Citas ziņas

Alternatīvajam vērtspapīru tirgum vēl divi sertificētie konsultanti

, 25.10.2007

Jaunākais izdevums

Rīgas Fondu birža parakstījusi sadarbības līgumus ar investīciju banku SEB Enskilda un starptautisko audita un biznesa konsultāciju uzņēmumu Deloitte Latvia, līdz ar ko minētie uzņēmumi kļuvuši par alternatīvā akciju tirgus First North Latvijā Sertificētajiem konsultantiem, Db.lv informēja Rīgas Fondu biržas Korporatīvo komunikāciju departamenta speciāliste Aija Brasliņa.

Uzņēmumi, kuri vēlas strauji augt un piesaistīt finansējumu savu attīstības plānu īstenošanai alternatīvajā vērtspapīru tirgū, šobrīd var jau izvēlēties kādu no trim sertificētajiem konsultantiem. Sertificētā konsultanta piesaiste ir nepieciešama, lai uzņēmums uzsāktu kotāciju alternatīvajā akciju tirgū First North. Līdz šim Sertificētā konsultanta statuss bija piešķirts tikai uzņēmumam Eventus Partners.

Daiga Auziņa-Melalksne, Rīgas Fondu biržas valdes priekšsēdētāja: "Uzņēmumiem Baltijas valstīs pastāv ļoti labas iespējas piesaistīt kapitālu akciju tirgū. Pēdējo trīs gadu laikā Baltijas biržu kompānijas ir piesaistījušas vairāk nekā 400 miljonus eiro lielas investīcijas no Baltijas un citu valstu investoriem, turklāt investoru pieprasījums pēc akcijām bijis vairākas reizes lielāks nekā piedāvājums, kas liecina, ka uzņēmumiem ir pieejami vēl lielāki līdzekļi. Investori ir gatavi ieguldīt Baltijas tirgū uzņēmumos ar lielām ambīcijām un to skatījumā tikpat kā nav atšķirības, vai uzņēmums kotējas Tallinas, Viļņas vai Rīgas Fondu biržā, jo investoru uztverē tas ir vienots Baltijas tirgus. Daudz svarīgāka ir paša uzņēmuma pievilcība."

SEB Enskilda Rīgas pārstāvniecības direktors Mārtiņš Krūtainis uzsver: "Alternatīvais tirgus ir ļoti piemērota platforma, lai piesaistītu lielus līdzekļus strauji augošam, jaunam uzņēmumam; tanī pat laikā eksistējošiem īpašniekiem nezaudējot kontroli pār uzņēmumu. Par to liecina ar SEB Enskilda palīdzību īstenotā Igaunijas uzņēmuma Trigon Agri kotācija Ziemeļvalstu First North šī gada maijā."

"Kamēr Baltijas valstu biržas alternatīvais tirgus First North vēl bija tapšanas stadijā, SEB Enskilda palīdzēja vienam no vadošajiem Igaunijas lauksaimniecības uzņēmumiem Trigon Agri piesaistīt finansējumu 50 miljonu eiro apmērā un uzsākt kotāciju Ziemeļvalstu First North. Pirms kotācijas uzsākšanas šī gada maijā Trigon Agri noslēdza papildus kapitāla piesaisti, emitējot papildus 40 miljonus akciju ar vienas akcijas cenu 1,25 eiro. Kopš kotācijas uzsākšanas kompānijas akciju cena ir pieaugusi par 37.6% līdz 1,72 eiro, apliecinot investoru interesi par šāda veida uzņēmumiem, " stāsta Krūtainis.

Alternatīvais vērtspapīru tirgus First North sniedz uzņēmumiem kapitāla piesaistes iespējas ar gandrīz tādiem pašiem ieguvumiem kā regulētajā tirgū ar vienkāršotām prasībām. Finansējuma piesaistes izmaksas alternatīvajā tirgū ir zemas, bet pati procedūra – vienkārša un tādējādi pieejama plašam Latvijas uzņēmumu lokam.

Vieni no galvenajiem uzņēmumu ieguvumiem no dalības alternatīvajā tirgū ir izdevīgas finansējuma piesaistes iespējas, augstāka atpazīstamība un uzticamība sadarbības partneru skatījumā. Ņemot vērā, ka alternatīvajā tirgū uzņēmumiem ir zemākas iekļaušanas un informācijas atklāšanas prasības, kā arī to, ka tirgū pārsvarā tiek kotēti vidējie un mazie uzņēmumi, Sertificētie konsultanti darbojas kā papildu drošības garants investoriem, tam, ka emitenti godprātīgi izpilda visas tirgus prasības. Sertificēts konsultants ir atbalsts potenciālajam emitentam gan tirdzniecības uzsākšanas posmā, gan vēlāk pildot informācijas atklāšanas prasības vai citus tirgus noteikumus.

First North ir alternatīvais vērtspapīru tirgus, ko izveidojušas OMX grupas biržas. Šobrīd tas jau veiksmīgi darbojas Zviedrijā, Dānijā, Somijā un Īslandē un tajā tiek kotēti 119 uzņēmumi. Vidējais viena uzņēmuma piesaistītais investīciju apjoms First North ir 3,3 miljoni euro. Plānots, ka drīzumā varētu tikt atklāts First North arī Lietuvā un Igaunijā, izveidojot vienotu alternatīvo tirgu visā Baltijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Zemo procentu laikmeta ietekme uz investoru rīcību fiksēta ienesīguma vērtspapīru tirgū

Latvijas Bankas ekonomists Erlands Krongorns, 12.06.2018

Mājsaimniecību un nefinanšu uzņēmumu eiro noguldījumu vidējās svērtās gada procentu likmes jauniem darījumiem Latvijas kredītiestādēs

Avots: Latvijas Banka

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar ekonomikas izaugsmes atgriešanos pēdējā laikā arvien vairāk publiskajā telpā parādās debates par centrālo banku noteiktajām procentu likmēm. Jau ilgāku laiku tās ir bijušas rekordzemos līmeņos. Kā tas ietekmējis investorus un kā tie rīkojušies aizvadītajos gados?

Daudz plašāk publiskajā telpā runāts par to, kā zemas procentu likmes veicina ekonomikas aktivitātes pieaugumu, samazinot uzņēmēju un mājsaimniecību procentu maksājumus par kredītiem un sekmējot patēriņu. Tāpat zemas procentu likmes palīdz uzņēmumiem vieglāk un lētāk piekļūt naudas resursiem, kas veicina jaunas investīcijas un ļauj tiem straujāk attīstīties. Ilgā laika periodā mēs visi esam ieguvēji no zemākām procentu likmēm periodā, kad pēc ekonomikas kritumiem nepieciešams veicināt straujāku atkopšanos un izaugsmi, tomēr īsā laika posmā ir arī zaudētāji, un tie ir kapitāla īpašnieki, kas veic ieguldījumus fiksēta ienesīguma vērtspapīru tirgū. Kapitāla īpašnieku zaudējumi veidojas no negūtiem ienākumiem, ko tie varētu gūt, ja procentu likmes būtu augstākas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

First North Baltijā pirmā uzņēmuma obligāciju emisija

Žanete Hāka, 16.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nasdaq Vilnius biržas First North tirgū iekļautas ātrā aizdevēja AB Bobutės Paskola emitētās 2000 obligācijas, liecina paziņojums biržā.

Vienas obligācijas nominālvērtība ir 500 eiro, ar ienesīgumu 7.5% gadā un dzēšanas termiņu 2 gadi.

First North parāda vērtspapīru tirgus ir pievilcīga kapitāla piesaistes alternatīva augošiem uzņēmumiem, kas vēlas piesaistīt finansējumu straujākai izaugsmei, bet vēl nav gatavi pievienoties regulētajam tirgum. Salīdzinājumā ar regulēto tirgu First North parāda vērtspapīru tirgus uzņēmumiem piedāvā lielāku elastību iekļaušanas nosacījumiem un izvirzītajām prasībām. Uzņēmumiem nepieciešamo atbalstu sagatavošanās procesā un tirgus prasību izpildē sniedz First North Sertificētie konsultanti.

«Mēs esam paplašinājuši mūsu piedāvājumu kompānijām sniedzot iespēju First North tirgū iekļaut ne tikai akcijas, bet arī obligācijas,» skaidro Daiga Auziņa-Melalksne, Nasdaq Baltic Biržas pakalpojumu vadītāja. Obligāciju iekļaušana First North tirgū nodrošina kompānijai lielāku atpazīstamību un caurskatāmību, kas vairo investoru uzticību, un First North tirgus ir piemērots dažādu nozaru un lieluma uzņēmumiem, viņa piebilst.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Nasdaq apvieno centrālos vērtspapīru depozitārijus Baltijā

Žanete Hāka, 18.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nasdaq šodien paziņoja par Latvijas, Igaunijas un Lietuvas centrālo vērtspapīru depozitāriju pārrobežu apvienošanos, kļūstot par vienu licencētu centrālo vērtspapīru depozitāriju Nasdaq CSD Societas Europaea (Nasdaq CSD). informē biržas pārstāvji.

Apvienotais Nasdaq CSD ir pirmais centrālais vērtspapīru depozitārijs Eiropā, kas ir ieguvis licenci atbilstoši Centrālo vērtspapīru depozitāriju regulai (CSDR). Šī ir pirmā reize, kad Eiropas līmenī ir ieviests tiesiskais regulējums centrālajiem vērtspapīru depozitārijiem, kas nosaka vienotus principus atļaujas saņemšanai, pakalpojumu sniegšanai un centrālo vērtspapīru depozitāriju uzraudzībai. Pēc pārrobežu apvienošanās no šodienas Nasdaq CSD pievienojās Eiropas TAREGT2 vērtspapīriem (T2S) norēķinu platformai, kas ir nozīmīgs Eiropas Centrālās bankas finanšu tirgus infrastruktūras projekts. T2S platforma ļauj integrētā vidē nodrošināt efektīvus un standartizētus vērtspapīru un naudas pārrobežu norēķinu pakalpojumus Eiropas centrālajiem vērtspapīru depozitārijiem un to klientiem. Nasdaq CSD galvenais birojs atrodas Latvijā ar filiālēm Igaunijā un Lietuvā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Dubultojusies akciju tirdzniecība

Jānis Rancāns, 27.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No vērtspapīru darījumiem pērn akciju tirdzniecība sasniegusi 56,8 miljonus latu, kas, salīdzinot ar gadu iepriekš, ir pieaugums 118% apmērā. Aizvadītajā gadā atvērti arī 9370 jauni vērtspapīru konti, kas daļēji skaidrojams ar Krājbankas krīzi.

Pērn Latvijas Centrālais depozitārijs veicis norēķinus 53,3 tūkstošos vērtspapīru darījumos par kopējo apjomu 665 miljonu latu, liecina Latvijas Centrālā depozitārija apkopotā statistika par Latvijas vērtspapīru tirgu 2011.gadā

No vērtspapīru darījumiem akciju tirdzniecība sasniegusi 56,8 miljonus latu, kas ir par 118% vairāk nekā 2010. gadā. Parāda vērtspapīru apgrozījums pērn bijis 607,5 miljoni latu, ko veido veido korporatīvo parāda vērtspapīru tirdzniecība, kā arī depozitārija nodrošinātie norēķini Valsts kases organizētajās valsts parāda vērtspapīru izsolēs, kas notiek biržā Nasdaq OMX Riga. Savukārt apgrozījums ar ieguldījumu fondu apliecībām sasniedzis 0,8 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Aizdomās par saules paneļu jaudas pārkāpumiem pieļauj reidus privātmājās

Db.lv, 27.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājsaimniecību skaits, kas kopējā elektroenerģijas sistēmā nesankcionēti ielaiž krietni lielāku ar saules paneļiem saražotās elektrības apjomu nekā atļauts, sasniedzis jau tādu līmeni, kas sadusmo “Sadales Tīklu”. Tamdēļ drīzumā uzņēmuma speciālisti varētu doties pārsteiguma reidos uz privātmājām, 26.jūlijā vēstīja TV3 Ziņas.

Ar mājsaimniecībās uzstādītajiem viedajiem skaitītājiem “Sadales Tīkls” attālināti spēj konstatēt, ka kopējā sistēmā tiek ielaists ne vien vairāk elektrības kā sākotnēji norādīts pieteikumā, bet pat krietni pārsniedz mikroģenerācijai atļautos 11,1 kW griestus. Kad “Sadales Tīkls” sazinās ar privātmāju īpašniekiem, viņi noliedz patvaļīgi veiktus jaudas pārsniegumus un skaidro, ka uzticējušies saules paneļu tirgotāju ieteikumiem un montētāju veiktajiem iestatījumiem invertorā.

AS “Sadales Tīkls” korporatīvo klientu attiecību vadītājam Jurģim Vinniņam ir aizdomas, ka saules paneļu iekārtu tirgū notiek cilvēku lētticības izmantošana: “Saules paneļu licēji nāk ar savu iniciatīvu uzlikt jaudīgākas sistēmas. Tādā veidā viņi var nopelnīt vairāk naudu. Pārdodot skaitliski vairāk paneļus, var attiecīgi vairāk nopelnīt. Tas mums liek domāt, ka saruna starp saules paneļu licējiem un klientu ne vienmēr ir godīga. Visticamāk, mums nāksies doties pārbaudes reidos pa mājām. Vispirms jādodas pie tiem, kas sistēmā ielaiž lielāku jaudas nekā sākotnēji paredzēts un pēc tam izlases veidā arī pie visiem pārējiem.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Ardente kļuvusi par First North sertificēto konsultantu

Žanete Hāka, 23.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konsultāciju sabiedrība Ardente kļuvusi par NASDAQ OMX Riga biržas organizētā alternatīvā vērtspapīru tirgus First North sertificēto konsultantu Latvijā, liecina paziņojums biržā.

Alternatīvais akciju tirgus First North augošiem uzņēmumiem piedāvā iespēju piesaistīt kapitālu attīstībai un palielināt savu atpazīstamību Baltijas finanšu tirgos. Uzņēmumi alternatīvajā tirgū var izmantot tās pašas priekšrocības, ko sniedz kompānijas kotācija regulētajā tirgū, bet ar daudz vienkāršākiem noteikumiem un zemākām prasībām.

Lai uzņēmums iekļautu savas akcijas alternatīvajā vērtspapīru tirgū, tam jāuzsāk sadarbība ar kādu no First North sertificētajiem konsultantiem. Sertificētā konsultanta uzdevums ir sniegt uzņēmumam atbalstu tirgus prasību izpildē un sekot līdzi, lai uzņēmums ievērotu First North informācijas atklāšanas prasības un investoru rīcībā būtu pietiekams informācijas apjoms kvalificētu investīciju lēmumu pieņemšanai. Konsultanta pienākums ir arī nekavējoties ziņot biržai par gadījumiem, kad uzņēmums nav ievērojis tirgus noteikumu prasības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Biržas alternatīvajam tirgum First North pievienojušies divi jauni uzņēmumi

LETA, 27.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas alternatīvajam vērtspapīru tirgum First North šogad pievienojušies divi jauni uzņēmumi - pārtikas nozares uzņēmums Linda Nektar no Igaunijas un krematorija pakalpojumu sniedzējs no Lietuvas K2 LT.

Abi uzņēmumi ir labs apliecinājums tam, ka uzņēmēji maina domāšanu un tā vietā, lai raudzītos tikai uz bankām kā uz kapitāla piesaistes avotu, skatās arī uz kapitāla tirgu, intervijā aģentūrai LETA sacīja biržas Nasdaq Riga valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne.

First North tirgus domāts mazākiem, strauji augošiem uzņēmumiem ar ambīcijām. Abu uzņēmumu, kas šogad pievienojās First North, tirgus kapitalizācija ir zem 10 miljoniem eiro.

Uzņēmumam, kas vēlas strādāt biržas regulētajā vai alternatīvajā tirgū, regulāri jāatskaitās par savu darbību, uzņēmumam jāspēj investoriem sniegt finanšu atskaites un jebkuru citu būtisku informāciju, kas var iespaidot uzņēmuma darbu. Svarīgs faktors ir arī uzņēmuma briedums. Investori vēlas ieguldīt uzņēmumos, kuru biznesa modeli saprot, kuru vadībai un pārējiem akcionāriem var uzticēties. Lai tiktu kotēti biržā, uzņēmumiem ir jāsasniedz zināma attīstības pakāpe, tie nevar būt iesācējuzņēmumi vai nezināmi uzņēmumi, kuriem nav darbības priekšvēstures, skaidroja Auziņa-Melalksne.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

First North iekļaus Igaunijas uzņēmumu Telescan

Žanete Hāka, 08.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

NASDAQ OMX Baltijas alternatīvajā tirgū First North piektdien, 9. augustā, tiks iekļauts Igaunijas veselības diagnostikas pakalpojumu jomas uzņēmums Telescan, liecina paziņojums biržā.

AS Telescan ir šā gada maijā Igaunijā dibināts uzņēmums, kurš pieder Lielbritānijas privātajiem investoriem.

Telescan plāno ieviest zemu izmaksu veselības diagnostikas koncepciju, pielietojot diagnostikas metodes, kas balstītas uz magnētiskās rezonanses attēlveidošanu , datortomogrāfiju un ultraskaņas skenēšanu savienojumā ar vairākām citām augsti attīstītām diagnostikas tehnoloģijām. Diagnostikas rezultāti tiks savietoti ar to ģenētisko informāciju, kā rezultātā kļūs iespējams identificēt bioloģiskos marķierus vairāk nekā 45 galvenajām dzīvību apdraudošām slimībām.

Telescan ir pirmais uzņēmums Igaunijā, kas šogad pievienojas Baltijas alternatīvajam tirgum First North.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Grant Thornton Rimess kļūst par First North Sertificēto konsultantu

Žanete Hāka, 30.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

30. jūnijā NASDAQ OMX Tallinas birža piešķīra Sertificētā konsultanta statusu audita un uzņēmējdarbības konsultāciju uzņēmumam Grant Thornton Rimess, kas tādejādi ir kļuvis par Sertificēto konsultantu NASDAQ OMX organizētajā Baltijas alternatīvajā tirgū First North.

Kā liecina paziņojums biržā, Grant Thornton Rimess piedāvās konsultāciju pakalpojumus Igaunijas uzņēmumiem, kuri vēlas iekļaut savas akcijas alternatīvajā tirgū First North.

NASDAQ OMX Tallinas biržas valdes priekšsēdētājs Rauno Kletenbergs norāda, ka ir ļoti svarīgi, lai uzņēmumiem, kas plāno iekļaut savas akcijas alternatīvajā tirgū, būtu izvēle starp vairākiem pieredzējušiem konsultantiem, kas varētu tiem sniegt nepieciešamo atbalstu sagatavošanās procesā.

First North Sertificētais konsultants sniedz uzņēmumiem nepieciešamo atbalstu sagatavošanās procesā uzņēmumu akciju iekļaušanai NASDAQ OMX organizētajā Baltijas alternatīvajā tirgū First North. Sertificētā konsultanta uzdevums ir palīdzēt uzņēmumam izpildīt tirgus noteikumu prasības un sekot līdzi, lai uzņēmums ievērotu informācijas atklāšanas prasības un investoru rīcībā būtu pietiekams informācijas apjoms investīciju lēmumu pieņemšanai. Sertificētā konsultanta statuss tiek piešķirts uzņēmumiem ar atbilstošu pieredzi biznesa konsultāciju vai finanšu starpniecības jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) trešdien, 20.aprīlī, tiešsaistē iepazīstinās ar komisijas izveidoto atbalsta mehānismu potenciālajiem emitentiem jeb Vērtspapīru smilškasti, informē FKTK pārstāvji.

FKTK kopā ar partneriem izveidoja Vērtspapīru smilškasti, lai veicinātu uzņēmumu dalību Latvijas kapitāla tirgū un potenciālajam kapitāla tirgus dalībniekam nodrošinātu indikatīva izvērtējuma sniegšanu par iespējām piedalīties Latvijas kapitāla tirgū.

Vērtspapīru smilškaste ietver nefinanšu konsultācijas, kuru rezultātā potenciālais emitents saņems izvērtējumu un ieteikumus, kas jāuzlabo, lai izietu Latvijas kapitāla tirgū. Konsultāciju procesā piedalīsies Latvijas kapitāla tirgus spēlētāji un eksperti no biržas, investīciju bankām, FKTK, kā arī Baltijas biržu sertificētie konsultanti.

Vērtspapīru smilškasti varēs izmantot gan privāti uzņēmumi, gan arī valsts un pašvaldību kapitālsabiedrības. Vērtspapīru smilškastei varēs pieteikties gan uzņēmumi, kas iecerējuši izlaist akcijas, gan tādi, kas vēlas piesaistīt finansējumu, izlaižot obligācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Nasdaq" konsolidēs savus centrālo vērtspapīru depozitārijus Eiropā ar galveno mītni Latvijā, liecina pieejamā informācija. Proti, "Nasdaq" šodien paziņoja par "Nasdaq CSD Iceland" apvienošanos ar "Nasdaq CSD SE". Apvienotā uzņēmuma "Nasdaq CSD SE" galvenais birojs atradīšoties Latvijā, bet filiāles - Igaunijā, Lietuvā un Islandē.

Tādējādi "Nasdaq CSD" uzturēs četras vērtspapīru norēķinu sistēmas: Latvijas, Igaunijas, Islandes un Lietuvas. Katra no tām darbosies zem savas nacionālās jurisdikcijas. "Nasdaq CSD" ar operācijām saistītie procesi būs centralizēti, savukārt klientu apkalpošana tiks nodrošināta visās četrās valstīs tāpat kā līdz šim.

Pēc apvienošanās Islandes filiālei būšot iespējas izmantot "Nasdaq CSD" vērtspapīru norēķinu platformu un tiešās saiknes ar citiem vērtspapīru depozitārijiem Eiropā. Vērtspapīru norēķinu platformas ieviešanu Islandes tirgos pilnībā paredzēts veikt š.g. 15. jūnijā. Tāpat "Nasdaq CSD" ir piešķirtas pilnvaras sniegt pakalpojumus Islandes vērtspapīru tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Konsultanti saskata priekšrocības, būvējot reģionālo LNG termināli Igaunijā

Nozare.lv, 23.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisijas (EK) piesaistītie konsultanti Booz&Company gala ziņojumā norāda uz virkni priekšrocību, būvējot reģionālo sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināli Igaunijā, kā arī norāda, ka terminālis Somijā nodrošinātu līdzīgas priekšrocības.

Tā liecina publicētais ziņojums.

Pieņemot, ka visām Baltijas valstīm jāsasniedz vienādi diversifikācijas mērķi un jāizpilda drošības prasības, turpmāk nepieciešamo tīkla uzlabošanas pasākumu nepieciešamību minimizētu un gāzes plūsmas optimizētu termināļa izvietošana Igaunijā, norāda konsultanti.

Tāpat konsultanti norāda, ka arī no nepieciešamo investīciju viedokļa terminālis Igaunijā, konkrētāk, Paldisku ostā, ļautu minimizēt papildu investīcijas, kas nepieciešams, lai termināli pievienotu pārvades sistēmām un ieguvumi no piegādes diversifikācijas būtu līdzīgi.

Pēc saņemtā uzdevuma izvērtēt arī iespēju termināli būvēt Somijā, konsultanti secinājuši, ka šāds variants izpildītu EK izvirzītos mērķus un dotu tādus pašus ieguvumus kā terminālis Igaunijā. Konsultanti norāda, ka šāds terminālis būtu tuvāk gāzes patēriņa centram reģionā. Tiesa, vienlaikus tiek atzīts, ka patlaban patēriņu pilnībā sedz Gazprom, tādēļ nav reāli sagaidīt nepieciešamību pēc LNG Somijā līdz 2025.gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Finanšu infrastruktūrā izmaiņas būs lielas

Sandris Točs, speciāli DB, 16.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Lūkojāmies arī uz Kipru, Šveici, Luksemburgu, Lielbritāniju, Maltu. Visas šīs valstis no mūsu skatu punkta Latvijai zaudē,» saka investīciju eksperts, uzņēmumu AS AFI Investīcijas, AS Bonds Invest un AS PV Investīcijas dibinātājs Deniss Pospelovs.

D. Pospelovam ir aptuveni 20 gadu darbības pieredze vērtspapīru tirgos. Viņa ieguldījumu stratēģijas balstās uz matemātiskiem vērtspapīru investīciju modeļiem. D. Pospelovs ar izcilību ir beidzis Maskavas Inženierfizikas Institūtu (MIFI) matemātikas specialitātē, kur viņa galvenie zinātniskās izpētes virzieni bija mākslīgā intelekta sistēmas un datortehnoloģiju izmantošana finanšu jomā. Kopš 1998. gada D. Pospelovs ir aktīvi strādājis vērtspapīru ieguldījumu jomā galvenokārt parāda vērtspapīru un atvasināto finanšu instrumentu tirgos, izmantojot zinātniski iegūtu matemātisku modeļu un analīzes bāzi. Daudzus gadus D. Pospelovs ir veiksmīgi vadījis arī vairāku Krievijas banku investīciju virzienus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas biržā 3.ceturksnī pieaugusi tirdzniecības aktivitāte

, 05.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notikumi Rīgas fondu biržā 2007.gada 3.ceturksnī, atbilstoši Rīgas Fondu biržas Korporatīvo komunikāciju departamenta vadītāja Āra Dreimaņa sniegtajai informācijai:

-Alternatīvajā akciju tirgū First North Latvijā pirmais Sertificētais konsultants

-Indekss sasniedz rekordu un turpina kāpumu

-OMX Derivatīvu biržā Stokholmā sāk piedāvāt tirdzniecību ar nākotnes līgumiem uz Baltijas tirgojamo indeksu OMX

-Pieaug tirdzniecības aktivitāte

-Jauni biržas biedri

Alternatīvajā vērtspapīru tirgū pirmais sertificētais konsultants

Septembrī Rīgas Fondu birža parakstīja līgumu ar korporatīvo finanšu uzņēmumu Eventus Partners (agrāk Biznesa Risinājumi), kas kļuvis par pirmo sertificēto konsultantu, kas drīkstēs pārstāvēt uzņēmumus alternatīvajā vērtspapīru tirgū First North Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Zemu likmju periodā pastāv iespējas izdevīgi ieguldīt pensiju līdzekļus Latvijā

Žanete Hāka, 29.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts fondēto pensiju jeb pensiju 2. līmeņa plānu aktīvu ieguldījumi Latvijā pēdējo ceturkšņu laikā ir samazinājušies, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas Pensiju fondu apskats par šā gada 1. ceturksni. Taču apskatā eksperti uzsver, ka arī zemu procentu likmju laikā pastāv iespējas izdevīgi ieguldīt pensiju fondu līdzekļus Latvijā.

Ieguldījumu Latvijā samazinājums daļēji skaidrojams ar pensiju plānu turpmāku diversifikāciju jeb riska samazināšanu – pensiju plānu dalībnieku interesēs tiek veikti ieguldījumi arī citos ģeogrāfiskajos reģionos vai dažāda riska aktīvu klasēs. Taču arī zemās procentu likmes Latvijas obligāciju tirgū mudina plānu pārvaldniekus izvēlēties pievilcīgākas ieguldījumu iespējas.

Ieguldījumus Latvijā jau pašlaik un arī turpmāk ir iespējams veikt ar dažādām alternatīvajām stratēģijām. Šīs iespējas pavēra izmaiņas likumdošanā, un pašlaik var novērot pensiju plānu pārvaldnieku interesi par alternatīvajām investīcijām (tajā skaitā, par investīcijām Baltijas riska kapitāla fondu pārvaldniekos vai nekustamo īpašumu tirgū), kas var piedāvāt pievilcīgu riska/ienesīguma potenciālu. Kopējais alternatīvo ieguldījumu apjoms (no kuriem daļa ir nākotnes investīciju līgumu formā) sasniedz vairāk nekā 60 miljonus eiro jeb aptuveni 4% no aktīvo plānu apjoma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nasdaq biržai jauna vadība Baltijā un Ziemeļvalstīs fiksētā ienākuma vērtspapīru tirgus un pēc-tirdzniecības (Post-trade jeb vērtspapīru uzskaites, norēķinu, klīringa un citi pakalpojumi) jomā, informē biržas pārstāvji.

Arminta Saladžienė (Arminta Saladžiene), līdzšinējā Nasdaq Baltijas tirgus vadītāja, pārņems Nasdaq vērtspapīru pakalpojumu vadību (Nasdaq Securities Services). Savā jaunajā amatā viņa uzraudzīs regulētos tirgus, nodrošinot vērtspapīru pēc-tirdzniecības pakalpojumus klientiem Ziemeļvalstīs un Baltijā, kā arī biržas pakalpojumus klientiem Islandē un Baltijā. Tāpat Arminta tiek virzīta regulētās finanšu iestādes Zviedrijā Broker Services AB padomes priekšsēdētājas amatam, un vienlaikus Arminta turpinās vadīt Baltijas biržu un centrālo vērtspapīru depozitāriju padomes (sagaidāms regulatora lēmums).

«Pēc-tirdzniecības jeb vērtspapīru uzskaites un norēķinu joma Eiropā pašlaik piedzīvo būtiskas pārmaiņas. To veicina gan izmaiņas uzraudzības jomā, gan tehnoloģiju attīstība. Esmu priecīga par šo iespēju strādāt pie stratēģiskām iniciatīvām, attīstot Nasdaq Vērtspapīru norēķinu biznesa virzienu,» komentē Arminta Saladžiene. «Esmu vadījusi Nasdaq Baltijas tirgu pēdējos piecus gadus, un mans darbs ietvēra arī Nasdaq tehnoloģiju un uzņēmējdarbības atbalsta kompetenču centra vadību Viļņā. Esmu gatava turpināt strādāt kopā ar mūsu talantīgo komandu, lai vēl vairāk stiprinātu vērtspapīru norēķinu un biržas pakalpojumu piedāvājumu mūsu klientiem Ziemeļvalstīs un Baltijā.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Ieviešot tiešo saikni starp Nasdaq CSD un Clearstream, padara vienkāršāku piekļuvi Baltijas biržām

Žanete Hāka, 02.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2. decembra ir nodibinātas korespondējošās attiecības starp Nasdaq CSD un Vācijas centrālo vērtspapīru depozitāriju (CSD) Clearstream Banking AG.

Abu depozitāriju tiešā sadarbība atvieglos pārrobežu norēķinus Eiropas vienotajā vērtspapīru norēķinu platformā TARGET2-Vērtspapīriem (T2S), nodrošinot ārvalstu investoriem vienkāršāku un efektīvāku piekļuvi Baltijas vērtspapīru tirgum.

Clearstream klientiem tiks nodrošināts vienots piekļuves punkts vērtspapīriem, kas emitēti Nasdaq CSD, darbojoties no savas mītnes valsts. Tas sekmēs ieguldījumus Baltijas vērtspapīru tirgū un to likviditāti, un ļaus norēķināties par Baltijas vērtspapīriem centrālajā bankā, kā arī sniegs jaunus tehniskās piekļuves risinājumus ar saskaņotiem standartiem.

“Tiešās korespondējošās attiecības starp abiem depozitārijiem ir nozīmīgs pienesums vienkāršākai piekļuvei pārrobežu vērtspapīru darījumu norēķiniem Baltijā, reaģējot uz klientu pieprasījumu augošajā tirgū. Starptautiskajiem investoriem tas paver plašu logu uz kapitāla tirgu Baltijā, veicinot investīcijas reģionā,” saka Indars Aščuks, Nasdaq CSD valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lietuvas apbedīšanas uzņēmums K2 LT pievienosies First North

Žanete Hāka, 06.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada 11.maijā First North tirgū tiks iekļautas uzņēmuma K2 LT akcijas.

K2 LT ir pirmais Lietuvas uzņēmums, kura akcijas tiek iekļautas Nasdaq Vilnius biržas First North tirgū, liecina biržas paziņojums.

«Solis pretī First North tirgum ir piemērs tam, ko var sasniegt specifisku pakalpojumu izveides aizsācējs, ja uzņēmums to dara konsekventi un pārredzami, aug strauji un seko mūsdienīgiem pārvaldības principiem,» norāda K2 LT direktors Vytenis Labanauskas. «Mazāk nekā četru gadu laikā mēs spējām attīstīties no jaundibināta uzņēmuma līdz iekļaušanai First North tirgū. Uzņēmuma akciju iekļaušana un tirdzniecība First North sekmēs lielāku atklātību un atpazīstamību investoru vidū,» viņš piebilst.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LHV Pank kļuvusi par pirmo First North sertificēto konsultantu Baltijas mērogā

Žanete Hāka, 09.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LHV Pank kļuvusi par pirmo First North Baltijas Sertificēto konsultantu ar tiesībām sniegt savus pakalpojumus un konsultēt uzņēmumus visās trijās Baltijas valstīs, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

First North Sertificētais konsultants sniedz uzņēmumiem nepieciešamo atbalstu sagatavošanās procesā uzņēmumu akciju iekļaušanai Nasdaq organizētajā Baltijas alternatīvajā tirgū First North. Sertificētā konsultanta uzdevums ir palīdzēt uzņēmumam izpildīt tirgus noteikumu prasības un sekot līdzi, lai uzņēmums ievērotu informācijas atklāšanas prasības un investoru rīcībā būtu pietiekams informācijas apjoms investīciju lēmumu pieņemšanai. Sertificētā konsultanta statuss tiek piešķirts uzņēmumiem ar atbilstošu pieredzi biznesa konsultāciju vai finanšu starpniecības jomā.

LHV Pank Institucionālo tirgu vadītājs Ivars Bergmanis atzīst, ka, viņaprāt, alternatīvā tirgus First North piedāvātās iespējas aizvien biežāk rosinās strauji augošus uzņēmumus apsvērt to kā pievilcīgu finansējuma piesaistes avotu. «Pirmkārt, kapitāla finansēšanai ar aizņēmuma palīdzību ir gluži dabiski ierobežojumi. Otrkārt, tā kā reģionā arvien vairāk tiek veicināta laba korporatīvā pārvaldība un uzņēmumu akciju kapitāla kultūra, domājam, ka patlaban ir īstais laiks piedāvāt šādu iespēju,» viņš piebilst.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

BDO Latvia kļūst par First North sertificēto konsultantu

Dienas Bizness, 28.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodokļu, audita, finanšu konsultāciju uzņēmums BDO Latvia kļuvis par sertificēto konsultantu First North tirgū Latvijā, liecina Nasdaq Riga paziņojums.

BDO Latvia sniegs pakalpojumus un konsultēs uzņēmumus, kas vēlas iekļaut savus vērtspapīrus tirdzniecībai Nasdaq First North. Sertificētā konsultanta uzdevums ir sniegt uzņēmumam nepieciešamo atbalstu sagatavošanās procesā, kā arī vēlāk nodrošināt, lai uzņēmums izpilda First North noteikumu prasības.

Nasdaq Riga vadītāja Daiga Auziņa-Melalksne atzīmē, ka līdz ar BDO Latvia kļūšanu par sertificēto konsultantu, First North sertificēto konsultantu saraksts kļūst daudzveidīgāks.

Savukārt BDO Latvia partnere Vita Liberte pauž pārliecību: «Es ticu, ka tagad, kad mūsu ekonomika saskaras ar dažādiem lokāliem un globāliem izaicinājumiem, ir vispiemērotākais brīdis uzņēmumiem sākt izmantot alternatīvo tirgu kapitāla piesaistei,».

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

FKTK: par Lūša reputāciju nav šaubu

Lelde Petrāne, 06.12.2011

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (VL-TB/LNNK) pārstāvji - Gaidis Bērziņš (no kreisās), Raivis Dzintars un Aigars Lūsis pirms jauno koalīciju veidojošo politisko spēku - Zatlera reformu partijas, "Vienotības" un VL-TB/LNNK sēdes, kurā spriedīs par atbildības jomām un iespējamajiem ministru amata kandidātiem.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisija (FKTK), gan Maksātnespējas administrācija (MA) noliedz, ka Aigaram Lūsim, kurš izvirzīts par Latvijas krājbankas maksātnespējas procesa administratoru, būtu apšaubāma reputācija.

Arī pats A. Lūsis skaidro, ka izskanējušajiem apgalvojumiem par viņa reputāciju nav pamatojuma, vēsta laikraksts Diena.

Gadījumos, ja maksātnespējas procesu uzsākusi privāta vai juridiska persona, maksātnespējas administratoru izvēlas pēc drošas sistēmas - visi sertificētie administratori reģistrējas tā saucamajās rindās un, piesakot maksātnespējas procesus, tie rindas kārtībā tiek nozīmēti lietu izskatīšanai. «Uzskaiti veic dators, un nekāda rindu bīdīšana nav iespējama,» skaidrojis MA pārstāvis Edgars Stefeckis. Patlaban Latvijā aktīvi darbojas 347 sertificētie maksātnespējas procesa administratori, kas var iestāties rindās, A. Lūsis ir viens no tiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Gads Rīgas Fondu biržā: +3%

, 27.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācija par Rīgas Fondu biržas darbību 2007.gadā liecina, ka pērnā gada beigās Rīgas Fondu biržas akciju emitentu kapitalizācija bija 1,475 miljardi latu, kas ir par 3% vairāk nekā 2006. gada beigās.

Aizvadītais gads Rīgas Fondu biržā vērtējams kā veiksmīgs, jo pērn gan pieaudzis tirdzniecības apgrozījums, gan biržas indekss OMXR septembra vidū sasniedza savu visu laiku augstāko vērtību - 759,44 punktu atzīmi. Tiesa, finanšu tirgus pērn rudenī atvēsināja krīze ASV nekustamo īpašumu tirgū un tas, protams, arī ietekmēja Rīgas Fondu biržas rādītājus, Db.lv informēja Rīgas Fondu biržas Korporatīvo komunikāciju departamenta speciāliste Aija Brasliņa.

"Latvijas iedzīvotāji 2007.gadā sāka vairāk aizdomāties par to, ka naudu var ne tikai tērēt, bet to var arī ieguldīt. Akcijas ir viens no ieguldījumu veidiem, kas pasaulē ir ļoti populārs un ar augstu ienesīgumu. To mēs pagājušajā gadā varējām arī ļoti labi redzēt Baltijas vērtspapīru tirgū, jo veiksmīgi izvēloties uzņēmumu, kura akcijās ieguldīt, gada laikā bija iespējams nopelnīt pat trīs reizes vairāk, nekā sākotnēji investēts. Gada beigās gan arī varējām redzēt, ka, investējot akcijās, kurām ir augstāks ienesīgums, pastāv risks. Taču jāatceras, ka akciju tirgos šādas situācijas periodiski atkārtojas, tāpat kā kritumiem parasti seko cenu kāpumi," norāda Daiga Auziņa – Melalksne, Rīgas Fondu biržas vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valsts sektora vērtspapīru pirkšanas programmā LB martā iegādājusies vērtspapīrus par 77,4 miljoniem eiro

Dienas Bizness, 14.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īstenojot Valsts sektora vērtspapīru pirkšanas programmu (PSPP), Latvijas Banka 2018. gada aprīlī iegādājās Latvijas valsts un eiro zonas starptautisko organizāciju vērtspapīrus par 77.4 milj. eiro.

Kopumā PSPP ietvaros Latvijas Banka iegādājusies vērtspapīrus par 6,966.8 milj. eiro, t.sk. 2015. gadā par 1,808.4 milj. eiro, 2016. gadā – par 2,548.9 milj. eiro, bet 2017. gadā – par 2,362.7 milj. eiro.

Latvijas Bankas iegādāto vērtspapīru apjoms tiek atspoguļots ikmēneša bilancē, savukārt informācija par Paplašinātās aktīvu pirkšanas programmas (PAPP) īstenošanas gaitu Eirosistēmā kopumā – Eiropas Centrālās bankas (ECB) tīmekļvietnē. Latvijas valsts vērtspapīrus otrreizējā tirgū iegādājas Latvijas Banka un ECB.

Valsts sektora vērtspapīru iegādes programma tika uzsākta 2015. gada martā, īstenojot galveno Eirosistēmas - ECB un eiro zonas nacionālo centrālo banku – mērķi, t.i., uzturēt vidēja termiņa inflāciju tuvu, bet mazāk par 2% gadā. PAPP ietilpst četras sadaļas – PSPP, CSPP (Korporatīvā sektora vērtspapīru pirkšanas programma), CBPP3 (Nodrošināto obligāciju pirkšanas programma) un ABSPP (Ar aktīviem nodrošinātu vērtspapīru pirkšanas programma).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Madara Cosmetics akcijas 10. novembrī iekļautas Nasdaq Riga alternatīvajā tirgū First North, informē biržas pārstāvji.

Šogad šis ir otrais jaunais uzņēmums First North Baltijas akciju sarakstā.

Madara Cosmetics akciju kotācija biržā tiek uzsākta pēc uzņēmuma akciju publiskā piedāvājuma, kas noslēdzās 2017. gada 3. novembrī. Apjoms pieprasījumam pēc akcijām pārsniedza piedāvāto apjomu 2.6 reizes. Visas šobrīd uzņēmuma emitētās akcijas tika iekļautas Nasdaq First North Baltijas akciju sarakstā.

Uzņēmums Madara Cosmetics dibināts 2006. gadā un ir celmlauzis dabīgās kosmētikas segmentā vietējā tirgū. Uzņēmumam pieder viena no modernākajām kosmētikas ražotnēm Ziemeļeiropā ar savu pētniecības-izstrādes nodaļu un laboratoriju, un visa produkcija tiek ražota Latvijā, nodrošinot 100% kontroli pār visiem ražošanas posmiem. Gan izejvielas, gan kosmētikas formulas ir ECOCERT/Cosmos sertificētas, un arī ražošanas procesi sertificēti saskaņā ar starptautiskajiem GMP un ISO standartiem.

Komentāri

Pievienot komentāru