Pasaulē

Lielbritānijas ekonomika aug straujāk nekā iepriekšējā ceturksnī

Žanete Hāka, 29.04.2014

Jaunākais izdevums

Šā gada pirmajā ceturksnī Lielbritānijas ekonomika augusi par 0,8%, kas ir straujāks kāpums nekā pērnā gada pēdējā ceturksnī, kad izaugsme bija 0,7%, raksta MarketWatch.

Gada laikā ekonomikas izaugsme bijusi 3,2%.

Ceturkšņa laikā pakalpojumu sektora izaugsme bija 0,9%, ražošanas apjomi pieauga par 0,8%, bet būvniecības sektors – par 0,3%.

Jaunākie dati liecina, ka Lielbritānijas ekonomika gadu sākusi ar labiem rezultātiem, kas veicinās gaidas, ka šī valsts būs starp šā gada straujāk augošajām attīstīto valstu ekonomikām. Starptautiskais Valūtas fonds paredz, ka Lielbritānijas ekonomika šajā gadā augs par 2,9%, kas ir straujākais temps starp G7 valstīm.

Lielbritānijas ekonomika aug jau piecus ceturkšņus pēc kārtas.

Straujāka izaugsme nozīmē, ka Anglijas Banka, visdrīzāk, būs pirmā lielā Rietumu centrālā banka, kura paaugstinās procentu likmes. Patlaban bāzes procentu likme ir 0,5% un tik zema tā ir kopš 2009. gada marta. Daļa tirgus dalībnieku paredz, ka Anglijas Banka paaugstinās bāzes likmi nākamā gada pirmajā pusgadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mārciņu turpina balstīt labie ekonomikas dati

Žanete Hāka, 14.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mārciņu turpina balstīt ekonomikas dati un cerības, ka procentu likmes varētu kāpt agrāk, nekā iepriekš ticis prognozēts, stāsta SEB bankas eksperti.

Uz kopējā fona mārciņai joprojām klājas labi, un tās cena šonedēļ pakāpās virs 84 santīmu atzīmes.

Nākošnedēļ būs kārtējais ekonomikas veselības tests, jo tiks publicēti inflācijas, darba tirgus dati un šī mēneša Anglijas Centrālās bankas sanāksmes protokols. Tā kā šie ir ļoti nozīmīgi notikumi, šīs nedēļas beigās attieksme pret mārciņu bija nedaudz piesardzīga, kas materializējās mārciņas cenas pazemināšanā, uzsver eksperti.

Decembra sanāksmē Anglijas Centrālā banka saglabāja bāzes procentu likmi rekordzemā līmenī, uzsverot, ka ekonomika patlaban kļūst spēcīgāka, raksta Bloomberg. Likme patlaban ir rekordzemā 0,5% līmenī. Tāpat Anglijas Banka atstāja savu aktīvu iepirkumu programmu esošajā – 375 miljardu mārciņu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Banka nemaina likmi

Žanete Hāka, 06.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien notikušajā ikmēneša sanāksmē Anglijas Centrālā banka nolēma atstāt bāzes procentu likmi esošajā līmenī, raksta Bloomberg.

Likme saglabāta rekordzemajā 0,5% līmenī.

Eiropas ekonomikas situācijas pasliktināšanās un pazīmes, ka arī Lielbritānijas ekonomikas atveseļošanās sāk bremzēties, rada spiedienu uz Anglijas Bankas amatpersonām. Eirozona ir Lielbritānijas lielākais tirdzniecības partneris un tās ekonomikas pasliktināšanās ir veicinājušas spekulācijas investoru vidū, ka likmi Anglijas Banka cels ne vēlāk par 2015. gada otro pusi.

Augustā Anglijas Banka prognozēja šā gada ekonomikas izaugsmi 3,5% apmērā, bet nākamgad 3%. Tāpat banka ziņoja, ka inflācija saglabāsies zem 2% mērķa šajā laika periodā. Jaunās prognozes tiks paziņotas preses konferencē 12. novembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Banka nemaina likmi

Žanete Hāka, 06.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Anglijas Centrālā banka ceturtdien nolēma atstāt bāzes procentu likmi esošajā līmenī – 0,5%, liecina centrālās bankas paziņojums.

Bankas vadītājs Marks Karnijs uzsvēris, ka nav steigas tirgū mazināt ekonomikas stimulēšanas pasākumus, neskatoties uz to, ka straujākā ekonomikas izaugsme kopš 2007. gada ir samazinājusi bezdarba līmeni tuvu 7%, ko Anglijas Banka iepriekš minēja kā rādītāju, lai sāktu apsvērt likmes paaugstināšanu, raksta Bloomberh.

Ņemot vērā, ka ekonomikas atveseļošanās signāli kļūst spēcīgāki, tirgus dalībnieki prognozē, ka banka likmes paaugstinās nākamajā gadā. Nesen Anglijas Bankas vadītāji paaugstinājuši Lielbritānijas ekonomikas prognozi.

Anglijas Banka ir atstājusi bāzes procentu likmi rekordzemu kopš 2009. gada, kas ir ilgākais periods, kad politika nav mainīta kopš 1940. gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lielbritānijas bezdarbs piecu gadu zemākajā līmenī

Žanete Hāka, 14.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā ceturksnī Lielbritānijas bezdarba līmenis sarucis līdz piecu gadu zemākajam līmenim, pastiprinot runas par Anglijas Bankas rīcību, lemjot par likmju paaugstināšanu, raksta Bloomberg.

Bezdarba līmenis saruka līdz 6,8%, salīdzinot ar 6,9% februārī. Trešdienas dati liecināja arī, ka algu kāpums pirmo reizi kopš 2010. gada ir pārspējis inflāciju.

Bezdarbnieku skaits sarucis par 133 tūkstošiem līdz 2,21 miljonam, kas ir zemākais līmenis kopš 2009. gada februāra. Jauniešu bezdarbs sarucis līdz zemākajam līmenim kopš 2009. gada.

Pērn Anglijas Bankas vadītājs Marks Karnijs sacīja, ka Anglijas Banka neapsvērs likmju celšanu, kamēr bezdarbs būs virs 7%, taču banka neprognozēja, ka tas samazināsies tik strauji. Tagad bankas pārstāvji ir paziņojuši, ka necels likmes, kamēr ekonomikas izaugsme nebūs pietiekami strauja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Mežizstrādes ienākumi spīlēs starp izmaksu kāpumu un pretinflācijas politiku

Kristaps Jēkabsons, SIA “Ziemeļlatvijas meži” valdes loceklis, 20.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītais gads mežsaimniecības nozarē ir bijis sarežģīts. Problēmas ar nepieredzēto sausumu pavasarī, astoņzobu mizgrauža plosīšanās, aizvien jauni valsts plāni par aizsargājamo teritoriju paplašināšanu bez paralēliem plāniem par kompensāciju palielināšanu meža īpašniekiem ir ietekmējušas kopējo mežsaimnieku noskaņojumu. Taču par jautājumu numur viens ir izvirzījies – kas tālāk notiks ar koksnes cenām? Pirkt mežu vai pārdot? Nezināmo ir bijis pārāk daudz, ieskaitot ģeopolitiskos faktorus.

Kā zināms, 2022. gads koksnes cenu ziņā bija izcils. To ietekmēja gan Krievijas un Baltkrievijas izkrišana jeb izmešana no tirgus, gan ārkārtīgi augstās energoresursu, tostarp malkas, granulu u.tml. resursu cenas tās pašas Krievijas uzsāktā kara dēļ, gan pasaules ekonomikas atkopšanās pēc kovida krīzes. Latvijas meža produkcijas eksporta vērtība togad pārsniedza 4 miljardus eiro, kas ir vēsturiski augstākais rādītājs. Dažiem šķita, ka sācies pavisam jauns nozares attīstības cikls.

Taču jau pērnā gada sākumā svārsts pavērsās pretējā virzienā. Koksnes cenas strauji samazinājās. Piemēram, vidējā zāģbaļķu cena Latvijas tirgū no 2022. gada septembra, kad tā sasniedza 108,17 eiro par kubikmetru, līdz 2024. gada janvārim bija sarukusi līdz 74,96 eiro par kubikmetru, rāda portāla latvianwood.lv dati. Tajā pašā laika periodā vidējā papīrmalkas cena kritās no 99,62 eiro par kubikmetru līdz 56,93 eiro par kubikmetru, bet malkas cena – no 77,13 līdz 45,74 eiro par kubikmetru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Banka nemaina procentu likmi un samazina ekonomikas izaugsmes prognozi

LETA, 11.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas centrālā banka - Anglijas Banka - ceturtdien pieņēma lēmumu nemainīt bāzes procentu likmi un samazināja ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam.

Tādējādi centrālās bankas bāzes procentu likme saglabāta 0,25% apmērā, kas ir rekordzems līmenis.

Pērn augustā Anglijas Banka īstenoja pirmās izmaiņas bāzes procentu likmē kopš 2009.gada marta, samazinot to par 0,25 procentpunktiem.

Tāpat Anglijas Banka ceturtdien paziņoja, ka ekonomikas stimulēšanai paredzētās aktīvu iegādes programmas apjoms saglabāts 435 miljardu mārciņu apmērā pēc augustā īstenotā palielinājuma par 60 miljardiem eiro.Banka arī norādīja, ka varētu paaugstināt bāzes procentu likmi straujāk nekā gaidīts, ja pārrunas par Lielbritānijas izstāšanos noritēs veiksmīgi un ekonomika saglabāsies stabila.Tikmēr centrālās bankas jaunākās prognozes liecina, ka Lielbritānijas ekonomika šogad pieaugs par 1,9%, nevis 2%, kā tika lēsts iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielbritānija nemaina procentu likmi un paaugstina ekonomikas izaugsmes prognozes

LETA, 02.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas centrālā banka - Anglijas Banka - ceturtdien pieņēma lēmumu nemainīt bāzes procentu likmi un vienlaikus paaugstināja ekonomikas izaugsmes prognozes.

Tādējādi centrālās bankas bāzes procentu likme saglabāta 0,25% apmērā, kas ir rekordzems līmenis.

Pērn augustā Anglijas Banka īstenoja pirmās izmaiņas bāzes procentu likmē kopš 2009.gada marta, samazinot to par 0,25 procentpunktiem.

Tāpat Anglijas Banka ceturtdien paziņoja, ka ekonomikas stimulēšanai paredzētās aktīvu iegādes programmas apjoms saglabāts 435 miljardu mārciņu apmērā pēc augustā īstenotā palielinājuma par 60 miljardiem eiro.

Centrālā banka arī saglabājusi Lielbritānijas korporatīvo obligāciju iegādes programmu augustā noteiktajā desmit miljardu mārciņu apmērā.

Tikmēr centrālās bankas jaunākās prognozes liecina, ka Lielbritānijas ekonomika šogad pieaugs par 2%, nevis 1,4%, kā tika lēsts iepriekš. Nākamajam gadam ekonomikas izaugsmes prognoze paaugstināta no 1,5% uz 1,6%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Banka likmi nemaina; paaugstina ekonomikas izaugsmes prognozi

Žanete Hāka, 05.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Anglijas Centrālā banka saglabāja bāzes procentu likmi rekordzemā līmenī, uzsverot, ka ekonomika patlaban kļūst spēcīgāka, raksta Bloomberg.

Likme patlaban ir rekordzemā 0,5% līmenī.

Anglijas Bankas vadītājs Marks Karnijs augustā norādīja, ka likmes paaugstināšana tiks sasaistīta ar bezdarba līmeni, un uzsvēra, ka patlaban nekavēs izaugsmi ar stingrākas monetārās politikas ieviešanu.

Tāpat Anglijas Banka atstāja savu aktīvu iepirkumu programmu esošajā – 375 miljardu mārciņu apmērā.

Savukārt Lielbritānijas finanšu ministrs Džordžs Osborns uzsvēris, ka Lielbritānijas ekonomikas plāns darbojas, taču viss darbs vēl nav padarīts, un ekonomika jāpasargā vēl ilgāku laika periodu. Viņš sacīja, ka šā gada ekonomikas izaugsmes prognoze paaugstināta no 0,6% līdz 1,4%, bet nākamā gada ekonomikas izaugsme prognoze paaugstināta no 1,8% līdz 2,4%. Tāpat Dž. Osborns norādījis, ka Lielbritānijas ekonomika aug straujāk nekā jebkura cita liela ekonomika, tomēr pastāv riski saistībā ar tirdzniecības partneru vājo ekonomiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Banka nemaina likmi

Žanete Hāka, 10.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdienas sanāksmē Anglijas Banka atstāja bāzes procentu likmi esošajā, rekordzemajā līmenī, jo tās pārstāvji vēlas veicināt ekonomikas kapacitāti, raksta Bloomberg.

Bāzes likme saglabāta 0,5% līmenī, un tā nav mainīta kopš 2009. gada.

Bankas pārstāvji norāda, ka ekonomikas atveseļošanās kļūst spēcīgāka, un šajā nedēļā publicētie dati liecina, ka ražošanas apjomi februārī ir auguši straujāk nekā prognozēja ekonomisti.

Anglijas Banka tāpat atstāja aktīvu iepirkumu programmu esošajā līmenī – 375 miljardu mārciņu apmērā.

Savās nākotnes vadlīnijās Anglijas Bankas pārstāvji iepriekš norādījuši, ka neapsvērs aizņemšanās izmaksu palielināšanu, kamēr vien bezdarba līmenis turēsies virs 7%. Patlaban tas ir 7,2%. Kā liecina ekspertu prognozes, banka likmi par 25 bāzes punktiem varētu palielināt nākamā gada maijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielbritānijas bezdarba līmenis vairāk nekā trīs gadu zemākajā līmenī

Žanete Hāka, 13.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada trešajā ceturksnī Lielbritānijā bezdarba līmenis sarucis jau 12. mēnesi pēc kārtas, tuvojoties Anglijas Bankas noteiktajam mērķim un kārtējo reizi apliecinot, ka ekonomikas atveseļošanās kļūst spēcīgāka, raksta Bloomberg.

Bezdarba līmenis samazinājies līdz 7,6%, kas ir zemākā atzīme kopš 2009. gada. Otrajā ceturksnī bezdarba līmenis bija 7,7%. Bezdarbnieku pabalsta pieteikumi pagājušajā mēnesī ir sarukuši par 41,7 tūkstošiem.

Bezdarba līmenis Anglijā samazinās straujāk nekā prognozēja Anglijas Banka un citas amatpersonas. Iepriekš izteiktās aplēses paredzēja, ka trešajā ceturksnī bezdarba līmenis turēsies 7,8% apmērā, bet 7,6% sasniegs vien nākamā gada pirmajā ceturksnī. Anglijas Bankas vadītājs Marks Karnijs savā pirmajā preses konferencē vasarā sacīja, ka centrālā banka monetāro programmu nemainīs tikmēr, kamēr bezdarba līmenis nesamazināsies līdz 7%, un tas visdrīzāk notiks ne ātrāk par 2016. gada vidu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielbritānija nemaina procentu likmi un kvantitatīvās stimulēšanas programmas apjomu

LETA, 15.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas centrālā banka - Anglijas Banka - ceturtdien pieņēma lēmumu nemainīt bāzes procentu likmi un saglabāt kvantitatīvās stimulēšanas pasākumu apjomu nemainīgu.

Tādējādi centrālās bankas bāzes procentu likme saglabāta 0,25% apmērā, kas ir rekordzems līmenis.

Augustā Anglijas Banka īstenoja pirmās izmaiņas bāzes procentu likmē kopš 2009.gada marta, samazinot to par 0,25 procentpunktiem.

Arī analītiķi bija prognozējuši, ka decembrī bāzes procentu likme tiks saglabāta nemainīga.

Tāpat Anglijas Banka ceturtdien paziņoja, ka ekonomikas stimulēšanai paredzētās aktīvu iegādes programmas apjoms saglabāts 435 miljardu mārciņu apmērā pēc augustā īstenotā palielinājuma par 60 miljardiem eiro.

Centrālā banka arī saglabājusi Lielbritānijas korporatīvo obligāciju iegādes programmu augustā noteiktajā desmit miljardu mārciņu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Banka apsver iespēju samazināt bāzes procentu likmi līdz negatīvam līmenim

LETA--AFP, 17.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas centrālā banka - Anglijas Banka - ceturtdien saglabāja bāzes procentu likmi rekordzemā līmenī un deva mājienus, ka tā varētu to samazināt arī līdz negatīvam līmenim.

Bankas Monetārās politikas komiteja bāzes procentu likmi saglabāja 0,1% apmērā, kas ir visu laiku zemākais līmenis.

Šādu likmi Anglijas Bankas noteica martā, lai veicinātu cīņu pret koronavīrusa pandēmijas radītajām negatīvajām sekām ekonomikai.

Tāpat banka rūpīgi seko līdzi Lielbritānijas un Eiropas Savienības sarunām par pēcbreksita tirdzniecības līgumu.

Monetārās politikas komiteja savā šīsnedēļas sēdē arī apstiprinājusi, ka Anglijas Banka turpinās aktīvu iegādes programmu līdzšinējā 745 miljardu sterliņu mārciņu apmērā.

Vienlaikus komiteja pavēstīja, ka izvērtēs iespēju ieviest negatīvu bāzes procentu likmi, ja prognozes par inflāciju un ekonomikas izaugsmi liecinās, ka tas būs nepieciešams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Banka likmi varētu celt pavasarī

Žanete Hāka, 09.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Anglijas Centrālās bankas amatpersonas varētu lemt par bāzes likmes celšanu no rekordzemā līmeņa jau nākamā gada pavasarī, jo algu kāpums uzņem tempus un arī ekonomikas atveseļošana notiek straujāk, sacījis bankas vadītājs Marks Karnijs.

Viņš sacījis, ka, ja procentu likmes sekos tirgus gaidām, un sāks augt no pavasara, palielinoties pakāpeniski, inflācija sasniegs 2% mērķi un tiks izveidoti 1,2 miljoni darbavietu, viņš uzsvēris, piebilstot, ka, citiem vārdiem – Anglijas Banka sasniegtu savu mērķi.

Šajā gadā Lielbritānijas ekonomika uzrāda labākos rezultātus starp G7 valstīm. Anglijas Bankas pārstāvji kā būtiskākos rādītājus, kad celt likmes, min darba tirgus situāciju un algas. Patlaban likme ir 0,5%.

Inflācija valstī patlaban ir 1,6%, un zem bankas noteiktā mērķa ir turējusies jau septiņus mēnešus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ECB, domājot par likmes paaugstināšanu, skatīsies uz ekonomikas kapacitātes rādītājiem

Žanete Hāka, 12.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Centrālā banka (ECB) ir devusi investoriem jaunu ekonomikas rādītāju, ko vērot, prognozējot bāzes procentu likmes celšanas datumu, raksta Bloomberg.

Pagājušajā nedēļā vairāki ECB pārstāvji ir atsaukušies uz ekonomikas izlaides starpību (starpība starp reālo IKP un to ekonomikas potenciālo IKP, ja viss darbotos uz pilnu jaudu), norādot, kādēļ eirozonai vēl kādu laiku pēc ekonomikas un inflācijas straujākas izaugsmes būs jātur zemas procentu likmes. Rādītājs, kas apzīmē rezerves ekonomikas kapacitāti, visdrīzāk, tiks iekļauts arī šīsdienas ECB konferences dienaskārtībā.

M. Dragi mēģina pārliecināt investorus, ka viņš izvairīsies no iepriekšējā ECB vadītāja Žana Kloda Trišē kļūdas, kurš paaugstināja aizņemšanās izmaksas 2011. gadā un neatgriezeniski pastiprināja valstu parāda krīzi. Tajā pašā laikā viņš mēģina izvairīties noteikt pārāk maz rādītāju, kuri tiks ņemti vērā, lai likmes paaugstinātu. Iepriekš šādu kļūdu pieļāva, piemēram, Anglijas Bankas, nosakot bezdarba līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Vai Brexit izraisītā vētra finanšu tirgos norimusi?

Latvijas Bankas ekonomiste Anete Kravinska, 20.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vasaras mēnešos finanšu tirgos bija vērojamas neierasti lielas svārstības, kam iemesls bija 2 zīmīgi procesi - jauni Eirosistēmas monetārās politikas stimuli un Lielbritānijas balsojums par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) jeb Brexit.

Ir pienācis rudens, Eiropas Centrālās bankas (ECB) Padomes sēde par monetārajiem jautājumiem ir aizvadīta bez jaunu pasākumu izziņošanas, nosaukums "Brexit" aizvien retāk parādās ziņu virsrakstos un, šķiet, ka atkal esam sasnieguši līdzsvara stāvokli. Līdz šim vienīgais taustāmais rezultāts no gaidāmās Lielbritānijas izstāšanās no ES ir Anglijas Bankas atsāktie monetārās politikas stimulēšanas pasākumi. Šajā rakstā atskatīšos uz aizvadīto mēnešu notikumiem no finanšu tirgu perspektīvas, kur esam tagad un ko sola nākotne.

Ko Brexit nozīmētu Londonai kā finanšu centram?

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Viedoklis: Karstais atvaļinājumu mēnesis finanšu tirgos

DNB Privātkapitāla pārvaldes daļas vadītājs Krišjānis Rullis, 12.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz to, ka vēsturiski augusts ir slavens kā atvaļinājumu mēnesis, kura laikā šogad galvenā uzmanība ir veltīta Brazīlijā notiekošajām olimpiskajām spēlēm, finanšu tirgi turpina pārsteigt.

Anglijas Banka izziņo vairākas izmaiņas monetārajā politikā, savukārt ASV akciju tirgus indeksi sasniedz jaunas vēsturiski augstākās virsotnes.

Lai mazinātu Brexit referenduma ietekmi uz ekonomiku, Anglijas Banka pagājušajā nedēļā veica vairākas izmaiņas monetārajā politikā. Pirmkārt, no 0,5% līdz 0,25% ir samazināta refinansēšanas likme. Līdz šim vairākus gadus diskusija ir notikusi par to, kad un par cik likmi paaugstinās, jo britu ekonomikas izaugsme pēdējo gadu laikā ir bijusi daudz augstāka salīdzinājumā ar Rietumeiropu, arī bezdarbs ir noslīdējis tuvu dabiskajam līmenim. Banka arī signalizē par vēl vienu iespējamu likmes pazeminājumu šogad. Otrkārt, tiek paplašināti kvantitatīvās stimulēšanas (QE) pasākumi ar papildu valsts vērtspapīru pirkumiem 60 miljardu mārciņu apmērā, kopējo apjomu palielinot līdz 435 miljardiem. Visbeidzot, banka pirks nefinanšu uzņēmumu investīciju reitinga obligācijas par 10 miljardiem. Tātad diezgan visaptverošs pasākumu kopums, taču banka arī signalizē, ka tās iespējas ir ierobežotas, jo Brexit šoks ir strukturāls — tas atšķirīgi ietekmēs dažādas ekonomikas daļas. Procentu likmju samazinājumu gaidīja gandrīz visi aptaujātie ekonomisti, bet izsludinātie QE pasākumi bija brašāki par prognozētajiem, liekot nedaudz samazināties mārciņas vērtībai. Monetārās politikas veidotāji sagaida, ka nākamgad IKP pieaugums samazināsies līdz 0,8 %, tam atkal pakāpjoties līdz 1,8 % 2018. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Anglijas Bankas vadītājs: Lielbritānijas ekonomika nav gatava bezvienošanās Breksitam

LETA, 07.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas ekonomika pašlaik nav gatava tam, ka nākamajā mēnesī valsts varētu pamest Eiropas Savienību (ES) bez vienošanās, ceturtdien brīdināja Lielbritānijas centrālās bankas - Anglijas Bankas - vadītājs Marks Kērnijs.

«Lai ari liela daļa uzņēmumu pastiprina savus ārkārtas plānošanas pasākumus, ekonomika kopumā joprojām nav gatava pamest ES bez vienošanās,» žurnālistiem norādīja Kērnijs.

Viņš skaidroja, ka neskaidrības saistībā ar «Breksitu» izraisījušas nepastāvību finanšu tirgos un ekonomikā, kā arī nemierīgus laikus uzņēmumiem.

«Lielbritānija pamet ES, nevis Eiropu, un cenšas panākt ambiciozu un plašu ekonomikas un drošības partnerību,» sacīja Kērnijs, piebilstot, ka precīzs šīs partnerības veids vēl nav skaidrs.

Jau ziņots, ka Anglijas Banka ceturtdien samazināja ekonomikas izaugsmes prognozi šim un nākamajam gadam, šādu lēmumu skaidrojot ar globālās ekonomikas izaugsmes palēnināšanos un gaidāmo Lielbritānijas izstāšanos no ES.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Biržu indeksi krītas pēc vājas eirozonas ekonomiskās izaugsmes prognozes

LETA, 08.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Eiropas biržu indeksi ceturtdien kritās, ko noteica eirozonas ekonomiskās izaugsmes prognozes samazināšana un jaunām šaubām par ASV-Ķīnas tirdzniecības konflikta iznākumu.

«Vēl vairāk sliktu ziņu pastiprina iespaidu, ka eirozona stabili virzās uz recesijas teritoriju,» atzīmēja IG analītiķis Kriss Bošāns.

Eiropas Komisijas (EK) jaunākajās ekonomikas prognozēs tiek lēsts, ka eirozonas IKP šogad palielināsies par 1,3%, lai gan vēl novembrī tika prognozēts palielinājums par 1,9%.

Eirozonas pēckrīzes atveseļošanās tempu ir palēninājuši starptautiski faktori – bažas par «Breksitu», Itālijas ekonomiskās problēmas un globālais tirdzniecības karš.

Londonas biržas indeksa kritums bija mazāk straujš nekā Frankfurtes un Parīzes biržu indeksiem, jo Lielbritānijas centrālā banka - Anglijas Banka - ceturtdien pieņēma lēmumu nemainīt bāzes procentu likmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Dragi var palīdzēt Eiropas bagātākajiem cilvēkiem kļūt vēl bagātākiem

Žanete Hāka, 28.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Centrālās bankas (ECB) vadītājs Mario Dragi, cīnoties ar deflācijas draudiem eirozonā, varētu sastapties ar ieņēmumu nevienlīdzības problēmu, raksta Bloomberg.

Patlaban, kad procentu likmes ir tuvu nullei, ECB īstenos aktīvu iepirkšanas programmu, lai paaugstinātu inflāciju līdz bankas noteiktajam mērķim. Taču, jo tuvāk viņš tuvojas programmas īstenošanai, kuru jau veikusi ASV Federālo Rezervju sistēma, Anglijas Banka un Japānas Banka, jo vairāk viņš riskē padarīt bagātākos vēl bagātākus, norāda vairāki ekonomisti.

ASV aug starpība starp bagātāko un nabadzīgāko cilvēku ieņēmumiem. Kaut arī monetāro institūciju pārstācji saka, ka obligāciju iepirkumi tiek veikti, lai stabilizētu ekonomikas situāciju un balstītu atveseļošanos, ekonomisti un citi eksperti aizvien biežāk uzdod jautājumu, vai viens no šādas politikas blakusefektiem nav lielāka ienākumu plaisa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Anglijas Centrālā banka ir grūta uzdevuma priekšā, norāda SEB bankas eksperts Andris Lāriņš.

Pēc bezdarba līmeņa negaidīti straujās pazemināšanās pagājušajā gadā un ekonomikas izaugsmes prognožu paaugstināšanas šim gadam tagad nākas slāpēt tirgus dalībnieku cerības uz augstākām procentu likmēm. Patlaban tirgu sabremzēt ir grūti, liecina mārciņas cenas izmaiņas.

Eiro cena šonedēļ pēc Anglijas Centrālās bankas inflācijas atskaites no 0,83 mārciņām nokrita līdz 0,82 mārciņu līmenim.

Pašreiz saglabājas labvēlīgs fons turpmākai mārciņas vērtības pieaugšanai, ja vien būtiski nemainīsies britu ekonomikas veselības stāvoklis, saka A. Lāriņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spriež, kad britu mārciņas cena noslīdēs līdz paritātei gan ar eiro, gan ASV dolāru

Viens no lielajiem nezināmajiem, kas var ietekmēt Eiropas ekonomikas nākotni, ir tas, kā atrisināsies Brexit process. Abu britu potenciālo nākamo premjeru retorika liek domāt, ka ir paaugstināta iespējamība tam, ka Apvienotā Karaliste pamet Eiropas Savienību (ES) bez kādas vienošanās. Tas nozīmētu haosu, un attiecīgi daži pirms 31. oktobra, kad vajadzētu būt zināmam lēmumam par Brexit likteni, jau laicīgi mēģina «pamest kuģi» un finanšu tirgū ieņem nogaidošākas pozīcijas. Neskaidrība par šī procesa gala iznākumu ir milzīga un, politiķiem strīdoties, kurš ir lielāks «brexiters», par to nākas samaksāt sterliņu mārciņai. Pamatā tiek klāstīts – ja vienošanās līdz oktobra beigām netiks panākta, briti tāpat pametīs ES.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Banka saglabā likmes 0,5% līmenī

Žanete Hāka, 08.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdienas sanāksmē Anglijas Banka nolēmusi saglabāt procentu likmes rekordzemā 0,5% līmenī, raksta Reuters.

Tāpat banka nemainīja aktīvu iepirkumu programmas apmēru, saglabājot to 375 miljardu mārciņu apjomā.

Anglijas Banka likmi ir turējusi šādā līmeni gandrīz sešus gadus – kopš 2009. gada marta. Eksperti jau iepriekš prognozēja, ka banka likmes nemainīs, jo zemā inflācija un bažas par ekonomikas atveseļošanos nerada pamatu to celšanai.

Pērnā gada novembrī Lielbritānijas inflācija saruka līdz 12 gadu zemākajam līmenim – 1% un paredzams, ka tā turpinās kristies, ko daļēji veicina naftas cenas kritums. Tāpat oficiālie dati liecina, ka ekonomikas atveseļošanās pērn bijusi lēnāka nekā iepriekš tika domāts – trešajā ceturksnī IKP auga par 2,6% gadā. Iepriekš tika prognozēts 3% kāpums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas pasaules biržās ceturtdien kritās, centrālajām bankām atkal paceļot procentlikmes un Ķīnas un ASV ekonomikas datiem pastiprinot bažas par recesiju.

Anglijas Banka un Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien paaugstināja galveno bāzes procentlikmi par 0,5 procentpunktiem dienu pēc tam, kad to izdarīja ASV Federālā rezervju sistēma (FRS). Procentlikmes pacēla arī Norvēģijas un Šveices centrālās bankas.

Investoru noskaņojumu jau bija pasliktinājis FRS pieļāvums, ka ASV procentlikmes nākamgad sasniegs 5,1%, kas ir augstāks līmenis par tirgu prognozēto.

Anglijas Banka pacēla bāzes procentlikmi līdz 3,5%, kas ir pēdējos 14 gados augstākais līmenis, un brīdināja, ka darbaspēka tirgus sasprindzinājums un inflācijas spiediens attaisno "tālāku spēcīgu monetārās politikas atbildi".

Līdzīgu vēstījumu pauda arī ECB, kuras prezidente Kristīna Lagarda brīdināja, ka inflācija eirozonā vēl ir "tālu par augstu" un ir vajadzīga tālāka rīcība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lielbritānijas ekonomika turpina augt

Žanete Hāka, 27.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas ekonomikas atveseļošanās trešajā ceturksnī turpinājusies, un jaunas investīcijas un ēku būvniecība palīdzēja segt lielāko eksporta kritumu vairāk nekā divu gadu laikā, raksta Bloomberg.

Lielbritānijas IKP pieaudzis par 0,8%, liecina provizoriskie dati. Biznesa investīciju apjomi pakāpās par 1,4%, bet eksports saruka par 2,4%.

Šomēnes Anglijas Banka paaugstināja savas ekonomikas prognozes, un norādīja, ka, bezdarba līmenim sarūkot līdz 7%, banka mazinās likmes. Tomēr centrālās bankas vadītājs Marks Karnijs apstiprinājis, ka banka nepaaugstinās likmes, kamēr ekonomika vēl nav pilnībā atguvusies.

Kaut arī ekonomika aug, tā aizvien ir par 2,5% mazāka nekā pirms krīzes. Anglijas Banka ir apņēmusies atbalstīt ekonomiku, turot likmes rekordzemā – 0,5% līmenī, kamēr bezdarbs sasniegs vismaz 7% līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anglijas Banka vēl nerunā par likmju palielināšanu; paaugstina izaugsmes prognozi

Žanete Hāka, 13.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Anglijas Centrālā banka nedaudz paaugstinājusi šā gada Lielbritānijas ekonomikas izaugsmes prognozi, tomēr brīdinājusi, ka algu pieaugums nebūs tik straujš, kā iepriekš prognozēts, raksta AP.

Banka šā gada izaugsmes prognozi paaugstinājusi no 3,4% līdz 3,5%.

Anglijas Bankas vadītājs Marks Karnijs sacīja, ka ekonomikas izaugsmes temps izskatās pārliecinošāks nekā iepriekš, un paredzams, ka bezdarba līmenis līdz gada beigām samazināsies zem 6%. Patlaban bezdarba līmenis sarucis līdz 6,4%, kas ir zemākā atzīme gandrīz sešu gadu laikā.

Tiesa gan, centrālā banka samazinājusi algu pieauguma prognozi uz pusi – līdz 1,25%.

Markit ekonomists Kriss Viljamsons paredz, ka, ņemot vērā, ka algas aug lēnāk nekā inflācija, centrālās bankas pārstāvji būs piesardzīgi ar likmju paaugstināšanu, baidoties par atveseļošanās bremzēšanu tādā veidā.

Komentāri

Pievienot komentāru