Pasaulē

Goldman grib atmaksāt dārgos Bafeta 5 miljardus

Lelde Petrāne, 21.10.2010

Jaunākais izdevums

ASV investīciju banka Goldman Sachs apsver iespēju atmaksāt piecus miljardus ASV dolāru lielo investīciju, ko veica Vorena Bafeta kompānija Berkshire Hathaway.

To Wall Street Journal uzzinājis no neoficiāliem informācijas avotiem.

Berkshire naudas ieguldījums 2008.gadā tika uzskatīts par būtisku uzticības apliecinājumu Goldman laikā, kad vairums investoru no bankām bēga pa gabalu.

Goldman par šo ieguldījumu maksā Bafetam 10% gadā, un tagad raugās pēc iespējas aizstāt to ar lētāku finansējumu.

Dividenžu maksājumi par Berkshire priviliģētajām akcijām (preferred shares) līdz šim veidojot jau aptuveni vienu miljardu ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu pasaule tradicionāli lielu uzmanību pievērš tam, ko dara šīs jomas slavenības. Šajā ziņā mūsdienās, šķiet, nav lielākas leģendas par "Berkshire Hathaway" vadītāju Vorenu Bafetu. Tādējādi, ja kaut ko Bafeta kungs sarosījies darīt vai kaut vai pateikt, tad tirgus dalībnieki to mēģina ņemt vērā.

Svaigākais "Berkshire Hathaway" lēmums liecina, ka Bafets atmetis cerību laikrakstu biznesam. Proti, šonedēļ holdinga kompānija lēmusi pārdot savu šādu savu biznesu ("BH Media"), kurā ietilpst vesels lērums ar preses izdevumiem ("Tulsa World", "Richmond Times-Dispatch", "Omaha World-Herald" utt), izdevējam "Lee Enterprises". Jau 2018. gada vidū "Berkshire" nolīga šo kompāniju, lai tā pārvaldītu minētā uzņēmuma laikrakstu biznesu.

Aiziešot pa pieskari

Pēdējos gados V. Bafets pieķerts vairākos izteikumos, kas liecina, ka viņš par drukātas preses nākotni nav diez ko pārliecināts. Pats Bafets gan bieži tiek uzskatīts par kvēlu laikrakstu mīļotāju (jaunībā viņš bija arī avīžzēns), un "Berkshire Hathaway" iepriekšējos gados ik pa laikam ziņojusi par kādas lokālas izdevniecības iegādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bafeta iespējamais pēctecis atkāpies no amata

Lelde Petrāne, 31.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deivids Sokols (David Sokol) negaidīti izlēmis pamest Berkshire Hathaway, investīciju kompāniju, ko vada slavenais investors Vorens Bafets (Warren Buffett). Sokols tika uzskatīts par Bafeta reālāko pēcteci, ziņo CNN.

Sokols pārraudzīja vairākus izcilākos Berkshire uzņēmumus, ieskaitot MidAmerican Energy, un savu panākumu dēļ grūtībās nonākušajos uzņēmumos bija ieguvis iesauku Mr-fix-it (Mr-salabo-to).

Sakarā ar šīm izmaiņām Bafets investoriem veltījis garu vēstuli, kurā noraidījis baumas, ka Sokols ir atlaists no darba.

Pēdējo nedēļu laikā bijušas dažādas spekulācijas par Sokola lomu Berkshire lēmumā iegādāties Lubrizol, ķīmisko vielu kompāniju, par 9 miljardiem ASV dolāru.

Kā norāda CNN, neskatoties uz Berkshire «necaurspīdīgo» pēctecības plānu, lielākā daļa analītiķu uzskatīja, ka pēc Bafeta aiziešanas par Berkshire vadītāju kļūs tieši Sokols.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hovards Bafets (Howard Buffett), Berkshire Hathaway Inc. direktors un potenciālais tēva Vorena Bafeta (Warren Buffett), kurš pašlaik ir kompānijas priekšsēdētājs, amata pārņēmējs, izteicies, ka, viņaprāt, pēc viņa Berkshire Hathaway vairs nevadīs ģimenes loceklis, ziņo Bloomberg.

«Mēs visi ejam un darām lietas, ko mēs vēlamies darīt, un lietas, ko mēs domājam, ka varam izdarīt vislabāk,» stāstījis 55 gadus vecais H. Bafets, piebilstot: «Ir ļoti neparasti, ja otrā vai trešā paaudze patiešām vislabāk iederas tajā, kas izveidots daudz agrāk.»

Saskaņā ar V. Bafeta plāniem pēc viņa aiziešanas pensijā vai nāves kompānijas valde sadalīs viņa pienākumus starp vairāk nekā vienu vadītāju. 2006.gadā V. Bafets sacīja, ka viņa dēls Hovards, lauksaimnieks un autors, darbosies Berkshire kā priekšsēdētājs bez izpildpilnvarām (non-executive chairman).

«Mans tētis man ir teicis, ko viņš gribētu, un domāju, ka es to varu izdarīt,» sacījis H. Bafets, piemetinot: «Mans darbs ir pārliecināties, ka Berkshire nemainās. Un tas ir viss, ko viņš man ir teicis.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzticība Vorenam Bafetam atmaksājusies, bet kas būs pēc viņa?

Šķiet, katru reizi, kad pasaulslavenais investors un Berkshire Hathaway vadītājs Vorens Bafets tiek pamanīts, kādā ātrās ēstuves restorānā notiesājot hamburgeru, daļai šīs kompānijas investoru notrīc sirsniņa. V. Bafeta ne īpaši veselīgās ēšanas paradumi jau ieguvuši gandrīz leģendāru statusu, un daļa investoru uztraucas par minētās finanšu pasaules zvaigznes veselību. Proti, V. Bafetam ir jau 84 gadi, un daudzi pauž pārliecību, ka bez viņa vadības Berkshire Hathaway vairs nebūs tā pati vecā kompānija.

Uzticība atmaksājusies

V. Bafets ir slavens ar savu spēju atrast pievilcīgus un īsti nenovērtētus uzņēmumus, kuros tad attiecīgi šī investora stūrētā Berkshire Hathaway iegulda vai nopērk. Katrā ziņā arī šogad «uzticēties Bafetam» stratēģija ir atmaksājusies un Berkshire Hathaway B klases akciju vērtība Ņujorkas biržā ir palielinājusies jau gandrīz par 18% – līdz 139,5 ASV dolāru atzīmei. Šajā pašā laika posmā plašā ASV akciju tirgus indikatora vērtība ir augusi krietni lēnāk – par 6%. Jāpiebilst, ka Berkshire Hathaway akciju vērtība faktiski bez kādiem īpašiem pārtraukumiem palielinās jau kopš 2011. gada augusta – kopš tā brīža minētā uzņēmuma akcijas vērtība ir palielinājusies jau par 100%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu kompānija Standard & Poor’s (S&P) ķērusies pie viena no pasaules bagātākajiem cilvēkiem - Vorena Bafeta - un samazinājusi viņam piederošās kompānijas Berkshire Hathaway reitingu no AA+ līdz AA.

S&P savas rīcības iemeslu skaidro ar Berkshire Hathaway pārlieku lielo atkarību no meitasuzņēmuma GEICO, kas sagādā lielāko daļu no dividenžu ienākumiem. Riskus kompānijai sagādājot arī tās rīcībā esošie lielie akciju krājumi, kā arī mazāks kapitāla nodrošinājums nekā konkurentiem.

Aģentūra arī atzīmējusi, ka nav skaidrs, kurš varētu mantot kompānijas vadīšanu pēc 82 gadus vecā V. Bafeta, neskatoties uz to, ka miljardieris iepriekš daudzkārt paziņojis, ka viņš savu pēcteci jau ir izraudzījies, kam ir panākts arī korporācijas direktoru atbalsts.

Miljardieris sava pēcteča vārdu nav atklājis, taču dažreiz tiek pieļauts, ka tas varētu būt Berkshire Hathaway apdrošināšanas biznesa vadītājs Adžits Jains (Ajit Jain).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

99 gadu vecumā miris amerikāņu miljardiera un investora Vorena Bafeta partneris Čārlijs Mangers, kurš palīdzēja Bafetam izveidot uzņēmumu "Berkshire Hathaway" par investīciju milzi.

Mangers aizgājis no dzīves otrdien slimnīcā Kalifornijā, paziņoja "Berkshire Hathaway".

""Berkshire Hathaway" nebūtu tāds, kā šobrīd, bez Čārlija iedvesmas, gudrības un līdzdalības," norādīja 93 gadus vecais Bafets.

Mangers palīdzēja vadīt "Berkshire Hathaway" vairāk nekā 50 gadus un ilgu laiku bija uzņēmuma padomes priekšsēdētāja vietnieks.

Viņam patika palikt ēnā un ļaut Bafetam būt "Berkshire Hathaway" sejai, un bieži vien viņš publiski centās neizcelt savu ieguldījumu uzņēmuma ievērojamajos panākumos.

Mangers un Bafets "Berkshire Hathaway" akcijas sāka iegādāties 1962.gadā par septiņiem un astoņiem dolāriem par akciju, bet kontroli pār uzņēmumu viņi pārņēma 1965.gadā. Gadu gaitā viņi attīstīja "Berkshire Hathaway" par konglomerātu, kāds tas ir šobrīd, izmantojot tā paspārnē esošo uzņēmumu līdzekļus, lai iegādātos citu kompāniju akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināta - Bafets: traģiskie notikumi Japānā rada iespēju iepirkties

Lelde Petrāne, 21.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Postošā zemestrīce Japānā ir sava veida ārkārtas notikums, kas rada Japānas kompāniju akciju pirkšanas iespēju, uzskata miljardieris, investors Vorens Bafets (Warren Buffett), vēsta Reuters.

Kā vēstīts, Japāna pēc 11.marta zemestrīces un tai sekojošajiem cunami viļņiem šobrīd cīnās, lai pakļautu kontrolei pārkarstošo atomelektrostaciju.

«Atjaunošana prasīs kādu laiku, bet tas nemainīs Japānas ekonomikas nākotni,» teicis Bafets. «Ja man piederētu Japānas akcijas, es tās noteikti nepārdotu,» viņš piebildis.

«Bieži kaut kas no zila gaisa kā šis - ārkārtas gadījums - patiešām rada pirkšanas iespēju. Es esmu redzējis to notiekam ASV, es esmu to redzējim notiekam visā pasaulē. Es nedomāju, ka Japāna būs izņēmums,» sacījis 80 gadus vecais investors, kurš pazīstams ar savu veiksmīgo ilgtermiņa investīciju stratēģiju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir tādi fondi, kas mēģina ieguldīt turpat, kur tirgus līderi

Lai gan, investējot kādos finanšu instrumentos, faktiski vienmēr būtu ieteicams domāt ar savu galvu, to klāsts ir tik interesants un plašs, ka pieejami, piemēram, tādi biržās tirgotie fondi, kas seko līdzi atskaitēm par pasaules slavenāko investoru ieguldījumiem un investē līdzīgi. Līdz ar to tiek dota iespēja ieguldīt turpat, kur, piemēram, savas kompānijas naudu liek Berkshire Hathaway vadītājs pasaulslavenais investors Vorens Bafets.

Var kopēt

Būtībā tas, ka kāda biržā tirgotā fonda ieguldīšanas stratēģija balstīta uz kādu tirgus līderu performanci, nekāds jaunums nav. Bieži vien jau tā ir, ka pašam kaut ko jaunu un revolucionāru izdomāt ir grūtāk, nekā to noskatīties no gudrāka kaimiņa (kā rezultātā arī nopelnītā atzīme mēdz sakrist).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardiera Vorena Bafeta (Warren Buffett) kompānija Berkshire Hathaway Inc piekritusi iegādāties ķīmisko vielu un smērvielu ražotāju Lubrizol Corp par deviņiem miljardiem ASV dolāru skaidrā naudā, ziņo Reuters.

Februāra beigās V. Bafets Berkshire Hathaway investoriem pavēstīja par savu nodomu investēt jaunos projektos, izmantojot skaidrās naudas rezerves. «Lubrizol ir tieši tāda veida kompānija, ar kādām mēs mīlam sadarboties,» teicis leģendārais investors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānija vairs nav miljonāru iecienīts ieguldījumu mērķis, liecina amerikāņu un kanādiešu bagātnieku kluba Tiger 21 biedru aptauja.

Miljonāri par daudz pievilcīgākiem vērtspapīriem uzskata Vorena Bafeta konglomerāta Berkshire Hathaway akcijas. Tādējādi Apple zaudējusi pirmo vietu ikgadējā Tiger 21 biedru aptaujā. Iepriekšējos divus gadus Apple akcijas tika uzskatītas par vispievilcīgākajām.

Klubā Tiger 21 apvienojušies aptuveni 200 uzņēmēji, investori un augstākā līmeņa vadītāji, kuriem ir vismaz desmit miljoni ASV dolāru. Katru gadu klubs veic savu biedru aptaujas, kurā cenšas noskaidrot viedokļus par izdevīgākajām investīcijām. Iepriekšējos gados miljonārus pievilka Apple panākumi ar iPad un iPhone augstajiem tirdzniecības rādītājiem, raksta Bloomberg.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bafeta kompānija vienā dienā varētu būt zaudējusi 780,8 miljonus dolāru

Žanete Hāka, 13.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdiena nebija veiksmīga diena investīciju guru Vorena Bafeta uzņēmumam Berkshire Hathaway, raksta MarketWatch.

Berkshire Hathaway ir lielākais kompānijas American Express akcionārs, un tai pieder 151,6 miljoni šī uzņēmuma akciju.

Ceturtdien American Express akcija zaudēja 6% no savas vērtības pēc tam, kad uzņēmuma pārstāvji paziņoja, ka tā nav noslēgusi ekskluzīvu darījumu ar Costco Wholesale.

Tas var nozīmēt, ka Berkshire Hathaway ir zaudējis 780,8 miljonus dolāru. Jaunākie dati par Berkshire Hathaway ieguldījumiem un to ienesīgumu tiks publicēti 14. februārī, tādējādi drīzumā investori uzzinās, cik Bafeta uzņēmums ir zaudējis.

Berkshire Hathaway B klases akcijas cena piektdien saruka par 0,09%. Kopumā pēdējo trīs mēnešu laikā tās vērtspapīra cena ir pieaugusi par 2,8%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bafets pievilcīgākās ieguldīšanas iespējas saskata ASV, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Saistībā ar investīcijām vienmēr ļoti interesanti uzzināt, ko domā pasaules paši lielākie veiksminieki šajā jomā. Spilgtākā personībā uz šīs skatuves, šķiet, jau ilgstoši ir Berkshire Hathaway vadītājs – leģendārais investors Vorens Bafets. Par ieradumu kļuvis tas, ka V. Bafets februāra beigās minētās kompānijas akcionāriem izsūta vēstuli, kurā viņš dalās pārdomās par notikumiem pasaules investīciju vidē un mēdz dot arī dažādus mājienus saistībā ar savas stūrētā uzņēmuma politiku. Tāpat kāri tiek tverti viņa padomi par investīcijām un dzīvi kopumā. Rezultātā - ikgadējā V. Bafeta vēstule akcionāriem kļuvusi par lasāmvielu, kura būtu jāizburto cauri katram sevi cienošam investoram; savukārt Volstrītā tā kļuvusi pat par obligāto lasāmvielu. Protams, palīdz arī tas, ka Bafets, kas ir viens no bagātākajiem pasaules iedzīvotājiem, mēdz arī izteikties visai asprātīgā un kolorītā manierē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Bafets šoreiz ļoti paškritisks

Jānis Šķupelis, 09.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju leģenda atzīst, ka bijusi pārāk skeptiska pret tehnoloģiju milžu akcijām

Nupat par saviem iepriekšējā ceturkšņa finanšu rezultātiem informējusi viena no pasaules lielākajām kompānijām Berkshire Hathaway. Kompānijas finanšu rezultāti bijuši vājāki, lai gan daudzi investori lielāku uzmanību pievērš tam, kāds noskaņojums ir pasaules ieguldījumu leģendai Berkshire Hathaway vadītājam Vorenam Bafetam.

V. Bafets slavens ar to, ka viņš visai izvairīgi iegulda tehnoloģiju uzņēmumu akcijās. Tiesa gan, nupat (līdz ar Berkshire iepriekšējā ceturkšņa finanšu rādītāju publicēšanu) viņš atzinis, ka investoriem tomēr nevajadzētu baidīties no iespējām šī sektora akcijās, un norādījis, ka kļūdījies, neieguldot Google (Alphabet) un Amazon akcijās. «Man bija pietiekami daudz iespēju uzdot jautājumus un sevi izglītot. Bet es to palaidu garām,» paškritisks ir Bafets, kas piebilda, ka diemžēl nav spējis saskatīt Google potenciālu. Tāpat V. Bafets atzina savu kļūdu, ieguldot International Business Machines akcijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju guru Vorena Bafeta uzņēmums Berkshire Hathaway iegādāsies bateriju ražotāju Duracell no starptautiskās kompānijas Procter&Gamble, raksta Business Insider.

Bafets paziņojumā minējis, ka viņu vienmēr ir fascinējis Duracell – gan kā patērētāju, gan kā ilgtermiņa Procter&Gamble un Gillette investoru. Viņš piebilst, ka Duracell ir vadošais pasaules zīmols, kas pārstāv kvalitatīvu produkciju, tādēļ labi saderēs kopā ar Berkshire Hathaway.

Berkshire maksās aptuveni 1,7 miljardus dolāru naudā un Procter&Gamble vēl saņems 4,7 miljardu dolāru vērtas sava uzņēmuma akcijas, kuras patlaban pieder Berkshire Hathaway.

Procter&Gamble vadītājs A.G. Leflijs uzsvēris, ka pateicas Duracell darbiniekiem par viņu ieguldījumu, jo viņi padarījuši Duracell par pasaules līderi bateriju ražošanā. Viņš arī uzsvēris, ka ir pārliecināts, ka jaunā īpašnieku struktūra nodrošinās spēcīgu atbalstu Duracell nākotnes izaugsmes plāniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bafeta Berkshire Hathaway zeļ un plaukst

Lelde Petrāne, 10.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vorena Bafeta Berkshire Hathaway Inc. paziņojusi par lielākajiem ceturkšņa ieņēmumiem trīs gadu laikā, kas lielā mērā saistīts ar Burlington Northern Santa Fe pārņemšanu, vēsta Bloomberg.

Ieņēmumi gada pirmajos trīs mēnešos «uzlēkuši» par 41% līdz 32 miljardiem ASV dolāru no 22,8 miljardiem ASV dolāru tajā pašā periodā 2009.gadā.

27 miljardus ASV dolāru vērtā Burlington Northern pārņemšana februārī, kas bija lielākā Bafeta karjeras laikā, dod Berkshire ieņēmumus no kravu pārvadāšanas, kas, ekonomiskajai situācijai uzlabojoties, pieaug.

Berkshire pirmajā ceturksnī strādājusi ar 3,63 miljardu ASV dolāru tīro peļņu. Tajā pašā laika posmā pērn tā cieta 1,53 miljardu ASV dolāru zaudējumus, kas bija pirmie zaudējumi kopš 2001.gada.

Šis bijis ceturtais ceturksnis pēc kārtas, kad Berkshire strādājusi ar peļņu, un gūtā peļņa bijusi lielākā ceturkšņa peļņa kopš 2007.gada trešā ceturkšņa, kad tā nopelnīja 4,55 miljardus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr pasaule gaida jaunu ekonomisko krīzi, amerikāņu miljardieris un kompānijas Berkshire Hathaway vadītājs Vorens Bafets aktīvi uzpērk vērtspapīrus, pat neskatoties uz satraukumiem fondu tigos. Par to miljardieris paziņojis intervijā žurnālam Fortune.

«Pašlaik lietas virzās lieliski», stāsta V. Bafets. «Nekad nav bijis labāk! Jo zemāk viss nokrīt, jo vairāk es nopērku,» līksmo miljardieris. Kompānija Berkshire Hathaway uzpērk gan akcijas, gan arī veselus uzņēmumus. Taču par saviem mērķiem investors runā izvairīgi.

Miljardieris arī uzskata, ka pašlaik nav nekādu ekonomiskās lejupslīdes pazīmju. «Pašlaik to nav, tomēr jaunas recesijas rašanās prasīs maz laika,» uzskata V. Bafets.

Komentējot reitingu aģentūras Standrad & Poor’s (S&P) lēmumu par Berkshire Hathaway kredītreitinga perspektīvas noteikšanu uz negatīvu, V. Bafets uzsver, ka saprot šādu lēmumu, taču tam nepiekrīt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidenta pirmsvēlēšanu cikla laikā viens no lielākajiem Donalda Trampa kritiķiem bija investīciju pasaules leģenda Vorens Bafets. Tiesa gan, tieši viņš pēdējās nedēļās ir bijis nozīmīgs ieguvējs no pēcvēlēšanu akciju cenu pieauguma, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Viņa stūrētā uzņēmuma Berkshire Hathaway akcijām novembris bija veiksmīgākais mēnesis sešu gadu laikā. Kopš pagājušā mēneša sākuma Berkshire B klases akcijas vērtība Ņujorkas biržā ir pieaugusi par 11% (līdzīgs cenas kāpums bijis arī A klases akcijai). Rezultātā minētās kompānijas kapitalizācija pietuvojusies 400 miljardu ASV dolāru līmenim (ASV vēl lielākas ir tikai trīs kompānijas - Apple, Alphabet un Microsoft). Jau ziņots, ka Berkshire Hathaway ir holdinga kompānija, kurai pieder dažādu biznesu – apdrošinātāju, banku, komunālo pakalpojumu sniedzēju, ražotāju, pārtikas uzņēmumu, transporta kompāniju utt. – akcijas. Pēdējā laikā straujāk pieaug tieši finanšu uzņēmumu akcijas, kuras bagātīgi pārstāvētas Berkshire akciju portfelī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slavenais amerikāņu investors Vorens Bafets (Warren Buffett), dažkārt saukts par Omahas orākulu, paziņojis, ka viņam prātā ir pēctecis, kurš aizstās viņu investīcu grupas Berkshire Hathaway vadītāja amatā, taču šī cilvēka vārdu tā arī nav atklājis, ziņo BBC.

Tādējādi mazinātas akcionāru bažas par kompānijas nākotni, kad 81 gadu vecais V. Bafets no amata aizies.

Vienlaikus V. Bafets norādījis, ka viņš patlaban gan neplāno atkāpties no amata un gatavojas dzīvot vēl ilgi.

Savā ikgadējā vēstulē Berkshire akcionāriem viņš piebildis, ka kompānijai ir arī divi rezerves kandidāti.

Berkshire 2011. gadā strādājusi ar tīro peļņu 10,3 miljardu ASV dolāru apmērā. Ciešot no vājās ASV ekonomikas, gada peļņa sarukusi no 13 miljardiem ASV dolāru 2010. gadā. Kompānijas darbību negatīvi ietekmējusi arī zemestrīce un cunami Japānā, kas rezultējies ar 1,7 miljardu ASV dolāru zaudējumiem apdrošināšanas biznesā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieris, slavenais ASV investors Vorens Bafets (Warren Buffett) vēstulē akcionāriem atklājis, ka viņam diagnosticēts prostatas vēzis, ziņo BBC.

Kompānijas Berkshire Hathaway boss norādījis, ka vēzis, kas šobrīd ir sākumstadijā, atklāts parastā veselības pārbaudē.

81 gadu vecais Bafets informējis, ka no jūlija vidus viņam divus mēnešus ik dienu tiks veikta apstarošana.

Smagā slimība Bafetam diagnosticēta 11. aprīlī.

Kā informē BBC, šis ir izplatītākais vēža veids vīriešu starpā, šogad ASV varētu tikt atklāts vairāk nekā 241 000 jaunu saslimšanas gadījumu.

Savā vēstulē Bafets gan norādījis, ka jūtas lieliski - it kā ar veselību viss būtu kārtībā, un viņa enerģijas līmenis esot 100 procenti.

«Ja mans veselības stāvoklis mainīsies, es akcionāriem to darīšu zināšu nekavējoties,» apgalvojis Berkshire Hathaway boss. «Galu galā, protams, tas notiks. Bet es ticu, ka tā diena vēl ir tālu,» viņš piebildis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu miljardierim un investoram Vorenam Bafetam piederošā investīciju kompānija Berkshire Hathaway oficiāli kļuvusi par ASV bankas Bank of America lielāko akcionāri, teikts bankas publiskotajā paziņojumā.

Berkshire Hathaway realizējusi savas tiesības ar atlaidi iegādāties 700 miljonus bankas akciju.

Bafets 2011.gadā saņēma garantijas akciju iegādei pēc tam, kad tika investēti pieci miljardi dolāru (4,2 miljardi eiro) bankā, kura piedzīvoja grūtus laikus pēc globālās finanšu krīzes.

Bank of America norāda, ka Berkshire Hathaway iegādājies bankas akcijas par aptuveni 7,14 dolāriem gabalā, kas ir krietni zem fondu biržā noteiktās akcijas cenas 23,58 dolāru apmērā.

Bafeta investīciju vērtība bankā šobrīd sasniegusi 16,5 miljardus dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vorena Bafeta investīciju kompānija Berkshire Hathaway pārdevusi vairāk nekā 245 miljonus mazumtirdzniecības milža Tesco akciju, ziņo BBC.

Šomēnes Bafets pavēstīja, ka viņa lēmums investēt Tesco bijusi milzīga kļūda. «Es kļūdījos attiecībā uz Tesco. Tā man bija milzīga kļūda,» atzina slavenais investors.

2013. gada beigās Berkshire Hathaway piederēja 3,7% Tesco akciju, tagad - zem 3%.

Pēdējā laikā neveiksmīgās darbības dēļ, kas sarūgtinājusi investorus, ievērojami samazinājusies mazumtirgotāja akciju vērtība.

Bafets ir pazīstams ar to, ka priekšroku dod ilgtermiņa ieguldījumiem, nevis riskantām akcijām. Viņa ieguldījumu portfelis ietver labi pazīstamus zīmolus, piemēram, Coca-Cola, IBM un American Express.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bafeta uzņēmumam sarukusi peļņa

Žanete Hāka, 10.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju guru Vorena Bafeta kompānijas Berkshire Hathaway šā gada trešā ceturkšņa peļņa samazinājusies, ko daļēji veicināja investīciju zaudējumi apdrošināšanas segmentā, raksta MarketWatch.

Berkshire ir holdinga kompānija, kurā ietilpst dažādi biznesi, sākot no Lubrizol līdz Clayton Homes un milzīgs vērtspapīru portfelis.

Berkshire peļņa sasniedza 4,62 miljardus ASV dolāru jeb 2811 dolāri par A klases akciju, salīdzinot ar 5,05 miljardiem dolāru jeb 3074 dolāriem par akciju pērnā gada attiecīgajā periodā.Operatīvā peļņa pieauga līdz 4,72 miljardiem dolāru jeb 2876 dolāriem par akciju. Pērn tā bija 3,66 miljardi jeb 2228 dolāri par A klases akciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu miljardieris un pasaulslavenais investors Vorens Bafets (Warren Buffett) paziņojis, ka viņš varētu nopirkt nelielu uzņēmumu Rietumeiropā, informē ziņu aģentūra Reuters.

«Mēs vēlamies iegādāties vairāk uzņēmumu visā pasaulē,» sacīja V. Bafets, konglomerāta Berkshire Hathaway vadītājs, intervijā kanālam Fox Business Network.

Pēdējo 50 gadu laikā Berkshire Hathaway iegādājusies daudzus dažādus uzņēmumus, piemēram, apdrošināšanas jomā un dzelzceļa sektorā.

V. Bafeta pirkumi galvenokārt notikuši ASV. Piemēram, savā vēstulē akcionāriem pagājušajā gadā viņš rakstīja, ka «iespēju izcelsmes vieta ir Amerika».

Tomēr pēdējos gados V. Bafets arī norādījis uz grūtībām atrast tā saucamos ziloņus - īstenot pietiekami lielus iegādes darījumus, kas radītu redzamas pārmaiņas Berkshire Hathaway.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bafeta riskantie ieguldījumi kārtējo reizi pamatīgi atmaksājušies

Jānis Rancāns, 13.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV recesijas laikā miljardieris Vorens Bafets ieguldīja 26 miljardus ASV dolāru riskantā darījumā dzelzceļa nozarē, gadu vēlāk bizness sācis uzņemt apgriezienus, turklāt investīciju atdeve esot straujāka nekā to paredzējis pats Bafets, raksta Bloomberg Businesweek.

Nedaudz mazāk kā pirms gada kompānijas Berkshire Hathaway priekšsēdētājs Vorens Bafets veica apjomīgu ieguldījumu, par 26,5 miljardiem ASV dolāru iegādājoties 77% Burlington Northern Santa Fe (BNSF) dzelzceļu tīkla akcijas, BNSF ir otrais lielākais kravas dzelzceļu tīkls ASV.

Tajā laikā šāds darījums prasīja lielu drosmi, ņemot vērā to, ka ASV bija iegāzusies dziļā lejupslīdē, kas izraisīja ceturtdaļgadsimtā augstāko bezdarba līmeni.

Tomēr jau 15 mēnešus pēc dzelzceļa tīkla iegādes, uzlabojoties situācijai ASV, V. Bafeta investīcijas ir sākušas atmaksāties. Pirmajos 13 mēnešos BNSF savam lielākajam īpašniekam Berkshire Hathaway jau ir izmaksājis 2,25 miljardus ASV dolāru dividendēs, kā arī maksās vēl vienu miljardu maijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Miljardieris Bafets nolēmis pievērsties Ķīnai

Žanete Hāka, 30.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieris Vorens Bafets norādījis, ka saskata lielas iespējas Ķīnā, jo pasaules straujāk augošā ekonomika ir loģiska vieta, kur investēt, raksta Bloomberg.

«Gandrīz jebkurš, pat trešās klases skolēns Amerikā, saprot, ka šī ekonomika aug,» sacījis V. Bafets.

Investors patlaban pievērš uzmanību investīcijām ārpus ASV pēc tam, kad viņa Berkshire Hathaway iegādājās Teksasas kompāniju Burlington Northern Santa Fe Corp par 27 miljardiem dolāru. Šonedēļ viņš un Berkshire viceprezidents Čārlzs Mungers apmeklēja kompānijai daļēji piederošo Ķīnas autoražotāju BYD Co.

«Ķīna ir ļoti liela ekonomika un paredzams, ka kļūs vēl lielāka,» sacījis V. Bafets. «Tas nozīmē, ka tajā ir lielas investīciju iespējas, un tas ir tieši tas, ko Berkshire Hathaway meklē. Mums jāliek strādāt naudai, līdz ar to Ķīna ir loģiska vieta investīcijām.»

Komentāri

Pievienot komentāru