Citas ziņas

EK mazinās birokrātiju

, 15.11.2006

Jaunākais izdevums

Eiropas Komisija ierosinājusi, sadarbojoties ar dalībvalstīm, samazināt administratīvo slogu uzņēmumiem par 25 % laikposmā līdz 2012. gadam, Db.lv informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā. Aplēses liecina, ka tāds samazinājums varētu palielināt Eiropas Savienības (ES) iekšzemes kopproduktu (IKP) par 1.5 %.

Līdz ar to palielinātu arī ieguldījumus izaugsmei un jaunām darba vietām – kopā par 150 miljardiem eiro.

Šī ir viena no progresīvajām iniciatīvām, kas iekļautas pirmajā stratēģiskajā pārskatā par iniciatīvu Labāks regulējums. Stratēģiskajā pārskatā tiek vērtēts līdz šim panāktais, un ierosināti tālejoši mērķi.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barozu sacījis: "Mūsu pirmais stratēģiskais pārskats par labāka regulējuma iniciatīvu rāda, ka Komisijā sāk veidoties jauna politiskā kultūra. Mēs turpināsim strādāt tā, lai radītu pievienoto vērtību Eiropas mērogos. Mūsu mērķis ir panākt ļoti kvalitatīvu Eiropas normatīvo vidi, kas atbilst pilsoņu prasībām, bet kas arī nerada nevajadzīgu administratīvo slogu uzņēmumiem. Pasludinātās iniciatīvas apliecina Komisijas politisko apņēmību šo plānu īstenot."

Savukārt Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ginters Ferheigens, kurš atbild par uzņēmumu un rūpniecības politiku, komentējot plānus, teicis: "Mēs "ejam uz priekšu", ierosinot līdz šim nebijušu iniciatīvu samazināt administratīvo slogu visā Eiropā. Par šo jautājumu jau labu laiku esam runājuši; tagad mēs arī rīkojamies. Tas Eiropas uzņēmējiem nozīmēs daudz. Tomēr, strādājot vienatnē, Komisija negūs lielas sekmes. Es aicinu Eiropadomi, Eiropas Parlamentu un dalībvalstis pieņemt mūsu paziņojumā izklāstītās prioritātes kā rīcības plānu labākam regulējumam Eiropas Savienībā un atbalstīt mūsu pūliņus…"

Stratēģiskajā pārskatā ir atspoguļots līdz šim panāktais attiecībā uz iniciatīvu labākam regulējumam:

-kopš 2003. gada pabeigti vairāk nekā 160 integrēti ietekmes novērtējumi, kuros pievērsta uzmanība Komisijas priekšlikumu ietekmei uz sociāliem, vides un ekonomiskiem jautājumiem pirms to pieņemšanas,

-ir izstrādāta jauna pieeja, lai noteiktu administratīvo slogu, kas saistīts ar jaunām iniciatīvām,

-atsaukti 68 Komisijas priekšlikumi, kas bija iesniegti Padomei un Eiropas Parlamentam,

-klajā laista svarīga esošo noteikumu vienkāršošanas programma. Saskaņā ar programmu pēc 2005. gada oktobra aptuveni 100 iniciatīvas ir jāvienkāršo nākamo triju gadu laikā, Komisija jau strādā, lai līdz 2006. gada beigām tādu būtu jau 50, lai gan daudzas no jau sagatavotajām vēl atrodas Padomē un Eiropas Parlamentā,

-kodifikācija – process, kas apvieno esošo tiesību aktu noteikumus ar to turpmākiem grozījumiem vienā likumā – tagad jau aptver 500 tiesību aktus visās nozarēs, nākamajā gadā vien Komisija Eiropas Parlamentam un Padomei ierosinās teju 100 tiesību aktu kodifikāciju.

Pēc stratēģiska pārskata par līdz šim panākto, Komisija ierosina pastiprināt labāka regulējuma direktīvu ar šādiem tālejošiem priekšlikumiem:

-Komisija ierosina laist darbā tālejošu stratēģiju, kuras mērķis ir samazināt esošā regulējuma radīto administratīvo slogu, un pavasara Eiropadom nospraust mērķi samazināt to par 25 %; šis mērķis kopīgi jāsasniedz ES un dalībvalstīm laikposmā līdz 2012. gadam. Nākamā gada sākumā Komisija iepazīstinās ar rīcības plānu administratīvo izmaksu noteikšanai un administratīvā sloga samazināšanai.

-Jāpastiprina ietekmes novērtējuma pārbaude, izveidojot Ietekmes novērtēšanas padomi (INP). INP darbosies Komisijas priekšsēdētāja tiešā pakļautībā un atbildēs par ietekmes novērtējumu projektu pārbaudi, INP locekļiem tiks uzdots sniegt neatkarīgu atzinumu par ietekmes novērtējuma kvalitāti un konsultēt attiecīgās nodaļas par iespējamiem uzlabojumiem,

-Pievienot 43 jaunas iniciatīvas adaptīvajai programmai attiecībā uz 2006./2009. gadu, lai vienkāršotu spēkā esošos noteikumus.

-2007. gadā atsaukt vēl 10 priekšlikumus, pirms likumdevējs tos izskata, turpināt regulāru uzraudzību par sagatavotajiem tiesību aktu projektiem.

-Šī Komisija iesaka visiem turpmākajiem Komisijas sastāviem veikt izstrādātu priekšlikumu pārbaudi pilnvaru pārņemšanas sākumposmā, lai pārliecinātos, vai tiesību aktu projekti atbilst politiskajām prioritātēm.

-Noteikt 2008. gadu par pabeigšanas datumu programmai, kuras mērķis ir samazināt pašreizējo ES tiesību aktu kopumu, izmantojot kodifikāciju.

-Veikt profilaktiskas darbības, lai stiprinātu ES tiesību aktu izpildi. Ievērojot iepriekš minētos principus, Komisijas un dalībvalstu rīcība būs aktīva jau no paša sākuma, tā veicinot svarīgāko direktīvu pareizu transponēšanu; Komisija vienlaikus meklēs dalībvalstu atbalstu, lai izstrādātu atbilstības tabulas, kas ļautu vieglāk novērtēt normu pārņemšanu, pārredzamību un tiesas kontroli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eiropa gūst virsroku cīņā pret birokrātiju

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ginters Ferhoigens., 07.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš 2005. gada mēs Eiropas Komisijā esam uzsvēruši labāku regulējumu kā ekonomisko reformu stratēģijas galveno elementu. Mēs nodrošinām, lai visas jaunās Eiropas Komisijas iniciatīvas būtu pēc iespējas kvalitatīvākas, kā arī modernizējam un vienkāršojam spēkā esošo Eiropas tiesību aktu kopumu.

Mēs apzināmies, ka normatīvā vide ir vitāli svarīga uzņēmējdarbībai. Mēs esam pārliecināti, ka Eiropas noteikumi ir būtiski stiprinājuši mūsu ražošanas nozaru konkurētspēju, piemēram, radot iekšējo tirgu, kas aizstāj 27 atšķirīgas valstu sistēmas. Tomēr mēs arī uzskatām, ka vēl ir iespējami turpmāki uzlabojumi, īpaši, lai atvieglotu MVU darbību.

Pretēji nereti attēlotajai ainai, «Brisele» nenozīmē jaunu un nevajadzīgu noteikumu pastāvīgu plūsmu, kas paredzēti, lai sarežģītu dzīvi. Patiesībā, situācija ir gluži pretēja. Noteikumus ierosina, lai nākotnē gūtu labumu. Lai to nodrošinātu, Eiropas Komisijā ir izveidojusies pieeja, saskaņā ar kuru tiek apšaubīta katra jauna normatīvā priekšlikuma nepieciešamība, pirms tas tiek izvirzīts. Vienlaikus šī pieeja nodrošina, ka tad, ja priekšlikums ir nepieciešams, tas ir proporcionāls, atbilst subsidiaritātes principam, ir efektīvs un lietderīgs un nerada lieku apgrūtinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēneša vidējā bruto darba samaksa valstī 2008.gada trešajā ceturksnī bija 486 lati un, salīdzinot ar otro ceturksni, tā pieauga par 1.9%. Visstraujāk algas augušas elektroenerģijas, gāzes un ūdens apgādes sektoros.

Mazinās algas pieauguma temps Kopumā sabiedriskajā sektorā algas augušas par 0.7%, privātajā – par 2.7%.

Tā liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotā informācija Salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, turpina samazināties mēneša vidējās bruto darba samaksas pieauguma temps. Ja šā gada pirmajā ceturksnī tas bija 28.0% un otrajā ceturksnī – 23.6%, tad trešajā ceturksnī tas saruka līdz 20.3%. Neto darba samaksa šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada trešo ceturksni, palielinājās par 22.3% un sasniedza vidēji 355 latus. Darba samaksas reālais pieaugums, ņemot vērā patēriņa cenu pieaugumu par 15.8%, veidoja 5.6%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ārvalstu investori: Latvijas nodokļi jāpilnveido

, 12.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārvalstu investoru padome Latvijā uzskata, ka viens no cēloņiem šobrīd Latvijas tautsaimniecībā vērojamajai izaugsmes nesabalansētībai un vairākiem nelabvēlīgiem ilgtermiņa procesiem ir deformēti ekonomiskie stimuli, kurus rada nodokļu sistēmas nepilnības.

Ārvalstu investoru padome Latvijā ir sagatavojusi viedokli par iespējamu Latvijas nodokļu sistēmas pilnveidošanu, informēja Ārvalstu investoru padomes Latvijā valdes priekšsēdētājs Andris Lauciņš.

"Vienlaicīgi vēlamies uzsvērt, ka sagatavotā priekšlikuma mērķis ir kļūt par darba dokumentu un kalpot par pamatu diskusijām šī brīža situācijā, kad aktīvi tiek meklēti risinājumi, lai novērstu Latvijas tautsaimniecībā vērojamās izaugsmes nesabalansētību, un radīt pareizus ekonomikas stimulus, kuri nodrošinātu atbilstošu vidi sabalansētai ilgtermiņa izaugsmei.

Ārvalstu investoru padome Latvijā ir atzinusi, ka viens no cēloņiem šobrīd Latvijas tautsaimniecībā vērojamajai izaugsmes nesabalansētībai un vairākiem nelabvēlīgiem ilgtermiņa procesiem ir deformēti ekonomiskie stimuli, kurus rada nodokļu sistēmas nepilnības. Sistēma ir atpalikusi no vispārējā ekonomikas attīstības procesa un pat to kavē, nenodrošinot atbalstošu vidi sabalansētai ilgtermiņa izaugsmei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts pārvaldes iestādēm algu fonds jāsamazina par 5 %, bet iepirkumi – par 3 %, pirmdien ārkārtas sēdē nolēma Ministru kabinets.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedriskajā sektorā strādājošajiem, kas mēnesī pelna mazāk par 300 Ls, algas tiks samazinātas par 15 %, bet tiem, kam algas pārsniedz 300 Ls mēnesī – par 20 %. Savukārt iekšlietu dienestos strādājošajiem algas tiks samazinātas par 20 %, neatkarīgi no to apmēra.

To šodien, atbalstot attiecīgus Finanšu ministrijas sagatavotus Ministru kabineta noteikumu grozījumus, nolēma valdība.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāja vietnieks Egils Baldzēns valdības sēdē pauda neizpratni par to, kādēļ zemāk atalgotajiem iekšlietu struktūru darbiniekiem tiek piemērots lielāks algu samazinājums nekā citiem sabiedriskajā sektorā strādājošajiem.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece apgalvo, ka lielāks samazinājums iekšlietu struktūru darbiniekiem tiek piemērots tādēļ, ka šī gada sākumā, kad citās sabiedriskā sektora nozarēs algas jau tika samazinātas, policistu un citu iekšlietu sistēmas darbinieku algas „aiztiktas netika”, jo izdevumu samazinājums ticis nodrošināts, maksimāli apcērpot tēriņus dažādās citās pozīcijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Krīzi gaidot

Latvijas Bankas ekonomists Mārtiņš Bitāns, 15.03.2019

1. attēls. Reālās algas un darba ražīguma indeksi (2005. gada 1. cet. = 100)

Avots: Centrālā statistikas pārvalde, Latvijas Bankas aprēķini

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan dažbrīd šķiet, ka finanšu krīze pasaulē un Latvijā piedzīvota samērā nesen, patiesībā pagājuši jau vairāk nekā desmit gadi, kopš vienas investīciju bankas bankrots izsauca lavīnveida sabrukumu un finansējuma apsīkšanu globālajos finanšu tirgos un arī Latvijā valdība bija spiesta lūgt Starptautiskā valūtas fonda (SVF) palīdzību.

Jāatzīst, ka palīdzības lūgšana SVF vienmēr ir valsts prestižam diezgan neglaimojoša un neko labu neliecina par valsts spēju īstenot saprātīgu ekonomisko politiku. Skaidrs, ka nevienam negribētos vēlreiz nonākt līdzīgā situācijā. Tāpēc varbūt nav pārsteidzoši, ka, par spīti salīdzinoši sekmīgai valsts ekonomikas attīstībai pēdējos gados, arvien biežāk dzirdam runas par melniem mākoņiem pie Latvijas tautsaimniecības debesīm, krīzes nenovēršamību utt.

Ekonomikas prognozēšana ir diezgan nepateicīga nodarbošanās – ekonomists Pauls Samuelsons savulaik ironizēja, ka tirgus dalībnieki biržā ir sekmīgi paredzējuši deviņas no pēdējām piecām recesijām. Savukārt krīzes gaidīšana un prognozēšana būtībā ir samērā neproduktīva nodarbošanās – ja krīzes varētu precīzi prognozēt un paredzēt, tad ikviens tām varētu laicīgi gatavoties, novēršot šo krīžu izraisošās darbības, līdz ar to krīzes nemaz neiestātos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pētījums: līdz šim LIAA ar investoru piesaisti veicies slikti

Dienas Bizness, 16.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) nav spējusi tikt galā ar tai deleģētajiem galvenajiem pienākumiem – apsaimniekot struktūrfondus un piesaistīt investīcijas, secināts Ekonomikas ministrijas pasūtītā pētījumā.

Turpmāk struktūrfondu pārraudzīšanu veiks Finanšu ministrijas Centrālā finanšu un līgumu aģentūra, kas to darīja jau līdz šim. Līdz ar to tiks novērsta funkciju dublēšanās, ziņo TV3 raidījums Nekā Personīga.

No 2014.gada LIAA galvenais uzdevums būs tikai investīciju piesaiste. Taču jau tagad LIAA vadītājam Andrim Ozolam uzdots novērst birokrātiju un paātrināt struktūrfondu apguves procesu.

Uz jautājuma zīmes ir arī paša Ozola atrašanās LIAA vadītāja amatā. Publiski izskanējis, ka Ozolam ir problēmas saņemt pielaidi valsts noslēpuma iegūšanai. Kad LIAA direktors pirmdien atgriezīsies no atvaļinājuma, viņam būs jāiziet pielaides pārbaudes process Drošības policijā. Ja Ozols pielaidi nesaņems, viņam amats būs jāzaudē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

80 eiro alga taksometru nozarē liecina par to, ka tā ir tīri acīmredzama šmaukšana. Un lai no šīs šmaukšanas izietu ārā ir viens darbīgs līdzeklis, kas atvieglotu arī nodokļu iekasēšanu un mazinātu birokrātiju - tā ir patentmaksa jeb taksometru nodeva, saka SIA Baltijas taksometrs valdes loceklis Jānis Naglis.

Kādreiz taksometra vadītājs bija auto vadīšanas paraugs. Tagad, nesauksim vārdā taksometru kompāniju, bet tās mašīnu ieraugot, esmu uzmanīgs, pēc pieredzes zinu, ka to var vadīt arī tāds šoferis, kura vadīšanas iemaņas ir iesācēja līmenī. Dzīvē gadās sastapt taksometru vadītājus, kuri nezina pat Rīgas centra ielu nosaukumus. Vai nav notikusi taksometru nozares degradācija?

Vaina ir tajā, ka taksometru kompānijas ļoti bieži pieņem vadītājus bez pienācīgas kvalifikācijas pārbaudes un apmācībām. Ir pāris kompānijas, kurām tas ir pašsaprotami, ka pirms cilvēks uzsāk taksometra vadītāja darbu, notiek apmācības. Ja runājam par tādiem zīmoliem kā RedCab un Baltic Taxi tad šādas apmācības ir vismaz nedēļu garas. Tajās ne tikai tiek dotas iespējas vēlreiz apgūt satiksmes noteikumus, bet arī tiek mācīta apkalpošanas kultūra, dotas konfliktsituāciju risināšanas iemaņas, mācīta Rīgas kartes atšifrēšana, un apmācības beigās ir prakstiskais eksāmens.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Bažas par atbildības "futbolēšanu" starp FID un VID saistībā ar neatbilstošu slogu grāmatvežiem

LETA, 10.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdes diskusijās 9.maijā iezīmējās bažas par atbildības "futbolēšanu" starp Finanšu izlūkošanas dienestu (FID) un Valsts ieņēmumu dienestu (VID) saistībā ar neatbilstošu birokrātisko slogu grāmatvežiem.

Tāpat sēdē tika norādīts uz Eiropas Komisijas (EK) atbildību kā attiecīgās direktīvas prasību autoriem un Finanšu ministrijas (FM) kā likumdošanas izmaiņu virzītājas lomu.

Grāmatvežu asociācijas pārstāve Lienīte Caune uzsvēra, ka grāmatvežiem nebūtu pašlaik noteiktajā apjomā atkārtoti jāveic klientu pārbaudes saistībā ar noziedzīgu iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanu, ja attiecīgu pārbaudi jau ir veikušas komercbankas un Uzņēmumu reģistrs. No pusotru nedēļu līdz mēnesim ilgās pārbaudes ir ļoti dārgas, kamdēļ grāmatvežiem būs jāturpina celt cenas.

Caune akcentēja, ka pārbaužu veikšanā nevajadzētu grāmatvežiem uzlikt līdzīgas prasības kā komercbankām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) vienojusies ar finanšu ministru Arvilu Ašeradenu (JV) budžeta paketē nevirzīt grozījumus likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Kā tviterī ziņo Ministru prezidente, šie grozījumi būs jāpārstrādā. Siliņa lēmumu pieņēmusi, "lai novērstu iedzīvotāju apgrūtināšanu ar nevajadzīgu birokrātiju".

Valdība jau iepriekš vienojusies neradīt papildu birokrātiju, pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes sacīja premjerministre, skaidrojot, ka minētais likumprojekts nebija līdz galam izstrādāts, lai visiem būtu skaidrs, kā notiktu deklarēšana.

Piedāvātajos grozījumos bija minēta pārāk mazas summas, piemēram, 100 eiro, par ko būtu jāsniedz atskaiti, uz problēmu likumprojektā norādīja Siliņa. Ministru prezidente atzīmēja, ka ne vienmēr likumprojektu autori ierēdniecības līmenī spēj uz piedāvātajām izmaiņām paraudzīties, kā tas strādās no iedzīvotāju kā lietotāju pozīcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Taksometri sastrēgumstundās rīkos «brīdinājuma braucienu» ap Ministru Kabinetu

Lelde Petrāne, 07.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 8.septembrī plkst 08:30 Latvijas taksometru arodbiedrība organizēs taksometru vadītāju “brīdinājuma braucienu” ap Ministru Kabineta ēku, lai «pievērstu valdības uzmanību taksometru nozarē esošajām problēmām, un protestētu pret nepārdomātu likumu un normatīvo aktu pieņemšanu».

8.septembrī Ministru Kabineta ēkā notiks Valsts sekretāru sanāksme. Tuvākajā laikā paredzēts tālāk virzīt izmaiņas likumos, kas būtiski ietekmēs taksometru nozari Latvijā.

Latvijas taksometru arodbiedrības valdes loceklis Genādijs Aksjonovs norāda, ka iepriekš taksometru vadītāji «ar lielu nepacietību un ieinteresētību bija gaidījuši novārtā atstātās taksometru pārvadājumu nozares sakārtošanu, taču, iepazīstoties ar ministriju iniciatīvām, ir skaidrs, ka jaunie priekšlikumi radīs vēl lielāku haosu nozarē, un daudzos gadījumos vēl vairāk sarežģīs situāciju».

«“Ar savu “brīdinājuma braucienu” mēs nevēlamies radīt satiksmes sastrēgumus un problēmas rīdziniekiem, ne arī taksometru klientiem rīta agrumā. Mēs vēlamies, lai mūs sadzird un pamana. Izskatās, ka ierēdņi, lemjot par taksometru nozari, neuzskata par vajadzīgu uzklausīt un ņemt vērā nozarē strādājošo viedokli,»” stāsta Genādijs Aksjonovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisijas jaunais Kopējās lauksaimniecības politikas piedāvājuma projekts nākamajam periodam radīs lielāku birokrātiju un nepiedāvā risinājumu būtiskām tirgus problēmām

Intervijā DB ekonomists, Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) vadošais pētnieks, kurš ilgus gadus strādājis ar politikas analīzes un teritoriju attīstības ekonomikas jautājumiem, Andris Miglavs norāda, ka Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) piedāvājumu izveidojušas citas Rietumeiropas valstis, bet Latvija šajā jomā ir pasīvā pozīcijā.

Konferencē par KLP iepriekš izteicāties, ka tā ir slima un jaunais Eiropas Komisijas (EK) piedāvājums nav revolūcija, bet evolūcija. Kāpēc tik skarbs viedoklis?

Piedāvājums, kas nācis no EK, ir radīts Briselē un atspoguļo primāri lielāko politikas veidošanas milžu – Vācijas, Francijas, Itālijas un Nīderlandes, iespējams, arī Polijas pozīciju. Šķiet, ka Latvija šajā procesā ir bijusi pasīvā pozīcijā un, cik man zināms, nav nākusi klajā ar savu iniciatīvu un uzstādījumiem nākamajam plānošanas posmam, ja neskaita tiešmaksājumu izlīdzināšanu. Izskatās, ka tā nav bijusi mūsu valsts prioritāte. Par to liecina arī fakts, ka 2010. gadā toreizējo budžeta grūtību apstākļos Zemkopības ministrija faktiski slēdza finansējumu pastāvīgam neatkarīgas politikas analīzes pētniecības virzienam, turklāt ne tikai mūsu institūtā, bet vispār Latvijā, un līdz šim tas praktiski nav atjaunojies. Tāpēc manis šodien teikto, no profesionālā viedokļa raugoties, var vērtēt kā zināmā mērā amatierisku un profesionālajā pieredzē balstītu, jo tas nebalstās kādā nopietnā, speciāli šai tēmai veltītā pētījumā. Jo nedz es, nedz kāds no Latvijas pētniecībā strādājošajiem kolēģiem šos politikas veidošanas piedāvājumus un jaunos uzstādījumus ir profesionāli analizējis, nedz palīdzējis veidot Latvijas pozīciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Emīla Gustava šokolādei grūti laiki - nosaukums mainīts, preču zīmi pārņēmuši īpašnieki, veikali tiek slēgti, iesniegts maksātnespējas pieteikums. Ne vienmēr šarms iet kopā ar labiem rezultātiem, atzīst eksperti, bet norāda, ka nosakuma maiņa un preču zīmes pārņemšana, iespējams, liecina par vēlmi zīmolu saglabāt.

Uzņēmums pēdējos gadus Latvijas tirgū strādājis ar zaudējumiem, saka Emīla Gustava šokolādes direktore Laura Sabre.

Jāizšķiras starp jauniešiem un pensionāriem

Valdība var izšķirties par pensiju nesamazināšanu pensionāriem, tādā gadījumā tiktu riskēts iznīcināt cerības šajā valstī par perspektīvām jauniešiem, tā Ojārs Kehris.

Ražošana

Būs jāmaksā

Lai iegūtu 144 milj. Ls vērto jauno pasažieru vilcienu pasūtījumu, pretendentiem nāksies iesniegt 0,5 milj. eiro lielu nodrošinājumu, paredz a/s Pasažieru vilciens valdes apstiprinātais nolikums konkursam par vilcienu iepirkumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē šodien deputātiem paužot bažas par Latviju kā "papīru lielvalsti", Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāvji norādīja uz plānu mazināt birokrātiskos ierobežojumus normatīvajos aktos.

Deputāti šodien uzklausīja biroja pārstāvju sniegto informāciju par darbībām, kas paredzētas KNAB ziņojumā par plānotajiem pasākumiem interešu konflikta novēršanas sistēmas un partiju finansēšanas uzraudzības pilnveidošanai.

Sēdes otrajā daļā deputāts Ingmārs Līdaka (AS) norādīja, ka KNAB viņu sodījis par likvidatora amata pildīšanu savā zemnieku saimniecībā. Birojs bija sagatavojis 30 lappušu garu lēmumu, bet politiķa skatījumā tā vietā KNAB darbinieks būtu varējis laikus piezvanīt, lai informētu, ka tiek veikts pārkāpums - Līdaka tad arī būtu to novērsis.

Deputāts kritizēja, ka Latvija savā pieejā ir kā "plānu un papīru lielvalsts", jo pašreizējais regulējums cilvēkus dažādās jomās dzen iekšā "pelēkajā zonā", liekot veikt viltus manipulācijas, lai gan loģiskāk būtu ļaut cilvēkam legāli un atklāti parādīt, kas viņš patiesībā ir. Jau minētajā gadījumā viņam pie notāra vajadzētu par likvidatoru iecelt, piemēram, kādu radinieku, kas nemainītu lietas būtību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

IZM atlaidīs ceturto daļu darbinieku

Jānis Rancāns, 06.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amata vietu skaits Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) saruks par gandrīz ceturtdaļu (no 234 līdz mazāk nekā 180), paredz Izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa pieņemtais lēmums par ministrijas reorganizāciju.

Darbinieku skaita samazināšana nenotiks mehāniski, bet gan izvērtējot katra darbinieka rezultātus. Tas ļaus palielināt darba ražīgumu, nodrošinot konkurētspējīgāku atalgojumu un labākus darba apstākļus, neprasot papildu līdzekļus no valsts budžeta, informē ministrija.

IZM reorganizācija paredz būtiski optimizēt un vienkāršot ministrijas pārvaldes struktūru, samazinot birokrātiju un darbinieku skaitu. Paredzams, ka šī gada aprīļa vidū IZM sāks strādāt savā jaunajā veidolā.

«Reorganizācijas mērķis ir padarīt ministriju par efektīvu, motivētu un uz rezultātu orientētu institūciju, kas spēj īstenot reālas pārmaiņas izglītības sistēmā. Tādas pārmaiņas, kas mūsu izglītības sistēmu padarīs par starptautiski konkurētspējīgu un atbilstošu mūsdienu pasaules prasībām,» norāda R. Ķīlis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai vajadzīgs saimnieks, norāda Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs, kurš asi kritizē valsts pārvaldes aparātu un visos līmeņos vērojamo birokrātiju, kā arī Latvijas īpatnību «ar prieku izkarināt visu netīro veļu».

«Valdība mainās, viens nāk, otrs aiziet, viens otru aprej, izsmej - tā ir nacionālā traģēdija. Un kas būs tālāk? Tagad Latvijai vajadzīgs viens saimnieks, kurš atnāktu - varbūt līdzīgi Kārlim Ulmanim. Un pateiktu: «Man vajag vienu ārlietu ministru, vienu satiksmes ministru, vienu izglītības ministru, un mēs visi trīs strādāsim.» Valsti ir jāmāk vadīt. Bet kas notiek tagad? Kaut kādas koalīcijas, par ministru var kļūt jebkurš, lai kļūtu par deputātu, pat nevajag izziņu, ka tu, piemēram, vakar neesi bijis trakomājā,» intervijā žurnālam Kapitāls saka Rīgas brīvostas pārvaldnieks.

Viņš norāda, ka īsti profesionāļi strādā privātos kantoros un «nekur nelien». Arī ministru vidū ir profesionāli cilvēki, bet viņiem apkārt mēdz būt dažādi nesaprotamas izcelsmes personāži, par kuriem nav skaidrs, ar ko viņi nodarbojas un kā interesēs strādā. Un ministri to pat nezina, jo nevar aptvert itin visu uz pasaules.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas eksportētāju asociācija "The Red Jackets" aicina īstenot "zaļā koridora" principu un mazināt banku birokrātiju, norāda asociācijas pārstāvji.

"The Red Jackets" tikusies ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK) un Latvijas Finanšu nozaru asociāciju, lai apspriestu "zaļā koridora" iniciatīvu eksportspējīgiem uzņēmumiem, tomēr patlaban šie uzņēmumi saskaras ar pārspīlētu banku birokrātiju vienkāršos ikdienas darījumos, tā kavējot biznesa procesus.

"The Red Jackets" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tiknuss informē, ka asociācija strādā pie tā, lai pašmāju ražotāju, tirgotāju, eksportētāju un būtībā jebkuru citu nopietni strādājošu uzņēmumu vajadzības Latvijā tiktu sadzirdētas. "Mūsu biedru vadīti, esam iniciējuši šīs trīspusējās sarunas, lai nonāktu pie optimāla risinājuma visām pusēm," piebilda M.Tiknuss.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju var būtiski ietekmēt būvmateriālu importu, informē Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītājs Gints Miķelsons.

Vēl nezinot precīzus sankciju apmērus pret Krieviju un Baltkrieviju, Miķelsons apgalvoja, ka ietekme būs arī būvniecības nozarē, jo tas skars, pirmkārt, būvmateriālu importu.

Miķelsons uzsvēra, ka galvenokārt tas ietekmēs metāla importu, jo aptuveni 50% tirgus ir atkarīgs no Krievijas. Tāpat tiks ietekmēts arī tādu būvmateriālus kā koks, ķīmija, minerāli imports.

Otrkārt, skaidroja Miķelsons, sankcijas ietekmēs energoresursu - gāzes, degvielas, enerģijas - pieejamību, kas paaugstinās būvmateriālu ražošanas cenas Latvijā.

Treškārt, norādīja Miķelsons, veidojas jauna iespēja situācijā ar importēto darbaspēku. Latvijā būvniecības nozarē šobrīd ir aptuveni 5000 brīvu vakanču, un Būvuzņēmēju partnerība saredz, ka būtu iespējams piedāvāt darba vietas bēgļiem no Ukrainas un Baltkrievijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Darba devēji neapmierināti ar cīņu pret nelegāļiem

, 01.12.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) paudusi nožēlu, ka Labklājības ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā „Par nepieciešamajiem priekšlikumiem nelegālās nodarbinātības ierobežošanai”, ko 30.novembrī pieņēma Ministru kabinets, nav ņemti vērā virkne LDDK jau vairākkārt Labklājības ministrijai pausto iebildumu, Db.lv informēja Latvijas Darba devēju konfederācijas korporatīvās pārvaldes eksperte Agnese Alksne.

Lai samazinātu nelegālo nodarbinātību, problēma jārisina tās saknē, proti, atbildīgajām valsts institūcijām pievēršot lielāku uzmanību nelegālā ceļā iegūto līdzekļu atklāšanai, uzskata LDDK.

Nelegālās nodarbinātības finansēšanas avots ir juridisko personu nelikumīgi iegūtie un nedeklarētie naudas līdzekļi, kuri tiek iegūti gan no krimināli sodāmiem nodarījumiem, gan no legāliem, tomēr nedeklarētiem ienākuma avotiem. Tomēr ziņojumā Labklājības ministrija vairāk piedāvā cīnīties ar sekām, veicinot nevajadzīgu birokrātiju, apgrūtinot uzņēmumu darbu un atspoguļojot valsts institūciju vēlmi savas nepietiekamās kapacitātes problēmas risināt uz darba devēju rēķina. LDDK iestājas par godīgu uzņēmējdarbību, atklātu konkurenci un sakārtotu uzņēmējdarbības vidi.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Bezmaksas ielūgumi – par nopelniem vai noderīgumu?

Rūta Kesnere, DB komentāru nodaļas redaktore, 23.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krišjāņa Kariņa vadītā valdība izpelnījusies asus pārmetumus par birokrātiju un «nevēlēšanos stiprināt atklātu un godprātīgu valsts pārvaldi». Turklāt šie pārmetumi nenāk no opozīcijas, kā tas būtu sagaidāms, bet gan no Valsts kontroles (VK).

Iemesls vienkāršs, taču simptomātisks. VK aicinājusi Ministru prezidentam rosināt plašāku diskusiju par ielūgumu piešķiršanu uz budžeta finansētiem pasākumiem, piemēram, Dziesmu svētkiem, kā arī publiskot tās personas, kas šos ielūgumus saņēmušas. VK jau pirms pieciem gadiem sniedza ieteikumu izstrādāt skaidri saprotamu kārtību, kam tiek piešķirti bezmaksas ielūgumi uz valstiski nozīmīgiem, no valsts budžeta finansētiem pasākumiem. Šogad nosūtītajā vēstulē VK raksta: «Jebkurai publiskā sektora institūcijai, kas saņem publisko finansējumu un to izmanto pasākumu rīkošanai, būtu arī atklāti jānorāda/jāpublicē ielūgto personu vai institūciju saraksts. Šādas informācijas, kas jau ir pasākuma rīkotāju rīcībā, publiskošana neradītu arī papildu administratīvo slogu, bet atbilstu labas pārvaldības principiem un veicinātu sabiedrības pārliecību par publisko līdzekļu izlietojumu un publiskās pārvaldes lēmumu atbilstību sabiedrības interesēm.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Viedoklis: Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likuma plusi un mīnusi

FlyCap valdes priekšsēdētājs Jānis Skutelis, 06.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ļoti labi, ka ir bijusi virzība startup likuma radīšanā, bet problēma ir tāda, ka ar šo režīmu iespējams tiks finansēti tikai 0 – 5 uzņēmumi gadā, un tas sanāk valsts līdzekļu izšķērdēšana lietās, kas nestrādā. Man patīk jau izskanējušais viedoklis, ka šis ir sākums, pamatu ielikšana.

Ārzemēs reģistrētu fondu investīcijas pie mums notiek ļoti reti (0-3 gadā) un ļoti iespējams pielāgojot visus uzņēmumu un riska kapitāla investoru filtrus varam nonākt pie 0, kas būs izgāšanās. Varbūt beigās būs kāds viens vienīgs uzņēmums, kurš kvalificēsies šai programmai, sauksim to par Latviešu Vienradzi.

Ārzemju investori pārsvarā pieprasa uzņēmumu pārreģistrāciju uz ārzemēm, kas nozīmē, ka šo programmu visdrīzākais nevarēs pielietot, jo IP tiks pārcelts uz ārzemēm visos šajos gadījumos. Tātad likumam primāri jārupējas lai Latvijā darbojošies fondi varētu izmanto šo likumu.

Kopā Latvijā līdz šim darbojās 4 riska kapitāla fondi (FlyCap, Imprimatur, ZG Capital, Expansion) un 2 Private Equity fondi (BaltCap, Livonia), bet no šiem visaktīvāk investējuši IT un citu nozaru startupos ir tikai 2 fondi, FlyCap un Imprimatur. Šobrīd trim riska kapitāla fondiem ir beigušies investīciju periodi, kas nozīmē, ka viņi vairs nevar investēt un ceturtajam nauda palikusi tikai pāris investīcijām un investīciju periods beigies 2017. gada vidū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien galīgajā lasījumā atbalstīja jauno Latvijas Bankas likumu, kā arī pavadošo likuma grozījumu paketi, kas paredz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pievienošanu Latvijas Bankai.

Kopumā grozījumi veikti 18 likumos, kā arī viens likums izstrādāts no jauna.

Jaunais Latvijas Bankas likums izstrādāts, lai noteiktu Latvijas Bankas pārvaldes struktūru un darbību pēc FKTK pievienošanas, ievērojot monetārās politikas, kā arī finanšu un kapitāla tirgus dalībnieku uzraudzības un noregulējuma iestādes funkciju neatkarību.

Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks deputātiem iepriekš Saeimas Budžeta komisijas sēdē sacīja, ka centrālās bankas apvienošana ar finanšu un kapitāla sektora uzraudzības iestādi dos vairākus ieguvumus. Tostarp, apvienojot abu institūciju personāla zināšanas un prasmes, varēs efektīvāk veicināt finanšu stabilitāti un mazināt sistēmiskos riskus, būs vispusīgāks skatījums uz pārmaiņām finanšu un kapitāla tirgū, kā arī varēs nodrošināt efektīvāku rīcību satricinājumu un krīzes situācijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēji ir pret elektroniskā paraksta uzspiešanu; izsakiet viedokli komentāros

Oskars Prikulis, 16.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairums Latvijas uzņēmumu uzskata, ka elektroniskā paraksta plašākai ieviešanai jānotiek pēc uzņēmumu brīvas gribas, un nedrīkst tos uzspiest ar vienīgi elektroniskā paraksta īpašniekiem pieejamiem pakalpojumiem.

Uzņēmēji uzsver, ka būtiski ir, lai elektroniskie pakalpojumi nesadārdzina uzņēmumu izmaksas – lai elektroniskā formā pakalpojumi būtu ērtāki un izdevīgāki.

Db jau vēstīja, ka Satiksmes ministrs Ainārs Šlesers vēlas ieviest virkni valsts iestāžu pakalpojumu, kas būtu pieejami tikai ar elektronisko parakstu, bet vienlaikus paša elektroniskā paraksta apsaimniekošanu varētu pārņemt Satiksmes ministrijas pakļautībā esošais VAS Latvijas valsts radio un televīzijas centrs. Satiksmes ministrs domā, ka jānosaka valsts iestāžu pakalpojumi, kuri pieejami tikai e–paraksta lietotājiem. Piemēram, viņaprāt, šādus pakalpojumus varētu piedāvāt Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) un Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Valdība dod zaļo gaismu atlīdzības sistēmas uzlabošanai valsts pārvaldē

LETA, 29.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabineta sēdē otrdien apstiprināti grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kuru mērķis ir uzlabot valsts pārvaldes darba efektivitāti un kvalitāti, īstenojot atlīdzības sistēmas reformu, informēja Valsts kancelejā.

Valsts kanceleja, pētot situāciju, ir secinājusi, ka valsts pārvaldē un pašvaldībās augstāk kvalificēto darbinieku atalgojums ir pat par 28% - 38% zemāks nekā nodarbinātajiem līdzvērtīgos amatos privātajā sektorā. Tādējādi nespējot konkurēt ar privāto sektoru, valsts pārvaldē un pašvaldībās arvien vairāk pieaug darbinieku mainība, un arvien grūtāk ir piesaistīt kvalificētus speciālistus.

Vienlaikus ar likumprojektu paredzēts precizēt valsts augstāko amatpersonu atalgojums, ņemot vērā varas atzaru līdzsvaru un hierarhijas principu.

Valsts kancelejā atklāja, ka līdz pat trešdaļai nodarbināto ik gadu dažādās valsts pārvaldes iestādēs tiek pieņemti darbā un apmācīti, radot slogu atlases un apmācību procesā. Sarežģītībai un atbildībai nesamērīgi zemā atalgojuma dēļ bieži vien šie darbinieki nolemj darbu valsts pārvaldē pamest.

Komentāri

Pievienot komentāru