Tirdzniecība un pakalpojumi

Tirgotāji vēršas ministrijās

Elīna Circene, 25.05.2004

Jaunākais izdevums

Latvijas Tirgotāju asociācija nosūtījusi vēstuli Finanšu un Ekonomikas ministrijām, kurā lūgusi paskaidrot, kāpēc Latvijā nav piemērojama pārējās ES dalībvalstīs eksistējošā kārtība stingrās uzskaites pavadzīmju izmantošanā, Db informēja Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs. «Visās ES dalībvalstīs centralizēti izdotu stingrās uzskaites pavadzīmju izmantošana, uzņēmējiem tās pērkot pašiem, ir atcelta, taču Latvijā par tām ir jāmaksā. Centralizēti ražotu pavadzīmju izmantošana tirdzniecības uzņēmumiem ik gadu rada ap 40 milj. Ls lielus tēriņus, turklāt kopš PVN maksātāju reģistra ieviešanas izsekot preču plūsmai iespējams arī, izmantojot pašu uzņēmumēju pasūtītas vai drukātas pavadzīmes,» ir pārliecināts H. Danusēvičs, uzsverot, ka tirgotāji iebilst nevis pret centralizētajām pavadzīmēm vispār, bet gan pret to obligāto raksturu. Otrs izņēmums, kur tiek izmantotas centralizēti izdotas stingrās uzskaites pavadzīmes, ir Itālija, taču tur pavadzīmju izmantošanu apmaksā valsts, norādīja H. Danusēvičs. Savukārt atbildīgās institūcijas — Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāve Agnese Grīnberga norāda, ka stingrās uzskaites pavadzīmes ir nodokļu administrēšanas un kontroles instruments, kas ļauj izsekot nodokļu maksātāju darbībai un sarežģī iespējamās spekulācijas: «Iespējams, ka citās ES valstīs šo pavadzīmju vietā tiek izmantota cita veida dokumentācija, kas nodrošina kontroles mahānismu.» Viņa arī pastāstīja, ka šobrīd nav plānots atcelt preču stingrās uzskaites pavadzīmes, jo tās izmanto ne vien VID, bet arī Ekonomikas policija un paši uzņēmēji, lai pārliecinātos par darījumu partneru godīgumu. Iespējams, ka pēc atbildes uz nosūtīto vēstuli saņemšanas tirgotāji vērsīsies Konkurences padomē, norādīja H. Danusēvičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts gadiem ilgi nespēj sakārtot ierēdniecības aparāta atalgojuma sistēmu

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 26.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2003. gada sākumā tika solīts, ka pēc Andra Šķēles valdības laikā pieņemtajiem noteikumiem par tā sauktajiem vadības līgumiem valsts pārvaldes aparāta darbinieki dzīvos tikai līdz 2004. gada 1. janvārim.

"Sakārto" jau astoņus gadus

Jau 2000. gada janvārī A. Šķēles vadītais Ministru kabinets akceptēja koncepciju par valsts budžeta iestāžu darbinieku darba samaksas sistēmām un uzdeva Finanšu ministrijai līdz nākamā gada decembrim izstrādāt noteikumu projektu par darba samaksas sistēmu valsts iestāžu darbiniekiem. Taču 2002. gada februārī jau Andra Bērziņa vadītajai valdībai nācās secināt, ka divu gadu laikā Finanšu ministrija uzdevumu nav veikusi.

Pati Gundara Bērziņa vadītā Finanšu ministrija skaidroja, ka "noteikumu projekts par darba samaksas sistēmu valsts iestād��s strādājošajiem jeb darba samaksas reformas otrais posms un noteikumu projekts par darba samaksas sistēmu valsts pārvaldes iestādēs strādājošajiem jeb darba samaksas reformas pirmais posms ir aplūkojami kompleksi, to izpilde ir savstarpēji saistīta".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirgotāji apsver iespēju noteikt minimālo summu, no kuras sākot veikalos varēs norēķināties ar karti, kā arī noteikt komisijas maksu par norēķiniem ar karti.

Šādi rīkoties tirgotāji vēlas banku noteiktās nesamērīgi augstās komisijas maksas dēļ, kas noteikta par norēķiniem ar banku kartēm, pastāstīja Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs. Tomēr viņš Db noliedza dažos medijos izskanējušo informāciju, ka tirgotāji varētu maksājumu kartes nepieņemt vispār.

„Mēs nedrīkstam teikt, kuras bankas uzskatām par negodīgām, komisijas maksa ir konfidenciāla informācija, tāpēc vēlamies sagaidīt Konkurences padomes lēmumu,” izteicās H.Danusēvičs. Viņš norādīja, ka pirmais tirgotāju solis būtu minimālās summas noteikšana, no kuras sākot veikali norēķiniem sāk pieņemt maksājumu kartes. Taču ļoti iespējams, ka veikali no pircējiem pieprasīs arī komisijas maksu par norēķināšanos ar kartēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No precīzām prognozēm atturoties, Latvijas mazumtirgotāji, par spīti ekonomiskajai lejupslīdei valstī, decembri sagaida optimistiski. Visi mazumtirgotāji atzīst, ka šogad ir jūtama patērētāju paradumu maiņa un cilvēki aizvien lielāku uzmanību pievērš tieši atlaidēm un ir kļuvuši praktiskāki.

Tomēr vismaz abi lielākie mazumtirgotāji, raugoties uz gada nogali, ir diez gan optimistiski. "Raugoties uz mūsu pircējiem, jūtam zināmas pārmaiņas viņu iepirkšanās paradumos - tās mēs respektējam un pielāgojam savu ikdienas darbu," atzīst Rimi Latvia valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais. "Tomēr kopumā es nekādu bēdu ieleju nesaskatu, šī gada decembra sajūtas ir līdzīgas kā citus gadus, šogad pat tās ir ziemīgākas – beidzot ārā ir sniegs," tā viņš. Arī SIA Maxima Latvija pārstāve Evija Ercmane uzsver, ka šī gada decembris tiek gaidīts ar vislabākajām domām un lieliem plāniem. "Nevienam nav noslēpums, ka Ziemassvētki ir tas laiks, kad cilvēki vēlas iegādāties visu nepieciešamo gan īpašās noskaņas radīšanai mājās, gan svētku galdam, kā arī dāvanām, un vienlaikus vēlas veikalos pavadīt pēc iespējas mazāk laika," stāsta E. Ercmane.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar koronavīrusa Covid-19 dēļ Latvijā noteikto ārkārtas situāciju tirgotājiem obligāti jānodrošina distancēšanās attālums 2 metri starp pircējiem, šodien pēc Ekonomikas ministrijas un tirgotāju tikšanās informēja Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniece Zaiga Liepiņa.

Tikšanās laikā valsts institūciju un uzņēmēju pārstāvji vienojās ieviest sekojošus pasākumus sociālās distancēšanās nodrošināšanai tirdzniecības vietās ar mērķi ierobežot vīrusa Covid-19 izplatību: tirgotājiem noteikt pienākumu tirdzniecības centros, tirgos un ielu tirdzniecības organizēšanas vietās redzamā vietā izvietot skaidri salasāmu aicinājumu apmeklētājiem būt sociāli atbildīgiem un kases zonā ievērot divu metru distanci no rindā priekšā stāvošā apmeklētāja un pārdevēja; kases zonā nodrošināt divu metru distanci no rindā priekšā stāvošā apmeklētāja un pārdevēja, piemēram, ar norādošām lentām.

Šāda prasība attiecināma uz tirdzniecības vietām virs 100 m2, bet mazākiem veikaliem šī prasība ir rekomendējoša. Vienlaikus tirgotāji tiek aicināti iespēju robežās īstenot citus pasākumus cilvēku, t.sk. veikalu darbinieku, plūsmas ierobežošanai tirdzniecības vietās, kas veicinātu Veselības ministrijas rekomendāciju ievērošanu attiecībā uz Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Samazinot dubultās cenu atspoguļošanas laiku pēc eiro ieviešanas, tirgotāji ieekonomētu 4 miljonus latu

Žanete Hāka, 13.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankām vajadzētu izsniegt eiro ar priekšpiegādi mazajiem un vidējiem uzņēmumiem kā īstermiņa kredītu, atbilstoši izvērtējot klientu-tirgotāju kredītvēsturi, norāda Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA).

Pēc banku pašreiz piedāvātā - tirgotājiem decembra vidū būs jāizņem no kases nauda janvāra apgrozījuma apmērā. Pirmkārt, šāds naudas daudzums var nebūt konkrētā uzņēmuma rīcībā, otrkārt, tas būtiski ierobežo tirgotāju darbaspējas viskarstākajā tirdzniecības laikā – Ziemassvētkos un Jaunajā gadā, kad būs vislielākais pieprasījums pēc precēm.

«Savukārt valsts varētu dot kredītgarantiju bankām šiem aizdevumiem, apdrošinot, mūsuprāt, niecīgo iespēju, ka kāds no tirgotājiem varētu bankrotēt gadumijā. Otrs – jau šobrīd pēc aptaujās redzams, ka cilvēkus maz interesē, cik maksās prece, pārrēķinot latos, tomēr uzskatāms, ka šī informācija ir svarīga, lai iedzīvotāji pierastu pie jaunajām, ciparos lielākajām, cenām,» norāda tirgotāji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvāko gadu laikā Inčukalna pazemes gāzes krātuve (Inčukalna PGK) atkal varētu sasniegt 100% piepildījumu.

To intervijā DB norāda AS Conexus Baltic Grid (Conexus) valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne, piebilstot, ka šādu mērķi izdosies sasniegt, ja tiks nodrošināts pakāpeniski pieaugošs pieprasījums pēc dabasgāzes uzglabāšanas. Z. Kotāne atzīmē, ka 2019./2020. gada iesūknēšanas sezonā Inčukalna PGK rezervēts par 24,4% vairāk jaudas, nekā sākotnēji prognozēts, tādējādi sasniedzot maksimālo šīs sezonas krātuves piepildījumu. Šajā sezonā paredzēts iesūknēt vēl par 25% vairāk dabasgāzes nekā iepriekšējā gadā.

Fragments no intervijas

Kas veicināja interesi par iespējām glabāt gāzi Inčukalnā?

Šis gads vēlreiz apliecina, ka dabasgāze ir globāls resurss un tās cenu ietekmē globāli faktori. Šis ir pirmais gads, kad dabasgāzes tirgū ir sašķidrinātās dabasgāzes pārprodukcija – dabasgāzes pieprasījums ir mazāks, nekā ražotāji var piedāvāt. Tā rezultātā strauji kritās dabasgāzes cenas, sasniedzot 8,9 EUR/MWh, kas ir zemākā cena pēdējo gadu laikā. Līdz ar to tirgotāju interese par iespējām izveidot dabasgāzes uzkrājumus, reaģējot uz cenu izmaiņām globālajā tirgū, auga. Vienlaicīgi cenu prognozes 2019./2020. gada ziemai saglabājas iepriekšējā līmenī, radot interesi par krātuvju izmantošanu. Šobrīd Eiropā vidēji krātuvju piepildījums jau sasniedzis 80%, kas ir netipiski augsts. Ja salīdzinām piepildījumu augusta sākumā ar situāciju pirms gada, tad šogad krātuves ir piepildītas par aptuveni 20% vairāk. Arī Latvijas tirgotāji darbojas līdzīgi kā citviet Eiropā. Lai gan sezonas sākumā veiktās tirgus dalībnieku aptaujas liecināja, ka interese par krātuvi būs līdzīga iepriekšējo gadu rādītājiem, kam arī bijām gatavi, dabasgāzes cenas samazinājuma dēļ tā būtiski pieauga, turklāt salīdzinoši vēlu iesūknēšanas sezonā. Proti, krātuves produktu rezervācija tika uzsākta jau gada pirmajos divos mēnešos, sasniedzot 4,15 TWh, taču lielākais rezervāciju apjoms tika sasniegts maijā – 10,2 TWh, kam sekoja rezervētas 1,36 TWh jūnijā un 2,78 TWh jūlijā. Diemžēl lielākajām krātuves rezervācijām nesekoja atbilstoša apjoma piegādes iesūknēšanai, atliekot tās uz vēlāku laiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Atliekot tirgus liberalizāciju, elektrības cena var sadārdzināties vēl vairāk, secina Prudentia

Nozare.lv, 05.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atliekot elektroenerģijas brīvā tirgus ieviešanu mājsaimniecībām, var izveidoties situācija, ka elektrības cenas kāpums tirgus ieviešanas brīdī būs vēl lielāks.

Kā norāda energoresursu pārvaldes uzņēmuma Prudentia Energy Markets direktors Roberts Samtiņš, atliekot problēmu uz vēlāku laiku, tā netiek atrisināta. Elektrības cena gada beigās, kuru piedāvātu tirgotāji, var atšķirties no tās, kas ir noteikta uz 1.aprīli. Taču nav nekādu iemeslu uzskatīt, ka tirgotāji mājsaimniecībām piedāvās zemāku cenu. Jau pašlaik tirgotāji mājsaimniecībām faktiski piedāvājuši zemāku cenu, nekā tai vajadzētu būt.

Ja valdība vēlas atlikt brīvā elektrības tirgus ieviešanu mājsaimniecībām līdz brīdim, kad elektrības cena būtu zemāka, tad tas jāatliek līdz 2016.gadam, kad tiks izveidots starpsavienojums starp Lietuvu un Zviedriju, skaidro Samtiņš. Taču tas ir pretrunā ar Latvijas apņemšanos līdz 2015.gadam liberalizēt elektroenerģijas tirgu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laiku pa laikam Latvijā klusiņām izskanējusi ideja, ka varbūt mūsu valstī vajadzētu ieviest kaut ko līdzīgu cenu policijai, nosakot maksimālo piecenojumu mazumtirdzniecībā nonākušajām precēm.

Tik tālu šis jautājums par laimi vēl nav nonācis, taču Saeimas deputāti sākuši apspriest ne mazāk absurdu ieceri — ieviest sistēmu, ka Latvijas tirgotāji ar valsts institūcijām varētu parakstīt Savstarpējās solidaritātes un sociālās atbildības memorandu, nosakot, ka daļai pārtikas preču tiek noteikts minimālais uzcenojums 5 līdz 8 % apmērā.

Faktiski, pieņemot šādu normu, pārtikas preču ražotāji, kā arī tirgotāji tiktu spiesti mākslīgi samazināt savas produkcijas cenas. Protams,var teikt, ka vairākus gadus cenas dažādām precēm, it īpaši pārtikai bija neadekvāti augstas. Ne reizi vien varēja dzirdēt cilvēkus kurnam, ka par vienu un to pašu preci Latvijā ir jāmaksā vairāk, nekā Vācijā, Holandē vai Spānijā. Taču kaut ko pārmest uzņēmējiem šajā jomā diez vai varētu, jo patērētāji šādas cenas akceptēja, no attiecīgām naudas summām šķiroties veikalu kasēs. Nepagāja īpaši ilgs laiks, un situācija mainījās — iedzīvotāju pirktspēja mazinājās, un mēs visi vairāk sākām skatīties, cik kas maksā, bet no atsevišķām produktu grupām esam atteikušies vispār. Un šajā brīdī vairs nav vajadzīga nekāda valstsvīru izdomātā solidaritātes cena, jo gan ražotāji, gan arī tirgotāji cenas sāka samazināt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

LTA apstiprina Godīgas eiro ieviešanas kodeksu Latvijas tirgotājiem

Elīna Pankovska, 23.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) padome apstiprinājusi Godīgas eiro ieviešanas tirdzniecībā kodeksu. Asociācija norāda, ka godīga prakse sevī ietvertu to, ka tirgotāji rūpīgi un taupīgi veiks visus pasākumus, kas noteikti saistībā ar pāreju no lata uz eiro.

Tirgotāji arī apņemas izskaidrot pircējiem visus ar eiro ieviešanu neskaidros jautājumus. Maiņas periodā, pārejot uz eiro, tirgotāji nodrošinās patērētājam informāciju par preces cenu latos un eiro. Tirgotāji, kas atzīst Godīgas eiro ieviešanas tirdzniecībā kodeksu, veicot pārrēķinu no latiem uz eiro, saglabās vai samazinās vidējo piecenojumu precēm. Tāpat tirgotājs pēc pirmā pieprasījuma sniegs sabiedrībai informāciju par cenas pārrēķina principiem, teikts paziņojumā.

LTA pārstāvji piedalījušies arī seminārā par eiro ieviešanu Igaunijā, kur arī bijusi izveidota godīga eiro ieviesēja kampaņa, bet neskatoties uz to, ka cenas netika celtas, pārejot uz eiro tās augušas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Degvielas tirgotāji vainu noliedz

Valters Grīnvalds; [email protected]; 7504128, 24.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Negatīva Konkurences padomes lēmuma rezultātā Latvijas divi lielākie degvielas tirgotāji Neste un Lukoil vērsīsies tiesā. Kā Db informēja Neste Latvija ģenerāldirektors Olli Pulkanens (Olli Pylkkanen), Neste vakardien, beidzoties termiņam, ko Konkurences padome (KP) bija atvēlējusi, lai degvielas tirgotāji iepazītos ar tā sauktās Nestes un Statoil lietas izmeklēšanas materiāliem, ir iesniegusi savus komentārus KP, norādot, ka uzskata KP pieņēmumus par nepamatotiem.

Viņš ir pārliecināts, ka visām izvirzītajām apsūdzībām jātiek atsauktām nekavējoties un ir pēdējais laiks izbeigt šo lietu, kura jau ir vilkusies pārāk ilgi.

Apvaino nepamatoti

"Latvija Statoil lietā izvirzītos apgalvojumus uzskata par ekonomiski, juridiski, racionāli un faktuāli nepamatotiem, jo uzņēmums strādā tikai un vienīgi saskaņā ar Latvijas Republikā spēkā esošo likumdošanu un starptautiski atzītu praksi," tā SIA Latvija Statoil sabiedrisko attiecību konsultante Margrieta Akmens.

"Ja lēmums būs mums par labu, tad tas būs pierādījums, ka mēs strādājam pareizi, ka spējam konkurēt tirgū, varam aizsargāt savu pozīciju un atbalstīt patērētāju. Ja mēs hipotētiski pieļaujam, ka lēmums ir negatīvs, tad mēs nezināsim, kā rīkoties tirgū un kā noteikt cenas," lēš O. Pulkanens. Viņš norāda, ka negatīvs KP lēmums noteikti sekmēs cenu pieaugumu. Šī lieta ir muļķīga arī tāpēc, ka citās valstīs degvielas tirgotājiem KP pārmet, ka tie paaugstina cenas, Latvijā tiek pārmests, ka cenas īsā laika periodā ir tikušas pazeminātas. Cik liels cenu kāpums ir gaidāms, O. Pulkanens neprognozē, viņš gan atzīst, ka tās nekāps momentāli, bet ilgtermiņā noteikti. Uzņēmuma ģenerāldirektors atklāj, ka negatīva lēmuma rezultātā pēc visļaunākā scenārija patērētājiem vairs netiks piedāvātas nedēļas nogales cenu atlaides. "Negribas ticēt, ka Latvijā un Eiropas Savienībā mūsdienās ir iespējams, ka valsts institūcija sāk regulēt degvielas cenas. Ja tiks pieņemts uz likumdošanu un konkrētiem faktiem balstīts lēmums, tad mēs esam pārliecināti, ka tas būs mums pozitīvs," tā O. Pulkonens.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienesta pārbaudes rezultātā atzīts, ka Iekšlietu ministrijas administratīvo ēku kompleksā Rīgā, Čiekurkalna 1.līnijā 1 strādājošo personu ēdināšanas nenodrošināšana ir saistīta ar Iekšlietu īpašumu valsts aģentūras direktora L. Ozola un Iekšlietu ministrijas Aģentūru darba uzraudzības nodaļas vadītājas V. Silkanes savu amata pienākumu nepildīšanu, ar vairākiem trūkumiem Iekšlietu ministrijas kopējā darba organizācijā, kā arī ar Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieka V.Elkšņa un Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra A. Straumes savu amata pienākumu nepienācīgu pildīšanu.

Iekšlietu ministrs Mareks Segliņš pirmdien, 21. jūlijā, apstiprināja dienesta pārbaudes rezultātus par Iekšlietu ministrijas un Iekšlietu īpašumu valsts aģentūras amatpersonu rīcību saistībā ar ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu IeM administratīvo ēku kompleksā Čiekurkalna 1.līnijā 1, saskaņā ar kuriem ierosināta disciplinārlieta pret divām amatpersonām, bet vēl divām izteikts aizrādījums, Db.lv informē Laura Karnīte, Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departamenta direktora vietniece, Preses centra vadītāja.

Disciplinārlietas ierosinātas pret Iekšlietu īpašumu valsts aģentūras direktoru Laimoni Ozolu un Iekšlietu ministrijas Aģentūru darba uzraudzības nodaļas vadītāju Vinetu Silkani. L. Ozols uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku atstādināts no pienākumu izpildes. Lēmums par amatpersonām piemērojamo sodu tiks pieņemts mēneša laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Cīņa starp tirgotājiem un ražotājiem būs Saeimā

Rudīte Spakovska kopā ar Rudīti Šmiti, 08.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskaidrs traktējums, negodīgs, vienas puses lobēšana - tā par topošajiem ierobežojumiem saka tirgotāji. "Kaut mazs trumpītis" - tā ražotāji.

Ministru kabinets devis zaļo gaismu tālākai grozījumu Konkurences likumā virzībai. Grozījumi paredz definēt būtisku ietekmi un lietas, kas tirgotājiem, kam šāda ietekme piemitīs, būs liegtas. Grozījumi gan vēl jāskata Saeimā trijos lasījumos. Jāatgādina, ka jautājums par piegādātāju un tirgotāju attiecībām pa varas gaiteņiem muļļāts jau ilgāk nekā divus gadus.

Tev nebūs...

Likuma grozījumos paredzēts noteikt būtiskas ietekmes kritēriju - vismaz 25 % no attiecīgā tirgus un aizliegumus, kas šajā situācijā tiktu piemēroti. Piemēram, aizliegts piemērot nepamatotus un netaisnīgus maksājumus, noteikt nepamatoti garus norēķinu termiņus par piegādātajām precēm. Ja tirgotāji ar būtisku ietekmi tirgū šos aizliegumus pārkāptu, tie varētu iedzīvoties pamatīgos sodos. Grozījumi nosaka, ka soda nauda var būt līdz 5 % no pēdējā gada apgrozījuma, kas, piemēram, Rimi Latvija jau varētu sasniegt 15 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kā Ministru kabinetā meža sanitāriem gāja

Rudīte Spakovska, [email protected], 07.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grozījumu Konkurences likumā, kas iegrožos lielo tirgotāju iespējas ietekmēt piegādātājus, skatīšana valdībā ir visai atraktīvs pasākums. Nezini - smieties vai raudāt.

Pēdējā gada laikā viena no tēmām, kas daļēji ir manā «pārziņā» ir Konkurences likuma grozījumi, kuri paredzēti tirgotāju ietekmes ierobežošanai. Šoreiz es negribu runāt par to vai šie ierobežojumi ir nepieciešami, bet gan par diskusiju aizvadītās otrdienas Ministru kabineta sēdē.

Tātad. Ministru kabineta sēde. Visi ir nedaudz uzvilkti, jo pēc dažiem jautājumiem paredzēts skatīt ilgi gaidīto valdības plānu inflācijas ierobežošanai. Ir karsts, jo parasti pustukšajā sēžu zālē savācies ievērojams ierēdņu un žurnālistu bariņš. Ierēdņi norunā savu runājamo no Konkurences likuma grozījumu anotācijas un vārds tiek dots ieinteresētajām pusēm un sākas izrāde (Lai man piedod iesaistītās puses, bet no malas tiešām izskatās tā).

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Strādājam pie tā, lai tiktu atvērtas visas tirdzniecības vietas

Jānis Vitenbergs, Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs, 26.05.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirgotāji vēlas pārdot, pircēji – iepirkties. Kur rodas problēma, ja iesaistītās puses būtībā ir uz viena viļņa?

Pandēmija. Vīruss jau vairāk nekā gadu nosaka mūsu ikdienu, mākslīgi veidojot jaunus iepirkšanās paradumus un spiežot tirgotājus nemitīgi pielāgoties. Skaidras ir divas lietas – mēs nezinām, cik ilgi pasaules, Latvijas ekonomiku un ikviena cilvēka ikdienu ietekmēs Covid-19 vīruss, bet mums kā sabiedrībai ir jāspēj pielāgoties un jāļauj tirgotājiem turpināt savu darbību. Un ko tas paredz? Tas paredz, ka abām pusēm ir jāuzņemas atbildība.

Tirgotāji ir ieguldījuši lielus līdzekļus, lai ievērotu visas epidemioloģiskās drošības prasības un varētu uzņemt pircējus – durvis pircējiem pēc gandrīz pusgada pārtraukuma vēruši lielākā daļa veikalu, arī daļa tirdzniecības centros esošie veikali, kuriem ir atsevišķa ārēja ieeja. Būtībā epidemioloģiskās situācijas ietekmē tirdzniecības ierobežojumi vairs skar tikai atsevišķus veikalus tirdzniecības centros un pašus tirdzniecības centrus. Tāpēc valdība lēma par īres ieņēmumu krituma kompensāciju tirdzniecības centriem, kas ir solidārs vienreizējs atbalsts par negūtajiem ienākumiem no nomniekiem, kuri krīzes periodā nevar pilnvērtīgi veikt savu saimniecisko darbību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Elektroenerģijas tirgotājs gada nogalē mainīts par 76% biežāk nekā gadu iepriekš

LETA, 14.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektroenerģijas tirgotājs pagājušā gada ceturtajā ceturksnī mainīts 27 578 reizes, kas ir par 76% vairāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, pavēstīja AS "Sadales tīkls" tirgotāju attiecību vadītājs Gatis Macāns.

Kompānijā informēja, ka "Sadales tīkls" nodrošina elektroapgādi aptuveni 1,1 miljonam fizisko un juridisko klientu objektu. 2021.gadā "Sadales tīkla" klientu objektos tirgotāji mainīti kopumā 80 873 reizes, kas ir par 15% vairāk nekā gadu iepriekš, kad elektroenerģijas tirgotāji objektos tika mainīti 70 487 reizes. Klients vienā konkrētā objektā var būt elektroenerģijas tirgotāju mainījis arī vairākkārt.

Macāns skaidroja, ka, skatoties tirgotāju maiņas dinamiku 2021.gadā, tā pakāpeniski pieauga - ja pirmajā ceturksnī tirgotāji mainīti 16 505 reizes, tad gada pēdējā ceturksnī maiņas veiktas kopumā 27 578 reizes. Pērn visbiežāk elektroenerģijas tirgotājs mainīts 2021.gada oktobrī - 13 618 reizes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Centrāltirgus atdzimst jaunā veidolā

DB, 11.05.2021

Artis Druvinieks, SIA “Rīgas Centrāltirgus” valdes priekšsēdētājs.

Foto: no SIA “Rīgas Centrāltirgus” arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Centrāltirgus un tā pasaulē slavenie paviljoni pirmo reizi apmeklētājiem durvis vēra tālajā 1930. gadā, un arī pēc 90 gadiem tā ir viena no rīdzinieku un pilsētas viesu iemīļotākajām vietām.

Par Centrāltirgus sīvo cīņu ar lielveikaliem par klientu un gana ambiciozajiem nākotnes attīstības plāniem stāsta tā valdes priekšsēdētājs Artis Druvinieks.

Daudzus rīdziniekus ir satraukusi ziņa par Rūpniecības preču paviljona atklāšanu bijušā Piena paviljona vietā. Ir izskanējusi dažāda informācija, bet kā tad ir patiesībā, kāpēc tika pieņemts šāds lēmums, un kas notiks ar Rūpniecības preču paviljonu nākotnē?

Jā, pirms kāda laika šī ziņa patiešām bija satraukusi sabiedrību, un, lai viestu skaidrību, mēģināšu saglabāt stāsta hronoloģiju. 2016. gadā, kad Rīgas pilsēta uzsāka darbu pie kanālmalas revitalizācijas projektu īstenošanas, kas paredzēja arī Rīgas Centrāltirgus pazemes pilsētas atjaunošanu, mūsu pusē tika pieņemts lēmums, ka kopā ar kanālmalas atjaunošanas darbiem mēs atjaunosim Zivju paviljonu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Būvmateriāli arvien iet no rokas

Zane Pudāne; [email protected]; 7084406, 19.03.2007

«Apetīte rodas ēdot. Šogad plānojam apgrozījumu kāpināt līdz 66 milj. Ls,» norāda Rautakesko valdes priekšsēdētājs Guntis Sokolovskis.

Foto: Ritvars Skuja, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starp lielākajiem būvmateriālu tirgotājiem pirmo vietu kārtējo reizi ieņem SIA Nelss, visstraujāk apgrozījums pieaudzis AS Rautakesko. Latvijas Būvmateriālu tirgotāju asociācijas (LBTA) biedri pērn strādāja ar 519,43 milj. Ls apgrozījumu, kas ir par 22% vairāk nekā 2005. gadā, kad kopējais asociācijas apgrozījums bija 426.69 milj. Ls. Arī šogad asociācijas izpilddirektors Dainis Olders prognozē, ka kopējais biedru apgrozījums varētu pieaugt par 25%. Pašlaik asociācija apvieno 41 biedru. Nevienam no lielākajiem 10 tirgotājiem aizvadītajā gadā apgrozījums nav krities.

Nemainīgi pirmais

Jau vairākus gadus pēc kārtas nemainīgi pirmo vietu ieņem SIA Nelss, kam apgrozījums pērn bija 85,9 milj. Ls, tomēr jāpiebilst, ka tas ir par abām nozarēm - kokmateriāliem un celtniecības materiāliem kopā. Kompānijas direktors Ēriks Laake-Červinskis stāstīja, ka Nelss abās nozarēs pērn kopā sasniedza peļņas atzīmi 3,2 milj. Ls pirms uzņēmuma ienākuma nodokļa nomaksas. "2006. gadā Nelss nozares neto rezultāts bija pamanāmi labākais pēdējo četru gadu periodā," viņš piebilda.

K-rautas izrāvieni

Tirdzniecības uzņēmumam AS Rautakesko, kam pieder veikali K-rauta, pērn apgrozījums salīdzinājumā ar 2005. gadu pieauga par 64%, kas ir visstraujākais starp 10 lielākajiem tirgotājiem. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Guntis Sokolovskis Db sacīja, ka arī šis gads būs veiksmīgs, jo janvārī un februārī uzņēmuma apgrozījums pieaudzis par 74%. Taču tas skaidrojams arī ar siltajiem laika apstākļiem šogad ziemas periodā. Pērn uzņēmums atvēra 2 jaunus veikalus Jelgavā un Liepājā, kā arī K-rauta tīklam uz franšīzes līguma pamata ir pievienojies būvmateriālu tirgotājs Cēsīs. Šogad iecerēts atklāt vēl divus veikalus - Tukumā un Daugavpilī, savukārt veikals Cēsīs tiks ievērojami paplašināts. Uzņēmuma plāni līdz 2010. gadam paredz, ka tiks izveidoti 21 K-rauta veikals un vēl 11 uz franšīzes līguma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš 7. aprīļa durvis saviem pircējiem vēra aptuveni 9 000 tirdzniecības vietu visā Latvijā, kas vairākus mēnešus bija slēgtas vai preces pārdeva ar tiešsaistes rīku starpniecību.

Arī mazie tirgotāji jau pirms atvēršanās ieviesa drošas tirdzniecības principus savos veikalos. Tirgotāji praksē īstenojuši daudzus drošas tirdzniecības principus – pircēju plūsmas kontroli un ierobežošanu, dezinfekcijas līdzekļu pieejamību, gaisa kvalitātes uzraudzību un vēl daudz citus piesardzības pasākumus, informē Ekonomikas ministrijā.

“No 7. aprīļa tika pielikts punkts preču sarakstiem, ļaujot cilvēkiem iegādāties tik vajadzīgās preces klātienē. Tirgotāji vairākkārt pierādījuši, ka ir gatavi ievērot visas drošas tirdzniecības prasības, un tagad tas ir novērojams praksē. Lai gan šajās dienās pie veikaliem ne reti novērojamas cilvēku rindas, analizējot Valsts policijas pārbaužu rezultātus tirdzniecības vietās, secināts, ka gan tirgotāji, gan pircēji noteikumus ievēro apzinīgi, saprotot, ka tikai tā mēs varam turpināt nodrošināt ikdienai nepieciešamo un nenonākt situācijā, kad jāievieš vēl stingrāki drošības pasākumi,” par pirmo nedēļu stāsta ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lielākajos tirdzniecības centros šogad jau atvērti vai plāno to darīt vairāk nekā 15 apģērbu, apavu un aksesuāru veikalu. Tam par iemeslu ir ievērojami zemākas nomas cenas, raksta Diena.

Lai gan mazumtirdzniecības apgrozījums pārliecinoši krīt un apģērbus patlaban pērk par 26% mazāk nekā pērn, tirgotāji steidz ieņemt brīvās vietas lielveikalos, kuras atstājuši konkurenti. Kā galveno argumentu par labu ienākšanai veikalnieki min zemākas ienākšanas barjeras. Konkurentu atstātās telpas nākamais īrnieks var iegūt ievērojami lētāk.

Reālu peļņu tirgotāji varētu panākt pēc gada, tāpēc jauniem spēlētājiem ir jābūt gana spēcīgiem, lai šo laiku izturētu. Pēc šāda principa vadās arī Irina Patrašanu, kuras uzņēmums tirdzniecības centrā Spice nupat atvēris vācu zīmola Apart veikalu. Viņa norāda, ka peļņu ir gatava gaidīt gadu vai pat divus, taču ir pārliecināta, ka krīze ir īstais laiks ieguldījumiem. Kad tā beigsies, no jauna sāksies problēmas ar telpām un darbaspēku, tāpēc savu vietu tirgū labāk aizņemt tagad. Galerijā Centrs jaunatvērto veikalu Replay atvēris Aivars Bunde, kurš norāda, ka jāpaspēj aizpildīt konkurentu aiziešanas dēļ atbrīvojušās nišas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzus potenciālos pircējus šokējošās augstās un joprojām īsti nesarūkošās produktu cenas veikalos nav tirgotāju uzskrūvētas ar pārmērīgu uzcenojumu, bet gan valsts politiķu pieņemto un nepieņemto lēmumu sekas komplektā ar produktu ražotāju un importētāju paaugstinātajām piegādes cenām.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta SIA Elvi Latvija izpilddirektore Laila Vārtukapteine. Viņa uzsver, ka tirgotāju piecenojums ir ekonomiski pamatots, tas netiek noteikts voluntāri un tā apmēri nebūt nav tādi (300%), kādus tos mēdz nosaukt cilvēki savā sašutumā, ko izraisa pircēja maka biezuma neatbilstība visa kārotā iegādei. To apliecinot arī tirgotāju rentabilitāte, ko skaudri rāda gada pārskati, kuros no daudzu desmitu vai simtu miljonu peļņas nav ne vēsts.

Fragments no intervijas

Runājat par pieaugošo konkurenci, tirgotāji nereti tiek vainoti pie augstajām produktu cenām, jo īpaši situācijā, kad Latvija ilgstoši ir viena no inflācijas pieauguma čempionāta laureātēm visā Eiropas Savienībā, un neviens īsti nevar izskaidrot, kā tas iespējams!

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Elektroenerģijas tirgotājiem bažas par neoficiālu informācijas apmaiņu starp EM un Latvenergo par nodokļu politikas izmaiņām

LETA, 12.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāki Latvijas elektroenerģijas tirgotāji vērsušies pie Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS), paužot bažas par neoficiālu informācijas apmaiņu starp Latvenergo un Ekonomikas ministriju (EM) saistībā ar nodokļu politikas izmaiņām, liecina elektroenerģijas tirgotāju vēstule premjeram.

Tirgotāju bažas saistītas ar plānotajiem grozījumiem Elektroenerģijas nodokļa likumā, atceļot nodokļa atbrīvojumus elektroenerģijai, kas iegūta no atjaunojamajiem energoresursiem - hidroelektrostacijās vai efektivitātes kritērijiem atbilstošās koģenerācijas stacijās. Pašlaik šādai elektroenerģijai nodokļa likme ir 0,00 eiro par megavatstundu, savukārt pēc plānoto likuma grozījumu stāšanās spēkā 2017.gada janvārī tirgotājiem būs jāmaksā elektroenerģijas nodoklis pilnā apmērā - 1,01 eiro par megavatstundu neatkarīgi no elektroenerģijas izcelsmes.

Tirgotāji vērš uzmanību, ka šādi grozījumi būtiski ietekmēs Latvijas biznesa un investīciju vidi, kā arī palielinās nodokļu slogu patērētājiem. Par piemēru tirgotāji min faktu, ka Latvijā patērētāji, slēdzot saistības ar tirgotājiem, izvēlas vidēja vai ilgtermiņa līgumattiecības, kas sniedz garantiju, ka pakalpojuma cenā tiek iekļauti visi nodokļi un nodevas. Stājoties spēkā jaunajam regulējumam, gan tirgotājiem, gan patērētājiem radīsies neparedzēti papildu izdevumi tāpēc, ka iepriekš noteiktās cenas vairs neatbildīs patiesajām izmaksām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izmantojot jauno pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, tirgotāji pamanījušies cenas celt vairāk, nekā tās mainītos paaugstinātā PVN ietekmē, novēroja Db.

Pirmajās jaungada dienās vairākos veikalos cenu zīmes plauktos bija palikušas vecās, taču kasē tās bija jau ar izmaiņām. Līdz ar to bija iespēja fiksēt katras preces konkrēto cenu kāpumu. Tā būvmateriālu veikalā DEPO vidējais cenu kāpums, aprēķināja db, ir ap 6 %. Piemēram, tualetes papīrs ZEWA Moll no 1.29 ls kāpis līdz 1.36 Ls, lai gan PVN izmaiņas cenu paceltu tikai līdz 1.32 ls. Šķidrās ziepes Palmolive - no 0.81 Ls līdz 0.85 Ls (ar 21 % PVN - 0.83), atkritumu maisi no 0.58 līdz 0.61 (0.60), grīdas tīrīšanas līdzeklis laminātam no 2.07 līdz 2.17 (2.12), zobu pasta COLGATE no 0.63 lS LĪDZ 0.66 (0.65), Akvārija dekors no 1.64 līdz 1.72 (1.68), mazgājamās grīdas birstes rezerve - no 5.35 līdz 5.62 (5.49).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Nojauc Saktas puķu tirdziņa vecos kioskus

LETA, 13.07.2011

Puķu pārdevēja pārnes ziedu traukus no Saktas ziedu tirdziņa vecajiem kioskiem, kas tiks nojaukti, uz pagaidu tirdzniecības vietām Tērbatas ielas sākumā.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saktas puķu tirdziņā sākta veco kiosku nojaukšana. Puķu tirgotāji jau otrdien pārcēlās uz pagaidu tirdzniecības vietām Tērbatas ielas sākumā, kur turpinās pārdot ziedus, kamēr tiks pabeigti jaunie ziedu paviljoni.

Ap vecajiem kioskiem tiek uzstādīts nožogojums, un šodien sākas būvdarbi, kurus plānots pabeigt četru mēnešu laikā līdz Latvijas neatkarības proklamēšanas svētkiem 18.novembrī. Savukārt tirgotāji visu vasaru puķes turpinās pārdot turpat līdzās Tērbatas ielas sākumā, kur uzstādītas pagaidu teltis ar caurspīdīgas plēves sienām.

SIA Rīgas nami konkursā par jauno ziedu paviljonu būvniecību uzvarēja SIA Skonto būve, kas tos piedāvāja uzbūvēt par aptuveni 700 000 latu. Rīgas namu valdes priekšsēdētājs Kārlis Kavacs atzina, ka šādu kiosku būvniecībai tā ir liela summa, taču jāņem vērā, ka kioskiem tiks izbūvētas arī komunikācijas, kanalizācija, ziemā paviljoni būs apsildāmi, bet vasarā darbosies gaisa kondicionēšanas iekārtas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Latvijā ir mazākā konkurence starp veikalu tīkliem Baltijā un lielākās cenu atšķirības starp veikaliem

LETA, 03.05.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ir mazākā konkurence starp veikalu tīkliem Baltijā un lielākās cenu atšķirības starp veikaliem, intervijā aģentūrai LETA atzina Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe.

"Ja Lietuvā, ieejot vienā veikalā, pārējo mazumtirgotāju veikalos varu praktiski neiet, jo cenas ir gandrīz vienādas, tad Latvijā veikalu tīklos kādam produktam cena var atšķirties pat divas reizes," sacīja Gulbe.

Viņa arī atzīmēja, ka mazumtirgotāja "Lidl Latvija" ienākšana Latvijas tirgū šo atšķirību ir samazinājusi. ""Lidl" ir nopietns spēlētājs, kas abiem pārējiem ["Maxima" un "Rimi"] nepatīk. Konkurence Latvijā ir zema, un tas arī ir iemesls, kādēļ pārmaksājam par pārtiku. Protams, pārāk liela konkurence arī nav laba, jo tad tirgotāji konkurē tik ļoti, ka spēki izbeidzas visiem," teica Gulbe.

Jautāta par secinājumiem pēc Konkurences padomes paziņotā, ka Latvijā ražotām pārtikas precēm mazumtirdzniecības ķēdes piemēro vidēji lielāku uzcenojumu nekā ārpus Latvijas ražotām precēm, kā arī mazumtirgotāju sadarbības līgumos ar piegādātājiem ir nepilnības, Gulbe minēja, ka risinājumi ir jāmeklē politiķiem, jo šajā gadījumā tirgotāji likumus nav pārkāpuši, izņemot godīgas tirdzniecības prakses likumā noteikto par labticību un godīgumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

LTA: Atbalstot tirgus pārdali par labu dominējošiem tirgotājiem, valsts zaudējusi 40 miljonus eiro

Zane Atlāce - Bistere, 30.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valstij būtu jāaizstāv mazie un vidējie vietējie uzņēmēji - tirgotāji. Situācija ir jau tā traģiska - dominējošie tirgotāji ir pārņēmuši pusi tirgus, tas palielina arī to iepirkumu varu, uzskata Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA).

LTA norāda, ka šobrīd bieži vien pārdošanas cena Rimi vai Maxima veikalos ir pat zemāka par to, kuru ražotājs piegādā preces jebkuram citam mazumtirgotājam, teikts asociācijas izplatītajā paziņojumā.

«Premjeram un ministriem, mūsuprāt, būtu jāsaprot, ka labāku efektu valstij dotu tikšanās ar vietējiem uzņēmējiem un pārrunas par problēmu risinājumiem, nevis «laimes lāča» meklējumi Luksemburgas vizītē vai slēdzot līgumu ar Japānu. Uzskatām, ka valdībai pēdējais laiks pievērsties un risināt vietējās problēmas. Nozīmīgākie tirgotāji samaksā valsts budžetā tikai 6% no sava apgrozījuma, bet mazie un vidējie uzņēmumi - 11%. Valdība, aktīvi atbalstot tirgus pārdali par labu dominējošiem tirgotājiem, 4 gadu laikā valsts budžetā zaudējusi 40 miljonus eiro,» teikts paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru