Pasaulē

Krievijas bagātnieki divās dienās zaudējuši 10 miljardus dolāru

Žanete Hāka, 17.12.2014

Jaunākais izdevums

Šonedēļ 20 Krievijas bagātākie cilvēki ir zaudējuši 10 miljardus ASV dolāru no savas bagātības, jo centrālās bankas lēmums celt likmi ir pamatīgi iedragājis rubli un licis valsts akciju indeksam RTS sarukt līdz zemākajam punktam kopš 2009. gada marta, raksta Bloomberg.

Kopumā šajā gadā miljardieri zaudējuši 62 miljardus dolāru savas bagātības, liecina Bloomberg Billionaires Index. Viņiem patlaban pieder 174 miljardi dolāru.

Lielākais zaudētājs bijis Krievijas otrā lielākā dabasgāzes ražotāja Novatek vadītājs Leonīds Mihelsons – viņa bagātība kopš gada sākuma mazinājusies par 8,7 miljardiem dolāru. Viņa kopējais bagātības apmērs ir 9,2 miljardi dolāru.

Otru smagāko zaudējumu piedzīvojis Genādijs Timčenko – šogad zaudējot 7,8 miljardus dolāru. Viņam pieder 23,5% no Novatek akcijām.

Savukārt trešais lielākais kritums bijis Vladimira Lisina bagātībai – viņš ir OAO Novolipetsk Steel lielākais akcionārs un vadītājs. Uzņēmuma akcijas cena šajā gadā ir sarukusi par 42%, samazinot viņa bagātību par 7,5 miljardiem dolāru.

Procentu ziņā smagāko zaudējumu piedzīvojis Vladimirs Jevtušenkovs. Viņš reiz bija 14. bagātākais Krievijas iedzīvotājs, taču viņa bagātība ir samazinājusies par gandrīz 90%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

G7 valstis aizliegs Krievijas zelta eksportu, cenšoties neļaut oligarhiem iegādāties dārgmetālu, lai izvairītos no sankcijām pret Maskavu, svētdien paziņoja Lielbritānija un ASV.

Lielbritānija sākotnēji paziņoja, ka Krievijas zelta eksportu aizliegs četras G7 valstis - Lielbritānija, Kanāda, Japāna un ASV, taču ASV prezidents Džo Baidens pavēstīja, ka eksporta aizliegumam pievienosies visas G7 valstis.

Kā paziņoja augsta ranga ASV amatpersona, aizliegumam pievienosies pārējās G7 valstis, kad par to tiks oficiāli paziņots Vācijā notiekošā G7 samita noslēguma dienā otrdien.

Kā paziņoja Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons, kopīgā rīcība "tieši skars Krievijas oligarhus un trāpīs [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina kara mašīnas centrā".

Ņemot vērā Londonas centrālo lomu starptautiskajā zelta tirdzniecībā un paralēlos ASV, Japānas un Kanādas soļus, "šim pasākumam būs globāla mēroga ietekme, izslēdzot šo preci no oficiālajiem starptautiskajiem tirgiem", pavēstīja Lielbritānija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Malta aptur "zelta pases" programmu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem

LETA--UKRAINSKA PRAVDA, 02.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Malta strauji mainījusi savu pozīciju un apturējusi tā dēvētās zelta pases izsniegšanu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, vēstīja izdevums "Times of Malta".

Valsts valdība trešdien paziņoja, ka saistībā ar "jaunākajiem notikumiem" nepieciešamās pārbaudes "zelta pases" izsniegšanai nevar veikt atbilstoši.

"Tādējādi Malta uz nenoteiktu laiku apturējusi Krievijas Federācijas un Baltkrievijas pilsoņu iesniegumu iepriekšminētajam statusam izskatīšanu," pavēstīja valdība.

Krievijas un Baltkrievijas pilsoņi nevarēs saņemt Maltas pilsonību nedz apmaiņā pret investīcijām, nedz uzturēšanās atļauju apmaiņā pret investīcijām, kam nepieciešama atjaunošana reizi gadā.

Malta sāka pārdot pases bagātiem ārzemniekiem 2014.gadā. Veicot investīcijas Maltā, bagātnieki saņem arī tiesības pārvietoties Eiropas Savienībā un izmantot bloka finanšu sistēmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krītošā rubļa dēļ Krievijā straujš Porsche un Lexus pieprasījuma kāpums

Žanete Hāka, 08.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas iedzīvotāji steidz iegādāties tādas automašīnas kā Porsche un Lexus, lai nodrošinātos pret krītošo rubli, kas mazina viņu uzkrājumu vērtību, raksta Bloomberg.

Gaidot rubļa vērtības kritumu arī nākamajā gadā, Porsche automobiļu, piemēram, Cayenne un citu, pārdošanas apjomi pagājušajā mēnesī pieauguši par 55%, bet Lexus pieprasījums audzis par 63%.

Vietējie Lexus tirgotāji pat palielinājuši darbinieku skaitu, lai spētu apkalpot augošo pircēju skaitu, kas palielinājies par trešdaļu, liecina Toyota Motor Corp aplēses.

Automašīnas nepērk tikai bagātnieki, un iedzīvotāji ar dažādu ienākumu līmeni meklē veidus, kā saglabāt uzkrājumu vērtību, jo kopš 1. novembra rubļa kurss pret dolāru ir sarucis par 19%. Šis pirkšanas vilnis ir spējis radīt uzrāvienu Krievijas autotirgū, kuru smagi skārušas valsts ekonomikas problēmas. Pagājušajā mēnesī kritums samazinājās līdz 1,1%, tādējādi kopš gada sākuma tas ir bijis 12%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maltas "zelta pasu" programma nākamgad ienesīs valsts budžetā par 40 miljoniem eiro mazāk nekā pērn, taču valdība neplāno no tās atteikties, neskatoties uz Briseles kritiku.

Malta sāka tirgot pases bagātiem ārvalstniekiem 2014.gadā. Veicot investīcijas Maltā par aptuveni 1,2 miljoniem eiro, bagātnieki saņem arī tiesības pārvietoties Eiropas Savienībā un izmantot bloka finanšu sistēmas.

Šī programma izpelnījās pretrunīgus vērtējumus jau no sākta gala, galvenokārt tādēļ, ka Maltas pilsonību šādā ceļā ieguva daudzi Krievijas, Saūda Arābijas un Ķīnas pilsoņi, no kuriem daudzi ir saistīti ar savas valsts valdībām, lielajiem uzņēmumiem vai karaļnamiem.

Bažas pastiprinājuši lielie finanšu skandāli, kuros iesaistīti šādi jaunie Maltas pilsoņi, tai skaitā skandāli par naudas atmazgāšanu, krāpšanos un kontrabandu.

Eiropas Komisija (EK) ir sākusi pret Maltu procedūru par Eiropas Savienības (ES) tiesību normu pārkāpšanu saistībā ar "zelta pasēm" un nodevusi šo jautājumu izskatīšanai ES Tiesā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules turīgāko iedzīvotāju bagātība pērn samazinājusies par 10%, ņemot vērā Krievijas Ukrainā izvērstā kara negatīvo ietekmi, liecina nekustamo īpašumu konsultāciju uzņēmuma "Knight Frank" veikts pētījums.

Šajā pētījumā aplūkotas to cilvēku bagātības izmaiņas, kuru turība veido vismaz 30 miljonus dolāru.

"Sareģītās situācijas tirgos dēļ pasaules turīgāko iedzīvotāju bagātība pērn kopumā samazinājusies par 10% jeb 10,1 triljonu dolāru," vēstī "Knight Frank". "Ukrainas kara ietekmes dēļ Eiropa pagājušajā gadā saskārās ar enerģētikas krīzi, kā arī pasaulē strauji pieauga inflācija."

Lai arī četru no desmit pasaulē turīgāko iedzīvotāju bagātība pērn pieauga, vispārējā tendece bija negatīva, teikts pētījumā.

Eiropas turīgākie iedzīvotāji cietuši vissmagāk, viņu bagātībai sarūkot par 17%. Austrālijā turīgāko iedzīvotāju bagātība samazinājusies par 11%, bet Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā - par 10%.

Komentāri

Pievienot komentāru