Makroekonomika

Melburna atzīta par dzīvošanai vislabāko pilsētu pasaulē

LETA, 30.08.2011

Jaunākais izdevums

Iedzīvotājiem vislabvēlīgākā pasaules pilsēta ir Melburna, kas gāzusi no šī troņa ilggadīgo uzvarētāju Vankūveru, liecina The Economist analītiķu grupas Economist Intelligence Unit (EIU) jaunākais pētījums.

EIU ir sarindojusi 140 pasaules pilsētas, vadoties pēc stabilitātes un drošības, veselības aprūpes, kultūras un vides, kā arī infrastruktūras un izglītības.

Gandrīz desmitgadi saraksta virsotnē atradās Vankūvera, taču šogad tā ierindojusies trešajā vietā aiz Austrijas galvaspilsētas Vīnes.

Pirmajā desmitniekā nonākušas vairākas Austrālijas pilsētas - Sidneja sestajā vietā, bet Pērta un Adelaida dala astoto vietu.

Arī citas Kanādas pilsētas indeksā augsti novērtētas, Toronto un Kalgari ieņemot attiecīgi ceturto un piekto vietu.

Somijas galvaspilsēta Helsinki ierindojas septītajā vietā, bet desmitnieku noslēdz Jaunzēlandes pilsēta Oklenda.

No citām atpazīstamām pilsētām Parīze sarakstā iekļauta 16.vietā, bet Tokija 14.vietā. Augstāko pozīciju no ASV pilsētām ieņem Honolulu, kas ir 26.vietā, bet Londona ierindojas 53.vietā.

Savukārt visas dzīvošanai visnepiemērotākās pilsētas atrodas Āfrikā un Āzijā.

Dzīvošanai visnelabvēlīgākā pilsēta ir Zimbabves galvaspilsēta Harare, bet virs tās sarakstā ierindojas Daka (Bangladeša) un Portmoresbija (Papua-Jaungvineja).

Dzīvošanai labākās pilsētas:

1. Melburna (Austrālija);

2. Vīne (Austrija);

3. Vankūvera (Kanāda);

4. Toronto (Kanāda);

5. Kalgari (Kanāda);

6. Sidneja (Austrālija);

7. Helsinki (Somija);

8. Pērta (Austrālija);

8. Adelaida (Austrālija);

10. Oklenda (Jaunzēlande).

Dzīvošanai sliktākās pilsētas:

131. Abidžana (Kotdivuāra);

132. Teherāna (Irāna);

133. Duala (Kamerūna);

134. Karači (Pakistāna);

135. Tripole (Lībija);

136. Alžīra (Alžīrija);

137. Lagosa (Nigērija);

138. Portmoresbija (Papua-Jaungvineja);

139. Daka (Bangladeša);

140. Harare (Zimbabve).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas otrā lielākā pilsēta Melburna trešdien svinēja iziešanu no 112 dienas ilgas karantīnas, kas šajā pilsētā tika ieviesta, lai palēninātu jaunā koronavīrusa izplatīšanos.

Melburna, kurā ir 4,9 miljoni iedzīvotāju, ir pārcietusi vienu no pasaulē ilgākajām karantīnām. Tā tika ieviesta jūlija sākumā, kad jaunu inficēšanās gadījumu skaits Melburnā bija ap 200 dienā.

Neraugoties uz ierobežojumiem, jaunu inficēšanās gadījumu skaits augusta sākumā pieauga līdz apmēram 700 dienā, liekot Viktorijas štata premjerministram Danielam Endrjūsam izsludināt ārkārtēju stāvokli un noteikt stingrākus ierobežojumus.

Melburnā 2.augustā uz sešām nedēļām tika ieviesta nakts komandantstunda no astoņiem vakarā līdz pieciem rītā. No katras mājsaimniecības pēc nepieciešamākajiem pirkumiem drīkstēja doties tikai viens cilvēks dienā, neattālinoties no mājām tālāk par pieciem kilometriem. Tādā pašā rādiusā uz vienu stundu dienā bija atļauts atstāt mājas saistībā ar sportiskajām aktivitātēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviete Guna Segar, kura jau piecus gadus ar ģimeni dzīvo Austrālijā, iepazīstinājusi austrāliešus ar latviešu zīmola Coo Culte apģērbiem, kas īsā laikā posmā jau novērtēti atzinīgi.

«Ar Coo Culte iepazinos, kad biju Latvijā un gatavojos māsas Sintijas kāzām. Man ļoti iepatikās Coo Culte dizaini un apģērbu kvalitāte, tādēļ nolēmu sakontaktēties ar uzņēmuma pārstāvjiem. Sākt biznesa sadarbību ar Latvijas zīmolu varētu arī nozīmēt, ka varu braukt biežāk atpakaļ uz Latviju. Ideja par apģērbu tirdzniecību radās, jo mani interesē mode un dizains. Lai gan ikdienā strādāju par finanšu riska modelēšanas speciālisti vienā no Austrālijas bankām, mani piesaista uzņēmējdarbības izaicinājums. Savulaik maniem vecākiem bija Friendtex modes apģērbu tirdzniecības uzņēmums Latvijā, kur es guvu pieredzi apģērbu izplatīšanas specifikā un visā kas saistīts ar modes biznesu,» stāsta Guna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices pilsēta Cīrihe Economist Intelligence Unit pētījumā Worldwide Cost of Living tikusi atzīta par pasaules dārgāko pilsētu. Iepriekš par dārgāko bija atzīta Japānas galvaspilsēta Tokija, kas šā gada februāra pētījumā ieņēmusi otro vietu.

Šveice jau iepriekš bija viena no dārgākajām pasaules valstīm, taču Cīrihes augstā pozīcija skaidrojama ar pieaugušo investīciju apmēru Šveices frankos, kas eirozonas parādu krīzes apstākļos tiek uzskatīta par relatīvi drošu valūtu, vēstīts pētījumā, ziņo CNN.

Trešās un ceturtās pasaules dārgākās pilsētas statusu dala Šveices Ženēva un Japānas Osaka, bet piektajā vietā iekļuvusi Norvēģijas galvaspilsēta Oslo. Pusi no pasaules dārgāko pilsētu desmitnieka ieņem Āzijas un Klusā okeāna reģiona pilsētas.

Par sesto dārgāko pasaules pilsētu atzīta Francijas galvaspilsēta Parīze, sesto un septīto vietu ieņēmušas Austrālijas pilsētas Sidneja un Melnburna, devītajā vietā iekļuvusi Singapūra, bet desmitajā – Vācijas Frankfurte. Dzīves dārdzība pieaugusi arī Ķīnas pilsētās – piemēram, Šanhaja apsteigusi Ņujorku un iekļuvusi 42 vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

The Economist labvēlīgāko pilsētuTOP 10: vislabākā dzīvošana Melburnā

Gunta Kursiša, 02.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par dzīvošanai vislabvēlīgāko pasaules pilsētu atzīta Austrālijas otra lielākā pilsēta Melburna, tāpat jaunākajā pasaules pilsētu TOP 10 atrodamas Kanādas, Skandināvijas, Austrijas un Jaunzēlandes pilsētas.

The Economist analītiķu grupas Economist Intelligence Unit (EIU) jaunākajā pētījumā tika izvērtēti dzīves apstākļi kopumā 140 pasaules pilsētās – to ekonomiskā stabilitāte, drošība, veselības aprūpe, izglītība, infrastruktūra, kultūra un vide.

Uzziniet, kuras ir iedzīvotājiem vislabvēlīgākās pilsētas pasaulē, aplūkojot galeriju augstāk!

Savukārt par iedzīvotājiem visnelabvēlīgāko pilsētu pasaulē atzīta Damaska, tai seko Bangladešas galvaspilsēta Daka, Papua-Jaungvinejas lielākā pilsēta Portmorisbija. Pirmo «sliktāko pilsētu» piecinieku noslēdz Lagosa Nigērijā, Harare Zimbabvē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Dzīve Rīgā krietni dārgāka nekā abu pārējo Baltijas valstu galvaspilsētās

LETA, 21.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīga atzīta par 126.pasaulē dārgāko pilsētu un dzīve Rīgā ir krietni dārgāka nekā abu pārējo Baltijas valstu galvaspilsētās Tallinā un Viļņā, liecina starptautiskās konsultāciju kompānijas Mercer Human Resource Consulting publiskotais pētījums, kurā izvērtēts, cik dārgi ārzemju kompāniju darbiniekiem ir dzīvot 209 pasaules pilsētās.

Tallina atzīta par 160.dārgāko pilsētu pasaulē, bet Viļņa reitingā ieņem 167.pozīciju.

Pērn Latvijas galvaspilsēta ieņēma 114.vietu, Igaunijas galvaspilsētā tika atzīta par 150.dārgāko pasaulē, bet dzīve Lietuvas galvaspilsētā tāpat kā šogad bija 167.dārgākā pasaulē.

Pasaulē visdārgākās pilsētas titulu šogad atguvusi Angolas galvaspilsētu Luandu, nobīdot uz otro vietu pērnā gada līderi Honkongu. Uz trešo vietu no piektās vietas pērn pakāpusies Japānas galvaspilsēta Tokija, kurai seko Cīrihe (Šveice), Singapūra (Singapūra), Seula (Dienvidkoreja), Ženēva (Šveice), Šanhaja (Ķīna), Ņujorka (ASV) un Berne (Šveice).

Pekina atzīta par 11.dārgāko pilsētu pasaulē, Maskava ieņem 14.vietu, Londona - 30.vietu, Oslo - 46.vietu, Parīze - 62.vietu, Milāna - 71.vietu, Helsinki - 88.vietu, bet Stokholma - 106.vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tokija joprojām ir dzīvošanai dārgākā pilsēta pasaulē. Oslo un Osaka vēl arvien ietilpst pirmajā pieciniekā, bet pētījums Worldwide Cost of Living 2011, kuru tikko laidusi klajā Economist Intelligence Unit, atklāj arī vairākas izmaiņas, vēsta CNN. Austrālijā spēcīgais Austrālijas dolārs paaugstinājis dzīvošanas izmaksas Sidnejā (6. dārgākā pilsēta), Melburnā (7.), Pērtā (13.) un Brisbanē (14.). līdz visu laiku augstākajam līmenim. Eiropa veido pusi no visdārgāko pilsētu top 50 - Parīze atrodas 4. vietā, Cīrihe - 5., bet Frankfurte un Ženēva attiecīgi 8. un 9. Pētījums liecina, kā ekonomikas pēdējo desmit gadu laikā mainījušās, piemēram, daudzas Āzijas pilsētas kļuvušas dzīvošanai lētākas. Honkonga no 3. vietas pirms desmit gadiem tagad nokļuvusi 22. vietā, Šanhaja - no 16. vietas 48. vietā un Pekina - no 11. vietas 64. vietā. Arī Amerikas pilsētas topā lielākoties pavirzījušās uz leju, piemēram, Ņujorka tagad atrodas vien 49. vietā. Ņujorka tagad ir lētāka dzīvošanai nekā Čikāga un Losandželosa. Top 10 pilsētas: 1. Tokija 2. Oslo 3. Osaka 4. Parīze 5. Cīrihe 6. Sidneja 7. Melburna 8. Frankfurte 9. Ženēva 10. Singapūra Pēdējās piecas pilsētas: 129. Deli 130. Teherāna 131. Mumbaja 132. Tunisa 133. Karači Daži interesanti salīdzinājumi: Maizes klaipa izmaksas: 7,61 ASV dolārs Maskavā 7,42 ASV dolāri Tokijā 6,06 ASV dolāri Ņujorkā 3,35 ASV dolāri Berlīnē 2,36 ASV dolāri Londonā Cigarešu paciņas izmaksas: 15,11 ASV dolāri Oslo 10,79 ASV dolāri Londonā 8,99 ASV dolāri Ņujorkā 5,99 ASV dolāri Madridē 1,85 ASV dolāri Maskavā Vienas dienas biznesa brauciena izmaksas (Ietver dzīvošanu viesnīcā, maltītes, taksometru, vienu dzērienu viesnīcas bārā un laikrakstu): 746,21 ASV dolārs Ņujorkā 626,87 ASV dolāri Sidnejā 610 ASV dolāri Parīzē 554,87 ASV dolāri Honkongā 518,20 ASV dolāri Londonā 452,28 ASV dolāri Singapūrā 375,46 ASV dolāri Tokijā 315,62 ASV dolāri Mehiko

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Melburnas pilsēta Austrālijā Covid-19 krīzes karantīnas režīmā kopumā pavadījusi 245 dienas, kas ir rekords pasaules pilsētu vidū, liecina Austrālijas raidsabiedrības ABC aplēses.

Viktorijas štata galvaspilsēta Melburna svētdien uzveikusi Buenosairesu, kas karantīnas režīmā pavadīja 234 dienas no 2020.gada 20.marta līdz 11.novembrim un tad vēl īsu desmit dienu karantīnas posmu šogad no 21. līdz 31.maijam.

Kopš pandēmijas sākuma Melburnā šobrīd ir jau sestā karantīna, un tā turpināsies vēl vismaz trīs nedēļas.

Jauno Covid-19 gadījumu skaits Viktorijas štatā nule pārsniedzis rādītājus kaimiņos Jaundienvidvelsā, kur jauno Covid-19 gadījumu skaits pēc nemainīga posma sācis sarukt.

Pandēmijas ierobežojumu dēļ situācija sabiedrībā saglabājas nervoza.

Pagājušajā mēnesī demonstranti izgāja ielās vairākas dienas pēc kārtas, protestējot pret obligāto vakcināciju būvniecības sektorā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norvēģijas celtniecības sabiedrība šomēnes sāks pasaulē augstākās koka daudzdzīvokļu mājas būvniecību - četrpadsmit stāvu struktūra sliesies 49 metru augstumā, pārspējot līdzšinējo rekordisti Melburnā, Austrālijā, vēsta thelocal.no.

Projekts, kuram dots nosaukums «Koks», tiks būvēts Bergenā. Pilsēta un Omegn Celtniecības Sabiedrība darbus sāks šā mēneša beigās.

Interesanti, ka jau tagad pārdota puse no 62 dzīvokļiem.

Ole Kleppe, kurš pārvalda projektu, stāstījis, ka būvnieki ieplānojuši celt dzīvokļus ap gigantisku koka rāmi. Visos citos koka daudzstāvu projektos tiekot izmantots, piemēram, betons un tērauds.

Pēc koka moduļu fiksēšanas, kas varētu noslēgties nākamā gada sākumā, visa ēka tiks noklāta ar stikla un metāla fasādi, lai pasargātu koka konstrukcijas no mitrā Bergenas klimata.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Abās lielākajās Austrālijas pilsētās paliek spēkā karantīnas ierobežojumi, jo Melburna uz piecām dienām noteikto karantīnas režīmu pirmdien pagarinājusi.

"Ierobežojumus nevar vienkārši pārtraukt rītdienas vakarā," norādījis Viktorijas štata premjerministrs Deniels Endrū, nesniedzot informāciju, uz cik ilgu laiku karantīnas režīms ir pagarināts.

Melburnā un Sidnejā karantīnas režīmam kopumā pakļauti 12 miljoni cilvēku, jo mēnesi ilgie ierobežojumi nav nobremzējuši koronavīrusa Indijas jeb delta paveida izplatību.

Infekcijas uzliesmojums sākās jūnija vidū, kad kādu vietējo autovadītāju Sidnejā inficēja ārvalstu lidmašīnas apkalpe.

Pēc tam vīrus tika pārnēsāts arī uz Melburnu, kur līdz otrdienas vakaram tika izsludināts karantīnas režīms.

Tomēr infekciju nav izdevies apturēt, un pirmdien Viktorijas štatā tiek ziņots par 13 jauniem inficēšanās gadījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No jauna izgudrota LED spuldzīte - šī gaismas avota versija aprīkota ar WiFi, spēj degt vairākās krāsās, taupa enerģiju, kā arī var tikt regulēta ar iPhone vai Android viedtālruņu lietojumprogrammām, vēsta kickstarter.com.

Jaunizgudrotās LIXF spuldzītes var lietot «parasto» spuldžu vietā, papildus iPhone vai Android operētājsistēmas viedtālrunī lejplādējot spuldzītei atbilstošo lietojumprogrammu, ar kuru var regulēt gaismas avota spilgtumu, krāsu, radīt pakāpenisku spuldzes spilgtuma palielināšanos vai samazināšanos, imitējot saullēktu un saulrietu, uzstādīt automātisku spuldzes ieslēgšanos un izslēgšanos. Tajā pašā laikā darbojas arī manuālie, sienā iestrādātie gaismas slēdži.

Izmantojot lietojumprogrammu, spuldzes apgaismojumu iespējams pieskaņot mūzikas ritmam.

Patlaban lietotnes LIFX App bez maksas var lejuplādēt App Store un Google Play veikalos, un izstrādātāji norāda, ka viņu plānos ir radīt arī Windows, Mac un Linux lietojumprogrammas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārdomāt savas iespējas un pacīnīties par iekļūšanu attīstības pilsētu sarakstā nudien ir vērts, – Pasaules Bankas (PB) pētījuma par pilsētu konkurētspēju dati liecina, ka 10% veiksmīgāko pilsētu spēj sasniegt vidēji 9,2% lielu darba vietu pieaugumu ik gadu (pārējie 90% pilsētu uzrāda nepilnu 2% pieaugumu), kā arī nodrošina būtiski lielākus ienākumus saviem iedzīvotājiem un piesaista daudz vairāk investīciju (5% attīstītāko pilsētu piesaista tikpat investīciju, cik pārējie 95% kopā). Ilgtermiņā tas nozīmē, – te būs vairāk cilvēku.

Runājot par attīstības potenciāla atraisīšanas «atslēgām», kas ir pašvaldību un pilsētu vadītāju rīcībā, ir jārunā par četrām nozīmīgākajām. Pirmkārt, tās ir institūcijas un dažādi regulējošie mehānismi – licences, noteikumi, nodevas u.c. Otrkārt, tā ir zeme un infrastruktūra – enerģijas plūsma, ceļi, komunikācijas u.c. Treškārt, darbaspēks un inovācijas, kas skar arī izglītības iestādes. Ceturtkārt, tieši atbalsta pasākumi uzņēmējdarbības veicināšanai. Visi minētie faktori ir jāattīsta vienlaikus, papildu tam pilsētai proaktīvi jācenšas piesaistīt uzņēmumus no sektoriem, kuros tā saskata lielāko attīstības potenciālu. Protams, ieviešot minētos atbalsta pasākumus, nedrīkst «pārcensties», ierobežojot brīvā tirgus pamatu pamatos esošo konkurenci. Ar laiku tas kļūs par traucēkli attīstībai un raisīs jautājumus par, iespējams, nepamatotu atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Lielās pilsētas konferencē spriedīs par attīstības izaicinājumiem

LETA, 30.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) šodien plkst.10 Jelgavā, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē, rīkos konferenci "Attīstības izaicinājumi 2023+", informē LLPA.

Konferencē plānots aktualizēt pilsētu attīstības izaicinājumus šā brīža sociālekonomiskajā un ģeopolitiskajā situācijā, vienlaikus sekmējot pilsētu ilgtspējīgu, integrētu attīstību, starptautisko konkurētspēju un stiprinātu pilsētu sadarbību jaunu attīstības izaicinājumu risināšanā.

"Pilsētu ikdienu ietekmē faktori, kas ir grūti kontrolējami un prognozējami, tādējādi būtiska ir pilsētu spēja ātri pielāgoties mainīgajiem apstākļiem un rast labākos risinājumus, kā tikt galā ar krīzēm un veicināt attīstību," norāda LLPA izpilddirektors Viktors Valainis (ZZS).

Viņa ieskatā, Covid-19 pandēmijas sekas, nestabilā ģeopolitiskā situācija un karš Ukrainā iezīmējis jaunus izaicinājumus gan pilsētu ikdienas darbā, gan nākotnes attīstības virzienu plānošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīga iekļuvusi pasaules labāko studentu pilsētu topā

LETA, 02.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas izglītības nozares uzņēmuma «Quacquarelli Symonds» ikgadējā pasaules labāko studentu pilsētu sarakstā šogad pirmo reizi iekļuvusi arī Rīga, liecina reitinga saraksts, kas publicēts organizācijas tīmekļa vietnē.

Reitingā «QS Best Student Cities» iekļauto 120 pilsētu vidū Rīga ierindojusies 110.vietā. Lietuvas galvaspilsēta Viļņa apsteigusi Rīgu un ierindojusies 95.vietā, bet neviena Igaunijas pilsēta šajā sarakstā nav iekļauta.

Topa pirmajās trīs vietās atrodas Londona, Tokija un Melburna.

Kritēriju vidū, kas tiek izvērtēti, sastādot ikgadējo pilsētu topu, ir augstskolu reitingi, studentu sastāvs, pilsētas pievilcība, darba devēju aktivitāte un pieejamība, kā arī studentu vērtējums, kas tiek iegūts, veicot studentu un neseno absolventu viedokļu aptauju.

Pētījuma veicēji norāda, ka Rīgā atrodas trīs augstskolas, kas ir iekļautas britu uzņēmuma pasaules labāko augstskolu topā «QS World University Rankings». Tās ir Rīgas Tehniskā universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte un Latvija Universitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izraēlas pilsēta Telaviva ir pirmoreiz atzīta par dzīvošanai dārgāko lielpilsētu pasaulē, augošai inflācijai kāpinot dzīvošanas izmaksas visā pasaulē, liecina trešdien publicēts pārskats.

Telaviva ir pakāpusies par piecām pozīcijām Pasaules dzīvošanas izmaksu indeksā (Worldwide Cost of Living Index), kuru sastādījis britu pētniecības un analīzes uzņēmums "Economist Intelligence Unit" (EIU), salīdzinot preču un pakalpojumu cenas ASV dolāros 173 lielpilsētās.

Dārdzības pieaugumu Telavivā nodrošinājusi Izraēlas nacionālās valūtas šekeļa augstā vērtība pret ASV dolāru, kā arī transporta un pārtikas cenu kāpums.

Otro un trešo vietu indeksā dalīja Parīze un Singapūra, bet nākamās vietas ieņēma Cīrihe un Honkonga. Ņujorka bija sestajā vietā, Ženēva - septītajā, Kopenhāgena - astotajā, Losandželosa - devītajā, bet Osaka - desmitajā vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par pasaulē dārgāko pilsētu dzīvošanai šogad atkārtoti atzīta Singapūra, secināts mediju grupas Economist Group pētījumu un analītikas struktūrvienības Economist Intelligence Unit (EIU) veiktajā pētījumā.

Tikmēr par dzīvošanai vislētāko pilsētu atzīta Zambijas galvaspilsēta Lusaka, kurai seko Bengalūra un Mumbaja Indijā.

Šajā pētījumā par pamatu ņemta dzīves dārdzība Ņujorkā, salīdzinot dažādu preču groza izmaksas 133 pilsētās.

Lai arī Singapūra atzīta par dzīvošanai dārgāko pilsētu, dzīves dārdzība tajā salīdzinājumā ar Ņujorku gada laikā nokritusies par 10%.

Kopumā EIU norāda, ka dzīves dārdzība pasaulē šogad bijusi ievērojami nepastāvīga, ņemot vērā dažādus ekonomiskos faktorus, tostarp ASV dolāra vērtības pieaugumu, naftas un citu izejmateriālu cenu kritumu, kā arī ģeopolitisko neskaidrību.

Dārgāko pilsētu TOP 6 skatiet raksta galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Marts sakustinājis ledu ne tikai Latvijas ūdenstilpēs, bet arī nekustamo īpašumu tirgū – rosība notiek, taču saukt to par atkusni būtu pāragri.

Mājokļu segmentā, īpaši Rīgā un Pierīgā, parādījusies aktivitāte. Potenciālie pircēji kļuvuši elastīgāki savos nosacījumos, apsverot arī otrreizējā tirgus piedāvājumu, turpretī pārdevēji cenas šūpot negrib, tādējādi paildzinot objekta pārdošanai nepieciešamo dienu skaitu. Salīdzinot ar 2022. gada nogali, sērijveida dzīvokļu piedāvājums Rīgā palielinājies par 15%, bet īrei pieejamo dzīvokļu skaits sarucis par 6%. Vairumā gadījumu pircēji lūkojas pēc kvalitatīva, dzīvošanai gatava mājokļa – par šādiem īpašumiem pircēji gatavi pacīnīties, turklāt 31% darījumu notiek bez kredīta piesaistes, secināts nekustamo īpašumu aģentūras "Latio" jaunākajā "Mājokļu pircēju pārliecības indeksā".

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Aptauja: Normālai dzīvošanai nepieciešamie ikmēneša ienākumi sarukuši par 130 eiro

LETA, 24.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Normālai dzīvošanai nepieciešamo ikmēneša ienākumu apmērs gada laikā sarucis vidēji par teju 130 eiro, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati.

Šogad jūlijā veiktajā aptaujā iedzīvotājiem tika lūgts vērtēt, cik viņiem vajadzētu pelnīt mēnesī, lai varētu normāli dzīvot. Aptaujā noskaidrots, ka normālai dzīvošanai iedzīvotāji mēnesī vidēji vēlētos pelnīt 1338 eiro.

Gada laikā šis rādītājs samazinājies par teju 130 eiro. Augstākais rādītājs līdz šim fiksēts pagājušajā gadā, kad normālai dzīvei cilvēki vēlētos ik mēnesi pelnīt vidēji 1466 eiro.

Pieticīgākās vēlmes fiksētas 2000.gadā, kad vidēji mēnesī iedzīvotāji vēlējušies pelnīt 494 eiro. Pēc tam vēlamais ikmēneša ienākumu līmenis audzis, 2008.gadā sasniedzot 1146 eiro.

Tomēr ekonomiskās krīzes laikā un pēc tās normālai dzīvei nepieciešamās naudas apmērs rucis četrus gadus pēc kārtas. Kopš 2014.gada, kad normālai dzīvošanai nepieciešamā ikmēneša ienākuma apmērs sasniedza 1055 eiro, šis rādītājs vairs nav noslīdējis zem 1000 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Liepājā izsolē pārdoti pašvaldības dzīvokļi; zemākā sākumcena - 200 eiro

Lelde Petrāne, 26.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas pilsētas pašvaldība 25. jūlija izsolē pārdevusi visus 14 uz izsoli izsludinātos pašvaldības nekustamos īpašumus par kopumā 49 750 eiro. Izsoles rezultāti vēl jāapstiprina domes sēdē, pēc kuras tiks slēgti pirkuma līgumi ar jaunajiem īpašniekiem.

Kā stāsta Liepājas pilsētas pašvaldības izpilddirektora vietnieks nekustamo īpašumu jautājumos Mārtiņš Tīdens, izsole bija plaši apmeklēta, tikai vienam objektam bija pieteicies viens pretendents, pārējie objekti tika pārsolīti ar dažādu cenu pieaugumu. Rekordu sasniedza objekts, kur tika nosolīts 141 izsoles solis ar 50 eiro vērtību. Uz šo objektu bija pieteikušies 11 dalībnieki.

Kopējā 14 objektu izsoles sākumcena bija 24700 eiro, kopējā nosolītā summa – 49750 eiro.

Izsolītie 14 pašvaldības nekustamie īpašumi ir dzīvokļi Apšu ielā 29-7 (izsoles sākumcena 900 eiro), Baidzeles ielā 4-8 (sākumcena 1500 eiro), Egļu ielā 18-7 (sākumcena 1400 eiro), E.Veidenbauma ielā 24-1N (sākumcena 6200 eiro), Ģenerāļa Baloža ielā 48-2 (sākumcena 1900 eiro), Ģenerāļa Baloža ielā 59 -8A (sākumcena 200 eiro), K.Ukstiņa ielā 49-7 (sākumcena 1300 eiro), Lazaretes ielā 4A-10 (sākumcena 3200 eiro), Mālu ielā 3-2 (sākumcena 500 eiro), Metalurgu ielā 23-5 (sākumcena 1400 eiro), Ozolu ielā 12-5 (sākumcena 1300 eiro), Puķu ielā 1-10 (sākumcena 400 eiro), Pulkveža Brieža ielā 16-14 (sākumcena 3500 eiro), Zāļu ielā 25-11 (sākumcena 1000 eiro).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Zemais eksporta apjoms Daugavpilī un Rēzeknē ir liels risks šo pilsētu nākotnei

Db.lv, 29.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Luminor ekonomists Pēteris Strautiņš ir veicis pētījumu par Latvijas reģionu, pilsētu un novadu eksportu — par to spēju gūt ienākumus, pārdodot preces un pakalpojumus citviet Latvijā un pasaulē.

Pētījums apstiprina, ka ne tikai ekonomikā kopumā, bet arī eksportā lielu nozīmīgu lomu ieņem Rīga un tās apkārtne, taču iegūtie dati ļauj gūt arī detalizētāku priekšstatu par eksportu un tā potenciālu citos Latvijas reģionos, pilsētās un novados.

«Piemēram, augsti attīstītajos reģionos ir novadi, kuros eksporta aktivitāte ir īpaši augsta. Pirmkārt, Mārupes novada eksporta ienākumi uz vienu iedzīvotāju krietni pārspēj visus pārējos novadus un pilsētas,» komentē Strautiņš. Tas saistīts ar lidostas un saistīto uzņēmumu atrašanos Mārupes tuvumā, kā arī spēcīgiem ražotājiem metālapstrādes, kosmētikas, plastmasas u.c nozarēs, kā arī IT pakalpojumu sniedzējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Tikai četros novados nodokļu ienākumi šogad ir lielāki par inflāciju

Juris Paiders, speciāli Dienas Biznesam, 29.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldību izdevumi 2023. gadā bija vairāk atbilstoši valdības prioritātēm, salīdzinot ar valdības tēriņiem.

Diskusijās par valsts pamatbudžeta sadalījumu ar retiem izņēmumiem tiek noklusēts, ka valsts pamatbudžets nav vienīgais valsts finanšu politikas instruments. Atgādināsim, ka kopējās valsts finanses veido valsts pamatbudžets, speciālais budžets un pašvaldību budžeti. Pašvaldību ienākumu svarīgākie posteņi ir ienākumi no nodokļiem (iedzīvotāju ienākuma un nekustamā īpašuma nodokļa), transferti no valsts budžeta vai pašvaldību izlīdzināšanas fonda; mazāka nozīme ir ienākumiem no dabas resursu nodokļa vai saimnieciskās darbības u. c.

Savukārt pašvaldību izdevumu daļa ir sadalāma līdzīgi kā valsts pamatbudžetā. Tos var sadalīt pēc izlietojuma veida: atalgojumam, par preču un pakalpojumu pirkumiem, kā arī kapitāla izdevumi (izdevumi investīcijām u. c.). Savukārt pašvaldību izdevumi atbilstoši nozarēm (funkcionālajām grupām) ievērojami atšķiras no valsts izdevumu sadalījuma nozarēm pamatbudžetā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nodrošinātu valsts budžeta līdzekļu racionālu izmantošanu, satiksmes ministrs Anrijs Matīss uzdevis Autotransporta direkcijai (ATD) noskaidrot, kā pašvaldībās tiek noteikta maksa par sabiedrisko transportu, kā arī izvērtēt noteiktās braukšanas maksas pamatotību.

«Atsevišķas pašvaldības piemēro plašu atlaižu politiku, kas savukārt prasa papildus dotācijas un palielina tarifus pārējiem pasažieriem, tāpēc nepieciešams izvērtēt vai pamattarifs atbilst reālajām izmaksām pasažieru pārvadāšanai un piemērotās atlaides tiek segtas no pašvaldību dotācijas, nevis valsts budžeta līdzekļiem cilvēku ar īpašām vajadzībām pārvadājumiem,» atzina A.Matīss.

Satiksmes ministrs uzdeva ATD sagatavot priekšlikumus izmaiņām likumdošanā, lai turpmāk varētu precīzāk kontrolēt un uzraudzīt arī valsts budžeta līdzekļu izlietojumu republikas pilsētu sabiedriskā transporta pārvadājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Rīga uzsāks starptautisku projektu enerģētikas jomā

Elīna Pankovska, 27.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīga sadarbībā ar vēl trim Eiropas pilsētām - Glāzgovu Lielbritānijā, Ģenti Beļģijā un Gēteborgu Zviedrijā uzsākusi starptautisku projektu enerģētikas jomā no viedo pilsētu (Smart Cities) projektu sērijas.

Projekta laikā četras minētās Ziemeļeiropas ostas pilsētas apvienos to rūpniecisko un zinātnisko partneru spēkus enerģētikas plānošanā. Tiks nodrošināta integrēta pieeja gan enerģētikas attīstības plānošanai, gan integrētu projektu izstrādei un ieviešanai, ievērojot trīs svarīgus virzienus: inovatīvu tehnoloģiju un iekārtu piesaisti enerģētikas jomā, ekonomiskos aspektus, kā arī organizatoriskus pasākumus un sadarbības partneru iesaisti.

Vienlaikus STEP-Up projekta partnerpilsētas koriģēs savus stratēģiskos ilgtspējīgas enerģētikas rīcības plānus, kas tika izstrādi Pilsētu mēru pakta ietvaros. Rīcības plāni tiks koriģēti, ņemot vērā jauno tehnoloģiju attīstību, kas ļaus būtiski pārsniegt Pilsētu mēru paktā 2020. gadam noteiktos mērķus. Līdz ar to varēs palielināties pilsētu energoefektivitāti un atjaunojamo energoresursu izmantošana un samazināsies CO₂ emisijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Latvijas mūzikas ierakstu gada balvā triumfē Prāta vētra

LETA, 27.02.2013

Prāta vētra otrdienas vakarā saņēma Zelta mikrofona balvu nominācijā Labākais pop-rock albums par dziesmu albumu Vēl viena klusā daba, savukārt grupas dziesma Lantern ieguvusi balvu kā labākā dziesma, bet dziesmas videoklips atzīts par uzvarētāju kategorijā Labākais videoklips. Grupas dziesma Lantern atzīta arī par gada labāko dziesmu tautas balsojumā.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visvairāk «Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvas 2012» šoreiz ieguvusi grupa Prāta vētra, kas uzvarējusi trijās no četrām izvirzītajām nominācijām.

Prāta vētra otrdienas vakarā saņēma «Zelta mikrofona» balvu nominācijā «Labākais pop-rock albums» par dziesmu albumu Vēl viena klusā daba, savukārt grupas dziesma Lantern ieguvusi balvu kā labākā dziesma, bet dziesmas videoklips atzīts par uzvarētāju kategorijā Labākais videoklips.

Grupas dziesma Lantern atzīta arī par gada labāko dziesmu tautas balsojumā, kuru jau piekto gadu organizēja tirdzniecības parks Alfa, savukārt par 2012.gada radiohitu atzīta dziedātāja Dona izpildītā dziesma Signāls.

Par labāko pop albumu šogad žūrija atzinusi Jāņa Stībeļa dziesmu albumu Summer City, savukārt kā labākais rokmūzikā novērtēts Inokentijs Mārpls ar albumu Pupu Mizas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aktīvajā Hanzas laikā, 15. un 16.gadsimtā, Valmiera bija izdevīga tikšanās vieta, jo atradās viduspunktā starp lielajām Livonijas pilsētām. Tur pa zemes vai ūdens ceļu regulāri ieradās tirgotāji un Livonijas zemes varenie, lai sanāksmēs pieņemtu lēmumus un gūtu pieredzi. Vairākus gadu simtus vēlāk, turpinot vēsturisko tradīciju, Valmiera ir pirmā vieta Latvijā ārpus Rīgas, kur 28. un 29.jūnijā norisināsies Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums. Tas ir Latvijas valsts simtgades programmas notikums.

Aicinām savlaicīgi reģistrēties dalībai un sekot līdzi jaunākajai informācijai par foruma norisi portālā www.ieguldilatvija.lv. Īpaši gaidīti interesenti, kuri saskata Latvijas produktu potenciālu eksportam un kuri vēlas iepazīt globālo uzņēmējdarbības vidi.

Paneļdiskusiju dalībnieki būs latviešu izcelsmes uzņēmēji un profesionāļi, kuri pieredzi guvuši, strādājot dažādos pasaules tirgos.

Foruma pirmajā dienā, 28.jūnijā, paneļdiskusijās pieredzē par ASV biznesa vidi dalīsies tādi globālajā tirgū zināmi nozaru eksperti kā Merck KGaA Vācija globālais mārketinga direktors Marcus Chen, ECCO izpilddirektors Nathan Christensen un Michelin Global Services pārstāvis Roberts Kukainis. Paneļdiskusiju vadīs ASV Federālās vēlēšanu komisijas ģenerālpadomes palīgs Pēteris Blumbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai viedpilsētas koncepcijas ieviešanā veidotos veiksmīga sadarbība starp pašvaldībām, iedzīvotājiem un uzņēmējiem, vajadzīga vīzija par viedu pilsētu un vēlme to īstenot.

Pilsētu un uzņēmumu vadītāji, biznesa vadības eksperti, stratēģiskie vadītāji, valsts un pašvaldību uzņēmumu pārstāvji, augstskolu mācībspēki un citi interesenti šodien tiekas laikraksta Dienas Bizness un LNK Group rīkotajā konferencē par viedās pilsētas tēmu Open City.

«Plašākā nozīmē viedpilsēta ir teritorija, kas tiek vadīta un pārvaldīta ar mūsdienīgiem informācijas tehnoloģiju risinājumiem, atbildīgu attieksmi pret dabas resursiem un apkārtējo vidi un iesaistot dažādas sabiedrības grupas lēmumu pieņemšanas procesos. Tā ir vieta, kura ir magnēts talantīgiem un radošiem cilvēkiem, kuri prot efektīvi risināt problēmas, saskatīt cēloņu un seku sakarības un pieņemt loģiskus lēmumus. Viedu pilsētu raksturo spēja nepārtraukti mācīties un pielāgoties mainīgajiem apstākļiem,» saka Vides risinājumu institūta izpilddirektore Inese Suija–Markova. Viņas skatījumā pats svarīgākais viedas pilsētas elements ir radoši un drosmīgi cilvēki – iedzīvotāji, uzņēmēji, politikas veidotāji, lēmumu pieņēmēji un citas sabiedrības grupas. Ja pilsētā būs gudri cilvēki, tie spēs radīt pārējos viedpilsētām nepieciešamos elementus – zināšanās balstītus uzņēmumus, eksperimentiem un inovācijām atbalstošu vidi, attīstītus transporta tīklus, infrastruktūru, kas tiek pārvaldīta ar modernām informācijas tehnoloģijām, atjaunojamos resursos balstītu enerģētiku, ilgtspējīgu atkritumu apsaimniekošanas sistēmu, kvalitatīvus izglītības, kultūras un sociālos pakalpojumus, sabiedrisko drošību un citus risinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru