Pasaulē

Eirozonas privātā sektora aktivitāte palēninājusies straujāk nekā sākotnēji lēsts

Žanete Hāka, 03.09.2014

Jaunākais izdevums

Augustā eirozonas privātā sektora aktivitāte palēninājusies straujāk, nekā liecināja provizoriskie dati un kritumu piedzīvoja aktivitāte gan Francijā, gan Itālijā, tādējādi parādot, ka eirozonas ekonomika visdrīzāk tuvākajā laikā augs lēnām vai neaugs vispār, raksta MarketWatch.

Jaunākie Markit dati, kas apkopo 5000 ražotāju un pakalpojumu sniedzēju atbildes, liecina, ka uzņēmēji turpina mazināt cenas, veicinot inflācijas samazināšanos. Indekss, kas mēra šo sektoru aktivitāti, augustā samazinājās līdz 52,5 punktiem, salīdzinot ar 53,8 punktiem, kas ir šā gada zemākais līmenis. Sākotnēji indekss tika lēsts 52,8 punktu līmenī.

Eirozonas ekonomika šā gada otrajā ceturksnī stagnēja, bet pirmajā ceturksnī izaugsme bija lēnāka nekā iepriekš.

Jaunākie indeksa dati liecina, ka arī trešajā ceturksnī tā diez vai augs straujāk, tādējādi palielinot spiedienu uz Eiropas Centrālo banku, liekot tai domāt par jauniem papildus pasākumiem izaugsmes un inflācijas veicināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

EK: Patvēruma meklētāju ierašanās varētu nelielā mērā pozitīvi ietekmēt Eiropas tautsaimniecību

Žanete Hāka, 05.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau trešo gadu pēc kārtas eirozonā un Eiropas Savienībā kopumā notiek ekonomikas atlabšana. Tā turpināsies arī nākamgad – tikpat pieticīgā intensitātē kā šogad – lai arī stāvoklis pasaules ekonomikā kļūs arvien sarežģītāks, jaunākajā prognožu pārskatā informē Eiropas Komisija (EK).

Šogad naftas cenu samazināšanās, atbalstošas monetārās politikas un relatīvi zemas eiro ārējās vērtības ietekmē ekonomikas atlabšana ir bijusi noturīga un aptvērusi plašu dalībvalstu loku. Tomēr tā joprojām norit lēni, uzsver eksperti.

Pozitīvo faktoru ietekme mazinās, un vienlaikus rodas jauni sarežģījumi, piemēram, izaugsmes palēnināšanās jaunietekmes tirgus ekonomikas valstīs un pasaules tirdzniecībā, kā arī joprojām pastāvošā ģeopolitiskā spriedze. Ir sagaidāms, ka 2016. un 2017. gadā citu faktoru, piemēram, pieaugošas nodarbinātības un līdz ar to augstāku reālo izmantojamo (pēcnodokļu) ienākumu, labvēlīgāku kreditēšanas noteikumu, parādsaistību apjoma samazinājuma un ieguldījumu apjoma pieauguma ietekmē ekonomikas izaugsme būs pietiekama, lai atsvērtu minētos sarežģījumus. Dažās valstīs izaugsmi papildus balstīs strukturālo reformu pozitīvā ietekme.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eirozonas privātā sektora aktivitāte augstākajā līmenī kopš 2011. gada maija

Žanete Hāka, 23.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada otrā ceturkšņa sākumā eirozonas ekonomikas izaugsme bijusi straujāka nekā iepriekš, taču uzņēmēji samazinājuši cenas precēm, kas liecina, ka Eiropas Centrālajai bankai (ECB) vēl kādu laiku nāksies cīnīties ar zemo inflāciju, raksta MarketWatch.

Markit veiktā privātā sektora ražošanas un pakalpojumu sektora iepirkumu menedžeru aptauja liecina, ka aktivitāte šajās nozarēs aprīlī turpināja palielināties, sasniedzot straujāko tempu kopš 2011. gada maija.

Kombinētais ražošanas un pakalpojumu sektora indekss aprīlī audzis no 53,1 punkta līdz 54 punktiem. Indekss virs 50 punktiem liecina par izaugsmi.

Šī aptaujā vēlreiz apliecina, ka eirozonas reģiona ekonomika izaugsme, kas sākās pērnā gada otrajā ceturksnī, kļūst spēcīgāka.

Otrdien Eiropas Komisijas publicētā aptauja liecina, ka patērētāju noskaņojums aprīlī sasniedzis augstāko atzīmi kopš 2007. gada oktobra, un nesen publicētie dati signalizē par izaugsmi mazumtirdzniecībā, ražošanā, eksportā un būvniecībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Banku analītiķi: Stagnācija ekonomikā var saglabāties vēl vismaz pusgadu

LETA, 30.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā jau trešo ceturksni pēc kārtas turpinās ekonomikas lejupslīde un stagnācija ekonomikā var saglabāties vēl vismaz pusgadu, aģentūrai LETA pavēstīja banku analītiķi.

Latvijas Bankas ekonomiste Daina Paula norāda, ka, lai gan ekonomiskās izaugsmes lēnīgums Latvijas tirdzniecības partnervalstīs kavē iekšzemes kopprodukta (IKP) kāpumu Latvijā, tomēr šī faktora negatīvo ietekmi trešajā ceturksnī, visticamāk, kompensējusi investīciju aktivitāte, kā arī stabilitāti patēriņam pamazām piešķir pirktspējas atjaunošanās. Latvijas IKP trešajā ceturksnī ir palielinājies par 0,6% pret iepriekšējo ceturksni pēc sezonāli koriģētiem datiem.

Steidzot investīciju projektus, kuru īstenošanas termiņš ir vēl šajā gadā, būvniecība, visticamāk, būs turējusies spēcīgi gan trešajā ceturksnī, gan turēsies uz izaugsmes takas arī ceturtajā ceturksnī, prognozē Paula. Tikmēr no īstermiņa datiem redzama vāja kopējā rūpniecības izaugsme, ko nelabvēlīgi ietekmējusi eksporta tirgu bremzēšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Prognoze: Latvijas ekonomikas impulss pēc vairākiem stabiliem izaugsmes gadiem nedaudz vājināsies

Žanete Hāka, 02.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pakāpeniska ekonomikas atveseļošanās lielākajā daļā Austrumeiropas un Centrāleiropas valstu turpinās, lai gan izaugsmes perspektīvas Krievijā un Ukrainā ir pasliktinājušās, ņemot vērā abu valstu attiecību saasināšanos, secināts SEB jaunākajā Austrumeiropas ekonomikas apskatā.

Tiešā savstarpējā tirdzniecība starp atsevišķām valstīm ar konfliktā iesaistītajām pusēm, izņemot Baltijas valstis, ir salīdzinoši neliela. Tālāka ekonomikas augšupeja Vācijā un citviet Rietumeiropā daļēji kompensēs zaudēto eksportu vājā Krievijas pieprasījuma dēļ. Tāpat ir labi priekšnosacījumi privātā patēriņa kāpumam.

Tomēr SEB banka pazeminājusi Austrumeiropas 2014.-2015.gada ekonomikas izaugsmes prognozes, jo atsevišķās valstīs ģeopolitiskās nestabilitātes ietekmē ir pieauguši īstermiņa riski.

Jāņem vērā, kā SEB prognozes balstās uz pieņēmumu, ka Krievijas un Ukrainas konflikts neizvērsīsies par savstarpēju militāru konfliktu, kā arī netiks ieviestas liela mēroga tirdzniecības sankcijas un nenotiks būtiski Krievijas energoresursu piegāžu traucējumi Eiropai.

Komentāri

Pievienot komentāru