Jaunākais izdevums

Rīgas apgabaltiesa ir atcēlusi lēmumu, ar kuru pirms prasības celšanas tiesā nodrošināta iespējamā AS Swedbank prasība par 300 tūkstošu latu piedziņu no maksātnespējīgā uzņēmuma SIA Sāga.

Tiesa iepriekš bija piemērojusi bankas prasības nodrošinājumu pirms tās celšanas tiesā un apķīlājusi Sāgai piederošo skaidro naudu un mantu. Apgabaltiesa atcēla lēmumu par prasības nodrošināšanu un izbeidza tiesvedību tajā prasības daļā, kurā bija lūgts tiesvedību strīdā apturēt.

Tiesā Swedbank prasības pieteikums ir saņemts, bet tiesa to līdz 9.decembrim bija atstājusi bez virzības, jo tanī tika konstatēti trūkumi. Trūkumi vēl nav novērsti, bet tā kā dokumenti var tikt sūtīti pa pastu, vēl ir laiks, Db informēja tiesas preses sekretāre Inese Auniņa.

Db jau ziņoja, ka Vidzemes priekšpilsētas tiesa oktobrī pēc SIA Saga Trade pieteikuma atzina Sāga par maksātnespējīgu. Saga Group ietilpst uzņēmumi Sāga un Laiko, kura maksātnespēju arī tiesa ir atzinusi.

Šā gada rudenī Swedbank apturēja uzņēmuma darbību un neielaida tanī strādniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai ari sarunās, kas notika pēc ekonomikas ministra Arta Kampara aicinājuma starp uzņēmuma valdi un Swedbank pārstāvi Ansi Grasmani tika panākta mutiska vienošanās par turpmāko situācijas risināšanas plānu un sadarbības modeli, tomēr banka turpinot bloķēt uzņēmumu saimnieciskās darbības veikšanu un ražošanas procesu, uzsver Saga Group Juridiskā dienesta juriste Daina Drela.

Viņa skaidro, ka mutiska vienošanās paredzēja novērst bankas pieļauto prettiesisko rīcību uzņēmumu rūpnīcās Tukumā un Mālpilī. Diemžēl Saga Group nācies konstatēt, ka, neskatoties uz 22.09.09. norunāto vienošanos, bankas pozīcija palikusi izvairīga un nekonstruktīva, turpinot izvirzīt iepriekš neatrunātas un formālas prasības, attiecīgi turpinot bloķēt uzņēmumu saimnieciskās darbības veikšanu un ražošanas procesu, kā arī neatceļot prettiesiski uzlikto fizisko apsardzi un bloķējot izejvielu piegādes uzņēmumiem un preču piegādi klientiem, joprojām neuzrādot likumisku pamatojumu. Bankas pārstāvji un valde, aizbildinoties ar formalitātēm, kavē paziņojumu par konkrētu jautājumu risinājumu termiņu, skaidro D. Drela.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Vidzemes tiesa ierosinājusi SIA Sāga maksātnespējas procesu, liecina Uzņēmumu reģistra Maksātnespējas reģistra dati.

Pēc Uzņēmumu reģistra ziņām maksātnespējas procesu pret SIA Sāga ierosinājusi SIA Saga Trade. Interesanti, ka pēc SIA Lursoft datu bāzē esošās informācijas SIA Sāga valdes locekļi un SIA Saga Trade valdes locekļi ir vienas un tās pašas personas — Vitālijs Judins un Jurijs Azarovs.

Db.lv jau vakar rakstīja, ka ekonomikas ministram Artim Kamparam, iesaistoties kā vidutājam strīdā starp Swedbank un SIA Sāga, izdevās panākt vienošanos par abas puses apmierinošu situācijas risinājumu un rūpnīcas darbības atjaunošanu. Pēc pārrunām tika panākta vienošanās, ka mēbeļu SIA Sāga vadība nodrošinās banku ar visiem grāmatvedības datiem, savukārt banka pēc grāmatvedības informācijas saņemšanas noņems fizisko apsardzi rūpnīcai un bankas interešu aizsardzībai tās deleģētiem pārstāvjiem būs tiesības piedalīties izejošo preču kontrolē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

LatRosTrans gatavojas tiesāties ar Družba par naftu

Gunta Kursiša, 10.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas-Krievijas uzņēmums LatRosTrans (LRT) vērsies Augstākajā tiesā pret Baltkrievijas uzņēmumu Polocktransneft Družba, lūdzot atcelt uzņēmumam iepriekš piemēroto prasības nodoršinājumu – naftas apķīlājumu, teikts a/s Ventspils nafta paziņojumā.

Ilūkstes novada Šēderes pagastā bāzētās SIA LRT piederošajā naftas cauruļvadā Polocka-Ventspils atrodas ievērojams daudzums tehnoloģiskās naftas, kam tiesa uzlikusi apķīlājumu par labu Baltkrievijas uzņēmumam Polocktransneft Družba.

A/s Ventspils nafta, kas ir LRT 66% daļu īpašnieks, norāda, ka Latvijas uzņēmums pēdējās nedēļās aktīvi aicinājis Baltkrievijas pusi nodot tiesas lēmumu izpildei, attiecīgi sedzot arī apķīlātās naftas glabāšanas izmaksas. Tāpat LTR pieprasījis, lai Polocktransneft Družba nodrošina 109 tūkst. tonnu naftas uzglabāšanu citur, tam neizmantojot LRT piederošo infrastruktūru. kā ziņot uzņēmums cauruļvadus paredzēts piemērot jaunākām komercdarbības vajadzībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saga Group maksātnespēju iesniegusi tāpēc, lai pasargātu holdingu no kreditoru prasījumiem, laikrakstam Bizness&Baltija (B&B) atzinusi holdinga vadība.

«Maksātnespējas prasību iesniegušas firmas, kas ietilpst holdingā, tā aizsargājot visu holdingu no viena kreditora neadekvātām darbībām,» B&B atzinis Vitālijs Judins, Saga group valdes loceklis. Prasību pret Sāga iesniedza Sаga Trade, bet pret Laiko — Laiko Trade. Visi šie uzņēmumi ietilpst Saga Group.

Runājot par nākotni, V Judins skaidro, ka, ja notiks Laiko un Sāgas īpašumu izpārdošana, «vēlreiz savu īpašumu nepirksim». Turklāt, ja netikšot saņemts skaidrs piedāvājums no bankas, tikšot pieņemts lēmums par jaunas mēbeļu ražotnes atvēršanu Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Apkopoti 2017. gada radošākie uzņēmumu nosaukumi

Laura Mazbērziņa, 28.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā kopumā reģistrēti 10,21 tūkstoši jaunu uzņēmumu, kas ir zemākais rādītājs kopš 2009.gada, liecina Lursoft dati.

Salīdzinot ar 2016.gadu, Lursoft aprēķini rāda, ka gada laikā reģistrēto jauno uzņēmumu skaits sarucis par 8,89%. Tas gan nav mazinājis uzņēmēju vēlmi saviem uzņēmumiem izvēlēties nosaukumus, kuri būs pamanāmi starp pārējiem.

Ņemot vērā, ka nosaukums ir viens no pirmajiem, ko pamana patērētājs, tā izvēlei jābūt tālredzīgai. Iespējams, tieši tāpēc daļa uzņēmēju izvēlējušies nosaukumus, kas jau vedina domāt par tā darbības jomu. Tāds, piemēram, ir pērn janvārī Jaunpils novadā reģistrētais SIA «Traktordakteris», SIA «Latvijas alus paradīze», kas savu mājvietu radusi Rīgā, SIA «Aizvest paku», SIA «Žogu valstība» vai arī SIA «Labakais Tehnologiju Sakartotajs» Daugavpils novadā. Tomēr jāteic, ka šādi uzņēmumi ir mazākumā un vairumā gadījumu pēc nosaukuma izlasīšanas tā darbības joma tā arī paliek miglā tīta. Jūsuprāt, ar ko ikdienā nodarbojas aizvadītajā gadā reģistrētie SIA «Pupsiks», SIA «Jaukie cilvēki», SIA «Ko gribu, to daru», SIA «Turpinājums sekos» vai arī SIA «Čau Tēti»?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Swedbank Tukumā piekāvusi darbiniekus, kas vēlējās iekļūt savā darba vietā Sāga grupas uzņēmumā, kā arī lietojusi pret viņiem gāzi, paziņojumā presei pauž Sāga.

Lai gan 22. septembrī panākta noruna ar banku, «/../Swedbank pozīcija joprojām palikusi nemainīga un nekonstruktīva,» raksta SAGA-GROUP Juridiskā dienesta juriste Daina Drela.

Banka pieprasot konfidenciālu finanšu informāciju par ar banku nesaistītām juridiskajām personām un draudot, ka informācijas nesaņemšanas gadījumā bankas rīcība paliks nemainīga un varētu kļūt vēl neprognozējamāka.

Pēc pieprasītās informācijas nesaņemšanas banka trīskāršojusi apsardzi SIA LAIKO un SIA SĀGA teritorijās. Papildus tam piektajā oktobrī uzņēmuma vadību un darbiniekus negaidīti pārsteidzis «bankas pieļautais bandītu cienīgais brutālais konflikta risinājums Tukumā, », kur SIA SAGA TRADE ražošanas teritorijā esot piekauti darbinieki, kas bija ieradušies savās darba vietās un, lai nepieļautu gandrīz 300 personu iekļūšanu uzņēmumu teritorijā, izpludināta nezināmas izcelsmes gāze. Uzņēmuma darbinieki vērsušies policijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Saga Trade atlaiž 550 darbiniekus

, 24.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no lielākajiem Baltijas mēbeļu ražošanas uzņēmumiem SIA Saga Trade no darba atbrīvojis apmēram 200 darbiniekus ražotnē Tukumā un vēl 350 citās ražotnēs Latvijā, raksta Neatkarīgās Tukuma Ziņas.

Atlaistie Tukuma ražotnes darbinieki uzskata, ka no darba atbrīvoti nelikumīgi, tāpēc pirmdien viņi tikās ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības Zemgales reģionālo konsultantu darba tiesisko attiecību un darba aizsardzības jautājumos Ligitu Brahmani, kas 50 bijušajiem SIA Saga Trade darbiniekiem palīdzēja sagatavot pieteikumu tiesai.

Kā laikrakstam pastāstīja L. Brahmane, SIA Saga Trade vadība nav ievērojusi likumā noteikto darba uzteikuma termiņu - vienu mēnesi, un nav arī minējusi, kāpēc atbrīvoti darbinieki. Katrs strādājošais ir tiesīgs mēneša laikā iesniegt tiesā prasību uzteikuma atzīšanai par spēkā neesošu.

L. Brahmane norādījusi, ka tagad darbinieku mērķis ir panākt kompensāciju vidējās izpeļņas apmērā, atlaišanas pabalstu un atvaļinājuma kompensāciju izmaksu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izbeidz SIA Saga Trade ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesu.

Elīna Pankovska, 04.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir izbeigts SIA Saga Trade ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process, jo komercsabiedrība nepildot tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānu, liecina ieraksts Maksātnespējas reģistra mājaslapā.

Par uzņēmuma maksātnespējas administratoru ir iecelta Ivita Baumane. Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa maksātnespējas procesu ir pasludinājusi šā gada 24.februārī. Kreditori savus prasījumus pret parādnieku var iesniegt mēneša laikā, liecina informācija.

Jāatgādina, ka ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna īstenošanai bija noteikts termiņš divi gadi.

Db jau ziņoja, ka pagājušā gada oktobrī šī pati tiesa pēc SIA Saga Trade pieteikuma atzina SIA Sāga par maksātnespējīgu.

Saga Group ietilpst uzņēmumi Sāga un Laiko, kura maksātnespēju arī tiesa ir atzinusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidzemes priekšpilsētas tiesa ir pasludinājusi SIA Saga Trade ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesu.

Šī procesa pasākumu plāna īstenošanas termiņš ir noteikts divi gadi, liecina Maksātnespējas reģistra mājas lapā pieejamā informācija.

(Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB) Db jau ziņoja, ka pagājušā gada oktobrī šī pati tiesa pēc SIA Saga Trade pieteikuma atzina SIA Sāga par maksātnespējīgu.

Savukārt pagājušā gada decembrī Rīgas apgabaltiesa atcēla lēmumu, ar kuru pirms prasības celšanas tiesā bija nodrošināta iespējamā AS Swedbank prasība par 300 tūkstošu latu piedziņu no maksātnespējīgā uzņēmuma Sāga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar jaunā "SĀGA" tirdzniecības centra atvēršanu rudenī tiks izveidotas ap 500 jaunas darba vietas, kas kopā ar blakus esošo "IKEA" tirdzniecību centru veidos jaunu darījumu centru Rīgā.

Jaunā centra attīstībā plānots ieguldīt aptuveni 68 miljonu eiro lielas investīcijas.

"Neskatoties uz pandēmijas radītajiem riskiem, mēs kā investori un attīstītāji pieņēmām lēmumu turpināt projektu iepriekš noteiktajā laika grafikā un apjomā. Šis, līdzīgi kā citi lieli investīciju projekti Latvijā, šobrīd silda ekonomiku un jau būvniecības stadijā nodrošina darbavietas un saimniecisko apriti daudziem lieliem un maziem uzņēmumiem. Tomēr pēc atvēršanas rudenī tam būs vēl lielāka pozitīva ietekme uz vietējo ekonomiku, pateicoties atvērto veikalu, biroju, sporta un veselības klasteru, restorānu halles, pirmsskolas iestādes radītajām darbavietām un papildu nomaksātajiem nodokļiem valsts budžetā," lēš SIA "VPH Latvia" direktors Juris Barkāns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar pamatakmens ieguldīšanu jaunā SĀGA tirdzniecības centra pamatos, paziņoti pirmie tā nomnieki – Būvniecības ABC, Jysk un Rimi hipermārkets. Jaunā centra attīstībā plānots ieguldīt aptuveni 68 miljonus eiro lielas investīcijas.

SĀGA dzīvesstila tirdzniecības centrs koncentrēsies uz četriem galvenajiem segmentiem: mājlietām, precēm ikdienas vajadzībām, sportu un izklaidi. SĀGA mājlietu segmentā nozīmīgi nomnieki būs veikali Būvniecības ABC un Jysk. Savukārt ikdienas preču segmentā – Rimi hipermārkets.

Tirdzniecības centrs apvienos iepirkšanos, atpūtu, sportu un biroju centru, kā arī papildu iespējas, par kurām tiks paziņots vēlāk. Savukārt «Food Hall» koncepts ar restorāniem un kafejnīcām balstīsies uz meistarību un vietējo piedāvājumu.

SIA VPH Latvia direktors Juris Barkāns informē, ka šobrīd paralēli tirdzniecības centra būvniecībai kā stratēģiskais partneris SĀGA koncepta attīstīšanā ir piesaistīts «Colliers International». Tā vadībā notiek aktīvs darbs nomnieku piesaistē, starp kuriem būs arī Latvijā jauni zīmoli. J. Barkāns arī norāda, ka šī projekta īstenošanā ir izveidota attīstītāju un būvniecības komanda ar starptautisku pieredzi, kuras uzdevums ir kopīgiem spēkiem īstenot Latvijai jaunu konceptu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilo telefonu spēles Candy Crush Saga veidotāja King Digital Entertainment akcijas cena otrajā dienā pēc tirdzniecības sākšanas biržā turpinājusi sarukt.

King akcijas cena pirmajā dienā nogāzās par 16%, un nākamajā dienā saruka par 2,68%.

Tādējādi tas ir lielākais no jauna biržā iekļauta ASV uzņēmuma akcijas cenas kritums pēdējo četru mēnešu laikā. Jāatzīmē, ka kompānija IPO laikā akcijas piedāvāja lētāk nekā tā lielākie konkurenti.

Kā skaidro Sica Wealth Management eksperti, akcijas cenas kritumu veicināja investoru bažas, ka Candy Crush popularitāte drīz izgaisīs, un uzņēmums vairs negūs tik lielus ienākumus. Viņi skaidro, ka daudzi ieguldītāji domāja, ka pēc biržas atvēršanas akcijas cena pēc inerces ies uz augšu, taču tas nenotika, un, ja tas nenotiek, visticamāk, kāpumu nevar gaidīt, tādēļ daudzi slēdz pozīcijas pēc iespējas ātrāk, lai minimizētu zaudējumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plaši zināmās mobilās spēles Candy Crush Saga izstrādātāja King Digital Entertainment akcijas cena pēc tirdzniecības sesijas sākuma Ņujorkas biržā saruka par 15%, liecina Reuters dati.

King sākotnējā publiskā piedāvājuma (IPO) laikā piesaistīja aptuveni 500 miljonus ASV dolāru, piedāvājot akciju par 22,5 dolāriem, kas ir vidējā atzīme sākotnēji noteiktajā cenas diapazonā.

King akcijas cena tirdzniecības sesijas sākumā maksāja 20,5 dolārus un tad saruka līdz 19,08 dolāriem par akciju.

Db.lv jau rakstīja, ka, kaut arī Candy Crush Saga ir kļuvusi iecienīta visā pasaulē, un pagājušajā mēnesī ik dienas piesaistīja 97 miljonus lietotāju, King nesastapās ar tik lielu investoru interesi, kā iepriekš citas interneta kompānijas, piemēram, Facebook un Twitter. Pieprasījums pēc šo uzņēmumu akcijām bija tik liels, ka tās pārdeva akcijas par augstāku cenu nekā sākotnēji tika plānots.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Candy Crush Saga izstrādātājs IPO laikā piesaista 500 miljonus dolāru

Žanete Hāka, 26.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilās spēles Candy Crush Saga izstrādātājs King Digital Entertainment sākotnējā publiskā piedāvājuma (IPO) laikā piesaistījis 500 miljonus ASV dolāru, raksta Wall Street Journal.

Kopumā pārdoti 22,2 miljoni kompānijas akciju.

Vienas akcijas cena noteikta 22,5 dolāri, kas ir pa vidu sākotnēji noteiktajam cenas diapazonam – 21 līdz 24 dolāriem.

Uzņēmuma akcijas trešdien sāks tirgot Ņujorkas biržā.

Pārdodot akcijas, 350 miljonus ASV dolāru piesaistījis King un 150 miljonus dolāru – iepriekšējie investori, kā, piemēram, privātā kapitāla kompānija Apax Partners LLP.

Kaut arī Candy Crush Saga ir kļuvusi iecienīta visā pasaulē, un pagājušajā mēnesī ik dienas piesaistīja 97 miljonus lietotāju, King nesastapās ar tik lielu investoru interesi, kā iepriekš citas interneta kompānijas, piemēram, Facebook un Twitter. Pieprasījums pēc šo uzņēmumu akcijām bija tik liels, ka tās pārdeva akcijas par augstāku cenu nekā sākotnēji tika plānots.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan vēl pirms trim dienām Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) apgalvoja, ka a/s Latvijas Krājbanka maksātnespējas administratora kandidāta amatam izvirzītā Aigara Lūša reputācija ir nevainojama, šovakar viņa kandidatūra tomēr tika atsaukta.

Komisija izvirzīja A. Lūša kandidatūru administratora amatam, jo uzskatīja šo kandidātu par profesionāli atbilstošu, taču pēc tam tika saņemta papildu informācija no tiesībsargājošajām institūcijām, un šī kandidatūra tika atsaukta, teikts komisijas paziņojumā.

Saņemtā informācija ir saistīta ar izvirzītā kandidāta reputāciju, kā arī sabiedrības pastiprināta uzmanība šim aspektam apgrūtinātu maksātnespējas procesa veiksmīgu gaitu, kas ir būtiski, lai realizētu visas kreditoru intereses. Ņemot vērā, ka tiesībsargājošo institūciju sniegtā informācija ir klasificēta, tad papildu komentāri publiski par to netiks sniegti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Krājbankas administratora amatam virza Intu Goldmani

Elīna Pankovska, 12.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) iesniegusi Rīgas apgabaltiesā lūgumu lemt par Inta Goldmaņa apstiprināšanu par a/s Latvijas Krājbanka maksātnespējas procesa administratoru. Kā arī komisija novērsusi maksātnespējas pieteikumā konstatētās nepilnības un iesniegusi visus nepieciešamos tulkojumus maksātnespējas pieteikumam, DB informēja FKTK pārstāve Agnese Līcīte.

Jāatgādina, ka iepriekšējā maksātnespējas administratora kandidāta Aigara Lūša kandidatūra tika atsaukta. Komisija izvirzīja A. Lūša kandidatūru administratora amatam, jo uzskatīja šo kandidātu par profesionāli atbilstošu, taču pēc tam tika saņemta papildu informācija no tiesībsargājošajām institūcijām, un šī kandidatūra tika atsaukta, teikts komisijas paziņojumā.

Saņemtā informācija ir saistīta ar izvirzītā kandidāta reputāciju, kā arī - sabiedrības pastiprinātu uzmanību šim aspektam apgrūtinātu maksātnespējas procesa veiksmīgu gaitu, kas ir būtiski, lai realizētu visas kreditoru intereses. Ņemot vērā, ka tiesībsargājošo institūciju sniegtā informācija ir klasificēta, tad papildu komentāri publiski par to netiks sniegti. DB jau vēstīja, ka Aigars Lūsis pirms dažiem gadiem ar citu maksātnespējas lietu saistītā kriminālprocesā desmit dienas pavadījis apcietinājumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Kā viesabonēšanas tarifu atcelšana ietekmēs pakalpojumu cenas?

Žanete Hāka, 14.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības Telekomunikāciju regula paredz viesabonēšanas tarifu atcelšanu no 2017. gada 15. jūnija, kas nozīmē, ka patērētāji par mobilā telefona zvaniem un internetu varēs vienādi maksāt gan savā valstī, gan citur Eiropas Savienībā.

Jaunā kārtība, par kuras detaļām ES līmenī vēl jāpieņem lēmumi, var veicināt tarifu celšanos tur, kur tie patlaban ir zemāki, jo šo valstu operatori būs spiesti piemaksāt savu klientu vietā, norāda eksperti.

Iespējams, mobilo sakaru tarifu pieaugumu nākotnē šīs pārmaiņas ietekmētu mazāk, ja ar dalībvalstu pūlēm zemākā līmenī tiktu noturētas viesabonēšanas vairumtirdzniecības cenas, kas sāpīgāk ietekmē tās valstis, kurās patlaban mobilo sakaru pakalpojumi ir lētāki. Kā liecina Eiropas Padomes izplatītā informācija, regulas projektā ir noteiktas robežas maksām, ko operatori var viens otram prasīt par savu tīklu izmantošanu, lai sniegtu viesabonēšanas pakalpojumus. Šie cenu griesti attiecas uz balss zvaniem, SMS un datu izmantošanu. Tāpat jauno noteikumu mērķis ir saglabāt stimulus ieguldījumiem tīklos un nepieļaut konkurences izkropļojumus ne vietējā, ne apmeklētajā sakaru tīklā. Vispārējā pieeja paredz jaunu mehānismu vairumtirdzniecības līmenī, lai izņēmuma apstākļos nodrošinātu ilgtspēju. Ja operatori nespēj atgūt savas izmaksas, tie var savas valsts regulatoram lūgt atļauju piemērot papildmaksu virs noteiktajiem griestiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Kritizē CFLA nespēju ieviest inovāciju un digitālās transformācijas programmas

Db.lv, 20.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Astoņu eksportspējīgo nozaru kompetences centru un vairāk nekā 100 uzņēmumu un organizāciju pārstāvji nosūtījuši atklātu vēstuli premjeram un ministriem par Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) nespēju ieviest inovāciju un digitālās transformācijas programmas.

Parakstītāji uzskata, ka inovāciju un digitālās transformācijas finansējums ir izšķiroši svarīgs ekonomikas izaugsmei un sabiedrības labklājībai, un tam ir nepieciešama pušu savstarpēja uzticēšanās. Uzņēmēji zaudē uzticību ES fondu atbalsta programmām, ja CFLA tās administrē atbilstoši pašreizējās vadības stilam un uzstādījumiem: "Mēs kā nodokļu maksātāji no CFLA sagaidām komandu, kas par prioritāti izvirza principu “konsultē vispirms”, ievieš risku pārvaldības sistēmu un izmanto ES noteikumus kā ietvaru programmu veidošanai un ieviešanai, neapdraudot Latvijas tēlu un ekonomisko attīstību".

Šīs vēstules parakstītāji aicina mainīt CFLA un Finanšu ministrijas atbildīgās amatpersonas, jo CFLA ar pašreizējo vadību nespēj efektīvi īstenot inovāciju un digitālās transformācijas atbalsta programmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

ERGO prognozē izmaksas klientiem līdz 28 tūkstošiem eiro

Ieva Mārtiņa, 20.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apkopojot informāciju par ceļojumu apdrošināšanas klientiem, kurus ietekmējusi vulkāna izvirduma dēļ paralizētā gaisa satiksme, kopumā ERGO prognozē ceļojumu atcelšanas zaudējumu atlīdzību izmaksas līdz pat 28 tūkstošiem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Ceļš uz citādu Argentīnu

Latvijas Bankas ekonomiste Santa Bērziņa, 05.01.2017

1. attēls. Valdības 10-gadīgo obligāciju peļņas likmes (dzēšanas termiņš 2026. gads)

Avots: Latvijas Banka/Reuters

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par spīti krīzes laikā dzirdētajiem pareģojumiem - Latvija nav kļuvusi par nākamo Argentīnu. Defoltu nomocītā Argentīna vēl tikai tagad sper pirmos soļus ekonomiskās politikas jaunā rāmja izveidošanā un ekonomikas stabilizēšanā, kamēr Latvijā izvēlētā krīzes pārvaldība ļāva atgriezties uz izaugsmes ceļa.

Lai sasniegtu augstāku labklājību, Latvijā vēl ne mazums darāmā. Taču esam citās pozīcijās un varam tikai minēt, – vai Argentīna pēc pārmaiņu dzimšanas ieies mūsu ērā un līdztekus Latvijai varēs turēt jau pilnīgi citu rūpi – kā panākt ekonomikas uzrāvienu.

Argentīnā jau 2015. gada nogalē virmoja gan cerības, gan neticība, ka notiekošās prezidenta vēlēšanas var ienest jaunas vēsmas. Jaunievēlētā prezidenta Maurisio Makri (Mauricio Macri) vadībā, kas nomainīja vairāk nekā desmitgadi pie varas esošos populistus, valstī uzsākts jauns ekonomiskās politikas kurss.

Skaidri definēti mērķi – valdības instruments izaugsmei

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nacionālās aviosabiedrības Air Baltic Corporation (airBaltic) valdes rīcību, nepaziņojot lidojumu atcelšanas iemeslus, iespējams kvalificēt kā apzinātu kaitniecību, jo tā grauj uzņēmuma reputāciju, rada finansiālus zaudējumus un samazina uzņēmuma vērtību, par šādu Satiksmes ministrijas (SM) nostāju ziņu aģentūru LETA informēja SM pārstāvis Aivis Freidenfelds.

SM aicina airBaltic valdi nekavējoši sniegt paskaidrojumu par iemesliem šodienas reisu atcelšanai, kā arī nodrošināt, lai rītdienas plānotie regulārie reisi tiktu nodrošināti.

Valsts kā lielākais akcionārs uzsver, ka airBaltic valdes atbildība ir nodrošināt aviokompānijas ikdienas darbību veicot pasažieru pārvadājumus. Uzņēmuma valde nav sniegusi nekādu informāciju par iemesliem, kāpēc tiek atcelti reisi uz Briseli, Berlīni, Viļņu un Tallinu ne kompānijas klientiem, ne uzņēmuma akcionāriem, informēja Freidenfelds. Avikompānijas pezidents Bertolts Fliks tikmēr paziņojis, ka iesniegs sūdzību Ģenerālprokuratūrā par viņam netīkamajām interpretācijām, kas izskanējušas šodien pēc tam, kad nāca klajā fakti par mēģinājumu palielināt airBaltic apmaksāto pamatkapitālu, tādejādi, iespējams, palielinot Baltijas Aviācijas Sistēmas ietetkmi airBaltic, valsti atstājot mazākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rūpnīcai Laiko Mālpilī atrasts investors no Dānijas

Elīna Pankovska, 29.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēbeļu rūpnīcu Laiko Mālpilī iegādājusies Dānijas koka mēbeļu ražošanas kompānija Kvist. Jaunais investors jau tuvākajā laikā plāno atsākt ražošanu un atjaunot darba vietas, DB informēja Swedbank pārstāve Kristīne Jakubovska.

«Savas pastāvēšanas laikā mūsu kompānija spēlējusi nozīmīgu lomu gan Dānijas, gan arī starptautiskajā mēbeļu industrijā. Iegādājoties Saga grupas rūpnīcu Mālpilī, veicam investīcijas ražošanā ar pievienoto vērtību, kas būs arī pilnībā orientēta uz eksportu,» stāsta Kvist valdes priekšsēdētājs Maikls Kvists. Jāpiebilst, ka Mēbeļu ražošanas kompānijas Kvist Industries pirmā tās ražotne dibināta 1896. gadā.

Arī Swedbank izsaka gandarījumu, ka investora atrašanas process ir veiksmīgi noslēdzies. Atslēgas kritērijs investora piesaistē bijis ražošanas atsākšana un spēja to veiksmīgi darīt ilgtermiņā, nodrošinot darba vietas un pievienoto vērtību reģionam, norāda bankas valdes loceklis Daniils Ruļovs. Rūpnīcas investoru atlasei Swedbank piesaistīja korporatīvo finanšu konsultāciju uzņēmumu Behrens.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz Rīgas un Stopiņu novada robežas uzsākta jauna dzīvesstila tirdzniecības centra būvniecība ar līdz šim Latvijai unikālu konceptu – vietu, kas apvienos iepirkšanos ar atpūtu, sportu un biroju centru. Jaunā centra nosaukums būs «Sāga», un tas atradīsies iepretim IKEA tirdzniecības centram.

Jaunā centra attīstībā plānots ieguldīt aptuveni 68 miljonu eiro lielas investīcijas.

Šim tirdzniecības centram būs vairāki segmenti. Pirmkārt, veikali mājai ar galveno fokusu uz precēm interjeram, dizainam un sadzīvei. Otrkārt, viens no vadošajiem zīmolu pārtikas veikaliem ar ikdienas nepieciešamības produktiem un citas ikdienas preču tirdzniecības vietas. Treškārt, sporta klasteris ar fitnesa klubu un atpūtas zonu ap dīķi. Ceturtkārt, izklaides un bērnu segments, kas nodrošinās saturīgu laika pavadīšanu ģimenēm iepirkšanās centrā. Starp vietējiem iepirkšanās veikaliem tiks izveidota «Street food» koncepta iela ar restorāniem un kafejnīcām. Plānots izveidot arī mūsdienīgu biroju centru ar iznomājamām platībām no 200 kv.m līdz 2000 kv.m.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) šorīt apmeklēja mēbeļu ražotni Sāga Tukumā, kuras laikā panākta vienošanās ar Sāga vadību un Swedbank pārstāvjiem par abas puses apmierinošu situācijas risinājumu un ražotnes darbības pilnīgu atjaunošanu.

Tikšanās laikā ar ražotnes valdes locekļiem Vitāliju Judinu un Juriju Azārovu, kā arī ar Swedbank pārstāvjiem - Risku vadības pārvaldes vadītāju Ansi Grasmani un Tiesvedības un juridiskā nodrošinājuma nodaļas vadītāju Ivaru Dimantu, ministrs iepazinās ir radušos situāciju uzņēmumā un konfliktsituācijas cēloņiem.

Pēc pārrunām tika panākta vienošanās, ka šīs diena laikā mēbeļu ražotnes Sāga vadība nodrošinās banku ar visiem grāmatvedības datiem; savukārt, banka pēc grāmatvedības informācijas saņemšanas noņems fizisko apsardzi rūpnīcai un bankas interešu aizsardzībai tās deleģētiem pārstāvjiem būs tiesības piedalīties izejošo preču kontrolē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vismaz daļa no Swedbank pārņemtās mēbeļu ražotājas Sāgas uzņēmumu grupas šogad varētu piedzīvot atdzimšanu, piektdien ziņo laikraksts Dienas bizness.

To laikrakstam atzinis Swedbank valdes loceklis Daniils Ruļovs, vienlaikus atklājot, ka šobrīd arvien vairāk investoru sāk izrādīt interesi gan par visiem kopā, gan atsevišķiem Sāgas uzņēmumiem. Grupa Sāga, kuru 2009.gadā piemeklēja smagas maksātspējas problēmas, ir sešu uzņēmumu apvienība ar 100% Latvijas kapitālu. Grupā, kuras izveide ar vienotu nosaukumu Saga Group tika pabeigta 2008. gadā, iekļauti uzņēmumi Laiko, Sāga, Tuko T, Chair Baltic, Saga logs un Druveli.

2009. gada septembrī SwedbankSāgas lielākais nodrošinātais kreditors «ieņēma» rūpnīcu Tukumā, ražotnē vairs neielaižot darbiniekus. Pēcāk šāda pārņemšana tika skaidrota ar aizdomām par uzņēmumu īpašnieku sākto shēmošanu, lai izvairītos no parādu atmaksas. Sāgas uzņēmumi Swedbank bija kopumā uzņēmušies kredītsaistības aptuveni 10 milj. eiro, bet kopējā parāda summa ir vēl lielāka, ieskaitot kavējuma naudas un soda procentus.

Komentāri

Pievienot komentāru