Nodokļi

Reorganizācija z/s radīs papildu izdevumus un problēmas

Māris Ķirsons [email protected], 09.05.2006

Jaunākais izdevums

Veselības ministrs Gundars Bērziņš (z/s Delles īpašnieks) norādīja, ka nekavējoties ir jāpārtrauc jaunu z/s un zv/s reģistrācija (vidēji ik nedēļu tiek reģistrētas 2 — 4 jaunas z/s), bet pārējiem jādod pietiekoši garš pārejas laiks. Turklāt pārreģistrācija par citu uzņēmējdarbības formu, pēc G. Bērziņa teiktā, rada ne tikai papildu izmaksas pašam zemniekam, bet arī problēmas. Proti, zeme — ražošanas līdzeklis — bieži vien pieder pašai fiziskajai personai, bet pārreģistrējoties — reorganizējoties par SIA — īpašniekam ir jānodala manta, jāveic grāmatvedības uzskaite dubultā ierakstu sistēmā, jāveic visu transportlīdzekļu pārreģistrācija to reģistros uz SIA vārda, kā arī jāveic attiecīgu licenču pārreģistrācija. Turklāt šāda pārreģistrācija varot kaitēt arī z/s kredītspējai, jo šobrīd z/s atbild par saistībām ar visu savu mantu, kamēr SIA gadījumā tikai ar nodalītu mantu, turklāt bieži vien tiekot operēts ar daudz lielākām vērtībām nekā SIA minimālais pamatkapitāls — 2000 Ls. Minēto iemeslu dēļ arī aizsardzības ministris Atis Slakteris (arī zemnieks) norādīja, ka šim jautājumam jāpieiet ļoti uzmanīgi un pārdomāti. Kā vēl viena problēma pie reorganizācijas tika minēta iespējamā produkcijas zīmola zaudēšana, kā arī daudzu z/s vienādie nosaukumi, kuru izskaušanai attiecīgajā nosaukumā būtu jāietver ne tikai pagasta, bet, iespējams, arī rajona nosaukums. J. Endziņš norādīja, ka šobrīd valsts attieksme nav saistīta ar uzņēmējdarbības formu, bet gan ar reālu darbību — apsaimniekojamo platību utt. Turklāt z/s un zv/s nekad līdz šim nav sijātas, turklāt it īpaši pirmsākumos — 1991.- 1993. gadā daļai reģistrēto saimniecību daļai īpašnieku joprojām nav norādīts personas kods.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pirmdien, 3.septembrī, Saeimas Prezidijs nolēma nodot izskatīšanai komisijās šādus iesniegtos likumprojektus:

, 03.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

" Ministru kabineta iesniegto Tieslietu ministrijas sagatavoto likumprojektu "Par Konvencijas par personu aizsardzību attiecībā uz personu datu automātisko apstrādi Papildu protokolu par uzraudzības institūcijām un pārrobežu datu plūsmām" (Nr.420/Lp9). Likumprojekts paredz veicināt Konvencijas mērķu izpildi - katras puses teritorijā nodrošināt jebkurai personai neatkarīgi no nacionalitātes vai dzīves vietas tās tiesību un pamatbrīvību, it īpaši tiesību uz privātumu, ievērošanu attiecībā uz personas datu apstrādi.

" Ministru kabineta iesniegto Zemkopības ministrijas sagatavoto likumprojektu "Grozījumi likumā "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu"" (Nr.421/Lp9). Likumprojekts sagatavots, lai nodrošinātu Padomes 2004.gada 29.aprīļa Direktīvas Nr.2004/83/EK par obligātajiem standartiem, lai kvalificētu trešo valstu valstspiederīgos vai bezvalstniekus kā bēgļus vai kā personas, kam citādi nepieciešama starptautiska aizsardzība, šādu personu statusu un piešķirtās aizsardzības saturu 27.panta 3.punkta normu pārņemšanu.

" Ministru kabineta iesniegto Iekšlietu ministrijas sagatavoto likumprojektu "Grozījums likumā "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu"" (Nr.422/Lp9). Likumprojekts paredz reglamentēto profesiju sarakstā iekļaut detektīva profesiju un apsardzes darbinieka profesiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Latvijas Dzelzceļš pelnīs ar dīkstāvēm

Valters Grīnvalds, [email protected], 7504128, 09.11.2006

«Esam noslēguši līgumu ar Latvijas Dzelzceļu un vienojušies ar muitu, ka līdz 15. janvārim Lukoil saņems vietējās muitošanas atļauju,» Db informēja Lukoil Baltija R muitas brokeris Bruno Tulinskis.

DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Muitas reorganizācijas sekmētās dīkstāves ļaus Latvijas Dzelzceļam iekasēt sodus par tām un turpināt diktēt savus līgumu noteikumus.Kaut gan komersanti un ar muitu saistīti cilvēki par ieviestās reorganizācijas ēnas pusēm runā nelabprāt, tomēr visi kā viens akcentē Latvijas dzelzceļa (LDz) lomu minētajā reorganizācijā.

Db jau vēstīja (14.12.2005.), ka VID Rīgas muitas reģionālās iestādes iekšzemes muitas kontroles punkti (MKP) vēlējās būtiski samazināt savas darba dienas laiku. Toreiz komersanti norādīja, ka muitas deklarāciju un dažādu dokumentu noformēšanai uzņēmējam jārēķinās pat ar vairāk nekā 10 stundām, bet, ieviešot 8 stundu darba dienu, pastāv liela iespēja, ka vienā dienā dokumentus neizdodas noformēt. Šobrīd, kad minētā darba laika saīsināšana ir notikusi, tā acīmredzami ir izdevīga LDz.

Jau vairākus gadus LDz no kravu pārkraušanas termināļiem iekasē naudu par katru kravas tonnu jau pēc divām stundām, kopš vagonu sastāvs ir iebraucis ostā, bet krava nav izkrauta un vilciens ir dīkstāvē; izmantojot šādu jaunu sistēmu, LDz noteikti papildus pelnīs uz dīkstāvēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Sarūk mājsaimniecību skaits, kurām ir grūtības segt ikdienas izdevumus

Žanete Hāka, 15.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016. gadā uzlabojies iedzīvotāju vērtējums par savām iespējām segt nepieciešamos ikdienas izdevumus, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Arvien vairāk mājsaimniecību apgalvo, ka ikdienas izdevumus sedz ar nelielām grūtībām vai samērā viegli (no 45,6 % 2014. gadā līdz 49,7 % 2015. gadā un 52,8 % 2016. gadā). Savukārt turpina sarukt mājsaimniecību īpatsvars, kas ikdienas izdevumus sedza ar grūtībām vai ar lielām grūtībām, - no 50,5 % 2014. gādā līdz 45,1 % 2015. gadā un 42,1 % 2016. gadā.

Rīgā (36 %) un Kurzemē (38,4 %) bija vismazākais mājsaimniecību īpatsvars, kas norādīja, ka ikdienas izdevumus sedz ar grūtībām vai ar lielām grūtībām. Turklāt, salīdzinot ar pārējiem Latvijas reģioniem, Kurzemē bija vislielākais mājsaimniecību īpatsvars (7,8 %), kas visoptimistiskāk vērtēja savas iespējas segt nepieciešamos ikdienas izdevumus – viegli vai ļoti viegli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tēmā - Jurašs, Dana Reizniece-Ozola un Martinsons

Sandris Točs, speciāli DB, 18.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Bija konkrēts brīdis, kad Juraša kungs pieteicās uz vizīti pie «donnas Danas». Viņš atnāca ar diezgan biezu mapīti. Tas bija tad, kad Finanšu policijā sākās reorganizācija.»

To intervijā DB saka bijusī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes direktora vietniece un Izmeklēšanas daļas priekšniece Ļubova Švecova.

Advokāts Aldis Gobzems intervijā Dienas Biznesam runāja par «vilkačiem», kas tiesībsargājošajās iestādēs piesedz būtībā organizēto noziedzību. Viņš minēja tādu «zelta trijstūri», ko nozarē visi zinot, - Jurašs, Čerņeckis un Bunkus. Juris Jurašs ir bijušais augsta ranga KNAB darbinieks, Kaspars Čerņeckis un Kaspars Bunkus - augstas VID amatpersonas. Jūs ilgus gadus strādājāt VID Finanšu policijā, varat par to kaut ko teikt. Vai jūs lasījāt šo interviju?

Lasīju šo interviju ar interesi un apbrīnu par to, ka cilvēks tik drosmīgi stāsta objektīvi pastāvošas lietas. Varu teikt, ka 99,9% no Gobzema intervijā teiktā ir patiesība. Tikai tas drīzāk nav trijstūris, bet četrstūris vai patiesībā vēl sarežģītāka figūra. Varbūt tā drīzāk ir piramīda, kuras augšgalā ir viena figūra, bet pamatus stiprina vēl dažas. Un notiek aktīvs menedžments šīs trijstūra piramīdas ietvaros starp tajā ietilpstošajiem darboņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) veikta kārtējā reorganizācija, kuras rezultātā septiņas amatpersonas nolēmušas darbu birojā pamest, sešām no tām dodoties izdienas pensijā, liecina aģentūra LETA rīcībā esošā informācija.

KNAB aģentūrai LETA apgalvoja, ka biroja amatpersonu skaita samazinājums būtiski neietekmē tā uzdevumu izpildes kvalitāti, kā arī sekmīgu biroja funkciju nodrošināšanu.

«Uzsveram, ka KNAB reorganizācija ir pārdomāta, uz analīzi balstīta vairāku mēnešu mērķtiecīga darba rezultāts. Tās laikā netika likvidētas amata vietas, proti, netika samazināts kopējais amata vietu skaits, bet tika veiktas izmaiņas KNAB struktūrā, amatpersonu/darbinieku štatu un amatu sarakstā,» norādīja birojā.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā skaidroja, ka vēl viens iemesls reorganizācijai bijis tas, ka līdz šim birojā bija ļoti lielas nodaļas, kurā strādāja līdz pat 20 cilvēki. Tik lielas nodaļas valsts pārvaldes sistēmā esot ļoti grūti vadīt, tāpēc «zelta standarts» esot nodaļas ar 10 līdz 12 cilvēkiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Eksperta viedoklis: Latvijas gāzes reorganizācija – nejaušs «špikeris» negodprātīgiem vairākuma akcionāriem

Alise Eljašāne, zvērinātu advokātu biroja Tark Grunte Sutkiene vecākā juriste, 06.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc mēnešiem ilgušām debatēm Latvijas gāzes (LG) akcionāru sapulce pagājušajā piektdienā ir radījusi Latvijas kapitāla tirgū nebijušu precedentu. LG akciju īpašnieki kļūs par īpašniekiem jaundibināta uzņēmuma akcijām, kuras, visticamāk, netiks kotētas biržā. Diemžēl ir arī tādi akcionāri, kas nesaņems neko un zaudēs daļu no pašreizējās akciju vērtības, jo nav piedalījušies reorganizācijā.

Ņemot vērā prasību sadalīt LG uzņēmējdarbības virzienus, kopumā šo situāciju var uzskatīt par pamatotu un likumsakarīgu, un nav šaubu, ka LG ir ievērojusi piemērojamos normatīvos aktus. Tajā pašā laikā šis gadījums var kļūt par neplānotu iedvesmas avotu citiem, kā organizēt uzņēmuma aiziešanu no biržas, ļaunprātīgi apejot likumā iestrādātās mazākuma akcionāru tiesības. Tā kā lielākā daļa uzņēmumu ir kļuvuši par Nasdaq Riga biržas akciju sarakstu dalībniekiem piespiedu kārtā privatizācijas ietvaros, potenciālie kandidāti, kuriem varētu būt vēlme pamest biržu, lai izvairītos no papildu prasībām un uzraudzības, ir ne viens vien.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

IZM atlaidīs ceturto daļu darbinieku

Jānis Rancāns, 06.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amata vietu skaits Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) saruks par gandrīz ceturtdaļu (no 234 līdz mazāk nekā 180), paredz Izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa pieņemtais lēmums par ministrijas reorganizāciju.

Darbinieku skaita samazināšana nenotiks mehāniski, bet gan izvērtējot katra darbinieka rezultātus. Tas ļaus palielināt darba ražīgumu, nodrošinot konkurētspējīgāku atalgojumu un labākus darba apstākļus, neprasot papildu līdzekļus no valsts budžeta, informē ministrija.

IZM reorganizācija paredz būtiski optimizēt un vienkāršot ministrijas pārvaldes struktūru, samazinot birokrātiju un darbinieku skaitu. Paredzams, ka šī gada aprīļa vidū IZM sāks strādāt savā jaunajā veidolā.

«Reorganizācijas mērķis ir padarīt ministriju par efektīvu, motivētu un uz rezultātu orientētu institūciju, kas spēj īstenot reālas pārmaiņas izglītības sistēmā. Tādas pārmaiņas, kas mūsu izglītības sistēmu padarīs par starptautiski konkurētspējīgu un atbilstošu mūsdienu pasaules prasībām,» norāda R. Ķīlis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Noslēgusies apvienošanās Baltijas komerctransporta nozarē

Žanete Hāka, 03.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 2. janvārī noslēgusies vērienīga reorganizācija, kurā notikusi trīs Baltijas komerctransporta remonta, apkopes un rezerves daļu tirdzniecības uzņēmumu pārrobežu apvienošanās, informē PwC.

Reorganizācijas rezultātā, ko veica zvērinātu advokātu birojs PricewaterhouseCoopers Legal (PwC Legal), Latvijas sabiedrībai - SIA Latina Baltics, kā iegūstošajai sabiedrībai, pievienojušās BPW GROUP uzņēmumam piederošās Igaunijas sabiedrība - Gokart OÜ un Lietuvas sabiedrība - UAB Romasta group.

SIA Latina Baltics valdes priekšsēdētājs Eduards Staveckis ir pārliecināts, ka veiktā reorganizācija sekmēs ne tikai uzņēmuma konkurētspēju, bet arī garantēs vienotu pasaules līmeņa pakalpojumu kvalitāti Baltijas tirgū.

PwC Legal vadošais partneris un zvērināts advokāts Jānis Lagzdiņš atzīst, ka šī reorganizācija ir labs tirgus un nozares biznesa attīstības piemērs, kad darījuma rezultātā ieguvēji ir visi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

BTA pabeigusi reorganizācijas procesu, nodalot biznesa darbību Baltijā un pārējā Eiropā

Lelde Petrāne, 01.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 29.jūnijā, saņemot Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lēmumu, ar kuru atļauts Baltijas valstu apdrošināšanas portfeli nodot apdrošināšanas sabiedrības BTA Insurance Company SE (BTA) dibinātajam meitas uzņēmumam – apdrošināšanas akciju sabiedrībai BTA Baltic Insurance Company (BTA Baltic), ir pabeigta uzņēmuma reorganizācija.

Sākot no šā gada 1.jūlija, apdrošināšanas pakalpojumus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā sniegs BTA Baltic, savukārt BTA turpinās tirgus ekspansiju pārējās Eiropas valstīs.

Ņemot vērā to, ka BTA biznesa apjoms bruto parakstītajās prēmijās ārpus Baltijas valstīm sasniedz aptuveni trešo daļu no kopējā BTA grupas biznesa apjoma, jau vairākus gadus BTA biznesa procesi un administratīvās funkcijas tiek dalītas starp Baltijas tirgu un pārējo Eiropas valstu tirgiem. Likumdošanas, tradīciju un risku ziņā Baltijas un pārējo Eiropas valstu tirgi būtiski atšķiras, tāpēc, lai veiksmīgi turpinātu īstenot uzņēmuma darbības paplašināšanās stratēģiju un atbilstoši biznesa stratēģiskajiem virzieniem strukturētu administratīvos resursus un procesus, pērn tika uzsākta uzņēmuma reorganizācija, nodalot biznesu atbilstoši ģeogrāfiskajam iedalījumam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas tiesā ir uzsākts Saab reorganizācijas process, lai to padarītu par neatkarīgu kompāniju. Neraugoties uz kritisko situāciju tuvākā pusotra gada laikā tiek solīti 3 jauni Saab automašīnu modeļi.

Saab vadība informē, ka centīsies atgriezt visus resursus Zviedrijā, meklējot finansējumu “jaunajam, neatkarīgajam Saab.”

Ņemot vērā General Motors (GM) stratēģisko plānu izmaiņas attiecībā uz Saab markas attīstību, Saab Automobile valde šodien paziņoja, ka iesniegs reorganizācijas pieprasījumu Zviedrijas tiesā ar mērķi izveidot pilnībā neatkarīgu biznesa struktūru, kura būtu dzīvotspējīga un piemērota investīciju piesaistīšanai.

Reorganizācija ir pašu ierosināts process, kuru vadīs un uzraudzīs Zviedrijas tiesas iecelts administrators ciešā sadarbībā ar Saab augstākās vadības komandu. Viena no procesa sadaļām paredz arī reorganizācijas piedāvājuma izstrādāšanu, kas sevī ietver dizaina, inženiertehniskā izpētes un projektēšanas darba, kā arī ražošanas koncentrēšanu Zviedrijā. Kreditori ar reorganizācijas priekšlikumiem tiks iepazīstināti 3 nedēļu laikā pēc procesa uzsākšanas. Pēc tiesas lēmuma pieņemšanas reorganizācijas procesu plānots veikt trīs mēnešu laikā un tam būs nepieciešams neatkarīgs finansējumu avots.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

AS Severstaļlat pārtop par SIA Severstal Europe

LETA, 01.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Metālapstrādes un metālu vairumtirdzniecības AS Severstaļlat vienīgais akcionārs ir pieņēmis lēmumu par reorganizāciju - uzņēmumam tiek piešķirts jauns nosaukums Severstal Europe un tas tiks pārveidots par sabiedrību ar ierobežoto atbildību (SIA), liecina paziņojums oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis.

Severstaļlat pārstāve Olga Ņesterova biznesa portālam Nozare.lv norādīja, ka jaunais nosaukums Severstal Europe labāk atspoguļo uzņēmuma darbības būtību, jo AS Severstaļlat pamata noieta tirgu veido desmit Eiropas Savienības dalībvalstis.

Severstaļlat ir uz eksportu orientēts uzņēmums, un pēdējo gadu laikā mēs aktīvi paplašinām metāla piegādes uz Skandināvijas, Austrumeiropas un Rietumeiropas valstīm, un arī turpmāk attīstīsim šo virzienu. Severstaļlat ir AAS Severstaļ galvenais pārdošanas kanāls Eiropā, un jaunais nosaukums tikai izceļ mūsu pamatfunkciju. Mēs esam un būsim Latvijas ražošanas un tirdzniecības uzņēmums, Latvijas nodokļu maksātājs un darba devējs, skaidro Severstaļlat valdes priekšsēdētājs Andrejs Aleksejevs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Latvijas Gāzes reorganizācija izgaismo caurumus

Jānis Šķupelis, 07.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Gāzes reorganizācija izgaismojusi caurumus regulējumā, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Latvijas vērtspapīru tirgū pēdējā laika zīmīgākais notikums ir AS Latvijas Gāze (LG) reorganizācija, kuras laikā uzņēmums tika sašķelts un tika nodalīti divi dabasgāzes apgādes saimnieciskās darbības veidi – pārvadāšana un uzglabāšana. Uzglabāšanas funkcija tika nodota jaunveidotajam neatkarīgajam uzņēmumam Conexus Baltic Grid. Jaunā uzņēmuma akcijas netiks publiski tirgotas biržā, kas nozīmē, ka tās nevar turēt mūsu pašu pensiju fondi. Tāpat arī citi šīs reorganizācijas jautājumi ir pietiekami jutīgi un izceļ to, ka Latvijas likumdošana tomēr nepilnīgi aizsargā mazākuma akcionāru tiesības, pie kā nākotnē, iespējams, vajadzētu piestrādāt, lai uzlabotu vietējo akciju tirdzniecības vidi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasta monopoltermiņa beigu tuvošanās saistīta ar milzu investīcijām tā modernizācijā, savukārt LP darījumi izraisījuši uzraugu uzmanību.

Es pēc savas būtības esmu cilvēks, kam patīk izvirzīt lielus mērķus, un es nespēju izsekot visiem tehniskajiem piedāvājumiem un jauninājumiem, tāpēc Latvijas Pastā (LP) strādā vairāki struktūrvienību vadītāji un daudzi citi padotības darbinieki, kas sakārto visu pa plauktiņiem, bet mūsu lielākā problēma ir tā, ka mums nav daudz laika un iemesls ir 2009. gads, kad beigsies LP monopols, to sarunā ar Db atzīst LP ģenerāldirektors Gints Škodovs.

Kuluāros dzirdēts, ka LP tiek gatavots pārdošanai un par tā iegādi interesējies Somijas pasts. Cik patiesas ir runas par šāda darījuma iespējamību?

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vairāk nekā trešdaļa mājsaimniecību ikdienas izdevumus sedz ar grūtībām

Žanete Hāka, 14.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2018. gadā 35,7 % mājsaimniecību savus ikdienas izdevumus sedza ar grūtībām vai ar lielām grūtībām, kas ir par 7,9 procentpunktiem mazāk nekā 2017. gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Palielinājies to mājsaimniecību īpatsvars, kuras savus ikdienas izdevumus sedza ar nelielām grūtībām vai samērā viegli (2018. gadā – 56,8 %, 2017. gadā – 51,2 %), kā arī to, kuras sedza viegli vai ļoti viegli (attiecīgi 7,4 % un 5,3 %).

Samērā viegli vai ar nelielām grūtībām tos sedza 63,7 % mājsaimniecību Rīgā, 61,2 % Vidzemē, 55,8 % Kurzemē, 52,3 % Pierīgā, 50,1 % Latgalē un 48,3 % Zemgalē.

Rīgā (8,9 %), Zemgalē (8,1 %) un Pierīgā (8 %) bija vislielākais mājsaimniecību īpatsvars, kas ikdienas izdevumus sedza viegli vai ļoti viegli. Mazāk tādu mājsaimniecību bija Kurzemē (6,2 %), Latgalē (5,8 %) un Vidzemē (4,1 %).

Savukārt Latgalē un Zemgalē visvairāk mājsaimniecību (attiecīgi 44,1 % un 43,6 %) savus ikdienas izdevumus sedza ar grūtībām vai ar lielām grūtībām. Vislielākās grūtības segt ikdienas izdevumus bija vientuļo senioru (no 65 gadiem) mājsaimniecībās – 54,8 % atzina, ka ikdienas izdevumus sedz ar grūtībām vai ar lielām grūtībām. 42,6 % mājsaimniecību ar vienu pieaugušo un bērniem arī sagādāja grūtības segt ikdienas izdevumus. Vismazāk grūtību segt izdevumus bija pāriem ar vienu bērnu (17,1 %).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Papildināts - Reorganizē Orkla grupas uzņēmumus Latvijā; zīmolus saglabās

Lelde Petrāne, 13.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Orkla grupā ietilpstošo Latvijas uzņēmumu restrukturizācijas ietvaros augļu un dārzeņu pārstrādes uzņēmums SIA Spilva tiek apvienots ar sulu, nektāru, dzērienu un dzeramā ūdens ražotāju AS Gutta. Līdz ar restrukturizācijas procesa noslēgumu, kas plānots 2016. gada janvārī, apvienotajam uzņēmumam tiks ieviests juridiskais nosaukums – SIA Orkla Foods Latvija.

Arī juridiskās personas SIA NP Foods, AS Laima, AS Staburadze un AS Latfood tiks apvienotas vienā uzņēmumā. Reorganizācijas līgums un attiecīgie paziņojumi ir jau iesniegti kompetentajām reģistrācijas iestādēm. Reorganizāciju plānots pabeigt 2016.gada sākumā. Pēc šī procesa noslēgšanas uzņēmums turpmāk sauksies SIA Orkla Confectionery and Snacks Latvija. Reorganizācija un nosaukuma maiņa nekādā veidā neietekmēšot patērētājus, jo tirgū tāpat kā līdz šim būs pieejami Laimas, Staburadzes un Latfood zīmolu produkti.

Uzņēmumu restrukturizācija un arī juridiskā nosaukuma izvēle norisinās atbilstoši starptautiskās Orkla grupas uzņēmumu struktūrai, kuru veido četri biznesa virzieni, kas specializējas attiecīgo produktu ražošanā:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veicot holdingā "LNK Group" ietilpstošā būvniecības uzņēmuma AS "LNK Industries" reorganizāciju, plānots izveidot divus jaunus uzņēmumus - SIA "Technorent Group" un SIA "BLP SPV", liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Paziņojumā teikts, ka "LNK Industries" akcionāri februāra sākumā pieņēmuši lēmumu par "LNK Industries" reorganizāciju. Reorganizācija tiks veikta nodalīšanas ceļā, kā rezultātā tiks dibinātas divas jaunas sabiedrības ar ierobežotu atbildību - "Technorent Group" un "BLP SPV", kurām tiks nodota daļa no "LNK Industries" aktīviem un pasīviem. Pēc reorganizācijas procesa "LNK Industries" turpinās pastāvēt.

"LNK Industries" pārstāvji aģentūrai LETA paskaidroja, ka uzņēmuma reorganizācijas mērķis ir koncentrēt savus resursus būvniecības jomā - civilo un infrastruktūras objektu, hidrotehnisko būvju un ražošanas objektu realizācijā.

Reorganizācija nostiprinās "LNK Industries" būvniecības sadaļu, nodalot ar būvniecību tieši nesaistītus darbības virzienus atsevišķos uzņēmumos, kas sniegs pakalpojumus arī citām kompānijām, skaidroja "LNK Industries" pārstāvji. Līdzšinējā uzņēmuma darbība, kas saistīta ar būvniecības tehnikas nomu turpmāk būs uzņēmumu SIA "Technorent Group" un SIA "BLP SPV" pārziņā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Tieto Latvia daļu mantas nodos divām jaundibināmām kompānijām un mainīs nosaukumu

LETA, 11.10.2022

Plānots, ka pēc reorganizācija "Tieto Latvia" valdes loceklis Valdis Janovs kļūs par kompānijas valdes priekšsēdētāju, bet kompānijas esošā valdes priekšsēdētaja Valērija Vārna turpmāk būs "Tietoevry Latvia" valdes priekšsēdētāja.

Foto: no uzņēmuma arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tieto Latvia" daļu mantas nodos divām jaundibināmām kompānijām, liecina pirmdien, 10.oktobrī, oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publiskotais paziņojums par reorganizāciju.

Atbilstoši "Tieto Latvia" vienīgā īpašnieka - Somijas "TietoEvry" - 2022.gada 3.oktobrī pieņemtajam lēmumam no "Tieto Latvia" tiks nodalīta daļa mantas, kas tiks nodota jaundibināmajām iegūstošajām sabiedrībām SIA "Tietoevry Connect Latvia" un SIA "Tietoevry Latvia".

Reorganizācijā tiks samazināts "Tieto Latvia" pamatkapitāls, dzēšot pamatkapitāla daļas.

Kreditori var pieteikt prasījumus viena mēneša laikā no paziņojuma publicēšanas dienas.

Vienlaikus paredzēts, ka pēc reorganizācijas "Tieto Latvia" mainīs nosaukumu un kļūs par SIA "Tietoevry Banking Latvia", liecina "Firmas.lv" publiskotais reorganizācijas lēmums.

Reorganizācijā "Tieto Latvia" nodos kompānijai "Tietoevry Connect Latvia" visu mantu, tiesības un saistības, kā arī darbiniekus, kas saistīti ar kompānijas "connect" aktivitātēm un saimniecisko darbību, tostarp informatīvā un atbalsta pirmā kontaktpunkta aktivitātes gala klientiem Ziemeļvalstīs, piemēram, pirmā un otrā līmeņa atbalsta aktivitātes, saņemšanas un nosūtīšanas aktivitātes, vienotā kontaktpunkta (SPOC) aktivitātes, krīzes komunikācijas aktivitātes, piekļuves un identitātes pārvaldības aktivitātes, atbalstu ārpus darba laikam un ražošanas pārvaldības aktivitātes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Banka Citadele apvienos darbību Baltijas valstīs, izveidojot jaunu filiāli Lietuvā

Db.lv, 18.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankas Citadele (Latvija) valde pieņēmusi galīgo lēmumu par meitas sabiedrības AB «Citadele» bankas (Lietuva) reorganizāciju, apvienojot to ar AS «Citadele banka» (Latvija) un izveidojot Lietuvā filiāli, liecina bankas paziņojums Nasdaq Riga.

Plānots, ka reorganizācija tiks pabeigta 2019. gada pirmajā pusē. Pēc tās Citadeles galvenais birojs būs Latvijā ar filiālēm Lietuvā un Igaunijā, kā arī meitas sabiedrību Šveicē.

Reorganizācijas laikā Lietuvā tiks atvērta jauna AS «Citadele banka» filiāle, kas pārņems visus AB «Citadele» bankas aktīvus, pasīvus un nodrošinās AB «Citadele» bankas funkcijas un klientu apkalpošanu.

Plānotā reorganizācija Lietuvā bankas klientu apkalpošanu nekādā veidā neietekmēs. Tā notiks kā ierasts. Bankas meitas sabiedrības Lietuvā juridiskā statusa maiņa uz filiāli ļaus efektīvāk īstenot Citadeles attīstību Baltijas valstīs, ieviešot vienotus pakalpojumus, tai skaitā ātrāk ieviest jaunus digitālos pakalpojumus, kā arī palīdzēs īstenot efektīvāku grupas pārvaldību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biznesu var glābt reorganizācija

, 29.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reorganizācija ir labākais veids, kā samazināt cilvēkresursu izmaksas. Reorganizācija sevī ietver darbinieku darba pienākumu maiņu, esošo darba vietu likvidēšanu un jaunu izveidošana - notiek esošo darbinieku atlase jaunām darba vietām un pārpalikušie darbinieki tiek atbrīvoti.

SIA Eiro personāls valdes locekle Arta Biruma uzskata, ka šī brīža Latvijas ekonomiskajā situācijā ne vien valsts pārvaldes struktūrām, bet arī uzņēmumiem un organizācijām ir pēdējais brīdis samazināt izmaksas, raksta nra.lv.

"Būtiski ir saprast, ka reorganizācija nav štatu jeb amatu skaita samazināšana. Štatu samazināšana ir formāls un neefektīvs risinājums. Saīsinot amatus, kas tobrīd ir vakanti, pārdalot darba uzdevumus citiem darbiniekiem un atbrīvojot darbiniekus, kuri tiek pakļauti atbrīvošanai pēc darba likumdošanas, netiek ņemti vērā efektivitātes rādītāji," uzskata A. Biruma, kura uzskata, ka galvenais šādā situācijā ir saglabāt vēsu prātu un rīkoties stratēģiski, nevis emocionāli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jauno trīs brāļu darbinieku pārcelšana uz Kultūras ministriju būs jāpamato

, 01.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kultūras ministrijai jāskaidro sabiedrībai valsts aģentūras Jaunie Trīs brāļi reorganizācija.

To secinājusi Sabiedrība par atklātību Delna. Lai kliedētu aizdomas par to, ka reorganizējot aģentūru, tiek saglabātas «siltas vietiņas» atsevišķiem aģentūras darbiniekiem, Delna ir aicinājusi kultūras ministru izskaidrot sabiedrībai, kuri likvidētās aģentūras darbinieki turpinās darbu Kultūras ministrijā, kādi bija šo darbinieku atlases kritēriji, kā arī, kādi būs to pienākumi un atalgojums jaunajā statusā. Kopumā Delna, kas aģentūras Jaunie trīs brāļi reorganizācijā piedalās uz līdzdarbības līguma pamata, nav guvusi pārliecību, ka tika darīts viss iespējamais, lai aģentūras reorganizācija notiktu atbilstoši labas pārvaldības principiem. Piemēram, vēl dienu pirms aģentūras funkciju un saistību nodošanas Kultūras ministrijai, reorganizācijas komisijai nebija pieejami pilnīgi pārņemamo finanšu un līgumsaistību saraksti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Pētījums: viena mājsaimniecības locekļa ikdienas izdevumu segšanai nepieciešami vismaz 483 eiro mēnesī

Lelde Petrāne, 17.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2015. gadā Latvijas iedzīvotāji norādīja, ka viena mājsaimniecības locekļa uzturēšanai būtu nepieciešami vismaz 483 eiro mēnesī, noskaidrots Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) īstenotajā Ienākumu un dzīves apstākļu apsekojumā. Salīdzinājumā ar 2014. gadu pērn mājsaimniecībām bija nepieciešams par 31 eiro jeb 6,7 % vairāk līdzekļu viena mājsaimniecības locekļa ikmēneša ikdienas izdevumu segšanai.

Lai arī pēdējo gadu laikā mājsaimniecību rīcībā esošie ienākumi ir strauji palielinājušies, tie arvien nespēj pilnībā segt ikdienas izdevumus. 2014. gadā Latvijas iedzīvotāji norādīja, ka viena mājsaimniecības locekļa uzturēšanai būtu nepieciešami vismaz 452 eiro mēnesī, taču to rīcībā esošie ienākumi uz vienu mājsaimniecības locekli bija par 14% mazāki un sasniedza tikai 387 eiro mēnesī. 2015. gada ienākumu dati tiks apkopoti līdzīgā apsekojumā šogad.

Apsekojuma dati liecina, ka 2015. gadā ir uzlabojies iedzīvotāju vērtējums par savām iespējām segt nepieciešamos ikdienas izdevumus. Mājsaimniecību īpatsvars, kurām bija ļoti grūti segt ikdienas izdevumus, samazinājies no 27,0 % 2013. gadā līdz 16,9 % 2015. gadā. Pērn 17,1 % mājsaimniecību bija samērā viegli segt ikdienas izdevumus (par 5,7 procentpunktiem vairāk nekā 2013. gadā).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ikmēneša izdevumiem seko līdzi 93 % iedzīvotāju

, 03.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd saviem ikmēneša izdevumiem līdzi seko 93 % iedzīvotāju, liecina Swedbank veiktais pētījums.

Rūpīgāk savu naudu plāno vīrieši – viņi biežāk nekā sievietes uzskaita gan savus ienākumus, gan izdevumus (42 % vīriešu un 30 % sieviešu). Savukārt sievietes biežāk nekā vīrieši norādījušas, ka saviem izdevumiem seko līdzi, taču īpašu uzskaiti neveic (45 % sieviešu pret 32 % vīriešu).

51 % aptaujāto iedzīvotāju norādījuši, ka saviem izdevumiem seko līdzi internetbankā. Nākamā populārākā metode izdevumu uzskaitei ir visu tēriņu pierakstīšana – to izmanto 25 % aptaujāto. 21 % respondentu norādījis, ka veic izdevumu uzskaiti, krājot pirkumu čekus.

Pētījums rāda, ka savu izdevumu kontrolēšanai iedzīvotāji mēdz izmantot arī visai radošus risinājumus – piemēram, sadala naudu pa vairākiem makiem, seko līdzi izdevumiem, rēķinot atlikumu, vai arī tērē naudu norēķinoties tikai ar elektronisko maksājumu karti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nākamgad valdības prioritātēm papildus novirzīs 32,6 miljonus eiro; nozaru ministrijām - 31,6 miljonu eiro

LETA, 31.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamgad valdības prioritātēm papildus novirzīs 32,6 miljonus eiro, savukārt nozaru ministrijām - 31,6 miljonu eiro, informēja Finanšu ministrijā (FM).

Ministru kabinets šodien izskatīja FM sagatavoto informatīvo ziņojumu par valsts budžeta izdevumu pārskatīšanas rezultātiem. Sadarbojoties ar visām nozaru ministrijām, to budžetos rasti līdzekļi 64,2 miljonu eiro apmērā 2017.gadam un 62,2 miljona eiro apmērā 2018.gadam.

Izdevumu pārskatīšanas rezultātā kopējām valdības prioritātēm papildu tiks novirzīti 32,6 miljoni eiro, tādējādi par šo summu palielinot kopējo 2017.gada fiskālo telpu. Savukārt 31,6 miljoni eiro tiks rezervēti nozaru ministrijām, lai nākamā gada budžetā finansētu to noteiktās prioritātes jeb jaunās politikas iniciatīvas. Darbs pie izdevumu pārskatīšanas norisinājās no šā gada februāra līdz maijam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valmierā pabeigta siltumapgādes reorganizācija

, 02.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koģenerācijas projektā investēti 3,4 miljoni latu

Šogad Valmierā siltumenerģijas ražošanu divās koģenerācijas stacijās ir uzsākusi akciju sabiedrība Valmieras enerģija (VE).

Līdz ar to ir noslēgusies siltumapgādes sistēmas reorganizācija pilsētā, kas sākās 1999. gadā ar a/s VE nodibināšanu. Projekta mērķis bija sakārtot siltumapgādi, nodalot ražošanu no pārvades un realizācijas. Siltumu pilsētas vajadzībām turpmāk ražos a/s VE divās modernizētās un pilnībā automatizētās koģenerācijas stacijās, kā arī a/s Valmieras piens katlumāja. Ar siltuma pārvadi un pārdošanu nodarbosies pašvaldības SIA Valmieras siltums.

Kopējie ieguldījumi projektā ir 3,4 miljoni latu, no kuriem 2,55 miljoni latu ir uz desmit gadiem ņemts kredīts, 472 000 latu - Valmieras pilsētas pašvaldības mantiskais ieguldījums. Par 15 % lētāk

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru