Jaunākais izdevums

Lielbritānijas pilsētā Liverpūlē notikusī iespaidīgu izmēru leļļu izrāde vietējai ekonomikai izrādījusies visai veiksmīga.

Izrādi Sea Odyssey: Giant Spectacular aizvadītās nedēļas nogalē kopumā apmeklējuši 500 tūkstoši cilvēku, kas pilsētā atstājuši 12 milonus mārciņu (aptuveni 10 miljonus latu), vēsta BBC.

Liverpūlē notikusī leļļu izrāde bija veltīta Titānika katastrofas gadskārtai un to iedvesmojusi desmitgadīgas meitenes 1912. gadā rakstīta vēstule tēvam, kurš strādājis par kuģa kajīšu pārzini. Titānika katastrofas dēļ vēstule adresātu nesasniedza un pašlaik ir izstādīta Liverpūles muzejā.

Izrādē vēstīts par ūdenslīdēju, kurš Titānika vrakā atrod vēstuli un nodod to meitenei. «Jūras odisejā» piedalās trīs lelles – ūdenslīdējs, kura garums ir 15 metri, meitene – deviņi metri un suns. Trīs dienas garās izstādes laikā lelles kopumā mēroja 23 kilometrus pa Liverpūles ielām.

«Jūras odiseju» radīja Francijas kompānija Royal De Luxe, kas ir slavena ar savām milzīgo izmēru marionetēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Austrālijas miljardieris būvēs Titāniku II

Jānis Rancāns, 27.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas miljardieris Klaivs Palmers (Clive Palmer) gatavojos uzbūvēt slavenā, bēdīgu galu piedzīvojušā kuģa Titānika kopiju. Pasaules jūrās un okeānos Titāniks II kuģošanu uzsākt varētu jau 2016. gada otrajā pusē.

Paredzēts, ka jaunā Titānika būvniecība drīzumā tiks uzsāka Ķīnā. Interesi par pirmā brauciena, kas notiks pa tādu pašu maršrutu, kāds bija bojā gājušā kuģa pirmajam ceļojumam, biļetēm izrādījuši jau 40 tūkstoši cilvēku, atsaucoties uz K. Palmera sacīto, raksta Wall Street Journal.

Oriģinālais Titāniks bija pasaules lielākais un greznākais okeāna pasažieru kuģis savā laikā. Titāniks gāja bojā Atlantijas okeānā 1912. gadā. No 2,2 tūkstošiem cilvēku, kas uz tā atradās, izglābās tikai aptuveni 700. Titānika nogrimšana ir viena no zināmākajām jūras katastrofām.

Jaunā Titānika pasažieri varēs izbaudīt gan tādu pašu iekārtojumu un ēdienu, gan arī modi, kas valdīja uz negadījuma piemeklētā kuģa. Miljardieris vēlas izveidot tik precīzu Titānika kopiju, ka kuģis tiks aprīkots ar speciāliem dūmu pūtējiem, lai izskatītos, ka tas izmanto tvaika dzinēju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No piektdienas, 27.marta, Sporta manēžā apskatāma pasaulē lielākā ceļojošā izstāde par okeāna leģendu Titāniku. Izstāde Rīgā būs apskatāma trīs mēnešus, informē pasākuma rīkotāji.

Izstādi veido 15 galerijas, kurās apmeklētāji varēs iepazīties gan ar materiāliem par kuģa būvēšanu un vēsturnieku atklātajiem faktiem par tā traģisko bojāeju, gan arī iejusties vairāk nekā 100 gadus senā pagātnē – lielākā daļa galeriju veidotas atbilstoši Titānika interjeram un ļauj izbaudīt tā laika gaisotni, izdzīvot notikumus un uzzināt pasažieru stāstus, stāsta izstādes projekta vadītāja Inga Kadeka.

Katrs apmeklētājs, dodoties aplūkot ekspozīciju, saņems iekāpšanas karti. Vienu tās pusi rotās Titānika rēderejas White Star Line emblēma, bet otrā būs atrodama informācija par kādu no kuģa pasažieriem. Galerijā, kas veltīta kuģa piemiņai, katrs varēs uzzināt sava pasažiera likteni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Atvērts Titānika komandai veltīts muzejs

Jānis Rancāns, 16.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas pilsētā Southemptonā atvērts jūrniecības muzejs SeaCity, kas veltīts Titānika komandai, kuras lielākā daļa bija no šīs pilsētas.

Kuģa katastrofā gāja bojā vairāk nekā 500 Southemptonas iedzīvotāju, kas pārstāvēja Titānika komandu. Muzejs veltīts Titānika komandas dzīvei un tam, kādu iespaidu katastrofa atstāja uz viņu ģimenēm un Southemptonu.

Muzejs oficiāli tika atklāts aizvadītajā otrdienā un pirmajā dienā to apmeklēja 1,6 tūkstoši cilvēku. Muzeja pārstāvji cer, ka gada laikā to apmeklēs aptuveni 150 tūkstoši cilvēku.

Titāniks pēc sadursmes ar aisbergu nogrima 1912. gada 15. aprīļa naktī ceļā uz ASV. Titānika katastrofas simtgade pasaulē tika aizvadīta ar plašiem piemiņas pasākumiem. Kopumā katastrofā bojā gāja 1,5 tūkstoši cilvēku, bet izdzīvoja 700.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Lembergs: nekāpsim uz Titānika

Lelde Petrāne, 10.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tautai par šo pievienošanos eirozonai stāsta – jūs brauksiet uz ārzemēm un tad vairs lati nebūs jāmaina uz eiro. Skaisti! Bet, ja tautai pateiktu, ka katram Latvijas iedzīvotājam, tai skaitā katram pensionāram, zīdainim, žurnālistam, par to būs jāsamaksā tūkstotis vai pat divi tūkstoši latu, tad tauta varbūt sāktu domāt – paga, paga, kādēļ man jāmaksā par grieķiem, spāņiem, portugāļiem, itāļiem, frančiem?» intervijā laikrakstam Neatkarīgā sacījis Ventspils mērs Aivars Lembergs.

«Tad, protams, nepieciešams referendums. Es redzu pirmās saprāta balsis.

Šobrīd ir tāda situācija: mēs sēžam siltā mājā uz sauszemes. Pēkšņi no Titānika, kurš uzskrējis uz aisberga un grimst, mums sauc: «Zēni un meitenes, nāciet pie mums uz Titānika, jo tas ir modernākais un ātrākais okeāna laineris! Mēs draudzīgi kopā smelsim no tā ārā ūdeni!»

Es saku, nekāpsim šobrīd uz Titānika, pagaidīsim. Ja viņi nenogrims, izsūknēs ūdeni, aizlāpīs caurumus, tad kāpsim un brauksim, bet tagad pagaidīsim. Kādēļ kāpt uz grimstoša kuģa? Tā es domāju,» skaidrojis Ventspils mērs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrāliešu miljardieris Klaivs Pālmers pirmdien nācis klajā ar paziņojumu, ka Ķīnā pēc viņa pasūtījuma tiks uzbūvēts 21. gadsimta Titāniks, kas savu pirmo braucienu no Anglijas uz Ņujorku veiks 2016.gadā.

Grezno kuģi, kas būs tieši tādā pašā izmērā kā bēdīgi slavenais Titāniks, būvēs Ķīnas valstij piederoša kompānija.

«Tas būs tikpat grezns kā pirmais Titāniks, taču, protams, tas būs aprīkots ar modernākajām 21.gadsimta tehnoloģijām un jaunākajām navigācijas un drošības sistēmām,» sola Pālmers, kurš ir viens no turīgākajiem austrāliešiem.

«Titāniks II kuģos ziemeļu puslodē un tā pirmais brauciens no Anglijas uz Ziemeļameriku ir iecerēts 2016.gadā. Mēs esam aicinājuši Ķīnas jūras floti pavadīt Titāniku II tā pirmajā braucienā uz Ņujorku,» atklāj miljardieris. Iecerēts, ka uz Titānika II būs deviņi klāji un 840 kajītes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta ar foto - Rīgā būs apskatāma pasaulē lielākā Titānikam veltītā izstāde

Dienas Bizness, 06.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Marta beigās Rīgā būs apskatāma pasaulē lielākā Titānikam veltītā izstāde, kas ietver stāstus par kuģa celtniecību, tā pirmo un vienīgo ceļojumu, pasažieriem un apkalpes locekļiem, informē izstādes rīkotāji.

Izstādi veido vairāk nekā 375 vēsturiski objekti, kas atradās uz Titānika vai tā līdzinieka – kuģa Olimpija ( Olympic ). Eksponātu vidū ir priekšmeti, kas tika nocelti no kuģa īsi pirms tā došanās ceļā uz Ņujorku, atrasti jūrā tūlīt pēc katastrofas, tādi, kurus paņēma līdzi izdzīvojošie pasažieri, kā arī priekšmeti no Džeimsa Kamerona 1997.gada filmas, kuru vidū ir arī leģendārā briljanta Okeāna Sirds kopija, kā arī Keitas Vinsletas un Leonardo Di Kaprio tērpi.

Apmeklētāji izstādes laikā varēs iepazīties ar kuģa būvniecības procesu, izjust tā laika greznību, dzīvi pirmajā, otrajā un trešajā klasē, pastaigāties uz pirmās klases klāja un galvenajām kāpnēm, pieskarties aisbergam un uzzināt daudzus faktus par šo leģendāro kuģi un tā traģisko likteni. Pateicoties rūpīgam vēsturnieku, kolekcionāru un inženieru darbam, kā arī skaņas un gaismas specefektiem, izstādes apmeklētājiem būs iespēja aplūkot ļoti precīzu Titānika iekštelpu atainojumu un iejusties vairāk nekā 100 gadus senā pagātnē. Uz katras biļetes būs stāsts par kādu reālu uz kuģa bijušu cilvēku. Izstādes noslēdzošajā posmā – Memoriālā, katrs varēs uzzināt šī cilvēka likteni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Katra filatēlista sapnis - unikāla Titānikam veltītu marku kolekcija

Jānis Rancāns, 17.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Titānika katastrofas simtās gadadienas atcerei uz kruīza kuģa Balmoral sarīkota unikāla Titānikam veltīta marku izstāde, kurā aplūkojamas dāžādu valstu izdotas markas.

Markas pieder filatēlistam Kenetam Mašarenas (Kenneth Mascarenhas), uz tām attēlota slavenā kuģa grimšana, kā arī ainas no pasažieru ikdienas dzīves. Kolekcijā aplūkojamas dažādu eksotisku pasaules valstu izdotas markas.

Atzīmējot simtgadi kopš katastrofas, Atlantijas okeānā Titānika maršrutu atkārto divi kruīza kuģi, kuri 15. aprīlī satikās vietā, kur norgrima Titāniks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnā sākušies būvniecības darbi, lai izveidotu pirmo 1912.gadā nogrimušā kuģa Titāniks pilna mēroga modeli.

269 metrus garais un 28 metrus platais kuģis tiks pastāvīgi noenkurots rezervuārā Sičuaņas provincē, Ķīnas centrālajā daļā, oficiālajai ziņu aģentūrai Sjiņhua pavēstīja kuģu būves kompānijas Wuchang Shipbuilding Industry ģenerāldirektora vietnieks Vans Veilins.

Kuģa interjerā būs daļa no oriģinālā plānojuma, tostarp deju zāle, teātris, peldbaseins un pirmās klases kajītes. Kuģī tiks ierīkots arī bezvadu internets, atklāja Vans.

Jaunais kuģis būs galvenā sastāvdaļa tematiskā atrakciju parkā, kura veidošanu finansējusi Ķīnas enerģētikas kompānija Seven Star Energy Investment Group.

Kompānija pirmo reizi par plāniem veidot miljardu Ķīnas juaņu (150 miljoni ASV dolāru) vērto projektu paziņoja 2014.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau vairāk nekā nedēļu pilnā sparā rit būvniecības darbi, lai šīs nedēļas nogalē Rīgas Sporta manēžā atklātu pasaulē lielāko un vēsturiski plašāko ceļojošo izstādi par okeāna leģendu Titāniku – Titanic The Exhibition.

Izstādi veido vairāk nekā 375 vēsturiski objekti, kas atradās uz Titānika vai tā līdzinieka – kuģa Olimpija (Olympic), līdz ar to šī ir reta iespēja iepazīt dzīvi uz lielā kuģa, pirms tas nogrima okeāna dzelmē. Eksponātu vidū ir priekšmeti, kas tika nocelti no kuģa īsi pirms tā došanās ceļā uz Ņujorku, atrasti jūrā tūlīt pēc katastrofas, tādi, kurus paņēma līdzi izdzīvojošie pasažieri, kā arī priekšmeti no Džeimsa Kamerona 1997.gada filmas, kuru vidū ir arī leģendārā briljanta Okeāna Sirds kopija, kā arī Keitas Vinsletas un Leonardo Di Kaprio tērpi.

Apmeklētāji izstādes laikā varēs iepazīties ar kuģa būvniecības procesu, izjust tā laika greznību, dzīvi pirmajā, otrajā un trešajā klasē, pastaigāties uz pirmās klases klāja un galvenajām kāpnēm, pieskarties īstam aisbergam un uzzināt daudzus faktus par šo leģendāro kuģi un tā traģisko likteni. Pateicoties rūpīgam vēsturnieku, kolekcionāru un inženieru darbam, kā arī skaņas un gaismas specefektiem, izstādes apmeklētājiem būs iespēja aplūkot ļoti precīzu Titānika iekštelpu atainojumu un iejusties vairāk nekā 100 gadus senā pagātnē. Uz katras biļetes būs stāsts par kādu reālu uz kuģa bijušu cilvēku. Izstādes noslēdzošajā posmā – Memoriālā, katrs varēs uzzināt šī cilvēka likteni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ANO izglītības, kultūras un zinātnes organizācija UNESCO svītrojusi Liverpūli no pasaules mantojuma saraksta, atzīstot, ka jaunceltnes, tostarp futbola stadions, mazina Viktorijas laikmeta doku pievilcību.

Liverpūles krastmala, tostarp vairākas ēkas un doki, tika iekļauta pasaules mantojuma sarakstā 2004.gadā, taču tagad pilsēta kļuvusi par trešo ģeogrāfisko vietu, kas svītrota no šī saraksta.

Pēc Pasaules mantojuma komitejas balsojuma Liverpūles mērs Džoanna Andersone paziņojusi, ka UNESCO lēmums esot neizprotams, un paudusi cerību, ka būs iespējams to apstrīdēt.

"Esmu ārkārtīgi vīlusies un satraukta par lēmumu atņemt Liverpūlei pasaules mantojuma statusu, kas pieņemts desmit gadus pēc tam, kad UNESCO [pārstāvji] pēdējo reizi apmeklējuši pilsētu, lai to aplūkotu savām acīm," norādījusi Andersone. "Mēs sadarbosimies ar valdību, lai noskaidrotu, vai varam [šo lēmumu] pārsūdzēt."

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Jaunām politikas iniciatīvām nākamā gada budžetā prasa 798,334 miljonus eiro

LETA, 06.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministrijas jaunām politikas iniciatīvām 2017.gada valsts konsolidētajā budžetā prasa kopumā 798,334 miljonus eiro, liecina Finanšu ministrijas apkopotā informācija.

Visvairāk līdzekļu nākamgad prasa Satiksmes ministrija - 206,026 miljonus eiro, Veselības ministrija - 188,916 miljonus eiro, kā arī Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) - 139,808 miljonus eiro.

Iekšlietu ministrija jaunu politikas iniciatīvu īstenošanai nākamgad vēlētos papildu 96,053 miljonus eiro, Ekonomikas ministrija - 36,328 miljonus eiro, Kultūras ministrija - 31,269 miljonus eiro, Labklājības ministrija prasa 23,304 miljonus eiro no pamatbudžeta un 4,662 miljonus eiro no valsts speciālā budžeta. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija nākamgad vēlētos papildus saņemt 18,778 miljonus eiro, Tieslietu ministrija - 13,726 miljonus eiro un Tieslietu ministrija Zemesgrāmatu nodaļām, rajonu (pilsētu) tiesām, apgabaltiesām - 10,611 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ceturtdien noraidīja ieceri atbildīgajai EP komitejai ļaut sākt sarunas ar dalībvalstu ministriem par pretrunīgi vērtēto autortiesību noteikumu atjaunināšanu.

Pret sarunu sākšanu par direktīvu balsoja 318 deputāti, to atbalstīja 278, bet 31 - balsojumā atturējās.

Kā aģentūru LETA informēja EP Informācijas birojā Latvijā, deputāti noraidīja Juridisko jautājumu komitejas 20.jūnijā apstiprināto pilnvaru projektu. Tas nozīmē, kas septembra plenārsēdē EP diskutēs un balsos par grozījumiem EP pozīcijā.

Pēc balsojuma EP ziņotājs Aksels Voss sacīja, ka deputātu vairākums diemžēl neatbalstīja viņa un Juridisko jautājumu komitejas nostāju, taču tā ir daļa no demokrātiskā procesa. «Mēs pie šī jautājuma atgriezīsimies septembrī, kad mēģināsim kliedēt cilvēku bažas, vienlaikus pielāgojot autortiesību noteikumus digitālā laikmeta prasībām,» uzsvēra politiķis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilnā sparā turpinās ASV kompāniju iepriekšējā ceturkšņa peļņas paziņošanas sezona. Sociālo mediju uzņēmums "Twitter" spējis iepriecināt savus investorus paziņojot, ka pirmo reizi vēsturē tā ienākumi ceturksnī pārsnieguši apaļa miljarda ASV dolāru atzīmi (pieaugums par 11%).

Sajūsma bija vērojama arī akciju tirgū, un pieejamā informācija liecina, ka "Twitter" akcijas cena šīs ceturtdienas tirdzniecības sesijas sākumā varētu tikt tirgota aptuveni par 8% dārgāk. Jāteic, ka "Twitter" akcija cena kopš pagājušā gada sākuma pieaugusi par 11% (neskaitot šīs ceturtdienas potenciālo veikumu).

Tas nav daudz, ja salīdzina gan ar kopējo ASV akciju tirgu, gan citiem tehnoloģiju milžiem. Piemēram, "Facebook" akcijas cena kopš pagājušā gada janvāra palielinājusies uz pusi (un kopējā ASV akciju tirgus - gandrīz par trešo daļu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Lojalitātes kartes piedāvā aizstāt ar «gudro» uzlīmi

Anda Asere, 22.05.2012

Jānis Plaudis, Andrejs Rubulis, Gatis Vērzemnieks, Ivars Indriks, Guntis Čoders, Gatis Zvejnieks

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmums SIA Farcore Finance izstrādājis tehnoloģiju Walmoo, kas ļauj atbrīvoties no daudzajām veikalu lojalitātes kartēm, apmainot tās pret «gudro» uzlīmi uz telefona.

«Visi gaida, kad būsim gatavi parādīties publiski. Pirmajam ir visgrūtāk, taču kādam tas būs jāuzsāk un ir daudz piemēru, ka pirmie paliek atmiņā vislabāk, piemēram, SMS credit pirmie piedāvāja mini kredītus un visi to atceras. Mēs gribam būt pionieri šajā lauciņā,» tā Guntis Čoders, Walmoo (SIA Farcore Finance) līdzīpašnieks. Walmoo ir mobilā lojalitātes, komunikācijas un identifikācijas platforma, ar ko iecerēts izskaust plastikāta klientu kartes - cilvēks var iztukšot maku un daudzu plastikāta klienta karšu vietā lietot vienu uzlīmi, kuru noskenējot tiek apliecināts, ka tas ir viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaule mainās, un pēdējos gados savu uzvaras gājienu turpina tā saucamā e-sporta industrija. Pamatā tas ietver to, ka savā starpā sacenšas gan profesionālie videospēļu spēlmaņi, gan amatieri.

Attiecīgi šādas virtuālās sacensības tiek straumētas internetā un uz to fināliem tiek pulcinātas pilnas arēnas ar skatītājiem, kuri uz šiem pasākumiem iegādājās biļetes.

Eksistē pieņēmums, ka ir milzīgs potenciāls pelnīt no šīs industrijas tālākas attīstīšanas, kas nozīmē lielākus ienākumus no reklāmām, to pašu biļešu pārdošanas, raidīšanas pa TV utt. Ik pa laikam pat tiek spriests, ka e-sporta pasākumiem blakus jau ierastajām sporta disciplīnām vajadzētu būt iekļautiem tradicionālo sporta spēļu programmās, kur labākajiem šīs jomas censoņiem tiek pasniegtas tādas pašas medaļas.

Arī šis apstāklis uzsver to, ka videospēļu industrija pašlaik atrodas straujas izaugsmes stadijā, un var paspekulēt, ka tā tālākā nākotnē pat, iespējams, tā mērķē uz Olimpiskajām spēlēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai tehnoloģiju giganti apēdīs tradicionālās bankas?

Latvijas Bankas maksājumu eksperte Edīte Gailiša, 15.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīs lielās kompānijas apzīmē kā TechGiants – tehnoloģiju milži. ASV kompānijas Google, Apple, Facebook un Amazon (apzīmētas arī kā GAFA) ir dominējošie spēlētāji savās jomās.

Piemēram, 2018. gadā visā pasaulē 90% gadījumu, meklējot informāciju internetā, izmantots Google meklētājs. Facebook kopā ar Google ir dominējošie spēlētāji digitālās reklāmas pārdošanā (kopā tie aizņem vairāk nekā 50% tirgus). 2018. gada beigās Facebook bija gandrīz 2.4 miljardi lietotāju (tas ir vairāk nekā 30% planētas iedzīvotāju), un katru minūti tiek reģistrēti 400 jauni lietotāji. Google ir apmēram 1.5 miljardi lietotāju, Amazon – apmēram 300 miljoni. Tāpat strauji audzis Apple maksājumu risinājuma Apple Pay lietotāju skaits – 2018. gadā tas sasniedzis 383 miljonus (pieaugums pret 2017. gadu ir 67%).

Arvien nozīmīgāku lomu spēlē arī Ķīnas lielie tehnoloģiju uzņēmumi Baidu, Alibaba (AliExpress platformas uzturētājs), Tencent un Xiaomi (kopā apzīmēti kā BATX), kas radījuši digitālas ekosistēmas, ietekmējot Ķīnas iedzīvotāju ikdienu un dzīvi, kā arī metuši izaicinājumu GAFA pārākumam, aktīvi darbojoties ārpus Ķīnas robežām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijā, Viltšīrā izsolē nonākusi vijole, kuru Titānika grimšanas laikā spēlēja kuģa orķestra vadītājs Voless Hārtlijs (Wallace Hartley).

Izsoļu nams Henry Aldridge & son uzsver, ka pielikuši lielas pūles, lai pierādītu vijoles autentiskumu. Pirms izsoles kompānija veselu gadu algojusi speciālistus, kas nodarbojušies ar mūzikas instrumenta izpēti.

Saskaņā ar aculiecinieku teikto pēc tam, kad Titāniks 1912. gadā sadūrās ar aisbergu un sāka grimt, V. Hārtlija vadītais orķestris uz kuģa spēlējis līdz pašam pēdējam brīdim. Neviens no orķestra dalībniekiem katastrofā neizdzīvoja un stāsts par viņiem kļuva par vienu no vispazīstamākajām leģendām, kas saistītas ar kuģi.

Lai gan nav zināms, kuru dziesmu orķestris spēlējis pēdējo, daudzi katastrofu pārdzīvojušie apgalvoja, ka tā bijusi Tuvāk tev, mans Dievs (Nearer, My God, to Thee), kas tādējādi ieguvusi visas pasaules atpazīstamību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai Latvija sekmīgi attīstītos, būtu jāpārtrauc «slaucamās govs Rīgas» badināšana, savā slejā žurnālā Kapitāls raksta investīciju baņķieris, IBS Prudentia partneris Ģirts Rungainis.

Pievēršoties valsts depopulācijas problēmai, Rungainis aicina izvairīties no «apdzīvoto vietu uzsēdināšanas uz žēlastības dāvanu adatas».

«Mums ir cilvēki vietās, kur nav un nebūs darba, jo radīt šīs darbavietas tur ir un vienmēr būs pārāk dārgi. Mums ir darbs tur, kur trūkst cilvēku. Mums trūkst cilvēku ar iemaņām un specialitātēs, kas radītu augstāku pievienoto vērtību. Mums ir par daudz cilvēku specialitātēs, kas Latvijā - ar pašreizējo un vēlamo ekonomikas struktūru - nav un nebūs vajadzīgas,» situāciju raksturo investīciju baņķieris.

Viņš norāda, ka loģiski būtu vairot cilvēku skaitu tajās vietās, kur vajag un var vairāk pelnīt, nevis piesaistīt cilvēkus bezcerīgās vietās, uzsēdinot šos cilvēkus un apdzīvotās vietas uz žēlastības dāvanu adatas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Dombrovskis: Eiro ieviešana Latvijā nodrošinājusi augstāku dzīves līmeni

LETA, 07.01.2019

Valdis Dombrovskis ar izņemto pirmo eiro banknoti svinīgajā pasākumā, atzīmējot Latvijas pievienošanos eirozonai.

Foto: Ieva Čīka/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiro ieviešana Latvijā piecu gadu laikā nodrošinājusi augstāku dzīves līmeni, pirmdien konferencē «Pieci gadi ar eiro» pauda Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis.

Atceroties diskusijas par eiro ieviešanu, Dombrovskis stāstīja, ka politiskais konteksts bijis sarežģīts, jo sarunas par Latvijas pievienošanos eirozonai notika ekonomikas krīzes apstākļos, turklāt Latvijas pievienošanos eirozonai kritizēja ne tikai pašmājās, bet arī starptautiski.

«Daži apgalvoja, ka Latvija pērk pēdējo biļeti uz «Titānika», bet citi apšaubīja, vai ir īstais brīdis paplašināt eirozonu. Svarīga loma Latvijas pievienošanās procesā bija sociālajiem partneriem,» atzina Dombrovskis.

Tāpat viņš informēja, ka piecu gadu laikā, kopš Latvijā lieto eiro, ir būtiski audzis iedzīvotāju atbalsts eiro. Tāpat eiro ieviešana veicinājusi ekonomikas izaugsmi un nodrošinājusi augstāku dzīves līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Brīdī, kad Latvijā ieradīsies eiro, atšķirīgā kursa dēļ cenas Eiropas vienotajā valūtā veikalos varētu šķist augstākas, taču šajā brīdī «piekasīgie» un vērīgie iedzīvotāji, uzmanīgi sekojot procesiem līdzi, nepieļaus nepamatotu cenu pieaugumu.

LNT raidījumā 900 sekundes sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Viņš skaidroja, ka eiro uz Latviju atnesīs labklājību un lielākas investīcijas, tāpēc cenas kopumā varbūt pieaugs, bet tas notiks tāpēc, ka būs lielāks pieprasījums.

Atspēkojot izteikumus, ka Latvija, iestājoties eirozonā, kāpj uz Titānika, Latvijas Bankas prezidents norādīja, ka mūsu valsts ir pārāk maza, lai viena piedalītos starptautiskos procesos. Svarīgi ir sēdēt pie viena galda ar eirozonas valstīm, sacīja Rimšēvičs.

Ja mēs būtu vidēja valsts, kā Zviedrija vai Dānija, vai liela valsts, kā Lielbritānija, eiro ieviešanas šodien nebūtu dienas kārtībā, piebilda Latvijas Bankas prezidents.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Visdīvainākais, kas noticis ar britu mobilajiem tālruņiem

Lelde Petrāne, 29.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimnieks, kurš apgalvo, ka pie viņa iPhone pazušanas vainojama govs, ierindojies saraksta, kurā apkopotas visdīvainākās lietas, kas notikušas ar britu mobilajiem tālruņiem, priekšgalā, vēsta metro.co.uk. Sarakstu veidojusi vietne MobileInsurance.co.uk.

Lauksaimnieks apgalvojis, ka viņš savā iPhone 3GS izmantojis gaismas aplikāciju, palīdzot govij dzemdībās, bet telefons pazudis no redzesloka. Kad aptuveni trīsdesmit gadus vecais vīrietis beidzot atguvis savu tālruni, tas bijis pārāk bojāts, lai to turpinātu lietot.

Šim dīvainajam atgadījumam cieši seko kādas sievietes stāstītais, ka viņa savu Nokia 6303i nejauši iecepusi kūkā. Cita, aptuveni 20 gadus veca sieviete savu BlackBerry Bold izmantojusi kā pieaugušo cilvēku rotaļlietu, bet kāds pāris iemetis tālruni okeānā, atdarinot ainu no Titānika.

MobileInsurance.co.uk pārstāvis Džons Lamertons, ņemot vērā šo sarakstu, norādījis: «Mans padoms būtu izmantot tālruni tikai kā tālruni.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinoties dzelzceļa projekta "Rail Baltica" būvniecības darbiem, pilnsabiedrība "BeReRix" sākusi bijušā tirdzniecības un autostāvvietu kompleksa "Titāniks" nojaukšanu Prāgas ielā 2, informēj "BeReRix" pārstāvji.

Ēkas nojaukšana sākta 11.jūlija pēcpusdienā, uzreiz pēc tramvaju kontakttīkla demontēšanas un teritorijas ierobežošanas darbiem. Infrastruktūras demontāžas laikā Prāgas ielā gājēju plūsma tiks organizēta pa vienu ielas pusi, bet sabiedriskā transporta kustība būs mainīta pirmo divu nedēļu laikā. Demontāžas darbi ilgs līdz šī gada septembra vidum.

"Rail Baltica" projekta ieviesēja Latvijā SIA "Eiropas Dzelzceļa līnijas" valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris norāda, ka "Rail Baltica" izbūves darbi veiksmīgi turpinās, un pirmdien tiek nojaukts pēdējais šķērslis, lai "Rail Baltica" Centrālās stacijas un saistītās infrastruktūras izbūves Dienvidu puses būvdarbi notiktu pilnā apjomā - no dzelzceļa uzbēruma Daugavas krastmalā līdz Lāčplēša ielas pārvadam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Satiksmes organizēšanai nepietiek ar spēju bruģī ieskrūvēt stabiņu

Guntars Gūte, Diena, 31.08.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas jaunās varas pirmā pilnvaru gada laikā paveikto darbu kvalitāti galvaspilsētas satiksmes sistēmas sakārtošanā sarunā ar laikraksta Diena žurnālistu Guntaru Gūti vērtē satiksmes eksperts Pauls Timrots.

Pēdējā gada laikā daudz dzirdama kritika par satiksmes organizēšanas dīvainībām galvaspilsētā. Kāda, tavuprāt, ir kopējā situācija Rīgā satiksmes jomā?

Patiesībā jau nekas liels un būtisks nenotiek. Drīzāk redzam jaunās varas jaunas politikas parādīšanu un pierādīšanu. Ja tev radusies iespēja parādīt sevi kā jaunu spēku, tad tev arī ir jāparāda, ka tu esi savādāks. Līdz ar to tev nav tik daudz laika, kamēr uzbūvēsi, piemēram, Ziemeļu pārvadu vai Rīgas apvedceļu, tāpēc, lai tu kļūtu pamanāms, tu ātri un butaforiski mēģini paveikt jebkādas lietas un iebāzt kāju durvīs. Līdz ar to no tāda politiskā viedokļa tā parādīšanās ir izdevusies – visi viņus ir pamanījuši. Cits jautājums, cik šī politika ir konsekventa un vēsturiski paliekoša.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešu uzņēmuma Dd studio izveidotais Jaunavas torņa muzejs Azerbaidžānā ir nominēts balvai Eiropas Gada muzejs 2015.

Balvu Eiropas Gada muzejs 2015 piešķir Eiropas Muzeju forums, kas tiek organizēts Eiropas Padomes paspārnē. Katru gadu īpaša ekspertu žūrija izvērtē pieteikumus, no kuriem labākie tiek atlasīti otrajai kārtai. Šoreiz gada balvai žūrija nominējusi 42 jaunus muzejus no 21 valstīm. Nominēto muzeju vidū ir, piemēram, Nīderlandes nacionālais mākslas muzejs Rijksmuseum Amsterdamā, Eiropas un Vidusjūras civilizācijas muzejs Marseļā un leģendārajam kuģim veltītais Titānika muzejs Belfāstā.

Balvu pasniegšanas ceremonija notiks Eiropas Muzeju foruma ikgadējās sanāksmes laikā, kas šogad notiks Glāzgovā no 13. līdz 16. maijam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Titānika II projekta autors turpina ar vērienu tērēt savus miljardus

Lelde Petrāne, 02.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Klaivs Palmers (Clive Palmer), kurš februārī Ņujorkā nāca klajā ar ambiciozu plānu uzbūvet un kuģot ar Titāniku II, pavēstījis, ka ir no Ķīnas pasūtījis vairāk nekā 100 dabīgā lieluma dinozauru robotu, kas «apdzīvos» viņa Austrālijas kūrortu, ziņo AFP.

«Mums būs pasaulē lielākā dinozauru izstāde ar 165 animatroniskiem dinozauriem,» teicis Palmers.

Austrālijas miljardierim kūrortā Palmer Coolum Resort, kas atrodas Kvīnslendā, jau ir divas šādas «radības» vārdā Jefs un Kauli.

Roboti - dažu svars pārsniegs 1,2 tonnas - kustināšot astes un krūškurvjus un mirkšķināšot acis. Sagaidāms, ka tie pie miljardiera ieradīsies līdz aprīļa beigām.

Palmers, kura bagātības pamatā ir kalnrūpniecība, nesen paziņoja, ka finansē Titānika II būvniecību, jo «man jāiztērē nauda, kas man ir, pirms es nomirstu». Pasaules jūrās un okeānos Titāniks II kuģošanu uzsākt varētu jau 2016. gada otrajā pusē.

Komentāri

Pievienot komentāru