Pasaulē

ES varētu iesaldēt Tunisijas prezidenta aktīvus

Ritvars Bīders, 21.01.2011

Jaunākais izdevums

Eiropas Savienība (ES) varētu iesaldēt uz Saūda Arābiju aizbēgušā bijušā Tunisijas prezidenta Zina El Abidinam Ben Ali un viņa sievas aktīvus, ziņo EuroNews.

Patlaban noris izmeklēšana, kurā tiek mēģināts noskaidrot, kā Tunisijas prezidenta ģimenei izdevies tikt pie tik milzīgas bagātības.

Šveice jau paziņojusi par plāniem iesaldēt Ben Ali īpašumus Francijā, kā arī bloķēs visus aizdomīgos pārskaitījumus, kas tiks veikti no Tunisijas prezidenta kontiem.

Tikmēr Tunisijas pagaidu valdība ir piešķīrusi amnestiju visiem politieslodzītajiem, norādot, ka tā atzīs visas politiskās grupas.

Jau ziņots, ka pērn gada nogalē Tunisijā sākās plaši nemieri, kuros protestētāji izrāda savu neapmierinātību ar augsto bezdarbu valstī. Spriedzi radījis kāda absolventa - bezdarbnieka pašnāvības mēģinājums šomēnes. Divdesmit sešus gadus vecais Mohameds Bouazizi nelegāli pārdevis augļus un dārzeņus, jo nevarējis atrast darbu. Taču, kad policija konfiscējusi viņa produkciju, sakot, ka viņam nav nepieciešamās atļaujas, vīrietis aplējies ar benzīnu un aizdedzinājies. Tajā pašā pilsētā kāds cits jauns vīrietis apzināti guvis nāvējošu elektrotraumu, jo nespējis atrast darbu.

Pēc vardarbīgajiem protestiem Tunisijas prezidents Zins El Abidinam Ben Ali atkāpās no sava amata un aizbēga no valsts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Politiskā nestabilitāte Ziemeļāfrikā veicinās tūristu pieplūdumu Turcijā

Solvita Stalneka, tūroperatora Go Adventure Latvijas vadītāja, 27.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tunisija kā ceļojumu galamērķis pēc teju aprimušajiem nemieriem vēl nepievilina tūristus, un nozares pārstāvji ir satraukti par saspīlējumu Ziemeļāfrikas reģionā tā politiskās nestabilitātes dēļ. Savukārt Turciju šajā situācijā var saukt par ieguvēju, jo uz šo valsti dosies vēl vairāk atpūtnieku no Latvijas. Šobrīd Turcijas trumpis ir tas, ka tā ir iekšpolitiski stabila valsts, bet piedāvāto tūrisma iespēju ziņā – līdzvērtīga. Nemieri Tunisijā, kā prognozē tūroperators Go Adventure, par 30% palielinās iegādāto ceļojumu skaitu uz Turciju, kas jau vairākus gadus ir iecienītākais vasarā silto zemju galamērķis tūristiem no Latvijas.

Pieaugs pieprasījums pēc Turcijas

Ikreiz, kad kādu valsti pāršalc skaļu notikumu vētra, piemēram, politiski protesti, terorisms, iekšēji nemieri vai bīstamas dabas stihijas, tūristi izvēlas doties citur. Spilgts piemērs no pagātnes – Bali. Eksotiska un tūristus ļoti saistoša vieta, taču tās tūrisma nozare, kas pirms tam bija spēcīga, pēc teroristu uzbrukumiem gandrīz apstājās. Notikumi Tunisijā gan nav saistīti ar terorisma aktiem, bet ar iedzīvotāju tiekšanos pēc demokrātijas - tas ir protests pret pastāvošo politisko iekārtu, bezdarbu, informācijas brīvības trūkumu, par ko ļoti daudzi cilvēki pasaulē jūt līdzi Tunisijas iedzīvotājiem. Tomēr negatīvo un brīdinošo informāciju cilvēki neaizmirsīs, tāpēc uz kādu laiku silto zemju un pludmales baudītājiem no Latvijas varētu pieaugt pieprasījums pēc citiem tūrisma galamērķiem, jo īpaši – Turciju, kas atpūtas un piedāvāto iespēju ziņā pārspēj Tunisijas kūrortus, turklāt atrodas tuvāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tunisijas nemieru dēļ pieaugs pieprasījums pēc Turcijas kūrortiem, prognozē tūroperators

Andra Briekmane, 19.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Lai gan Tunisija ir populārs Latvijas tūristu galamērķis vasarā, jau šobrīd ir skaidrs, ka plašie nemieri būtiski samazinās mūsu iedzīvotāju vēlmi doties uz šo Ziemeļāfrikas valsti. Prognozējam, ka tā vietā pieaugs mūsu iedzīvotāju pieprasījums pēc Turcijas kā tūrisma galamērķa, kas atpūtas un piedāvāto iespēju ziņā pārspēj Tunisijas kūrortus,» paredz tūroperatora Go Adventure Baltijā direktore Oksana Golovina.

Lai gan gaisa satiksme Tunisijā darbojas kā iepriekš un nav ziņu par cietušiem tūristiem vai to, ka nemieri būtu sasnieguši pludmales kūrortus, tūrisma kompānijas Eiropā, aicina tūristus, kam nav īpaša nepieciešamība uzturēties Tunisijā, nedoties uz šo valsti līdz situācija normalizēsies. «Jau šobrīd var novērot, ka tie tūristi, kuri plāno vasaras atvaļinājumu pavadīt Tunisijā, nomaina sava ceļojuma galamērķi ar Turciju. Tas arī ir loģisks solis, ņemot vērā, ka Turcija ir iekšpolitiski stabila valsts, bet piedāvāto tūrisma iespēju ziņā – līdzvērtīga.» Kā atzīst O. Golovina, pastāv risks, ka līdzīga situācija, kāda šobrīd ir Tunisijā, var uzliesmot arī citās arābu valstīs, tādēļ tūrisma nozares attīstība šajā reģionā šobrīd tiešā veidā ir atkarīga no politiskās stabilitātes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eiropas tūrisma firmas evakuējušas gandrīz visus tūristus no Tunisijas

BNS, 16.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas tūrisma firmas līdz svētdienas pēcpusdienai ir evakuējušas gandrīz visus tūristus no Tunisijas, kur piektdien pēc vardarbīgiem protestiem atkāpās un aizbēga no valsts ilggadējais prezidents Zinelabidīns ben Ali, ziņoja rietumvalstu plašsaziņas līdzekļi.

ASV un vairākas Eiropas valstis ir brīdinājušas savus pilsoņus atturēties no braucieniem uz Tunisiju tur notiekošās vardarbības un saspīlētās situācijas dēļ.

Lielbritānijas tūrisma kompānija Thomas Cook un Vācijas tūrisma firma TUI Travel sestdien un svētdien evakuēja tūkstošiem savu klientu no Tunisijas.

Thomas Cook svētdien paziņoja, ka evakuējusi aptuveni 2000 Vācijas, 540 Beļģijas un 300 Lielbritānijas un Īrijas pilsoņus.

Eiropas lielākā tūrisma firma TUI Travel ar septiņiem avioreisiem ir aizvedusi no Tunisijas pusotru tūkstoti britu tūristu.

Lielbritānijas Tūrisma aģentūru asociācija informēja, ka Tunisijā ārkārtas stāvokļa izsludināšanas laikā bijuši vismaz pieci tūkstoši britu tūristu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš 2011. gada sākuma Tuvie austrumi ir piedzīvojuši vairākus protestu viļņus. Tunisijā un Ēģiptē tika gāzti autoritārie valstu līderi, turklāt tagad pieaug spēkā arī nemieri Alžīrijā, Bahreinā, Irānā un Jemenā. Šie notikumi atstāj lielu iespaidu uz valstu ekonomisko situāciju, pasaules akciju tirgiem, liek baidīties par islāma fundamentālistu ietekmes palielināšanos un atsaucas uz naftas cenām.

Nemieru vilni aizsāka Tunisija, kur iedzīvotāji bija neapmierināti ar augsto korupcijas līmeni, vārda brīvības ierobežojumiem, bezdarbu un prezidenta Bena Ali autoritāro valdīšanas stilu. Pēc vairāku nedēļu (2010. gada decembris – 2011. gada janvāris) ilgiem protestiem prezidents bija spiests atkāpties. Notikumus Tunisijā dažkārt arī dēvē par Wikileaks revolūciju, jo tieši no tās tunisieši uzzināja par augsto korupcijas līmeni valstī.

Visdramatiskākie notikumi risinājās Ēģiptē, kur ielās izgāja pat miljons cilvēku, lai pieprasītu 30 gadus valdījušā prezidenta Hosni Mubaraka tūlītēju atkāpšanos un ārkārtas stāvokļa atcelšanu. Ēģipte tiek uzskatīta par ietekmīgāko arābu valsti, tāpēc šeit notiekošajam sekoja līdzi visa pasaule. Protesti iesākās 2011. gada 25. janvārī un ilga 18 dienas. Tie beidzās ar Hosni Mubaraka atkāpšanos un varas nodošanu armijai. Protestu laikā pasaules akciju tirgi piedzīvoja kritumus, palielinājās naftas cena un spēcīgi tika ietekmēta Ēģiptes ekonomika, liekot baidīties par investīciju aizplūšanu no valsts. Valsts varas transformācijas apstākļos rodas arī pamatotas bažas, ka pie varas varētu nonākt radikālā Musulmaņu Brālība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

DHL Freight sāk pārvadājumus uz Ziemeļāfriku

Līva Melbārzde, 09.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskatot lielu potenciālu kravu apgrozījumam Ziemeļāfrikā, DHL atklāj tiešo pārvadājumu līniju uz Tunisiju.

DHL, kas darbojas arī Latvijā, ir paplašinājis savu sauszemes pārvadājumu servisu, iekļaujot tajā arī Ziemeļāfrikas reģionu. Sekojot DHL Euroconnect pakalpojuma ieviešanas pieredzei Marokā, DHL Freight šobrīd piedāvā komplektēto kravu pārvadāšanas servisu arī uz un no Tunisijas.

«DHL Freight nepārtraukti paplašina savu pārvadājums tīklu Eiropā un ārpus tās,» saka DHL Freight izpilddirektors Tomass Džordžs. «Gan Maroka, gan Tunisija uztur ciešas ekonomiskās saites ar Eiropas Savienību, jo īpaši ar Dienvideiropas valstīm. Tas sekmē pieprasījumu un ir mudinājis iekļaut šīs valstis mūsu Euroconnect tīklā, paplašinot mūsu esošos nepilna-kravas-auto-slodzes un pilna-kravas-auto-slodzes pakalpojumus un nodrošināt regulārus salikto kravu pārvadājumus.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Šveice soda Alstom par kukuļdošanu Latvenergo Miķelsonam, Meļko un Cvetkovam

LETA, 23.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveice piemērojusi sodu Francijas transporta un enerģētikas koncernam Alstom par kukuļdošanu Latvijā, Malaizijā un Tunisijā. Kukuļi doti Latvenergo prezidentam Kārlim Miķelsonam, viceprezidentam Aigaram Meļko un ražošanas tehniskajam direktoram Gunāram Cvetkovam, lai Alstom iegūtu līgumus Pļaviņu HES modernizācijas projektiem, liecina Šveices ģenerālprokuratūras izpildraksts.

Šveices prokuratūra secinājusi, ka līgumu noslēgšanai Latvijā, Malaizijā un Tunisijā Alstom «konsultanti izmantoja naudu nelegāliem mērķiem, lai ietekmētu līgumu noslēgšanas progresu vai lai izmaksātu kukuļus darbiniekiem». Latvijā kukuļi maksāti saistībā ar Latvenergo dažādiem modernizācijas projektiem, liecina izpildraksts.

Izmeklētāji secinājuši, ka kukuļi maksāti Latvenergo prezidentam Kārlim Miķelsonam, viceprezidentam Aigaram Meļko un ražošanas tehniskajam direktoram Gunāram Cvetkovam, lai uzņēmuma Zviedrijas struktūrvienības Alstom Power Sweden un Alstom Hydro Sweden iegūtu līgumus Pļaviņu hidroelektrostacijas modernizēšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Situācija Ziemeļāfrikas reģionā var izraisīt vispārēju kritumu tūrisma nozarē

Solvita Stalneka, tūroperatora Go Adventure Latvijas vadītāja, 07.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Politiskie nemieri Ēģiptē iedragājuši tai tik ļoti nozīmīgo tūrisma nozari, atstājot spēcīgu ietekmi uz to arī Eiropā, tostarp Latvijā. Turklāt, šie nemieri sekoja nemieriem Tunisijā, kas arī ir populārs tūristu galamērķis.

Tūrisms Ēģiptei, kas pastāvīgi cīnās ar nabadzību, ir ļoti nozīmīga ekonomikas nozare, tā veido aptuveni 6% no valsts iekšzemes kopprodukta. Februāris un marts ir tie mēneši, kas piemēroti ekskursijām uz valsts ziemeļiem un dienvidiem, jo gaisa temperatūra vēl nav tik augsta kā vasarā. Šajā februārī daudziem ievērojamiem kultūrvēsturiskiem notikumiem Ēģiptē uzmanība netika pievērsta vispār. Situācija valstī radīja ievērojamus zaudējumus vietējiem iedzīvotājiem un tūrisma kompānijām, jo Ēģipte tūristiem no Eiropas ir viens no iecienītākajiem galamērķiem ziemā.

Alternatīvu Ēģiptei grūti atrast

Ziemā nav alternatīvu Ēģiptes piedāvājumam nedz cenas, nedz atpūtas un apskatāmo objektu ziņā. Lielākā daļa tūristu Latvijā visbiežāk izvēlas lētākus ceļojumus un viesnīcas, toties uz ilgāku laiku. Tāpēc Ēģiptes vietā piedāvāt, piemēram, Indiju, Dubaiju vai Dominikānu ir neloģiski, jo ceļojums uz šīm valstīm izmaksā vismaz divas līdz trīs reizes dārgāk. Līdz ar to, alternatīva Ēģiptei ir Grieķija, Turcija un Tunisija, kas cenas ziņā konkurē ar Ēģipti, bet uz kurām var doties tikai sākot no pavasara. Arī Kanāriju salas tiek piedāvātas Ēģiptes vietā, taču sala nespēj uzņemt tik lielu tūristu skaitu. Ņemot vērā iepriekš minēto faktu un to, ka vairāk kā 60% tūristu no Latvijas ir ar vidējiem ienākumiem, situācija Ēģiptē var izraisīt vispārēju kritumu tūrisma nozarē. Ja Ēģiptes protesti izraisīs cenu pieaugumu tūrisma nozarē, daļa no šiem cilvēkiem var izvēlēties neceļot vispār, kas būtu spēcīgs trieciens tūrisma operatoriem Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Baidoties no Tunisijas likteņa, Ēģipte noslēdz pieeju Twitter; nākamais rindā – Facebook

Ritvars Bīders, 26.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēģipte valsts iedzīvotājiem bloķējusi pieeju populārajai interneta vietnei Twitter, turklāt nākamais sociālais tīkls, ko valdība nolēmusi bloķēt ir Facebook, raksta TechCrunch.

Iespaidojoties no nesenajiem notikumiem Tunisijā, arī Ēģiptē iedzīvotāji sākuši piepildīt pilsētu ielas, protestējot pret korupciju valsts pārvaldē un valdības piekopto politiku kopumā.

Līdzīgi kā tas notika Tunisijā, arī Ēģiptes iedzīvotāji protestus organizē galvenokārt izmantojot pasaulē populāros sociālos tīklus Twitter un Facebook. Un jau otrdien, 25. janvārī, interneta vietne Twitter valsts iedzīvotājiem vairs nebija pieejama.

Iepriekš The Times ziņoja, ka sākotnēja protestētāju aktivitāte vien bijusi novērojama tiešsaistē, kur protesta gājienam Ēģiptē dalību bija apstiprinājuši 85 tūkstoši cilvēku. The Times vēsta, ka kaut vai puse no tiem, kuri apstiprinājuši dalību protestos, tiešām izietu ielās, tas būtu vēsturiska Ēģiptes sabiedrības veikta politiskā akcija Mubaraka režīma laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Parīzes lidostu operators pērk 38% akciju Rīgas lidostā strādājošajā Turcijas koncernā TAV Airports Holding

BNS, 12.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas galvaspilsētas Parīzes lidostu operators Aeroports de Paris (ADP) ir vienojies par 38% daļu iegādi Turcijas lidostu operatorā TAV Airports Holding, kas darbojas arī starptautiskajā lidostā Rīga, tostarp iznomā komercplatības un nodrošina beznodokļu tirdzniecību.

Pirmdien izplatītajā ADP paziņojumā sacīts, ka TAV Airports Holding akcijas par 874 miljoniem ASV dolāru (464 miljoniem latu) franči pērk no trim Turcijas koncerna lielākajiem akcionāriem – Turcijas kompānijām Akfen Holding, Tepe Holding un Sera Yapi Endustrisi & Ticaret. Turklāt ADP iegādāsies 49% daļu Turcijas koncerna būvniecības struktūrvienībā TAV Yatirim Holding.

«Šā darījuma dēļ tiks izveidota viena no lielākajām lidostu operatoru aliansēm pasaulē, kas tiešā vai netiešā veidā pārvalda 37 lidostas, kurās apkalpo kopumā 180 miljonus pasažieru gadā,» sacīts ADP paziņojumā. ADP norāda, ka iegādes darījums ir daļa Francijas kompānijas stratēģijas, kas paredz darbības izvēršanu attīstības valstu tirgos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tunisijas valdība sestdien paziņojusi, ka nedēļas laikā slēgs 80 valsts nekontrolētas mošejas, reaģējot uz iepriekšējā dienā notikušo uzbrukumu atpūtniekiem netālu no Tunisijas kūrortpilsētas Sūsas, kurā nogalināti 38 cilvēki.

Kā uzskata Tunisijas premjerministrs Habibs Esids, mošejās notiek «kūdīšana uz vardarbību». Viņš arī aicinājis tautu «saliedēties un palīdzēt valdībai».

Tikmēr prestižais Kairā bāzētais sunnītu studiju centrs Al Azhar nosodījis slaktiņu Tunisijā kā «visu refliģisko un cilvēcisko normu pārkāpumu».

Premjers arī paziņojis, ka valstī tiks pastiprināti pretterorisma pasākumi, tostarp no 1.jūlija viesnīcās, tūrisma objektos un ap vēstures pieminekļiem, kam varētu draudēt teroristu uzbrukumi, paredzēts izvietot pastiprinātu bruņotu apsardzi.

Tūrisma industrija Tunisijai nodrošina 7% iekšzemes kopprodukta un tiešā vai netiešā veidā arī gandrīz 400 000 darba vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tendences pārtikas izejvielu tirgū rada labvēlīgu fonu straujam olīvu cenu pieaugumam, otrdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Laika apstākļiem dažādos pasaules reģionos vienmēr bijusi milzīga ietekme uz pārtikas izejvielu cenām preču biržās. Ja tie ir slikti, tad kādas pārtikas izejvielas raža var būt mazāka un nekvalitatīvāka. Pašlaik, piemēram, vērojams sausums Vidusjūras reģionā, kam jau ir bijusi liela ietekme uz olīvu un olīveļļas cenu. Turklāt pārskatāmā periodā visai iespējams, ka šo produktu cienītajiem nāksies rēķināties ar vēl augstākām izmaksām.

Financial Times eksperti izpētījuši, ka olīveļļas cena šogad Eiropā vairākos gadījumos pieaugusi pat par 25%. Tiek gaidīts, ka olīvu raža šogad būtiski sliktāka būs tādās valstīs kā Grieķija, Itālija, Tunisija un Spānija. Jānorāda, ka Vidusjūras reģiona valstis ir pasaulē lielākās olīvu audzētājas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Itālija lūdz ES naudu saistībā ar migrantiem no Tunisijas

Lelde Petrāne, 15.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itālijas valdība, saskaroties ar tūkstošiem migrantu no Tunisijas, oficiāli lūgusi Eiropas Savienības palīdzību, ziņo BBC.

Pēc janvārī notikušās sacelšanās Tunisijā pēdējo dienu laikā Itālijas Lampedūzas salā esot ieradušies aptuveni pieci tūkstoši migrantu.

Itālijas iekšlietu ministrs Roberto Maroni sacījis, ka valsts pirmdien prasījusi finansiālu palīdzību 100 miljonu eiro apmērā. Viņš arī lūdzis šajā lietā iesaistīties ES robežu pārvaldības aģentūru Frontex.

Starptautiskā Migrācijas organizācija (IOM) raksturojusi migrantus kā jauktas plūsmas - daži bēgot nedrošības dēļ Tunisijā, bet citi izmantojot iespēju nokļūt Eiropā, lai atrastu darbu.

Lampedūzas mērs Bernadino Rubeis izziņojis ārkārtas stāvokli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība vairākus gadus ir strādājusi, lai radītu vienotu ES patentu sistēmu, kas būs alternatīva tradicionālajam Eiropas patentu organizācijas «Eiropas patentam», kas tika dibināts 1973.gadā. Lai to izveidotu, atlicis spert tikai pēdējo soli, stāsta Eiropas Patentu biroja (EPB) – EPO izpildinstitūcijas vadītājs Benuā Batistelli (Benoit Battistelli).

Šobrīd EPO ietilpst 38 dalībvalstis un vēl divas papildus teritorijas – Bosnija un Hercegovina un Melnkalne, ar kurām parakstīti divpusējas vienošanās par Eiropas patenta darbību. Kandidāti iestāšanās EPO ir Kambodža, Moldāvija, Maroka un Tunisija.

Organizācijas galvenā mītne atrodas Minhenē. Juridiski EPO ir neatkarīga organizācija, kas nav saistīta ar Eiropas Savienību un tai ir savs budžets, kas veidots no patentu pieteikumu iesniedzēju iemaksām. 2018.gada budžets veido 2,3 miljardus eiro.

Patentu aizsardzība, kuras pamatā ir Eiropas Patentu konvencija, nodrošina iespēju iegūt intelektuālā īpašuma aizsardzību vienotas procedūras ietvaros un iesniegt vienu pieteikumu jebkurā valodā ar tulkojumu angļu, vācu vai franču valodā. Izgudrojuma ekspertīzi veic profesionāli Eiropas Patentu biroja eksperti. Eiropas patents ir spēcīgs, pateicoties vienotai procedūrai, kvalitatīvai izpētei un ekspertīzei, ko veic profesionāli Eiropas Patentu iestādes eksperti. Parasti Eiropas patenta izsniegšanas procedūra ilgst nedaudz vairāk kā 3,5 gadus no pieteikuma iesniegšanas dienas, taču pēc īpaša pieprasījuma šī jautājuma izskatīšanu var paātrināt. EPB mērķis ir saīsināt šo termiņu līdz 30 mēnešiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Darbu pārtraukusi Sanktpēterburgas tūrisma kompānija Solvex-Tourne

LETA--ITAR-TASS, 08.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darbu pārtraukusi viena no lielākajām Sanktpēterburgas tūrisma kompānijām Solvex-Tourne, kas savus pakalpojumus piedāvā arī Latvijā.

Uzņēmums arī vērsies Krievijas Tūrisma industrijas apvienībā ar lūgumu palīdzēt nodrošināt pašlaik ārvalstīs esošo tūristu atgriešanos mājās.

Pēc kompānijas sniegtajām ziņām, pašlaik ārzemēs atrodas aptuveni 9000 Solvex-Tourne klientu - lielākā daļa Grieķijā, Bulgārijā, Spānijā, Horvātijā, Melnkalnē, Ēģiptē un Tunisijā.

Vēl aptuveni 8600 klienti ir samaksājuši par nākamajos mēnešos paredzētiem ceļojumiem.

Sanktpēterburgas uzņēmums Solvex-Tourne iekļauts Krievijas tūrisma kompānijā Solvex Group, kurai ir struktūrvienības arī Maskavā, Kijevā, Minskā un Bulgārijas pilsētās Sofijā un Varnā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Streļčenoks: izmeklēšanas rezultāti Šveicē varētu veicināt Latvenergo amatperosnas lietas attīstību

Dienas Bizness, 01.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latveijas energokompānijas Latvenergo lietā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) intensīvi strādā starptautiskā līmenī, un izmeklēšanas rezultāti Šveicē varētu veicināt attīstību Latvenergo amatpersonu lietā.

LNT raidījumā 900 sekundes norādīja jaunais KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks, uzsverot ka šis ir piemērs tam, cik veiksmīgi KNAB sadarbojas ar kolēģiem ārvalstīs.

Streļčenoks norāda, ka patlaban no visām lietām, ko birojs izmeklē, trīs nozīmīgākās ir Latvenergo amatpersonu lieta, automašīnu ražotāja Daimler lieta, kā arī šogad uzsāktā oligarhu lieta.

Jaunais KNAB vadītājs skaidro, ka šādu apjomīgu lietu izmeklēšana prasa krietni ilgāku laiku, jo tajās iesaistīts liels skaits amatpersonu. Ierasti birojs atsevišķas lietu izmeklēšanu veic dažu mēnešu laikā.

Jau ziņots, ka Šveice piemērojusi sodu Francijas transporta un enerģētikas koncernam Alstom par kukuļdošanu Latvijā, Malaizijā un Tunisijā. Kukuļi doti Latvenergo prezidentam Kārlim Miķelsonam, viceprezidentam Aigaram Meļko un ražošanas tehniskajam direktoram Gunāram Cvetkovam, lai Alstom iegūtu līgumus Pļaviņu HES modernizācijas projektiem, liecina Šveices ģenerālprokuratūras izpildraksts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieaugot bažām par plaša apmēra bēgļu krīzi uz Lībijas un Tunisijas robežas, ANO Augstais komisārs bēgļu jautājumos kopā ar Starptautisko Migrācijas organizāciju ir izplatījis aicinājumu pasaules valstu valdībām palīdzēt organizēt «plašu un visaptverošu desmitiem tūkstošu ēģiptiešu un citu trešo valstu pilsoņu evakuāciju».

ANO aicināja valstis nodrošināt naudas līdzekļus, loģistikas atbalstu, lidmašīnas, kuģus un pieredzējušu personālu, lai tiktu galā ar krīzi. «Situācija uz robežas ar katru mirkli pasliktinās, tāpēc ir svarīgi, lai šāda veida palīdzība tiktu nodrošināta pēc iespējas ātrāk. Mums ir nepieciešams veikt plašu evakuāciju», skaidroja ANO pārstāvji.

Tūkstošiem Lībijā strādājošie ēģiptieši, vjetnamieši, turki, ķīnieši un taizemieši, bēgot no vardarbības Lībijā, ir šķērsojušu Tunisijas robežu, kur situācija draud izvērsties milzīgā bēgļu krīzē. No Lībijas uz Tunisiju jau ir aizbēguši ap 75 tūkstošiem cilvēku un ap 40 tūkstošiem ir sapulcējušies robežas otrā pusē, kur izmisīgi cenšas darīt visu, lai nokļūtu Tunisijā. Vairāki no tiem atrodas pilnīgā spēku izsīkuma stāvoklī un tiek sabradāti pūlī, novēroja BBC.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pārtverta lidmašīna ar miljoniem dolāru; starp aizturētajiem ir Latvijas pilsonis

LETA/THE JERUSALEM POST, 21.08.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zambijas varasiestādes pārtvērušas lidmašīnu, kurā tika pārvadāti 5,7 miljoni ASV dolāru skaidrā naudā, zelts, ieroči un munīcija un aizturējušas vairākus cilvēkus, tai skaitā Latvijas pilsoni.

Lidmašīna, kas izlidoja no Kairas, pirmdienas vakarā nolaidās Keneta Kaundas starptautiskajā lidostā netālu no Lusakas. Lidaparātā tika atrasti 5,7 miljoni ASV dolāru, piecas pistoles, septiņas magazīnas, 126 munīcijas patronas, kā arī, spriežot pēc izskata, 602 zelta gabali, kas sver 127,2 kilogramus, un zelta mērīšanas iekārtas. Vēlāk varasiestādes secināja, ka stieņi nav no tīra zelta.

Zambijas Narkotiku apkarošanas komisija paziņoja, ka par bīstamu priekšmetu glabāšanu tika aizturēti desmit cilvēki, tai skaitā seši ēģiptieši, Spānijas pilsonis, Nīderlandes pilsonis, Zambijas pilsonis un Latvijas pilsonis.

Turpmākas izmeklēšanas gaitā tika aizturēti vēl četri Zambijas pilsoņi, un aizturēto skaits, domājams, vēl pieaugs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Iespaidojoties no Tunisijas, ēģiptieši vienojas Facebook revolūcijā

Ritvars Bīders, 25.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 85 tūkstoši Ēģiptes iedzīvotāju sociālajā portālā Facebook norādījuši, ka 25. janvārī piedalīsies valsts mēroga protestos, lai mainītu savu valsts iekārtu, vēsta The Times.

Līdz šim gan tik liela sabiedrības politiskā aktivitāte novērota tiešsaistē, taču, ja kaut vai puse no tiem, kuri apstiprinājuši dalību protestos, tiešām izietu ielās, tas būtu vēsturiska Ēģiptes sabiedrības veikta politiskā akcija Mubaraka režīma laikā.

Jau ziņots, ka pērn gada nogalē Tunisijā sākās plaši nemieri, kuros protestētāji izrāda savu neapmierinātību ar augsto bezdarbu valstī. Spriedzi radījis kāda absolventa - bezdarbnieka pašnāvības mēģinājums šomēnes. Divdesmit sešus gadus vecais Mohameds Bouazizi nelegāli pārdevis augļus un dārzeņus, jo nevarējis atrast darbu. Taču, kad policija konfiscējusi viņa produkciju, sakot, ka viņam nav nepieciešamās atļaujas, vīrietis aplējies ar benzīnu un aizdedzinājies. Tajā pašā pilsētā kāds cits jauns vīrietis apzināti guvis nāvējošu elektrotraumu, jo nespējis atrast darbu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zvaigzne ABC laidīs klajā grāmatu Valodas lietojuma loģika

Gunta Kursiša, 12.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apgāds Zvaigzne ABC laidīs klajā grāmatu Valodas lietojuma loģika, kuras autors ir Latvijas Kultūras akadēmijas asociētais profesors un filozofijas doktors Edmunds Apsalons.

Grāmata veidota kā ievads valodas lietojuma loģikā studentiem, kas apgūst kultūras zinātnes un filozofiju, tomēr grāmatas mērķauditorija ir visi, kuri vēlas ieviest mērķtiecīgu kārtību savās sarunās ar citiem cilvēkiem.

Grāmata balstīta uz komunikācijas teoriju, un tajā strukturēti un sistemātiski izklāstīti loģikas un argument;acijas teorijas jautājumi.

«Stratēģiska konfrontācija un sava viedokļa uzspiešana citiem ciilvēkiem nav vienīgais un efektīvākais sarunu vadīšanas veids,» uzskata grāmatas autors.

Grāmata Valodas lietojuma loģika ir autora pirmā grāmata latviešu valodā. Vairāki viņa darbi izdoti svešvalodās - promocijas darbs, ar kuru aizstāvēts doktora grāds Brēmenes Universitātē, 2010. gadā tulkots arābu valodā un iznācis Tunisijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināts - Tunisijas kūrortpilsētā nogalināti tūristi

LETA--AFP/DPA, 26.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divi kaujinieki piektdien uzbrukuši tūristu viesnīcai Tunisijas kūrortpilsētā Sūsā, nogalinot 37 cilvēkus, lielākoties ārvalstu tūristus, paziņoja Tunisijas Iekšlietu, kā arī Veselības ministrijas amatpersonas.

Kā pavēstīja Iekšlietu ministrijas preses pārstāvis, viens terorists ielavījies viesnīcā Hotel Riu Imperial Marhaba un atklājis uguni uz viesiem. Uzbrukums noticis pludmalē, kuras tuvumā atrodas vairākas lielas viesnīcas.

Viņš paziņoja, ka lielākā daļa nogalināto ir tūristi, taču neatklāja viņu tautību. Vietējā radiostacija ziņo, ka vairums nogalināto ir briti un vācieši.

Lielākā daļa viesu viesnīcā, kurā notika uzbrukums, ir no Lielbritānijas un Centrāleiropas, paziņoja viesnīcas vadītāji.

Pēc Iekšlietu ministrijas pārstāvja teiktā, viens uzbrucējs ticis nogalināts apšaudē ar policiju, bet otrs pēc pakaļdzīšanās arestēts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Gadsimta laikā Latvijas mežu platības ir divkāršojušās

Juris Paiders, speciāli Dienas Biznesam, 31.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

1929. gadā 25,2% visas Latvijas teritorijas klāja meži. Pašlaik meži pārklāj 54,7% no Latvijas zemes. Gadsimta laikā mēs dubultojām savas iespējas apgādāt planētu ar skābekli un palielināt oglekļa dioksīda absorbciju.

Zaļajiem histēriķiem, kas pieprasa darīt kaut ko vēl vairāk zaļās politikas vārdā, vajadzētu doties uz tām zemēm, kuras, atšķirībā no Latvijas, savu dabas pamatni turpina iznīcināt un samazina biosfēras daudzveidību. Latvijas sabiedrībai zaļās pārmērības var tikai kaitēt.

Uz pasaules ir daudz valstu, kurām savu mežu vairs tikpat kā nav, jo visas mežiem kaut cik piemērotās zemes ir nodotas lauksaimniecības vajadzībām. Pakistānā, Tunisijā, Apvienotajos Arābu Emirātos, Čadā, Tadžikistānā, Sīrijā, Maldīvijā, Irākā, Afganistānā, Kiribati, Maltā, Kazahstānā, Lesoto un Jordānijā mežu platības ir mazākas par 5% no visas valsts platības, bet tādās valstīs kā Jemena, Bahreina, Nigēra, Alžīrija, Islande, Saūda Arābija, Kuveita, Mauritānija, Džibutija, Lībija, Ēģipte, Omāna, Nauru un Katara mežu īpatsvars ir mazāks par 1% no valsts platības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lībijas pilsoņu karš uzņem apgriezienus

Jānis Šķupelis, 07.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nemieri Tuvajos Austrumos turpinās - turklāt situācija šā brīža nemieru epicentrā - Lībijā - tikai saasinājusies.

Lībijas vadonim Muamaram Gadafi uzticīgie kareivji veikuši plašus uzbrukumus valsts nemiernieku kontrolētajām pilsētām un bombardējuši teritorijas ap zaudētajām naftas atradnēm. Valdot šādam fonam, arvien mazākas kļūst tās cerības, ka konfliktam šajā valstī varētu būt kāds vienkāršs atrisinājums (piemēram, kā Tunisijā vai Ēģiptē, kur valstu vadoņi atkāpās), un ir iespējams ilgstošs un asiņains pilsoņu karš.

Šobrīd tiek ziņots, ka M. Gadafi lojālie militāristi pārspēj nemierniekus gan bruņojuma, gan skaitliskajā ziņā. Tiesa gan, militāristiem ievērojamas grūtības sagādājot nemiernieku atrašanās vietu noteikšana (tie slēpjas blīvi apdzīvotos pilsētu rajonos vai grūti pieejamā tuksnesī). DažasLībijas augsti stāvošas amatpersonas ziņojušas, ka to spēkos esot sakaut sacelšanos, tomēr tām ir dotas pavēles izvairīties no konfliktiem urbānos rajonos, jo šāds solis rezultētos ar milzīgu skaitu civiliedzīvotāju upuriem, raksta Reuters. Tiesa gan, nav īsti skaidrs, vai konfliktiem ievelkoties, no plašāka mēroga asiņainiem slaktiņiem izvairīties izdosies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Silu kudra saņēmis 300 000 eiro kredītu no Citadeles kūdras substrāta ražošanai

Dienas Bizness, 22.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kūdras ieguves un pārstrādes uzņēmums SIA Silu kudra saņēmusi no bankas Citadele 300 000 eiro lielu kredītu, kas ieguldīts uzņēmuma attīstībā. Jau šī gada novembrī Smārdes pagastā, Engures novadā uzņēmums atklās jaunu, uz mazo dārzkopju vajadzībām orientētu kūdras substrāta ražošanas līniju, informē bankā.

« Sākot sadarboties ar SIA Silu kudra Smārdes pagastā, augstu novērtējām jau paveikto salīdzinoši specifiskajā nozarē, kur uzņēmumam ir ne tikai pieredze un stabils gatavās produkcijas tirgus ar 98% lielu noietu ārzemēs, bet arī pārliecinošs biznesa plāns nākotnē,» uzsver Citadeles Rietumu reģiona vadītāja Baiba Freināte.

«Līdz šim aptuveni 60 veidu kūdras substrātu piedāvājām profesionāļu vajadzībām – lielajām siltumnīcām, kokaudzētavām un līdzīgiem uzņēmumiem, bet ceturto ražošanas līniju atklāsim, lai dārzkopjiem un telpaugu kopējiem tik nozīmīgo kūdras substrātu piedāvātu arī nelielos – 20 līdz 80 litru iepakojumos. Pašreiz būvējam un aprīkojam ar iekārtām jauno ražotni. Līdz ar paplašināšanos radīsim vēl vismaz trīs, četras jaunas darbavietas,» norāda SIA Silu kudra valdes loceklis Andris Ritenis. Viņš septembrī arī kļuvis par uzņēmuma vienīgo īpašnieku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Saūda Arābija un AAE apspiež Bahreinas protestus

Jānis Rancāns, 21.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad ar Saūda Arābijas un Apvienoto Arābu Emirātu karaspēka palīdzību tika apspiesti Bahreinā notiekošie protesti, valsts karalis ir paziņojis, ka ārvalstu sazvērastība ar mērķi gāzt Bahreinas valdību ir sekmīgi novērsta, vēsta pasaules mediji.

Karalis gan nepaskaidroja, kādas tieši ārvalstis ir organizējušas sazvērastību, tomēr pēdējā laikā Bahreinas amatpersonas ir apvainojušas Irānu, ka tā iejaucas valstī notiekošajā. Irāna ir nosodījusi Bahreinā notikušo izrēķināšanos ar šiītu protestētājiem.

Saūda Arābijas, Apvienoto Arābu Emirātu un valdības drošības dienestu operācijā tika iznīcināta protestētāju izveidotā apmetne Bahreinas galvaspilsētas Manāmas Pērļu laukumā. Protesta akciju apspiešanas laikā bez vēsts pazuduši ir 100 cilvēki.

Bahreina ir svarīga naftas eksportētāja un atrodas stratēģiski nozīmīgā vietā, valstī jau kopš 14. februāra ir notikušas protestētāju, galvenokārt šiītu, sadursmes ar valdības drošības spēkiem. Demonstranti pieprasa vairākas politiskas brīvības. Kopumā nemieros valstī bojā gājuši ir 14 un ievainoti 1 000 cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas tūrisma nozares ieņēmumi valstī valdošās krīzes un politiskās neskaidrības dēļ varētu samazināties par 15%. Lielu daļu tūristu no Grieķijas aizbaidījusi iespējamība, ka Atēnas varētu pamest eirozonu, vēsta Reuters.

Tūrisma nozare Grieķijā nodrošina gandrīz piektdaļu no visām valsts darbavietām. Valsts savu atveseļošanos saista ar tūrisma industriju, taču drūmās prognozes liek šaubīties par to, vai Grieķijas saules pielietās pludmales spēs «izvilkt» nomocīto ekonomiku no krīzes purva.

Pērn Grieķiju apmeklēja rekordaugsts tūristu skaits, jo Tunisija un Ēģipte piedzīvoja politiskās nestabilitātes periodu. Taču runas par Grieķijas izstāšanos no eirozonas un bailes, ka valstī varētu sākties sociālas nekārtības, tūristus šogad ir aizbaidījušas.

Iepriekš Grieķiju īpaši iecienījuši bija Vācijas tūristi, tomēr pašlaik daudzi izvēlējušies mainīt savus paradumus. Par iemeslu tam kalpojot antivāciska noskaņojuma pieaugums Grieķijā.

Komentāri

Pievienot komentāru