Pasaulē

Briti iedzīvotājus izspiegojuši vēl apjomīgāk nekā amerikāņi

Jānis Rancāns, 25.06.2013

Jaunākais izdevums

Lielbritānijas specdienests Government Communications Headquarters (GCHQ) novērojis informācijas plūsmu zem jūras esošajos optiskās šķiedras komunikāciju kabeļos, tādējādi izveidojot novērošanas sistēmu, kas bijusi lielāka pat par ASV Prism.

Informāciju par Lielbritānijas izlūkdienestu programmu Tempora laikrakstam The Guardian atklājis ASV izlūkdienesta aģents Edvards Snovdens, kurš iepriekš atklātībā nodeva arī ziņas par Prism un viņa atrašanās vieta šobrīd nav zināma.

Saskaņā ar E. Snovdena atklāto, Tempora programmas ietvaros tikusi ievākta un 30 dienas uzglabāta, lai vajadzības gadījumā analizētu, gandrīz visa veida informācija, kas ceļojusi pa britu specdienesta novērotajiem komunikāciju kanāliem.

Katru dienu Tempora ievākusi informāciju aptuveni divdesmit petabitu apmērā. Novērošanas programma kontrolējusi komunikāciju caur aptuveni 200 optiskās šķiedras kabeļiem un 600 miljoniem telefona zvanu dienā. Tempora ietvaros britu izlūkdienests varējis novērot komunikāciju arī pa 46 starpatlantiskiem kabeļiem.

Db.lv jau vēstīja, ka ASV Nacionālās drošības aģentūra (NSA) vākusi informāciju tādu kompāniju kā Google, Facebook, Apple, Microsoft u. c. serveros. ASV plašsaziņas līdzekļu rīcībā nonākušie slepenie dokumenti liecina, ka varasiestādēm bijusi pieeja lietotāju video un audio materiāliem, fotogrāfijām, e-pastu saraksti u. c. failiem. Tas devis iespēju ASV varasiestādēm izsekot potenciālus teroristus. Informācija iegūta programmas ar kodētu nosaukumu Prism ietvaros.

Atklātību par Prism programmu masu mediju rīcībā nodeva NSA aģents Edvards Snovdens, kas šobrīd bēguļo, lai izvairītos no kriminālapsūdzībām ASV. Izskanējis, ka viņš ieradies Maskavā no kurienes bija plānojis doties uz Kubu un vēlāk uz Ekvadoru, kas viņam piešķīrusi politisko patvērumu. Tomēr lidmašīna uz Kubu izlidojusi bez viņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Nacionālās drošības aģentūra (NSA) vākusi lietotāju informāciju interneta gigantu tostarp Google, Facebook, Apple, Microsoft u. c. serveros, liecina laikraksta The Washington Post rīcībā nonākuši dokumenti.

Laikraksta rīcībā nonākuši slepeni dokumenti, kas apliecina, ka NSA un FIB bijusi pieeja deviņu lielāko ASV interneta kompāniju serveriem, kur abas organizācijas ieguvušas lietotāju video un audio materiālus, fotogrāfijas, e-pastu saraksti u. c. failus. Tas devis iespēju ASV varasiestādēm izsekot potenciālus teroristus.

Informācija iegūta programmas ar kodētu nosaukumu PRISM ietvaros. Programma tika izveidota iepriekšējā ASV prezidenta Džordža Buša jaunākā laikā, lai ar tās palīdzību atklātu iespējamu apdraudējumu valsts interesēm. Pirmais PRISM sadarbības partneris bija kompānija Microsoft. Programma galvenokārt paredzēta ārvalstnieku interneta komunikāciju novērošanai, kas iet caur ASV serveriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Snoudens «iesprūdis» Maskavā; patvērumu varētu piešķirt arī Venecuēla

Jānis Rancāns, 26.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins atklājis, ka ASV slepenais aģents, kurš nopludināja informāciju par Prism izlūkprogrammu, Edvards Snoudens atrodas Maskavā, tomēr netiks izdots ASV.

E. Snoudens, kurš Maskavā ieradies no Honkongas, atrodoties Šeremetjevo starptautiskās lidostas tranzīta zonā, pirms Krievijas pasu kontroles punktiem, vizītē Somijā atklājis V. Putins. Tomēr Krievija nepakļaušoties ASV prasībām par viņa izdošanu, jo «amerikānis nav nodarījis nevienu noziegumu uz Krievijas zemes», kā arī tehniski nav šķērsojis valsts robežu. Tomēr Krievija ar sajūsmu neuztver bēguļojošā ASV specdienestu aģenta atrašanos Maskavā. «Jo ātrāk viņš izvēlēsies savu galamērķi, jo labāk būs gan viņam, gan arī mums,» sacījis V. Putins.

Iepriekš izskanēja, ka E. Snoudens varētu doties uz Ekvadoru, kas varētu piešķirt viņam patvērumu. Arī Venecuēla pavēstījusi, ka izskatītu E. Snoudena patvēruma lūgumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja darba dienu vidū populārākās ierīces interneta pārlūkošanai ir datori, tad vakaros un brīvdienu rītos interneta lietotāji labprāt izvēlas lietot planšetdatorus, secinājis interneta izpētes un tehnoloģiju uzņēmums Gemius.

Saskaņā ar Gemius Prism datiem par šā gada 20. nedēļu (13.-19. maijs) darba dienās no pulksten 9 līdz 17 internetu visaktīvāk lieto no datoriem. Mobilo telefonu lietojums dienas laikā, no pulksten 6 līdz 23 ir vienmērīgs, tikmēr planšetdatori savu uzvaras gājienu sāk vakara stundās no pulksten 19 līdz 21, kad tos lieto biežāk kā datorus vai mobilos telefonus. Kopējais ierīču lietojums interneta pārlūkošanai darba dienās aktīvi sākas no pulksten 5 rītā un noslēdzas pirms pusnakts.

Atšķirīga interneta lietotāju uzvedība vērojama nedēļas nogalēs, kad laikā no pulksten 6 līdz 10 visbiežāk lietotā ierīce interneta pārlūkošanai ir planšetdators, kas kopumā nedēļas nogalēs dienas garumā ir populārāks kā darba dienās. Tāpat novērojams zemāks interneta pārlūkošanas biežums no datoriem laikā no pulksten 9 līdz 17. Brīvdienās interneta lapu pārlūkošana no datoriem un mobilajām ierīcēm aktīvāk tiek veikta pulksten 21 vakarā, kad, tāpat kā darba dienās, pieaug planšetdatoru lietojums interneta pārlūkošanai. Interneta lietojums no mobilajiem telefoniem arī nedēļas nogalēs laikā no pulksten 9 līdz 18 ir vienmērīgs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV tehnoloģiju kompānijām sāk kaitēt interneta novērošanas skandāls

Jānis Rancāns, 25.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atklātībā nonākusī informācija par ASV valdības īstenoto novērošanu internetā sākusi kaitēt valsts informāciju tehnoloģiju kompānijām, liecina pētījums.

Organizācijas Cloud Security Alliance apkopotie dati liecina, ka 56% tās aptaujāto kompāniju sliecas mazāk izmantot ASV mākoņdatošanas pakalpojumus, bet 10% izlēmušas lauzt slēgtos līgumus. Neskatoties uz informāciju par PRISM programmas ietvaros notikušo datu vākšanu internetā, 31% aptaujāto kompāniju nav plānu mainīt kaut ko sadarbībā ar ASV kompānijām, savukārt 3% atzinušas, ka pēc notikušā centīsies sadarboties vēl ciešāk.

Aptaujas dati saskan ar jūlija sākumā Eiropas Savienības Digitalizācijas komisāres Nēlī Krusas brīdinājumu par to, ka ASV kompānijām gaidāma uzticības krīze. «Ja Eiropas mākoņskaitļošanas pakalpojumu klienti nevar uzticēties ASV valdības sniegtajām garantijām, tie neuzticēsies arī saviem ASV partneriem. Šajā gadījumā amerikāņu kompānijas cietīs daudzu miljardu dolāru zaudējumus,» sacījusi N. Krusas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ekvadoras lēmuma pieņemšana par patvēruma piešķiršanu Snoudenam ilgs vairākus mēnešus

Jānis Rancāns, 27.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais ASV izlūkdienesta aģents Edvards Snoudens turpina uzturēties Maskavas Šeremetjevo lidostas tranzīta zonā, bet par viņa tālāko likteni padziļinās neskaidrība.

Ekvadora, kurā E. Snoudens lūdzis politisko patvērumu, paziņojusi, ka lēmuma pieņemšana par tā piešķiršanu ilgs vairākus mēnešus. Ekvadora nonākusi krustcelēs pēc tam, kad izskanējis, ka ASV varētu atcelt vairākas priekšrocības, kuras bauda minētās Dienvidamerikas valsts eksportētāji, ja tā nolems piešķirt patvērumu E. Snoudenam.

«Lēmuma pieņemšana par patvēruma piešķiršanu Džuljenam Asanžam ilga divus mēnešus. Arī šajā gadījumā lēmums netiks pieņemts ātrāk par šo termiņu,» sacījis Ekvadoras ārlietu ministrs Ričards Patino.

Tikmēr ASV Senāta Ārvalstu attiecību komitejas vadītājs Roberts Menendezs pavēstījis, ka patvēruma piešķiršana E. Snoudenam «nopietni apdraudēs» atvieglojumus tirdzniecībai starp Ekvadoru un ASV. Ekvadora uz ASV eksportē naftu, augļus un dārzeņus, kā arī puķes. Tirdzniecības atvieglojumu atcelšana varētu dot smagu triecienu Ekvadoras puķu audzēšanas nozarei, kas valstī nodarbina ap 100 tūkstošiem cilvēku, galvenokārt sievietes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais ASV specdienesta aģents Edvards Snoudens ticies ar Krievijas amatpersonām un lūdzis politisko patvērumu, kurš varētu tikt piešķirts, ja viņš pārtrauktu izplatīt konfidenciālu ASV informāciju, pavēstījis Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

E. Snoudens Maskavas lidostā pavadījis jau vairāk nekā nedēļu, un tā, kā viņam ir anulēta ASV pase, bijušais specdienesta aģents nevar lidostu pamest un meklēt politisko patvērumu citās valstīs. ASV atzinusi, ka aizvadījusi augsta līmeņa sarunas ar Krieviju par E. Snoudena tālāko likteni.

E. Snoudens arī Krievijas amatpersonām iesniedzis sarakstu ar 21 valsti, kurām lūdz politisko patvērumu, gadījumā, ja Krievija atteiksies to piešķirt. Krievijas amatpersonām patvēruma pieprasījumi jānogādā attiecīgo valstu vēstniecībās. Starp šīm valstīm ir Ķīna, Francija, Īrija, Venecuēla u. c.

Tāpat E. Snoudens apsūdzējis ASV prezidentu Baraku Obamu par neļaušanu izmantot patvēruma lūgšanas tiesības. B. Obamas administrācija izdarot spiedienu uz tām valstīm, kurās E. Snoudens pieprasījis politisko patvērumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Snoudenu no ASV glābt gatava Venecuēla, Nikaragva un Bolīvija

Gunta Kursiša, 08.07.2013

E. Snoudena atbalstītāji Indijā. Indija ir viena no valstīm, kurai E. Snoudens prasījis patvērumu.

Foto: AP/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs Latīņamerikas valstis – Venecuēla, Bolīvija un Nikaragva piedāvājušas patvērumu bijušajam ASV izlūkdienesta aģentam Edvardam Snoudenam (Edward Snowden), vēsta pasaules mediji.

Iepriekš Venecuēlas preziedents Nikolas Maduro (Nicolás Maduro) pavēstīja, ka viņa valsts «gandrīz noteikti» piešķirs politisko patvērumu E. Snoudenam, ja viņš tādu lūgtu, un pagājušās nedēļas beigās Venecuēlas neatkarības svētkos sacīja, ka lēmis par labu patvēruma sniegšanai bijušajam ASV spiegam. N. Maduro ir lēmis par labu «aizsargāt šo jauno vīrieti no vajāšanas, ko pret viņu vērsusi pasaulē varenākā impērija».

Venecuēlas prezidents izteicās, ka E. Snoudens atklājis patiesību, ka ASV izspiego visu pasauli.

Pašlaik gan vēl nav zināms, vai E. Snoudens pieņems Venecuēlas piedāvājumu. Tāpat nav zināms, kādā veidā, pieņemot Latīņamerikas valsts politisko patvērumu, E. Snoudens šajā valstī nokļūs, vēsta Reuters.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Snoudenam atļauj pamest Maskavas lidostu

Gunta Kursiša, 24.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais ASV izlūkdienesta darbinieks Edvards Snoudens (Edward Snowden) drīkst pamest Maskavas Šermentjeas lidostas tranzītzonu, kurā bijušais spiegs mitinās kopš 23. jūnija, kad tajā ieradās, lidojot no Honkongas, vēsta Interfax.

Oficiālu lūgumu Krievijai par pagaidu patvēruma piešķiršanu E. Snoudens iesniedza pirms nedēļas. Patvēruma sniegšanu Krievija vēl izskata.

E. Snoudenam iepriekš patvērumu piedāvāja trīs Latīņamerikas valstis – Nikaragva, Venecuēla un Bolīvija, no kurām Venecuēla, turīgākā no trim valstīm, tika novērtēta kā E. Snoudenam vispiemērotākā, un ziņu aģentūras Reuters žurnālists, kas intervēja bijušo ASV spiegu, pauda, ka tā, visticamāk arī būs valsts, uz kuru pārcelsies E. Snoudens. Taču E. Snoudena jurists Krievijā Anatolijs Kučerena, kurš palīdzēja bijušajam spiegam aizpildīt patvēruma lūguma pieteikumu, norādīja, ka E. Snoudens ir pārliecināts, ka ceļošana uz Latīņameriku nebūtu droša, jo ASV censtos viņu nogādāt atpakaļ dzimtenē, lai sodītu par sensitīvās informācijas izpaušanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Snoudenam uz gadu piešķirts patvērums Krievijā

LETA--AFP, 01.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slepenus dokumentus publiskojušajam bijušajam ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) darbiniekiem Edvardam Snoudenam uz gadu piešķirts patvērums Krievijā, ceturtdien pavēstīja Snoudena advokāts.

Snoudens saņēmis dokumentus, kas ļauj viņam pamest Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonu, un viņš jau ir devies prom, apstiprināja Snoudena aizstāvis.

Jau ziņots, ka Snoudens 16.jūlijā iesniedza oficiālu lūgumu par pagaidu patvēruma piešķiršanu Krievijā.

Bijušais CIP darbinieks par nodomu lūgt patvērumu Krievijā paziņoja 12.jūlijā, Šeremetjevas lidostā tiekoties ar Krievijas cilvēktiesību aktīvistiem. Vienlaikus viņš solīja, ka nekaitēs Savienotajām Valstīm. Pēc visa spriežot, šis solījums bija reakcija uz Kremļa prasību, lai viņš beidz nopludināt kaitējošu informāciju par ASV spiegošanas programmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Brisele pauž bažas par ASV īstenoto informācijas vākšanu internetā

Jānis Rancāns, 11.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reaģējot uz atklātībā parādījušos informāciju, ka ASV Nacionālās drošības aģentūra (NSA) vākusi lietotāju informāciju interneta gigantu serveros, Brisele aicinājusi ASV neizmantot ļaunprātīgi «speciālās attiecības», kas valda Eiropas un Amerikas starpā.

Db.lv jau vēstīja, ka NSA vākusi informāciju tādu kompāniju kā Google, Facebook, Apple, Microsoft u. c. serveros. ASV plašsaziņas līdzekļu rīcībā nonākušie slepenie dokumenti liecina, ka varasiestādēm bijusi pieeja lietotāju video un audio materiāliem, fotogrāfijas, e-pastu saraksti u. c. failiem. Tas devis iespēju ASV varasiestādēm izsekot potenciālus teroristus. Informācija iegūta programmas ar kodētu nosaukumu PRISM ietvaros.

Eiropas Savienības (ES) komisārs veselības un patērētāju aizsardzības jautājumos Tonio Borgs, uzrunājot Eiropas Parlamentu norādījis, ka šādas programmas un likumi, kuru ietvaros tās strādā, potenciāli apdraud ES pilsoņu tiesības uz privātumu un datu aizsardzību, raksta Euobserver.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Snoudens uz Krieviju slepenus dokumentus nav vedis

Gunta Kursiša, 18.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais ASV izlūkdienesta darbinieks Edvards Snoudens (Edward Snowden) uz Krieviju nav vedis slepenus dokumentus, kas nonākuši viņa rīcībā, strādājot izlūkdienestā, vēsta New York Times.

Visi slepenie dokumenti pirms došanās uz Krieviju tika atdoti žurnālistiem Honkongā, intervijā medijam apgalvoja E. Snoudens. Dokumenti netika ņemti līdzi, jo tas «nekalpotu sabiedrības interesēm», norādīja E. Snoudens, uzsverot, ka tos viņš spējis pasargāt arī no Ķīnas dienestiem. Iespēja, ka slepenie dokumenti varētu būt nonākuši Ķīnas vai Krievijas dienestu rīcībā, līdzinās nullei, uzsvēra bijušais ASV izlūkdienesta darbinieks. Pašlaik daži analītiķi jau izteikušies, ka, iespējams, E. Snoudens sadarbojas ar šo valstu pārstāvjiem.

Jau vēstīts, ka slepenus dokumentus publiskojušajam bijušajam ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) darbiniekiem Edvardam Snoudenam uz gadu piešķirts patvērums Krievijā. Bijušais CIP darbinieks par nodomu lūgt patvērumu Krievijā paziņoja 12. jūlijā, Šeremetjevas lidostā tiekoties ar Krievijas cilvēktiesību aktīvistiem. Vienlaikus viņš solīja, ka nekaitēs Savienotajām Valstīm. Pēc visa spriežot, šis solījums bija reakcija uz Kremļa prasību, lai viņš beidz nopludināt kaitējošu informāciju par ASV spiegošanas programmu. E. Snoudens uzsāka bēguļošanu pēc tam, kad britu laikrakstam The Guardian un ASV laikrakstam Washington Post atklāja informāciju par to, ka ASV Nacionālās drošības aģentūra (NSA) vākusi informāciju tādu kompāniju kā Google, Facebook, Apple, Microsoft u. c. serveros.

Komentāri

Pievienot komentāru