Citas ziņas

Valsts kontrolei nepieciešams papildu finansējums algām un jauniem darbiniekiem

LETA, 22.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts kontrole plāno aprīlī uzrunāt Saeimas deputātus, Finanšu ministriju un valdību, lūdzot piešķirt papildu finansējumu darbības nodrošināšanai, atklāj valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Finansējums ir nepieciešams, lai īstenotu mērķus, kā arī saglabātu Valsts kontroles konkurētspēju salīdzinājumā ar tās pārbaudāmo valsts iestāžu darbinieku algām, kā arī varētu pieņemt darbā jaunus speciālistus. Krūmiņa gan nevarēja konkrēti pateikt, cik lielu finansējumu Valsts kontrole prasīs no valsts budžeta, jo finanšu aprēķini vēl nav pabeigti. "Vispirms mēs izvērtējām Valsts kontroles attīstības virzienu nodrošināšanai nepieciešamo revidentu skaitu, tagad tiek veikts izmaksu aprēķins," teica Krūmiņa.

Valsts kontrole apzinās, ka valsts budžetam ir noteiktas limita robežas, kurās tas var darboties, un vajadzības ir arī citām iestādēm. Tāpēc pieprasījums pēc papildu finansējuma būšot saprāta robežās, lai nosegtu pašu nepieciešamāko. "Mēs mēģinām būt pieticīgi un racionāli, jo saprotam, ka valsts budžets ir tāds, kāds tas ir. Un ne jau tikai Valsts kontrolei ir vajadzīgs finansējums," teica valsts kontroliere.

Lai Valsts kontrole varētu konkurēt ar citām iestādēm, ir nepieciešams darbiniekiem paaugstināt atalgojumu. Vēlamais algas paaugstinājums būtu par 15-20% pie pašreizējās algas. Konkrētu summu šajā gadījumā nosaukt nevar, jo atalgojums revidentiem ir dažāds atkarībā no amata, kvalifikācijas pakāpes un darba izpildes novērtējuma.

«Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc šobrīd ir sarežģīti noturēt darbiniekus, ir tas, ka viņu kompetences un prasmes darba tirgū tiek novērtētas un citi darba devēji, un īpaši jāuzsver, ka darba devēji valsts pārvaldē, piedāvā šīm zināšanām un kompetencēm konkurētspējīgāku darba samaksu. Bet arī valstij ir jābūt ieinteresētai, lai revidenti būtu profesionāli un zinoši, jo ieguvēji būs visi,» pauda Krūmiņa. Pēc viņas domām, Valsts kontrole revīzijās dod ieteikumus, kuru rezultātā valsts var ietaupīt miljoniem latu, tad ir vērts revidentiem maksāt atbilstošu atlīdzību.

Ja vēl nav zināms, cik liels būs papildu finanšu līdzekļu pieprasījums, ir zināms, cik aptuveni jaunu darbinieku Valsts kontrolei vajadzēs, proti, divpadsmit.

Komentāri

Pievienot komentāru