Jaunākais izdevums

Labāka izpratne par uzņēmuma finanšu rādītājiem var stimulēt darbiniekus sasniegt uzstādītos mērķus.

Atklātās grāmatvedības princips vadībā (open-book management) Rietumos popularitāti ieguva 90. gados, kad darba devēji iedomājās, ka varētu sasniegt labākus rezultātus, ja darbiniekiem rūpētu ne tikai sava darba kvalitāte, efektivitāte vai kāds cits darba izpildes rādītājs, bet arī uzņēmuma sasniegumi kopumā. Atklātās grāmatvedības princips paredz, ka ikviens uzņēmumā sāk justies zināmā mērā atbildīgs par kompānijas peļņu un zaudējumiem.

Darbinieki jāapmāca

Lai uzņēmumā ieviestu atklātās grāmatvedības principu, ir daži būtiski priekšnosacījumi, norāda Biznesa atbalsta grupas PrePrior direktors Ģirts Kurmis. «Pirmām kārtām, jāveic darbinieku apmācība, lai viņi saprastu, kāda veida izmaksas un ieņēmumi uzņēmumā pastāv, kāds ir to sadalījums un grāmatvedības principi. Darbiniekiem jāiemāca lasīt finanšu pārskatus un spēt izdarīt pareizos secinājumus. Tas ir ļoti svarīgi, lai informācija būtu objektīva un kalpotu kā balsts lēmumu pieņemšanā.»

Strādājot Biznesa augstskolā Turība, Ģ. Kurmis ir veidojis jaunu budžetēšanas un finanšu pārskatu sistēmu ar mērķi nodot informāciju maksimāli daudziem uzņēmuma dabiniekiem. «Daudziem, tomēr ne ikvienam. Pieredze rāda, ka zemākā līmeņa darbiniekiem tas nav saprotams un uztverams, turklāt viņi nejūtas tā, ka varētu kaut ko ietekmēt un dot savu artavu.»

Vieta kopējā ķēdē

Lattelecom grupā ar darbiniekiem tiek runāts par faktoriem, kas ietekmē uzņēmuma peļņu, par ieņēmumiem atsevišķos biznesa segmentos un finanšu rādītāju atbilstību budžetam, pieredzē dalās Lattelecom personāla direktore, Latvijas Personāla vadīšanas asociācijas valdes locekle Ingrīda Rone.

«Darbinieki to novērtē ļoti pozitīvi, jo informācija par to, kas notiek uzņēmumā, rada drošības izjūtu. Pat tad, kad rezultāti ir slikti, darbiniekiem ir svarīgi to zināt, jo viņi var nākt ar savu iniciatīvu un palīdzēt uzņēmumam ar idejām, kas, iespējams, vadībai nebūtu ienākušas prātā,» uzskata I. Rone.

Darbinieku informētība un līdzatbildība ir minama kā viena no galvenajām atklātās grāmatvedības principa priekšrocībām, piekrīt PrePrior direktors. «Darbiniekam rodas papildu motivācija, redzot savu vietu kopējā «ķēdītē». Viņš jūtas svarīgāks, sadzirdētāks, saprot, ka no viņa darba arī kaut kas ir atkarīgs. Parādās lielāka ieinteresētība uzņēmuma mērķu izpildē.»

Vidējos un lielos uzņēmumos informāciju par finanšu rādītājiem Ģ. Kurmis iesaka nodot vairākos līmeņos. «Šī informācija jānodod struktūrvienību vadītājiem un viņu vietniekiem, vienlaikus viņus cieši iesaistot kontroles mehānismu jeb budžeta un ambīciju jeb plānu izstrādē. Savukārt struktūrvienības vadītājam ar to jāiepazīstina savi darbinieki. Biznesa struktūrvienības ietvaros ir lietderīgi izstrādāt un iedzīvināt arī ļoti fokusētus un viegli uztveramus pārskatus, piemēram, par tās dienas vai cita īsa perioda apgrozījumu, klientu skaitu, peļņu utt. Tas īpaši attiecas uz pārdošanas struktūrvienībām.»

Iesaistīt vienā sistēmā

Atklātība par finanšu rādītājiem lielāko efektu dos tad, ja tiem būs piesaistīta arī atalgojuma sistēma, norāda eksperti. «Vēlams, lai šī piesaiste izpaustos nevis vienreiz gadā, bet pēc iespējas biežāk. Svarīgs priekšnoteikums ir arī «atslēgas» darbinieku, parasti struktūrvienību vadītāju, atalgojuma piesaiste pie uzņēmuma darbības gala rezultāta — peļņas,» pauž Ģ. Kurmis.

Nevar vienkārši apmācīt cilvēkus lasīt peļņas-zaudējumu rādītāju pārskatu un cerēt, ka no tā viņi kļūs lojālāki vai apzinīgāki, uzsver Lattelecom personāla direktore. «Tāpat arī nevar paņemt tikai vienu motivācijas elementu — ieviest darba samaksas sistēmu, kurā prēmija būs atkarīga no peļņas, un domāt, ka tagad darbinieki strādās labāk. Ir jārada sistēma, kurā visi elementi — gan iekšējās komunikācijas, gan motivēšanas — strādā kopā.»

Var rasties zaudējumi

Atklātās grāmatvedības principa izmantošanai ir arī vairāki nopietni trūkumi. Pirmām kārtām, tā ir potenciāla sensitīvas uzņēmuma finanšu informācijas noplūde. «Mēs neatklājam visiem darbiniekiem detalizētu informāciju par uzņēmuma klientiem un nākotnes biznesa plāniem. Nākotnes stratēģija un biznesa attīstība ir uzņēmuma vērtības jautājums, tāpēc ar šo informāciju jādalās uzmanīgi, sniedzot tikai tiem, kam tiešām to nepieciešams zināt savlaicīgi, lai izmantotu darbam,» saka I. Rone.

Viņa atzīst, ka šobrīd tirgū pastiprinās konkurences cīņa un pieaug interese iegūt datus par konkurentiem. «Uzņēmuma informācijas drošība ir ļoti svarīga. Lai bizness netiktu apdraudēts, jābūt definētam, kāda informācija un kuriem darbiniekiem ir pieejama.»

Ģ. Kurmis norāda arī uz tādu mīnusu kā laika patēriņš, ko prasa atklātās grāmatvedības principa ievērošana. «Lielākie zaudējumi var rasties tad, kad ir izvēlēta nepareizā darbinieku grupa, kuriem var sniegt un no kuriem pieprasīt finanšu informāciju. Vēl viens negatīvs aspekts šai demokrātiskajai pieejai ir neizbēgamas debates starp darbiniekiem un vadītājiem, kas ne vienmēr ir labākais ceļš uz risinājumu. Reizēm ir nepieciešams autoritārisms.»

CITĀTS

Atklātās grāmatvedības principa izmantošanai ir arī vairāki nopietni trūkumi. Pirmām kārtām, tā ir potenciāla sensitīvas uzņēmuma finanšu informācijas noplūde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Tekošā konta deficīts atgriežas: vai tas uz labu?

Latvijas Bankas ekonomiste Daina Paula, 15.02.2019

1. attēls. ES valstu, Islandes, Šveices un Norvēģijas IKP, ekonomikas atvērtība un tekošā konta saldo vidēji 2013.-2017. gadā; burbuļa lielums – IKP

Datu avots: Eurostat

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl ne tik senā pagātnē ir laiks, kad Latvijas tautsaimniecības ārējā sektora analīzes pastāvīgs rūpju objekts bija ievērojama apmēra tekošā konta deficīts. Ar «ievērojams» domāti caurmērā padsmit un ap 20% no iekšzemes kopprodukta (IKP) laika periodā no 2005. līdz 2008. gadam.

2018. gada decembra sākumā publiskotie 3. ceturkšņa maksājumu bilances dati atklāja, ka Latvijā izveidojies tekošā konta deficīts 5.7% no IKP apmērā. Jāatzīst, šis jēdziens vai vismaz tā nozīmīgums no aprites bija teju izzudis jau labu brīdi. Šāds deficīts netika vērots kopš 2011. gada vidus, un arī tad tas bija vien īslaicīgs izņēmums. Vai tas nozīmētu, ka jaunākie dati ir satraucoši?

Šajā rakstā par to, ko rāda tekošā konta saldo un par ko ir vērts piedomāt, vērtējot tā lielumu un pārmaiņu virzienu, tostarp Latvijā.

Tekošā konta saldo: kas notiek pasaulē

Tekošais konts ir maksājumu bilances daļa, kas atspoguļo preču, pakalpojumu, sākotnējo ienākumu un otrreizējo ienākumu plūsmas starp konkrētas valsts rezidentiem un pārējo valstu rezidentiem. Tekošā konta atlikums jeb saldo parasti ir negatīvs situācijās, kad uzkrājumu apjoms valstī nespēj segt tajā veiktās investīcijas, un otrādi – pārpalikums atspoguļo situāciju, kad tiek veikti uzkrājumi, kas netiek ieguldīti vai tūlīt izlietoti patēriņam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Eiro personāls jau apzinājis dažus VID ģenerāldirektora amata prasībām atbilstošus kandidātus gan valsts, gan privātajā sektorā

LETA, 07.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts kancelejas (VK) konsultants Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora atlasē Eiro personāls jau ir apzinājis dažus kandidātus uz VID ģenerāldirektora amatu un meklē tos gan valsts, gan privātajā sektorā, sacīja Eiro personāla valdes locekle Evita Mackeviča.

Viņa pastāstīja, ka Eiro personāls VID ģenerāldirektora amata kandidātus atlasa atbilstoši VK izvirzītajām profesionālajām prasībām, tostarp apzina tirgu, uzrunā attiecīgos kandidātus un atbild uz viņu jautājumiem par atlases procesu, motivējot kandidātus pieteikties uz vakanci.

«Tā kā līgums ar VK par šo sadarbību ir tikko noslēgts, tad mēs esam sākuši strādāt pie tā sauktā garā saraksta izstrādes, proti, apzinām tirgu, veidojam sarakstu, un ir jau daži kandidāti,» pastāstīja Mackeviča. Viņa piebilda, ka Eiro personāls VID ģenerāldirektora atlases procesā balstās uz VK izvirzītajām prasībām un mērķtiecīgi meklē tikai tām atbilstošus kandidātus gan valsts, gan privātajā sektorā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Otrajā ceturksnī tekošā konta pārpalikums 0,9% no prognozētā IKP

Dienas Bizness, 02.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada otrajā ceturksnī maksājumu bilances tekošā konta pārpalikums bija 31.8 milj. latu jeb 0.9% no prognozētā IKP, kas ir tuvu iepriekšējā ceturkšņa rādītājam, Db.lv uzzināja Latvijas Bankā.

Preču ārējās tirdzniecības negatīvais saldo palielinājās, jo imports absolūtā izteiksmē pieauga vairāk nekā eksports. Preču importa pārsvars pār eksportu galvenokārt palielinājās jūnijā, atsevišķiem uzņēmumiem veicot kapitālpreču iepirkumu.

Pakalpojumu eksports sasniedza vēsturiski augstāko līmeni, un pakalpojumu tirdzniecības pozitīvais saldo pieauga līdz 235.7 milj. latu. Pakalpojumu eksporta kāpumu būtiski ietekmēja nerezidentiem sniegto pārvadājumu pakalpojumu vērtības pieaugums, taču palielinājās arī braucienu (sezonālu faktoru dēļ), finanšu un citu saimnieciskās darbības pakalpojumu eksports.

Ienākumu konta negatīvā saldo pieaugumu līdz 85.9 milj. latu galvenokārt noteica dividenžu izmaksa, ko uzņēmumi bieži veic gada otrajā ceturksnī pēc gada pārskatu apkopošanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Tekošā konta deficīts – 3% no IKP

Žanete Hāka, 04.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 3. ceturksnī tekošā konta deficīts bija 190,3 miljoni eiro, kas ir 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP)), informē Latvijas Banka.

LB Monetārās politikas pārvaldes vadītāja palīdze Linda Vecgaile skaidro, ka 3. ceturkšņa deficīta palielināšanos salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni (tas bija 148,3 miljoni eiro jeb 2,4% no IKP) galvenokārt noteica sākotnējo ienākumu konts. Tas bija negatīvs otro ceturksni pēc kārtas un 3. ceturksnī turpināja palielināties saistībā ar mazākām Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma ieplūdēm.

3. ceturksnī preču bilances deficīts bija 614,8 miljoni eiro jeb 9,6% no IKP (2. cet. 593,2 jeb 9,8% no IKP). Preču eksports un imports salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni pieauga vienlīdz strauji (attiecīgi par 4,1% un 4%). Preču grupas, kurās bijis lielākais eksporta kāpums, ir dzīvnieki un dzīvnieku izcelsmes produkti, tekstilmateriāli, pārtikas rūpniecības ražojumi, tauki un eļļas, un augu valsts produkti. Savukārt preču grupas, kurās bijis lielākais importa kāpums, ir pārtikas rūpniecības ražojumi, ķīmiskās rūpniecības ražojumi un tekstilmateriāli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eifeļa torņa darbinieki trešdienas pēcpusdienā slēdza ievērojamo Parīzes tūrisma atrakciju, protestējot pret jaunu torņa apmeklēšanas politiku, kas, viņuprāt, rada briesmīgas tūristu rindas.

Piekļuve 324 metrus augstajam tornim, kuru pērn apmeklēja vairāk nekā seši miljoni cilvēku, bija bloķēta no plkst.16 (plkst.17 pēc Latvijas laika).

Personāls jau iepriekš plānoja ceturtdien streikot.

Eifeļa torņa administrācija paziņoja, ka personāls slēdzis piekļuvi pēc tam, kad trešdienas pēcpusdienā izjuka sarunas ar arodbiedrībām. Apmeklētāji tomēr netika evakuēti, un tūristiem, kas jau atradās tornī, tika atļauts pabeigt apmeklējumu.

Personāls ir neapmierināts ar jūlijā pieņemtu lēmumu sākt rezervēt pusi no Eifeļa torņa biļetēm tiem, kas biļeti nopērk iepriekš internetā un izvēlas noteiktu laiku savam apmeklējumam. Iepriekš šādiem apmeklētājiem rezervēja tikai 20% biļešu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pētījums: 86% jauno vadītāju pieteikties brīvajai vakancei tiek uzrunāti personīgi

Gunta Kursiša, 06.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vadības līmeņa vakancēm 86% jauno darbinieku tiek atrasti, tos personīgi uzrunājot, bet tikai 14% piesakās paši. Gandrīz tikpat augsts personīgi uzrunāto darbinieku īpatsvars ir arī uz administratīvajām un IT vakancēm, savukārt tādās jomās kā tirdzniecība un pārdošana darbā pieņemtie kandidāti biežāk paši pieteikušies brīvajām vakancēm, pētījumā noskaidrojusi personāla vadības konsultāciju kompānija SIA Eiro Personāls.

Šobrīd pieprasītākās vakances darba tirgū ir IT jomā, pārdošanas nozarē un finanšu pakalpojumu sektorā, kā arī salīdzinoši augsts pieprasījums ir administratīvā darba, asistēšanas un vadības līmeņa vakancēm, noskaidrojusi SIA Eiro Personāls.

Savukārt populārākās un visbiežāk izmantotās darbinieku meklēšanas metodes tradicionāli ir sludinājumi, CV datu bāzes, sociālie tīkli u.c. Taču arvien biežāk tiek izmantotas arī jaunas darbinieku meklēšanas metodes kā prakses nodrošināšana, apmācības, talantu konkursu organizēšana u.c.

«Mūsdienās personāla atlases procesā arvien aktīvāk tiek izmantota virtuālā vide. Līdz ar to būtiski svarīga ir publiski pieejamā informācija gan par potenciālo darba devēju, gan darba ņēmēju. Internetā dažādos sociālajos tīklos un mājas lapās atrodamā informācija tiek ņemta vērā gan kandidātam, meklējot sev interesantu darbavietu, gan arī uzņēmumam, atlasot potenciālos kandidātus, tāpēc abām pusēm ir jāpārdomā, kā viņi izskatās virtuālajā vidē,» pauž Eiro Personāls pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunajā 2021./2022.mācību gadā no 1.septembra klātienes mācībās drīkstēs piedalīties tikai tie skolēni un izglītības darbinieki, kuri digitālā vai papīra formātā varēs uzrādīt sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu vai negatīvu Covid-19 testa rezultātu, savukārt pārējiem būs jārēķinās ar zināmām grūtībām un izaicinājumiem.

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvātos grozījumus noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, kuru mērķis ir noteikt tiesiskā regulējuma ietvaru izglītības un sporta procesa nodrošināšanai, sākot 2021./2022.mācību gadu klātienē. Kā norādīja IZM, turpmāk izglītības process īstenojams klātienē visās izglītības pakāpēs - tostarp vispārējā un augstākajā izglītībā.

Lai sāktu 2021./2022.mācību gadu un turpmāk nodrošinātu izglītības procesu epidemioloģiski drošā mācību vidē, divu metru distance nebūs jāievēro izglītības programmas apguvē vienā klasē, grupā vai kursā, tostarp dejās. Prasība tiek attiecināta arī uz starptautiskajām skolām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada laikā vairākkārt ir augusi gan elektrības (+48%), gan dabasgāze cena (+171%), un tā kā abi šie energoresursi veido būtisku daļu no auto servisa pakalpojumu izmaksām, sevišķi virsbūves remonta un krāsošanas darbiem, tas neizbēgami ietekmēs auto servisu pakalpojumu cenas, liecina Auto Asociācijas aprēķini.

Servisa pakalpojumi tiek pārdoti darba stundās, kas parasti klienta rēķinā tiek atspoguļoti kā darbs, kas veikts lai nomainītu, saremontētu vai apkoptu konkrēto automašīnas mezglu. Arī katram ražotājam ir noteiktas konkrētas normstundas, kas pieļaujamas katra darba veikšanai, kuras autorizētajos servisos arī cenšas ievērot.

Šai servisa darba stundas cenai ir vairākas komponentes, kas summā veido to skaitli, ko klients ierauga savā servisa rēķinā, kā samaksu par servisa darbu. Pirmā komponente ir darba spēka izmaksas. Lai auto serviss varētu veiksmīgi funkcionēt un sniegt kvalitatīvus pakalpojumus, tam nepieciešamais darbaspēks dalās divās kategorijās. Produktīvais personāls, jeb personāls, no kura darba tieši ir atkarīga konkrētā pakalpojuma sniegšana. Tie ir meistari un mehāniķi, kuru padarītā darba izmaksas ir precīzi izmērāmās par katru paveikto darbu. Tā kā kvalificēta meistara darba alga autorizētā servisā svārstās no 2000 – 2500 eiro bruto, vidējā stundas likme ir 13,61 eiro. Virsbūves remonta darbos, kur ir izjūtams specialistu trūkums, konkurence par šiem darbiniekiem algas nosaka vēl augstākā līmenī un tur vidējā stundas likme ir 15,65 eiro, norāda asociācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tekošajā kontā neliels pārpalikums

Žanete Hāka, 12.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas maksājumu bilances tekošajā kontā pērnā gada decembrī jau otro mēnesi pēc kārtas veidojās neliels pārpalikums 1,3 miljonu latu apmērā, liecina Latvijas Bankas (LB) dati.

Salīdzinājumā ar novembri tekošā konta pārpalikums samazinājās, jo pieauga preču ārējās tirdzniecības deficīts, bet to šo pieaugumu tikai daļēji kompensēja pakalpojumu tirdzniecības pozitīvā saldo palielinājums, skaidro LB ekonomiste Ieva Braukša.

Decembrī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi samazinājās gan preču eksports, gan imports. Kopējais preču ārējās tirdzniecības negatīvais saldo palielinājās līdz 125,2 miljoniem latu, kas gan nepārsniedza tā vidējo mēneša līmeni. Savukārt pakalpojumu ārējās tirdzniecības pozitīvais saldo pieauga līdz 86,3 milj. latu, jo palielinājās ārvalstniekiem sniegto pārvadājumu, finanšu un informācijas un datorpakalpojumu vērtība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tekošais konts ar mīnusiņu

Mārtiņš Apinis, 02.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas maksājumu bilances tekošā konta negatīvais saldo trešajā ceturksnī bija 138.5 milj. latu jeb 3,8% no prognozētā šā gada valsta iekšzemes kopprodukta, liecina Latvijas Bankas dati.

To galvenokārt veidoja atsevišķi jūlijā veikti investīciju preču iepirkumi, kas noteica preču ārējās tirdzniecības negatīvā saldo pieaugumu. Jau nākamo mēnešu tirdzniecības dati liecināja, ka šāds tirdzniecības bilances pasliktinājums bija īslaicīgs.

Arī pakalpojumu ārējās tirdzniecības pozitīvais saldo trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni nedaudz saruka, tomēr palielinājās braucienu, finanšu un būvniecības pakalpojumu eksports. Lai gan ārvalstu tiešo investoru reinvestētā peļņa palielinājās, pārējo ienākumu pārmaiņu ietekmē ienākumu konta negatīvais saldo nedaudz samazinājās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 1. ceturksnī maksājumu bilances tekošā konta deficīts bija 23,5 miljoni eiro, kas ir 0,4% no IKP, informē Latvijas Banka.

1. ceturkšņa uzlabojumu salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni (-1,4% no IKP) galvenokārt noteica sākotnējo ienākumu konta negatīvā saldo samazināšanās saistībā ar Eiropas Savienības (ES) fondu subsīdiju ieplūdēm, skaidro Latvijas Bankas ekonomiste Linda Vecgaile.

1. ceturksnī preču ārējās tirdzniecības deficīts bija 524,4 miljoni eiro (2014. gada 4. ceturksnī – 541,4 miljoni eiro), un tā sarukums salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni skaidrojams ar preču importa straujāku samazinājumu nekā preču eksports.

Salīdzinot ceturkšņa datus procentos no IKP izteiksmē, šā gada 1. ceturksnī preču ārējās tirdzniecības deficīts bija 9,5% no IKP, savukārt iepriekšējā periodā 8,4% no IKP. Lielāks deficīts šā gada sākumā pamatojams ar lēnāku IKP pieaugumu, skaidro eksperte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tekošā konta deficīts – 2,7% no IKP

Žanete Hāka, 03.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas maksājumu bilances tekošā konta deficīts 2012. gada 2. ceturksnī bija 103,4 miljoni latu jeb 2,7% no prognozētā iekšzemes kopprodukta, liecina Latvijas Bankas dati.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni tekošā konta deficīts gandrīz nav mainījies. 2. ceturksnī palielinājās preču ārējās tirdzniecības negatīvais saldo, bet vienlaikus pieauga pakalpojumu un saņemto kārtējo pārvedumu pozitīvā bilance.

Preču un pakalpojumu ārējās tirdzniecības deficīts 2. ceturksnī palielinājās līdz 164,9 milj. latu jeb 4,3% no prognozētā IKP, jo preču imports salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni pieauga mazliet straujāk nekā preču eksports. Savukārt pakalpojumu tirdzniecībā straujāk palielinājās pakalpojumu, īpaši gaisa transporta un autotransporta nozarē, eksports. Sezonālu faktoru dēļ palielinājās arī sniegto braucienu pakalpojumu apjoms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Būtisku tekošā konta deficīta samazinājumu nesola

Žanete Hāka, 12.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februārī Latvijas maksājumu bilances tekošā konta negatīvais saldo bija 38,7 miljoni latu, liecina Latvijas Bankas apkopotie dati.

Tekošā konta deficīta veidošanos ietekmēja pieaugošais preču ārējās tirdzniecības deficīts un daļēji kompensējošā pakalpojumu ārējās tirdzniecības pozitīvā saldo samazinājums, skaidro centrālās bankas eksperte Ieva Braukša.

Preču ārējās tirdzniecības saldo palielinājās līdz 137,8 miljoniem latu. Lai gan šajā periodā preču eksporta vērtība pieauga, bija vērojams nedaudz straujāks preču importa vērtības palielinājums, kas daļēji skaidrojams ar starppatēriņa preču un energoresursu cenu kāpumu.

Savukārt, pakalpojumu ārējās tirdzniecības pozitīvais saldo samazinājās līdz 71,5 miljoniem latu. Nerezidentiem sniegto pakalpojumu vērtībai kritums galvenokārt bija vērojams pārvadājumiem, braucieniem, citiem saimnieciskās darbības pakalpojumiem un būvniecībai. Vienlaikus būvniecība bija viena no grupām, kas palielināja pakalpojumu importu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Gads sācies ar tekošā konta deficītu

Žanete Hāka, 13.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas maksājumu bilancē 2012. gads ir iesācies ar tekošā konta deficītu, kas janvārī bija 34,4 miljoni latu, liecina Latvijas Bankas apkopotā informācija.

Preču un pakalpojumu ārējās tirdzniecības deficīts kopš decembra bijis bez būtiskām izmaiņām, bet mīnusu tekošā konta saldo noteikusi galvenokārt ārvalstu investoru gūtā un mājup pārskaitītā peļņa, kā arī mazāka kārtējo pārvedumu ieplūde, kam pamatā uz laiku noteiktais atsevišķu ES fondu līdzekļu izmaksas ierobežojums, skaidro Latvijas Bankas ekonomiste Ieva Braukša.

Gan preču importa, gan eksporta vērtībai janvārī salīdzinājumā ar pērnā gada decembri līdzvērtīgi samazinoties, preču ārējās tirdzniecības negatīvais saldo saglabājās gandrīz nemainīgs un bija 131 miljons latu. Arī pakalpojumu eksports, līdzīgi kā citus gadus janvārī, sezonāli samazinājās (galvenokārt dēļ krituma pārvadājumu, braucienu un citu saimnieciskās darbības pakalpojumu eksportā), bet, ņemot vērā, ka līdzīgas tendences bija vērojamas arī pakalpojumu importā, to tirdzniecības pozitīvais saldo samazinājās tikai nedaudz - līdz 74,6 miljoni latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Par spīti neskaidrībai Eiropā, Latvija saglabā savas eksporta tirgus daļas

Žanete Hāka, 12.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maijs bijis veiksmīgs gan Latvijas preču eksportētājiem, gan pakalpojumu sniedzējiem, norāda Latvijas Bankas ekonomiste Ieva Braukša.

Līdz ar to Latvijas maksājumu bilances tekošajā kontā maijā veidojās pārpalikums 14,5 miljonu latu apjomā.

Maijā Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums pieauga. Zemās naftas cenas veicināja lēnāku importa vērtības kāpumu, bet dažādu preču eksports nozīmīgi palielinājās. Līdz ar to preču eksporta pieaugums bija straujāks nekā importa pieaugums. Preču ārējās tirdzniecības negatīvais saldo uzlabojās, samazinoties līdz 130,6 milj. latu.

Pēc nelielā krituma aprīlī, maijā pakalpojumu ārējās tirdzniecības saldo pieauga līdz 89,4 milj. latu. Sezonālu faktoru ietekmē palielinājās maijā sniegto braucienu pakalpojumu vērtība. Salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi pieauga arī dzelzceļa, jūras un gaisa transporta sniegto pārvadājumu pakalpojumu vērtība. Savukārt auto transporta pakalpojumu eksporta pieaugumu turpmāk varētu ierobežot stingrākas prasības un atļauju pārbaudes pārvadājumiem uz Krieviju, kas sadārdzina šo pārvadājumu izmaksas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Saglabājas neliels tekošā konta deficīts

Žanete Hāka, 12.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā kā turpinās nozīmīga Latvijas preču eksporta izaugsme, bet importa izaugsme ir mērenāka, Latvijas maksājumu bilances tekošā konta deficīts augustā saglabājās neliels – 27,6 miljoni latu, liecina Latvijas Bankas (LB) apkopotā informācija.

Preču ārējās tirdzniecības deficīts augustā samazinājās līdz 117,3 miljoniem latu. Eksporta pieaugumu sekmēja Latvijas eksportētāju konkurētspēja un pārorientēšanās uz strauji augošiem eksporta tirgiem, skaidro centrālās bankas ekonomiste Ieva Braukša.

Līdzīgi kā preču eksportā, arī pakalpojumu eksporta izaugsme ir noturīga un norāda uz Latvijas konkurētspēju šajā jomā (šā gada astoņos mēnešos 13% pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu), augustā pieaugot gan sniegto braucienu pakalpojumu vērtībai, gan atsevišķu eksporta struktūrā mazāk nozīmīgu, bet strauji augošu pakalpojumu veidu eksporta vērtībai (būvniecības un sakaru pakalpojumiem).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Maksājumu bilances tekošā konta deficīts – 3,7% no IKP

Žanete Hāka, 03.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas maksājumu bilances tekošajā kontā šā gada 2. ceturksnī bija 224 miljonu eiro deficīts, kas ir 3,7% no prognozētā iekšzemes kopprodukta (IKP), liecina Latvijas Bankas dati.

Deficīta veidošanos galvenokārt ietekmēja preču ārējās tirdzniecības deficīts.

Preču un pakalpojumu ārējās tirdzniecības deficīts 2. ceturksnī palielinājās līdz 209,1 miljonam eiro (-3,5% no prognozētā IKP). 2. ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni preču ārējās tirdzniecības deficīts pieauga un sasniedza 650,6 miljonus eiro, kas skaidrojams ar to, ka, lai gan preču eksports uzrādīja nelielu pieaugumu, preču imports šajā periodā ir pieaudzis straujāk. Salīdzinot ceturkšņa datus procentos no IKP izteiksmē, deficīts ļoti minimāli, taču samazinājās – līdz 10,8% no prognozētā IKP, stāsta centrālās bankas ekonomiste Linda Vecgaile.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tekošā konta deficīts samazinājies līdz 22,2 miljoniem latu

Žanete Hāka, 11.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada jūlijā Latvijas maksājumu bilances tekošā konta deficīts samazinājies līdz 22,2 miljoniem latu, informēja Latvijas Bankas eksperti.

Preču un pakalpojumu ārējās tirdzniecības saldo būtiski nemainoties, tekošā konta deficīta samazināšanos ietekmēja kārtējo pārvedumu (galvenokārt Eiropas Savienības fondu) ieplūde, skaidro centrālās bankas ekonomiste Ieva Braukša.

Preču eksports jūlijā auga straujāk nekā imports, un preču ārējās tirdzniecības deficīts samazinājās līdz 144,9 miljoniem latu. Daļēji preču ārējās tirdzniecības deficītu kompensē pozitīvais pakalpojumu tirdzniecības saldo. Tas gan jūlijā salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi nedaudz samazinājās (līdz 84,8 milj. latu).

Pakalpojumu eksports būtiski nemainījās, bet pakalpojumu imports pieauga (būvniecībai, sakaru pakalpojumiem un nedaudz arī braucieniem), uzsver I. Braukša. Arī pakalpojumu eksportā sezonas dēļ pieauguši būvniecības un braucienu pakalpojumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2022.gada sākumā Latvijā dzīvoja 1,876 miljoni iedzīvotāju - par 17 500 mazāk nekā pirms gada, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

CSP Sociālās statistikas departamenta direktore Baiba Zukula norāda, ka iedzīvotāju skaita samazinājums pēdējā gada laikā pielīdzināms pašreizējam Salaspils iedzīvotāju skaitam, un tas saistīts ar negatīvu dabisko pieaugumu, mirstībai būtiski pārsniedzot dzimstību, un ne vairs ar migrāciju, iedzīvotājiem izbraucot no valsts.

Iedzīvotāju skaits pērn saruka straujāk - par 0,92% salīdzinājumā ar 0,76% gadu iepriekš, tajā skaitā negatīva dabiskā pieauguma ietekmē tas samazinājās par 0,91% un migrācijas dēļ - par 0,01%. Līdz ar Ukrainas pilsoņu, kuri pieprasījuši Latvijas valsts pagaidu aizsardzību, skaita pieaugumu prognozējams, ka pozitīva migrācijas dinamika varētu turpināties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas kārtējo maksājumu konta deficīts pirmajā pusgadā - 28 miljoni eiro

LETA, 11.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas maksājumu bilances kārtējo maksājumu kontā šogad pirmajos sešos mēnešos bija deficīts 28 miljonu eiro apmērā pretstatā pārpalikumam 2016.gada attiecīgajā periodā, liecina Latvijas Bankas apkopotie maksājumu bilances pamatrādītāju dati.

Tostarp 2017.gada jūnijā maksājumu bilances kārtējo maksājumu kontā bija deficīts 187 miljonu eiro apmērā pretstatā 79 miljonu eiro deficītam 2016.gada jūnijā un 58 miljonu eiro deficītam šogad maijā.

Preču negatīvais saldo 2017.gada jūnijā salīdzinājumā ar 2016.gada attiecīgo periodu audzis par 150 miljoniem eiro un bija 310 miljoni eiro, bet pakalpojumu pozitīvais saldo samazinājies par 28 miljoniem eiro - līdz 123 miljoniem eiro. Savukārt sākotnējo ienākumu negatīvais saldo samazinājies par 60 miljoniem eiro un bija 20 miljoni eiro, bet otrreizējo ienākumu pozitīvais saldo audzis par astoņiem miljoniem eiro un bija 19 miljoni eiro.

Centrālās bankas informācija arī liecina, ka jūnijā kapitāla konta pozitīvais saldo bija 76 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdzīgi kā pērn valsts tekošais konts turpina uzrādīt pārpalikumu, kas lielā mērā saistīts ar pozitīvajām tendencēm valsts ārējā tirdzniecībā, turklāt iespējamā ārvalstu investīciju plūsmas palielināšanās iepriekšējo tendenci ļaus saglabāt arī turpmāk.

2011. gada pirmajā ceturksnī maksājumu bilances tekošā konta pārpalikums palielinājās līdz 52,7 milj. latu jeb 1,7% no prognozētā iekšzemes kopprodukta. Salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni uzlabojās gan preču un pakalpojumu tirdzniecības bilance, gan ienākumu bilance, liecina Latvijas Bankas dati.

Preču un pakalpojumu tirdzniecības negatīvais saldo salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni samazinājās, jo eksports sezonālu faktoru dēļ saruka nedaudz mazāk nekā imports. Preču un pakalpojumu eksporta un importa gada pieauguma temps bija līdzīgs, nedaudz pārsniedzot 30%. Pozitīvas pārmaiņas bija vērojamas pakalpojumu eksportā –auga sniegto pārvadājumu pakalpojumu (īpaši dzelzceļa transporta kravu pārvadājumu) vērtība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

2017. gadā pastāvīgo iedzīvotāju skaits Latvijā samazinājies par 15,7 tūkstošiem

Lelde Petrāne, 28.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2018. gada sākumā Latvijā dzīvoja 1 milj. 934 tūkst. iedzīvotāju – par 15,7 tūkst. mazāk nekā pirms gada, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati.Iedzīvotāju skaits 2017. gadā saruka par 0,8 % salīdzinājumā ar 1,0 % 2016. gadā. Pilsētnieku gada laikā kļuva par 8,3 tūkst. jeb 0,6 % mazāk, bet lauku iedzīvotāju – par 7,4 tūkst. jeb 1,2 % mazāk.

2017. gadā mirušo skaits pārsniedza dzimušo skaitu par 7,9 tūkst., un šis rādītājs ir lielākais pēdējo četru gadu laikā (2016. gadā – 6,6 tūkst.). Pagājušajā gadā Latvijā piedzima 20,8 tūkst. bērnu, kas ir par 1 140 mazāk nekā 2016. gadā, bet nomira 28,7 tūkstoši cilvēku, kas ir par 177 vairāk, salīdzinot ar 2016. gadu. Starptautiskās ilgtermiņa migrācijas rezultātā iedzīvotāju skaits 2017. gadā samazinājās par 7,8 tūkst. (2016. gadā – 12,2 tūkst.). Pērn Latvijā no citām valstīm ieradās 9,9 tūkst. cilvēku, kas, salīdzinot ar 2016. gadu, ir par 1,6 tūkst. vairāk un izceļoja 17,7 tūkst. – par 2,9 tūkst. mazāk nekā 2016. gadā. Apmēram puse (55 %) no iebraukušajiem ir saistīti ar Latviju (piemēram, dzimuši Latvijā u.c.).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vairāk nekā puse uzņēmumu grib apmācīt darbiniekus par ES naudu

, 19.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai celtu uzņēmuma konkurētspēju un produktivitāti, 62% Latvijas uzņēmumu iecerējuši izmantot Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļus darbinieku apmācībām.

Savukārt 21% no šiem uzņēmumiem jau ir pieteikušies ES līdzfinansējumam, liecina personāla vadības konsultāciju uzņēmuma Eiro Personāls aptaujas dati.

«Tas apliecina, ka uzņēmumi saprot, cik nozīmīgas ir investīcijas darbinieku izglītošanā, un, pasliktinoties ekonomiskajai situācijai valstī, aizvien vairāk sāk piesaistīt ES struktūrfondu līdzekļus konkurētspējas un produktivitātes celšanai,» uzsver Eiro Personāls valdes locekle Arta Biruma, piebilstot, ka tieši personāls ir uzņēmuma veiksmes garants, veidojot uzņēmuma tēlu, gūstot ienākumus un kritiskos gadījumos palīdzot uzņēmumam izdzīvot.

Lielākā daļa kompāniju ir gatavas maksāt līdz 500 Ls par dienu – 93% respondentu, 7% aptaujas dalībnieku ir gatavi maksāt līdz Ls 1000 par vienu apmācību dienu, bet vairāk par Ls 1000 dienā nav gatavs maksāt neviens no aptaujātajiem dalībniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Darba tirgus stabilizējas; pieaudzis darba sludinājumu skaits

LETA, 18.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad darba tirgus stabilizējas, nodarbinātībai 2010.gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pirmo ceturksni pieaugot par 1,3%, būtiski pieaudzis arī darba sludinājumu skaits, atzīst aptaujātie nodarbinātības un personālvadības eksperti.

«Patlaban darba sludinājumu skaits ir būtiski pieaudzis, līdz ar ko darba atrašanas iespējas palielinās,» atzina SIA Eiro Personāls vadošā konsultante, valdes locekle Arta Biruma.

«Iespējas atrast darbu pieaug arī mazkvalificētākam darba spēkam. Tiesa gan, vērojama cita tendence, ka zemākajiem amatiem tiek piedāvāts minimālais atalgojums, kas daudziem nav pieņemams esošo kredītsaistību dēļ. Šie cilvēki turpina meklēt augstāk apmaksātu darbu vai darbu ārzemēs,» teica Eiro Personāls vadošā konsultante.

Taču viņa norādīja, ka joprojām cilvēki skatās uz piedāvājumiem ārpus robežas, jo atalgojums būtiski atšķiras, lai arī kopumā «ir sajūta, ka emigrācijai ir tendence samazināties», teica Biruma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jauno zinātnieku pētījumiem piešķirs vairāk nekā 9,8 miljonus

Lelde Petrāne, 09.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets izskatījis un atbalstījis Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādāto noteikumu projektu par otro projektu atlases kārtu Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstītā aktivitātē Cilvēkresursu piesaiste zinātnei, kuras ietvaros plānots finansēt jaunizveidotu zinātnisko grupu īstenotus pētījumus, attiecīgi sedzot pētniecības izmaksas un nodrošinot jaunu darba vietu izveidi valsts zinātniskajās institūcijās.

Jaunajās zinātniskajās grupās pētnieciskajam darbam piesaista jaunos zinātniekus, ārvalstu zinātniekus un re-emigrējošos Latvijas zinātniekus, kā arī citus zinātniskos darbiniekus.

Tā kā tuvākajos trīs gados Latvijā doktora zinātnisko grādu iegūs līdz 860 personām, ir nepieciešams nodrošināt ESF atbalstu darba vietu izveidei jaunajiem zinātniekiem, kā arī veicināt speciālistu atgriešanos, kas pašlaik strādā vai studē doktorantūrā ārvalstu augstskolās un zinātniskajos institūtos. Esošajā ekonomiskajā situācijā, kad būtiski samazinājies zinātnei un pētniecībai pieejamais finansējums (gan valsts budžeta, gan privātais, gan citi pašu ieņēmumi), Eiropas Savienības fondi ir galvenais instruments pētniecības projektu īstenošanai, kā arī jauno zinātnieku piesaistei un darba vietu izveidei zinātnē. Nenodrošinot darba vietas jaunajiem zinātniekiem, pastāv risks, ka daļa spējīgāko jauno speciālistu varētu pamest Latviju un veidot karjeru ārvalstīs, norāda IZM.

Komentāri

Pievienot komentāru