Internets

ECTA atbalsta Baltkom cīņu par 4G frekvencēm

Sanita Igaune, 01.06.2011

Jaunākais izdevums

Eiropas Konkurējošo Telekomunikāciju asociācija (ECTA) ir informēta par Latvijas uzņēmēju bažām, ka jaunāko interneta tehnoloģiju ieviešana Latvijā kavējas valsts nenoteiktības platjoslas frekvenču turpmākās plānošanas dēļ.

Ja Latvija iekšēji nespēs risināt platjoslas frekvenču izmantojamības stratēģiskos soļus atbilstoši tam, lai platjosla būtu pieejama no 2013. gada ātrgaitas bezvadu interneta tehnoloģiju attīstībai, kā to prasa Eiropas Komisija, ECTA atbalstīs Latvijas Telekomunikāciju asociācijas (LTA) un Baltkom vēršanos ES Konkurences padomē.

Uz to Satiksmes ministrijas (SM) vadība, tiekoties ar nozares un ECTA pārstāvjiem, norādīja, ka atbildīgajām iestādēm ir skaidra nostāja par iespējamo frekvenču resursa izmantošanu bezvadu platjoslas attīstībai, taču katram frekvenču diapazonam ir atbilstošs tā pieejamības termiņš un iespējamais sadalījuma modelis.

Uzņēmēju bažas tiek pamatotas ar esošajiem ierobežojumiem, kas saistīti ar platjoslas internetam paredzēto frekvenču lietošanu. Taču SM norādīja, ka bezvadu 4G tehnoloģiju attīstīšanai piemērotās 2,5–2,6 GHz frekvences (šobrīd šo frekvenču lietošanas tiesības līdz 2013.gada nogalei ir Baltkom pārziņā) būs pieejamas no 2014.gada 1.janvāra. Par to izmantošanu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija organizēs izsoli.

ECTA rosina Latvijas iestādes rūpīgi veikt iespējamās ietekmes novērtējumu plānotā spektra piešķiršanai esošajos konkurences apstākļos un izveidot konkurenci veicinošu spektra izsoli, ar kuras palīdzību tiktu novērsta situācija, kad dominējošais dalībnieks uzkrāj spektra apjomus un tādējādi traucē konkurencei.

Vienlaikus SM norāda, ka Latvijā mobilo sakaru operatoriem jau šobrīd ir iespēja attīstīt Long Term Evolution (LTE) tehnoloģijas 1800 MHz diapazonā. Jau vēstīts, ka otrdien Latvijas Mobilais telefons paziņoja, ka sāk klientiem komercrežīmā piedāvāt 4G mobilo internetu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī Eiropas Savienības (ES) institūcijas uzskatot, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) lēmums Par starpsavienojumu tarifu regulēšanas saistības piemērošanu ir prettiesisks, pēc tikšanās ar Eiropas Komisijas (EK) Informācijas Sabiedrības un Mediju ģenerāldirektorātu un Eiropas Regulatoru apvienību (BEREC), savā ziņojumā norāda Baltcom valdes priekšsēdētājs Pēteris Šmidre.

P. Šmidre norāda, ka pēc pārrunām Briselē tapis skaidrs, ka ir pamats tiesvedībai Latvijā, jo esot acīmredzama alternatīvo operatoru diskriminācija. Tāpat noteiktais starpsavienojuma pārejas ieviešanas laiks ir nesamērīgi īss – seši mēneši. Tas neatbilstot Eiropas praksei, kas paredzot divus līdz trīs gadus. Arī noteiktais pārejas periods, kas ir mazāks par 24 mēnešiem nes alternatīvajiem operatoriem būtiskus tiešos zaudējumus, norāda P. Šmidre.

P. Šmidre arī atzīst, ka ECTA valdes locekļi Regulatora forumā izteikuši atbalstu tiesvadības uzsākšanai, uzsverot, ka tāda tiesu prakse, kur attiecīgo valstu regulatoram ir nācies atcelt lēmumu, ir bijusi Beļģijā un Holandē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

SPRK: Šmidres apgalvojumi par sarunām ar EK ir nepatiesi

Jānis Rancāns, 06.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) rīcībā esoša informācija liecinot, ka Eiropas Komisija (EK) strikti noraidījusi SIA Baltcom vadītāja Pētera Šmidres apgalvojumu par sarunām ar EK, kurās komisija itkā piekritusi viedoklim par regulatora lēmuma nelikumību, vēsta SPRK savā izplatītajā paziņojumā.

Paziņojumā arī teikts, ka EK 4. oktobrī lūgusi Baltcom vadītāju P. Šmidri veikt nepieciešamās darbības, lai atsauktu informāciju un labotu preses relīžu un interviju rezultātā radīto iespaidu.

Db.lv jau vēstīja, ka Baltcom vadītājs otrdien izplatījis ziņojumu, kurā paudis, ka Eiropas Savienības (ES) institūcijas uzskata, ka SPRK lēmums Par starpsavienojumu tarifu regulēšanas saistības piemērošanu ir prettiesisks.

Paziņojumā bija norādīts, ka P. Šmidre ticies ar Eiropas Komisijas (EK) Informācijas Sabiedrības un Mediju ģenerāldirektorātu un Eiropas Regulatoru apvienību (BEREC). Kā uzsver SPRK - EK norādījusi, ka strikti noraida SIA Baltcom vadītāja apgalvojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru