Jaunākais izdevums

Viena no Eiropas lielākajām bankām Santander gada otrajā ceturksnī strādājusi ar peļņu 1,05 miljardu eiro apmērā, kas bijis ievērojams kāpums salīdzinājumā ar gadu iepriekš, kad finanšu iestāde attiecīgu periodu noslēdza tikai ar 123 miljonu eiro lielu peļņu.

Savukārt gada pirmo pusgadu Spānijā bāzētā Santander noslēgusi ar 2,25 miljardu eiro lielu peļņu, kas bijis gandrīz tikpat daudz, cik aizvadītajā gadā kopumā.

Pērn bankas peļņu ievērojami samazināja zaudējumi Spānijas nekustamo īpašumu tirgū, kurā sabrukumu izraisīja valsts ekonomiskās situācijas pasliktināšanās. Pērn Santander bija spiesta arī norakstīt 19 miljardus «sliktajos kredītos».

Rezultātus gan aptumšojusi situācija Brazīlijā – Santander lielākajā tirgū Latīņamerikā, kur samazinājušies bankas izsniegto kredītu apjomi. Investori pauduši bažas, ka nestabilā ekonomikas atveseļošanās Brazīlijā varētu ietekmēt arī banku. Kopumā Latīņamerikā Santander peļņa šā gada pirmajā pusē, salīdzinot ar aizvadītā gada attiecīgu laikposmu, samazinājusies par 16%.

Tikmēr Spānijas statistikas birojs izplatījis jaunākos datus, kuri liecina, ka valsts kritums valsts ekonomikā ir tikpat kā apstājies. Gada otrajā ceturksnī Spānijas IKP samazinājās par 0,1%. Gada pirmajā ceturksnī Spānijas ekonomika samazinājās par 0,5%. Tomēr analītiķi norāda, ka vispirms jāsagaida trešā ceturkšņa dati, kuri, kā paredzams, uzrādīs tālāku uzlabošanos, tomēr par recesijas tuvošanos beigām vēl esot pāragri runāt.

Aizvadītajā gadā Spānijas bankām tika piešķirts Eiropas aizdevums vairāk nekā 35 miljardu eiro apmērā. Apmaiņā pret palīdzību, Spānijas bankām bija nepieciešams samazināt strādājošo skaitu, slēgt daļu savu struktūrvienību un filiāļu.

Kopumā, lai Spānijas banku sektors saņemtu palīdzību miljardu eiro apmērā, apjomīga rekonstrukcija bija jāveic četrās kredītiestādēs – Bankia, Novagalicia Banco, CatalunyaCaixa un Banco de Valencia.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozonas lielākās banka - Spānijas «Banco Santander» - pēc konkurenta «Banco Popular» pārņemšanas īstenotu restrukturizācijas pasākumu ietvaros likvidēs 1100 darbvietas, otrdien paziņoja arodbiedrības.

«Santander» vienošanos par «Banco Popular» iegādi panāca šā gada jūnija sākumā, paredzot banku nopirkt par simbolisku cenu viena eiro apmērā, lai palīdzētu novērst tās bankrotu.

Tajā laikā «Santander» aplēsa, ka restrukturizācijas pasākumi pēc bankas pārņemšanas izmaksās 1,3 miljardus eiro.

«Santander» uz septembra beigām pasaulē bija gandrīz 201 000 darbinieku, bet pirms pārņemšanas «Banco Popular» nodarbināja aptuveni 11 000 cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spānijas banka "Santander" paziņojusi arodbiedrībām, ka valstī plāno likvidēt 4000 darbavietu, pavēstījusi arodbiedrība CCOO.

Tikmēr vēl kāds situāciju labi pārzinošs informācijas avots norāda, ka darbavietu likvidēšana galvenokārt saistīta ar internetbankas pakalpojumu strauju pieaugumu koronavīrusa pandēmijas dēļ.

"Santander" jau pērn paziņoja, ka nākamajos divos gados vēlas samazināt izdevumus par 1,2 miljardiem eiro gadā.

Vienlaikus banka pavēstīja par plāniem četros gados investēt vairāk nekā 20 miljardus eiro digitālā transformācijā.

"Santander" šīgada pirmajos deviņos mēnešos strādāja ar deviņu miljardu eiro zaudējumiem, kas galvenokārt skaidrojami ar pandēmijas negatīvo ietekmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Spānijas ekonomikas augšāmcelšanās receptes

Latvijas Bankas ekonomiste Ramune Cērpa, 15.02.2017

1. attēls. Reālā IKP gada pieauguma temps, % (* - Eiropas Komisijas 2016. gada novembra prognoze)

Avots: Eurostat

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spānija pašlaik ir ceturtā lielākā eiro zonas ekonomika. Vēl nesenā vēsturē, pirms apmēram 4-5 gadiem, šī valsts kopā ar Portugāli, Itāliju, Īriju un Grieķiju tika uzskatīta par vienu no eiro zonas nestabilākajiem posmiem jeb iekļauta tā saucamajā PIIGS valstu grupā.

Spānijas vārds tika piesaukts pat kā iespējamais vienotās valūtas eiro sabrukšanas iemesls. Tomēr laiks iet, reformas no papīriem pārvēršas realitātē un 2015. gadā Spānijai veicās labi un tās izaugsme ievērojami pārsniedza pat eiro zonas iekšzemes kopprodukta (IKP) attīstības tempus (un sagaidāms, ka arī 2016. gadā).

Spānijas tautsaimniecības atkopšanās gan 2015. gadā, gan 2016. gada pirmajos trijos ceturkšņos balstījās uz privāto patēriņu, eksportu un investīciju pieaugumu. Pozitīvi tautsaimniecību ietekmēja šādi faktori:

auguši iedzīvotāju ienākumi pēc nodokļu un citu maksājumu veikšanas;

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Viedoklis: Ilgā zemo procentu likmju perioda riski eirozonā

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 18.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Centrālā bankas (ECB) Padome 2009. gadā veica strauju savu noteikto likmju samazināšanu, kad galveno refinansēšanas operāciju likme tika samazināta līdz 1%. Savukārt 2014. gadā tā tika samazināta līdz 0.05%. Var teikt, ka zemu procentu likmju periods eiro zonā ir jau 8 gadus. Bet runa nav par konkrētu laika perioda ilgumu, bet par riskiem un to uzkrāšanos.

Jāpiekrīt tiem finanšu ekonomistiem, kuriem ir pārliecība, ka ilgstošs periods ar zemām procentu likmēm palielina nākotnes riskus un krīžu iespējamību, viņi iesaka regulāri izskatīt iespēju sākt procentu likmju palielinājumu un nelietderīgi neizmantot zemo procentu likmju periodu ilgāk, nekā tas patiešām būtu nepieciešams.

Sers Džons Templetons (amerikāņu-angļu finansists, filantrops un vairāku grāmatu autors) kļuva pazīstams kā globālo kopējo ieguldījumu fondu viens no radītājiem un labi izprata ekonomikas un finanšu tirgus cikliskumu. Daži principi vienmēr paliek nemainīgi, arī tas, ka ar laiku jebkurā sistēmā parādās riski. Vēsturiski visai bieži pārāk augsts un straujš kāda aktīva cenas pieaugums pēc tam mijas ar šī aktīva strauju cenas kritumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Topā – finanšu tehnoloģijas, drošība un virtuālā realitāte

Anda Asere, 13.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd aktuālākās jomas jaunuzņēmumu vidū ir finanšu tehnoloģijas, drošība, virtuālā un papildinātā realitāte, mākslīgais intelekts – arī vietējie uzņēmumi strādā šajā virzienā

«Šobrīd aktuāls virziens ir finanšu tehnoloģijas, tajā ieplūst liels investīciju apjoms un pieejamas plašas finansēšanas iespējas. Tāpat aktuāli virtuālās un papildinātās realitātes, 3D drukas un mākslīgā intelekta jaunuzņēmumi. Joprojām aktuāli ir arī lielie dati, nēsājamās ierīces un bezpilotu lidaparāti,» uzskata Anna Andersone, Froont līdzīpašniece un Riga TechGirls kustības iniciatore. Viņa arī novērojusi, ka pasaulē un arī pie mums attīstās viss, kas saistīts ar dalīšanās ekonomiku. Tas arī ir viens no iemesliem, kādēļ drošība un krāpšanas novēršana būs aktuāla – mēs nupat esam atvērušies un sākuši visā dalīties, tāpēc loģisks nākamais solis ir ieviest mehānismus, lai šī atvērtība ir droša visiem iesaistītajiem. «Šobrīd lielus panākumus gūst platformas, kas ļauj pūlim izdarīt to, ko tajā esošie indivīdi vieni paši paveikt nespētu. Bez klasiskiem piemēriem kā Airbnb un Uber šādas iespējas ir arī daudzās citās nozarēs. Kā piemērus varu minēt pūļa aizdevumu platformas kā Twino, pūļa finansēšanas platformas kā Kickstarter vai Crowdestate, kā arī tādas aplikācijas kā Waze, kas piedāvā datus, kuru avots ir paši lietotāji,» saka Emīls Pakārklis, iPhone Photography School dibinātājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas vīriešu basketbola izlase svētdien Džakartā Pasaules kausa finālturnīra otrā posma otrajā spēlē ar 104:84 uzvarēja Brazīliju. Līdz ar panākumu Latvija iekļuva ceturtdaļfinālā un turpinās cīņu par ceļazīmi uz Parīzes olimpiskajām spēlēm.

Mūsējo pretinieki cīņā par vietu pusfinālā būs Vācijas vai Slovēnijas basketbolisti.

Latvijas izlasē rezultatīvāko spēli Džakartā aizvadīja Andrejs Gražulis, kurš guva 24 punktus, realizējot deviņus no 12 divpunktu un divus no trim trīspunktu metieniem. 17 punktus guva Artūrs Žagars, trāpot abus divpunktu un visus četrus soda metienus, kā arī trīs no pieciem tālmetieniem.

14 punktus sakrāja Dāvis Bertāns, kurš realizēja četrus no deviņiem tālmetieniem, Artūrs Kurucs guva 12 punktus, trāpot visus četrus tālmetienus, bet Rolands Šmits guva desmit punktus.

Pretiniekiem Brunu Kaboklu sakrāja 20 punktus un septiņas atlēkušās bumbas, 14 punktus guva Jagu Santoss, bet 13 punktus un septiņas atlēkušās bumbas sakrāja Lukass Diass.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaundibinātais finanšu tehnoloģiju uzņēmums Factury no vairāk nekā 400 pretendentiem klātienes atlases veidā iekļuvis TOP 10 labāko komandu vidū pasaules vadošajā finanšu tehnoloģiju akseleratorā Startupbootcamp FinTech Ņujorkā, ASV. Programma ilgs trīs mēnešus un tās ietvaros start-up uzņēmumiem būs iespēja sadarboties ar tādām starptautiskām bankām kā Santander, Deutsche Bank, Rabobank un citām.

Factury ir rēķinu apmaksas un klīringa platforma, kas darbojas uz tehnoloģijas blockchain datubāzes, lai savienotu uzņēmumus ar finanšu iestādēm – bankām, faktoringa kompānijām, apdrošināšanas un parādu piedziņas aģentūrām.

Factury izpilddirektors un līdzdibinātājs Sandris Mūriņš komentē: «Factury tic, ka akselerators palīdzēs sasniegt mūsu galvenos mērķus šīs programmas ietvaros – startēt ASV tirgū, izveidot vismaz 3 pilotprojektus ar sadarbības partneriem – finanšu institūcijām, un piesaistīt «sēklas» finansējumu, lai strauji iekarotu tirgus daļu.»

Uzņēmumiem šī platforma palīdzēšot saņemt naudu par rēķiniem laicīgi vai ar saviem nosacījumiem, neatkarīgi no klientiem. Kompānijas Atradius pētījums liecina, ka 94% ASV kompāniju ir bijusi problēma ar kavētiem maksājumiem. Tādā veidā uzlabosies klientu apgrozāmā kapitāla rādītāji un samazināsies parādu piedziņas laiks un resursi. Finanšu institūcijām šī platforma atvērs jaunas peļņas iespējas, apkalpojot uzņēmumus par zemākām izmaksām, automatizējot procesus, kuri šobrīd ir veikti manuāli un papīra formātā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedoklis: Delavēras Citadele un Rotšildu talants

Sandris Točs, speciāli DB, 16.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Delavēras štatā reģistrētā RA Citadele Holdings LLC nav vientuļa. Vēl ir vairāk nekā 700 000 kompāniju, ko ir reģistrējis aģents The Corporation Trust Company. Kompānijas statuss raksturots kā «nezināms». Mēs zinām, ka tas ir Latvijas bankas Citadele īpašnieks, kas savukārt pieder Citadeles padomes priekšsēdētāja Timotija Kolinsa kompānijai Ripplewood Advisers LLC, kas arī reģistrēta Delavērā.

Kāpēc Delavēra? Šīs jurisdikcijas galvenā priekšrocība ir anonimitāte, šeit reģistrēto kompāniju dalībnieki neatkarīgi no daļu skaita līgumos var noteikt jebkādus nosacījumus peļņas sadalei savā starpā, patiesā labuma guvēji paliek publiski nezināmi. Tieši Delavēras štatā ir reģistrētas vairāk nekā puse no ASV lielākajām un veiksmīgākajām 500 «Fortune» kompānijām. Ofšoru štatā var atrast arī Citigroup Inc., bet Citadeles korespondentbanka ASV ir Citibank. Taču tieši Latvijai vairāk par visiem vajag apkarot «ofšorus» un «čaulas».

Savulaik liela uzmanība ir bijusi pievērsta tam, kādos iespējamos interešu konfliktos Citadeles pārdošanas procesā atrodas mūsu politiķi un amatpersonas, bet nekad - kādos ārvalstu konsultants un pircēji. Taču notikumi atklāj, ka starp Citadeles pārdošanas konsultantu Societe Generale un tās pircēju T. Kolinsu ir izsekojamas ļoti iespējamas darījumu attiecības. Ir zināms, ka T.Kolinsam piederošais Ripplewood holdings RHJ International, mainot nosaukumu uz BHF Kleinwort Benson Group, ir pārdots sākumā Oddo&Cie un tūlīt pat Amundi un Societe Generale. Savukārt 2016.gadā ir izveidota Societe Generale piederoša privāta banka Kleinwort Hambros.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV kredītkaršu kompānija MasterCard Inc. pirmdien paziņoja par jaunas digitālo maksājumu sistēmas ieviešanu, kas nodrošinās cilvēkiem iespēju izmantot dažādas ierīces, tostarp viedtelefonus, lai tērētu savu naudu.

Šī sistēma, kas nodēvēta par MasterPass, uzglabā klientu bankas un personīgo informāciju tiešsaistes «drošā mākonī», kur tā pieejama maksāšanas brīdī veikalā vai internetā, norāda uzņēmums.

Bankām un veikaliem tiks nodrošināta arī iespēja klientiem izsniegt ar MasterPass savienotus «digitālos makus», turklāt jaunā sistēma pieņems arī kredītkaršu un debetkaršu informāciju, tostarp informāciju no kartēm, kas nav MasterCard.

Tikmēr pircēji spēs izmantot šo sistēmu internetā bez nepieciešamības pie katra pirkuma veikšanas rakstīt savu bankas informāciju un piegādes adresi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Itālijā par auto iegādes finansēšanas karteli noteic 678 miljonu eiro naudassodu

LETA--AFP, 09.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itālijas Konkurences komisija trešdien paziņoja, ka piemērojusi 678 miljonu eiro naudassodu vairākiem autoražotājiem, tostarp BMW, «Fiat-Chrysler», «Ford» un «Toyota», kā arī finansēšanas organizācijām par automašīnu iegādes finansēšanas karteļa organizēšanu.

Autobūves uzņēmumi un finansēšanas organizācijas, kas klientiem piedāvā finansējumu automašīnu iegādēm, bija izveidojušas karteli no 2003.gada līdz 2017.gadam, norāda komisija.

Kartelī darbojušies arī autobūvnieki «General Motors», PSA, «Renault», «Volkswagen», banka «Santander», kā arī Itālijas kreditēšanas organizāciju asociācija «Assofin» un līzinga devēju asociācija «Assilea» .

Komisija skaidro, ka šie uzņēmumi un asociācijas laika periodā no 2003.gada līdz 2017.gadam bija noslēguši pret konkurenci vērstu vienošanos, lai ar finansēšanas pasākumiem ietekmētu konkurenci automašīnu tirgū.

Vācijas «Daimler» un tā struktūrvienība «Mercedes Benz Financial Services Italia» sniedza informācija par šo karteli, tāpēc saņēma pilnīgu imunitāti, vēsta komisija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas un Eiropas lielākā banka HSBC piektdien paziņoja, ka aplūko iespējas pārdot Brazīlijas biznesu, tādējādi turpinot samazināt izdevumus.

«HSBC apstiprina, ka tā izvērtē dažādas stratēģijas bankas darbībām Brazīlijā, tostarp iespējamu biznesa pārdošanu,» norāda banka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eiropas lielākās bankas audzē apmērus

Žanete Hāka, 12.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā pusgadā Eiropas lielās bankas atgriezušās pie izaugsmes, palielinot savas bilances par 530 miljoniem eiro, kas liecina, ka tās sāk atkopties pēc finanšu krīzes, raksta Reuters.

Kaut arī banku aktīvi aug kreditēšanas vai darījumu apjomu pieauguma rezultātā, to pelnītspēja saglabājas zem prognozētajiem apmēriem, kredītu zaudējumi aizvien ir slogs un daudzi uzņēmēji Eiropā aizvien uzskata, ka ir grūti saņemt aizdevumu.

30 Eiropas lielākās kotētās bankas laika posmā no 2008. gada līdz 2014. gadam samazināja savas bilances par 10%, dzēšot aptuveni 2 triljonus eiro, pārdodot biznesus vai aizdevumu portfeļus.

Šis process ir novedis pie kreditēšanas bremzēšanās, kas nepalīdz jau tā vārgajām Eiropas ekonomikām atjaunot izaugsmi. Eiropas Centrālā banka pagājušajā nedēļā nāca klajā ar jaunu plānu, kā veicināt banku vēlmi kreditēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bankas, kas visvairāk ieguldījušas videi draudzīgajos enerģētikas projektos

Žanete Hāka, 24.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē kopējās investīcijas zaļajā enerģijā pērn saruka par 11% līdz 245 miljardiem ASV dolāru, savukārt bankas ir atradušas jaunu iespēju – finansēt, konsultēt un organizēt atjaunojamās enerģijas investīciju kompāniju sākotnējo publisko piedāvājumu, raksta Bloomberg.

Šie uzņēmumi aug, iegādājoties saules, vēja un citas spēkstacijas, kas piegādā enerģētiku kompānijām saskaņā ar ilgtermiņa līgumiem. Kopš 2013.gada tās spējušas piesaistīt vairāk nekā 3,8 miljardus dolāru.

Ņemot vērā ieguldīto darbu šīs nozares paplašināšanā, Bloomberg Markets izveidojis pasaules zaļāko banku sarakstu.

Investoriem patīk šīs kompānijas, jo komunālo pakalpojumu sniedzēji tām maksā stabilus maksājumus par elektrību, ko ražo ar saules un vēja spēkstacijām.

Ikgadējā sarakstā dominē Eiropas bankas, bet daudzas ASV kredītiestādes no tā izkritušas, jo nodokļu atvieglojumi, kas palīdzēja augt pērn, beidzās. Piemēram, Citigroup, kas pērn palīdzēja nodrošināt aptuveni 1,77 miljardu dolāru vērtu finansējumu pasaules ogļu industrijai, no top 20 izkritusi. Savukārt Santander banka atguvusi savu pasaules zaļākās bankas statusu pēc vairākiem nozīmīgiem soļiem saules un vēja elektroenerģijas ražošanas sektorā. Banka palīdzēja pasaules lielākajam ģeneratoru ražotājam Abengoa SA pārdot akcijas ASV. Tāpat tā finansēja vēja enerģijas kompānijas Austrālijā un Urugvajā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien Lielbritānijas mārciņas vērtība pret dolāru saruka zem 1,245 dolāru līmeņa, reaģējot uz jaunākajiem datiem, kas uzrādīja ekonomikas izaugsmes bremzēšanos, raksta Bloomberg.

Eksperti norāda, ka mārciņa pēdējos deviņus mēnešus ir ļoti vāja.

«Mārciņa patlaban ir tāda valūta, kurai vērojamas sekojošas tendences – tiklīdz riska apetīte samazinās, tirgus dalībnieki spriež par ģeopolitisko risku, ekonomisko risku, Brexit risku un uz jautājumu: «ko darīt», atbild: «pārdosim mārciņu»,» noskaņojumu raksturo Banco Santander valūtu stratēģis Stjuarts Benets.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bankas šogad atlaidušas gandrīz 50 tūkstošus darbinieku

Žanete Hāka, 15.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankas visā pasaulē šogad paziņojušas par vairāk nekā 48 500 darba vietu likvidēšanu, raksta Bloomberg.

Visstraujākais darbinieku skaita samazinājums vērojams Eiropā, veidojot lauvas tiesu no kopējā skaita – 43,4 tūkstošus. Tai seko Tuvie Austrumi un Āfrika ar 2487 darbiniekiem, Ziemeļamerika ar 2169 un Āzija ar vien 513 darbiniekiem.

Saraksta augšgalā atrodas neveiksmju skartā Vācijas Deutsche Bank, kas līdz 2022.gadam plāno darbinieku skaitu samazināt par 18 tūkstošiem jeb gandrīz 20% no kopējā darbinieku skaita. Tāpat tūkstošiem darbinieku atlaiž Spānijas Banco Santander SA, Lielbritānijas HSBC Holdings un Barclays, kā arī Francijas Societe Generale.

Neoficiālas ziņas liecina, ka arī UniCredit samazinājusi darbinieku skaitu par 10 tūkstošiem, taču šie dati vēl nav iekļauti statistikā. Tāpat daudzas atlaišanas vēl nav noslēgtas un paziņotas, līdz ar to kopējais skaitlis varētu būt lielāks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Akciju cenas Eiropas biržās krītas, Volstrītā mainās dažādos virzienos

LETA/AFP, 14.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas pirmdien kritās Eiropas biržās, bet Volstrītā mainījās dažādos virzienos pēc tam, kad ASV prezidents Džo Baidens paziņoja, ka Savienoto Valstu banku sistēma ir drošībā pēc bankas "Silicon Valley Bank" (SVB) pēkšņās maksātnespējas.

Tirdzniecības sesijas biržās notika pēc tam, kad ASV finanšu uzraudzības iestādes apturēja ASV 16.lielākās bankas SVB darbību, lai aizsargātu noguldītājus, un regulatori pārņēma Ņujorkas banku "Signature Bank", kurā apmēram trešdaļa noguldījumu ir kriptovalūtās.

ASV valsts obligāciju ienesīgums samazinājās, investoriem uzskatot, ka problēmas reģionālajā banku sektorā var pamudināt ASV Federālo rezervju sistēmu (FRS) kļūt uzmanīgākai ar procentlikmju paaugstināšanu.

"Amerikāņi var būt pārliecināti, ka banku sistēma ir drošībā. Jūsu noguldījumi jums būs pieejami, kad būs tāda vajadzība," Baltajā namā sacīja Baidens, komentējot pašreizējo situāciju ASV finanšu sektorā. Tāpat ASV prezidents pavēstīja, ka lūgs pieņemt stingrākus banku regulējošus noteikumus, bet SVB vadītāji tiks atlaisti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

ES stresa testos vājākos rezultātus uzrādījušas Lielbritānijas un Vācijas bankas

LETA, 05.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas un Vācijas bankas cietušas vislielāko potenciālo finanšu ietekmi jaunākajos tā dēvētajos stresa testos, ko publiskojusi Eiropas Banku iestāde (EBA).

Vienlaikus gan EBA un Eiropas Centrālā banka (ECB) norāda, ka šie stresa testi kopumā liecina par Eiropas banku labāku stāvokli, pateicoties pasākumiem, kas īstenoti kopš 2008.gada globālās finanšu krīzes.

Jaunākajā stresa testa scenārijā ar smagu Eiropas Savienības (ES) mēroga ekonomisko recesiju, kas ilgtu līdz 2020.gadam, vissmagāk ciestu britu «Lloyds Banking Group», «Barclays» un «Royal Bank of Scotland», kā arī «Deutsche Bank» un vairākas Vācijas reģionālās bankas.

Šie rezultāti palīdzēs pieņemt EBA lēmumu, vai likt šīm bankām palielināt savu pamatkapitāla pietiekamību, lai pasargātu sevi no potenciāliem zaudējumiem.

«Rezultāti apstiprina, ka stresa testos piedalījušās bankas ir krietni izturīgākas pret makroekonomikas satricinājumiem, nekā pirms diviem gadiem, kad tika veikti iepriekšējie stresa testi,» norāda ECB uzraudzības valdes priekšsēdētāja Daniela Nuī. «Bankas ir ievērojami palielinājušas savu kapitālu, vienlaikus samazinot slikto kredītu apjomu un arī uzlabojot iekšējās kontroles un risku pārvaldes pasākumus.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada otrajā un trešajā ceturksnī Eiropas uzņēmumu peļņa turpinās pasliktināties, neskatoties uz to, ka valstu ekonomikas lēnām sāk atgūties pēc ierobežojumiem, prognozē kompānijas "Refinitiv" eksperti.

Eiropas akciju tirgus indeksā "Stoxx 600" iekļauto kompāniju ienākumi otrajā ceturksnī varētu būt sarukuši par 67,5%, salīdzinot ar iepriekšējā nedēļā prognozētajiem 58,3%.

Arī prognozes trešajam ceturksnim ir pasliktinājušās - ja pagājušajā nedēļā tika paredzēts, ka ienākumi būs sarukuši par 36,2%, tad tagad kritums tiek prognozēts par 37%.

Visstraujākais peļņas kritums varētu būt uzņēmumiem, kuri strādā finanšu, enerģētikas un dažādos patēriņa sektoros.

Līdz šim publicētie indeksā iekļauto uzņēmumu dati apliecina šīs prognozes. Tā, piemēram, pagājušajā nedēļā banka "Banco Santander" paziņoja, ka tās zaudējumi sasnieguši rekordu - 11,1 miljardu eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien, reaģējot uz ziņām par to, ka vairākas no pasaulē lielākajām bankām pieļāvušas aizdomīgu darījumu norisi caur tām, investori lielāku uzmanību pievērsa Eiropas banku akcijām, liecina biržu dati.

Negatīvās informācijas rezultātā saruka daudzu Eiropas banku akciju cena. Tā, piemēram, "Danske Bank" vērtība samazinājās par 3,17%, "ING Groep" - par vairāk nekā 8%, "Banco Santander" - par 8%, "Bankia" - par 7,43%, "Lloyds Banking Group" - par 6,7%, "Barclays" - par gandrīz 6%, "Swedbank" - par 3%.

Jāatgādina, ka Eiropas bankām jau iepriekš nav veicies īpaši labi, jo to darbību pēdējā laikā negatīvi ietekmē zemā peļņa un kredītņēmēju situācijas pasliktināšanās pandēmijas dēļ, tāpat vairāku banku vērtību jau iepriekš iedragājuši dažādi ar naudas atmazgāšanas darījumiem saistīti skandāli, tādēļ jaunās ziņas ir vēl viens papildu faktors, kas liek to vērtībai samazināties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Divas Eiropas banku struktūrvienības ASV neiztur stresa testu otro posmu

LETA--DPA, 12.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Centrālā banka, kas īstenojusi tā dēvēto stresa testu otro posmu, paudusi iebildumus pret trīs no 31 lielākās bankas kapitāla plāniem, teikts trešdien publiskotajā centrālās bankas paziņojumā.

Divas no šīm trīs bankām, kuru kapitāla plānus, kas ir nepieciešami dividenžu vai cita veida izmaksām akcionāriem un kuru ir noraidījusi ASV Federālo Rezervju sistēma (FRS), ir Eiropas banku struktūrvienības.

FRS paudusi iebildumus Deutsche Bank Trust Corporation un Santander Holdings USA kapitāla plāniem, norādot uz trūkumiem to risku pārvaldības stratēģijās, nevis finanšu rezervēs.

«Mūsu kapitāla plānu pārskati palīdz nodrošināt, ka lielo banku kapitāla sadales plāni neietekmēs to spēju turpināt aizdevumu izsniegšanu uzņēmumiem un mājsaimniecībām pat nopietnu finanšu problēmu periodā,» vēsta FRS.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā gadā banku atlaisto darbinieku skaits sasniedzis 60 tūkstošus, turklāt vairums no tiem ir Eiropā, raksta Bloomberg.

Darbinieku skaita samazināšanu veicina negatīvās likmes un ekonomikas izaugsmes bremzēšanās.

Starp bankām, kas samazinājušas darbinieku skaitu, ir arī Commerzbank, kas nupat paziņojusi, ka plāno likvidēt 4300 pozīcijas, pastiprinot restrukturizāciju, kas tika uzsākta pirms trim gadiem. Tādējādi kopējais atlaisto darbinieku skaits, par ko ziņojušas bankas, šogad sasniedz aptuveni 58,2 tūkstošus, turklāt 90% no tiem ir Eiropā.

Db.lv jau rakstīja, ka Deutsche Bank līdz 2022.gadam plāno darbinieku skaitu samazināt par 18 tūkstošiem jeb gandrīz 20% no kopējā darbinieku skaita. Tāpat tūkstošiem darbinieku atlaiž Spānijas Banco Santander SA, Lielbritānijas HSBC Holdings un Barclays, kā arī Francijas Societe Generale.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Banku loma ekonomikas stabilizācijā

Anna Mišņeva, ZAB "Ellex Kļaviņš" zvērināta advokāte, 09.04.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad 2019. gada nogalē parādījās informācija par Covid-19 izplatību Ķīnā, bija grūti iedomāties, ka pēc nepilniem četriem mēnešiem šis vīruss ietekmēs mūsu dzīvi.

Tā draudi likās ļoti tāli un nereāli. Nu jau Covid-19 plosās arī mūsu reģionā, parādot, cik trausla patiesībā ir pasaules ekonomika un mūsu ierastā dzīve. Uzņēmumi, kam ir sadarbības partneri Ķīnā, sajutuši šo krīzi ātrāk, bet tagad tā radījusi apvērsumu teju ikviena Latvijas uzņēmuma darbībā un iedzīvotāja ikdienā.

Lai samazinātu krīzes sekas, valsts piedāvā plašu finansiālā atbalsta programmu grūtībās nonākušajiem. Par valsts atbalsta programmām daudz stāstīts medijos. Taču cita informācija, kas pēdējās dienās nākusi no finanšu pakalpojumu uzraugu puses, nav guvusi tik plašu rezonansi, jo ir saprotama un domāta šauram profesionāļu lokam. Vēstījums no Eiropas un Latvijas banku un finanšu iestāžu uzraugiem ir pietiekami skaidrs - bankām ir jāatbalsta ekonomikas līdztekus valsts sniegtajam atbalstam ārkārtējā situācijā. Pateicoties 2008. gada finanšu krīzei, kapitāla pietiekamības un likviditātes novēršanas ziņā bankas šobrīd ir daudz stabilākas, kas ļaus tām kļūt par daļu no Covid-19 risinājuma, sniedzot atbalstu gan krīzes, gan sagaidāmās recesijas laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

20 lielākās Eiropas bankas pēc tirgus kapitalizācijas

Žanete Hāka, 21.08.2014

1. HSBC Holdings

Vieta pērnā gada beigās: 1.
Valsts: Lielbritānija
Tirgus kapitalizācija šā gada 30. jūnijā: 141,3 miljardi eiro
Izmaiņas, salīdzinot ar pērnā gada beigām: -5,72%

Foto: Reuters/Scanpix

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada jūnija beigās lielākās bankas Eiropā pēc tirgus kapitalizācijas bijušas HSBC Holdings un Banco Santander, saglabājot savas pozīcijas kopš pērnā gada beigām, liecina jaunākais SNL Financial jaunākais pētījums.

30. jūnijā HSBC tirgus kapitalizācija bija par 5,72% zemāka nekā iepriekšējā pētījumā pērnā gada nogalē un akcijas cena pirmajā pusgadā saruka par vairāk nekā 10%. Tomēr, neskatoties uz kritumu, šī Lielbritānijas banka saglabājusi līdera pozīcijas kā Eiropas lielākā banka pēc tirgus kapitalizācijas.

20 lielākās Eiropas bankas pēc tirgus kapitalizācijas iespējams aplūkot galerijā augstāk!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no lielākajiem izaicinājumiem tehnoloģiju kompānijām ir neaizmirst par klientu un primāri fokusēties uz viņa vajadzībām, nevis tehnoloģiju, nezaudējot fokusu un savu vīziju.

Tā iesaka Islandē dibinātās finanšu tehnoloģiju kompānijas Meniga mārketinga un biznesa attīstības vadītājs Johans Bragi Fjalldals (Jóhann Bragi Fjalldal). Kompānija galvenokārt sadarbojas ar bankām un piedāvā tām savus risinājumus, ko bankas integrē savos produktos. Šobrīd uzņēmumam ir vairāk nekā 70 klientu dažādās valstīs, tostarp Santander un Commerz- bank. Meniga risinājumi sasniedz 50 miljonus tiešsaistes banku pakalpojumu lietotāju. Līdz šim uzņēmums piesaistījis 34,1 miljonu dolāru investīcijas. J. B. Fjalldals uzskata, ka desmit gadu laikā finanšu pārvaldība kļūs daudz vienkāršāka un to nodrošinās banku un finanšu tehnoloģiju kompāniju sadarbība. Vairāk par izaicinājumiem darbā ar bankām, investīciju piesaisti un mazu valstu uzņēmumu priekšrocībām viņš stāsta intervijā Dienas Biznesam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cerot atdzīvināt tūrisma sektoru, Spānija no pirmdienas atvērusi savas robežas visiem pret Covid-19 vakcinētajiem cilvēkiem no visas pasaules.

"Spānija ir drošs galamērķis," paziņoja veselības ministre Karolina Dariasa, piebilstot, ka Spānija ir procesā, lai atgūtu savu globālā līdera statusu tūrismā.

Eiropieši, kas nav vakcinējušies pret Covid-19, pašreiz var iebraukt Spānijā ar negatīvu Covid-19 testu, kas veikts pēdējo 72 stundu laikā, paņemot uztriepi no deguna un kakla. No pirmdienas viņi šī testa vietā varēs izvēlēties arī lētāko antigēnu testu.

Taču Lielbritānija, kas Spānijai ir milzīgs tūrisma tirgus, vēl nav izslēgusi Spāniju no sava saraksta ar valstīm, uz kurām doties ir riskanti. Tas nozīmē, ka britu tūristiem jāievēro karantīna, atgriežoties no Spānijas, kā arī jāveic dārgie Covid-19 testi.

Komentāri

Pievienot komentāru