Jaunākais izdevums

Krievijas Augstākā tiesa par diviem mēnešiem samazinājusi bijušajam naftas kompānijas Yukos vadītājam Mihailam Hodorkovskim un viņa līdzgaitniekam Platonam Ļebedevam piespriestos cietumsodus.

Cietumsodu ilgums samazināts par diviem mēnešiem un noticis pēc M. Hodorkovska apelācijas sūdzības izskatīšanas. Saskaņā ar samazināto cietumsodu, M. Hodorkovskis pēc cietumā pavadītiem desmit gadiem un desmit mēnešiem, brīvībā izies nākamā gada augustā.

M. Hodorkovskim cietumsods tika piespriests apsūdzībās par izvairīšanos no nodokļu nomaksāšanas, savukārt 2010. gadā pret viņu tika celtas apsūdzības saistībā ar naudas atmazgāšanu un piespriesti vēl vairāki gadi cietumā. Krievijas tiesas spriedumu kritizēja Rietumvalstis un Eiropas Cilvēktiesību tiesa. Pats M. Hodorkovskis uzskata, ka pret viņu vērstās apsūdzības ir politiski motivētas.

Krievijas Augstākā tiesa, izskatot M. Hodorkovska apelācijas sūdzību, ar kuru viņš centās panākt otrā cietumsoda atcelšanu, samazināja soda ilgumu, tomēr spriedumu neatcēla.

M. Hodorkovskis, kurš kādreiz bija Krievijas bagātākais cilvēks un bija iekļuvis ASV žurnāla Forbes izveidotā saraksta ietekmīgāko miljardieru vidū, tika arestēts 2003. gadā un divus gadus vēlāk apsūdzēts saistībā ar izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Pirms aresta M. Hodorkovskis simpatizēja liberālajam politiskajam spektram un tika uzskatīts par Krievijas prezidenta Vladimira Putina konkurentu. Krievijas varasiestādes M. Hodorkovski apsūdzējušas vairāk nekā viena miljarda ASV dolāru nobēdzināšanā.

M. Hodorkovska arests deva dramatisku triecienu kompānijai Yukos, kuras akciju vērtība strauji kritās, ietekmējot arī Krievijas rubļa kursu. Trīs gadus vēlāk Yukos bankrotēja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Stājies spēkā ECT spriedums, ka Krievijai Jukos akcionāriem jāizmaksā 1,9 miljardu eiro kompensācija

LETA--RBK, 17.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) noraidījusi Krievijas iebildumus un atstājusi spēkā jūlijā pieņemto spriedumu, liekot izmaksāt bijušajiem naftas uzņēmuma Jukos akcionāriem kompensāciju 1,86 miljardu eiro apmērā.

Tā kā ECT spriedums tagad ir stājies spēkā, Krievijai ir trīs mēneši laika tā izpildei. Krievijas puse spriedumam nepiekrīt un Tieslietu ministrija paziņojusi, ka tās darbības «notiks atbilstoši vajadzībai nodrošināt Krievijas suverēnās intereses un balstoties uz nacionālās likumdošanas normām».

ECT lēmums ir saistīts ar Maskavas izvirzītajām nodokļu pretenzijām, kas lika Jukos bankrotēt 2007.gadā.

2011.gadā tiesa nolēma, ka daļa no nodokļu piedzīšanas procedūrām pret Jukos ir akcionāru pamata tiesību pārkāpums. Tiesas spriedumā teikts, ka «nesamērīgais piedzīšanas procedūru raksturs ievērojami veicināja Jukos likvidāciju».

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Jukos akcionāri tiesās pieprasa arestēt Krievijas īpašumus 50 miljardu dolāru vērtībā

LETA, 22.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušie Krievijas naftas koncerna Jukos akcionāri vērsušies ASV, Francijas un Lielbritānijas tiesās ar prasību izpildīt Hāgas tiesas lēmumu par 50 miljardu dolāru piedzīšanu no Krievijas Federācijas, vācu laikrakstam Sueddeutsche Zeitung pavēstīja uzņēmuma Group Menatep Limited (GML) vadītājs Tims Osborns.

Pagājušā gada beigās GML ar analoģisku prasību vērsās Vācijas tiesā, bet gatavojas vērsties arī Beļģijas un Nīderlandes tiesās.

Prasības tiek iesniegtas, lai piedzītu no Krievijas aktīvus Eiropas valstīs un ASV. Pēc tam kad tiesas būs apmierinājušas GML prasības, bijušajiem naftas uzņēmuma akcionāriem būs jāatrod Krievijas īpašums konkrētās valsts teritorijā un tad jāiesniedz prasība par tā konfiskāciju, Osborns vēl oktobrī sacīja Vācijas žurnālam Der Spiegel.

Atbilstoši Der Spiegel versijai attiecībā uz Krievijas īpašumu Vācijā runa varētu būt par Vācijā pasūtītajām lidsabiedrības Aeroflot lidmašīnām vai arī maksājumiem par gāzi koncernam Gazprom.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

No cietuma tiks atbrīvots bijušais Krievijas magnāts Ļebedevs

Lelde Petrāne, 23.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Krievijas Augstākās tiesas spriedumu no cietuma tiks atbrīvots Platons Ļebedevs, bijušais Mihaila Hodorkovska biznesa partneris, ziņo BBC. Viņi tika apcietināti 2005. gadā.

Ļebedevs un Hodorkovskis tika notiesāti par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un zādzībām pēc tam, kad finansēja opozīcijas partijas.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins Hodorkovski apžēloja pagājušajā mēnesī, bet Ļebedevs, kuru bija paredzēts atbrīvot maijā, neprasīja apžēlošanu un palika ieslodzījumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hāgas arbitrāžas tiesa uzdevusi Krievijai, kompensējot atsavināto īpašumu, izmaksāt bijušajiem naftas uzņēmuma Jukos akcionāriem 50 miljardus dolāru, pirmdien Londonā paziņoja lielākais akciju turētājs GML.

Pastāvīgā arbitrāžas tiesa 18.jūlijā atzinusi, ka Krievija politisku mērķu vārdā piespiedusi Jukos bankrotēt un kompānijas īpašumus izpārdevusi valstij piederošiem uzņēmumiem.

Krievija Jukos likvidēja 2003.gadā pēc tam, kad uzņēmuma vadītājs Mihails Hodorkovskis tika atzīts par vainīgu nodokļu nemaksāšanā. Hodorkovskim nācās deviņus gadus pavadīt cietumā.

Akciju turētāji sākotnēji pieprasīja 100 miljardus dolāru, apgalvojot, ka Kremlis apzināti izputinājis kompāniju ar pārspīlētu nodokļu palīdzību.

Pats Hodorkovskis savas akcijas pārdeva 2005.gadā un norobežojies no pārējo akcionāru prasībām.

Krievu biznesa laikraksts Kommersant, atsaucoties uz vārdā neminētiem procesa dalībniekiem, vēsta, ka Krievija gatavojas spriedumu pārsūdzēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Uzvārds Hodorkovskis kļuvis par zīmolu

LETA--LENTA.RU, 09.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijā un virknē citu valstu vārdi Hodorkovskij un Khodorkovsky - attiecīgi ar krievu un latīņu alfabēta burtiem - reģistrēti kā zīmoli. Pieteikumu iesniedzis ar bijušo Krievijas naftas magnātu un Kremļa kritiķi Mihailu Hodorkovski saistītais uzņēmums MBK IP UK Limited, trešdien vēsta laikraksts Kommersant.

«Eksperti jauno zīmolu komercvērtību uzskata par apstrīdamu,» norādījis avīzes avots. Viens no zīmolu reģistrācijas mērķiem ir Hodorkovska vārda aizstāvēšana no spekulācijām, uzskata juristi.

Aizsardzībai pakļautas vairāk nekā 150 preces un pakalpojumi, kas var tikt saistīti ar zīmolu. To vidū ir politiskie fondi un politiskā lobēšana, operācijas ar nekustamajiem īpašumiem, kā arī apģērbs, apavi un pat datorspēles.

Preču zīmes krievu versija reģistrēta 17.aprīlī, bet angļu - 1.jūnijā.

Krievijas patentu dienestā apstiprināja faktu, ka šīm zīmēm atbilstoši starptautiskajiem reģistriem Krievijas teritorijā noteikta tiesiskā aizsardzība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) dimplomāti šodien tiksies, lai vienotos, pret kurām ietekmīgām Krievijas amatpersonām klāt jau izveidotajam «melnajam sarakstam» tiks vērstas sankcijas, vēsta BBC.

ES, kā arī pasaules lielākās industriāli attīstītās valstis jeb G7 grupa (Kanāda, Francija, Vācija, Itālija, Japāna, Apvienotā Karaliste un ASV ) grasās paplašināt pret Krieviju vērstās sankcijas, apsūdzot Krieviju situācijas destabilizēšanā Ukrainā.

Konkrētiem cilvēkiem tiks piemēroti ceļošanas aizliegumi un tiks iesaldēti aktīvi.

«Jo vairāk cilvēku parādīsies sarakstā, jo vairāk tas kodīs Krievijas ekonomikai,» tā pavēstīja Lielbritānijas ārlietu ministrs. Tāpat arī Baltais nams pauda, ka pievienos vairāk vārdu «melnajam sarakstam» pirmdien, un tie būs cilvēki, kas pietuvināti Vladimiram Putinam un nozīmīgām kompānijām. Sankcijas izpaudīsies, nosakot arī jaunus ierobežojumus augstāko tehnoloģiju eksportam, vēstīja Reuters.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bruņoti cilvēki ieņēmuši Konstantinovkas milicijas ēku un apgalvo, ka miliči pārgājuši viņu pusē

Gunta Kursiša, 28.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bruņoti cilvēki, kas ieņēmuši Doņeckas apgabala pilsētas Konstantinovkas (Константиновка) milicijas ēku, apgalvo, ka likumsargi esot nostājušies viņu pusē, raksta Korrespondent.

«Likumsargi ir ar tautu, attiecīgi – mūsu pūliņi ir vienoti,» paziņojis Konstantinovkas «komandants».

Jautāts par to, vai likumsargi tiks laisti uz savām darbavietām, viņš norādīja, ka «mēs izstrādājam sadarbības shēmu».

Tāpat viņš precizēja, ka cilvēki, kas ieņēmuši milicijas ēku, ir «Donbasa reģiona tautas milicija, starp kuriem ir cilvēki, kas bijuši «karstajos punktos», desantnieki un pilsētas iedzīvotāji».

Jau ziņots, ka šodien gaidāms personu, pret kurām Rietumvalstis un G7 valstis vērsīs sankcijas, saraksta paplašināšana. Konkrētiem cilvēkiem tiks piemēroti ceļošanas aizliegumi un tiks iesaldēti aktīvi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināta - ASV un ES nosaka jaunas sankcijas Krievijas amatpersonām un uzņēmumiem

Žanete Hāka, 28.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Eiropas Savienības (ES) amatpersonas noteikušas jaunas sankcijas Krievijai saistība ar Ukrainas konfliktu, raksta Bloomberg.

ASV Prezidenta Baraka Obamas administrācija piemērojusi sankcijas valdības pārstāvjiem un kompānijām, kas ir saistīti ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Vaicāts, vai jaunajām sankcijām būs kāda ietekme, prezidents uzsvēris, ka pagaidām nav precīzi zināms, vai tās strādās. Baltais nams gan uzsvēris, ka jaunās sankcijas izsludinātas, jo Krievija nav darījusi neko, lai apstiprinātu savu apņemšanos slēgt diplomātisku vienošanos, un faktiskis ir vēl paplašinājusi krīzi.

Baltā nama ziņojumā teikts, ka Valsts kases sankcijas attieksies uz septiņiem Krievijas valdības pārstāvjiem, ieskaitot divas no V. Putinam tuvu stāvošām personām – iesaldēt aktīvus un liegt ieceļošanu ASV. Tāpat aktīvi tiks iesaldēti 17 kompānijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Krievijas recesijas sistēmiskās saknes

Mareks Dabrovskis, Maskavas Ekonomikas augstskolas profesors, domnīcas Bruegel (Brisele) nerezidējošais pētnieks; Tulkoja Didzis Meļķis, 29.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas recesija sākās 2014. gada vidū, kad sāka kristies sezonāli izlīdzinātais IKP. Sākumā lejupslīde bija lēna, un pērn izaugsme kopumā bija pozitīva – 0,6%, tomēr jau 2015. gadā reālais IKP saruka pieaugošā ātrumā ar 2,2% pirmajā un 4,6% otrajā ceturksnī, salīdzinot ar gadu iepriekš

Lai saprastu pašreizējās recesijas dziļākos iemeslus, ir jāskatās uz daļējo virziena maiņu Krievijas vēsturē. Krievija nekad nav bijusi reformu izcilniece, un tās ekonomiskā pāreja 90. gados bija ilga un sāpīga, un uz tirgu orientētām reformām nebija arī pienācīga politiskā atbalsta. Un tomēr jaunās tūkstošgades sākumā šīs reformas sāka nest augļus. 1999. gadā Krievijas ekonomika uz augošo naftas cenu rēķina iegāja straujas izaugsmes fāzē. Tai laikā Krieviju varēja uzskatīt par valsti, kas ir izpildījusi sākotnējās pārejas dienaskārtību un spējusi uz privātīpašuma pamata uzbūvēt tirgus ekonomiku, pat ja saglabājās arī nozīmīgi izkropļojumi un nepilnības.

Komentāri

Pievienot komentāru