Pasaulē

Vulkāns varētu atstāt nopietnas «pēdas» Eiropas ekonomikā

Ritvars Bīders, 19.04.2010

Jaunākais izdevums

Apjomīgā lidojumu apturēšana Eiropas gaisa telpā Īslandes vulkāna izvirduma dēļ, visticamāk, ievērojami ietekmēs reģiona ekonomiku. Ar šādiem secinājumiem klajā nākusi finanšu institūcija Goldman Sachs, raksta Bloomberg.

Ja aviosatiksmes traucējumi ilgs nedēļu vai mazāk, tad iespaids uz reģiona ekonomiku būs minimāls, taču, «ja tam lemts turpināties ilgāku laiku, tad tas noteikti atstās ievērojamu efektu », norāda Goldman galvenais ekonomists Eiropā Ēriks Nīlsens (Erik Nielsen).

Lidojumu aizliegums licis Eiropā atcelt aptuveni 63 tūkst. reisu, kas aviopārvadātājiem nozīmē aptuveni 200 miljonu ASV dolāru lielus zaudējumus dienā.

Īslandes meteoroloģijas centrs paredz tikai nelielas izmaiņas pelnu mākoņa virzībā līdz pat 23. aprīlim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Goldman Sachs samazina vara un naftas cenu prognozes

Jānis Šķupelis, 04.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien slavenā investīciju banka Goldman Sachs samazinājusi savas 2012. gada naftas un vara cenas prognozes, raksta Reuters.

Banka paredz, ka eirozonas parādu krīze, visticamāk, turpinās dot pretvēju gan ekonomikas, gan naftas pieprasījuma izaugsmei. Valdot šādam fonam, Goldman Sachs sagaida, ka Ziemeļjūras jēlnaftas cena pēc gada atradīsies pie 120 ASV dolāru par barelu atzīmes (iepriekšējā bankas prognoze bija 130 USD/bbl). Tāpat banka prognozē, ka ASV vieglās jēlnaftas cena pēc gada atradīsies pie 109 ASV dolāru par barelu atzīmes.

Banka samazināja savu 2012. gada vara cenas prognozi līdz 9200 ASV dolāru atzīmei par tonnu (iepriekšējā prognoze bija 10,79 tūkst ASV dolāru par tonnu). Banka gan saglabāja savu 12 mēnešu zelta cenas prognozi, proti Goldman paredz, ka zelta cena pēc 12 mēnešiem atradīsies pie 1860 ASV dolāriem par Trojas unci.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV parādu piedzinēji draud ar bērnu nolaupīšanu un mirušo pakāršanu kokos

Jānis Rancāns, 11.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV varasiestādes apturējušas parādu piedziņas kompānijas Goldman Schwartz darbību, kas izmantojusi melus un iebiedēšanu, lai piedzītu nesamaksātus aizdevumus. Kompānijas parādu piedziņas metodes ietvērušas arī draudus nolaupīt kredītņēmēja bērnus, vēsta ASV plašsaziņas līdzekļi.

ASV Federālā tirdzniecības komisija atklājusi, ka parādu piedziņas kompānijas darbinieki zvanījuši klientiem un teikuši, ka var parūpēties par to nokļūšanu cietumā, kā arī piedraudējuši ar šerifa ierašanos, kas parādniekus nogādās cietumā, lai gan, saskaņā ar ASV likumdošanu, šādu tiesību kompānijai nav. Pie draudiem nogādāt parādniekus cietumā Goldman Schwartz darbinieki neesot apstājušies. Uzņēmums draudējis atņemt parādniekiem bērnus un ievietot tos valdības cietumā. Pati parādu piedziņas kompānija šīs ASV Federālās tirdzniecības komisijas apsūdzības nav komentējusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos mēnešos strauji palielinājusies daudzu izejvielu cena. Pieprasījums pēc ekonomikas aktivitātei nepieciešamām izejvielām ir ļoti liels, kur savukārt to piedāvājums ne vienmēr tam ir spējis tikt līdzi.

Daļēji to nosaka tas, ka pēdējos gados dažādu iemeslu rezultātā nav pietiekami ieguldīts šādu izejvielu atradnēs. Turklāt tiek ziņots, ka vairāku izejvielu ieguvēji šobrīd nebūt arī neplāno būtisku daļu savus līdzekļus ieguldīt papildu izejvielu ražošanā. Sevišķi izteikts šis fenomens esot metālu tirgū, raksta, piemēram, The Wall Street Journal.

Rezultātā tuvākajos gados pasaulē var saglabāties visai ievērojams to metālu deficīts, kas lielā apmērā būs nepieciešami ekonomiku zaļināšanai, piemēram, varš, kobalts un litijs. Skaidrs ir tas, ka pasaules ekonomika darboties nepārstās – drīzāk būs otrādi - līdz ar gigantiskajiem valdību stimuliem un pandēmijas ierobežojumu beigām tautsaimniecībās strauji ieplūdis neiedomājami milzīga aizturētās naudas masa. Tāpat katra sevis cienoša lielvara šobrīd sasolījusi ambiciozus klimata un infrastruktūras uzlabošanas mērķus. Nu stiprinās pārliecība, ka šādai ekonomiku zaļināšanai blakusefekts būs milzīgs daudzu izejvielu patēriņš. Lielvarām mēģinot ierobežot naftas patēriņu, ievērojami augs pieprasījums, piemēram, pēc tiem elementiem, kas nepieciešami bateriju un jebkādas atjaunojamās enerģijas ražošanai (un arī visa elektrifikācijai).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pēc peļņas samazināšanās krīt Goldman Sachs akcijas cena

Ritvars Bīders, 19.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Goldman Sachs peļņa pēc dividenžu izmaksas bankas finanšu gada ceturtajā ceturksnī bija 2,23 miljardi ASV dolāru, kas ir par 53% mazāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada, kad Goldman Sachs strādāja ar 4,79 miljardu dolāru lielu peļņu, ziņo Reuters.

Tirgus analītiķi Goldman Sachs bija prognozējuši 3,76 miljardu dolāru lielu peļņu.

Pēc finanšu rādītāju paziņošanas bankas akcijas cena samazinājās par 2,7% līdz 169,90 ASV dolāriem.

Goldman Sachs apgrozījums finanšu gada ceturtajā ceturksnī bija 8,64 miljardi dolāru, kas ir par 10% mazāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada, un par 360 miljoniem dolāru mazāk nekā prognozēja analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Latvijā popularitāti guvušais Roberts Zēliks pievienojas Goldman Sachs kā padomdevējs

Lelde Petrāne, 08.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Pasaules Bankas prezidents Roberts Zēliks (Robert Zoellick) pievienojies investīciju bankas gigantam Goldman Sachs, ziņo BBC.

Saskaņā ar Goldman sniegto informāciju viņš uzņemsies priekšsēdētāja amatu starptautiskajā konsultatīvajā padomē un konsultēs uzņēmumu globālos stratēģiskos jautājumos.

Zēlika piecu gadu termiņš Pasaules Bankas vadītāja amatā noslēdzās pagājušajā gadā.

Pirms iecelšanas amatā Pasaules Bankā 2007. gadā Zēliks strādāja Goldman Sachs kā priekšsēdētāja vietnieks.

Loids Blankfeins, Goldman Sachs vadītājs, jaunumus komentējis, sakot, ka Zēlikam ir ļoti labas zināšanas par globālo ekonomiku un viņš veltījis sevi, palīdzot jaunajām ekonomikām aptvert to potenciālu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV finanšu sektora milzis Goldman Sachs Group Inc finanšu risku sarakstam pievienojis jaunu risku: pārspīlētu uzmanību, vēsta MarketWatch.

Savā gada ziņojumā Ņujorkas kompānija norādījusi, ka negatīvai publicitātei var būt slikta ietekme uz reputāciju un uz darbinieku morāli un veikumu , kas var negatīvi ietekmēt biznesu un darbības rezultātus.

Neparastā riska raksturojums iekļauts 12 lapu garajā sadaļā par riska faktoriem, starp kuriem minēta arī, piemēram, nestabilitāte finanšu tirgos un dabas katastrofas.

Goldman pārstāvis ar medijiem par šo jautājumu nav vēlējies runāt. Taču daži uzņēmumu pārvaldes eksperti sacījuši, ka šāds solis nav nekas pārsteidzošs, ņemot vērā visu nevēlamo uzmanību, ko Goldman saņēmusi kopš finanšu krīzes sākuma.Piemēram, izdevums Rolling Stone Goldman salīdzinājis ar lielu vampīru, kas pēcāk vēl daudzas reizes pieminēts citās publikācijās. Arī vadītāja Loida Blankfeina komentārs Lielbritānijas laikrakstam novembrī, ka kompānija dara Dieva darbu, ir plaši izsmiets medijos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Goldman Sachs piespriests 550 miljonu ASV dolāru liels naudas sods

Anete Ugaine, speciāli Db.lv, 16.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV regulatori riskantajā hipotekāro kredītu krīzes laikā vērsušies pret pārmērībām Volstrītā, sodot Goldman Sachs ar 550 miljonu ASV dolāru lielu naudas sodu, vēsta Guardian.

Šis ir lielākais piespriestais naudas sods komisijas vēsturē. ASV Vērtspapīru un biržu komisija sodījusi investīciju banku Goldman Sachs par papildus parādsaistību uzņemšanos.

Goldman Sachs atzinis, ka mārketinga materiāli, kas tika izmantoti Abacus darījumā sniedza nepilnīgu informāciju. Abacus darījumi ir tā sauktās sintētiskās papildu parādsaistības, kas savieno divas finanšu jaunievedumus.

Komisija norādīja, ka, neraugoties uz izlīgumu, kurā Goldman nav ne atzinusi, ne noliegusi apgalvojumus, joprojām tiek izmeklēta firmas darbinieka Fabrisa Turē (Fabrice Tourre) darbība. F. Turē bija saistīts blakus parādsaistību tirgošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vakcīnas optimismam pasaulē sitot augstu vilni, mazinājusies finanšu tirgus dalībnieku apetīte pēc drošā patvēruma aktīviem. Viens no šādiem aktīviem ir zelts, kura cena pēdējā laikā pakāpeniski turpina atkāpties no sava augusta rekorda.

Jāatgādina, ka vasaras beigās zelta tirgū bija vērojama pilnvērtīga uguņošana, kur šī metāla vērtība pirmo reizi vēsturē pārlēca pāri apaļajai 2 tūkst. ASV dolāru atzīmei par Trojas unci un sāka tuvoties pat 2,1 tūkst. ASV dolāriem par unci. Kopš tā brīža dzeltenā dārgmetālā vērtība gan ir sarukusi par 10% līdz 1865 ASV dolāriem par unci.

* zelta cena ASV preču biržā, ASV dolāri par Trojas unci

Zelta pesimisti

Par zelta cenas nākotni šobrīd – līdzīgi kā tas ir ar lielu daļu daudzām citām lietām – spriedumi ir visai dažādi. Manāms, ka skaļāki kļuvuši viedokļi, kas uzver to, ka vakcīnai pret Covid-19 vīrusu komplektā nāks krietni lielāka interese par dažādiem citiem aktīviem, kas savukārt grūtāku laikus sola tam pašam zeltam un arī ASV dolāram. Pamatdoma ir aptuveni šāda – līdz ar sabiedrību vakcinēšanu un tam sekojošu vīrusa sarežģījumu mazināšanos pasaules ekonomika atkal varēs uzelpot. Šāda situācija attiecīgi nozīmēs, ka lielāka daļa cilvēku būs gatavi pabāzt ārā savu degunu no drošā patvēruma – ieguldījumiem zeltā un etalona obligācijās (pašas drošākās obligācijas, kas pamatā ir ASV un Vācijas parāds). Proti, tad nauda no šiem aktīviem, meklējot lielāku ienesīgumu, noplūdīs, kas var rezultēties ar ne pārāk saulainu to cenas dinamiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Resursu cenas

Goldman Sachs iesaka pirkt atsevišķas izejvielas

Jānis Šķupelis, 25.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulslavenā investīciju banka Goldman Sachs paaugstinājusi atsevišķu izejvielu cenu prognozes un ieteikusi tās iegādāties tās saviem klientiem, raksta Bloomberg.

Jānorāda, ka Goldman Sachs rekomendējusi iegādāties varu, cinku un naftu, sakot, ka pasaules ekonomikas izaugsme arī šā gada otrajā pusē, visticamāk, būs pietiekami spēcīga, lai radītu labu fonu spekulācijām par šo izejvielu piegādes pietiekamību. Tas viss varot rezultēties ar izejvielu cenu kāpumu.

Goldman Sachs tāpat norāda, ka samērā labas perspektīvas joprojām ir dārgmetālu cenu pieaugumam un sagaida, ka zelta cena tuvāko mēnešu laikā tuvosies 1600 ASV dolāru par unci atzīmei.

Jāpiebilst, ka Goldman Sachs ieteikumus parasti finanšu tirgi respektē un minētās investīciju bankas sacītais un prognozes bieži spēj ietekmēt tirgus dinamiku. Valdot šādam fonam, šodien palielinājās industriālo metālu cenas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ietekmīgākais cilvēks Eiropas finanšu tirgos - Mario Draghi

Lelde Petrāne, 13.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izdevums Financial News publicējis topu Eiropas ietekmīgākie cilvēki finanšu tirgos 2011, kura augšgalā ierindots jaunais Eiropas Centrālās bankas boss Mario Draghi.

Izdevums norāda, ka finanšu tirgi un normatīvā vide, kurā tie darbojas, kopš pirmā FN100 saraksta publicēšanas 2005.gadā ir ievērojami mainījušies, tādēļ neesot pārsteigums, ka pirmajā vietā atrodas tieši Draghi.

Top 10

1) Mario Draghi - nākamais Eiropas Centrālās bankas prezidents, Finanšu stabilitātes padomes priekšsēdētājs.

2) Jozefs Akermans (Josef Ackermann) - Deutsche Bank vadītājs.

3) Maikls Šervuds (Michael Sherwood) - līdzvadītājs Goldman Sachs International, priekšsēdētāja vietnieks Goldman Sachs.

4) Stefans Ingvess (Stefan Ingves) - Bāzeles Banku uzraudzības komitejas priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Septiņām «naftas māsām» paredz labus laikus

Jānis Šķupelis, 28.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas cenas pieaugums un šī resursa ieguves izmaksu apcirpšana var vilināt investorus uz lielo šī resursa ieguves kompāniju akciju iegādi

Naftas cena pēc divu mēnešu pauzes atkal sākusi flirtēt ar 70 ASV dolāru par barelu atzīmi. Piemēram, Ziemeļjūras jēlnaftas Brent nākamā mēneša piegāžu kontrakta cena kopš februāra vidus ir pieaugusi jau par 11,5%.

Naftai kļūstot dārgākai, var uzlaboties tirgus dalībnieku skatījums uz pasaules lielākajiem naftas uzņēmumiem. Piemēram, ietekmīgā ASV investīciju banka Goldman Sachs šonedēļ paudusi prognozi, ka Rietumvalstu naftas nozares milži ir pārdzīvojuši eksistenciālu krīzi un pašlaik tie esot zemā starta gatavībā smelt labumus. Šogad gan lielo naftas kompāniju akcijas investoriem pārsvarā nesušas sarūgtinājumu – to vērtība ir sarukusi aptuveni par 10%. Arī trīs gadu skatījumā ASV Enerģijas sektora vērtspapīru indekss ir vienīgais no kādu nozari raksturojošajiem indikatoriem, kura vērtība šajā termiņā ir sarukusi. Cerības gan pastāv, ka pēc sliktiem laikiem nāks šo akciju renesanse.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan ASV investīciju banka Goldman Sachs tīmekļa vietnē Facebook ieguldījusi prāvu naudas summu, bankai un tās klientiem pieder tikai aptuveni 4% no kompānijas, vēsta thenextweb.com.

Tātad, kam pieder lielākais rieciens? Protams, Facebook personālam. Ņemot vērā pašreizējo novērtējumu, 30%, kas pieder Facebook personālam, nozīmē, ka viņiem kolektīvi pieder 15 miljardi ASV dolāru.

Sociālā tīkla īpašnieku sadalījums:

Facebook darbinieki ~30% jeb 15 miljardi ASV dolāru

Marks Cukerbergs (līdzdibinātājs un vadītājs) ~24% jeb 12 miljardi ASV dolāru

Dastins Moskovics (līdzdibinātājs) ~6% jeb 3 miljardi ASV dolāru

Sīns Pārkers 4% jeb 2 miljardi ASV dolāru

Eduardo Saverins (līdzdibinātājs) ~5% jeb 2,5 miljardi ASV dolāru

Digital Sky Technologies (Krievijas investīciju firma) ~10% jeb 5 miljardi ASV dolāru

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Prognoze: Haoss Ķīnas akciju tirgū turpināsies vēl sešas nedēļas

Žanete Hāka, 24.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārdošanas vilnis Ķīnas tirgū turpināsies vēl vismaz sešas nedēļas, taču var ieilgt līdz pat diviem mēnešiem, uzskata Goldman Sachs eksperti.

Jaunākajās rekomendācijās klientiem analītiķi uzsver, ka tikai pozitīvi ekonomikas dati var apstādināt straujo Ķīnas akciju indeksa kritumu, un pirmās pazīmes par šādu datu publikāciju var parādīties ne ātrāk par pusotru mēnesi.

Līdz šim Ķīnas valdība tirgu ir centusies balstīt ar dažādiem paziņojumiem par politikas izmaiņām un finansējumu, taču Goldman eksperti neuzskata, ka tas ir pietiekami labs stimuls.

Ja amatpersonas rīkosies līdzīgi kā iepriekš, ceturtajā ceturksnī var gaidīt mērenu izaugsmes palielināšanos, uzskata analītiķi.

MarketWatch raksta – ja Goldman prognoze būs pareiza, tam būs negatīvas sekas uz pasaules ekonomikas stāvokli. Jau pirmdien visā pasaulē akciju tirgi piedzīvoja kritumu, tirgus dalībniekiem bažījoties, ka Ķīnas izaugsmes palēnināšanās ietekmēs citu valstu ekonomikas. Ja Ķīnas akciju cenas turpinās krist, to darīs arī pārējo pasaules valstu biržas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunievēlētā ASV prezidenta valdība veidojas priekšvēlēšanu tradīcijas garā – lai nav garlaicīgi; solījumi gan sāk jau piemirsties, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Ar zināmām niansēm, bet abi ASV prezidenta amata kandidāti priekšvēlēšanu cīņā elektorātam solīja pievilkt skrūves Volstrītai, un konkrēti Donalds Tramps solīja saraut saikni starp «lielo naudu» un Vašingtonu. Pateikt vienmēr ir vieglāk, nekā izdarīt, tomēr pagaidām šķiet, ka jaunievēlētais prezidents ne vien nepūlas šai sakarā nemaz, bet pat rīkojas diametrāli pretēji solītajam.

D. Trampa valdības un administrācijas sastāvs vēl veidojas, tomēr atsevišķas pozīcijas ir jau skaidras, lai gan jautājums ir – kas tieši ar tām ir skaidrs jeb ko tas nozīmē? Tā par spīti stingrajai retorikai par naudas varu federālajā politikā līdz ar investīciju bankas Goldman Sachs galvenā izpilddirektora Gerija Kona nominēšanu Baltā nama Nacionālās Ekonomikas padomes vadītājam, kas ir augstākā valsts amatpersona blakus prezidentam valsts ekonomikas politikas veidošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas Finanšu pakalpojumu iestāde (FSA) Volstrītas milzim Goldman Sachs piemērojusi 20 miljonu Lielbritānijas sterliņu mārciņu (31 miljons ASV dolāru) soda naudu, ziņo BBC.

Naudas sods ir par nespēju informēt FSA, ka ASV «finanšu sargsuns» - Vērtspapīru un biržas komisija - šovasar veica izmeklēšanu saistībā ar krāpšanu bankā. Jūlijā Goldman atrisināja krāpšanas lietu, samaksājot 550 miljonus ASV dolāru.

20 miljonu mārciņu sods ir viens no lielākajiem sodiem, kādu FSA jebkad piemērojusi, norāda medijs.

Gan FSA, gan Goldman Sachs atteikušies sniegt medijam komentārus saistibā ar naudas sodu.

Šā gada pirmajos trīs mēnešos banka strādāja ar 3,5 miljardu ASV dolāru peļņu, bet laika posmā no aprīļa līdz jūnijam tai izdevās nopelnīt vien 613 miljonus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Dažiem būs labums, ja bruņosies un pakaros

Jānis Šķupelis, 08.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Palielinoties kara iespējamībai Tuvajos Austrumos, šobrīd daudz tiek spriests par to, kā negatīvāks notikumu attīstības scenārijs varētu iespaidot dažādu aktīvu cenu.

Ne visiem šādos laikos gan klāsies slikti. Ja spriedze pieaug, tad labāki laiki var gaidīt tos Rietumvalstu uzņēmumus, kuru bizness saistīts ar ieroču un cita veida militārā aprīkojuma ražošanu. Pasaules ģeopolitika tradicionāli nekad nav pilnībā mierīga, un šobrīd, šķiet, drīzāk turpina plaukt labs fons tam, lai valstis turpinātu piedalīties krietni aktīvākā bruņošanās sacensībā.

Augošas ģeopolitiskās neskaidrības apstākļos militārie tēriņi mēdz palielināties, un eksperti lēš, ka šajā ziņā šis gads varētu nebūt izņēmums. Proti, ja zobenu asina un savus militāros budžetus audzē kaimiņš, tad loģisks solis mēdz būt tas, ka tev arī - gribi to vai ne - tas ir jādara. Katrā ziņā pēdējā laikā daudzas pasaules valdības dod visai skaidrus mājienus par militāro tēriņu palielināšanu. Turklāt lielā daļā gadījumu šāds process no plāniem pārgājis uz reāliem darbiem.Eksperti piebilst, ka lielas investīcijas var plūst militārajām vajadzībām pielāgotā mākslīgā intelekta izstrādē un arvien gudrāku dronu armijas radīšanā. Ir spekulācijas, ka ASV mēģinās panākt savas valsts tradicionālo tehnoloģiju līderu iesaistīšanos aizsardzības stiprināšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Goldman Sachs iesūdzēta tiesā par dzimumu diskrimināciju

Lelde Petrāne, 16.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs bijušās darbinieces iesūdzējušas tiesā ASV finanšu sektora milzi Goldman Sachs Group Inc. Viņas apgalvo, ka tikušas diskriminētas gan attiecībā uz atalgojumu, gan karjeras iespējām, ziņo MarketWatch.

Sievietes stāstījušas, ka diskriminācija ir sistemātiska un «balstīta uz visas kompānijas politiku un praksi». Tā esot aizspriedumu pret sieviešu dzimumu, kas caurauž Goldman Sachs korporatīvo kultūru, rezultāts.

Goldman Sachs gan norādījusi, ka sūdzībai nav pamata.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas cena var sarukt arī līdz 20 USD atzīmei, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Naftas cenas nākotnes scenārijā lielākā daļa analītiķu iezīmē mērenu cenu palielināšanos, kur nākamgad melnā zelta cenas var vidēji būt ap 50 līdz 60 ASV dolāru par barelu koridorā. Ietekmīgas pasaules investīciju bankas gan ik pa laikam nekautrējās nākt klajā ar visai skaļām prognozēm, un, piemēram, Goldman Sachs pagājušās nedēļas beigās norādīja, ka naftas cena zināmu sakritību gadījumā var sarukt līdz pat 20 ASV dolāru par barelu atzīmei (runa par ASV vieglo jēlnaftu). Tas gan nav iestādes bāzes scenārijs, kurš paredz, ka ASV vieglās jēlnaftas cena nākamgad vidēji atrodas pie 45 ASV dolāru par barelu atzīmes. Jāpiebilst, ka iepriekš Goldman paredzēja, ka tā būs 57 ASV dolāru par barelu atzīme, bet piektdienas izskaņā West Texas Intermediate naftas nākamā mēneša piegāžu kontrakta cena atradās pie 44,8 ASV dolāru par barelu atzīmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Grieķija noraida runas par obligāciju piedāvāšanu Ķīnai

, 27.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķija trešdien noliegusi izskanējušās runas, ka tā ir pilnvarojusi Goldman Sachs pārdot obligācijas Ķīnai, raksta Yahoo.

Financial Times un Wall Street Journal ziņojuši, ka Grieķija ir vērsusies pie Ķīnas, aicinot iegādāties obligācijas 25 miljardu eiro apmērā, lai palīdzētu fiskālās krīzes laikā, un ASV investīciju banka Goldman Sachs esot nolīgta šo darījumu popularizēt Pekinā.

Tomēr paziņojumā Grieķijas Finanšu ministrija kategoriski noliegusi jebkāda darījuma esamību ar Ķīnu. Tāpat noliegts, ka Goldman Sachs pilnvarota sarunām. «Publicētie dati nav taisnība,» norādīts paziņojumā.

Grieķija gan teikusi, ka veiktu prezentācijas Tālajos Austrumos, ieskaitot Ķīnu, un ASV šajā gadā, lai paplašinātu investoru bāzi.

Grieķijai šogad jāpiesaista 53 miljardi eiro, jo valstī valda fiskālā krīze.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējās nedēļās arvien pārliecinošākas kļuvušas spekulācijas, kas runā par labu tam, ka Eiropas tautsaimniecība salīdzinoši ar ASV atgūsies straujāk.

Pastāv pieņēmums, ka šādu situāciju noteiks reģionu atšķirīgā atbilde uz pandēmijas izaicinājumiem. Proti, kamēr Eiropā ļaunākais jau varētu būt aiz muguras, ASV tā saucamā otra viļņa riski, kam sekos piņķerīga ekonomikas aktivitāte, ir lielāki. Rezultātā, piemēram, ASV investīciju bankas "Goldman Sachs" eksperti "Bloomberg" pauž pārliecību, ka varot būt vērojama tāda visai netipiska aina, kad vismaz gadu vai pat divus Eiropas ekonomika aug straujāk par ASV.

Kopumā ar pandēmiju gan, šķiet, var būt kā ar bitēm – zināt neko īsti nevar. Pēdējās dienās jau ziņots par palielāku Covid-19 perēkļu parādīšanos arī Eiropā. Tam var sekot arī jaunu ierobežojumu kārta, kas jebkādus agrākos paredzējumus liek izmest pa logu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos mēnešos Eiropā krietni pieaugusi enerģijas cena, kur jaunus rekordus šajā ziņā sasniegusi gan gāzes, gan elektrības vērtība. Turklāt nebūt nav izslēgts, ka šīs cenas vēl kādu laiku noturēsies ļoti augstas.

Brīdinājumi par Eiropas situāciju enerģijas frontē nākuši pat no ASV puses. Proti, ASV Valsts departamenta (analogs citās valstīs šādam departamentam ir ārlietu ministrija) pārstāvji izpaudušies, ka Eiropa, pie tās durvīm klauvējot apkures sezonai, nedara pietiekami, lai sagatavotos potenciāli ļoti drūmai ziemai. Tie teic, ka vecajā kontinentā gāzes krājumi nav pietiekami un turklāt tie arī netiek papildināti pietiekami strauji.

Piemēram, Bloomberg ziņo, ka gāzes uzkrājumi Eiropā šajā gada daļā ir sarukuši līdz zemākajam līmenim vairāk nekā 10 gados. Šajā pašā laikā pieprasījums pēc enerģijas Eiropā un visā pasaulē, ekonomikām strauji izlecot ārā no pandēmijas bedres, ir spēji audzis. Attiecīgi uz deficīta sajūtas fona pieaug dažādu izejvielu cena.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Warner Music meklē potenciālos pircējus

Lelde Petrāne, 21.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Warner Music Group, pasaulē trešā lielākā mūzikas kompānija, meklē potenciālos pircējus, un investīciju banka Goldman Sachs šajā procesā ir padomdevēja lomā, atsaucoties uz neoficiāliem informācijas avotiem, ziņo Reuters.

Saskaņā ar informācijas avota vēstīto interese par Warner Music Group iegādi ir.

New York Times ceturtdien informēja, ka lēmums nolīgt Goldman pieņemts, jo vairāki potenciālie pircēji, ieskaitot privātā kapitāla uzņēmumu Kohlberg Kravis Roberts vērsušies pie Warner Music vadības, izsakot interesi pārņemt kompāniju.

Tomēr ne Goldman Sachs, ne Warner Music nekādus komentārus šajā sakarā nesniedz.

Warner Music pārstāv daudzus pasaulē labi pazīstamus māksliniekus, to skaitā Green Day, Džeimsu Blāntu un Nickelback.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Goldman grib atmaksāt dārgos Bafeta 5 miljardus

Lelde Petrāne, 21.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV investīciju banka Goldman Sachs apsver iespēju atmaksāt piecus miljardus ASV dolāru lielo investīciju, ko veica Vorena Bafeta kompānija Berkshire Hathaway.

To Wall Street Journal uzzinājis no neoficiāliem informācijas avotiem.

Berkshire naudas ieguldījums 2008.gadā tika uzskatīts par būtisku uzticības apliecinājumu Goldman laikā, kad vairums investoru no bankām bēga pa gabalu.

Goldman par šo ieguldījumu maksā Bafetam 10% gadā, un tagad raugās pēc iespējas aizstāt to ar lētāku finansējumu.

Dividenžu maksājumi par Berkshire priviliģētajām akcijām (preferred shares) līdz šim veidojot jau aptuveni vienu miljardu ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Facebook piesaista investīcijas pusotra miljarda dolāru apmērā

Ritvars Bīders, 24.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē populārajam sociālajam portālam Facebook izdevies piesaistīt finansējumu 1,5 miljardu dolāru apmērā, tādējādi Facebook tagad novērtēts par 50 miljardiem ASV dolāru, raksta Wall Street Journal.

Jau ziņots, ka Facebook saņēmis 500 miljonus dolāru tiešās investīcijās no Goldman Sachs un Digital Sky Technologies. Savukārt par vienu miljardu dolāru pārdotas Facebook akcijas bankas Goldman Sachs klientiem.

Atsevišķi banka Goldman investējusi 450 miljonus ASV dolāru, un Digital Sky Technologies, kas jau ir investējusi Facebook aptuveni pusmiljardu dolāru, ieguldījusi vēl papildus 50 miljonus dolāru.

Pagājušā gada novembra vidū Bloomberg vēstīja, ka Facebook vērtība pārsniegusi eBay vērtību, kā rezultātā Facebook kļuvusi par trešo lielāko ASV interneta biznesu. Facebook vērtība, ņemot vērā akciju cenu, tad bija 41 miljards ASV dolāru, savukārt eBay - 39,3 miljardi ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šo gadu ļoti pārliecinoši uzsācis naftas tirgus. Proti, šī tirgus etalona – Ziemeļjūras jēlnaftas Brent – piegāžu vērtība, sasniedzot savu augstāko līmeni septiņos gados, preču biržā pietuvojusies 90 ASV dolāru par barelu atzīmei.

Kopš gadu mijas melnais zelts ir sadārdzinājies par veseliem 10 ASV dolāriem. Aiz kalniem tādējādi nav arī apaļais 100 ASV dolāru par barelu līmenis.

Vairāku aplēšu izteicēji ar arvien lielāku pārliecību pauž prognozes, ka naftas cena turpinās palielināties. Piemēram, ASV investīciju banka Goldman Sachs nupat paaugstinājusi savu gan 2022., gan 2023. gada naftas cenas prognozi. Iestāde sagaida, ka melnā zelta cena 100 ASV dolāru par barelu atzīmi sasniegs šā gada trešajā ceturksnī. Ņemot vērā šā gada sākuma naftas cenas sprintu, izskatās, ka tas var būt kaut vai nākamnedēļ. Goldman Sachs norāda, ka šādu cenu tendenci atbalstīšot fundamentālie faktori.

Komentāri

Pievienot komentāru