Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Sortus radītāji Sabīne Stāle un Andris Meļķis zināšanas par garšvielām un to izmantošanu apguvuši Indijā, taču savās konfektēs viņi izmanto vietējās dabas veltes, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

SIA Sortus ražo dzērveņu konfektes pūdercukura, dažādu zālīšu, augļu un ogu apvalciņā. To sastāvā var atrast rudzupuķu ziedlapiņas, viršu ziedus, kadiķogas, pīlādžus u.c. Uzņēmuma sortimentā ir vairāk nekā desmit dažādi konfekšu veidi, kas pircējiem tiek piedāvāti asortu veidā. «Tīra daba ir nenovērtētais Latvijas dārgums. Ir vēl ļoti liels potenciāls attiecībā uz dabas lietu izmantošanu pārtikas ražošanā,» uzskata Andris. Pēc Sabīnes uzskata, Latvijā jāizmanto tas, kas mums ir. Andris piebilst, ka izmanto tās garšas, kas ir pazīstamas Latvijas cilvēkiem, tostarp arī kanēli un kardamonu, kas pie mums neaug, tomēr pamatā uzņēmums lieto vietējos augu izcelsmes valsts produktus.

Runājot par to, kāpēc uzņēmums izgatavo tieši našķus, Sabīne teic, ka ar gaļas un piena produktu ražošanu nodarbojas tie, kam ir savas zemnieku saimniecības, lopi, sējumi. «Mums nav savas saimniecības, tāpēc mūsu produkts ir šāds,» viņa norāda.

Dabai pietuvināti

«Kad cilvēks domā ar galvu, viņš nonāk pie tā, ka vajag uztaisīt kaut ko foršu, lai ir prieks ne tikai pašiem, bet patīk arī citiem cilvēkiem. Tas, ko redzam apkārt, ir viens vienīgs ārprāts – E-vielas, biezinātāji, recinātāji. Gribējām uztaisīt kaut ko dabai pietuvinātu. Ražot pārtiku var arī bez ķīmijas, harmonijā ar dabu,» pārliecināta ir Sabīne. Andris uzsver, ka ēdamlietu bizness nedrīkst būt naudas taisīšana. Tas viņa skatījumā ir noziegums. «Tagad ir dažādas ķīmiskas un pusķīmiskas vielas, ko zinātne piedāvājusi, valsts akceptējusi izmantošanai pārtikas produktu ražošanā, lai pagarinātu preces derīguma termiņu un samazinātu cenu. Tas ir absurds. Lētums lēnām noved pie nabadzības un veselības problēmām, tas ir koks ar diviem galiem. Mūsu iekšējā pārliecība un sirdsapziņa nekad neatļautu taisīt kaut ko ēdamu, kas negatīvi varētu ietekmēt citu cilvēku veselību. Kaut katrs par to aizdomātos, jo tas, cik atbildīga ir valsts un cik daudz likums pieļauj attiecībā uz pārtikas ražošanu, ir noziedzīgi,» uzskata Andris.

Visu rakstu Harmonijā ar dabu lasiet 16. aprīļa laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru