Jaunākais izdevums

Latvijā ir vairāki labi zināmi teātri - Dailes reātris, Leļļu teātris, Jaunais Rīgas teātris… Un arī politiskais teātris, kurš popularitātes līmenī vietējā tirgū reāli pārspēj visus minētos kopā. It īpaši brīžos, kad ir jāveido koalīcija. Bez dažām labām izrādēm neesam iztikuši arī šoreiz.

Vispirms jau esošais un arī potenciālais nākamais premjers Valdis Dombrovskis (JL) paziņoja, ka koalīcijā aicinās četrus 10. Saeimā pārstāvētos politiskos spēkus (Vienotība + ZZS + VL!-TB/LNNK + SC), tādējādi nodrošinot 92 balsu pārstāvniecību parlamentā, kas būtu absolūtais rekords demokrātiskajā sabiedrībā. Šādai iespējai varētu noticēt totāls politiķis - zaļknābis, kurš no skolas sola pa taisno ir nonācis pie koalīcijas veidošanas sarunu galda. Bet ne jau Dombrovskis, kam ir būtiska pieredze, strādājot ne vienā vien politiski svarīgā amatā. Toties kā politteātra ainiņa šāds solis izskatījās ļoti labi. Pēc kreisākās partijas Saskaņas centrs atsēdināšanas sākās nākamais cēliens - ko darīt ar «ultranacionālistiem» VL!-TB/LNNK?! It kā šīs apvienības uzskati nepatīkot vienai otrai Rietumvalsts vēstniecībai, it kā šie esot ņēmuši naudu no čečenu kopienas, it kā… Izskatās, ka vēlēšanu uzvarētājiem VL!-TB/LNNK diez ko nepatīk, taču grūti atrast pieklājīgu veidu, kā to nosēdināt opozīcijā, turklāt tā, lai šādu gājienu saprastu arī vēlētāji. Jāatzīst, ka šis cēliens ir diezgan ieildzis, taču ne bez saviem «pipariņiem» - vismaz iznākums ir grūtāk prognozējams.

Kas tad paliek? Koalīcijas kodols ar visiem labi zināmiem elementiem - Vienotība (33 vietas Saeimā) un ZZS (22 vietas Saeimā). Tikai divpartiju koalīcijai nenoliedzami būtu vienkāršāk sadalīt ministru portfeļus, turklāt lielākā daļa šo organizāciju biedru tomēr ir sava veida mēbeles uz politiskās skatuves, kas zina, kā konkrētajā brīdī vajag vai nevajag uzvesties. Turklāt mazsvarīgs nav apstāklis, ka laikā, kad sabiedrībai tiek stāstīts par dažādām pārrunām, konsultācijām, principu saskaņošanām utt., kuluāros jau var dzirdēt, kurš nu kuru ministriju vadīs. Principā jau vairāk nekā nedēļu virmo runas, ka lielāko daļu ministriju krēslus ieņems «vecie vēži» no Vienotības un ZZS, savukārt VL!-TB/LNNK labākajā gadījumā tikšot atvēlēta viena vieta pie Ministru kabineta galda. Vēl jo vairāk… Jau šīs nedēļas sākumā Latvijas finansiāli ietekmīgākās ministrijas amatpersonas spēja nosaukt jaunās valdības apstiprināšanas datumu - 4. novembris.

Tomēr, domājot ilgtermiņā, tieši šāds koalīcijas modelis būtu visneizdevīgākais Dombrovskim. Kaut vai tāpēc, ka Vienotība ir grupa, starp kuras trīs biedriem (Jaunais laiks, Pilsoniskā savienība, Sabiedrība citai politikai) nav īstas vienprātības. Proti, būtu diezgan muļķīgi, ja, piemēram, jau nākamā gada budžeta pieņemšanas procesā jaunā valdība sāktu šķobīties, jo izrādītos, ka tās pamatakmens Vienotība ir sašķēlies trīs daļās, no kurām katra ir apņēmības pilna doties savā virzienā. No politiskā teātra viedokļa šāds pavērsiens varētu garantēt pat zināmus drāmas elementus, tomēr ne jau to vajag sabiedrībai, tostarp Latvijas uzņēmējdarbības videi. Tikmēr politizrāde turpinās…

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Mana pieredze: Latvijā vēlas izveidot zīmējumu teātra tradīciju

Anda Asere, 16.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zīmējumu teātris, kas savu stāstu skatītājiem pasniedz ne tikai ar kustībām, skaņu, runu, bet arī izsakot to ar zīmējumu, pirmo sezonu strādā pastāvīgās telpās, bet taciņa uz tām skatītājiem vēl jāiestaigā .

Šajā sezonā Zīmējumu teātrim pirmo reizi ir savas telpas, izrādes notiek tējnīcā Materia. Tur esošajā izstāžu zālē ir Latvijas zemnieku produkcijas tiešpārdošana, tango nodarbības, novusa mači, bet vienreiz nedēļā ir improvizēta zīmējumu izrāde un divreiz mēnesī – iestudētas izrādes. Zīmējumu teātris darbojas jau kopš 2008. gada, bet iepriekš tas lielākoties uzstājās vietās, kur skatītāji vēlējās izrādi redzēt. «Daudzi skatītāji jautāja, kur mūs var redzēt ikdienā, ne tikai tajās reizēs, kad pie viņiem aizbraucam. Mums nebija, ko atbildēt, jo nebija tādas vietas. Tagad vieta ir, un mums vienkārši daudz jāiegulda, lai pastāstītu tiem cilvēki, kas vēlējās nākt un skatīties, – nāciet! Tas nav nemaz tik vienkārši,» atzīst Varis Klausītājs, SIA Zīmējumu teātris režisors. Pirmā izrāde tējnīcā notika pērnā gada oktobrī un sākumā apmeklētāju bija daudz. Ziemā, aukstumā cilvēki nāca kūtrāk, viņiem svētku laikā bija arī pilnīgi citas prioritātes. «Tā kā neatrodamies blakus Nacionālajam teātrim, bet gan Nacionālajai bibliotēkai, šī ir neiestaigāta taciņa. Ir jāveido tradīcijas. Ja tās ir, tad nekas nav tālu, bet, ja nav tradīciju, tālu ir arī tas, ko var ar roku aizsniegt,» saka Varis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portāls db.lv publicē informāciju par pasākumiem, uz kuriem nākamās nedēļas laikā doties pašiem, kopā ar saviem kolēģiem vai biznesa partneriem. Informāciju apkopojis Andrejs Šavrejs.

9. aprīlī plkst.18.00 Dailes teātrī tiks demonstrēts mūzikls par slaveno Orleānas jaunavu Žannu d’Arku. Libreta autori ir Jānis Elsbergs un Evita Mamaja, bet teātra režisors – Dž.Dž.Džilindžers. Izrādes mūziku sarakstījis komponists Kārlis Lācis. Mūzikla garums ir 2,5 stundas un tajā iekļauta vēsture, sākot no Žannas d’Arkas dzimšanas brīža.

9.aprīlī plkst.19.00 Splendid Palace džeza konkursa Riga Jazz Stage 2016 laureātu koncerts un uzvarētāju apbalvošana nominācijās Džeza vokāls un Džeza trompete. Otrajā pasākuma daļā uzstāsies slavenā džeza dziedātāja no ASV - Šarenē Veida, kas ir Teloniusa Monka vokālistu konkursa uzvarētāja. Riga Jazz Stage 2016 konkursā viņa bija žūrijas locekle kopā ar Raimondu Paulu, kurš apmeklēs koncertu, un, iespējams uzstāsies kopā ar dīvu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas teātris atzīmēs «vīriešu dienu» ar vienu no populārākajiem iestudējumiem

Vēsma Lēvalde, 07.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

23. februārī Liepājas teātris aicina uz iestudējuma Viss par vīriešiem jubilejas - 50. izrādi.

Izrādi Viss par vīriešiem 2007. gada nogalē iestudējis režisors Rolands Augustins (Atkočūns), un tā kļuvusi par vienu no Liepājas teātra skatītāju iemīļotākajām izrādēm. Kopumā to noskatījušies jau vairāk nekā 11 tukstoši skatītāju ne tikai Latvijā, bet arī ASV, kur 2009. gada vasarā viesojās izrādes kolektīvs.

Izrādi iemīļojuši arī tās aktieri – Egons Dombrovskis, Leons Leščinskis un Kaspars Gods.

«Izrādes materiālā jūtamies ļoti brīvi. Tas ir tāds optimāls teātra modelis – trīs vīriešu ansamblis, vīrietis – režisors un ļoti laba luga, kuru arī uzrakstījis vīrietis. Nez cik apakšveļas pāri ir novalkāti šo gadu laikā,» nosmej L. Leščinskis. (Izrādē redzams striptīzs).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc ilgstošas slimības mūžībā devies latviešu aktieris, režisors un uzņēmējs Andrejs Žagars, savā Twitter profilā vēsta radio SWH.

A. Žagars dzimis 1958. gada 16. oktobrī. No 1996. līdz 2013. gadam bija Latvijas Nacionālās operas direktors. 2017. gada jūnijā ievēlēts par Rīgas domes deputātu no partijas Latvijas attīstībai.

Atvadīšanās no mūžībā aizgājušā režisora un uzņēmēja notiks Latvijas Nacionālās operas Beletāžas zālē 4.martā plkst.13.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvā pieejamā informācija, 1996.gadā Žagars tika iecelts par Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) direktoru un šo amatu ieņēma līdz 2013.gada septembrim. 2002.gadā debitējis Dalhallas operas festivālā kā operas režisors ar Riharda Vāgnera operu «Klīstošais holandietis», bet 2003.gadā šo pašu operu iestudējis Nacionālajā operā. Iestudējis operas gan Latvijā, gan ārvalstīs, ar iestudējumiem piedalījies arī dažādos festivālos. 2015.gadā atsācis darbu Dailes teātrī kā režisors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arēnā Rīga no otrpus Atlantijas okeāna ieradies pasaulē zināmais Cirque du Soleil no Kanādas, lai līdz 18.jūnijam sniegtu šova OVO izrādes.

OVO ir krāsains ceļojums pa kukaiņu pilno pasauli. Izrādē atklājas bioloģiskās daudzveidības skaistums, tāpēc līdztekus iespaidīgajiem akrobātiskajiem trikiem skatītāji tiek iepazīstināti arī ar katra varoņa personību un dažādu kukaiņu sugu spējām.

Šis ir pirmais Cirque du Soleil uzvedums, kuru iestudējusi sieviete, un izrādes nosaukums OVO portugāļu valodā nozīmē "ola", tāpēc izrādes sākumā uz skatuves skatītājus pārsteidz milzīga ola, gandrīz 7 metrus augsta un 8,5 metrus plata. Izrādes turpinājumā redzamas desmit ainas, kas liks gan smieties, gan aizraut elpu. Izrāde ir ļoti viegli uztverama un saprotama bērniem, jo liela komunikācijas daļa notiek žestu un ķermeņa valodā, kā arī bērniem patiks kukaiņu īpatnējā valoda un dabas skaņas, kuras bagātina priekšnesumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) ir vērojama liela interese par Aivara Hermaņa režisētās izrādes Brodskis/Barišņikovs biļetēm, novēroja aģentūra LETA.

Kā informēja JRT pārstāve Daiga Bināne, internetā, kur bijusi pieejama puse no visām biļetēm, tās izpirktas 10 līdz 15 minūšu laikā. «Kāda no tām, iespējams, nopirkta vēlāk, ja cilvēkam nebija iespējams pabeigt maksājumu,» stāstīja Bināne.

JRT foajē no rīta bija vērojama rinda, kurā stāvēja aptuveni simts cilvēku. Rindas galā stāvošie uz JRT kasi bija atnākuši, jo biļetes internetā vairs nav bijušas pieejamas. Citus iedvesmojuši vairāki jaunieši, kuri pie teātra durvīm pavadījuši nakti teltī, lai būtu pārliecināti, ka viņi iegūs biļetes uz izrādi.

«Cilvēki mūsdienās biežāk stāv rindā pēc jaunā iPhone. Tam jāmainās,» ilgo stāvēšanu rindā motivēja jaunieši. Viņi piebilda, ka tie cilvēki, kas tagad stāv rindā, iespējams, biļetes nedabūs, bet pašiem tās viņiem jau bija rokā. JRT pārstāve norādīja, ka kasē biļetes vēl ir. Viņasprāt, tās varētu pietikt visiem rindā stāvošajiem interesentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portāls db.lv publicē informāciju par pasākumiem, uz kuriem nākamās nedēļas laikā doties pašiem, kopā ar saviem kolēģiem vai biznesa partneriem. Informāciju apkopojis Andrejs Šavrejs.

16.aprīlī plkst.15 Dailes teātra mazajā zālē teātris Ziloņa dziesma. Ziloņa dziesma ir kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona (dz. 1978) pirmā luga, kas pirmizrādi piedzīvojusi 2004.gadā ASV. 2014.gadā kanādiešu režisors Šarls Binamē tai radījis filmas versiju. Ar izrādi Ziloņa dziesma Dailes teātrī kā režisors atgriežas kādreizējais Dailes teātra aktieris Andrejs Žagars.

No sava darba kabineta slimnīcā ir pazudis ievērojams psihiatrs. Pēdējais, kurš ārstu redzējis, ir viņa pacients Maikls. Mēģinot noskaidrot pazušanas iemeslus, slimnīcas vadītājs dakteris Grīnbergs iztaujā pacientu. Savukārt Maikls, manipulējot ar dakteri Grīnbergu, iesaistās smalkā psiholoģiskā spēlē, kas izvēršas grēksūdzē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Maxima Latvija valdes locekli Jeļenu Kondrašovu

Lelde Petrāne, 31.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Maxima Latvija valdes locekle Jeļena Kondrašova. Lietuvā 2007.gadā tika reģistrēts uzņēmums MAXIMA GRUPĖ, UAB, kam šobrīd pieder tirdzniecības tīkli Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, Bulgārijā un Polijā. Starptautiskās audita un biznesa konsultāciju kompānijas Deloitte ekspertu CE TOP 500 (500 lielākās kompānijas 18 Centrāleiropas valstīs) pagājušajā gadā veidotajā pārskatā MAXIMA GRUPĖ ieņēma 57.vietu.

Latvijā uzņēmums Maxima Latvija darbību uzsāka 2001.gadā, atverot pirmos veikalus.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Šis uzņēmums attīstās ļoti dinamiski. Uzņēmuma vadība velta lielu uzmanību darbinieku apmācībai un kvalifikācijas celšanai visos līmeņos. Tāpat viena no lielākajām priekšrocībām, strādājot šajā uzņēmumā, ir iespēja strādāt gan lokālā, gan starptautiskā mērogā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas pilsētā Liverpūlē notikusī iespaidīgu izmēru leļļu izrāde vietējai ekonomikai izrādījusies visai veiksmīga.

Izrādi Sea Odyssey: Giant Spectacular aizvadītās nedēļas nogalē kopumā apmeklējuši 500 tūkstoši cilvēku, kas pilsētā atstājuši 12 milonus mārciņu (aptuveni 10 miljonus latu), vēsta BBC.

Liverpūlē notikusī leļļu izrāde bija veltīta Titānika katastrofas gadskārtai un to iedvesmojusi desmitgadīgas meitenes 1912. gadā rakstīta vēstule tēvam, kurš strādājis par kuģa kajīšu pārzini. Titānika katastrofas dēļ vēstule adresātu nesasniedza un pašlaik ir izstādīta Liverpūles muzejā.

Izrādē vēstīts par ūdenslīdēju, kurš Titānika vrakā atrod vēstuli un nodod to meitenei. «Jūras odisejā» piedalās trīs lelles – ūdenslīdējs, kura garums ir 15 metri, meitene – deviņi metri un suns. Trīs dienas garās izstādes laikā lelles kopumā mēroja 23 kilometrus pa Liverpūles ielām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Ķīna nosaka «komandantstundu» nepilngadīgo tiešsaistes spēļu laikam

LETA--AFP, 07.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīna noteikusi ierobežojumus laikam, ko nepilngadīgie var pavadīt tiešsaistes spēlēs, tādējādi valdība pastiprina vēršanos pret jauniešu atkarību no spēlēm.

Regulējums noteic, ka 18 gadu vecumu nesasnieguši cilvēki nedrīkst spēlēt tiešsaistes spēles laika posmā no plkst.22 līdz plkst.8, savukārt dienas laikā viņi pie spēlēm drīkst pavadīt ne ilgāk kā 90 minūtes.

Tāpat līdz 200 juaņām (26 eiro) mēnesī samazināta summa, ko nepilngadīgie drīkst iztērēt tiešsaistes spēlēs. 16-18 gadus veciem pusaudžiem šī summa būs 400 juaņas (51 eiro) mēnesī.

Jaunie noteikumi paredz, ka visiem spēlmaņiem tiešsaistē jāizmanto reģistrācija ar savu īsto vārdu un datiem, piemēram, vietnes «WeChat» kontu, telefona numuru vai personas kodu.

Valdība arī aicinājusi spēļu izstrādātājus «mainīt spēļu saturu, funkcijas un noteikumus», lai neradītu jauniešos atkarību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Kā kreditēšanas tendences vērtē uzņēmumi un kā - bankas?

Žanete Hāka, 05.01.2018

1. attēls. MVU pieprasījums pēc kredītiem banku un uzņēmumu vērtējumā

(par pieprasījuma pieaugumu ziņojošo banku neto skaits un par finansējuma vajadzību pieaugumu ziņojošo uzņēmumu neto skaits, %)

Piezīmes:

1 – vidēji 1. un 2. gada ceturksnī;

2 – līdz 2014. gadam ir pieejami dati par banku vērtējumu par uzņēmumu pieprasījumu kopumā, neizdalot MVU sektoru;

3 – vidēji banku kredītiem un banku kredītlīnijām, overdraftiem, kredītkartēm 1. pusgadā;

4 – aptaujas dati par uzņēmumu finansējuma pieejamību publicēti par 2009., 2011. un 2013. - 2017. gadu Eiropas Komisijas mājas lapā.

Datu avots: Latvijas Bankas dati, Eiropas Komisijas mājas lapa, autora aprēķini

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienās spēcīga tautsaimniecības attīstība nav iedomājama bez finanšu sektora līdzdalības. Lai tautsaimniecība varētu sekmīgi attīstīties, uzņēmumiem, jo īpaši maziem un vidējiem (MVU), nepieciešamas ārējais finansējums. Lai gan pieejami dažādi alternatīvi finansējuma avoti, Latvijā ierastākā uzņēmumu finansējuma forma ir banku kredīti, norāda Latvijas Bankas ekonomiste Vija Mičūne.

Latvijā uzņēmumu kreditēšana pēdējo gadu laikā pakāpeniski atkopjas, taču vienmēr var vēlēties ko labāku. Tajā pašā laikā vairākās eiro zonas valstīs uzņēmumu kredītu procentu likmes ir zemākas un kredītu atlikuma pieaugums straujāks. Kas nosaka Latvijas uzņēmumu kreditēšana attīstības tendences?

Vairāki avoti sniedz atbildi uz jautājumiem par uzņēmumu kredītu pieprasījumu un piedāvājumu, kā arī tos iespaidojošiem faktoriem. Viens no šādiem avotiem ir eiro zonas banku kreditēšanas aptauja, kurā sniegts banku viedoklis par dažādiem kredītu veidiem, tostarp aizdevumiem uzņēmumiem. Eiro zonas bankas jau kopš 2003. gada katru ceturksni novērtē uzņēmumu kredītu piedāvājuma un pieprasījuma pārmaiņu virzienu un relatīvo lielumu, kā arī šīs pārmaiņas ietekmējošus faktorus [1]. Raksturojot kredītu standartus, kā arī piedāvājumu, bankas sniedz viedokli arī par kredītiem MVU.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Dzintarā neviens nav dzirdējis par zīmolvedību

Renāte Cāne, biznesa augstskolas Turība docētāja, 02.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Situācija, kādā ir nonākusi AS Dzintars, nav pārsteigums. Faktiski būtu jābrīnās, ja uzņēmums, kurš nedarbojas pēc mūsdienu biznesa principiem, uzrādītu labus rezultātus.

Dzintars darbojas pēc principa - galvenais ir labs produkts, un tad jau noieta tirgus pats atradīsies. Taču, raugoties no uzņēmējdarbības un mārketinga viedokļa, jāatzīst, ka periods, kad galvenais bija produkts, bija pagājušā gadsimta sākums, kad valdīja uzskats, ka aizvien uzlabots produkts «pats sevi pārdos». Tātad AS Dzintars zināmā mērā dzīvo simts gadus senā pagātnē, kas turklāt vēl papildināta ar padomju laika lielummānijas paradumiem. Taču sen vairs nav tie laiki, kad patērētājs pirka vienkārši produktu, tagad pērkam stāstu, zīmolu un daudz ko citu - no uzņēmuma mājas lapas līdz veikala iekārtojumam un produkta kastītes noformējumam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB Mājokļu cenu indikatora vērtība (starpība starp mājokļu cenu kāpuma un cenu krituma prognozētāju skaitu) rudenī nedaudz samazinājusies.

Šobrīd tā veido 46,8 punktus, kas ir nedaudz zemāk nekā šī gada pavasarī, tomēr joprojām augstāk nekā pirms gada.

Nekustamā īpašuma cenu pieaugumu nākamo 12 mēnešu laikā prognozē 53,6% aptaujāto iedzīvotāju. Savukārt mājokļu cenu krituma prognozētāju īpatsvars palielinājies nebūtiski un šobrīd veido 6,8%. Neitrāli noskaņoti ir 22,3% iedzīvotāju, kuri sagaida nemainīgas mājokļu cenas tuvākā gada laikā, kas ir nedaudz vairāk nekā šī gada pavasarī. Savukārt 17,3% respondentu nebija konkrēta viedokļa par mājokļu cenu izmaiņām, un tas ir mazāk nekā iepriekšējos ceturkšņos.

«Iedzīvotāju prognozes attiecībā uz mājokļu cenu pieaugumu tuvākajā nākotnē ietekmējis gan iedzīvotāju ienākumu pieaugums, gan labāka kredītu pieejamība. Tomēr sarunas publiskajā telpā par ekonomikas pārkaršanu un iespējamo krīzes atkārtošanos samazina iedzīvotājos pārliecību par nākotni un mazina optimismu par mājokļu cenu izmaiņām. Mājokļu cenu indikators palīdz saprast iedzīvotāju noskaņojumu attiecībā uz savu nākotni un labklājību. Šogad aprīlī indikators ir sasniedzis augstāko vērtību kopš 2009. gada, kad valstī bija krīze un iedzīvotāji nākotnē skatījās ar pesimismu. Toreiz indikatora vērtība bija negatīva – -55,5 punkti,» aptaujas rezultātus komentē SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Sarucis iedzīvotāju skaits, kuri prognozē mājokļu cenu kāpumu

Žanete Hāka, 24.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB Mājokļu cenu indikatora vērtība (starpība starp mājokļu cenu kāpuma un cenu krituma prognozētāju skaitu) 2016. gada beigās samazinājusies līdz 36,5 punktiem.

Tomēr kopumā pērn iedzīvotāji bija noskaņoti optimistiskāk nekā 2015. gadā. Iedzīvotāju prognozes attiecībā uz mājokļu cenu pieaugumu ietekmējuši gan augošie ienākumi, gan pieejamāki kredīti.

Decembrī SEB Mājokļu cenu indikatora vērtība sarukusi no 38,3 punktiem līdz 36,5 punktiem. Mājokļa cenu pieauguma prognozētāju skaits samazinājās no 47% aptaujāto oktobrī līdz 45,8%. Cenu samazināšanos tuvāko 12 mēnešu laikā prognozē 9,3% (oktobrī – 9%), savukārt neitrāli noskaņoto iedzīvotāju skaits, kuri tuvākā gada laikā sagaida nemainīgas mājokļu cenas, veido 27,8% (oktobrī - 30%). 17,1% respondentu nebija konkrēta viedokļa par mājokļu cenu izmaiņām tuvākā gada laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas autoparks ir otrs vecākais Eiropā, turklāt 50-80% automašīnu tehniskajās apskatēs tiek konstatēti būtiski bojājumi, šodien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē sacīja Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Transportlīdzekļu tehniskās kontroles un sertifikācijas inspekcijas priekšnieks Jānis Liepiņš.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien turpināja vērtēt iedzīvotāju iniciatīvu pagarināt termiņu, kādā tiek veikta transportlīdzekļu tehniskā apskate.

Automašīnu vidējais vecums Latvijā ir 13,17 gadi. Vēl vecākas automašīnas Eiropā ir tikai Maltā (13,8 gadi), bet vidējais automašīnu vecums Eiropā ir 8,3 gadi.

Liepiņš deputātus informēja, ka ar pirmo reizi tehnisko apskati nespēj iziet 45% no automašīnām, turklāt 18% tiek konstatēti būtiski defekti balstiekārtā. Dienā vidēji 13 automašīnām tehniskās apskates laikā tiek aizliegta turpmākā dalība satiksmē, 61,7% no šīm automašīnām apskates laikā iziet no ierindas bremžu sistēma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināts - Jauniešiem ātros kredītus kādu laiku nedos

Žanete Hāka, 06.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas (LNKA) biedri ir vienojušies, ka, sākot ar pirmdienu, 11. februāri, neizsniegs aizdevumus 18 un 19 gadus veciem jauniešiem, informēja asociācijas pārstāvji.

Šāds ierobežojums būs spēkā līdz brīdim, kamēr valsts izveidos vienotu kredītreģistru, kā arī nodrošinās iespēju pārbaudīt personu ienākumu līmeni.

Kopējais īpatsvars starp kredītņēmējiem, kas ir 18 un 19 gadus veci, ir neliels, tie veido tikai 5% no kopējā skaita, turklāt arī atmaksas radītāji ir labi, stāsta LNKA vadītāja Baiba Fromane. Tomēr, ņemot vērā, ka atsevišķi precedenti var radīt negatīvu ietekmi uz sabiedrību kopumā un šī ir sociāli jūtīga grupa, asociācijas biedri lēma par aizdevuma ierobežojuma noteikšanu.

B. Fromane uzsver, ka ierobežojums saņemt kredītu 18 un 19 gadus veciem jauniešiem tika noteikts, jo šajā grupā liels īpatsvars ir to jauniešu, kas vēl mācās skolā un kam nav stabili un regulāri ienākumi. Ņemot vērā, ka nav kredītreģistra, kas dotu iespēju pārbaudīt maksātspēju, tika pieņemts šāds lēmums. Asociācijas biedri vairākkārt ir norādījuši, ka uzņēmumiem ir svarīgi, lai klients spētu atmaksāt aizdevumu, jo pretējā gadījumā veidojas zaudējumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

To, ka neizsniegs aizdevumus 18 un 19 gadus veciem jauniešiem, vērtē kā PR gājienu

Dienas Bizness, 07.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tas ir biznesa gājiens, taču tam nav nekādas nozīmes. Svarīgs ir nevis cilvēka vecums, bet gan viņa maksātspēja» tā, vērtējot jauninājumu - Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas biedri ir vienojušies, ka neizsniegs aizdevumus 18 un 19 gadus veciem jauniešiem, laikrakstam Dienas bizness sacījusi Patērētāju tiesību aizsardzības centra vadītāja Baiba Vītoliņa.

«Maksātnespējīgs var būt gan 21 gadu vecs cilvēks, gan arī, piemēram, pensionārs. Tajā pašā laikā astoņpadsmitgadīgs jaunietis var būt maksātspējīgs. Līdz ar to ir jāizvērtē cilvēka spēja atdot parādu, nevis viņa dzimšanas dati,» viņa akcentējusi.

Vaicāta, vai uzskata, ka minētā nebanku kredītdevēju apņemšanās ir tikai sava veida PR gājiens, viņa atbildējusi:

«Uz to pusi. Mēs jebkurā gadījumā neatkāpsimies no tā, ka jebkāda veida kredītus var izsniegt tikai tad, ja ir izvērtēta potenciālā kredītņēmēja maksātspēja, ja ir garantija, ka viņam ir ienākumi, no kuriem atdot parādu. Principā šāda norma jau pastāv, un mēs raudzīsimies, lai tā tiktu ievērota.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas valdība sagatavojusi likumprojektu, kas paredz Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās atļaut balsot jau no 16 gadu vecuma, un tas ir par diviem gadiem mazāk nekā pašlaik.

No 16 gadiem Igaunijā jau gandrīz desmit gadus var balsot pašvaldību vēlēšanās, bet parlamenta vēlēšanu balsstiesīgo vecuma sliekšņa samazināšana ir sarežģītāks process, tādēļ tam būs nepieciešams laiks.

Vienlaikus Igaunijas valdības koalīcija, ko veido liberālā Reformu partija, sociāldemokrāti un liberālā partija "Igaunija 200", uzsver, ka grozījumi nestāsies spēkā pirms jūnijā gaidāmajām EP vēlēšanām, jo izmaiņām ir jābūt spēkā vismaz pusgadu pirms vēlēšanām.

EP vēlētāju vecuma slieksni samazināt var ar grozījumiem atbilstošā likumā.

Lai Igaunijas parlamenta vēlēšanās atļautu balsot 16 un 17 gadus veciem jauniešiem, ir nepieciešami grozījumi valsts pamatlikumā, kas jāpieņem divos Rīgikogu sasaukumos pēc kārtas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Uzņēmējs: Man teica – kas tās eļļas pirks

Kārlis Vasulis, speciāli DB, 04.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Taujāts pēc padoma citiem jaunajiem uzņēmējiem, kādas kļūdas parasti tiek pieļautas pārdošanā, SIA The Beard cosmetics īpašieks Nauris Strujevičs atbild, ka galvenais ir ticēt produktam vai pakalpojumam, proti, tam, kas tiek darīts.

Kā vēstīts, SIA The Beard cosmetics mājas apstākļos ražo bārdas kopšanas līdzekļus.

«Tad, kad esi paveicis iecerēto, apkārt pēkšņi parādās daudz pozitīvu viedokļu. Sākumā visiem ir ļoti liela skepse. Man teica – kas tās eļļas pirks, kam to vajag, tas ir par dārgu un tamlīdzīgi. Vajag būt pietiekami stūrgalvīgam,» viņš uzsver.

«Apzinos, ka tuvāko gadu ne centu nevarēs paņemt ārā. Uz to arī jābūt gatavam. Taču ir jādara, jādara, jādara, nedrīkst mest plinti krūmos. Atceros, kad nodibinājām fotografēšanas uzņēmumu, neviens neinteresējās par pakalpojumu. Gājām uz izstādēm, bet nekā. Tomēr ar laiku sāka uzrasties klienti, un šobrīd ir tā, ka nespējam izbraukāt visus pasākumus sestdienās un svētdienās. No tā dabūju mācību – vienkārši ir jāiet uz priekšu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vislabākā dzīve gados veciem cilvēkiem ir Norvēģijā, bet Latvija globālā pētījumā par vecu cilvēku dzīves apstākļiem ierindojas 35.vietā, gada laikā pakāpjoties par desmit pozīcijām.

ANO Iedzīvotāju fonda un starptautiskās organizācijas HelpAge International veiktajā globālajā novecošanās indeksā izvērtēta gados veco cilvēku dzīves kvalitāte 96 valstīs.

Pētījumā izvērtēti kritēriji četrās jomās - ienākumu drošība, veselības aprūpe, personīgās iespējas un vides apstākļi.

Vislabākie dzīves apstākļi iedzīvotājiem vecumā virs 60 gadiem ir Norvēģijā, Zviedrijā, Šveicē, Kanādā un Vācijā, savukārt vissliktākie apstākļi gados veciem cilvēkiem starp apskatītajām valstīm ir Afganistānā.

Latvija pētījumā ierindojas 35.vietā. Visaugstāko pozīciju - 14.vietu - Latvija ieņem pēc gados veco cilvēku izglītības un nodarbinātības iespējām, bet pēc ienākumu stabilitātes Latvija ierindojas 32.vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Teju 40% abonentu izmanto nesen ieviestos bezlimitu tarifus

Gunta Kursiša, 19.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

37,1% mobilo sakaru abonentiem ir pieslēgti nesen ieviestie mobilo sakaru operatoru bezlimitu tairifi, tādi kā Tele2 Zelts vai LMT Brīvība.

Par to liecina portāla Gudriem.lv sadarbībā ar sociālo tīklu Draugiem.lv veiktais pētījums.

Tajā noskaidrots, ka 24% respondentu jau nomainījuši savu pašreizējo tarifu pret bezlimitu tarifu un 12,9% plāno to darīt tuvākajā laikā.

Šādu tarifu plānu ieviešana būtiski mainīs cilvēku paradumus mobilo sakaru lietošanā – patērētāji sūtīs vairāk īsziņu, ilgāk sarunāsies par telefonu un aktīvāk izmantos mobilo internetu, uzskata mobilo sakaru operatoru pārstāvji.

13,1% respondentu apgalvoja, ka viņu neinteresē bezlimitu tarifi, un šī atbilde vispopulārākā bija 20-24 gadus veciem respondentiem (15,6%) un 25-29 gadus veciem iedzīvotājiem (14,6%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Latvijā nereģistrētu zāļu injekcijas, mugurkaula staipīšana, kā arī bonusā anti-depresanti ar caurejas līdzekli ir recepte, ar kuras palīdzību kaktu dakteris Guntis Ezergailis no veciem un naiviem cilvēkiem izviļ viņu ietaupījumus,» vēsta laikraksts Neatkarīgā.

Neraugoties uz to, ka Veselības inspekcijā par viņu sakrājušās jau vairākas sūdzības un materiāli nodoti Ģenerālprokuratūrā, G. Ezergailis turpina praktizēt savu nodarbi, un nule viņš gandrīz aizsūtīja uz viņpasauli kādu Ventspils pensionāri, norāda laikraksts.

Sarunā tā sauktais kaktu dakteris melojis, ka viņam ir visi nepieciešamie sertifikāti – esot kardiologs, reanimatologs, ģimenes ārsts, iekšķīgo slimību speciālists, un visas vainas esot ārstējamas caur mugurkaulu. Pārbaudot G. Ezergaiļa sniegtās ziņas, noskaidrojies, ka derīgu sertifikātu, kas legalizētu pacientu muļķošanu, viņam nav. Ārsta sertifikāta derīguma termiņš beidzies pirms desmit gadiem. Savukārt tāda Veselības statistikas un medicīnas tehnoloģiju valsts aģentūra, kas it kā atļāvusi dakterim strādāt visā Latvijas teritorijā, vairs neeksistē. Taču naiviem veciem cilvēkiem tādi jautājumi šķietot otršķirīgi. Arī tas, kādēļ medicīna jāpraktizē viesnīcas istabiņās vai privātos dzīvokļos, nevis atbilstoši aprīkotās medicīnas iestādēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilmāra Miķelsona darinātās koka lampas no Sibīrijas ciedru bluķiem pārsteidzoši ātri guvušas atzinību dizaina pasaulē .

Gada laikā, kopš Kurzemes biznesa inkubatorā iestājās jau pieredzējuša galdnieka I.Miķelsona jaundibinātais uzņēmums SIA Brik, dizaina lampas no masīviem, veciem Sibīrijas ciedra bluķiem jau labi novērtētas vairākās izstādēs. Kā Latvijas dizaina paraugs tās aizceļojušas uz Latvijas vēstniecību ASV, Vašingtonā, lai tur papildinātu Latvijas dizaina lietu kolekciju. Tikko radīts arī komercprojekts – sadarbībā ar SIA CasaDiVanna tapis mākslinieciska stila vannas istabas interjers. Oriģinālās lampas izstādītas un arī nopērkamas Rīgā nesen atklātajā mākslas telpā Look at Riga, Liepājā tās popularizē divi citi mazie uzņēmumi – kafejnīca Darbnīca un radošā telpa Ideju bode. Oktobrī uzņēmējs ar savu produkciju dosies uz gadatirgu Vācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skaistumkopšanas salons Grieze turpina iesākto kursu un nedomā transformēties uz klasiskāku pakalpojumu sniegšanu

Jau vairāk nekā divus gadus kādas mājas pagalmā netālu no Vecās Ģertrūdes baznīcas savu mājvietu radis skaistumkopšanas salons ar interesanto nosaukumu Grieze. Jau pirmajā savas darbības gadā salons paspēja iemantot klientu simpātijas ar savu brīvo atmosfēru un individuālo pieeju. Skaistumkopšanas salona īpašnieces Sintija Eglīte, Digna Degtjarova un Elīna Dīcmane norāda, ka turpina attīstīt savu sākotnējo sapni, bet par nākotnes iecerēm pagaidām vēl skaļi nerunā.

Biznesa ideja: Friziersalons ar robotu

Aug luksus frizētavu segments

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labas teātra izrādes sevi atpelna ļoti ātri, līdz ar to nav pamata uztraukties, ka no ārzemēm uzaicinātiem režisoriem vai aktieriem būtu jāmaksā vairāk, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Dailes teātra direktors Juris Žagars.

Vaicāts, vai taisnība, ka ārzemniekiem droši vien ir jāmaksā lielāki honorāri, Žagars atbildēja noraidoši. "Tā nav, tā vienkārši nav taisnība, tāpēc ka teātrī nekur Eiropā neviens nerēķinās ar milzīgiem honorāriem," viņš apgalvoja.

Žagars atzina, ka, piesaistot viesmāksliniekus no ārzemēm, pieaug izmaksas, kas saistītas ar viņu lidošanu un izmitināšanu, taču labas izrādes atpelna sevi ļoti ātri.

Dailes teātra direktors stāstīja, ka viens no pēdējā laika dārgākajiem projektiem bija izrāde "Rotko", kas izmaksāja ap 200 000 eiro, bet tā jau esot atpelnīta. Savukārt izrāde ar Holivudas zvaigzni Džonu Malkoviču, visticamāk, bija dārgākā visā Latvijas teātra vēsturē. "Mēs viņu atpelnījām piecās izrādēs," sacīja Žagars.

Komentāri

Pievienot komentāru