montas Marijas Kozlovskas izlolotais 184 kilogramus smagais ķirbis. Savukārt godpilnajā trešajā vietā ierindojās sacensību debitante Gundega Neimane no Kuldīgas novada ar savu 154 kilogramus smago dārza ogu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ķirbju čempionātā pārspēts Latvijas lielākā ķirbja rekords

Gunta Kursiša, 30.10.2012

Rīgas Zooloģiskajā dārzā tīģeris spēlējas ar vienu no 2012.gada Latvijas lielākajiem ķirbjiem.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Latvijas «ķirbju čempionātā», kurā tika noskaidrots Latvijas raženākais ķirbis, pārspēts pagājušā gada rekords.

Par lielāko Latvijā izaudzēt ķirbi tika atzīts skrundēnietes Dainas Badovskas izaudzētais 165 kilogramus smagais lolojums. Arī pagājušā gada sacensībās uzvaras laurus, uzstādot rekordu, guva D. Badovska.

Šogad ķirbju čempionātā otro vietu guva Innas Kazlovskas Dagdā izaudzētais 117 kilogramus smagais ķirbis, savukārt trešajā vietā ierindojās 110 kilogramus smagais ķirbis, ko Carnikavā izaudzējis Valdis Magonis.

Kopumā čempionātam šogad tika pieteikti 26 raženi ķirbji no jau minētajiem Skrundas un Dagdas novadiem, kā arī no Saulkrastu, Talsu, Ikšķiles, Vaiņodes, Ādažu, Līgatnes, Grobiņas, Carnikavas, Rēzeknes un Madonas pilsētām un novadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Patlaban saspringto situāciju izjūt lauksaimniecības nozare, rudenī to izjutīs arī pircēju maki

LETA, 29.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada zemeņu ražu nelabvēlīgi ietekmējusi gan pavasara salna, gan sausums, tomēr pieprasījums pēc Latvijā audzētām zemenēm ir nemainīgi augsts, pauda aptaujātie nozares eksperti.

Vienlaikus zemeņu audzētāji atzīst, ka par platību samazināšanu lielā mērā spriež tās saimniecības, kurās zemeņu audzēšana notiek klajā laukā un kurām ir problēmas piesaistīt darba spēku.

Zīmola "Augusta zemenes" agronoms Guntars Dzērve skaidroja, ka uzņēmumā zemenes tiek audzētas segtajās platībās, proti, siltumnīcās un tā dēvētajos tuneļos, tādējādi "Augusta zemenes" platības nav tik lielas un nav nepieciešams arī liels darbaspēks.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka saprot lielos zemeņu audzētājus, kuri zemenes audzē uz lauka un samazina platības.

Taujāts par šī gada ražu, Dzērve norādīja, ka "Augusta zemenes" pieejamas jau no maija beigām, un uzņēmumā audzēto ražu visvairāk ietekmējušas karstās pavasara dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrāltirgū patlaban tiek piedāvātas arī pirmās lācenes, kuru cena par 250 gramu kastīti noteikta 2 eiro, informē Centrāltirgus pārstāvis Ivars Jakovels.

Viņš stāsta, ka tirdzniecībā pieejamas arī mellenes, kuras maksā 5 eiro par litru, gailenes - 5 eiro par litru vai 6 eiro kilogramā.

Tāpat tirgū iespējams iegādāties apšu bekas, kuru cena ir 20 eiro par kilogramu un zemes tauki - 10 eiro par kilogramu.

Upenes tirgū maksā 2 eiro par kilogramu, kā arī jāņogas - 2,2 eiro par kilogramu.

I. Jakovels norāda, ka šobrīd vēl aktīvi norisinās tirdzniecība ar Latvijas zemeņu agro šķirņu ogām, kuras audzētāji pircējiem piedāvās vēl šonedēļ, bet atsevišķi tirgotāji gatavi ogas nodrošināt arī nākamnedēļ.

Vienlaicīgi tirgū ir parādījušās pirmās vēlīno zemeņu šķirņu ogas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban Latvijā īpaši aktivizējušies uzpircēji no Rumānijas un Holandes, kas par zemniekiem izdevīgām cenām masveidā uzpērk kartupeļus, līdz ar to pavasara pusē var veidoties deficīts, vēsta nozare.lv.

«Saņemam zvanus no zemniekiem, ka pēdējās nedēļās tonnām tiek uzpirkti kartupeļi Zemgales un Vidzemes saimniecībās. Rumānijas un Holandes uzpircēji ar fūrēm brauc tieši pagalmā, ir gatavi paņemt uzreiz visus kartupeļus, turklāt acīmredzot maksā skaidrā naudā,» sacīja kooperatīva Mūsmāju dārzeņi vadītāja Edīte Strazdiņa.

Viņa sacīja, ka zemniekiem piedāvātās cenas ir izdevīgas, jo par vienu kilogramu tiek maksāti vismaz desmit santīmi, kamēr vietējās iepirkuma cenas nepārsniedz astoņus santīmus

«Ja tā turpināsies, varētu atkārtoties jau pirms pāris gadiem pieredzētā situācija, kad Krievijas uzpircēju dēļ pavasarī piedzīvojām pamatīgu vietējo kartupeļu deficītu,» atzina uzņēmēja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Pētījums: Interneta lietotāju skaits pērn pieaudzis līdz 3,2 miljardiem

LETA--AFP, 23.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To cilvēku skaits pasaulē, kuriem pieejams internets, 2015.gada beigās sasniedzis 3,2 miljardus, liecina sociālā tīkla Facebook sponsorētais ikgadējais pētījums State of Connectivity.

Pagājušajā gadā piekļuvi internetam ieguva 200 miljonu cilvēku, liecina pētījums.

Tomēr pārējais 4,1 miljards pasaules iedzīvotāju vēl arvien nevar piekļūt internetam un tā piedāvātajām ekonomiskajām iespējām.

«Attīstītā pasaule lielākoties atrodas tīmeklī, bet jaunattīstības pasaule tālu atpaliek,» secināts pētījumā.

«Pilsētu apgabali ir pieslēgti, daudzi lauku apgabali nav. Jo mazāk naudas, jo mazāk iespēju, ka būsiet tīmeklī. Daudzās valstīs sievietes izmanto internetu daudz mazāk nekā vīrieši. Un pat ja visa pasaule dzīvotu nepieciešamās infrastruktūras rādiusā, gandrīz miljards cilvēku ir analfabēti vai citādi nespēj gūt labumu no interneta satura,» norādīts pētījumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Cūkkopības nozares pastāvēšana ir apdraudēta

Jānis Goldbergs, 22.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas cūkaudzētāji jau pusotru gadu ražo cūkgaļu, ko pārdod zem pašizmaksas. Ir nepieciešams ilgtspējīgs nozares pastāvēšanas modelis, kas spētu sadzīvot gan ar inflāciju, gan Zaļā kursa prasībām. Par realitāti nozarē, risinājumiem un vajadzībām izjautājām LOSP valdes locekli un Latvijas Cūku audzētāju asociācijas direktori Dzintru Lejnieci.

Vai cūkgaļas ražošana 2021. gadā Latvijā samazinājās? Kas ietekmē nozari šobrīd?

Ražošana vēl nav samazinājusies. Aptuveni pusotru gadu nozare dzīvo zem pašizmaksas. Patiesībā labāk jau nekļūst, jo izejvielām ceļas cenas. 70% ietekme uz cūkgaļas pašizmaksu ir barības cenas pieaugums. Graudu cena pagājušajā nedēļā sasniedza 400 eiro par tonnu, bet vēl pērn kviešu cena bija 230 eiro par tonnu. Cenas pieaugums ir gandrīz divas reizes. Cenu stāsts ir arī par soju, rapsi, eļļu un citiem produktiem, kas veido cūku barības bāzi. Visām barības vielām ir cena pieaugusi, bet cūkgaļas cena pagājušajā gadā pat ir samazinājusies.

Kāda bija starpība pagājušajā gadā starp iepirkuma cenu un pašizmaksu, piemēram, vienam kilogramam dzīvsvarā?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LDDK aicina Valsts kontroli un Konkurences padomi izvērtēt iespējamu «šķērdēšanos» Latvijas Vēstnesī

Jānis Rancāns, 05.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) aicinās Valsts kontroli un Konkurences padomi izvērtēt VSIA Latvijas Vēstnesis nelietderīgu valsts līdzekļu izmantošanu, šķērssubsidējot biznesa pakalpojumu un veidojot negodīgu konkurenci.

LDDK norāda, ka jau iepriekš ir vērsusi lēmumpieņēmēju uzmanību uz to, ka Latvijas Vēstnesis izmanto uzņēmēju un privātpersonu obligātās iemaksas savas komercdarbības finansēšanai, un rosinājusi veikt strukturālas izmaiņas oficiālās publikācijas funkcijas nodrošināšanai, kas atbilstu labas pārvaldības principiem un ļautu samazināt obligātos maksājumus vismaz par sešām reizēm.

«Uzskatām, ka valstij ir efektīvi jāveic savi pienākumi, nevis jāveido komercuzņēmumi vai valsts aģentūras un jānodarbojas tajos ar saimniecisko darbību, kas nav rentabla un kropļo konkurenci,» sacīja LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone. Viņa arī uzsvēra, ka Valsts kontroles un Konkurences padomes rīcībā ir mehānismi, kā novērtēt faktisko situāciju un izsvērt minēto problēmu ieteki ietekmi uz tautsaimniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijas Vēstneša sludinājumu reģistrācijas informācijas sistēmas uzturēšana izmaksās 91,5 tūkst. Ls

Gunta Kursiša, 04.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts SIA Latvijas Vēstnesis noslēgusi iepirkumu konkursu par sludinājumu reģistrācijas informācijas sistēmas SuRIS uzturēšanu, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

Noslēdzoties konkursam, noskaidrojies, ka šos pakalpojumus valsts SIA Latvijas Vēstnesis par 91,5 tūkstošiem latu sniegs SIA Doltex.

Iepirkumā iekļauta sludinājumu reģistrācijas informācijas sistēmas SuRIS uzturēšana, programmas darbības kļūdu apsekošana un novēršana, programmas pilnveidošana.

Valsts SIA Latvijas Vēstnesis nodarbojas ar laikrakstu izdošanas pakalpojumiem, un tā dibināta 1993. gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 500 tūkst. lati. Latvijas Vēstnesis valdē darbojas valdes priekšsēdētāja Daina Ābele, kā arī valdes locekļi Matīss Markus un Aivars Maldups.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Vairāk nekā puse mobilo ierīču izmanto neaizsargātus Wi-Fi tīklus

Gunta Kursiša, 24.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācija, kas tiek glabāta lielākajā daļā mobilo ierīču, var nonākt kibernoziedznieku rokās - aptuveni 70% planšetdatoru īpašnieku un 53% mobilo tālruņu lietotāju izmanto ar paroli neaizsargātus piekļuves punktus bezvadu internetam, pētījumā, kurā ASV, Eiropā un Krievijā tika aptaujāti deviņi tūkstoši lietotāju, noskaidroja Kaspersky Lab.

Ar paroli neaizsargāti piekļuves punkti bezvadu internetam ir viena no populārākajām metodēm piekļuvei internetam līdzās mobilo sakaru tīkliem, kurus datu pārraidei izmanto 58% respondentu.

«Šķiet, ka daudzi lietotāji nezina par draudiem, kas rodas, izmantojot pieejamu Wi-Fi tīklu, piemēram, to, ka tādā veidā pārraidītus datus viegli var pārtvert hakeri,» norāda Kasperesky Lab pārstāvji. Viņi skaidro, tas var notikt ar, piemēram, Wi-Fi tīklā pārraidītiem internetbankas piekļuves datiem. Tādējādi svarīgas finanšu informācijas pārtveršana ir pamats nopietnām raizēm 60% lietotāju, norāda Kaspersky Lab pārstāvji, skaidrojot - problēmu vēl vairāk padziļina fakts, ka parasti mobilās ierīces ir mazāk aizsargātas pret nesankcionētu piekļuvi, nekā galda datori vai portatīvie datori.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Tiesiskās paļāvības noglumējušais plecs

Raivis Bahšteins, DB galvenās redaktores vietnieks, 13.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mums ir ašs internets, un esam naski uz jauniem tehnoloģiskiem risinājumiem. Runā, ka igauņiem šis tas veicoties vēl labāk, bet mēs cenšamies neatpalikt, piemēram, pirmie Baltijā ieviešot iespēju maksāt, izmantojot bezkontakta norēķinus ar mobilo telefonu.

Arī citās aktuālās jomās esam līderos – sievietes atļauju doties pie vēlēšanu urnām Eiropā saņēma tieši Latvijas teritorijā (tolaik gan brukt sākušās Krievijas impērijas sastāvā), ieskaitot Latgali, jau 1905. gada revolūcijas laika pašvaldību vēlēšanās. Novatoriski. Turpinot par sievietēm, nevar nepieminēt Francijas atklātā tenisa čempionāta lauru plūcēju tikai 20 gadus veco Aļonu Ostapenko, kura ne tikai pārsita Latvijas tenisistu līdz šim iespēto, bet nodrošināja arī skaistu uguņošanu Latvijas vārda cildināšanai pasaules sporta aprindās. Latvija ir centīga arī ārpolitiski, piemēram, gada sākumā kā pirmā Eiropas Savienībā mūsu Saeima pabeidza ratifikācijas attiecībā uz Visaptverošo ekonomikas un tirdzniecības nolīgumu (CETA) starp Kanādu un Eiropas Savienību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Gadā saražo 140 miljonus litru alus un 30 miljonus kilogramu siera produktu

Žanete Hāka, 21.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā alus katru gadu tiek saražots vidēji 140 miljonu litru apjomā 50 miljonu latu vērtībā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Pēdējos gados nenogatavinātu (svaigo) sieru, tai skaitā, biezpienu un tā produkciju, un nogatavinātu sieru, piemēram, Krievijas, Holandes, kā arī zilo un rīvēto sieru saražo vidēji 30 miljonu kilogramu gadā 60 - 70 miljonu latu vērtībā.

CSP norāda, ka 2007.gadā no iesala saražotā alus (izņemot bezalkoholisko alu) daudzums sasniedza 140,2 miljonus litru 50,1 miljona latu vērtībā. Nākamajā gadā saražotā alus daudzums bija 133,9 miljonu litru 54,2 miljonu latu vērtībā. Visapjomīgākā alus produkcija saražota 2011.gadā – 147,2 miljoni litru. Vismazākais alus produkcijas apjoms bija 2009.gadā, kad tika saražoti 128,3 miljoni litru. Piecu gadu laikā no 2007.līdz 2011.gadam kopā saražots 697,1 miljons litrs alus 257,4 miljonu latu vērtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Eiropas Komisija gatava risināt situāciju ar Latvijas kūpinājumiem; iespējama nacionālā atkāpe

Žanete Hāka, 11.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemkopības ministrija (ZM) informējusi Eiropas Komisiju (EK) par problēmām, kas saistītas ar Latvijas gaļas produkcijas (kūpinājumu) ražotāju spēju ievērot EK regulas prasības par benzopirēnu pieļaujamā daudzuma samazinājumu gaļai un tās izstrādājumos no 5 mikrogramiem uz kilogramu līdz 2 mikrogramiem uz kilogramu, kam jāstājas spēkā 1. septembrī, informē ZM.

EK, lai apzinātu regulas jauno prasību negatīvo ietekmi uz Latvijas ražotājiem, kas skars arī patērētājus, aicina Latviju pēc iespējas ātrāk iesniegt datus par benzopirēna daudzuma kūpinājumos monitoringa rezultātiem. Latvija EK iesniegs arī datus par tradicionālās kūpināšanas tehnoloģiju īpatnībām un labas ražošanas prakses piemērošanu. Pēc situācijas apzināšanas EK lems par pārejas posma pagarināšanu prasības piemērošanai par benzopirēna daudzuma samazināšanu vai arī citiem iespējamiem rīcības scenārijiem, piemēram, nacionālo atkāpi vai tml.

ZM kopā ar gaļas ražotājiem kopš janvāra gatavo nepieciešamos datus, lai aizstāvētu Latvijas ražotājus un tradicionālo kūpināšanas tehnoloģiju turpmāku izmantošanu gaļas izstrādājumu ražošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Neraugoties uz krīzi nozarē, Naukšēnu piensaimniecība Tiltgaļi būvēs jaunu kūti par pusmiljonu eiro

LETA, 24.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz ieilgušo krīzi piena nozarē, Naukšēnu novada zemnieku saimniecība Tiltgaļi plāno paplašināt piena govju ganāmpulku, izbūvējot jaunu fermu un investējot vairāk nekā pusmiljonu eiro, atzina saimniecības īpašnieks Māris Ošs.

Kā liecina ieraksts Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā, saimniecība izsludina iepirkumu liellopu kūts, slaukšanas zāles un kūtsmēslu krātuves būvniecībai ar paredzamo līgumcenu 699 900 eiro.

Projekts tiks realizēts, izmantojot Lauku atbalsta dienesta administrēto līdzfinansējumu Eiropas Savienības (ES) atbalsta pasākumā Investīcijas materiālajos aktīvos. Pretendentiem pieteikumi jāiesniedz līdz 6.oktobrim, savukārt darbu termiņš ir nākamā gada decembris.

Kā atzina Ošs, patlaban saimniecībā ir 80 slaucamas govis, bet pēc jaunās fermas nodošanas to skaits pieaugs līdz 200 govīm.

«Apstāties attīstībā nevaram, jāiet uz priekšu, lai gan situācija nav viegla. Ceram, ka līdz projekta pabeigšanai piena iepirkuma cena normalizēsies, patlaban pirmās cerības parādās - jūlijā par kilogramu piena Valmieras piens maksāja 18 centus, augustā - par vienu centu vairāk, septembrī būšot 20 centi,» sacīja zemnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Pirktākie produkti – piens, sērkociņi un biezpiena sieriņi

Žanete Hāka, 21.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā trīs vispopulārākie produkti bijuši piens, sērkociņi un biezpiena sieriņi, analizējot pērnā gada datus, secinājis mazumtirgotājs Elvi.

«Esam noskaidrojuši, ka Elvi veikalos pērn visvairāk pārdotā prece ir bijis piens Baltais viena litra iepakojumā, kas sasniedzis teju miljons vienību realizāciju,» stāsta SIA Pārtikas tirdzniecības apvienības, kas ir Elvi franšīzes turētāja, komercdirektore Laila Vārtukapteine.

Otrajā un trešajā vietā pērn Elvi veikalos pārdotāko preču sarakstā ir sērkociņi Sports (pārdotas gandrīz 600 tūkstoši vienību) un vaniļas biezpiena sieriņš Kārums (555 tūkstoši vienību). «No TOP 3 pozīcijām nedaudz atpaliek baltmaize Brokastu un banāni. Jāatzīmē, ka desmit pirktāko preču sarakstā ir arī baltmaize Klona – tādējādi arī baltmaizi noteikti varam pieskaitīt pie pircēju visvairāk pieprasītajām precēm,» uzsver L.Vārtukapteine.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena pārstrādes uzņēmums "Sērenes piens" uzsācis produktu ražošanu, informē uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jānis Ruskis.

Ražotnē top akavi siers 17 kilogramu metāla kārbās ar sālījumu, 2,4 kilogramu plastmasas konteineros ar sālījumu, kā arī 400 gramu un 800 gramu vakuuma iepakojumā (attiecīgi 1 vai 2 gabaliņi).

Tiek ražots arī termizēts skābais krējums 350 gramu glāzītēs un 5 kilogramu iepakojumā, kā arī parastais skābais krējums 400 gramu glāzītēs un 5 kilogramu iepakojumā.

"Sērenes piens" šobrīd uzsācis produkcijas eksportu uz Zviedriju un Somiju, kā arī notiek aktīva darbība ar citām valstīm, kurās dzīvo produkcijas potenciālie patērētāji. Neliela daļa produkcijas tiek realizēta arī Latvijā. Kopumā eksports veido 85% no kopējā apjoma. J.Ruskis norāda, ka tā kā produktu tirdzniecība ir attīstības stadijā, tad šie skaitļi nākotnē mainīsies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar lieliem zaudējumiem strādājusī nacionālā lidsabiedrība airBaltic radusi iespēju iekasēt vairāk naudas, ieviešot lētajām lidsabiedrībām raksturīgus stingrus ierobežojumus bagāžas pārvadāšanai, vēsta laikraksts Diena.

(Foto: SXC)Agrāk vairāki ar vienu rezervāciju ekonomiskajā klasē ceļojoši cilvēki varēja pieļaujamo bagāžas svaru sadalīt pēc pašu ieskatiem, piemēram, diviem atļautajos 40 kilogramos iekļaujot vienu 15, otru 25 kilogramu smagu somu.

Tagad airBaltic esot strikta — 20 kilogramu katram, un viss. Par katru papildu kilogramu jāpiemaksā Ls 10. Arī agrākā acu pievēršana uz vienu divu kilogramu pārsniegumu vairs netiekot pieļauta, informē Diena.

Komentāri

Pievienot komentāru