Pārdaugavai piemīt īpašības, kas ļautu tai kļūt par pilsētnieku iecienītu atpūtas vietu. Tieši tāpēc Elgars Rubenis savu kafejnīcu Brīvosta atvēra šajā Rīgas daļā, pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

«Te vēl ir iespējas kaut ko izveidot. Centrā un Vecrīgā vajag daudz lielākus līdzekļus un, iespējams, arī pieredzi, lai tur startētu. Pārdaugava ir klusāka, te ir mazāk stresa, nav tādas milzīgas cilvēku masas kā centrā,» raksturo Elgars. Viņš pats dzīvo Pārdaugavā, pēdējos septiņus gadus strādāja Ķīpsalā, tāpēc viņam šī Rīgas daļa ir iepatikusies. Tāpat ir svarīgi, lai varētu ar mašīnu aizbraukt uz darbu, arī klientiem patīk tas, ka auto var novietot bez maksas. «Pārdaugava ir skaista vieta. Visam nevajag būt centrā. Pārdaugava ir pietiekami liela, te ir perspektīvas strādāt un attīstīties,» spriež Elgars. Runājot par konkurenci, viņš teic, ka lielākā cīņa te ir par ikdienas pusdienotājiem, kuri vēlas lēti paēst. «Gājēju plūsma te ir diezgan maza, un lielākajai daļai interesē darbdienu pusdienas. Tā kā mums kaimiņos ir ēdnīcas, konkurēt ir grūti. Mēs vairāk orientējamies uz kvalitāti, tāpēc ir doma piedāvāt nelielus banketiņus, ģimenes svinības,» saka Elgars.

Nopietni jāgatavojas

Pēc pirmā darbības pusgada Elgars secina, ka uzņēmēja dzīve nav tik rožaina, kā izskatās no malas. «Es iesaku uzdrīkstēties dibināt savu uzņēmumu arī citiem, bet pirms tam nepieciešams nopietni gatavoties – plānot, rēķināt, izpētīt tirgu, domāt par to no rīta līdz vakaram. Tas viss nav tik vienkārši, kā sākumā šķiet. Jo vairāk sagatavosies, jo būs mazāk stresa,» prāto Elgars. Vērtējot kopējo kafejnīcu un restorānu piedāvājumu Rīgā, viņš spriež, ka kopējais līmenis ir pietiekami augsts. «Kad es strādāju par bārmeni, man patika atrast, kur «piesieties», bet tagad saprotu, ka dzīve nav ideāla, mēs visi esam cilvēki. Saskaroties ar reālo dzīvi, redzi, ka ir tā, kā ir,» viņš secina.

Pats uz vietas

Dažkārt Brīvostā ieklīst pa kādam ārzemniekam, kuri atnākuši apskatīt Pārdaugavas arhitektūru. «Ar viņiem ir patīkami strādāt – viņi novērtē to, kas ir, un nemeklē to, kā te nav. Viņi novērtē ēdienu, apkalpošanu un pamana, ka viesus apkalpo uzņēmuma saimnieks,» stāsta Elgars. Šis darbs viņam joprojām sagādā prieku un sēdēt kabinetā viņš vēl nav gatavs, grib pats pielikt roku uzņēmuma ikdienas norisēs. Tas, ka īpašnieks iesaistās ikdienas darbā, šādā mazā uzņēmumā ir nepieciešams. Lielākā uzņēmumā esot grūtāk visam izsekot līdzi.

Elgars darbā pieņēmis iepriekš nezināmus cilvēkus. Vienkāršāk būtu bijis piesaistīt iepriekšējos kolēģus, bet viņš pieļauj, ka būtu grūtāk sastrādāties, jo viņi, iespējams, domātu, ka drīkst pieļaut kādu paviršību. «Man likās labāk strādāt ar nepazīstamiem cilvēkiem un šobrīd šis variants ir sevi attaisnojis. Darbiniekus ir vēlams novērtēt, pārāk nebārt, izturēties draudzīgi un piešķirt maksimālu brīvību, lai viņi strādātu ar atdevi. Jāļauj izpausties, lai būtu prieks nākt uz darbu. Ideālu cilvēku un darbinieku nav, bet var izveidot ideālu komandu,» uzskata uzņēmējs.

Visu rakstu Kafejnīcai izvēlas Pārdaugavu lasiet 6. oktobra laikrakstā Dienas Bizness (16.lpp.)

Ekonomika

Finanses

Mazais bizness

Tehnoloģijas

Dzīvesstils

Karikatūra