Ražošana

Ar Altum atbalstu cer sākt formu ražošanu

Vēsma Lēvalde, 22.08.2012

AR Module Factory dibinātājs Ainis Pujēns (no labās) jau noslēdzis līgumu ar SIA AB Galdnieks īpašnieku Raiti Piķeli par ražošanas iekārtu un instrumentu izmantošanu.

Foto: V. Lēvalde, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Liepājā jauns uzņēmums gatavojas sākt eksportspējīgu metālliešanas modeļu formu ražošanu.

Jaundibinātais uzņēmums SIA AR Module Factory gatavos lējumu formas, pēc kurām ir liels pieprasījums ne tikai Baltijā, bet arī Ziemeļvalstīs. «Šādas formas Hidrolats ČL vajadzībām līdz šim pasūtījām galdniecībā, taču tirgus pētījumi rāda, ka tā varētu būt patstāvīga, eksportspējīga prece ar augstu pievienoto vērtību,» uzņēmuma izveidi pamato SIA Hidrolats ČL komercdirektors, jaunā uzņēmuma īpašnieks Ainis Pujēns.

AR Module Factory plāno ražot metāla liešanas modeļus, veidņus, formas un palīgierīces no plastikāta, koka, alumīnija vai epoksīdsveķiem ar augstu precizitāti. Jaunais uzņēmums sācis darbību, noslēdzot telpu nomas līgumu un līgumu ar SIA AB Galdnieks par ražošanas iekārtu un instrumentu izmantošanu.

Lai jaunais uzņēmums varētu pilnvērtīgi uzsākt savu darbību, nepieciešams ieguldīt 21 tūkstošus latu pamatlīdzekļu iegādē un apgrozāmajos līdzekļos. No šīs summas 15 tūkstošus latu jeb 70% veido no programmas Atbalsts pašnodarbinātības un uzņēmējdarbības uzsākšanai (Altum) aizdevuma veidā piesaistītie līdzekļi, bet atlikušie 6000 lati jeb 30% ir līdzfinansējums un uzņēmuma īpašnieka veiktie ieguldījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Metāla lējumu formu izgatavotāji Liepājā tiek pie netradicionāla pasūtījuma

Vēsma Lēvalde, 18.02.2014

Ojāra Vācieša pieminekļa tēlniecības daļa - dzejnieka portrets - uzticēts Gļebam Panteļejevam.

Foto: Vēsma Lēvalde, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas SIA AR Module Factory, kas izgatavo metāla lējumu formas, saņēmusi netradicionālu pasūtījumu - izgatavot dzejnieka Ojāra Vācieša portreta modeli.

O.Vācieša portrets ir daļa no dzejnieka kapu pieminekļa, ko šogad iecerējusi uzstādīt Carnikavas pašvaldība. Pieminekļa mets tapis jau 1989.gadā, tā autori ir arhitekti Ingūna Rībena un Uģis Zābers, savukārt tēlniecības daļa - dzejnieka portrets un vēl daži elementi - top tēlnieka Gļeba Panteļejeva autoruzraudzībā.

«Ar AR Module Factory biju sadarbojies jau iepriekš, kad Kuldīgā tapa hercoga Jēkaba piemineklis.Tas bija unikāls darbs,» Db pastāstīja G.Panteļejevs. Kuldīgas gājēju ielā pērn tika atklāts vairāk nekā divus metrus augsts alumīnija lējuma vides objekts Teleport, kurā hercogs it kā no pagātnes ierodas tagadnē. Tā autori ir Gļebs Panteļejevs un Andris Veidemanis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sekojot idejai: eksperiments izvērties intensīvā ražošanā

Vēsma Lēvalde, 01.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada laikā eksperiments ar metālliešanas modeļu izgatavošanu izvērties intensīvā ražošanā un devis impulsu jaunam izaicinājumam.

Tieši pirms gada ar Altum programmas atbalstu ražošanu ar nomātām iekārtām Liepājā sāka SIA AR Module Factory. Idejas pamatā bija metālliešanas nozarē gūtā pieredze, apzinoties modeļu jeb liešanas formu deficītu tirgū. «Pasūtījumu ir tik daudz, ka audzējam muskuļus, lai paplašinātos, un tiecamies arī uz lielāku pievienoto vērtību,» apgalvo AR Module Factory valdes loceklis Ainis Pujēns.

AR Module Factory ne tikai izgatavo modeļus, bet izstrādā arī pašu liešanas tehnoloģiju. Pagaidām noiets ir tikai vietējā tirgū, jo pasūtījumu apjoma dēļ uzņēmums vēl neriskē meklēt klientus arī ārpus Latvijas. Tirgus izpēte gan liecina, ka tuvajos kaimiņos pieprasījums ir gana liels. Sarežģītākais pasūtījums šogad saņemts no Daugavpils – bija jāizgatavo autentiska ērgļa figūra Dinaburgas cietokšņa vārtu restaurācijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Kas Tev jāzina 1. oktobra rītā

Dienas Bizness, 01.10.2013

Cenas no šodienas jānorāda gan latos, gan eiro

Šodien, kad līdz eiro ieviešanai Latvijā palikušas 92 dienas, sākas cenu paralēlās atspoguļošanas periods, kad tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem preču un pakalpojumu cenas jānorāda gan latos, gan arī eiro.Lasīt tālāk...

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz eiro ieviešanai Latvijā atlikušas 92 dienas un šodien sākas cenu paralēlās atspoguļošanas periods, kad tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem preču un pakalpojumu cenas jānorāda gan latos, gan arī eiro.

DB šorīt raksta par Rīgā notikušo Starptautiskās Nekustamo īpašumu tirgus dalībnieku FIABCI Eiropas kongresu, kurā viens no secinājumiem izskanējis, ka nākotnē ir jārēķinās ar krīzēm nekustamā īpašuma tirgū. Nākamā varētu būt gaidāma aptuveni 2025. gadā.

Tikmēr nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 7,004 miljardu eiro (4,92 miljardu latu), bet izdevumi – 7,143 miljardu eiro (5,02 miljardu latu) apmērā, liecina valdībā iesniegtais valsts budžeta likuma projekts.

Polijas ekonomikas izaugsmes tempu samazināšanās rada bažas vietējiem ražotājiem, jo atmiņā krīzes laikā novērotā peldošā zlota kursa pazemināšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Pasaules lielākajā industriālajā gadatirgū Hannover Messe 2016 Latviju pārstāvēs 14 uzņēmumi

Lelde Petrāne, 22.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskajā inženiernozaru izstādē Hannover Messe 2016 Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) organizētajos nacionālajos stendos šogad piedalās 14 uzņēmumi. Izstāde norisināsies no 25. līdz 29. aprīlim Hannoverē, Vācijā.

Šogad Latvija atzīmē savas dalības divdesmitgadi. Latvijas nacionālie stendi ir izvietoti divās tematiskajās ekspozīcijās – Piegādes industrijai (Industrial Supply) un Enerģija (Energy).

Izstādes tematiskajā ekspozīcijā Piegādes industrijai šogad piedalās 8 uzņēmumi: SIA AB Metal, SIA AR Module Factory, SIA EHT Dizains, SIA Keramserviss, SIA KnK Coating, SIA SFM Latvia, SIA Sperre Baltic un SIA Vestavia.

Izstādes tematiskajā ekspozīcijā Enerģija šogad piedalās 6 dalībnieki: SIA EMT, AS Energofirna JAUDA, SIA Energokomplekss, SIA Grandeg Serviss, AS Komforts un Rīgas Tehniskā universitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB projekti

Jaunais Biznesa Plāns – par uzņēmīgiem cilvēkiem un novatoriskiem uzņēmumiem Kurzemē

Raivis Bahšteins, 30.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienas Biznesa abonenti ceturtdien, 30. novembrī, kopā ar laikrakstu saņem reģionālā pielikuma Biznesa Plāns Kurzemes numuru.

Žurnālā var lasīt stāstus par Kurzemes inovatīvajiem uzņēmumiem, kas katrs savā veidā liek mainīt domāšanu par produktu un nozari: Latsketch, AR Module Factory, Wasserkabel Baltic, Bucher municipal, Slanars, Aspired, UPB Energy un Boards Unlimited. Piemēram, komunālās tehnikas ražotājs Bucher municipal Ventspilī gada laikā kāpinājis darbinieku skaitu par gandrīz pusotru simtu, pašlaik rūpnīca nodarbina jau 350 cilvēku. Savukārt apgrozījums pieaudzis par 20 miljoniem eiro, sasniedzot 45 miljonus eiro. Turpretim Liepājas uzņēmumam UPB Energy ir tikai 20 darbinieku liels kolektīvs, kas projektē un ražo koģenerācijas stacijas pamatā Vācijas tirgum. Tikmēr apkures un dzesēšans sistēmu ražotājs Wasserkabel Baltic gatavojas uznācienam Āfrikas tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru