Nodokļi

Reģistrē Latvijas Motoklubu asociāciju

Miks Stroža [email protected], 22.04.2004

Jaunākais izdevums

Saskaņā ar jauno biedrību un nodibinājumu reformu Uzņēmumu reģistrā kā pirmā reģistrēta Latvijas Motoklubu asociācija. Reģistrācijas apliecību asociācijas valdes priekšsēdētājam Jānim Gaigalam pasniedza tieslietu ministre Vineta Muižniece. Viņa atzīmēja, ka svarīgi būt klāt brīdī, kad praksē darboties sāk jauns likums. Savukārt J. Gaigals sacīja, ka tā ir nejauša sakritība, ka motobraucēji ir pirmie. Nekādu problēmu ar reģistrāciju neesot bijis. «Reģistrācija notika ātri un nesāpīgi,» skaidroja J. Gaigals. Db jau vairākkārt ziņoja, ka Biedrību un nodibinājumu likums stājās spēkā 1. aprīlī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja transportlīdzekļu ikgadējās nodevas palielināšanas iniciatoriem, lasot dzelteno presi, ir radies iespaids, ka motocikls ir ekskluzīva lieta, tad, pēc šādas loģikas, ar ikgadējo nodevu būtu jāapliek arī velosipēdi, sniega dēļi vai slēpes, norāda Latvijas Motoklubu asociācija.

Asociācija, kurā apvienojušies 23 motoklubi, būtu gatava transportlīdzekļu ikgadējās nodevas palielinājumam, bet ne 16 reizes augstākai nodevai.

To liecina Latvijas Motoklubu asociācijas vēstule Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, kura šodien galīgajam lasījumam gatavo izmaiņas transportlīdzekļu ikgadējās nodevas likumā – tās paredz nodevu motocikliem palielināt no 3 Ls līdz 50 Ls gadā.

Latvijas Motoklubu asociācija norāda, ka Lietuvā, Igaunijā un Polijā šādas nodevas vispār nav, bet Zviedrijā tās apmērs ir 21 Ls. Tādēļ motociklu īpašnieki uzskata, ka taisnīgs nodevas apmērs būtu aptuveni 6 Ls, jo motociklisti ceļu infrastruktūru izmanto vidēji sešus mēnešus gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

25. aprīlī pulksten 12.00 Zaķusalā pie Latvijas Valsts Radio un televīzijas centra Latvijas Motoklubu Asociācija atklās 2009. gada Motosezonu, informē motokluba Hermejs pārstāvis Arnis Blodons.

Latvijā pamatprincipus motobraucēju vidū nosaka motoklubu Harta, savukārt motoklubu darbību koordinē 2004. gadā dibinātā Latvijas Motoklubu asociācija.

Motoklubus Latvijā sāka dibināt 90. gadu otrajā pusē. Pirmais motoklubs – „Vēja Brāļu Ordenis” tika nodibināts 1996. gadā, savukārt 1998. gadā izveidoti motoklubi „Hermejs” un „Free Hawks”. Paralēli veidojās daudzi mazāki motoklubi dažādās Latvijas pilsētās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Drīz tiks atklāta motosezona, taču liela daļa autobraucēju ar bažām gaida Brīvo vanagu uzlidojumu galvenokārt nekorektas motociklistu braukšanas kultūras dēļ.

Latvijas Motoklubu asociācijas valdes loceklis, motociklu būvētājs un braukšanas instruktors Uģis Spēlmanis atzīst, ka pēdējā laikā tā ir krietni vien uzlabojusies. Turklāt statistikas dati liecina, ka pērn no 148 bojā gājušajiem ceļu satiksmes dalībniekiem tikai trīs ir bijuši motociklisti, kas atspēko sabiedrības aizspriedumus. Motobraukšana ir dzīvesveids, taču arvien vairāk cilvēki motociklu uzskata par transporta līdzekli, tā nav tikai spēļmantiņa, kas domāta izklaidēm, teic U. Spēlmanis.

Fragments no intervijas, kas publicēta 8.marta laikrakstā Dienas Bizness:

Kurā vecumā pirmo reizi uzkāpāt uz motocikla? Kā sākās jūsu aizraušanās ar šo spēkratu?

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

iPhone gribētāju skaits diezgan liels (foto)

, 26.09.2008

Db.lv izdevās arī notvert brīdi, kas iPhone 3g iegādājās Latvijas Motoklubu asociācijas (LMA) prezidents Jānis Gaigals.

Foto: Ritvars Bīders, Db.lv

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien plkst. 10.00 Latvijas Mobilais telefons (LMT) uzsāka Apple ražotā mobilā telefona iPhone tirdzniecību. Db.lv, apstaigājot dažas no iPhone tirdzniecības vietām, secina, ka pieprasījums pēc revolucionārā telefona ir diezgan liels.

Jau no paša iPhone tirdzniecības sākumā - tieši plkst. 10.00 - Galerijā Centrs esošajā Trodeks veikalā ieradās divi interesenti, kas uzreiz arī nolēma iegādāties tālruni uz LMT piedāvātajiem nosacījumiem. Pāris minūtes vēlāk veikalā jau grozījās vairāk cilvēku, kas acīmredzot arī bija nobrieduši iegādāties iPhone.

Turpat Galerijas Centrs ceturtajā stāvā atrodas arī veikals Capital, kas sadarbībā ar LMT arī šodien plkst. 10.00 sāka piedāvāt iPhone. Aprunājoties ar veikala pārdevēju, Db.lv uzzināja, ka uz tirdzniecības vietu zvanījuši jau četri cilvēki, kas katrs sev aizrunājuši iPhone telefonu. Šajā veikalā no rīta cilvēku bija pamaz, bet tas, visticamāk bija tāpēc, ka prece [iPhone] vēl nebija izlikta stendā, un pircēji tika aicināti iegriezties pēc pāris minūtēm. Capital veikala pārdevējs zināja teikt, ka tikpat liela interese esot arī tad, ja parādās kāds jauns iPod mūzikas atskaņotājs. Parasti pircēju apetīte uz jaunajām populārām ierīcēm ilgst aptuveni mēnesi un pēc tam jau interese zūd, saka veikala pārdevējs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) sadarbībā ar Satiksmes ministriju, Iekšlietu ministriju, Valsts policiju un Latvijas Motoklubu asociāciju uzsāk satiksmes drošības kampaņu SKATIES DIVREIZ! DIVREIZ!. Tās nolūks ir pievērst uzmanību citiem transportlīdzekļiem – motocikliem, velosipēdiem un mopēdiem.

Tuvojoties vasarai, aizvien vairāk cilvēku automobili nomaina pret kādu no divu riteņu transportlīdzekļiem. Pērn gandrīz par 20% pieauga reģistrēto motociklu, mopēdu un kvadriciklu skaits. Diemžēl palielinās arī negadījumu skaits, kuros iesaistīti mazāk aizsargātie satiksmes dalībnieki, informēja CSDD.

Statistika:

- 2007. gadā bojā gājuši 18 velosipēdisti, 10 motociklisti, 4 mopēdisti un 3 kvadriciklu vadītāji, t.i. gandrīz 10% no visiem bojā gājušajiem;

- Par 29% palielinājies ievainoto motociklistu skaits (2006. gadā - 176, 2007. gadā – 249);

- Par 18% palielinājies ievainoto mopēdistu skaits (2006. gadā - 127, 2007. gadā – 155);

- Lielākā riska grupa ir vīrieši vecumā no 21-34 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai stiprinātu nozares interešu pārstāvniecību, Latvijas Kokrūpniecības federācijā izveido prezidiju, kurā kopā ar organizācijas prezidentu Induli Kovisāru strādās divi viceprezidenti — SIA Krauzers valdes priekšsēdētājs Andis Araks un līdzšinējais federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss, kura vietā šajā amatā darbu sāks Artūrs Bukonts.

Tā nolemts Latvijas Kokrūpniecības federācijas (LKF) kopsapulcē.

Pārmaiņu mērķis ir papildināt LKF vadības komandu ar pieredzējušiem meža nozares profesionāļiem, kuru uzdevums būs gan regulāri uzraudzīt LKF darbu, gan un iesaistīties interešu pārstāvniecībā. Prezidiju veidos LKF prezidents, par ko atkārtoti ievēlēts Indulis Kovisārs, un divi viceprezidenti – Andis Araks un Kristaps Klauss.

Viceprezidentiem ir izdalītas arī atsevišķas atbildības jomas – Anda Araka kompetencē būs mežsaimniecības pakalpojumu, kā arī mazo un vidējo kokapstrādes uzņēmumu interešu pārstāvniecība, savukārt Kristaps Klauss pievērsīsies Zaļā kursa un citiem Eiropas Savienības līmeņa jautājumiem, kas tieši ietekmē meža nozari Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tūninga sacensības un motociklu sezonas starts – Ķīpsalā

Aivars Mackevics [email protected], 21.04.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atklājot motociklu, autotūninga un piknika sezonas, 24. un 25. aprīlī Ķīpsalā notiks vērienīgs pasākums - Pirmais Baltijas autotūninga šovs un motociklu sezonas atklāšana. Sacentīsies par titulu BALTIC TUNING STAR 2004 Baltijas autotūninga šovs būs pasākums gan tiem, kas nedaudz uzlabojuši savu ikdienas braucamo, gan arī tiem, kas radījuši īstus praktiskā autotūninga mākslas darbus. Savus tūnētos automobiļus demonstrēs dalībnieki no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Šovu organizē Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar BMW Motorsport Club. Pirmajās šā gada tūningoto auto sacensībās tiks noskaidroti labākie “autiņi” Baltijā. Pamatnominācija par labāko tūningoto auto – BALTIC TUNING STAR 2004. Šova absolūtais uzvarētājs visu turpmāko gadu leposies ar Pirmā Baltijas autotūninga šova ceļojošo kausu. Šovā tiks noteikts skaistākais tūningotā auto salons, motortelpas tūnings, labāk uzturētais rūpnīcas tūnings, labākais tūningotais “dāmu automobilis” un, protams, šova beibe! Labākos auto visās nominācijās vērtēs profesionāla žūrija, kurā piedalīsies pārstāvji no Latvijas Mākslas akadēmijas, Ceļu policijas un Ceļu satiksmes drošības direkcijas, kā arī pazīstamie autoeksperti Atis Jansons (žurnāls “Auto”) un Pauls Timrots (“Zebra”). Savu vērtējumu tūningotajiem auto dos arī apmeklētāji, nosaucot savu simpātiju! Uzvarētāji tiks apbalvoti 25. aprīlī. Katrā nominācijā tiks suminātas pirmās trīs vietas, kā arī piešķirtas pārsteiguma un simpātiju balvas. Konkursu atbalsta vairāki autopreču tirgotāji, kuri uzvarētājiem piešķirs savas balvas: Yota dāvinās auto audiosistēmu, Chiptuning uzvarētāja automašīnai uzstādīs čipu, kas jūtami palielina automašīnas jaudu, balvas pasniegs arī Latvijā vadošās autotūninga aksesuāru firmas – Xenon un KB Motorsports, firma V4Motors uzvarētājam piedāvās iespēju uz mašīnas uzstādīt signalizāciju. Sacensību kopējais balvu fonds ir vairāk nekā 3000 eiro. Latvijas un Baltijas vadošie tūninga klubi (BMW Motorsport Club, BMW club Lithuania, Moderna Tuning, Evo Tunings, Xenon u. c.) ir piekrituši dalībai minētajā pasākumā un sniedz savu atbalstu pasākuma organizēšanā. EMMA LATVIJA atklāj autoskaņas sacensību sezonu Latvijas Mobilo multimediju asociācija EMMA LATVIJA 24. aprīlī Ķīpsalā atklās autoskaņas sacensību sezonu, demonstrējot jaunumus un “skaņu būves” ziemas darba sasniegumus vairākās nominācijās. Ar nopietnām audioaparatūrām aprīkotie auto sacentīsies kategorijā DB DRAG RACING, kur tiks mērīts maksimālais skaņas spiediens automašīnas salonā. Sacensībās piedalīsies automašīnas, kas paredzētas ikdienas lietošanai. Tāpat sacensības būs arī ESPL klasē – tiks noteikts maksimālais skaļums automašīnā. Vērtēs arī audiosistēmas reālo skaļumu plašā diapazonā gan slēgtā automašīnā, gan automašīnai ar atvērtām durvīm. Šo sacensību uzvarētājs saņems titulu Skaļākais automobilis Latvijā. Motociklisti atklāj sezonu Ķīpsalā notiks arī motociklu sezonas atklāšanas pasākums, kuram startu dos vairāk nekā 1500 motociklu parāde (sākums plkst.15 Ķīpsalā) – masveida motociklu brauciens cauri Rīgai. Parādes noslēgums Ķīpsalā atklās divu dienu pasākumu kompleksu, kurā būs “Motociklu sezonas 2004” atklāšanas šovs, izstādes daļa ar motociklu ekspozīciju, motopreču tirgotāju un ražotāju piedāvājums (motocikli, rezerves daļas, ekipējums un aksesuāri) un motoklubu stendi. Pirmo reizi būs iespēja vienuviet apmeklēt ne tikai visu Latvijas motoklubu pārstāvniecības, iepazīties ar sezonas plāniem un piebiedrošanās iespējām, bet arī sadraudzēties ar dažādu interešu autoklubu biedriem. Hokeja fanu ievērībai! 24. aprīlī plkst. 16:00 daudzu hokeja fanu uzmanība tiks pievērsta TV ekrāniem un Pasaules čempionāta hokejā spēlei starp Latvijas un Čehijas izlasi. Spēles varēs vērot arī Ķīpsalā uz diviem lielajiem ekrāniem. Pasākumi, pasākumi, pasākumi... Vienlaikus ar motociklu un tūningoto auto sezonu tiks atklāta arī piknika sezona. Ķīpsalā būs novietots ievērības cienīgs grils, uz kura ikviens varēs pagatavot grilētas desiņas vai

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Motociklu sezonas starts – Ķīpsalā 30. aprīlī

Andris Zeļenkovs [email protected], 27.04.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

30.aprīlī Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiks Motociklu sezonas atklāšana – nozīmīgs Baltijas motoentuziastu pasākums tiem, kas ik dienu atrodas ceļā, tiem, kas savā braucamrīkā sajūt dvēseli un kam braukšanas prieks ir vairāk nekā tikai iespēja pārvietoties. Dienu un nakti Rīgā rūcinās motocikli. Kā norāda viens no projekta veidotājiem Kaspars Cimermanis, “katru gadu arvien palielinās to cilvēku skaits, kas savu ikdienu vai aktīvo atpūtu saista ne tikai ar tehnisku motobraukšanu, bet ar īpašu dzīvesveidu, veltot tam daudz laika, enerģijas un arī finanses. Tieši tāpēc pasākums ir tik daudzu motofanu un šī dzīvesveida piekritēju gaidīts.” Aprīļa pēdējās nedēļas nogalē motociklisti neatkarīgi no motobraukšanas pieredzes un braucamā tipa atklās sezonu ar vērienīgu kopā sanākšanu. Jau otro gadu pēc kārtas motociklu sezona tiek atklāta tieši Ķīpsalā. „Vēja brāļu ordeņa” prezidents Aivars Freimanis uzsver, ka „ikgadējā moto sezonas atklāšana ir pasākums, kuru motociklisti organizē kā svētkus visiem Latvijas iedzīvotājiem, ne tikai motociklu īpašniekiem”, piebilstot, ka devīze ir „Brauc vai nāc kājām!” Sezonas atklāšanas starts – vairāk nekā 3 000 motociklu parāde – masveida brauciens cauri Rīgai būs plkst. 15.00. Pulcēšanās parādei sāksies jau no plkst.11.00 Ķīpsalā. Parādes noslēgums Ķīpsalā atklās vērienīgu pasākumu, kurā varēs vienuviet sastapt ne tikai visu Latvijas motoklubu pārstāvniecības, iepazīties ar sezonas plānu un piebiedrošanās iespējām, bet arī no sirds izbaudīt pavasara gaisā virmojošo brīvības, ātruma un izaicinājuma sajūtu. 30.aprīļa vakarā varēsiet redzēt un dzirdēt projektus “Ozzy Osbourn” un „Metallica”, spēlēs grupas “Karakums”, “Katedra” (Lietuva), “Fotomorgana” (Lietuva). Pēc tam visus izklaidēs dīdžeji. Hokeja fanu ievērībai! 30. aprīlī plkst. 16.00 Ķīpsalā uz diviem lielajiem ekrāniem daudzu hokeja fanu uzmanība tiks pievērsta Pasaules čempionāta hokejā spēlei starp Latvijas un Kanādas izlasi. Motociklu sezonas atklāšanu organizē Latvijas Motoklubu asociācija, “Vēja brāļu ordenis”, “Hermejs”, “Brīvie vanagi” un citi klubi sadarbībā ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1. Vienlaikus ar Motociklu sezonas atklāšanas pasākumu Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiks arī Baltijas autotūninga šovs 2005, kur būs iespējams apskatīt labāko tūninga jomā Latvijā. Šobrīd jau ir pieteikušies spēcīgākie pārstāvji no Lietuvas un Igaunijas, tiks prezentēti vēl neredzēti Latvijas autotūninga projekti. 30. aprīlī plkst. 15.00 notiks šova kulminācija, kurā tiks pasniegti šova kausi 14 nominācijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Motoklubu asociācija: ceļi tiek remontēti pa lēto, jūs to visu naudu nodzerat?

NOZARE.LV, 10.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Motoklubu asociācija pagaidām līdz Saeimas vēlēšanām protesta akcijas pret valdības nespēju sakārtot Latvijas ceļus nerīkos, norādīja asociācijas sekretārs Arnis Blodons.

Viņš skaidroja, ka vienlaikus motociklisti atbalstīs tos politiskos spēkus, kuri būs parakstījuši Latvijas Motoklubu asociācijas un citu organizāciju partijām nosūtīto vēstuli ar aicinājumu parakstīt vienošanos par Autoceļu fonda darbības atjaunošanu.

Pēc vēlēšanām asociācija savas aktivitātes atsākšot un prasīšot atbildību pie varas esošajiem, skaidroja Blodons.

Viņš izteica neizpratni par to, ka pēdējā laikā ceļi tiekot remontēti pa lēto - uz piķa tiekot uzklāta grants, kas rada bīstamu situāciju uz ceļa, īpaši motociklistiem, kuriem iespēja nogāzties uz šādas virsmas esot ievērojama.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Sakarā ar motobraukšanas sezonas atklāšanas pasākumu ierobežos satiksmi

, 21.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar Latvijas Motoklubu asociācijas iesniegumu par motobraukšanas sezonas atklāšanas pasākumu rīkošanu ir sagatavots Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojums, kurā ņemts vērā, ka 26.aprīlī notiks:

– no plkst. 12.00 līdz plkst. 14.00 motobraucēju pulcēšanās pie veikala Planēta EL Krasta ielā 68b;

– no plkst. 14.00 līdz plkst. 15.00 motobraucēju parādes brauciens pa maršrutu: brauciena sākums pie veikala Planēta EL Krasta ielā 68b, tālāk pa Krasta ielu, 11.Novembra krastmalu, Eksporta ielu, Elizabetes ielu, Pulkveža brieža ielu, Hanzas ielu, Skanstes ielu, J.Dikmaņa ielu līdz Arēnai Rīga;

– no plkst. 15.00 līdz plkst. 17.00 Latvijas Motoklubu asociācijas rīkots pasākums pie Arēna Rīga.

Policija regulēs un nepieciešamības gadījumā slēgs transportlīdzekļu satiksmi minētajā maršrutā un norādītajā laikā nodrošinās motociklu kolonnas pavadīšanu pa maršrutu, kā arī nodrošinās ceļu satiksmes drošību un sabiedrisko kārtību iepriekš minētajā maršrutā un laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaut arī saskaņā ar 2012. gada 7. martā izsludināto likumu «Grozījumi Latvijas Republikas valsts robežas likumā» no 1.jūlija austrumu robežas šķēsošanai kravas transporta līdzekļiem vajadzētu reģistrēties elektroniski, tas nenotiks. Satiksmes ministrija (SM) vēl tikai strādā pie Ministru kabineta noteikumiem un informatīvā ziņojuma, kurā tiks piedāvāti iespējamie rindas administrēšanas varianti. Dokumenti valdībā varētu nonākt 19.jūnijā. LTRK eksperts Kalvis Vītoliņš šo aizkavēšanos skaidro ar dažādām, tostarp valsts institūciju interesēm.

Aprēķināts, ka kopš iestāšanās ES kopējie Latvijas autopārvadātāju zaudējumi rindu dēļ uz austrumu robežas ir 40 milj. Ls, DB norāda autopārvadātāju asociācijas Latvijas auto (LA) prezidents Valdis Trēziņš. Viņaprāt, nepieciešams steidzami pieņemt lēmumu par pretendentu atlasi rindu administrēšanai. LA ir gatava uzsākt elektronisko rindu administrēšanas sistēmas ieviešanu. Tā nodrošinātu bezmaksas automašīnu reģistrāciju kopējā rindā, un maksas pakalpojumi nebūtu saistīti ar robežšķērsošanu.

Tikmēr nekādu pamatu steigai neredz SM Sauszemes transporta departamenta direktors Andris Lubāns. Viņaprāt, pozitīvi ir tas, ka varam paņemt pozitīvākās lietas no igauņiem. Tāpat jāņem vērā atšķirīgā situācija uz ārējās robežas, jo pēdējos gadus rindas veidojas pāris mēnešus gada beigās. Pārējā laikā Terehovā nav vairāk kā 100 automašīnu, tā viņš. Saskaņā ar VID datiem, Terehovā piektdien rindā gaidīja 300 mašīnas ar provizorisko robežas šķērsošanas laiku 19 stundas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Iepazīstina ar vizītes pieteikšanas rīku internetā

Jānis Vēvers, 16.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzziņu dienests 1188 šogad svin 20 gadu jubileju, un, lai arī informācijas ieguves metodes divu desmitgažu laikā ir ievērojami mainījušās, pakalpojumu nodrošinošais uzņēmums Lattelecom BPO turpina attīstīties un ir izstrādājis jaunu vizītes reģistrācijas rīku BookNow 1188

Ilgās un veiksmīgās darbības pamatā ir uzņēmuma spēja ātri pielāgoties jauniem apstākļiem. Vēl joprojām uzziņu pieprasījumi zvanot ir ļoti populāri un saņemti 2 milj. reižu gadā, jo cilvēki novērtē uzziņu zvana pievienoto vērtību – visātrāk iegūt visprecīzāko informāciju.

Tajā pašā laikā vairāk nekā puses Latvijas iedzīvotāju rīcībā ir viedtālruņi, kas ļauj jebkurā brīdī sameklēt vajadzīgo informāciju internetā, tādēļ 1188 laikus sāka piedāvāt iespēju saņemt uzziņas interneta vietnē un mobilajā lietotnē. Pērn informācija tīmekļa vietnē www.1188.lv meklēta 12 milj. reižu, mobilajā lapā – vēl 4,5 milj., bet 1188 aplikācija lietota 1 milj. reižu. Rezultātā uzziņu portāls 1188.lv pēc Gemius veiktā pētījuma ierindojas starp 10 apmeklētākajiem portāliem Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izrādās, ka degvielas pircējam savā grāmatvedībā ir jāsaglabā ne tikai kopējais rēķins, bet arī visi čeki, kurus izsniedz ik reizi katram uzņēmuma automašīnas vadītājam, kad viņš veic degvielas uzpildi. Tādu skaidrojumu snieguši Valsts ieņēmumu dienesta (VID) speciālisti uzziņā kādam nodokļu maksātājam.

SIA „A” iesniegumā VID norādījis, ka saskaņā ar likuma „Par grāmatvedību” 2. pantu grāmatvedībā uzskatāmi atspoguļojami visi uzņēmuma saimnieciskie darījumi, kā arī katrs fakts vai notikums, kas rada pārmaiņas uzņēmuma mantas stāvokli (saimnieciskie darījumi). Grāmatvedību kārto tā, lai grāmatvedības jautājumos kvalificēta trešā persona varētu gūt patiesu un skaidru priekšstatu par uzņēmuma finansiālo stāvokli bilances datumā, tā darbības rezultātiem, naudas plūsmu noteiktā laikposmā, kā arī konstatēt katra saimnieciskā darījuma sākumu un izsekot tā norisei. Šī likuma 7. pants paredz, ka „grāmatvedības reģistros izdara ierakstus, kas pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem. Attaisnojuma dokuments ir dokuments, kurš apliecina uzņēmuma saimnieciskā darījuma esamību [..].”

Komentāri

Pievienot komentāru
Saldo

Naudas līdzekļu uzskaite

Silvija Gulbe, starptautiskās auditorkompānijas SIA «Grant Thornton Rimess» partnere, 27.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naudas līdzekļi ir uzņēmuma komercdarbības galvenais tiešais resurss, ar kuru uzņēmums veicina sava kapitāla pieaugumu. Naudas līdzekļi ir uzņēmuma apgrozāmo līdzekļu likvīdākā daļa, to uzskaite nav sarežģīta, tomēr bieži uzņēmumu grāmatvedībā tiek pieļautas neprecizitātes naudas līdzekļu uzskaitē. Jāuzsver - naudas līdzekļu uzskaite ir reglamentēta daudzos normatīvos dokumentos.

Vispirms jāatzīmē, ka atbilstoši Gada pārskatu likuma prasībām bilancē uzrāda tikai naudu, bet naudas plūsmas pārskatā uzrāda naudu un naudas ekvivalentus. Savukārt, pēc starptautiskajiem grāmatvedības standartiem bilancē uzrāda naudu un tās ekvivalentus.

Dažāda pieeja

Praksē ir izveidojusies situācija, ka uzņēmumi dažādi uzrāda naudas līdzekļus gada pārskatā. Sakarā ar to pārskata lietotāji papildus informāciju var iegūt finanšu pārskata pielikumā, kurā jābūt norādītai naudas un tās ekvivalentu uzskaites politikai, kā arī būtu jāatšifrē bilances postenis nauda gadījumā, ja tajā ir ietverti arī naudas ekvivalenti. 2011. gada 21. jūnija Ministru kabineta noteikumos Nr. 481 «Noteikumi par naudas plūsmas pārskata un pašu kapitāla izmaiņu pārskata saturu un sagatavošanas kārtību» pirmo reizi ir sniegta naudas definīcija. Šo noteikumu izpratnē:

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Papildināta galerija: Paziņotas 2016.gada labākās būves Latvijā

Zane Atlāce - Bistere, 31.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar uzvarētāju paziņošanu noslēgusies Latvijas Būvnieku asociācijas un Latvijas Būvinženieru savienības sadarbībā ar 13 būvniecības nozares lielajām profesionālajām organizācijām organizētā valsts mēroga skate Gada labākā būve Latvijā 2016, informē Latvijas Būvnieku asociācijas pārstāve Aija Zūle.

Pirmo reizi 19 gadu laikā, kopš notiek skate Gada labākā būve Latvijā, tika piešķirta Gada lielā balva.

Gada labākās būves skatiet galerijā!

Skati rīko Latvijas Būvnieku asociācija un Latvijas Būvinženieru savienība ar apdrošināšanas sabiedrības ERGO atbalstu un sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību, Latvijas Būvkonstrukciju projektētāju asociāciju, Būvmateriālu ražotāju asociāciju, Latvijas siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģiju inženieru savienību, Latvijas Ainavu arhitektu biedrību, biedrību Latvijas Ceļu būvētājs, Latvijas Būvinspektoru un būvuzraugu asociāciju, Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociāciju, Latvijas Ģeotehniķu savienību, Latvijas Inženierkonsultantu asociāciju, Transportbūvju inženieru asociāciju, Latvijas Ilgtspējīgas būvniecības padomi, Latvijas Pašvaldību savienību, Būvniecības valsts kontroles biroju, Rīgas Tehnisko universitāti, Latvijas Lauksaimniecības universitāti, Biznesa augstskolas Turība Komunikācijas fakultāti, kā arī Ekonomikas ministriju, Satiksmes ministriju, Finanšu ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, nozares žurnālu Būvinženieris, ziņu aģentūru LETA, portāliem abc.lv, building.lv, buvbaze.lv, būvlaukums.lv, nozare.lv, tvnet.lv un laikrakstiem Dienas Bizness un Latvijas Avīze.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Kokrūpniecības federācijas (LKF) pārstāvji un AS "Latvijas valsts meži" (LVM) valde šonedēļ tikās, lai pārrunātu situāciju meža nozarē, kas būtiski mainījusies aktuālo pasaules notikumu ietekmē, un vienotos par ciešāku sadarbību nozares attīstības izaicinājumu risināšanā, liecina LVM publiskotā informācija.

Nozarē ir pieredzēts ļoti straujš un neizlīdzsvarots apaļkoksnes, zāģmateriālu un enerģētiskās koksnes cenu kāpums, ir ievērojami palielinājies visa veida apaļkoksnes pieprasījums Latvijā, kas savukārt ir radījis deficītu mežizstrādes un apaļkoksnes pārvadājumu pakalpojumu pieejamībā.

Šādu strauju pakalpojumu pieprasījuma pieaugumu Latvijas pakalpojumu sniedzēji nevar apmierināt tik īsā laikā, jo Latvijā jau vairākus gadus vērojams kvalificēta darbaspēka trūkums, tostarp arī meža nozarē ir izteikts pieredzējušu meža mašīnu operatoru un kokvedēju šoferu trūkums.

“COVID-19 pandēmija un Krievijas iebrukums Ukrainā ir ļoti ietekmējusi koksnes produktu un mežizstrādes pakalpojumu tirgu, enerģētiku un tautsaimniecības attīstību gan vietējā, gan starptautiskā mērogā. Turklāt šī gada septembrī Eiropas parlaments atbalstīja Atjaunojamās enerģijas direktīvas grozījumus, kas var nodarīt lielu kaitējumu Latvijas enerģētikai un tautsaimniecībai kopumā. Apzinoties AS “Latvijas valsts meži” lielo lomu Latvijas tautsaimniecības un meža nozares stabilizācijā, bija svarīgi gūt vienotu sapratni – kāda ir pašreizējā situācija, kā arī pārrunāt turpmāko rīcību,” pēc tikšanās atzina LKF prezidents Indulis Kovisārs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Nekonstatē aizliegtas vienošanās apsardzes kompāniju vidū

Žanete Hāka, 09.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) pēc apsardzes pakalpojumu tirgus uzraudzības noslēgšanas nekonstatē aizliegtas vienošanās starp uzņēmumiem vai nozares asociāciju ietvaros, kā arī nesaredz barjeras jaunu uzņēmumu ienākšanai tirgū vai kļūšanai par asociāciju biedriem, informē KP.

Tirgus uzraudzības laikā KP secināja un apsardzes pakalpojumu sniedzēji apstiprināja, ka tirgū valda sīva konkurence – apsardzes pakalpojumus piedāvā vairāk nekā 500 uzņēmumu. Tikmēr nozarē darbojas divas asociācijas – Drošības Nozares kompāniju asociācija un Latvijas Drošības biznesa asociācija, kuras kopumā pulcē aptuveni 7% no visiem apsardzes pakalpojumu sniedzējiem.

KP nesaredz konkurences ierobežojumus un barjeras jaunu konkurentu ienākšanai tirgū. Lai uzņēmums varētu sniegt apsardzes pakalpojumus, tam nepieciešams iegūt licenci Valsts policijā, savukārt pēc licences iegūšanas uzņēmums var brīvi darboties tirgū un piedāvāt pakalpojumus dažāda segmenta klientiem, kā arī piedalīties publiskajos iepirkumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biedrība Latvijas Ceļu būvētājs (LCB) Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei tradicionāli jau trešo gadu nogādāja un pasniedza vēsturisku portfeli ar informāciju par sabrukuma stāvoklī esošiem valsts autoceļiem un tiltiem, informē LCB.

«Nākamajā gadā ceļu būves nozarei tiek plānots neliels budžeta pieaugums. Taču tas ir nepietiekams un nespēs apturēt ceļu sabrukumu, nemaz nerunājot par kopējās situācijas uzlabošanu. Tomēr galvenā problēma, par ko ceļu būvnieki vēlas brīdināt likumdevējus, – jau 2019. gadā daļēji un 2020. gadā pilnīgi beigsies Eiropas Savienības finansējums, kas līdz šim lielā mērā uzturēja nozari pie dzīvības. Finansējums samazināsies četrkārtīgi, taču valdība šo problēmu izliekas nemanām un nerisina,» uzsvēra LCB valdes priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

Viņš arī tikšanās laikā lūdza Saeimas Prezidiju jautājumu par pasākumiem ceļu sabrukuma apturēšanai un ceļu būves nozares finansēšanai 2019. un 2020. gados izskatīt vēl pirms 2018. gada valsts budžeta likumprojekta apspriešanas.A. Bērziņš atgādināja, ka pirms 12. Saeimas vēlēšanām LCB kopā ar Latvijas Pašvaldību savienību, Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociāciju un Latvijas Motoklubu asociāciju parakstīja vienošanās ar nozīmīgākajām politiskajām partijām (izņemot Visu Latvijai – TB/LNNK). Vienošanās cita starpā paredz ikgadējā finansējuma palielināšanu un Autoceļu fonda atjaunošanu, kur tiktu ieskaitīti ceļu lietotāju samaksātie nodokļi un nodevas. Parakstītāji apņēmās panākt, ka līdz 2020. gadam 80 procenti no iekasētās degvielas akcīzes nodokļa, transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un autoceļu lietošanas nodevas kopsummas tiek novirzīti ceļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazāku izmaksu dēļ Latvijas uzņēmēji transportlīdzekļus reģistrē Lietuvā, turklāt tiek pieļauts, ka šādas tendences var pieņemties spēkā.

«Uzzinot, ka uzņēmumam nepieciešamā piekabe Lietuvā maksā teju par 25 % lētāk nekā Latvijā, turklāt tai apskate ir jāiziet tikai pēc 3 gadiem, attiecīgo ražošanas līdzekli ne tikai iegādājās, bet arī reģistrēja šajā kaimiņvalstī,» stāsta tirdzniecības SIA Viastor valdes loceklis Andrejs Paupers. Viņš norāda, ka tādējādi ir izdevies ietaupīt ne tikai tādēļ, ka tādas pašas piekabes cena Lietuvā ir zemāka, bet arī tāpēc, ka nākamā tehniskā apskate šai piekabei būs jāiziet tikai 2011. gadā. «Tas ir būtisks ietaupījums pašreizējos ekonomiskās lejupslīdes apstākļos,» stāsta A. Paupers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas kosmētikas grupa Fragrances International, kas šā gada 7. jūnijā atklātā izsolē iegādājās 49% Douglas Baltic kapitāldaļu, atsaukusi Konkurences padomē (KP) iesniegto pieteikumu par kapitāldaļu reģistrēšanu, informēja KP.

Detalizētāku informāciju KP nesniedza.

Savukārt Fragrances International ģenerāldirektors Alans Levins atklāja, ka lēmums atsaukt KP iesniegto pieteikumu par kapitāldaļu reģistrēšanu pieņemts, pamatojoties uz Lietuvas KP ekspertu vērtējumiem.

A. Levins teica, ka eksperti norādījuši, ka Fragrances International 49% kapitāldaļu varētu radīt pārāk lielu ietekmi gan Latvijas, gan Lietuvas parfimērijas veikalu tirgū. Tā kā piekrišanu kapitāldaļu reģistrēšanai nebija devusi Lietuvas KP, tad Fragrances International prognozēja, ka to nedos arī Latvijas KP. Tāpēc arī pieņemts lēmums atsaukt iesniegto pieteikumu KP.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lapiks: elektroniskā reģistrēšanās rindā būtu ideāls risinājums

Egons Mudulis, 11.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaut arī esošā sistēma darbojas diezgan labi, pieņemamāks risinājums austrumu robežas šķērsošanai būtu iespēja iepriekš reģistrēties elektroniski, uzskata SIA Merkūrijs DL valdes loceklis Anatolijs Lapiks.

Šobrīd ar rindu regulēšanu nodarbojas robežsargi, izsniedzot transporta līdzekļu vadītājiem talonus. «Ideāli būtu, ja viņi to visu darītu elektroniskā veidā,» pārliecināts ir A. Lapiks, turklāt programmatūras izstrāde neko daudz nemaksātu. Šobrīd problēma ir tā, ka automašīnām nākas stāvēt trīs četras stundas rindā, lai tikai saņemtu šo taloniņu ar kārtas numuru. Pēc tam gan šoferis uzreiz dodas uz robežu noformēt dokumentus, jo rindu tikpat kā nav. «Tas ir absurds,» secina uzņēmējs. Savukārt elektroniskā veidā šo gaidīšanu varētu novērst. Viņš gan atzīst, ka patlaban vismaz neviens vairs nekliedz, ka uz robežas valda korupcija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

«Jāsarauj» uzņēmējdarbības vides uzlabošana

Zanda Zablovska, 13.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka šā gada pirmajos piecos mēnešos izpildīti salīdzinoši nedaudz Uzņēmējdarbības vides pasākumu plāna uzdevumu, Ekonomikas ministrija (EM) aicina visas iesaistītās puses aktivizēt savu darbu.

No šā gada sākuma līdz 1. jūnijam no Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas plānā iekļautajiem 30 pasākumiem un 48 apakšpasākumiem izpildīti četri pasākumi un astoņi apakšpasākumi. Salīdzinoši nelielais līdz šim izpildīto uzdevumu skaits daļēji saistīts ar noteiktajiem izpildes termiņiem gada otrajā pusē, DB informē EM Sabiedrisko attiecību nodaļā. Vienlaikus ministrija aicina visas plāna izpildē iesaistītās institūcijas aktivizēt darbu pie neizpildīto pasākumu izpildes, lai līdz gada beigām Latvijas uzņēmējdarbības vide kļūtu pievilcīgāka.

Kā būtiskākos līdz šim veiktos pasākumus EM min to, ka uzņēmējdarbības uzsākšanā nodrošināta atvieglojumu par pamatkapitāla palielināšanu saistīto ierakstu izdarīšanu Komercreģistrā turpināšana mikrouzņēmumiem līdz 2014. gadam un izvērtēta iespēja samazināt uzņēmējiem Uzņēmumu reģistrā iesniedzamo dokumentu skaitu. Investoru tiesību aizsardzībai apstiprināti grozījumi likumos, kas paredz valdes un padomes locekļu un dalībnieku interešu konfliktu novēršanu darījumu slēgšanā, bet līgumsaistību izpildei izstrādāta speciāla tiesvedības kārtība ar komercdarbību saistīto jautājumu izskatīšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Aicina pasažierus lidostā ierasties ļoti savlaicīgi

Lelde Petrāne, 16.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā aktīvo ceļošanas sezonu un Pasaules koru olimpiādes dalībnieku došanos prom, starptautiskā lidosta Rīga šonedēļ, īpaši nedēļas nogalē aicina ceļotājus lidostā ierasties laikus – airBaltic pasažierus vismaz trīs stundas pirms plānotā reisa, bet pārējo aviokompāniju pasažierus vismaz divas stundas pirms plānotā reisa, lai savlaicīgi nokārtotu nepieciešamās formalitātes.

Aviokompānijas airBaltic pasažieriem pieejama arī vakara reģistrācija – sākot no pulksten 19 līdz pulksten 22 reģistrācija iepriekšējā vakarā notiek reģistrēšanās sektorā pie reģistrācijas galda ar norādi Vakara reģistrācija. Turpat var nodot arī bagāžu. Pēc reģistrēšanās pasažieris saņem iekāpšanas karti, ar kuru nākamajā dienā lidostā jāierodas savlaicīgi, paredzot laiku kontroles procedūru veikšanai.

Papildu klasiskajai reģistrācijai lidostā pieejamas arī šādas iespējas:

- pašreģistrēšanās automāti lidostā - tajos var reģistrēties aviokompāniju airBaltic, Lufthansa, Finnair, LOT, Transaero klienti;

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Februāra beigās gaidāma grāmatu izstāde

Sandra Dieziņa, Db, 20.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 26. februāra līdz 1. martam Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiks 12. starptautiskā grāmatu un izdevniecību izstāde Latvijas Grāmatu izstāde 2009.

"Grāmata bija, ir un būs ļoti nozīmīgs katra cilvēka attīstības un pilnveidošanās avots. Kādam tā ir garīga vērtība, kādam informācijas avots, kādam domubiedrs, bet tās nozīmība mūsu dzīvē ir nenoliedzama. Šodien ir būtiski neaizmirst grāmatu un meklēt ceļu pie tās – vai tā būtu bibliotēka, novārtā atstāts grāmatu plaukts, draugu grāmatu kolekcija vai izstāde, kurā tikties ar iemīļotiem rakstniekiem, būt klāt viņu grāmatu atklāšanas svētkos un izmantot izdevniecību piedāvātās īpašās cenas," uzskata Latvijas Grāmatu izstādes projekta vadītājs Valts Jirgensons.

Izstādi organizē Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Grāmatnieku ģildi, Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju, Latvijas Grāmattirgotāju asociāciju, Latvijas Literatūras centru, Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociāciju, Latvijas Rakstnieku savienību, Ventspils Starptautisko Rakstnieku un tulkotāju māju, Latvijas Dramaturgu ģildi, Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi, Latvijas Lasīšanas asociāciju un Latvijas Preses izdevēju asociāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Paredz ieviest apvienošanās izvērtēšanas valsts nodevu

Žanete Hāka, 12.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrija izstrādājusi grozījumus Konkurences likumā ar mērķi efektivizēt konkurences lietu izskatīšanu, preventīvi veicināt konkurences tiesību ievērošanu, piemērotā naudas soda samaksu, tiesisko pienākumu izpildi, konkurences tiesību pārkāpuma rezultātā nodarīto zaudējumu atlīdzību un apvienošanās kontroli, tādejādi sekmējot godīgu konkurenci, informē EM.

Ar grozījumiem likumā iestrādāti uzlabojumi, kas novērš līdz šim konstatētas nepilnības, tāpat, tos izstrādājot, ņemtas vērā Eiropas Savienības (ES) Tiesas atziņas un citu ES dalībvalstu labā prakse.

Viens no būtiskākajiem jaunā likumprojekta grozījumiem paredz Konkurences Padomei (KP) tiesības ierosināt lietas par likuma pārkāpumiem tikai pēc savas iniciatīvas, kā arī iespēju prioritizēt izskatāmās lietas, tādējādi nodrošinot, ka iestāde savus resursus veltīs tieši smagāko Konkurences likuma pārkāpumu (karteļi), kā arī tādu pārkāpumu, kas būtiski ietekmē konkurenci vai patērētāju intereses, izpētei. Vienlaicīgi likumprojekts saglabā arī tirgus dalībniekiem iespēju ziņot par likuma pārkāpumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru