Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Karina Ķelle cenšas mainīt cilvēku attieksmi pret tādu ikdienišķu vielu kā piens – parādīt, ka tas var būt ne vien ēdiens, bet arī dabiska krāsviela, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Pienraksti ir mans bakalaura darbs Latvijas Mākslas akadēmijā, kas pamazām pārvēršas produktu sērijā,» saka Karina Ķelle, Pienrakstu autore. Sākotnēji bakalaura darbu viņa gribējusi saistīt ar latvju zīmēm, taču, vērojot, cik ļoti populāras tās kļūst un cik plaši tiek izmantotas, Karina sāka domāt, ka varbūt to jau ir pārlieku daudz. «Varbūt vārds «zīme» jāskatās citādi, kā kaut kas tāds, kas nav taustāms. Negribējās darīt to, ko visi, un «pārnest» zīmes uz kaut kā un vienkārši paskaidrot katras nozīmi. Tas tomēr ir gada darbs, gribējās kaut ko lielāku,» viņa stāsta. Karina pievērsās tēmai par parādīšanos un pazušanu un pētīja, kā to panāk fiziskajā pasaulē, un nonāca pie termokrāsām. Tās ir ķīmiskas izcelsmes krāsas, kas mainās temperatūras iespaidā. Taču tās bija ķīmiskas, un viņa meklēja, vai kaut kas līdzīgs sameklējams dabas pasaulē.

«Es jau no paša sākuma vēlējos kaut ko dabīgu,» uzsver Karina. Viņa atcerējās par bērnības «slepeno tinti» un sāka eksperimentēt ar pienu. Izmēģināja arī citas vielas, piemēram, citronu, sodu ar ūdeni u.c., bet apstājās tieši pie piena, jo tas latviešiem ir gandrīz kā maize. «Tā ir daļa no mūsu kultūras, daļa no mums. Tāpēc piens ir kaut kas visiem saprotams,» teic Karina. Rezultātā tapuši t–krekli, kas apdrukāti ar pienu, un daļa teksta ir sildīta, iekrāsojot to brūnā krāsā.

Vārdu spēle

«Sapratu – ja neizmantošu zīmes, jāņem kaut kas cits tautisks, kas cilvēkus varētu uzrunāt. Tā nonācu līdz Dainu skapim, mūsu dainu tekstiem,» stāsta Karina. Visas izvēlētās tautasdziesmas ir saistītas ar pienu.

Visu rakstu Piens kā krāsviela lasiet 29. janvāra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru