Jaunākais izdevums

Ekonomisko krīzi Latvijā ir jārisina, dibinot jaunus valsts uzņēmumus un nacionalizējot bankrota priekšā nonākušus privātuzņēmumus, kurus valsts pēc tam pārstrukturizētu un apvienotu, tādējādi optimizējot to darbību.

Nacionalizēto uzņēmumu darbībai jābūt orientētai uz eksportu un importa produkcijas aizvietošanu Latvijā, norāda idejas autori – Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP).

LSDSP uzskata, ka valsts varētu attīstīt savu uzņēmējdarbību energoefektivitātes veicināšanā, alternatīvās (zaļās) enerģijas ražošanā, svaigas lauksaimniecības produkcijas tirdzniecībā (zaļie tirgi, lielveikali), infrastruktūras attīstībā un IT nozarē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

FKTK seko līdzi situācijai ar Ukrainas PrivatBank un gaida informāciju no Ukrainas kolēģiem

LETA, 19.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Ukrainas valdības lēmuma nacionalizēt Ukrainas PrivatBank Latvijas finanšu tirgus uzraugs seko līdzi situācijai Ukrainā un sola sniegt detalizētāku skaidrojumu par situāciju ar Latvijā strādājošo Ukrainas bankai piederošo PrivatBank uzreiz, kā būs saņemta nepieciešamā informācija no Ukrainas kolēģiem.

To aģentūrai LETA pastāstīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) Komunikācijas daļas vadītāja Laima Auza.

Vakar vakarā Ukrainas nacionālās drošības sēdē tika pieņemts nacionalizēt PrivatBank, kas Ukrainā ir sistēmiska banka. Nacionalizācija nozīmē, ka 100% PrivatBank akcijas pāriet valsts īpašumā. Tāds lēmums pieņemts, lai stabilizētu bankas darbību un aizsargātu klientu intereses. Pārejas posms sākas 19.decembrī.

Ukrainas oficiālajā paziņojumā teikts, ka Ukrainas valsts nodrošinās, ka pāreja būs gluda un bankas darbība stabila. Tāpat Ukrainas centrālā banka paziņojusi, ka nebūs pārrāvumu bankas darbībā, atzīmē FKTK.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Zviedrijas parlamenta vēlēšanās savas pozīcijas varētu nostiprināt galēji labējie

LETA, 03.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijā svētdien notiek parlamenta vēlēšanas, un aptaujas liecina, ka tajās savas pozīcijas varētu nostiprināt galēji labējie Zviedrijas demokrāti (SD), vēlētājiem paužot neapmierinātību ar tradicionālo partiju imigrācijas politiku, kā arī ar situāciju imigrantu integrācijas jomā un veselības aprūpē.

Lai gan premjerministra Stēfana Levēna vadītie sociāldemokrāti, kas dominējuši Zviedrijas politikā kopš pagājušā gadsimta trīsdesmitajiem gadiem, domājams, saglabās vislielāko pārstāvniecību parlamentā, taču viņu atbalstītāju skaits saruks līdz rekordzemam līmenim, liecina aptaujas.

Tikmēr SD varētu iegūt otru lielāko frakciju parlamentā, apsteidzot konservatīvo Moderātu partiju.

Saskaņā ar sabiedriskās domas pētījumu uzņēmuma SKOP aptauju, kuras rezultāti tika publicēti svētdien, sociāldemokrāti var cerēt uz 23,8% balsu, lai gan vēl iepriekšējās parlamenta vēlēšanās 2014.gadā par viņiem balsoja 31% zviedru.

Tajā pašā laikā SD atbalstītāju skaits četru gadu laikā pieaudzis no 13 līdz 20%, bet par moderātiem gatavojas balsot tikai 17% aptaujāto, tas ir, par sešiem procentpunktiem mazāk nekā 2014.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas kancleres un fizikas zinātņu doktores Angelas Merkeles spēks ir izsvērti lēmumi un spēja rast kompromisu

Šajā nedēļas nogalē gaidāmās Eiropas ekonomiski spēcīgākās valsts parlamenta apakšpalātas Bundestāga vēlēšanas rada negaidīti mazu interesi un ažiotāžu. Jautājumu par to, kas būs nākamais Vācijas vadītājs, nav. Gandrīz pilnīgi skaidrs, ka šīs valsts kanclere arī turpmāk būs pēc daudzu domām pasaules ietekmīgākā sieviete Angela Merkele. Pretēji prognozēm un vērtējumiem, kas pavadīja viņas ievēlēšanu šajā amatā pirms četriem gadiem, pirmā Vācijas kanclere - sieviete savas pozīcijas kā spēcīga valsts vadītāja ir nostiprinājusi gan sevis vadītajā valstī, gan starptautiskajā politiskajā arēnā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Pēc Snoras nacionalizācijas Krājbanka nenovēro pastiprinātu klientu aktivitāti

Jānis Rancāns, 17.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad Lietuvas centrālā banka apturēja komercbankas Snoras darbību, bet valsts valdība vēlāk banku izlēma nacionalizēt, Latvijas Krājbanka nav novērojusi pastiprinātu klientu interesei par bankā noguldītajiem līdzekļiem.

«Pēc ziņas nonākšanas medijos, bankas Zvanu centrā tika saņemti daži klientu zvani, kas interesējās, kā Snoras darbības apturēšana ietekmēs Krājbanku un viņu līdzekļus. Taču pastiprinātu klientu aktivitāti mēs šodien nenovērojam,» Db.lv pastāstīja Latvijas Krājbankas sabiedrisko attiecību speciāliste Gundega Pakalne.

Latvijas Krājbanka uzsver, ka Lietuvas centrālās bankas regulējums attiecībā uz bankas Snoras darbību attiecas vienīgi uz Lietuvas banku Snoras. Latvijas Krājbankai tas nav saistošs, jo Latvijas komercbanku tirgu regulē Latvijas likumdošana un to pārrauga Finanšu un Kapitāla tirgus komisija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas kompānijas un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) pārvaldītā energokompānija E energija ierosinājusi starptautiskās arbitrāžas procedūras pret Latviju un iesniegusi Vašingtonā bāzētajā Starptautiskajā ieguldījumu strīdu izskatīšanas centrā (ICSID) prasību 25 miljonu litu (5,1 miljonu latu) apmērā.

Kā apgalvo E energija, pildot līgumu ar Rēzeknes pašvaldību, tā no 2004.gada investējusi Rēzeknes rajona siltumsaimniecības modernizācijā, bet 2008.gadā Rēzeknes rajona pašvaldība steidzamības kārtā pirms laika lauzusi uz 30 gadiem noslēgto siltumsaimniecības nomas līgumu un, neatlīdzinot investīcijas, izmantojusi bruņotus policijas spēkus, pārņemot gan aktīvus, kas modernizēti un uzlaboti par privātā investora līdzekļiem, gan aktīvus, kas piederējuši pašam investoram.

Ņemot vērā, ka par atsevišķas pašvaldības lēmumiem bez atlīdzības nacionalizēt privātā investora īpašumu ir atbildīga valsts, Lietuvas kompānija divus gadus veikusi sarunas ar Latvijas valdību par kompensāciju, bet šīs sarunas beigušās bez rezultātiem, tādēļ kompānija nolēmusi taisnību meklēt starptautiskajā šķīrējtiesā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Francija draud nacionalizēt ražotāja ArcelorMittal rūpnīcu

Lelde Petrāne, 28.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas prezidents Fransuā Olands draud nacionalizēt rūpnīcu, kas pieder tērauda ražotājam ArcelorMittal. Tas ir nākamais solis arvien «karstākajā» strīdā, kura laikā valsts ministrs pat paziņojis, ka ražotājs Francijā vairs nav vēlams, vēsta thelocal.fr.

Neilgi pirms sarunām ar tērauda magnātu Lakšmi Mitalu Olands paziņojis, ka tiek izskatīta iespēja nacionalizēt ArcelorMittal rūpnīcu Francijas ziemeļaustrumos.

Sarunas ilgušas stundu, informējis kāds Francijas ierēdnis. Prezidenta dienesta paziņojumā teikts, ka Olands prasa, lai sarunas starp valsti un kompāniju turpinātos līdz sestdien noteiktajām termiņa beigām, kad jāatrod jauns investors. Arī uzņēmuma pārstāvis apliecinājis, ka sarunas turpinās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grūtībās nonākušo banku glābšanai tika izmantotas dažādas metodes, bet to nākotne izskatās vienlīdz cerīga.

Krīzes trieciens trāpīja mums tieši pa galvu, atbildot uz izmeklēšanas komisijas jautājumiem par nonākšanu uz bankrota sliekšņa, rokas plātīja ASV hipotekārās bankas Fannie Mae bijušais vadītājs Daniels Mads. «Neparastais apvērsums ekonomikā un īpaši nekustamo īpašumu tirgū izaicināja Fannie Mae tā, ka ar to bija grūti tikt galā, neatkarīgi no iepriekš pieņemtiem lēmumiem,» pēc uzņēmuma nacionalizācijas atlaistais boss nevainoja sevi notikumu virpulī, kas beidzās ar 125,9 miljardu dolāru ASV nodokļu maksātāju naudas ieguldīšanu šajā un radniecīgajā bankā Freddie Mac.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Riska līmenis virza valūtu kursus

, 23.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien tirgū uzlabojas riska apetīte, ko palīdz raisīt ziņas par iespējamu daļēju ASV bankas Citigroup nacionalizāciju.

Db.lv jau rakstīja, ka viena no lielākajām ASV bankām Citigroup pati esot piedāvājusi ASV valdībai iegādāties daļu tās akciju (banka cer, ka valsts daļa kompānijā nepārsniegs 25 %, taču baumo arī par 40 % iespējamību). Jāpiemin, ka Citigroup akcijas cena pagājušās nedēļas laikā nokrita par 44 %. Tirgū mazinājušās bailes, ka ASV valdība varētu pilnībā nacionalizēt vairākas savas grūtībās nonākušās bankas. Turklāt daudzi investori cer, ka šis ir solis pareizajā virzienā (nacionalizēt daļu Citigroup), lai palīdzētu pārvarēt ar recesiju saistītās problēmas.

Valdot šādam fonam, šodien nemierīgi uzvedās arī eiro/dolāra kurss, kurš šodien bija paspējis uzskriet līdz pat 1.299 EUR/USD atzīmei. Tiesa, darba dienai tuvojoties izskaņai kurss atkal nolidoja zemākos līmeņos pie 1.28 EUR/USD. Tirgū pesimismu ienesa (kas «patika» dolāram un vienlaikus jūtami «iezvēla» eiro) Eiropas Centrālās bankas prezidenta Žana Kloda Trišē paziņojums, ka eiro zonas finanšu sistēma atrodas «barga sasprindzinājuma» stadijā, un reitingu aģentūra Fitch izteica satraukumu par Austrijas AAA kredītreitingu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas Ģenerālprokuratūra, pēc informācijas saņemšanas no Lietuvas centrālās bankas par iespējamajiem pārkāpumiem komercbankā Snoras, sākusi izmeklēšanu, ziņo Lietuvas televīzija.

Ģenerālprokuratūras paziņojumā teikts, ka tiks pārbaudīta iespējamā noziedzīgā rīcība un tiks darīts viss, lai nodrošinātu bankas īpašumu drošību un novērstu iespējamos zaudējumus.

«Pārbaudes laikā mēs konstatējām, ka trūkst vairāku vērtspapīru, kuru atrašanās vieta citu jurisdikciju bankās. Šādā saistībā mēs vērsāmies ārvalstu institūcijās un saņēmām atbildi, ka šādu dokumentu pie viņiem nav. Tādejādi attiecīgi ir samazinājusies bankas īpašumu vērtība,« tā paziņoja Lietuvas centrālās bankas prezidents Vitas Vasiļauskas, piebilstot, ka ar šiem iespējamajiem pārkāpumiem var būt saistītas atbildīgas amatpersonas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komentējot ASV prezidenta Obamas administrācijas izveidoto banku — agregatoru, Džordžs Soross sniedzis savus komentārus, kā pareizi glābt bankas no bankrota, raksta Inopressa.

Bankā — agregatorā paredzēts ieguldīt toksiskos citu banku vērtspapīrus par summu 1 triljons ASV dolāru.«Toksiskos vērtspapīrus ir grūti novērtēt un liela tā pircēja parādīšanās neveicinās to reālās cenas noteikšanu,» tā Soross. Pēc viņa domām tā ir lieka nodokļu maksātāju naudas tērēšana, kas nepalīdzēs atjaunot kreditēšanu par konkurētspējīgām likmēm.

Obamas administrācija atrodas smagas izvēles priekšā: vai nu daļēji nacionalizēt bankas, jeb nacionalizēt to toksiskos aktīvus, piebilst autors. Pirmā izvēle būtu smags trieciens daudzajiem banku akciju īpašniekiem un pensiju fondu turētājiem, taču palīdzētu atveseļot ekonomiku. Otrs variants iedzīšot banku sistēmu tajā pašā strupceļā, kur jau bijuši tādi upuri kā Fannie Mae un Freddie Mac: ja arī bankas atjaunotu kreditēšanu uz pievilcīgiem nosacījumiem, tad tikai zem valsts spiediena, pretojoties pašsaglabāšanās instinktam, uzsver Soross.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Snoras banka tiek vainota likviditātes trūkumā, bet pēdējā pusgadā tika darīts viss, lai traucētu mums palielināt kapitālu, tāpēc bankas nacionalizācija ir uzskatāma par politisku atriebību, intervijā laikrakstam Lietuvos Rytas norāda Snoras bankas prezidents Raimonds Baranausks, kurš patlaban atrodas ārzemēs, vēsta Lietuvas portāls Delfi.

«Mēs tiekam apsūdzēti par to, ka bankā ir likviditātes trūkums, bet kāpēc pēdējā pusgada laikā mums ar visiem līdzekļiem traucēja palielināt kapitālu? Tā ir politiska atriebība privātajām bankām no prezidenta un Lietuvas Centrālās bankas puses, kas atstās sekas uz visu valsti,» norāda Baranausks, skaidrojot, ka valdība tagad meklē dažādus aizbildinājumus tam, kādēļ bija jānacionalizē ar peļņu strādājoša un sabiedrības uzticību ieguvusi banka.

«Kā var justies cilvēks, kuram negaidīti atņem biznesu? Tā ir zādzība tiešākajā nozīmē. Mēs neklusēsim. Ja mēs padosimies, tiks iznīcināti arī citi Lietuvas privātie uzņēmēji,» tā Baranausks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vācijas ekonomika var cerēt vēl uz 50 miljardiem eiro

Inese Cirša, 67084427, 12.01.2009

«Galvenais mūsu plāna punkts ir nodrošināt darba vietas un veicināt investīcijas, kā arī padomāt par to, ko atbildēt cilvēkiem uz jautājumiem nodokļu un noguldījumu sakarā,» norādījusi Vācijas kanclere Angela Merkele.

Foto: REUTERS/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācija šodien varētu pieņemt lēmumu par finansiālā atbalsta piešķiršanu 50 mljrd. eiro apmērā recesijā ieslīgušās ekonomikas stimulēšanai.

Tiek gaidīts, ka lielāko daļu šīs summas veidos investīcijas infrastruktūrā. Pēc vācu ierēdņu sacītā, rūpniecības veicināšanai iecerēts novirzīt 25 miljardus eiro, kas ir tikai viens procents no Vācijas IKP. Iepriekš tika minēta summa 40 miljardu eiro apmērā.

Divas konservatīvās partijas - Kristīgo demokrātu partija un Kristīgi sociālā savienība -, kuras Bundestāgā veido vienotu frakciju, uzstāj uz koncepciju, kas paredz nodokļu nastas samazināšanu. «Galvenais mūsu plāna punkts ir nodrošināt darba vietas un veicināt investīcijas, kā arī padomāt par to, ko atbildēt cilvēkiem uz jautājumiem nodokļu un noguldījumu sakarā, kam būs liela loma,» norādījusi Vācijas kanclere Angela Merkele. Pēc konservatīvo domām, nodokļu pazemināšana sekmēs pirktspējas palielināšanos, tādējādi atdzīvinot rūkošo iekšējo pieprasījumu. Savukārt sociāldemokrāti kā galveno pretkrīzes plāna punktu piedāvā 10 miljardu eiro vērta fonda izveidošanu 2009.gadā, no kura tiktu finansēti komunālie investīciju projekti, pirmām kārtām mācību iestāžu modernizācija, ceļu remonts. Jāpiebilst, ka sociāldemokrāti likmi liek uz valsts investīciju programmām, savukārt konservatīvo frakcija - uz privāto iniciatīvu. Merkele uzskata, ka ekonomikai, kas balstās uz darboties spējīgiem uzņēmumiem, pašai jāatbild uz pašreizējiem izaicinājumiem un jākļūst stiprākai. Tieši šī iemesla dēļ jaunajā valsts palīdzības paketē ekonomikai būs, pēc viņas teiktā, «nevis zivs, bet makšķeres».

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Noplakusi Islandes vēlme stāties ES

Jānis Rancāns, 22.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Islandes iestāšanās procesam Eiropas Savienībā (ES) pienācis gals, pavēstījis valsts eiroskeptiski noskaņotās Neatkarības partijas vadītājs Bjarni Benediktsons, kuram patlaban uzdota valdības izveidošana pēc vēlēšanām 27. aprīlī.

B. Benediktsona partija Islanes Altinga vēlēšanās ieguva 26,5% vēlētāju atbalstu, kas tai nodrošina 19 vietas parlamentā. Lielu atbalstu saņēmusi arī pret Islandes iestāšanos ES noskaņotā Progresīvā partija (19 vietas), bet valdošā Sociāldemokrātu partija ieguvusi deviņas vietas. B. Benediktsons uzsācis sarunas par jaunas valdības veidošanu ar Progresīvo partiju.

Islande par savu nodomu pievienoties ES pavēstīja 2009. gada jūlijā un kopš 2010. gada aizvada iestāšanās sarunas. Islandes iedzīvotāju vidū atbalsts ES samazinājies un to nevēlas aptuveni divas trešdaļas. Valsts iedzīvotāji pauž savu satraukumu par to, ka ES varētu ierobežot zvejniecības sektoru, kas ir viens no svarīgākajiem Islandes ienākumu avotiem. ES zivsaimniecības politika, kā uzskata Islandes iedzīvotāji, tādējādi varētu sagraut valsts ekonomiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Zviedrijas kreisie un centriski labējie parlamenta vēlēšanās saņēmuši teju vienādu atbalstu

LETA, 10.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās kreisais bloks, kurā galvenais spēks ir sociāldemokrāti, un centriski labējo partiju bloks saņēmuši teju vienādu balsu skaitu, tomēr nevienam no tiem neiegūstot absolūto vairākumu, liecina provizoriskie rezultāti.

Pozīcijas nostiprinājuši galēji labējie, kas solījuši valdības veidošanas procesā izmantot savu «zelta mandātu».

Premjerministrs Stēfans Levēns aicinājis centriski labējo partiju Aliansi uz sarunām par sadarbību, neraugoties uz bloku robežām. Levēna sociāldemokrāti joprojām ir lielākā partija parlamentā. Tā saņēmusi 28,4% balsu, kas ir tās sliktākais rezultāts 100 gadu laikā.

Vēlēšanu rezultāti iezīmējuši «bloku politikas nāvi» Zviedrijā, sacīja premjers.

Kreisais bloks izcīnījis 144 no 349 parlamenta vietām, bet Alianse - 143 vietas, liecina 99,8% iecirkņu saskaitītās balsis. Vairākuma nodrošināšanai ir nepieciešamas vismaz 175 vietas.

Bloku sniegumu šķir vien 30 000 balsu. 200 000 ārzemēs dzīvojošo zviedru balsis var ievest zināmas korekcijas rezultātā, bet šīs balsis tiks saskaitītas tikai trešdien.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Galīgie rezultāti: Bundestāga vēlēšanās uzvarējuši konservatīvie; AfD trešajā vietā

LETA--DPA, 25.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas Bundestāga vēlēšanās uzvarējuši kancleres Angelas Merkeles vadītie konservatīvie, bet pret imigrāciju noskaņotā eiroskeptiķu partija Alternatīva Vācijai (AfD) ieguvusi trešo lielāko balsu skaitu, liecina pirmdienas rītā publiskotie provizoriskie galīgie vēlēšanu rezultāti.

Pēc visu balsu saskaitīšanas Merkeles vadītie kristīgie demokrāti (CDU) un viņu Bavārijas meitaspartija - Kristīgi sociālā savienība (CSU) - ieguvuši 33% balsu, bet sociāldemokrāti (SPD) - 20,5%.

AfD tikmēr svētdien notikušajās vēlēšanās saņēmusi 12,6% balsu un pirmo reizi iekļūs Bundestāgā.

Bundestāgā atgriezīsies Brīvo demokrātu partija (FDP), kas saņēmusi 10,75 balsu. Tikmēr kreiso ekstrēmistu partiju Die Linke (Kreisie) atbalstījuši 9,2% vēlētāju, bet «zaļos» - 8,9% balsstiesīgo vāciešu.

Sociāldemokrāti, kas ir tradicionālie CDU/CSU sāncenši, bet pašreizējie koalīcijas partneri, jau paziņojuši, ka tagad pāries opozīcijā.

Ja SPD nemainīs savas domas, tas nozīmēs, ka Merkelei, kurai CDU/CSU uzvara nodrošinājusi ceturto pilnvaru termiņu valdības vadītāja krēslā, būs tikai viena izvēle jaunās valdības veidošanā - sadarbība ar FDP un «zaļajiem» jeb tā dēvētā Jamaikas koalīcija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Igauņi eirozonā paģēr savas tiesības

Dienas Bizness, 15.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējās pāris nedēļās iezīmējas igauņu aktīvā attieksme pret savu līdzdalību eirozonā. Pagājušajā nedēļā tie bija streiki pret salīdzinoši zemajām pedagogu algām, bet šonedēļ – tieslietu kanclera jeb tiesībsarga Indreka Tedera prasība Augstākajai tiesai par Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM) jeb jaunā pastāvīgā eirozonas glābšanas fona noteikumu atbilstību Igaunijas Konstitūcijai.

Lai gan tiesībsarga iniciatīvai ir skaidri juridisks iemesls – vai ar valsts līdzekļiem pat visai eirozonai kritiskā situācijā ļaut rīkoties kādai pārnacionālai institūcijai gadījumā nav pret Konstitūciju, pēdējā laika aktivitātēs kaimiņvalstī jāņem vērā arī to politiskais fons. Jau kopš pērnā rudens, kad I. Tedera birojs iebilda pret lemšanas procedūru pašreizējā eirozonas glābšanas fondā – EFSF, viņa argumentāciju atbalsta Igaunijas sociāldemokrāti.

Neatkarības dienā 24. februārī premjers Andruss Ansips, kas amatā ir kopš 2005. gada, paziņoja, ka nākamreiz uz valdības vadītāja amatu nekandidēs, lai kad arī šis brīdis pienāktu – pēc 2015. gada vēlēšanām vai pirms. Politologs Veiko Spolītis komentē, ka attiecīgi Igaunijas politikā iezīmējas iespējamas pārmaiņas, un sociāldemokrāti ir naski pieteikt savu esamību, kas ir normāla opozīcijas reakcija uz notiekošo.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vāciju pēc vēlēšanām sagaida smagi kompromisi, intervijā telekanāla LNT raidījumam 900 sekundes atzina Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds.

Viņš norādīja, ka Vācijas kancleres Angelas Merkeles pārstāvētās Kristīgi sociālās savienības (CSU) rezultāti šajās vēlēšanās ir bijuši sliktāki, nekā iepriekšējās 2013.gada Bundestāga vēlēšanās. Taču CSU ir sasnieguši prognozētos rezultātus starp 30% un 40%. Sprūds piebilda, ka būs interesanti vērot, kā veidosies Vācijas valdības koalīcija.

Pozitīvais Vācijas parlamenta vēlēšanu rezultātos esot tas, ka, neraugoties uz parlamentā iekļuvušo partiju krāsainību, valdību, visticamāk, veidos eiropeiskas partijas.

Galīgie rezultāti: Bundestāga vēlēšanās uzvarējuši konservatīvie; AfD trešajā vietā

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas valdība sagatavojusi likumprojektu, kas paredz Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās atļaut balsot jau no 16 gadu vecuma, un tas ir par diviem gadiem mazāk nekā pašlaik.

No 16 gadiem Igaunijā jau gandrīz desmit gadus var balsot pašvaldību vēlēšanās, bet parlamenta vēlēšanu balsstiesīgo vecuma sliekšņa samazināšana ir sarežģītāks process, tādēļ tam būs nepieciešams laiks.

Vienlaikus Igaunijas valdības koalīcija, ko veido liberālā Reformu partija, sociāldemokrāti un liberālā partija "Igaunija 200", uzsver, ka grozījumi nestāsies spēkā pirms jūnijā gaidāmajām EP vēlēšanām, jo izmaiņām ir jābūt spēkā vismaz pusgadu pirms vēlēšanām.

EP vēlētāju vecuma slieksni samazināt var ar grozījumiem atbilstošā likumā.

Lai Igaunijas parlamenta vēlēšanās atļautu balsot 16 un 17 gadus veciem jauniešiem, ir nepieciešami grozījumi valsts pamatlikumā, kas jāpieņem divos Rīgikogu sasaukumos pēc kārtas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Esošā situācija pasaulē nav kavējusi apņēmīgākos iesaistīties biznesā, jo, neskatoties uz zemāko jaunreģistrēto uzņēmumu skaitu pēdējo 17 gadu laikā, to īpašnieku vidū aizvien lielu daļu veido personas, kuras dibinājušas savu pirmo uzņēmumu, liecina Lursoft apkopotie dati.

No 9335 fiziskajām personām, kuras 2020.gadā dibinājušas jaunus uzņēmumus, 51,59% tas bijis pirmais uzņēmums, liecina Lursoft pētījuma rezultāti. Gadu iepriekš jaunus uzņēmumus reģistrējuši nedaudz vairāk nekā 11 tūkstoši fizisko personu, no tiem 53,6% tas bijis pirmais uzņēmums.

Vienlaikus Lursoft secinājis, ka 2020.gadā bijuši arī vairāki uzņēmēji, kuri turpinājuši paplašināt savu biznesu, reģistrējot vairākus jaunus uzņēmumus. Piemēram, Alvis Krasovskis, kuram šobrīd pieder 23 uzņēmumi, no tiem 12 reģistrēti pagājušajā gadā. Jāatzīmē, ka no tiem 10 uzņēmumi reģistrēti kopā ar Normundu Šlikti, turklāt reģistrācija veikta vienas dienas laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju fonds A3E Capital dibināts 2012. gadā Maltā, bet tā pamatlicēji ir latvieši, un fonds līdztekus investīcijām jaunattīstības valstīs investē arī Latvijā.

Kādēļ tieši obligācijas, kāds labums no fonda darbības ir investoriem un kāds ir tā ienesīgums, Dienas Bizness jautāja vienam no fonda dibinātājiem Aldim Reimam.

Kā nolēmāt izveidot savu ieguldījumu fondu? Iepriekš esat vadījis banku, tās arī ir investīcijas, ieguldījumi.

Es darbojos finanšu pasaulē jau vairāk nekā 30 gadus. Pirmos 20 gadus aizvadīju Latvijas banku sektorā. Pats savām rokām izveidoju pašreizējās BluOr Bank priekšteci Baltikums banku un vadīju to 10 gadus līdz 2011. gadam. Tad kopā ar bijušajiem bankas kolēģiem nolēmām izveidot savu investīciju fondu. Galvenā argumentācija bija tāda, ka pat bankas prezidents nav tās īpašnieks, bet ir tikai algots darbinieks, savukārt man bija vēlme izveidot savu biznesu jomā, kuru ļoti labi pārzinu. Banku bizness pēc 2008. gada krīzes kļuva aizvien garlaicīgāks, regulācijas un prasības pieauga. Esmu matemātiķis, beidzu LU Fizikas un matemātikas fakultāti, un tādēļ finanšu tirgi man vienmēr ir likusies ļoti interesanta sfēra. Salīdzinot ar galvenajām banku aktivitātēm, tādām kā, piemēram, klientu piesaiste un kreditēšanas bizness, kas ir zema riska, tomēr garlaicīgs process, investīcijas finanšu tirgos ir daudz aizraujošāka nodarbe. Ideja par fondu mums ar kolēģiem brieda jau ilgstoši, bet pie idejas realizācijas mēs ķērāmies 2011. gadā. Uzskatu, ka finansista karjerā kļūt par investīciju fonda, kaut neliela, īpašnieku noteikti ir solis augšup. Es pats šobrīd esmu profesionāli ļoti apmierināts, jo daru to, kas man patīk, kopā ar kolēģiem, kuri man patīk, un esmu vidē, kas man patīk. Būtiski, ka neesmu ne no viena atkarīgs, un savs fonds ir daudzu finansistu un baņķieru sapnis, ko nereti dzirdu no ārvalstu kolēģiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

"Zaļo" aktivitātes nelabvēļu interesēs?

Juris Paiders, speciāli Dienas Biznesam, 14.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikā no 2019. līdz 2022. gadam mežu platība procentos pret kopējo novada sauszemes platību palika nemainīga vai pat palielinājās 98,9% visu Latvijas novadu (izņemot Ķekavas un Varakļānu) sauszemes platības, tieši tāpēc nesaprotama ir ornitologu un citu nevalstisko organizāciju iesniegtā prasība Satversmes tiesā.

Februāra nogalē tikai nedaudzi mediji un visai pieklusinātos toņos atainoja viena no Latvijas visietekmīgākajiem eksportējošajiem uzņēmumiem - AS Latvijas Finieris - padomes priekšsēdētāja Ulda Biķa izmisuma pilno viedokli par centieniem izmantot valsts rīcībā esošos instrumentus, lai Latvijā iznīcinātu mežsaimniecību un kokrūpniecību gan kā saimniecības, gan kā eksporta nozari. Uldis Biķis : “Visticamāk likumdevēji, tiesu vara un izpildvara šogad pieņems lēmumus bez adekvātas kompensācijas zemes īpašniekiem būtībā nacionalizēt lielas privāto mežu teritorijas, kas savukārt krasi samazinās koksnes resursu pieejamību eksporta produktu ražošanai un novedīs pie bankrota daudzus mežsaimniecības un kokapstrādes uzņēmumus Latvijas laukos.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zaļā reforma radīs desmitiem miljardu eiro lielus zaudējumus mežsaimniecībai un valsts bagātībai.

Pēdējā laikā Latvijā, neņemot vērā ievērojamo kopējo meža platību pieaugumu, ir raksturīga izteikta tendence strauji palielināt mežu platības, kurās tiek aizliegta mežsaimnieciskā darbība. 2021. gadā 107,9 tūkstošu hektāru lielās meža platībās bija pilnībā aizliegta mežsaimnieciskā darbība, bet 2022. gadā – jau 143,1 tūkstoša hektāru lielā platībā.

Šogad 5. martā Rīgā notika otrie vērienīgākie protesti pēc 2023. gada 24. aprīļa skolotāju streika gājiena. Latvijas mežsaimnieki protestēja pret valdības iecerēm liegt saimniecisko darbību simtos tūkstošu hektāru lielās meža platībās. Turklāt šie aizliegumi iecerēti bez jebkādām ieplānotām kompensācijām mežu īpašniekiem un nozarē nodarbinātajiem. Marta beigās tikai nedaudzi mediji un visai pieklusinātos toņos atainoja viena no Latvijas ietekmīgākajiem eksportējošajiem uzņēmumiem AS Latvijas finieris padomes priekšsēdētāja Ulda Biķa viedokli par centieniem izmantot valsts rīcībā esošos instrumentus, lai Latvijā iznīcinātu mežsaimniecību un kokrūpniecību gan kā saimniecības, gan kā eksporta nozari.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārdodot banku Citadele agrāk, valdība varēja iegūt vairāk, uzskata eksperti

Fonds, kas ir potenciālais bankas Citadele pircējs, mērķēts uz kompāniju iegādi, lai pēc tam dārgāk tās pārdotu tālāk.

Palielinās tālāk

Pašlaik izskanējusi informācija, ka pagājušajā nedēļā pēc valdības sēdes ministri vienojušies dot iespēju ASV fondam Ripplewood Holdings izvērtēt iespēju iegādāties banku. Domājamā cena ir 113 miljoni eiro. Šis ASV investīciju uzņēmums veic dažādus ieguldījumus, pārsvarā pērkot uzņēmumus, kuri vēl netiek kotēti biržās, un nodarbojas ar dažādu darbības sfēru uzņēmumu privatizāciju. Šāda tipa firmas, iegādājoties kādu uzņēmumu, mēdz izmantot gan savu naudu, gan aizņēmumu (parasti tā ir kombinācija), un to mērķis mēdz būt iegādātā uzņēmuma pārdošana pēc vairākiem gadiem, bet jau krietni dārgāk. Bieži vien pēc līdzīga principa darbojas arī riska kapitāla fondi un uzņēmumi. Tādējādi nākotnē Citadele var nonākt vēl cita īpašnieka rokās. Kā stāsta Bank M2M Europe vadītājs Roberts Idelsons, minētais potenciālais pircējs ir visnotaļ respektabls investīciju fonds, kuram ir liela pieredze darījumu veikšanā un biznesu attīstībā dažādos sektoros, tādēļ, izmantojot pieredzi, fonds droši vien varēs nodrošināt efektīvu bankas attīstību. Savukārt Nordea bankas vadītājs Latvijā Jānis Buks min, ka šī brīža ģeopolitiskajos apstākļos ASV fonda ienākšana zināmā mērā ir arī valsts drošības jautājums, jo fonds lēmumus un darbību, visdrīzāk, bāzētu uz ekonomiskiem, nevis politiskiem faktoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Ar konkurenci pret dārgām zālēm

Rūta Kesnere - DB komentāru nodaļas redaktore, 01.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nule kā klajā nācis jaunākais Eiropas Komisijas (EK) ziņojums par konkurences veicināšanu farmācijas tirgū. Galvenais secinājums, ka konkurence ir efektīvākais veids, kā padarīt zāles lētākas, ir pilnībā aktuāls arī Latvijai.

EK min nozīmīgākos šķēršļus, kas kavē konkurenci zāļu tirgū – monopoli, tirgotāju apvienošanās, ģenērisko zāļu nepietiekama ienākšana apritē. Arī Latvijas zāļu tirgū ir ļoti augsta koncentrācija – faktiski 70% tajā pieder četrām zāļu lieltirgotavām un to aptieku ķēdēm. Neatkarīgās aptiekas ir vien 30% no tirgus. Šāda situācija izveidojās pirms teju desmit gadiem, kad Saeima nolēma, ka aptiekas var piederēt jebkuram, ne tikai farmaceitiem. Šis lēmums ir strauji novedis pie tirgus koncentrācijas. Situāciju izlabot ir teju neiespējami, jo tiesiskā valstī ir neiespējami šādus oligopolus nacionalizēt. Vienīgā iespēja ir tirgus uzraugiem rūpīgi sekot līdzi, lai kādai no ķēdēm neveidojas dominējošs stāvoklis tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Berlīnes tiesa otrdien uzdevusi Vācijas galvaspilsētai noteikt vecāku modeļu dīzeļdzinēju aizliegumu vairākās maģistrālajās ielās pilsētas centrā.

Aizliegums attiecas uz 11 galveno maģistrālo ielu posmiem, tostarp uz Frīdrihštrāses iepirkšanās jūdzi.

Tiesa noteikusi, ka aizliegums pilnībā ieviešams līdz 2019.gada jūnijam.

Tomēr tiesa tikai daļēji apmierinājusi prasību, kuru bija iesniegusi organizācija «Vācijas Vides Akcija» (DUH), kas vēlējās panākt pilnīgu dīzeļdzinēju aizliegumu Berlīnes centru ieskaujošā Ringbāna iekšienē.

Tomēr tiesa norādīja, ka arī daļējs aizliegums samazinās kaitīgo slāpekļa dioksīda (NO2) izmešu daudzumu.

Cenšoties izvairīties no dīzeļdzinēju aizlieguma, Berlīnes federālās zemes valdība, kuru veido sociāldemokrāti (SPD), «zaļie» un kreiso ekstrēmistu partija «Die Linke» («Kreisie»), piedāvāja apgādāt autobusus ar jauniem izpūtēju filtriem, līdz 2030.gadam pāriet uz elektrobusiem un dotēt uzņēmumus, kas pāriet uz elektromobiļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru