Ražošana

Biznesa ideju atved no Amerikas

Dienas Bizness, 10.04.2015

Kaspars Karlsons: Krūzīšu turētāji ir apstrādāti tā, ka nebaidās no mitruma un temperatūras svārstībām.

Foto: Dainis Ģelzis

Jaunākais izdevums

Projekts Ripo pirts sācis labi ripot, tas vairoja uzņēmību, un gribējās īstenot vēl kādu ideju, atklāj Kaspars Karlsons. Kopš atgriešanās no ASV, kur viņš vadīja riteņu veikalu, Latvijā pamanīja veloindustrijas attīstību – izbūvētos veloceliņus un dažādas riteņbraucēju aktivitātes gan pilsētā, gan ārpus apdzīvotām vietām, vēsta reģionālais laikraksts Kursas Laiks.

«Velosipēdi te atšķirīgi un smuki, bet kaut kā tiem pietrūkst. Ieskatījos vērīgāk – nevienam nav krūzīšu statīva. Floridas štatā visi braukā tikai ar bīčkruizeriem un katram pludmales varianta ritenim krūzīšu statīvs uz ragiem ir ierasta lieta. Tur tie bija no plastmasas vai alumīnija, vienkrāsaini.» Atskārstot, ka niša ir brīva, pirmā doma bijusi tirgot no citurienes atsūtītos. Izmeklējušies Rīgas un Lietuvas veikalos, bet nav atraduši pat no plastmasas. Interneta veikalā eBay piedāvāti Amerikā ražotie, bet, pierēķinot piegādes izmaksas, plastmasas gabala cena sanākusi neadekvāta. «Iešāvās galvā izmēģināt no koka, un dzīvesbiedre Kristīne strikti pateica: viens ir jāuztaisa un jānovērtē. Pagājušā gada rudenī palūdzām galdniekam, lai novirpo, un galarezultāts bija tieši iecerētais. Atlika vien atrast pareizo stiprinājumu.»

Pirmā bezdelīga uzvedinājusi dažādot dizaina variantus – ar gravējumu, dekupāžu ar īpašnieka vārdu, iniciāļiem, citu tekstu, simboliem, tautiskām zīmēm, Latvijas karti u.tml.

Labām idejām ir kopīga iezīme – atnākt negaidīti. Uzlūkojot pītu grozu, K. Karlsons prātojis, ka glīti izskatītos darinājums no šķeltām klūgām. «Pasūtīju, ieraudzīju gatavu un sapratu – tas ir kas jauns. To apliecināja arī meklējumi interneta vidē. Krūzītes turētāja stiprinājums vēl modificējams, ārzemju tūristu iekārdinātu suvenīrs, bet jaunajai māmiņai būtu ideāla dāvana.»

Kad virpotās vai pītās krūzītes ietvars gatavs, pārējais – pašu uzņēmēju roku darbs. Ekoloģisko iepakojumu papildina gaumīga pavadvēstulīte lietotājam, trauciņa dibenā tiek iemontēts caurumiņš pārlijuša šķidruma novadīšanai, ielikta putuplasta švammītes oderīte, ļaujot variēt ar dzēriena pudelītes vai krūzītes diametru.

Viens stiprinājuma variants ir ar kustamu mehānismu, lai jebkurā slīpumā pieregulētu bērnu ratiņiem, otrais izmantojams arī kā velosipēda aksesuārs – gan uz ragiem, gan rāmja.

Izstādē Liepājā uzņēmēju uzrunājuši Kurzemes Biznesa inkubatora pārstāvji. «Saskatīja potenciālu un uzņēma mūs biedru pulkā, ar inkubatora atbalstu nokļuvām Rīgā, kur guvām noderīgus kontaktus saistībā ar eksportu. Interesi par sadarbību jau izrādīja lietuvieši, dāņi un vācieši.»

Plašāk - laikrakstā Kursas Laiks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vieglprātība un skopums liedz ieguldīt eksportā saskaņā ar riska izvērtējumu; apdrošināšana risinātu virkni problēmu

Sākot ar pilnīgi liekiem un pat muļķīgiem uzņēmējdarbības riskiem un beidzot ar Latvijas tirdzniecības bilances izkļūšanu no hroniski negatīvajiem rādītājiem – tik plaša spektra risinājumu spēj dot eksporta kredītrisku vadības instrumenti. Neinformētība par tiem Latvijā ir kritiski augsta. Tā secināts attīstības finanšu institūcijas Altum un DB rīkotajā ekspertu diskusijā Riski eksporta tirgos un priekšizpētē.

Priekšapmaksas bremze

Jau pēc gadiem ilgušiem valsts atbalsta pasākumiem eksportētājiem no jaunu tirgu meklējumiem, biznesa sākšanas līdz apjomīgām kredītgarantijām uzņēmēju neinformētība par to, kā arī neticīga attieksme pret šādiem finanšu instrumentiem Latvijā ir ļoti augsta. Dažādās auditorijās tā ir atšķirīga. DB aptaujas rezultāti ir redzami grafikā, un Altum dati ir līdzīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš augusta te šur, te tur Liepājā pamanāms džips ar neparastu piekabi. Tajā atrodas palielu koka mucu atgādinoša pārvietojama pirtiņa, kas var pieripot izvēlētajā vietā un laikā. Saimnieciskās darbības veicējs Kaspars Karlsons teic, ka tas nav nekas jauns: līdzīgs piedāvājums ir Kuldīgas novadā, bet Liepājā gan esot vienīgais, vēsta reģionālais laikraksts Kursas Laiks.

«Pirms gadiem astoņiem man radās ideja pārvietojamo pirti iebūvēt vecā KaMAZā, bet pēc pāris mēnešiem tādu jau ieraudzīju žurnālā,» atceras RipoPirts īpašnieks K. Karlsons. «Sākoties krīzei, to neizdarīju, jo kopā ar ģimeni devos uz Ameriku. Uz manu sapņu zemi.» Dzīvojuši Floridas štatā, tūristu pilsētiņā netālu no Maiami. Lai arī ziemā un vasarā tur bijuši plus trīsdesmit grādi, vienalga, ilgojušies pēc ģimenes tradīcijas - ik nedēļu pērties latviešu pirtiņā.

«Jau 2012. gadā, kad atgriezāmies Latvijā, bija doma uztaisīt kaut ko savu. Pamanījām, ka daudzi biznesi Liepājā kā atvērušies, tā arī aizvērušies, uz ielām cilvēku maz, iedzīvotāji cenšas lieki netērēt naudu, tāpēc līdz pat šā gada vasarai šaubījāmies, vai ir vērts ieguldīt naudu. Bet prom braukt negribas un izlēmām noriskēt. Cilvēki zvana un rezervē mēnesi iepriekš. Decembra otra puse samērā noslogota. Ziemassvētkos pirtiņu vedīšu uz Aizputi.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Investējot 3,2 miljonus eiro, Grobiņas novadā būvēs jaunu atkritumu šķirošanas rūpnīcu

Žanete Hāka, 29.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eco Baltia grupa uzņēmums SIA Eko Kurzeme uzsāk jaunas atkritumu šķirošanas rūpnīcas būvniecību Grobiņas novada sadzīves atkritumu poligonā Ķīvītes, informē uzņēmuma pārstāvji.

Rūpnīca apkalpos Liepāju un tai piegulošos novadus, un ik gadu tajā paredzēts sašķirot ap 8000 tonnu sadzīves atkritumu.

Sadzīves atkritumu šķirošanas rūpnīca tiek būvēta ar Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējumu. Kopējās projekta izmaksas lēšamas 3,2 miljonu eiro apmērā, no kuriem 1,28 miljoni eiro ir Kohēzijas fonda līdzfinansējums un 1,95 miljoni eiro - SIA Eko Kurzeme ieguldījums rūpnīcas būvniecībā.

Māris Simanovičs, Eco Baltia grupa valdes priekšsēdētājs: «Šodien mēs uzsākam vērienīgu projektu – atkritumu šķirošanas rūpnīcas būvniecību, kas ir nopietns solis Eco Baltia grupa attīstībā. Šī būs mūsu pirmā atkritumu šķirošanas rūpnīca un arī vērienīgākais investīciju projekts šogad. Tieši atkritumu šķirošanas rūpnīcas mums ir ļoti nepieciešamas, jo neskatoties uz to, ka Latvijā cilvēki arvien biežāk izvēlas šķirot, poligonos joprojām nonāk tūkstošiem tonnu nešķirotu sadzīves atkritumu. Ir svarīgi saglabāt mūsu valsts resursus, un beidzot jāapzinās, ka atkritumi arī ir resurss, kas ir gudri jāizmanto.»

Komentāri

Pievienot komentāru