Likumi

Latvijas eksprezidentiem dzīvokli vairs nenodrošinās, bet palielinās pensiju

Dienas Bizness, 05.12.2013

Latvijas tagadējais Valsts prezidents Andris Bērziņš (no kreisās) un eksprezidenti Guntis Ulmanis, Vaira Vīķe-Freiberga un Valdis Zatlers.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk Latvijas eksprezidentiem vairs netiks nodrošināts valsts apmaksāts dzīvoklis, tāpat tiks noteikti «griesti» valsts apmaksāta auto izmantošanai, taču vienlaikus tiks palielināta eksprezidentu ikmēneša pensija.

Tā paredz Saeimas trešajā galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi likumā «Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu», kas paredz mainīt sociālo garantiju apjomu personām, kuras bijušas Valsts prezidenta amatā.

Jaunā likuma redakcija nosaka, ka valstij bijušie prezidenti vairs nav jānodrošina ar valsts dzīvokli.

Bijušajam prezidentam saglabāta iespēja lietot valsts apmaksātu automašīnu, taču tai noteikti cenas „griesti” - tās iegādes vai nomas vērtība nedrīkstēs pārsniegt tādas automašīnas divkāršu vērtību, uz kādu ir tiesības valsts pārvaldes iestādes amatpersonai. Šāds nosacījums attieksies arī uz bijušajiem prezidentiem, ja būs nepieciešams iegādāties jaunu automašīnu.

Līdztekus palielināta bijušā prezidenta ikmēneša pensija, to nosakot 85 procentu apmērā no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma līdzšinējo 50 procentu vietā.

Vienlaikus izmaiņas likumā paredz, ka bijušajam prezidentam pensija netiek maksāta, ja viņš ieņem Saeimas deputāta, Ministru kabineta locekļa vai parlamentārā sekretāra amatu. Tāpat, ja attiecīgajā amatā tiek nodrošināts dienesta transports, bijušajam prezidentam būs jāizvēlas, kuru automašīnu viņš izmantos.

Saeima arī atbalstīja priekšlikumu, ka pēc eksprezidenta nāves viņam lietošanā piešķirto valsts dzīvokli varēs izmantot arī viņa pārdzīvojušais laulātais vai bērni, bet ne ilgāk par vienu gadu.

Tāpat bijušais prezidents pilnībā vai daļēji no paredzētajām sociālajām garantijām varēs atteikties.

Ievērojot tiesiskās paļāvības principu, grozījumi nosaka, ka sociālo garantiju izmaiņas, tostarp pensiju palielinājums, uz līdzšinējiem eksprezidentiem neattieksies. Tāpat pensijas palielinājums neattieksies uz pašreizējo Valsts prezidentu.

Komentāri

Pievienot komentāru