Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viļņa plānots nomainīt ielu apgaismes sistēmu uz augstas efektivitātes LED apgaismojumu, tādējādi samazinot enerģijas patēriņu Lietuvas galvaspilsētā par 70%, informē Viļņas pašvaldības pārstāvji.

Rezultātā ik gadu apgaismojuma sistēmā tiks ietaupīti vairāk nekā divi miljoni eiro.

Apgaismes sistēma Viļņā tiks modernizēta nākamo divu gadu laikā. Projekts tiks īstenots ar publisko un privāto partnerībi, ko veiks Itālijas uzņēmums Gemmo.

«Šī, visticamāk, ir pirmā reize Eiropā, kad visa pilsētas apgaismes sistēma tiek pilnībā modernizēta vienlaicīgi. Tas ne tikai ietaupīs nodokļu maksātāju naudu, bet arī padarīs ielas drošākas naktī, un mazinās satiksmes negadījumu skaitu. Šis jaunais modelis arī mazinās vides piesārņojumu, kas ir būtiski,» norāda Viļņas mērs Arturas Zuokas.

Savukārt Eiropas Komisijas Enerģētikas direktorāta direktore Mērija Donelija uzsvēra, ka šis ir labs piemērs citām ES valstīm, kā ietaupīt enerģiju un ieviest labus ilgtspējīgus vides risinājumus.

Pēdējoreiz Viļņā visi apgaismes objekti tika nomainīti 1997.-2000. gadu laikā. Kopš tā laika apgaismes sistēma ir jau nolietojusies par vairāk nekā 89,5%.

Kompānijai, kas uzvarēja sarunu procedūrā, apgaismes sistēmas nomaiņa jāpabeidz pēc diviem gadiem. Pēc tam uzņēmums nodrošinās sistēmas uzturēšanu vēl 18 gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Palangas lidosta kopš 6.septembra slēgta uz vismaz 45 dienu rekonstrukciju, kuras laikā notiks lidlauka pacelšanās un nolaišanās ceļa, manevrēšana ceļa un lidaparātu stāvvietu rekonstrukcija, kā arī tiks atjaunotas inženiertehniskās un apgaismes sistēmas, paziņojis Lietuvas satiksmes ministrs Marjus Skodis.

Galvenos lidostas skrejceļu būvdarbus par 13 676 799,79 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) veiks Latvijas būvniecības un rekonstrukcijas uzņēmumu grupa “A.C.B.”

Sistemātiski izvērtējot visu Lietuvas lidostu prioritātes, šī gada aprīlī tika uzsākti sagatavošanās darbi rekonstrukcijai Palangas lidostā. “A.C.B.” līdz šim uzņēmums ir veiksmīgi veicis arī Viļņas lidostas rekonstrukciju, tādēļ uzņēmuma izpilddirektors Armands Sviķis pauž pārliecību, ka arī Palangas lidostas pacelšanās un nolaišanās ceļa rekonstrukcijas norisināsies raiti.

“Palangas lidostas darbs tiek apturēts uz īsāko iespējamo laiku — 45 dienām —, no 6. septembra līdz 20. oktobrim. Šajā būvdarbu aktīvajā periodā darbi notiks bez apstājas — 24 stundas diennaktī, 7 dienas nedēļā, tāpēc lidosta būs slēgta un lidojumi nenotiks. Oktobrī, kad būs beigušies rekonstrukcijas darbi, Palangas lidosta darbu atjaunos, bet visi lidojumi notiks ierastajā režīmā. Atlikušie rekonstrukcijas darbi notiks līdz 2021. gada 2. decembrim — visi procesi notiks, lidostai darbojoties. Kaut arī ir paredzami plaša apjoma būvniecības darbi, kas ar lielu jaudu turpināsies visu diennakti, iedzīvotāji izjutīs minimālu rekonstrukcijas darbu ietekmi. Tāpat Palangas lidostas rekonstrukcija ir ieplānota tā, lai neapdraudētu apkārtējo vidi un netraucētu apkārtnē esošo iedzīvotāju mieru – ir paredzēti obligātie pasākumi trokšņu un putekļu samazināšanai – zemes uzbērumi, regulāra irdeno materiālu laistīšana ar ūdeni un citi,” stāsta A. Sviķis.

Komentāri

Pievienot komentāru