Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piuka.lv izgatavo attīstošās rotaļlietas, ar kurām spēlējoties bērns mācās skaitļus, vārdšķiras un to, kā noris mājdzīvnieku dzīve, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Krūmiņu ģimenē, kurā aug četri mazi bērni (Anna, Pēteris, Krišjānis un pavisam nesen dzimušais Kārlis), top koka rotaļlietas piuka.lv. Zīmola vārds aizgūts no vecākās meitas Annas savulaik neveikli izteiktā vārda «puika». «Anna gribēja leļļu māju. Sākotnēji to izgatavoju no papīra, bet ģimenē, kurā auga arī divi dēli, tā ātri tika saplēsta. Pēc tam izvēlējos drošāku un izturīgāku materiālu – koku,» atminas Kristaps.

Zina, ko ēd govs

Mamma Zane, kura interesējas par dažādām alternatīvām izglītības programmām, tostarp Montesori apmācības pamatprincipiem, koka rotaļlietām saskatīja iespēju radīt pievienoto vērtību, proti, iespēju bērniem ne tikai spēlēties, bet arī apgūt saskaitīšanu un gramatikas prasmes – vienskaitli, daudzskaitli, vārdšķiras. Spēlējoties fermā, zināšanu apgūšana bērniem ir patīkama nodarbe. Nekas netiek uzspiests vai mākslīgi iemācīts, jo gudrības par skaitļiem un pareizu gramatikas lietošanu tiek apgūtas viegli un nepiespiesti. Lauku sētā aktivitātes ir dažādas, piemēram, lopiņu šķirošana pa aplokiem un aizgaldiem. Vārdu krājums tiek paplašināts, mācoties, kā sauc dzīvnieku ģimenes. Bērniem var izskaidrot to, kāpēc kāds mājdzīvnieks tiek sētā turēts. Montesori materiālu izmantošanas dažādība un iespējas iegūt zināšanas ir plašas. Zināmā mērā to pielietošanu var balstīt uz vecāku vai pedagoga fantāziju, ko par lauku sētas iemītniekiem pastāstīt. «Spēles vispirms veidojām saviem bērniem, tad – draudzeņu atvasēm, un tā informācija par mums izplatījās. Tagad rotaļlietas pasūta arī citi,» teic Zane.

Koka rotaļlietu sortimentā ir rotaļu fermas – kūtis, nojumes, stallis, žogs, aploki, kā arī dobes ar dārzeņiem, ābeles ar āboliem. Sava māja jeb būda ir arī saimniecības sargam sunim. «Viss top tepat, mājas pagrabstāvā, kur esmu iekārtojis nelielu darbnīcu. Uzklausu potenciālo pircēju, proti, bērnu vēlmes. Man ir arī rādīti zīmējumi, kur attēlota rotaļlieta, kādu bērns vēlētos. Līdz šim neizpildāmu sapņu nav bijis. Tieši šādā veidā klienti pamudināja izgatavot suņu būdu. Kāpēc ne? Šādi rotaļlietu klāsts tikai papildinās,» stāsta Kristaps.

Visu rakstu Spēlējoties kļūst gudrāki lasiet 22. aprīļa laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru