Jaunākais izdevums

Izmisīgā cīņa par pašvaldību un Eiroparlamenta deputātu krēsliem daudzām partijām izvērtusies ievērojami dārgāka nekā pirms tam gūtie ienākumi vēlēšanu izdevumiem.

Līdere ir pirms vēlēšanām agresīvu reklāmas kampaņu izvērsusī TB/LNNK, kurai pat 346.3 tūkst. Ls iztērēšana sevis slavināšanai nav līdzējusi iekļūt kārotajā Rīgas domē, kur nu vēl saglabāt mēra krēslu. Tikai 3.3 % galvaspilsētas iedzīvotāju balsoja par tēvzemiešiem. Arī cīņā par Eiropas Parlamentu TB/LNNK ieguva tikai vienu deputāta vietu, kas tika partijas līderim Robertam Zīlem, pretstatā četrām 2004. gadā notikušajās vēlēšanās.

Apvienības kopējie izdevumi vēlēšanām (jāuzrāda visi izdevumi no 7. februāra līdz vēlēšanu dienai, kā to paredz Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likums bija 406.7 tūkst. Ls, kas par 213.3 tūkst. Ls pārsniedz tai pat laikā gūtos ienākumus. Pat ņemot vērā līdz 7. februārim gūtos ziedojumus (45 tūkst. Ls), naudas atlikumu kontā (56.9 tūkst. Ls) un rezerves fonda atlikumu pērnā gada beigās (52,3 tūkst. Ls), ar to nav gana, lai segtu izdevumus.

TB/LNNK ģenerālsekretārs Juris Saratovs Db uzsvēra, ka partijām ir jāiztiek ar saviem līdzekļiem, jo likums aizliedz tām, piemēram, aizņemties līdzekļus. Tāpat to biedri nedrīkst ziedot un maksāt partijai biedru naudā kopumā vairāk nekā 18 tūkst. Ls vienā gadā. «Mēs varam tērēt tikai tik, cik ir kontā,» viņš norāda. Viņš noliedz to, ka partija būtu pārtērējusi savus līdzekļus, jo lielos priekšvēlēšanu tēriņus papildus ziedojumiem kompensējušas biedru naudas un iepriekšējā gada uzkrājumi.

Tā kā datu par šogad līdz 7. februārim iemaksātajām biedru naudām nav pieejami, J. Saratova teikto pārbaudīt nevar. Turklāt viņš neslēpa, ka pirms vēlēšanām ar biedriem tiek rūpīgi strādāts - tie tiek motivēt, lūgti un aicināti maksāt biedru naudas un ziedot partijai.

Ar daļu no reklāmas aģentūrām un medijiem noslēgti līgumi par vēlāku samaksu par reklāmas izvietošanu, šobrīd TB/LNNK vēl jānomaksā aptuveni 50 tūkst. Ls, stāstīja J. Saratovs. Šis parāds pamazām tiek dzēsts, jo partijas kontā turpina ienākt līdzekļi. Arī priekšvēlēšanu kampaņas izdevumu ierobežojumus šis politiskais spēks neesot pārsniedzis. Pēc aptuvenām aplēsēm partija iekļāvusies atļautajās robežās ar aptuveni 36 tūkst. Ls rezervi. TB/LNNK noteiktie tēriņu limiti Eiroparlamenta un pašvaldību vēlēšanām bija noteikti 401.1 tūkst. Ls apmērā.

Klusums pusgadu

Partijas vēlēšanās izdevumi var pārsniegt ieņēmumus, kas nav pārkāpums, ja partijai ir legāli gūti līdzekļi, ar ko tos segt, ir atlikumi budžetā no iepriekšējā gada, Db skaidroja KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs. Par partiju pārkāpumiem priekšvēlēšanu laikā un lēmumiem, kas pieņemti attiecībā uz tiem, KNAB būs tiesīgs sniegt ziņas tikai pēc visu 44 politisko organizāciju un to apvienību, kas bija iesniegušas deputātu kandidātu sarakstus Eiropas Parlamenta vai pašvaldību vēlēšanām 6. jūnijā, deklarāciju pārbaužu pabeigšanas. Tas jāizdara pusgada laikā, teica A. Vitenburgs.

Pirms pašām vēlēšanām KNAB, apkopojot plašsaziņas līdzekļu, vides reklāmas izvietotāju un lielāko interneta portālu sniegtos datus, kā arī veicot sākotnējās pārbaudes, nekonstatēja, ka kāds politiskais spēks priekšvēlēšanu aģitācijas laikā būtu pārsniedzis likumā noteikto pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apmēru. Līdz ar to KNAB arī nepārtrauca nevienas partijas priekšvēlēšanu aģitāciju. Tiesa, divas partijas bija ļoti tuvu atļauto tēriņu limitu maksimālajai robežai, iztērējot vismaz 90% no pieļaujamajiem finanšu resursiem. Vairāk kā 70% no pieļaujamā priekšvēlēšanu izdevumu apmēra iztērējušas vēl 4 partijas, bet kopumā vairāk nekā pusi no atļautā - 10 politiskie spēki, īsi pirms vēlēšanām ziņoja KNAB.

Netika arī konstatēts, ka kāda ar politiskajām partijām un to apvienībām nesaistīta persona (tā dēvētā trešā persona) būtu pārsniegusi tai noteiktos priekšvēlēšanu aģitācijas maksājumu ierobežojumus - 2700 Ls. Priekšvēlēšanu periodā KNAB gan ir saņēmis informāciju par vairāk nekā 40 ar partijām nesaistītu personu veikto aģitāciju, taču vēl tiek vērtēts, vai tomēr šīm personām nepastāv kāda saistība ar politiskajām partijām, un šādā gadījumā izdevumi tiks pieskaitīti attiecīgās politiskās partijas tēriņiem. Tiek vērtēti arī tie gadījumi, kad atsevišķi deputātu kandidāti priekšvēlēšanu aģitācijas periodā izvietoja reklāmu, izmantojot Eiropas Parlamenta finanšu līdzekļus, un vai šīs darbības atbilst Latvijas normatīvo aktu prasībām.

Db, salīdzinot partiju deklarācijās norādītos datus ar KNAB pirms vēlēšanām publiskotajiem partiju tēriņu limitiem, secināja, ka partijas gājušas līdz galam, taču summas nav pārkāpušas.

Kampaņu līderes

Liela ienākumu un izdevumu starpība parādās arī vērienīgo reklāmas kampaņu izvērtušās LPP/LC atskaitēs, kuru, pēc Db aprēķiniem, nevar nosegt ar iepriekšējo gadu uzkrājumiem un šogad līdz priekšvēlēšanu laikam saņemtajiem ziedojumiem. Db gan neizdevās uzzināt partijas skaidrojumu situācijai.

LPP/LC ir absolūta līdere gan priekšvēlēšanu laika izdevumu - 632.9 tūkst. Ls -, gan ienākumu ziņā. Db jau pirms vēlēšanām publiskotajā pētījumā secināja, ka Aināra Šlesera kūrētajai partijai vislabāk veicies ziedojumu piesaistē - no šā gada sākuma līdz vēlēšanu dienai partija ziedojumos saņēmusi 302.9 tūkst. Ls.

Partija saņēmusi lielus uzņēmēju ziedojumus - partijai ziedojis ne vien tās līdera Aināra Šlesera ilggadējais cīņu biedrs, uzņēmējs Viesturs Koziols (18 tūkst. Ls - maksimālā iespējamā ziedojuma summa), azartspēļu celmlauzis Jānis Dāvis (18 tūkst. Ls), Latvijas Hokeja federācijas prezidents, miljonārs Kirovs Lipmans (18 tūkst. Ls), a/s Dienvidu tilts dalībnieka SIA Tilts līdzīpašnieki Sergejs Gridņevs un Andrejs Popovs (katrs 17.5 tūkst. Ls).

LPP/LC vēlēšanu ienākumu un izdevumu deklarācija apliecina TB/LNNK ģenerālsekretāra teikto par strādāšanu ar partijas biedriem. Priekšvēlēšanu laikā LPP/LC biedru naudās saņēmusi 215.8 tūkst. Ls, lai gan pērn visa gada laikā partijas biedri bija gatavi ziedot vien 105.2 tūkst. Ls. Vēl uzskatāmāka šī aina paveras Jaunā laika (JL) deklarācijā - priekšvēlēšanu laikā biedru naudās saņemti 182.6 tūkst. Ls, bet pērn kopumā 78.5 tūkst. Ls. Turklāt JL ienākumi no biedru naudām priekšvēlēšanu laikā bijuši tikai nedaudz mazāki par ziedojumiem (208.5 tūkst. Ls).

Vēl lielāka starpība starp ienākumiem un izdevumiem nekā TB/LNNK un LPP/LC ir Tautas partijai (TP) - 384. tūkst. Ls -, taču tos ļauj segt iepriekš veidoti uzkrājumi. Proti, kā Db jau ziņoja pirms vēlēšanām (22.05.) publicētā pētījumā, TP ir vienīgā partija, kas spējusi rezerves fondā uzkrāt milzu summas. Rezerves fonda atlikums uz pērnā gada beigām partijai bija 438.7 tūkst. Ls liels, kas ļauj nosegt visus vēlēšanu izdevumus.

TP arī ir vienīgā partija, kas iemanījusies 13.9 tūkst. Ls nopelnīt procentos no noguldījumiem. Turklāt vēl ņem vērā naudas atlikumu kontā uz pērnā gada beigām (31 tūkst. Ls) un summas, kas partijai ziedotas līdz 7. februārim (nepilni 10 tūkst. Ls), un samaksātās biedru naudās.

Noturas rāmjos

Izdevumus vairāk vai mazāk pārsniegušas lielākā daļa partiju un tikai dažām ir izdevies nepārtērēties un iztikt ar pirmsvēlēšanu laikā saziedotajiem līdzekļiem, tiesa, tas galvenokārt attiecas uz tiem politiskajiem spēkiem, kas vēlēšanām atlicinājuši salīdzinoši nelielas summas. Piemēram, Aigara Štokenberga vadītās Sabiedrības citai politikai kopējie vēlēšanu izdevumi - 57.3 tūkst. Ls - ir par 15.5 tūkst. Ls mazāki nekā ieņēmumi, kas gūti pirms vēlēšanām.

Iepriekšējos gados Saeimas, pašvaldību un Eiroparlamenta vēlēšanās partiju izdevumi bijuši mazāki un nav pārsnieguši ienākumus, liecina to deklarācijas.

Piemēram, pirms 2005. gada pašvaldību vēlēšanām JL kopējie vēlēšanu izdevumi (dati par laika periodu no 2004. gada 15. jūnija līdz vēlēšanu dienai 2005. gada 11. martā) bija 178.3 tūkst. Ls, no kuriem 90.6 tūkst. Ls veidoja samaksa par reklāmas izvietošanu. 2006. gadā notikušajās Saeimas vēlēšanās izdevumi jau bija lielāki - par reklamēšanos samaksāti 206.4 tūkst. Ls, bet kopumā priekšvēlēšanu maratons izmaksājis 281.7 tūkst. Ls.

Milzīgās summas, kas šogad tērētas vēlētāju piesaistei, lielā mērā skaidrojamas ne vien ar uzticības krīzi politikā, bet arī ar vēlēšanu kampaņu finansēšanas nosacījumu maiņu - iepriekšējās vēlēšanās pieļaujamo tēriņu apmērs attiecās uz visām ar priekšvēlēšanu aģitāciju saistītajām izdevumu pozīcijām un tas bija 20 santīmu uz vienu vēlētāju. Sākot ar šī gada vēlēšanām, pieļaujamais izdevumu apmērs noteikts gandrīz divas reizes augstāks un attiecināts tikai uz dažiem ar vēlēšanu kampaņu saistītajiem izdevumiem - par reklāmas izvietošanu preses izdevumos, elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos un publiskās vietās, pasta izdevumiem un labdarības pasākumu atbalstīšanu un sponsorēšanu.

Interneta loma aug

Sev vēlamu vēlēšanu iznākumu panākšanai partijas galvenokārt izmanto televīziju, kam tiek tērēta lauvas tiesa reklāmas izdevumu, kas savukārt veido lielāko daļu partiju izdevumu. Turklāt uzsvars tiek likts uz raidlaikiem komerctelevīzijās. Ir partijas, kas sabiedriskās televīzijas un sabiedriskā radio ēteru neizmanto vispār, piemēram, Rīgas domes vēlēšanu uzvarētāja Tautas saskaņas partija (TSP), kas kopumā par reklāmas izvietošanu izdevusi 226.2 Ls. Tāpat rīkojusies arī uz krievu auditoriju galvenokārt vērstā PCTVL.

Arvien pieaugot izdevumiem par reklāmu televīzijā, procentuāli samazinās izdevumi reklāmai laikrakstos, žurnālos, biļetenos un citos drukātos medijos. Tas saistīts ar to, ka partijām ir neefektīvi reklamēties drukātajā presē, ja tām nav nekā jauna, par ko informēt, jo sevišķi šis iemesls attiecas uz ilgāku laiku pastāvošām partijām, uzskata Latvijas Reklāmas asociācijas prezidents Ģirts Ozols. Tāpat svarīgi ir tas, ka lielākās daļas preses izdevumu auditorija arvien turpina samazināties.

Lai gan interneta vide šajās vēlēšanās tika dēvēta par jaunu platformu politiķiem, partiju sniegtie finanšu dati liecina, ka reklāmas kampaņas (vismaz oficiālās) tajos nemaz nav tikušas tik plaši izvērstas. Partijas reklāmām internetā (te netiek ņemta vērā politiskā spēka mājaslapa) atvēlējušas no dažiem simtiem līdz desmit tūkst. Ls, kas, salīdzinot ar kopējo priekšvēlēšanu reklāmas budžetu, ir nieks. Ir partijas, kas, spriežot pēc deklarācijām, internetu reklāmas izvietošanai nav izmantojušas vispār.

Izņēmums ir Jaunais laiks (JL), kurš interneta vides iekarošanai tērējis 33.7 tūkst. Ls, liecina partijas deklarācija. Jāatgādina, ka partija pirms vēlēšanām izmantoja arī bezmaksas reklamēšanās iespējas internetā, piemēram, JL līdere Solvita Āboltiņa portālā draugiem.lv lūdza politiskus padomus. JL izdevumi par reklāmu internetā pat pārsniedza izdevumus par reklamēšanos reģionālajos laikrakstos un bukletos, kas jau ierasti ir partiju iecienītākais drukātais reklāmas veids.

Pie interneta lietotājiem ar reklāmas starpniecību aktīvi vērsusies arī TSP un Saskaņas centrs.

Tiesa, salīdzinot summas, kas iepriekšējās vēlēšanās atvēlētas reklāmai globālajā tīmeklī, jāsecina, ka šī reklāmas vide arvien ieinteresētākus dara arī politiskos spēkus. Piemēram, tā paša JL izdevumi par reklāmu internetā iepriekšējās Saeimas vēlēšanās 2006. gadā bijuši vien 1109 Ls (dati no partijas ieņēmumu un izdevumu deklarācijas par periodu no 2006. gada sākuma līdz vēlēšanu dienai 7. oktobrī).

Arī Ģ. Ozols norāda, ka salīdzinājumā ar iepriekšējām priekšvēlēšanu kampaņām šogad reklāmas skaita īpatsvars internetā bija būtiski lielāks. Taču partiju izdevumi reklāmai internetā ir krietni grūtāk monitorējami nekā jebkurā citā medijā, tādēļ ir iespējams, ka ne visas partijas uzrādījušas pilnīgi visus tēriņus, kas saistīti ar reklamēšanos globālajā tīmeklī. Reklāmu komunikācijas ziņā bijuši vairāki sekmīgi mēģinājumi izmantot internetu, no kuriem par visatzīstamākajām Ģ.Ozols vērtē Pilsoniskās savienības un TB/LNNK reklāmas kampaņas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - CVK izsludina atkārtotas vēlēšanas Ķekavas novada 785.iecirknī

LETA, 09.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien nolēma izsludināt atkārtotas vēlēšanas Ķekavas novada 785.iecirknī.

Lēmums par jaunu vēlēšanu izsludināšanu tika pieņemts, jo balsošanas kastē tika atrasts par sešām derīgām vēlēšanu aploksnēm vairāk, nekā iecirknī nobalsojušo iedzīvotāju, un šīs sešas balsis ir pietiekamas, lai ietekmētu rezultātus, žurnālistiem skaidroja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Cimdars kā vienu no situācijas iespējamajiem skaidrojumiem minēja to, ka par sešiem nobalsojušiem cilvēkiem nav veikta atzīme vēlētāju sarakstā, jo kopējais izsniegto vēlēšanu aplokšņu skaits, rēķinot arī iepriekšējās balsošanas laikā izsniegtās aploksnes, sakrīt ar vēlēšanu kastēs atrasto aplokšņu skaitu.

Savukārt Ķekavas novada vēlēšanu komisijas pārstāvji CVK sēdē pieļāva, ka neatbilstības varētu būt radušās, jo iepriekšējās balsošanas laikā 11 cilvēki esot aizgājuši prom no iecirkņa ar saņemtajām aploksnēm, neizmantojot iespēju nobalsot. Tāpēc neesot izslēgts, ka vēlēšanu dienā varēja tikt izmantotas kādas no šīm aploksnēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas vēlēšanu informācijas tehnoloģiju (IT) risinājumiem, vēlēšanu komisiju locekļu atalgojumam un vēlētāju informēšanai 2022.gadā papildu nepieciešami 4 128 412 eiro, informē Centrālā vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Laura Zaharova.

CVK prioritārajiem pasākumiem šo summu lūdz piešķirt 2022.gada budžetā, kas ir nepieciešama, lai nodrošinātu nākamā gada oktobrī gaidāmās Saeimas vēlēšanas, ieviestu elektronisko tiešsaistes vēlētāju reģistru Saeimas vēlēšanās, palielinātu atalgojumu un ēdināšanas izdevumu kompensāciju pašvaldību vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju locekļiem un darbiniekiem, stiprinātu iestādes IT kapacitāti un īstenotu pasākumus vēlētāju līdzdalības veicināšanai.

Elektroniskā tiešsaistes vēlētāju reģistra ieviešanai un nodrošināšanai Saeimas vēlēšanās papildus nepieciešami 1 039 356 eiro. No šīs summas 470 569 eiro nepieciešami CVK viedierīču nomai vēlēšanu iecirkņos un reģistrācijas aploksnēm balsošanas nodrošināšanai gadījumos, kad elektroniskais tiešsaistes vēlētāju reģistrs nav pieejams. Savukārt 568 787 eiro nepieciešami Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) elektroniskā tiešsaistes vēlētāju reģistra pielāgošanai izmantošanai Saeimas vēlēšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vēlētāju aptauja: Ušakova un Amerika bloks var būt zaudējis vairākumu Rīgas domē

LETA, 03.06.2017

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs ar dēlu Tomu un Iveta Strautiņa-Ušakova

Foto: Ieva Čīka/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Partiju Saskaņa un Gods kalpot Rīgai apvienotais saraksts varētu būt zaudējis vairākumu Rīgas domē - pie iecirkņiem veiktās vēlētāju aptaujas rezultāti liecina, ka par Nila Ušakova un Andra Amerika vadīto partiju apvienību nobalsojuši 42,9% aptaujāto vēlētāju, kas ļautu viņiem Rīgas domē iegūt 29 mandātus no 60.

Vēlētāju aptauju pie iecirkņiem veica Latvijas Televīzija (LTV), nacionālā informācijas aģentūra LETA un Rīgas Stradiņa universitāte (RSU). Metodoloģisko atbalstu aptaujas veikšanā sniedz tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS.

Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās Rīgā 2013.gadā Saskaņas un Gods kalpot Rīgai apvienotais saraksts ieguva 58,54% vēlētāju balsu. Togad veiktā aptauja pie iecirkņiem liecināja, ka attiecīgais politiskais spēks bija guvis 52,6% balsu.

Vēlētāju aptauja liecina, ka otrs populārākais šogad bija Latvijas Reģionu apvienības un partijas Latvijas attīstībai kopīgais saraksts, kura līderis ir Saeimas deputāts Mārtiņš Bondars (LRA) un kas ieguvis 17,01% balsu, savukārt trešajā vietā ierindojas Jaunā konservatīvā partija (JKP) ar 13,57% balsu. JKP saraksta «lokomotīve» ir bijusī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja Juta Strīķe. Abi šie politiskie spēki pašvaldību vēlēšanās Rīgā 2013.gadā nekandidēja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vēlētāju aptauja: 13.Saeimā varētu iekļūt septiņi politiskie spēki

LETA, 06.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

13.Saeimas vēlēšanās lielāko vēlētāju atbalstu guvusi partija «Saskaņa», «Attīstībai/Par!», nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai/LNNK», Jaunā konservatīvā partija (JKP) un «KPV LV», liecina aģentūras LETA, Latvijas Televīzijas (LTV), Latvijas Radio un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) sestdien veiktā vēlētāju aptauja pie iecirkņiem («exit poll»).

Saskaņā ar aptaujas datiem Saeimā, pārvarot 5% barjeru, iekļūtu arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un «Jaunā vienotība».

Par «Saskaņu» varētu būt nobalsojuši 19,4% aptaujāto, kas atklāja savu izvēli, par «Attīstībai/Par!» nobalsojuši 13,4%, par nacionālo apvienību - 12,6%, par JKP - 12,4%, bet par «KPV LV» - 11,5% vēlētāju, kas aptaujā atklāja savu izvēli. Saskaņā ar aptaujas datiem ZZS saņēmusi 9,7% savu izvēli atklājušo vēlētāju balsis, bet «Jaunā vienotība» - 6,9%.

Uz valsts finansējumu, pārvarot 2% barjeru, varētu pretendēt arī Latvijas Reģionu apvienība ar 3,5% vēlētāju, kas atklāja savu izvēli, balsīm, Latvijas Krievu savienība (LKS) - ar 3,2% vēlētāju balsu un «Progresīvie», par kuriem nobalsoja 2,7% vēlētāju, kas atklāja savu izvēli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Latvijas valdības parāda attīstība un riski

Latvijas Bankas ekonomists Kārlis Vilerts, 09.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tāpat kā uzņēmumiem un mājsaimniecībām - arī valdībām pārmērīgi augsts parāda līmenis var krietni apgrūtināt ikdienu.

Augstākas parāda apsaimniekošanas izmaksas un mazāk pieejamo līdzekļu publisko investīciju veikšanai ir tikai daži no faktoriem, kas galu galā var negatīvi ietekmēt ekonomisko izaugsmi. Lai gan zinātniskajā literatūrā valdības parāds un ap to saistītās tēmas ir visai plaši analizētas, nepastāv viennozīmīgs skaidrojums, kad īsti valdības parādu var uzskatīt par augstu.

Latvijas valdības parāds 2017. gadā bija aptuveni 9.7 miljardi EUR jeb 39% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas būtiski neatšķiras no 2016. gada rādītāja. Naudas izteiksmē parāds šķiet liels - ar šo summu pietiktu, lai veselu gadu segtu visus valdības izdevumus. Tai skaitā, naudas pietiktu gan veselības aprūpei, pensijām, gan drošībai utt. Neskatoties uz to, uz pārējo Eiropas Savienības (ES) valstu fona Latvijas valdības parāds ir diezgan zems. Turklāt Latvija ir viena no tām 12 Eiropas Savienības (ES) valstīm (un viena no 6 eiro zonas valstīm), kurām parāds ir zem ES mērķa rādītāja – 60% no IKP.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rozenvalds: Vēlētāju aptauja liecina par to, ka valdības veidošana būs ļoti komplicēta

Db.lv, 06.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēlētāju aptaujas jeb «exit poll» rezultāti liecina par to, ka nākamās valdības veidošana būs ļoti komplicēta, jo koalīciju varētu veidot piecas spēkos ļoti līdzīgas partijas, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Juris Rozenvalds.

«Šīs pēc ilgāka laika ir pirmās vēlēšanas miera apstākļos bez būtiskiem satricinājumiem - ārpolitiskā situācija ir salīdzinoši labvēlīga, ekonomika ir augšupejoša. Tomēr redzams, ka vēlētāji ir sodījuši valdošās partijas un visas ir saņēmušas mazāk balsu nekā iepriekš. Tas liecina par vēlētāju vēlmi redzēt ko jaunu, lai gan izvēle ne vienmēr ir racionāla. Vadībā izvirzās jauni politiskie spēki, kas sola ko jaunu,» skaidroja Rozenvalds.

Eksperts uzsvēra, ka pēc šiem provizoriskajiem datiem, kas vēl var būtiski mainīties, redzams, ka varētu tikt veidota piecu tā dēvēto latvisko partiju valdība, taču tās visas ir spēkos diezgan līdzīgas.

«Tas katrai no partijām var radīt lielas ambīcijas. Tomēr kopumā šo partiju programmas ir diezgan līdzīgas, tāpēc lieli apvērsumi nav gaidāmi. Nav draudu, ka Latvijai varētu mainīties ārpolitikas kurss, tāpat nešķiet ticami, ka Saskaņa varētu tikt iekļauta koalīcijā,» sacīja Rozenvalds.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai turpmāk nebūtu jātērē valsts budžeta līdzekļi dažādu referendumu ierosināšanas procesā, visdrīzāk tiks noteikts, ka vienas desmitās daļas vēlētāju atbalsts jāgūst pašiem iniciatīvas autoriem.

Jānorāda, ka pašlaik likumā noteiktā kārtība paredz, ka ne mazāk kā 10 tūkstošiem balsstiesīgo Latvijas pilsoņu ir tiesības iesniegt Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) pilnīgi izstrādātu likumprojektu vai Satversmes grozījumu projektu. Pilsoņu parakstiem jābūt notariāli apstiprinātiem. Pēc tam parakstus grozījumu projekta atbalstam turpina vākt CVK - lai to iesniegtu izskatīšanai Saeimā, projektu jāparaksta ne mazāk kā vienai desmitajai daļai no pēdējās Saeimas vēlētāju skaita. Diskusijas par iespējamām izmaiņām vēlētāju iniciatīvas regulējumā kļuva aktuālas pēc referenduma par krievu valodas statusu Latvijā.

Pēc plašām diskusijām Saeima ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā «Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu», kas paredz atteikties no vēlētāju parakstu vākšanas otrā posma. Tādējādi visi ne mazāk kā vienas desmitās daļas vēlētāju paraksti par pilnīgi izstrādātu likumprojektu vai Satversmes grozījumu projektu būs jāsavāc kā privāta iniciatīva, ko īsteno CVK reģistrēta iniciatīvas grupa - politiska partija, partiju apvienība vai desmit līdz piecpadsmit vēlētāji. «Saskaņā ar CVK teikto parakstu vākšanas otrais posms izmaksā aptuveni 500 tūkstošus latu, un nav skaidrs, kāpēc par to jāmaksā valstij,» iepriekš DB norādīja Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (Vienotība).

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Visa pasaule iestigusi parādos … kam?

Leonīds Aļšanskis, Dr.Math., AB.LV grupas galvenais analītiķis, 21.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. - 2009. gada pasaules finanšu krīzes dziļums galvenokārt bija saistīts ar leverage (finanšu sviru) jeb aizņēmuma līdzekļu hipertrofētu izmantošanu mūsu finanšu sistēmā (sk. šeit). Pacentīsimies tikt skaidrībā par to, kurš ir parādā, kam parādā un kādas ir šo parādu atgriešanas iespējas.

Viena no mūsdienu kapitālisma (bieži saukts par finanšu kapitālismu) raksturīgām iezīmēm ir spēcīgs aizņēmuma līdzekļu apjoma pieaugums, kas tiek tajā izmantots. Šodien, izmantojot leverage (balstoties uz finanšu sviras), savas problēmas risina gan bizness, gan mājsaimniecības, gan dažādu valstu kases. Ja subjektam pietrūkst finanšu resursu, tad tos viņam labprāt piedāvā aizdot finanšu tirgus. Resursus var aizņemties bankā kredīta veidā vai arī iegūt, izvietojot obligācijas pasaules parādu tirgū.

Te arī meklējama atbilde uz jautājumu - kurš tad aizdod šos milzu līdzekļus? Tie nepavisam nav citplanētieši, bet tā iedzīvotāju daļa, kurai ir uzkrāti brīvi finanšu līdzekļi. Turklāt, tie pat nav miljardu īpašnieki. Lielākā daļa no viņiem bieži ir neto aizņēmēji, nevis kreditori. Tā ir parādu tirgus daudzmiljonu investoru sabiedrība, sākot ar 100 latu depozītu īpašniekiem un beidzot ar finanšu tirgus magnātiem, tādiem, kā Soross un Bafets.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neilgi pirms pašām balsu skaitīšanas beigām "Attīstībai/Par" iegūto balsu skaits 14.Saeimas vēlēšanās ir noslīdējis zem 5% barjeras, kas varētu neļaut tai iekļūt nākamajā Saeimas sasaukumā, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati.

AP rezultāts ilgu laiku balansēja pavisam nedaudz virs 5% barjeras. Tagad, kad balsis saskaitītas 1049 iecirkņos no 1055, vēlētāju atbalsts AP noslīdējis līdz 4,98%.

Lielākie ieguvēji mandātu ziņā no AP neiekļūšanas Saeimā būtu "Jaunā vienotība" (JV), kas iegūtu vēl trīs mandātus, un "Apvienotais saraksts" (AS), kas iegūtu divus mandātus. Vēl vienu mandātu klāt iegūtu arī "Stabilitātei".

Pašlaik saskaitītās balsis liecina, ka JV nākamajā Saeimā varētu iegūt 26 mandātus, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - 16 mandātus, AS - 15 mandātus, bet Nacionālā apvienība (NA) - 13 deputātu vietas.

Partijas līdz šim visbiežāk kā pirmo premjera amata kandidātu min JV saraksta līderi, līdzšinējo Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu, bet kā potenciālās "koalīcijas kodola partijas" visbiežāk tiek minētas JV, AS un NA, kurām šāda vēlēšanu iznākuma gadījumā būtu nestabils, tomēr 54 balsu vairākums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

16:29

16:07

Pašvaldības vēlēšanās Rīgā uzvarējusi un vairākumu domē ar 39 no 60 vietām ieguvusi apvienība Saskaņas centrs/Gods kalpot Rīgai.

13:50

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēlētāju aptaujas jeb «exit poll» rezultāti varētu liecināt par ļoti fragmentētu 13.Saeimu, aģentūrai LETA sacīja domnīcas «Providus» direktore Iveta Kažoka.

«Vairāk arī neko pagaidām negribētos komentēt, jo rezultāti daudzām partijām ir ļoti līdzīgi, un, kā liecina iepriekšējo vēlēšanu exit poll rezultāti, tie var arī būtiski atšķirties no vēlēšanu rezultātiem. Šajā gadījumā katrs procents ir no svara un patlaban neviens nevar pateikt, kādi būs oficiālie rezultāti,» sacīja Kažoka.

Viņa norādīja, ka gadījumā, ja «exit poll» rezultāti kaut aptuveni atbildīs vēlēšanu rezultātiem, ļoti liels pārsteigums varētu būt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) vājais rezultāts, kā arī «Attīstībai/Par!» labais rezultāts.

«Patlaban varu pateikt tikai to, ka Saeimā varētu būt pārstāvētas daudzas partijas un tā būs ļoti fragmentēta,» norādīja Kažoka, piebilstot, ka tuvu 5% robežai ir vēl divas partijas un vienai no tām - Latvijas Krievu savienībai (LKS) - vēlētāji varētu būt kaunējušies atklāt izvēli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Prezidents strīdīgos tautas nobalsošanas likuma grozījumus atgriež Saeimā

Zanda Zablovska, 28.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidents Andris Bērziņš parakstījis vēstuli Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai, kurā saskaņā ar Satversmi prasa grozījumu likumā Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu otrreizēju caurlūkošanu.

Jāatgādina, ka Saeimas atbalstītie likuma grozījumi no 2015. gada 1.janvāra paredz atteikties no divu posmu pieejas likumu ierosināšanai, nosakot, ka vēlētāju iniciatīvām nepieciešamie vienas desmitās daļas paraksti jāsavāc pašiem iniciatvas autoriem. Grozījumi tika izstrādāti pēc referenduma par krievu valodas statusu Latvijā.

Likuma grozījumi nepārprotami negarantē vēlētāju tiesību ievērošanu un likuma grozījumu spēkā stāšanās atlikta pārāk tālu, argumentē prezidents.

Grozījumi esot solis pareizā virzienā, jo mazākums par valsts budžeta līdzekļiem nedrīkstētu pastāvīgi diktēt vairākumam dienas kārtību referendumos. Turklāt to apliecina arī fakts, ka Satversmē attiecībā uz Latvijas pilsoņu tiesībām ir paredzēts citām Eiropas Savienības valstīm netipisks regulējums. Proti, Saeimā noraidot likuma ierosinājumu, automātiski tiek rīkots referendums par vēlētāju iesniegtā likumprojekta pieņemšanu. «Līdz ar to ir pamatoti izvirzīt pietiekami augstas prasības attiecībā uz nepieciešamo parakstu skaitu likumprojekta iesniegšanai,» skaidro A. Bērziņš. Vienlaikus Valsts prezidents pauž bažas par to, ka noteikums vēlētājiem ar pašu spēkiem un iniciatīvas grupas atbalstu savākt vienu desmito daļu vēlētāju parakstu prasīs tik būtisku finansiālu ieguldījumu, kas tikai palielinās naudas varu politikā un atņems iespējas pilsoniskajai sabiedrībai pašai būt aktīvai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas logo konkursā uzvarējušais darbs tomēr nekļūs par galvaspilsētas simbolu

Dienas Bizness, 02.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas logo konkursa vērtēšanas komisija par uzvarētāju atzinusi logo ar devīzi Rīga – šeit cilvēki satiekas, informē Rīgas dome. Šo logo plānots izmantot pilsētas noformējumā dažādos svētkos, tomēr par pastāvīgu Rīgas logo tas nekļūs.

Darba autors ir jelgavnieks Igors Bičkovs. Konkursa vērtēšanas komisijas locekle, Latvijas Kultūras akadēmijas rektore Rūta Muktupāvela 15. decembrī pirms Rīgas domes sēdes pasniegs I.Bičkovam apbalvojumu par iegūto 1.vietu.

Konkursa uzvarētāja noteikšanā sakrita gan žūrijas komisijas, gan iedzīvotāju vērtējums sociālā tīkla Facebook Rīgas domes kontā. Par darbu Rīga – šeit cilvēki satiekas tika atdotas 1967 balsis.

Taču visvairāk cilvēku izmantoja piedāvāto variantu – neatbalstīt nevienu no piedāvātajiem logo. Šādu izvēli pauduši 4447 sociālo tīklu lietotāji. Ņemot vērā lielo skaitu balsotāju, kas izteikušies pret visiem piedāvātajiem variantiem, uzvarējušais darbs nekļūs par Rīgas oficiālo logo, nolēma žūrija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Aptauja: ZRP un Vienotībai vienāds reitings, divas reizes samazinājies neizlēmušo vēlētāju skaits

BNS, 16.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pāris dienas pirms vēlēšanām divkārt ir sarucis neizlēmušo vēlētāju skaits, savukārt Zatlera Reformu partijai (ZRP) un Vienotībai ir vienāds reitings, liecina aģentūras Latvijas fakti aptaujas rezultāti.

Vēl pirms nedēļas savu izvēli 11. Saeimas vēlēšanās, nezināja 28,6% vēlētāju, taču pāris dienas pirms vēlēšanām svārstīgo pilsoņu skaits sarucis uz pusi – līdz 14,1%. Savukārt vēlēšanās nepiedalīsies 10,5% pilsoņu (pirms nedēļas – 6%).

Reitingu līderis joprojām ir Saskaņas centrs (SC), ko atbalsta 21,2% vēlētāju, pirms nedēļas – 20,3%.

Savukārt Vienotības un ZRP reitings ir vienāds – par ZRP balsotu 15,3%, bet Vienotību – 15,1% vēlētāju. Pirms nedēļas Vienotība bija apsteigusi ZRP, proti, par Vienotību balsotu 13,6%, bet ZRP – 11,4%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk saskarsmē ar parādnieku parādu piedzinējam aizliegts izmantot agresīvas saskarsmes formas, piemēram, izteikt draudus, tam jāatklāj samaksas par parāda piedziņu, un no 2013.gada būs jāsaņem licence ārpustiesas parāda piedziņas pakalpojumu sniegšanai.

To paredz Parādu ārpustiesas atgūšanas likums, kas no šodienas stājas spēkā, Db.lv uzzināja Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC). Tas norāda, ka jaunais likums ir nozīmīgs solis pastāvošo problēmu risināšanā, jo līdz šim Latvijā nepastāvēja speciāls normatīvais regulējums, kas paredzētu ārpustiesas parāda atgūšanas pakalpojumu sniedzēju pienākumus, kā rezultātā patērētājiem nācās saskarties ar neskaitāmām problēmām un parāda piedzinēju patvaļību.

Sagaidāms, ka likuma spēkā stāšanās būtiski paaugstinās patērētāju tiesību aizsardzības līmeni, palielinās tirgus uzraudzības ilgtermiņa efektivitāti, samazinās negodprātīgu pakalpojumu sniedzēju un pakalpojumu sniedzēju pieļauto pārkāpumu skaitu, tādejādi nodrošinot caurskatāmu ārpustiesas parādu atgūšanas procesu kopumā. Sabiedrībā pēdējā laikā aizvien vairāk pieauga neapmierinātība ar parāda atgūšanas pakalpojumu sniedzēju darbību, par ko liecināja pieaugošais sūdzību skaits, kas tika saņemts PTAC. Būtiskākās problēmas, ar kurām saskārās patērētāji ārpustiesas parāda piedziņas procesā, ir agresīva ārpustiesas parāda piedziņas metožu izmantošana, piemēram, draudi, ierašanās darbavietā, ierašanās patērētāja mājās vēlu vakarā, saziņa ar sociālo tīklu starpniecību, draudi par iekļaušanu parādnieku reģistrā, pilnīgas un patiesas informācijas nesniegšana par piedzenamā parāda apmēru un tā komponentēm, nesamērīgas samaksas noteikšana par parāda piedziņas pakalpojumu un citas problēmas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Latvijā vislielāko vēlētāju atbalstu - 26,24% - saņēmusi «Jaunā Vienotība», liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) publicētie provizoriskie EP vēlēšanu rezultāti.

Otrajā vietā pēc balsu skaita ierindojas «Saskaņa», par kuru balsis atdevuši 17,45% vēlētāju, bet par nacionālo apvienību «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNK) - 16,4% vēlētāju.

Apvienību «Attīstībai/Par!» (AP) atbalstījuši 12,42% vēlētāju, bet partiju «Latvijas Krievu savienība» (LKS) - 6,24% balsstiesīgo.

Attiecīgi JV, «Saskaņa» un VL-TB/LNNK iegūst pa diviem mandātiem EP, bet AP un LKS - pa vienam.

EP vēlēšanās Zaļo un zemnieku savienība saņēma 5,34% vēlētāju atbalstu, Latvijas Reģionu Apvienība - 4,98%, Jaunā konservatīvā partija - 4,35%, bet «Progresīvie» - 2,9%. Atbalstu zem 1% saņēma «KPV LV» - 0,92%, «Latviešu Nacionālisti» - 0,67%, «Centra partija» - 0,49%, «Atmoda» - 0,47%, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija - 0,19%, «Jaunā Saskaņa» - 0,18%, bet Rīcības partija - 0,17%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tautas nobalsošanā par 10.Saeimas atlaišanu līdz pulksten 16.00 Latvijā piedalījušies 482180 jeb 32,32 procenti balsstiesīgo, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotā informācija.

Līdz pulksten 16.00 vislielākā balsotāju aktivitāte joprojām reģistrēta Saulkrastu novada vēlēšanu iecirkņos, kur nobalsojuši 103,14 procenti vēlētāju. Augsta vēlētāju līdzdalība bijusi arī Carnikavas novada un Salacgrīvas novada vēlēšanu iecirkņos, kur nobalsojuši attiecīgi 65,42 procenti un 53,19 procenti vēlētāju.

Zemākā vēlētāju aktivitāte līdz pulksten 16.00 reģistrēta Daugavpilī, kur nobalsojuši 18,52 procenti vēlētāju un Zilupes novadā, kur nobalsojuši 19,5 procenti vēlētāju.

Tautas nobalsošanā Rīgā līdz pulksten 16.00 bija piedalījušies 107343 jeb 26,26 procenti vēlētāju, Vidzemē - 157746 jeb 38,58 procenti, Latgalē – 59015 jeb 24,89 procenti, Kurzemē - 78890 jeb 38,51 procents un Zemgalē - 79186 jeb 34,05 procenti vēlētāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Es jau neko jeb - ne mana cūka, ne mana druva

Rūta Kesnere - DB komentāru nodaļas redaktore, 09.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šo vēlēšanu nepatīkamākais pārsteigums, kas ir spilgta liecība tam, cik mūsu valstī tomēr neattīstīta ir pilsoniskā sabiedrība, ir zemā vēlētāju aktivitāte. Uz 13. Saeimas vēlēšanām neaizgāja 46% vēlētāju, kas ir ārkārtīgi daudz.

Protams, vairumā demokrātisku valstu dalība vēlēšanās ir brīvprātīga un tiek uzskatīta primāri par pilsoņa tiesībām, nevis pienākumu. Kādēļ teju puse Latvijas pilsoņu nevēlējās izmantot savas tiesības un faktiski ar šo soli nodemonstrēja, ka Latvijas nākotne tiem ir samērā vienaldzīga?

Skaidrojumi ir tradicionāli un labi zināmi: vilšanās valstī un valdošajā elitē, nespēja izvēlēties partiju, par kuru atdot savu balsi, un neticība, ka vēlēšanas var kaut ko izmainīt. Jāteic, ka šādi argumenti no vēlētāju puses tomēr neiztur kritiku, jo šajās vēlēšanās tiešām bija izvēles iespējas – varēja paust atbalstu valdošajiem, varēja protestēt un balsot par pilnīgi jauniem spēkiem, kas sola, ka “līdz pašiem pamats jauns viss tiks”, varēja izvēlēties starp konservatīvām un liberālām vērtībām. Kā gan pietrūka vēlēt neaizgājušajiem? Iespējams, ka ticības pārmaiņām, ticības uz labāku dzīvi trūkums un pārliecība, ka visi politiķi jau ir vienādi, tāpat neviens par tautu nedomās, visi tik zags un kamps utt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tas ir labi, ka nepiepildījās pesimistiskākās prognozes,» vēlētāju aktivitāti laikrakstam Diena komentē Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdis Arnis Cimdars.

Lai gan iepriekš tika pieļautas, ka Saeimas vēlēšanas varētu ignorēt vēl vairāk vēlētāju nekā pirms četriem gadiem, kad savu balsi pie sevis paturēja teju 40% balsstiesīgo iedzīvotāju, šogad balsotāju aktivitāte bijusi teju tāda pati.

Kad parādījušās ziņas par rindām pie vēlēšanu iecirkņiem, radās iespaids, ka kopumā aktivitāte pat pārsteidzoši liela. Tomēr CVK informācijas par balsotāju skaitu Latvijā liecina, ka vēlēšanās piedalījušies 62,63% balsstiesīgo iedzīvotāju, kas ir tikai nedaudz vairāk nekā 2006.gadā.

A.Cimdars gan norāda, ka nelielas korekcijas vēl ieviesīs ārvalstīs un ārpus iecirkņiem balsojušo aktivitāte, kas šogad varētu būt lielāka. Kopumā visaktīvākie bijuši vēlētāji Rīgas vēlēšanu apgabalā, kūtrākie – Latgalē. Analizējot datus pašvaldības griezumā, redzams, ka vislielākā vēlētāju aktivitāte bijusi Saulkrastu novadā, kur nobalsoja pat krietni vairāk vēlētāju, nekā šajā novadā reģistrēti. Savukārt Daugavpils novadā nobalsoja tika 43%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz saulaino laiku, tautas nobalsošanā par 10. Saeimas atlaišanu vēlētāji ir aktīvi pauduši savu gribu – datu apkopošana vēl turpinās, taču līdz šim apkopotie dati liecina, ka referendumā piedalījušies vismaz 43.6 % jeb vairāk nekā 672 tūkst. vēlētāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzvaru vēlēšanās svin Vienotība, Saskaņas centrs cer uz balsojumu Rīgā

Guna Gleizde, 03.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc aptuveni 90% balsu apkopošanas līderpozīcijās 10.Saeimas vēlēšanās atrodas Vienotība, kas ieguvusi 30,7% balsu, bet otrajā pozīcijā ir Saskaņas centrs, par ko balsi atdevuši 24,8% vēlēšanu dalībnieku.

Kā liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati par rezultātiem 902 no 113 vēlēšanu iecirkņiem, Zaļo un zemnieku savienība guvusi 20,5% atbalstu, Par labu Latviju – 7,8%, bet Visu Latvijai! – TB/LNNK – 7,5%. Pārējie politiskie spēki nepārvar iekļūšanai Saeimā nepieciešamo 5% barjeru.

Neapkopoti vēl ir rezultāti 38 vēlēšanu iecirkņos Rīgā, kur pagaidām lielāks atbalsts vērojams Saskaņas centram, tādējādi šī apvienība vēl var pietuvoties Vienotībai. Vēl nav slēgti arī vairāki vēlēšanu iecirkņi ārvalstīs.

Kā ziņots, vēlēšanās piedalījušies 62,6% balsstiesīgo Latvijas iedzīvotāju, tomēr šie dati nedaudz pieaugs, kad tiem tiks pieskaitītas ieslodzījuma vietās un ārvalstīs nodotās balsis. Tāpat vēl nav apkopoti tie balsojumi, ko iedzīvotāji izdarīja mājās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV austrumkrastā durvis vaļā vēruši vēlēšanu iecirkņi, sākoties balsošanai valsts prezidenta vēlēšanās.

[Papildināta ar 1. un 2. rindkopu]

Iecirkņi atvērti Ņūhempšīrā, Virdžīnijā, Konektikutā, Indianā, Ņūdžersijā, Ņujorkā, Luizianā, Menā, Rietumvirdžīnijā, Ziemeļkarolīnā un Ohaio. Aculiecinieki norāda, ka neskatoties uz agro rīta stundu (iecirkņi tika atvērti pukst. 6.00 pēc ASV laika), pie iecirkņiem jau bija izveidojušās rindas, vēsta BBC.

Saskaņā ar pēdējo sabiedrisko aptauju datiem – abi kandidāti var rēķināties ar praktiski vienādu vēlētāju atbalstu. B. Obamam ir neliels pārsvars svārstīgajos štatos. Gan B. Obama, gan M. Romnijs saņems 49% vēlētāju atbalstu, liecina CNN/ORC aptaujas. Savukārt NBC News/Wall Street Journal aptauja liecina, ka B. Obama saņemtu 48%, bet M. Romnijs 49% vēlētāju atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidenta vēlēšanu uzvarētājs demokrātu kandidāts Džo Baidens sācis gatavošanos varas pārņemšanai no līdzšinējā prezidenta Donalda Trampa, kurš gan atteicies atzīt savu sakāvi.

Svētdien sāka darboties Baidena komandas mājaslapa "BuildBackBetter.com" un tvitera konts "@Transition46".

Tikmēr Tramps plāno tiesā apstrīdēt vēlēšanu rezultātus, apstiprināja viņa personīgais advokāts Rūdijs Džuliāni, apgalvojot, ka gūti daudzi pierādījumi par krāpšanos.

Taču bijušais ASV prezidents Džordžs Bušs jaunākais norādīja, ka vēlēšanu iznākums ir skaidrs, un piebilda, ka ir apsveicis Baidenu un Harisu ar uzvaru.

Bušs uzsvēra, ka vēlēšanas bijušas taisnīgas un amerikāņi var būt droši par to.

Baidena un topošās viceprezidentes Kamalas Harisas mājaslapā "BuildBackBetter.com" uzskaitītas četras prioritātes: koronavīrusa pandēmija, ekonomikas atveseļošana, rasu vienlīdzība un klimata izmaiņas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesen Liepājas Dzimtsarakstu nodaļā kāzu ceremonijas laikā noticis šokējošs incidents, vēsta portāls irliepaja.lv.

Kāda no ceremonijas dalībniecēm pārtraukusi dzimtsarakstu nodaļas darbinieci ar izsaucienu, ka viņa esot samaksājusi par kāzu ceremoniju valsts valodā. Ar to domājot krievu, nevis latviešu valodu.

Kā arguments tikusi minēta Saskaņas centra (SC) uzvara vēlēšanās un tas, ka tagad valsts valodai jābūt krievu valodai. Sievietes argumentus atbalstījis arī līgavainis – latvietis.

Vārdu apmaiņa par šo tematu ieguvusi tik emocionālu nokrāsu, ka krieviski runājošā sieviete noģībusi viesu acu priekšā. Tikai pēc auksta ūdens malka un pārējo ceremonijas dalībnieku mierinājumiem, viņa piekritusi, ka ceremonija pagaidām tiek turpināta latviešu valodā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima trešdien arī otrajā balsojumā neievēlēja jaunu Valsts prezidentu, un no turpmākās cīņas izstājās "Progresīvo" izvirzītā kandidāte, publiskās pārvaldības eksperte Elīna Pinto, kura saņēma vismazāk balsu.

Valsts prezidenta ievēlēšanai nepieciešamas 51 deputāta balss. Otrajā balsojumā atsijā vismazāk balsis saņēmušo kandidātu un trešajā balsojumā piedalīsies tikai divi pretendenti.

Vismazāk balsis saņēmusi Pinto, par kuru tāpat kā pirmajā balsojumā nobalsoja tikai 10 "Progresīvo" deputāti. Pret viņu nobalsoja 77 deputāti.

Savukārt vislielāko balsu skaitu jeb 42 deputātu atbalstu saņēma premjera partijas "Jaunā vienotības" (JV) virzītais kandidāts, ilggadējais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV). Par JV virzīto kandidātu balso arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). JV Saeimā ir 26 balsis, bet ZZS - 16 deputāti. Pret Rinkēviču nobalsoja 45 deputāti.

Komentāri

Pievienot komentāru