Pasaulē

Avarējušās Total prezidenta lidmašīnas pilotu rīcībā kļūdas nav konstatētas

LETA--LENTA.RU, 23.10.2014

Jaunākais izdevums

Izmeklētāji nav atraduši nekādas kļūdas Maskavas Vnukovas lidostā avarējušās Francijas naftas uzņēmuma Total prezidenta Kristofa de Maržerī lidmašīnas pilotu rīcībā, vēsta telekanāls NTV, atsaucoties uz izmeklēšanai tuvu stāvošu avotu.

Melnajās kastēs ierakstītās pilotu sarunas liecina, ka viņi nav redzējuši uz skrejceļa sniega tīrāmo mašīnu un attiecīgi nav varējuši veikt manevru, lai izvairītos no sadursmes ar to.

Ceturtdien no amata atkāpās Vnukovas lidostas vadītājs Andrejs Djakovs un viņa vietnieks Sergejs Solncevs, šādi reaģējot uz notikušo traģisko lidmašīnas avāriju.

Trīs darbinieki, kas naktī uz otrdienu veica savus pienākumus, no amata atbrīvoti.

Vnukovas lidosta pieder valstij, un valdības pārstāvji to izmanto oficiālajiem lidojumiem.

Total prezidenta lidmašīnas avārijas lietā aizturēti četri Maskavas Vnukovas lidostas darbinieki, pavēstīja Krievijas Izmeklēšanas komiteja. Aizturētie nopratināti aizdomās turamo statusā.

Avārijā, kas notika, lidmašīnai saskrienoties ar sniega tīrāmo mašīnu, dzīvību zaudēja Maržerī un trīs lidmašīnas apkalpes locekļi.

Izmeklēšanas lietas ietvaros aizturēti Vnukovas lidostas «aerodroma dienesta vadošais inženieris Vladimirs Ledjeņevs, lidostas lidojumu vadītājs Romāns Dunajevs, dispečere stažiere Svetlana Krivsuna un dispečers Aleksandrs Kruglovs», pavēstīja komisijas oficiālais pārstāvis Vladimirs Markins.

Kā uzskata izmeklēšanas pārstāvji, šie cilvēki nav nodrošinājuši lidojumu, kā arī uz zemes veicamo darbu drošības prasību ievērošanu, un tā rezultātā notikusi traģēdija.

Pēc avārijas lidostas pārstāvji skaidroja, ka notikušais ir traģiskas apstākļu sakritības sekas.

Tomēr Izmeklēšanas komisija šādam skaidrojumam nepiekrita un norādīja, ka avārijas iemesls ir «noziedzīga nevērība no amatpersonu puses, kas nespēja nodrošināt lidostas darbinieku saskaņotas darbības».

Avārijas brīdī redzamība lidlaukā lielās miglas dēļ bijusi slikta, tomēr snidzis nav.

Sniega tīrāmā mašīna atradusies uz skrejceļa saistībā ar prožektoru remontdarbiem, vēsta Krievijas mediji.

Automašīnas šoferis Vladimirs Martiņenko skaidroja, ka nokļuvis uz skrejceļa, jo esot apmaldījies.

Izmeklēšanas komiteja paziņoja, ka šofera asinīs konstatētas 0,6 promiles alkohola.

Maskavas tiesa likusi paturēt Martiņenko pirmstiesas apcietinājumā līdz 21.decembrim.

Martiņenko advokāts uzstāj, ka viņa klients negadījuma brīdī bijis skaidrā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Total prezidenta lidmašīnas katastrofā iesaistītā sniega tīrītāja vadītājs bijis piedzēries

LETA--AFP, 21.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sniega tīrāmās mašīnas vadītājs, kura spēkrats Maskavas Vnukovas lidostā saskrējies ar lidmašīnu, kurā atradās Francijas naftas uzņēmuma Total prezidents Kristofs de Maržerī, bijis piedzēries, otrdien paziņojušas Krievijas varasiestādes.

«Ir noskaidrots, ka sniega tīrītāja vadītājs atradās reibuma stāvoklī,» teikts izmeklētāju izplatītajā paziņojumā.

Sākotnējie izmeklēšanas rezultāti liecina, ka katastrofas cēlonis bijusi «gaisa satiksmes kontrolieru kļūda un sniega tīrītāja vadītāja rīcība», minēts ziņojumā.

Tomēr tiekot izmeklētas arī iespējamās pilotu kļūdas.

Kā ziņots, lidmašīnas avārijā Vnukovas lidostā naktī uz otrdienu dzīvību zaudējuši četri cilvēki, arī Francijas naftas uzņēmuma Total prezidents de Maržerī.

«Šonakt, saskrienoties ar sniega tīrāmo mašīnu, avarējusi lidmašīna. Dzīvību zaudējuši trīs apkalpes locekļi un pasažieris,» ziņo lidostas preses pārstāve Jeļena Krilova. «Es varu apstiprināt, ka pasažieris bija Total vadītājs Maržerī.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Lidmašīnas avārijā Maskavā gājis bojā Total prezidents

LETA--BBC, 21.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lidmašīnas avārijā Vnukovas lidostā, Maskavā, naktī uz otrdienu dzīvību zaudējuši četri cilvēki, arī Francijas naftas uzņēmuma Total prezidents Kristofs de Maržerī, pavēstīja lidostas preses pārstāve Jeļena Krilova.

«Šonakt, saskrienoties ar sniega tīrāmo mašīnu, avarējusi lidmašīna. Dzīvību zaudējuši trīs apkalpes locekļi un pasažieris,» sacīja amatpersona.

«Es varu apstiprināt, ka pasažieris bija Total vadītājs Maržerī,» viņa piebilda.

Maržerī Eiropas trešo lielāko naftas uzņēmumu vadīja kopš 2007.gada.

Arī Total apstiprināja sava vadītāja nāvi.

Incidents, kurā bijusi iesaistīta lidmašīna Falcon-50, noticis ap pusnakti pēc Maskavas laika, apliecināja Krievijas Ārkārtas situāciju ministrijā.

Lidmašīnai bija paredzēts doties uz Parīzi. Trīs bojāgājušie apkalpes locekļi ir Francijas pilsoņi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Jaunā «Bridgestone» patentētā riepu spiediena monitoringa sistēma (TPMS) uzstādīta arī Latvijā

, 03.12.2015

Mazākiem autoparkiem praktiskāk ir lietot viedtālruņu programmu kopā ar manuālo uztvērēju kā alternatīvu vārtu sistēmām.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Bridgestone» riepu spiediena monitoringa sistēma (TPMS) nodrošina iespēju autoparku īpašniekiem elektroniski sekot līdzi automašīnu riepu spiedienam, tādejādi pagarinot riepu kalpošanas laiku, uzlabojot satiksmes drošību, kā arī samazinot degvielas izmaksas.

TPMS: samazina izmaksas un ietekmi uz apkārtējo vidi

Bridgestone patentētā riepu spiediena monitoringa sistēma (TPMS) ļauj veikt ātru riepu spiediena monitoringu visiem uzņēmuma automobiļiem ar minimālu dīkstāves laiku. Sistēma datus apkopo centralizēti un nekavējoties informē servisa partneruzņēmumu par nepieciešamajām darbībām, lai nodrošinātu optimālu riepu stāvokli.

««Bridgestone» investē līdzekļus, lai attīstītu riepas ar zemu rites pretestību un ilgāku kalpšanas laiku. Tomēr maksimālas veiktspējas un ilgmūžības nodrošināšana nenotiek tika dizaina izstrādes fāzē. Tam papildus ir nepieciešams arī nodrošināt pareizu spiedienu riepās dažādas noslodzes, ceļa un temperatūras apstākļos, lai panāktu maksimālu drošību, efektivitāti un samazinātu ietekmi uz vidi. Tieši šis ir mūsu inovatīvās riepu spiediena monitoringa sistēmas darbības lauks,» stāsta Jānis Grasis, «Bridgestone» Komercproduktu pārdošanas vadītājs Baltijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Uzbrukumā Lībijas naftas atradnei, kas daļēji pieder Total, nogalināti 13 cilvēki

BNS/AFP, 05.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lībijas kaujinieki ir uzbrukuši naftas atradnei, kas daļēji pieder Francijas naftas kompānijai Total, un šajā uzbrukumā nogalinājuši 13 cilvēkus, paziņoja apsardzes dienesta vadītājs.

Uzbrukums Mabrukas atradnei notika trešdien, un tajā nogalināti astoņi Lībijas, trīs Filipīnu un divi Ganas pilsoņi. Viens Lībijas pilsonis tika nošauts, bet pārējiem 12 uzbrukuma upuriem tika pārgrieztas rīkles.

Lībijas valsts naftas kompānija National Oil Company (NOC) sākotnēji bija apgalvojusi, ka tās personāls esot savlaicīgi evakuēts no šīs atradnes.

Uzbrukuma rīkošanā tika apsūdzēti kaujinieki, kas ir lojāli džihādistu grupējumam Islāma valsts.

Total paziņoja, ka jau pirms šī uzbrukuma esot aizvedusi visu savu personālu no Mabrukas atradnes.

«Total nav [šīs atradnes] operators. Šīs atradnes operators ir [uzņēmums] Mabruk Oil Operation, kuru pārvalda NOC,» piebilda Total preses sekretāre.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Svarīgākie notikumi finanšu pasaulē šonedēļ

Jānis Šķupelis, 30.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu nasta aug, un gaidāms jauns, pietiekami strīdīgs nodokļu vilnis.

1. Plāns "nākamās paaudzes ES"

Eiropas glābšanas nolūkiem iecerēts izdot arvien astronomiskākas summas, kas, šķiet, aug ja ne pa stundām, tad dienām. Vēl pirms neilga laiciņa Francijas un Vācijas vadītāji rosināja, ka visiem jau esošajiem individuālākiem un kolektīvākiem ekonomikas glābšanas plāniem pa virsu jāveido vēl papildu 500 miljardu eiro vērts kopējs palīdzības fonds, ko izdotu Eiropas Komisija (EK) un kopā garantētu Eiropas valdības.

Savukārt šonedēļ šo plānu jau līdz 750 miljardiem eiro "uzlaboja" tā pati EK, kura turklāt vēlas, lai 500 miljardi no šīs naudas valstīm tiktu piešķirti grantu veidā un atlikušie 250 miljardi - kādu daudzmaz klasiskāku aizdevumu veidā. Papildu šim - EK prezidente Urzula fon der Leiena arī paziņoja, ka nākamais septiņu gadu reģiona budžets būs 1,1 triljona eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Kas tev jāzina

Kas tev jāzina 21. oktobrī

Dienas Bizness, 21.10.2014

Latvijā.

Vilks vairāk lūkojas pēc darba piedāvājumiem ārpus Latvijas

Aktīvo politiku pametošais finanšu ministrs Andris Vilks (V) pēc jauna darba vairāk lūkojas ārpus Latvijas. Lasīt tālāk...

Foto: REUTERS/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Gan no Latvijas, gan ārvalstu komersantu mutes izskan, ka Latvijas tranzīta koridors nebūt nav tik pievilcīgs, kādu politiķi vai ierēdņi to mālē. Baltkrievi noslēdz trīs gadu līgumu par naftas produktu pārvadājumiem nevis ar Latvijas, bet Lietuvas dzelzceļu, mūsu valsts dzelzceļa tarifu dēļ klibojot arī konteinervilciens Zubr. Tranzītam draudzīgāku muitas procedūru piemērošanas dēļ komersanti labprātāk strādā Klaipēdā vai Tallinā,» DB viedoklī raksta Egons Mudulis.

Lidmašīnas avārijā Vnukovas lidostā, Maskavā, naktī uz otrdienu dzīvību zaudējuši četri cilvēki, arī Francijas naftas uzņēmuma Total prezidents Kristofs de Maržerī.

Ziemas riepu cena ir galvenā mēraukla, pēc kā pircēji izvēlas savam auto atbilstošus ziemas apavus. Lielākie knauzeri Latvijā ir tie, kas brauc ar dārgiem auto.

arbOOz pierāda, ka sava vieta Rīgas saldumu pasaulē ir arī franču makaroniem un minikūciņām.

Pieteikumi šīm un citām aktuālajām ziņām - raksta galerijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

FOTO: Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanai apsolīti jau teju 700 miljoni eiro

LETA, 16.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieri, uzņēmēji un pašvaldības otrdien apsolījušas jau teju 700 miljonus eiro Dievmātes katedrāles atjaunošanai, un arī dažādi fondi sākuši kampaņas ziedojumu vākšanai.

Francijas prezidents Emanuels Makrons apsolījis, ka Parīzes Dievmātes katedrāle tiks atjaunota pēc postošā ugunsgrēka pirmdienas vakarā.

Jau vēstīts, ka ugunsdzēsējiem izdevies izglābt 850 gadus senās būves akmens pamatstruktūru, taču liesmas iznīcinājušas jumtu un citas katedrāles būvdetaļas, tostarp sabruka katedrāles torņa 93 metrus augstā smaile.

Uzņēmums Kering, kam pieder tādi modes zīmoli kā Yves Saint Laurent un Gucci, jau pirmdienas vakarā paziņoja, ka ziedos 100 miljonus eiro katedrāles atjaunošanai. «Kering» konkurenti LVMH un šī uzņēmuma dibinātāja Bernāra Arno ģimene sekoja piemēram, solot 200 miljonus eiro katedrāles atjaunošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Restorāniem, kafejnīcām un citiem ēdināšanas uzņēmumiem izbraukuma tirdzniecība ir jāreģistrē Valsts ieņēmumu dienestā (VID), kā arī ir obligāti jāizsniedz pircējiem kases čeks, bet alkohola tirgošanai ir nepieciešama speciālā atļauja (licence), informē VID pārstāvji.

Ja uzņēmums ēdināšanas pakalpojumus sniedz izbraukumā ārpus savas pamatdarbības vietas, piemēram, brīvdabas koncertos, pilsētas svētkos vai sporta pasākumos, tad šī izbraukuma tirdzniecība pirms tam jāreģistrē VID kā struktūrvienība. Tas ir izdarāms tiešsaistē, VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) sadaļā "Reģistri", izvēloties struktūrvienības veidu "Izbraukuma pakalpojums".

Ēdināšanas uzņēmumiem izbraukuma tirdzniecībā obligāti ir jāizmanto kases aparāts un jāizdrukā un jāizsniedz klientam kases čeks.

Īslaicīgi, līdz piecām darba dienām, izbraukumā drīkst izmantot to pašu kases aparātu, kas jau ir uzstādīts un reģistrēts pamata darba vietā. Tādā gadījumā pirms aparāta lietošanas uzsākšanas izbraukumā ēdinātājam VID EDS (sadaļā "Sarakste ar VID") ir jāiesniedz informācija par tirdzniecības vietu, periodu un "Grand Total" vērtību vai summārās atmiņas kopsummu. Tāpat pirms kases aparāta lietošanas atsākšanas pastāvīgajā darbības vietā (struktūrvienībā) VID EDS, sadaļā "Sarakste ar VID", ir jāiesniedz "Grand Total" vērtību vai summārās atmiņas kopsumma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas naftas kompānijas Total vadītājs Patriks Pujens prognozē, ka naftas cenas pasaules tirgū nākamgad neatgūsies.

Mēs neprognozējam atgūšanos 2016.gadā, pirmdien norādīja Pujens. Taču es nezinu, vai naftas cena būs 40, 45, 50 vai 60 dolāri par barelu.

2016.gadā ražošanas apjoma pieaugums joprojām būs straujāks par pieprasījuma kāpumu, piebilda Pujens.

Naftas cenas pasaules tirgū pēdējos 18 mēnešos nokritušās par vairāk nekā 60%, pasaulē lielākajām naftas ražotājvalstīm ignorējot aicinājumus naftas ieguves apjoma samazināšanai.

Pujens pavēstīja, ka "Total" savā budžetā ir ieplānojis līdzekļus, lai reaģētu uz zemajām naftas cenām, un noliedza iespēju tuvākajā nākotnē likvidēt darba vietas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naudas balvu reālās vērtības uzturēšanai Vimbldonas turnīra rīkotāji ceļ to nominālus

No šodienas līdz 16. jūlijam Vimbldonā, Anglijā, notiek par prestižāko dēvētais Grand Slam tenisa turnīrs. Ar labām izredzēm Latviju tajā pārstāv Francijas turnīrā nesen triumfējusī Jeļena Ostapenko un šogad arī teicamus panākumus guvusī Anastasija Sevastova, kā arī Ernests Gulbis.

Lai uzturētu naudas balvu relatīvo vērtību Brexit neskaidrību dēļ svārstīgā mārciņas kursa apstākļos, turnīra vadība šogad ir paaugstinājusi balvu fondu par 3,5 milj. GBP (3,9 milj. EUR) līdz 31,6 milj. GBP (35,7 milj. EUR). Balvu fonda nemainīgā tendence ir viena – augšup.

Sporta analītikas portāls Total Sportek to komentē, kā rīkotāju vēlmi pēc pasaulē ienesīgākā Grand Slam turnīra slavas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai mazinātu administratīvo un finansiālo slogu Covid-19 laikā, Valsts ieņēmumu dienests (VID) piedāvā uzņēmējiem, kuri uz laiku vēlas pārtraukt kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas lietošanu, nokārtot formalitātes vienkāršotā kārtībā, informē VID.

Pandēmijas periodā uzņēmējiem ir jārēķinās ar iespējamiem uzņēmējdarbības ierobežojumiem, tāpēc VID ieskatā ir būtiski izvērtēt iespējas mazināt administratīvo slogu un piedāvāt uzņēmējiem risinājumus, kas samazina VID pakalpojumu saņemšanai nepieciešamo laiku un izdevumus.

Uzņēmumi, kas pieņēmuši lēmumu uz laiku pārtraukt kases aparāta lietošanu, nepieciešamības gadījumā var vērsties VID ar lūgumu reģistrēt kases aparāta lietošanas pārtraukšanu uz laiku vismaz uz 30 dienām, iesniegumā norādot konkrētās elektroniskās ierīces un iekārtas uzstādīšanas adresi, šasijas numuru un pievienojot pēdējā izdrukātā Z pārskata kopiju ar reģistrēto Grand total vērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Sākoties vairāksolīšanai, zaudēs abas puses

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, 15.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rietumi nosaka jaunas sankcijas Krievijai, Krievija ar savām pretsankcijām atpalikt negrasās. Situācija eskalējas arvien tālāk, savukārt biznesa riski turpina pieaugt.

Šā gada sākumā briestošo konfliktu ar Krieviju Rietumi vēl varēja risināt sarunu ceļā, bet tagad viss draud ievilkties pat vairāku gadu garumā. ES ir noteikusi Krievijai jaunas sankcijas, to darīt apņēmušās arī Amerikas Savienotās valstis. Jauno sankciju rāmis gan ir diezgan izplūdis, pēc būtības nedaudz ir pastiprinātas jau iepriekš Krievijai noteiktās sankcijas, liedzot specifiskiem Krievijas uzņēmumiem pieeju ES finanšu tirgiem un nosakot vairākām Krievijas amatpersonām ceļošanas ierobežojumus, paralēli iesaldējot viņu līdzekļus Rietumu bankās. Šie soļi turklāt sperti ar atrunu, ka drīzumā šīs sankcijas varētu tikt arī pārskatītas – atkarībā no tā, kāda būs situācija Ukrainā. No Maskavas nākošie signāli ļauj secināt, ka Krievija atbildi parādā nepaliks. Jau ir izskanējuši brīdinājumi par Krievijas gaisa telpas slēgšanu rietumu aviokompānijām. Mediji vēsta, ka Krievijas izstrādātās jaunās sankcijas pret Rietumiem būšot vērstas arī pret lietotu auto tirdzniecību un dažām vieglās rūpniecības precēm, proti, apģērbiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazā biznesa skaistums – plānots un ar apdomu vadīts darbs, kurā īpašnieks ir sev saimnieks

Programmētājs Ingus Bukšs kādu laiku strādājis algotu darbu, bet tad, apstākļiem mainoties, meklējis kaut ko savu un izveidojis uzņēmumu ar ironisku nosaukumu Tup un Turies. Viņa kaislība ir Apple Mac datori, un tāpēc arī radīts Macforums.lv. Šobrīd bizness reducējies līdz serveru uzturēšanai un servera vietas nomai jeb hostingam un mājaslapu izveidei.

Noturēt cepures

«Hostings ir samērā vienkāršs bizness, kamēr viss ir kārtībā, bet apmēram reizi gadā jau arī kaut kas brūk, un, kad tas brūk, pilnīgi dzirdu, kā es sirmoju,» noteic Ingus. Ir jāsaprot, ka «tie nav vienkārši 200 klienti; tanī brīdī viņiem nedarbojas e-pasti, un bizness būtībā apstājas. Visi zvana, visiem vajag. Ir jau savs puds sāls apēsts un izstrādāta stratēģija, paredzēti varianti, bet, ja es nespēšu diennakts laikā atrast risinājumu, viņi pacels cepuri un aizies.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Baltic International Bank pamatkapitāls palielināts par 2 miljoniem eiro

Žanete Hāka, 25.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot ilgtspējīgu Baltic International Bank attīstību, bankas akcionāri ir palielinājuši tās pamatkapitālu par 2 miljoniem eiro, tādējādi pašlaik bankas pamatkapitāls sasniedz 31,5 miljonus eiro.

Baltic International Bank valdes priekšsēdētāja Ilona Guļčaka stāsta: «Baltic International Bank ir izstrādājusi jaunu, uz ilgtspējīgām investīcijām orientētu bankas darbības stratēģiju, pašlaik intensīvi strādājam pie jaunu finanšu produktu un pakalpojumu klāsta izveides, un kopīgi ar mūsu klientiem gatavojamies pozitīvām pārmaiņām. Stratēģisko mērķu īstenošanā būtiskas ir gan bankas darbinieku zināšanas, pieredze un komandas darbs, gan arī bankas kapitāla bāze. Šā gada otrā ceturkšņa beigās Bankas kopējais kapitāla rādītājs sasniedza augstāko līmeni pēdējo divpadsmit gadu laikā, un esmu gandarīta, ka pamatkapitāla bāzes spēcināšana dod mums papildu attīstības iespējas.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociāli atbildīga investēšana ir plaša sfēra, kas ir pakļauta ļoti dažādām interpretācijām.

Pēdējo gadu laikā investīciju pasaulē populāri runāt par ētisku un sociāli atbildīgu ieguldīšanu. Jāņem gan vērā, ka aiz šiem skaistajiem vārdiem var slēpties kaut kas līdzīgs reklāmai, un, piemēram, The Wall Street Journal ziņo, ka pietiekami daudzu līdzekļu pārvaldnieku prakse realitātē rāda, ka tiem pašiem vecajiem ieguldījumu produktiem tiek piedēvēti vien jauni, šiem laikiem atbilstošāki nosaukumi, bet tas, kur šie fondi iegulda, daudz nemainās. Jau ziņots, ka dažādus sociāli atbildīgus fondus (gan aktīvi, gan pasīvi pārvaldītos), ņemot vērā aktuālo modes tendenci, arvien vairāk rada tādas milzīgas finanšu iestādes kā Goldman Sachs, BlackRock un Morgan Stanley (vai arī tiek pārdēvēti vecie fondi).

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Akcijas cenai turpinot pieaugt, Saudi Aramco vērtība pārsniedz 2 triljonus dolāru

Žanete Hāka, 12.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas kompānijas Saudi Aramco akcijas cena ceturtdien turpināja pieaugt, un uzņēmuma vērtība sasniedza Saūda Arābijas kroņprinča Muhameda bin Salmana iepriekš gaidītos 2 triljonus dolāru.

Pirmajā tirdzniecības dienā akcijas cena uzlēca par 10%. Ceturtdien akcijas cena pieauga vēl par gandrīz 10%, taču tad kāpums nedaudz atslāba un pieaugums bija aptuveni 5%.

Kompānijas novērtējums liecina, ka Aramco patlaban ir vērtīgāks nekā piecas nākamās vērtīgākās naftas kompānijas kopā - ExxonMobil, Total, Royal Dutch Shell, Chevron un BP. Tāpat šis ir lielākais akciju tirdzniecības darījums, pārspējot Alibaba akciju IPO 2014.gadā, kad uzņēmums piesaistīja 25 miljardus dolāru.

DB jau rakstīja, ka šis ir vēsturisks mirklis, jo pavērsies viena no pašām ietekmīgākajām un slepenākajām kompānijām pasaulē, kas desmitiem gadu finansējusi Saūda Arābijas karaļnama ambīcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kipras piekrastē atklāts liels dabasgāzes lauks, pirmdien pavēstīja valdība un Itālijas enerģētikas uzņēmums "Eni".

Dabasgāzes lauku atklājis Itālijas un Francijas enerģētikas konsorcijs "Eni-Total", un tajā varētu būt aptuveni 70 miljardi kubikmetru dabasgāzes, pavēstīja Kipras enerģētikas ministre Natasa Pileidou.

"Eni" paziņojumā minēja "svarīgu atradumu" 2287 metru dziļumā un aptuveni 160 kilometru attālumā no Kipras krasta.

2011.gadā ASV uzņēmums "Noble Energy" jau atklāja lielus dabasgāzes laukus Kipras ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, veicot urbšanu tālāk uz austrumiem no jaunāko atradumu vietas.

Kopš tā laika izraisījušās domstarpības ar kaimiņvalsti Turciju par gāzes izmantošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilās platformas Android lietotāji trīsreiz biežāk saskaras ar kiberdraudiem, kuru mērķis ir viņu nauda, secinājuši Kaspersky Lab eksperti, izvērtējot 2014. gadā konstatētos finansiālos draudus.

Visa pagājušā gada laikā uzņēmuma izstrādājumi ir bloķējuši vairāk nekā divus miljonus finansiālo kiberuzbrukumu Android lietotājiem — tas ir 3,25 reizes vairāk nekā 2013. gadā. Vienlaikus 3,64 reizes ir audzis arī uzbrukumiem pakļauto šīs platformas mobilo ierīču īpašnieku skaits, informē Kaspersky Lab pārstāve Olga Kazaka.

Draudu nopietnību apliecina arī fakts, ka 48% Android paredzēto ļaunprogrammatūru ir banku vai īsziņu Trojas zirgi, un tieši tie medī lietotāju konfidenciālos datus, kas paver kibernoziedzniekiem tiešu piekļuvi naudai. Turklāt paaugstināta riska zonā atrodas lietotāji Krievijā, jo vislielākais incidentu skaits ar šādu ļaunprogrammatūru iesaisti ir konstatēts tieši Krievijā — 64% no pasaules kopējā rādītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zīmols piedāvā total-look kolekciju gan sievietēm, gan vīriešiem, tomēr vairāk specializējas uz krekliem.

Perfekts šuvums, izsmalcināti audumi un raksturīga zīme, kas piemīt tikai van Laack zīmolam – perlamutra pogas ar 3 caurumiem. Katra detaļa izceļ produkta unikalitāti. Slavenie van Laack krekli tiek šūti no labākās kokvilnas, kas ražota Itālijā un Šveicē. Audums ir tik plāns un patīkams, ka līdzinās zīdam.

Vismaz vienreiz pielaikojot van Laack kreklu, jūs nekad neaizmirsīsiet izredzēto piederību.

Tuvojas pārsteigumu laiks, un vienmēr ir vēlme iepriecināt sevi vai citus ar kādu īpašu dāvanu. Šādam gadījumam mēs esam sagatavojuši piedāvājumu vīriešiem – Made-to-Measure kreklu, šūtu pēc individuāliem mērījumiem. Mūsu salonveikalā laipni sagaidīs speciālists, kurš piedāvās plašu audumu, apkaklīšu un manžešu sortimentu, kā arī detalizēti izstāstīs, kā padarīt kreklu īpašu, ņemot vērā klienta dzīvesveida un figūras īpašības. Made-to-Measure krekls tiks izgatavots ar rokām fabrikā Menhengladbahā un līdz Ziemassvētkiem tiks nogādāts Rīgas salonveikalā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas cenas kritums piemet ogles spriedumiem par vājāku ekonomiku.

Dažkārt finanšu tirgus pētnieki diskutē par to, kas tad īsti galu galā seko otram – vai nu nafta akcijām, vai akcijas naftai. Katrā ziņā melnā zelta cenas samazināšanās jau sāk izskatīties līdzīga brīvajam kritienam – nedēļas laikā vien Ziemeļjūras jēlnaftas Brent vērtība sarukusi vēl par septiņiem ASV dolāriem uz barelu. Tikmēr kopš oktobra sākuma tie jau ir vairāk nekā 20 ASV dolāri. Naftas cena turpinājusi sarukt uz akcijām veiksmīgākās novembra pirmās puses fona. Tiesa gan, pēdējo tirdzniecības sesiju laikā līdz ar naftas vērtības joprojām straujo planēšanu zemāk tirgus dalībnieki sprieduši par to, ka tā varētu būt pasaules tautsaimniecības bremzēšanās pazīme. Tas, šķiet, stimulējis pesimismu arī akciju mijēju vidū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Lielākais augstas kvalitātes rokas darbarīku vairumtirgotājs Baltijas valstīs – Toolmarketing – tagad sauksies Werkado

Sadarbības materiāls, 15.02.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms 15 gadiem dibinātais uzņēmums Toolmarketing izaudzis par vienu no lielākajiem un ietekmīgākajiem augstas kvalitātes rokas darbarīku un individuālā aizsargaprīkojuma vairumtirgotājiem Baltijas reģionā, pateicoties sadarbības partneru klientu pastāvīgajai uzticībai. Uzņēmums, kopš šī gada sākuma turpinot darbību izmantojot Werkado zīmolu, ir apņēmies saglabāt pirmatklājēja un līdera pozīciju savā darbības jomā.

Vai labs produkts spēj pats sevi pārdot?

Uzņēmuma dibinātājs un vadītājs Martins Koorts darbojas darbarīku nozarē jau kopš 1996. gada. “Laika gaitā esmu iepazinis daudzus dažādus zīmolus. Diemžēl pārāk bieži ir nācies saskarties ar standartiem neatbilstošu produkciju un, tādejādi, radusies vēlme un vajadzība labot situāciju. Mēs jau gadiem ilgi esam peldējuši pret straumi, taču tagad varu ar prieku pavēstīt, ka patērētāju informētība pēdejo 15 gadu laikā ir ievērojami uzlabojusies,” viņš stāsta. "Mūsu produktiem ir viens kopsaucējs – ilgtspēja. Augstas klases darbarīki pirmajā brīdī varbūt šķiet dārgi, taču to īstā vērtība lietotājam atklājas darbā gaitā ar attiecīgo produktu. Ja darbarīks lietotājam ir ergonomisks, kalpo ilgi un palīdz paveikt darbu bez pūlēm, tad parasti cena neizraisa liekus jautājumus. Tomēr mūsu komandai ir krietni jāpacenšas, lai pierunātu klientu spert pirmo soli produkta izmēģināšanā.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas kompāniju akciju iegāde gluži kā krītoša naža ķeršana, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Līdz ar krietni zemāku lielākās daļas izejvielu cenu laikmetu akciju mijēji pastiprināti atbrīvojas no dabas resursu ieguvējkompāniju vērtspapīriem. Tas ir saprotams, jo zemākas izejvielu cenas nozīmē, ka sarūk šo nozaru uzņēmumu ieņēmumi. Piemēram, naftas giganta Chevron akcijas cena, kopš pagājušā gada jūnijā aizsākās noturīgs naftas cenu kritums, ir sarukusi par 36%. Zemu naftas cenu laikā investoru skepses ēna gūlusies arī pār daudzām citām pasaules lielākajām naftas nozares kompānijām – Exxon Mobil akcijas vērtība šajā periodā ir sarukusi par 25%, BP – par 24%, Total – par 16% un Shell – par 12%. ASV akciju tirgus Standard & Poor’s enerģijas sektora akciju indeksa vērtība kopš pagājušā gada jūnija ir samazinājusies jau vairāk nekā par 30%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Baltic International Bank nopelnījusi 3,6 miljonus eiro

Žanete Hāka, 01.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankas pamatdarbības ienākumi šā gada septembra beigās sasniedza 21,7 miljonus eiro, kas ir par 46% vairāk nekā attiecīgajā periodā pirms gada, informē bankas pārstāvji.

Pamatdarbības ienākumu pozitīvo dinamiku sekmējuši galvenokārt tirdzniecības darījumi, no kuriem gūtais ienākums palielinājies par 5,8 miljoniem eiro, kā arī Visa Europe Ltd akciju pārdošanas rezultātā gūtie vienreizējie ienākumi 2,8 miljonu eiro apmērā. Šajā periodā ienākumi no brokerdarījumiem palielinājušies par 39%, savukārt ienākumi no kontu apkalpošanas – par 14%. 2016.gada septembra beigās Bankas peļņa sasniedza 3,6 miljonus eiro.

Baltic International Bank aktīvu apjoms 2016.gada septembra beigās sasniedza 344 miljonus eiro, un aktīvi pārvaldīšanā – 98 miljonus eiro.

Bankas likviditātes rādītāji pārsniedz noteiktos normatīvus - 2016. gada septembra beigās Bankas likviditātes rādītājs sasniedza 78.6% (minimālais iekšējais normatīvs: 60%). Likviditātes seguma rādītājs (liquidity coverage ratio) sasniedza 508,13%, kas ir būtiski vairāk nekā 2016.gada normatīvs 70% apmērā. Tīrā stabila finansējuma rādītājs (net stable funding ratio - NSFR), kas nodrošina termiņstruktūras ilgtermiņa sabalansētību, ir sasniedzis 197.59% un pārsniedzis regulējošo normatīvu (NSFR), kas ir noteikts 100% apmērā un stāsies spēkā 2018. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par aviācijas degvielas uzpildes kompānijas SIA «Gulfstream Oil» 25% kapitāldaļu īpašnieku kļuvis Igaunijā reģistrētais uzņēmums «SLB Management OU», kas ieguvis šīs daļas no Honkongā reģistrētās kompānijas «Oilimpex Limited», ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Darījums noticis 19.decembrī, bet komercreģistrā izmaiņas dalībnieku reģistrā ierakstītas 27.decembrī.

«Lursoft» izziņa liecina, ka SIA «Gulfstream Oil» ir vienīgais Latvijā reģistrētais uzņēmums, kurā «SLB Management OU» ir dalībnieks.

Pārējie SIA «Gulfstream Oil» dalībnieki palikuši nemainīgi - lielākais uzņēmuma īpašnieks ar 40% daļu ir Šveicē reģistrētā kompānija «Air Total International SA», 20% daļu pieder Latvijā reģistrētajam SIA «AirRep Scandinavia» un 15% daļu īpašnieks ir SIA «Aeropass service».

SIA «Gulfstream Oil» dibināta 1993.gadā, un tā sniedz pakalpojumus gaisa kuģu uzpildei ar aviācijas degvielu starptautiskajā lidostā «Rīga». Uzņēmuma pamatkapitāls ir 531 700 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar akumulatoriem darbināmi elektriskie transportlīdzekļi (BEV) vieglo automašīnu klasē jau ir pielīdzināmi iekšdedzes dzinēju automašīnām arī kopējo izmaksu ziņā, žurnālam "Dienas Bizness" norāda "Moller Baltic Import SE" e-mobilitātes vadītājs Baltijā Matīss Zemītis.

Igaunijā un Lietuvā elektroautomašīnu iegādei ir arī praktisks valsts atbalsts – jaunas elektroautomašīnas iegāde ir pat izdevīgāka nekā dīzeļa vai benzīna dzinēja mašīnas iegāde.

Kopējo lietošanas izmaksu (TCO – total cost of ownership) koncepts ir veids, kā pretstatīt elektroautomašīnas un iekšdedzes dzinēja automašīnas. Proti, tiek salīdzināti gan automašīnas iegādes izdevumi, gan izdevumi automašīnas ekspluatācijas laikā.

Elektroautomašīnas sākotnējā cena ir lielāka nekā līdzīgas jaudas iekšdedzes dzinēja automašīnas cena, tādēļ būtiskākais jautājums ir – cik ilgā laikā elektromotors atpelna cenas starpību un vai tas vispār iespējams?

M. Zemītis norāda – ja netiek nodrošināts valsts atbalsts nodokļu atlaižu vai iegādes subsīdiju veidā, galvenais elektroautomašīnu nodrošinātais ietaupījums rodas no zemākām ekspluatācijas izmaksām.

Komentāri

Pievienot komentāru