Citas ziņas

Mākslas galerijas īpašnieci tur aizdomās par krāpšanu

Elīna Pankovska, 01.10.2010

Jaunākais izdevums

Līdz šim pasaulē skandāli par dārgu vecmeistaru gleznu viltojumiem galvenokārt saistījās ar Krievijas tirgu un ar starptautiskajām Sotheby's un Christie's izsolēm, taču tiesībsargājošās iestādes pašlaik pārbauda, vai Latvijā netiek viltoti ekspertu atzinumi, kas apliecina mākslas darbu autentiskumu.

2006.gada rudenī Vācijas pilsonis Aleksandrs Beļilovskis pircējiem no Krievijas piedāvājis iegādāties 19.gadsimta latviešu izcelsmes Krievijas gleznotāja Kārļa Hūna iepriekš nezināmu darbu Čigāniete ar bērnu. Glezna viņam esot piederējusi kopīgi ar Latvijas mākslas zinātnieci, galerijas īpašnieci un Latvijas Mākslas un antikvāro priekšmetu ekspertu asociācijas valdes priekšsēdētāju Ivonnu Veiherti.

Darījuma cena bija 520 tūkst. ASV dolāru. Taču izrādās, ka tāda pati glezna ar tādu pašu sižetu un tādiem pašiem gleznas izmēriem vēl 2006. gada pavasarī bija nopērkama Parīzē Massol izsolē – tikai tur kā gleznas autors bija norādīts kāds maz zināms vācu autors, K. Hūna laikabiedrs Karls Ādolfs Gugels, un tā bija nopērkama par nieka 5 tūkst. eiro.

Tobrīd gleznas nosaukums vēl bija Itāliete ar bērnu, un gleznas labajā apakšmalā bija K. Ā. Gugela paraksts. Pēc dažiem mēnešiem tādi pati glezna, bet jau ar vecmeistara K. Hūna parakstu gleznas kreisajā apakšmalā nokļuva A. Beļilovska īpašumā.

Viņš Eiropā esot arī pazīstams kā dārgu glezniecības vecmeistaru darbu viltojumu pārdevējs, un par viņu nopietnu dosjē savācis Interpols. Šobrīd viņu tiesā Maskavā par krāpšanu, un šī lieta saistīta ar jau minēto it kā K.Hūna gleznas realizāciju.

Krievijas puse apsūdzības materiālus par I.Veiherti pārsūtījusi Latvijai, kur viņa pagaidām atzīta par aizdomās turēto.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā izskanējis iepriekš, uzņēmējam Valērijam Belokoņam ir doma Latvijā izveidot ekopilsētu. Latvijā pēc V. Belokoņa uzaicinājuma nesen viesojies bijušais britu politiķis Džefs Hūns, kurš iepazīstināts ar šo projektu un, iespējams, varētu konsultēt britu investorus par ieguldījumiem ekopilsētas tapšanā, informē Latvijas Avīze.

«Latvijā man šo pilsētas projektu prezentēja, un esmu to ar Belokoņa kungu apspriedis arī agrāk. Man tā šķiet ārkārtīgi pievilcīga ideja: izveidot kādu nelielu kopienu, kas ir ilgtspējīga, kur var piedāvāt arī darba iespējas. Kas attiecas uz Belokoņa kunga projektu, man šķiet aizraujoša ideja celt kaut ko pamatīgu, plašu, videi draudzīgu un ilgtspējīgu. Valērija iniciatīvā aizraujoši ir tas, ka viņš vēlas ieviest daudzas dažādas vides saudzēšanas iniciatīvas, veidojot vienu kopīgu sabiedrību. Cik zinu, līdz šim tas tā nekur nav bijis. Belokoņa kungs, kā man radies iespaids, vēl joprojām lūkojoties pēc idejām un ieteikumiem,» stāstījis Hūns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietotāji Latvijā, Lietuvā un Igaunijā vairāk pērk viedpulksteņus, un tas palīdz "Huawei" vieglāk pārciest globālās pandēmijas izraisīto krīzi, žurnālam "Dienas Bizness" stāsta "HUAWEI Consumer Business Group" Baltijas reģiona vadītājs Jans Huns.

"Pieaug pieprasījums pēc viedpulksteņiem, un no tā varam secināt, ka cilvēki arvien lielāku uzmanību pievērš veselīgam dzīvesveidam un veselības uzraudzīšanai," viņš teic.

"Nepārtraukti optimizējot sensoru tehnoloģiju, esam atraduši veidu, kā piedāvāt lietotājiem iespējas, ko nepiedāvā mūsu sāncenši fitnesa un veselības uzraudzīšanas ierīcēs. Piemēram, jaunajā "Watch GT2" sērijā iestrādāts SpO2 jeb skābekļa līmeņa asinīs mērītājs," norāda J. Huns.

"Runājot par pandēmijas ietekmi uz biznesu, jāteic, ka viedtelefonu tirgus šajā laikā ir stipri sarucis. Saskaņā ar International Data Corporation datiem, 2020. gada pirmajā ceturksnī viedtelefonu pārdošanas apjomi pasaulē samazinājušies par 11% salīdzinājumā ar šo pašu laika posmu pirms gada. Arī mēs piedzīvojām kritumu, taču kopumā situācija ir normāla, un esam saglabājuši otro lielāko tirgus daļu pasaulē," viņš atzīst.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Naftas cena pēc Trampa uzvaras strauji krīt

Žanete Hāka, 09.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien, reaģējot uz Donalda Trampa uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās, naftas cena piedzīvoja kritumu, raksta Reuters.

ASV vieglās jēlnaftas WTI cena saruka par vairāk nekā 4% līdz 43,07 dolāriem par barelu, taču pēc tam spēja atgūties līdz 44,36 dolāriem. Ziemeļjūras naftas Brent cena saruka par 1,37% līdz 45,41 dolāram par barelu.

Sumitomo Corp prezidents Bobs Takai uzsver, ka šis ir Brexit deja vu moments un tas ir ļoti satraucošs, savukārt Mirae Asset Daewoo analītiķis Sons Hae-huns uzsver, ka Trampa uzvara ir šoks un liek investoriem meklēt drošu patvērumu līdzekļiem, tādējādi šī situācija liek sarukt naftas cenām.

Jaunākie tirgus dati liecina, ka jēlnaftas rezerves tirgū palielinājušās par 4,4 miljoniem barelu, kas arī liek cenai sarukt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kambodžā šīs nedēļas nogalē, kad valstī notiks pašvaldību vēlēšanas, būs aizliegts pārdot un lietot alkoholu.

Šāds aizliegums noteikts valdības direktīvā, kuru parakstījis premjerministrs Huns Sens.

Aizliegums būs spēkā dienu pirms vēlēšanām - sestdien, 3.jūnijā, un vēlēšanu dienā - svētdien, 4.jūnijā.

«Lai novērstu vardarbību, iebiedēšanu, satiksmes negadījumus un citus incidentus, kas var rasties alkohola lietošanas dēļ, tirgotājiem jāpārtrauc alkohola pārdošana un kambodžiešiem un ārzemniekiem, kas dzīvo Kambodžā, jāpārtrauc dzert alkohols dienu pirms vēlēšanu dienas un vēlēšanu dienā - no 3. līdz 4.jūnijam,» sacīts šīs Dienvidaustrumāzijas valsts valdības rīkojumā.

Tajā norādīts, ka aizliegums noteikts atbilstoši vēlēšanu likumam, kas paredz vēlēšanas rīkot brīvā un godīgā gaisotnē bez vardarbības un iebiedēšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju uzņēmuma Apple akcijas trešdien piedzīvoja straujāko kritumu vairāk nekā mēneša laikā pēc tam, kad analītiķi paziņoja, ka pieprasījums pēc iPhone 8 ir daudz zemāks nekā iepriekšējiem viedtālruņa modeļiem, raksta Bloomberg.

IPhone 8 rezervāciju skaits ASV bija mazāks nekā iPhone 7 un iPhone 6, uzsvēra Rosenblatt Securities analītiķis Huns Žangs, piebilstot, ka pieprasījums Ķīnā ir vēl zemāks. Rezultātā Apple akcijas cena samazinājās par 3,1%, kas ir straujākais kritums kopš 10.augusta.

Akcijas cena vakar sasniedza 155,65 dolārus.

Apple paredz, ka šā gada pēdējā ceturksnī Apple pārdošanas apjomi būs starp 49 un 52 miljardiem dolāru.Trešdienas akcijas cenas kritums samazināja šā gada pieaugumu līdz aptuveni 35%, vērtējumam sasniedzot 805 miljardus dolāru.

FOTO: Apple prezentē jaunos iPhone modeļus

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Latvijai līdz šim augstākie sasniegumi Starptautiskajā Fizikas olimpiādē

Lelde Petrāne, 16.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas komanda 50. Starptautisko fizikas olimpiādi ir noslēgusi ar līdz šim augstāko rezultātu. Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēni ir izcīnījuši sudraba un trīs bronzas medaļas, kā arī saņēmuši atzinības rakstu.

Ar izciliem panākumiem Latvijai 14. jūlijā noslēdzās 50. Starptautiskā fizikas olimpiāde Telavivā, Izraēlā – mūsu komanda izcīnīja vienu sudraba, trīs bronzas medaļas un saņēma atzinības rakstu. Olimpiādē kopumā piedalījās pieci Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēni. Sudraba medaļu saņēma Jānis Hūns, bronzas – Rolands Lopatko, Ingvars Vitenburgs un Vilhelms Cinis, savukārt atzinība – Ričardam Knipšem. I. Vitenburgs starptautiskajā olimpiādē piedalās trešo reizi, V. Cinis – otro, un visos gadījumos viņu zināšanas ir augsti novērtētas.

Latvijas skolēni starptautiskajā fizikas olimpiādē piedalās jau kopš 1996. gada, un šai laikā tajā ir piedalījušies 117 mūsu valsts jaunieši. Skolēni Starptautiskajā fizikas olimpiādē kopumā ir izcīnījuši 1 zelta, 4 sudraba, 29 bronzas medaļas un 32 atzinības rakstus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju ražotājs HUAWEI prezentējis savu pirmo 5G viedtālruni Latvijā - HUAWEI Mate 20 X (5G), tā darbības iespējas demonstrējot Tele2 5G tīklā. Viedtelefonus Latvijā varēs iegādāties augusta beigās.

«Kad notiek diskusijas par viedtālruņu nākotni, šobrīd cilvēkus interesē divas inovācijas – salokāmie telefoni, kā arī 5G tīkla izmantošanas iespējas,» komentē HUAWEI Consumer Business Group Baltijas reģiona vadītājs Jans Huns (Yang Hong).

Tele2 5G tīklā, kas šobrīd darbojas Mūkusalas Biznesa Centra teritorijā Rīgā, Mate 20 X (5G) telefonos ir iespējams sasniegt vairāk nekā 1 Gbps lielu lejupielādes ātrumu.

Pēdējā laikā sabiedrībā tiek izteiktas bažas, ka 5G tīkla pārklājums ir kaitīgs cilvēka veselībai. Šīs bažas noraida Tele2 komercdepartamenta direktors Raivo Rosts: «Diskusiju, protams, ir ļoti daudz, jo 5G ir ļoti populāra un interesanta tēma. Ir dažādi spriedelējumi, taču Tele2 balstās uz ekspertu viedokļiem un zinātnē balstītiem atzinumiem. Pasaules Veselības organizācija ir atzinusi, ka 5G nav negatīvas ietekmes uz cilvēku veselību.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Izsolēs valda labs nacionālās mākslas vidusslānis

Uldis Andersons, 31.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mākslas darbu izsoles nav tikai uz peļņu orientēts pasākums, tās veido tirgu, veicina apriti, kā arī nosaka un uztur mākslas darbu cenas.

Toni vietējā mākslas darbu izsoļu tirgū nosaka apmēram 6-7 dalībnieki, un, kā lēš eksperti, izsoļu namos apgrozībā ir apmēram 80% no tirgū esošā piedāvājuma. Vērtīgāko mākslas darbu pārdošanas darījumi gan nereti notiekot ārpus izsolēm.

Pazīstamākās galerijas, kas Latvijā nodarbojas ar mākslas darbu izsoļu rīkošanu, ir Antonija, Ivonnas Veihertes mākslas galerija, Jēkabs, Birkenfelds, Mākslas vēstniecība (SIA Baltantik), izsoļu nams Baltic Auction House u.c. Izsoles katra galerija rīko vidēji 4-5 reizes gadā, sadarbībā ar izsoļu namiem regulāras ikgadējas mākslas darbu un antikvāru priekšmetu izsoles rīko arī bankas, piemēram, Rietumu banka, arī Swedbank struktūra Private Banking u.c. Par tradīciju kļuvusi arī mākslas darbu labdarības izsole Likteņdārza projekta atbalstam.

Komentāri

Pievienot komentāru