Ražošana

Eko Baltija plāno Latvijā attīstīt uz eksportu orientētu ražošanu

LETA, 17.04.2011

Jaunākais izdevums

Tuvāko gadu laikā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un otrreizējo izejvielu pārstrādes holdings SIA Eko Baltija plāno ieguldīt vairākus miljonus latu lielas investīcijas uz eksportu orientētu produktu ražotņu izveidē Latvijā, biznesa portālam Nozare.lv pastāstīja Eko Baltija valdes loceklis Viesturs Tamužs.

Tā būtu jaunas uzņēmumu grupas izveide, un ražotņu skaits tuvāko piecu gadu laikā varētu sasniegt līdz 100 ražotnēm. «Tie būtu vairāki uzņēmumi, kuros gribam multiplicēt savu pašreizējo pieredzi no PET Baltija, Nordic Plast un citiem uzņēmumiem,» stāstīja Tamužs, pagaidām neatklājot, ko plānots ražot.

Ražotnes gandrīz 100% būtu orientētas uz eksportu, jo Latvijas tirgus ir ierobežots, bet tajā pašā laikā Latvija atrodas pasaules lielākajā ekonomiskajā telpā, atzina Tamužs, norādot, ka tas, visdrīzāk, būšot eksports pa sauszemi.

Jaunās ražotnes tiks būvētas un izvietotas Latvijas reģionos, pastāvot iespējamība, ka izmantoti varētu tikt uzņēmumi, kuriem nav gājis tik labi un kuru darbību pārņēmušas bankas, bet pamatuzsvars ir uz jaunu ražotņu izveidi, norādīja Tamužs.

Runājot par nepieciešamajām investīcijām, uzņēmuma valdes loceklis norādīja, ka vienas Eiropas līmeņa ražotnes uzbūvēšanai, kāda ir, piemēram, PET Baltija, nepieciešami aptuveni pieci miljoni eiro (3,5 miljoni latu). «Svarīgākais, vai bankas tic uzņēmēju idejai. Ja tic, tad investīciju apjoms ir mazāks, nekā ja uzņēmējs sāk visu pilnīgi no nulles,» atzina Tamužs.

Patlaban Eko Baltija izskata ražotņu izvietošanas iespējamās vietas, kā arī iespējas piesaistīt banku līdzekļus un papildu investorus.

Pēc Tamuža teiktā, Latvijas rūpniecība patlaban nav attīstīta, un jauno ražošanas uzņēmumu biznesa tirgus daļa varētu sasniegt 10% no esošās tautsaimniecības nozares. Latvijā ražošana ir ļoti atpalikusi, atzina Tamužs, norādot, ka Latvijā talantīgi uzņēmumu vadītāji ir liels retums, tāpēc ir nepieciešams vadītāju imports no ārvalstīm, kas dotu nepieciešamo pieredzi.

Konkrētas projekta aprises uzņēmums sola prezentēt šīs vasaras beigās.

Holdingā Eko Baltija iekļāvušies 12 Latvijā strādājoši uzņēmumi, to vidū arī atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums Eko Rīga, otrreizējo izejvielu apsaimniekošanas uzņēmums Eko Reverss, Baltijā modernākā un jaudīgākā plastmasas pudeļu pārstrādes rūpnīca PET Baltija, polimēru pārstrādes rūpnīca Nordic Plast un citi.

Holdingā nodarbinātas vairāk nekā 450 personas, un pagājušā gada laikā ir radītas vairāk nekā 40 jaunas darba vietas.

Eko Baltija dibināta 2002.gada 12.februārī un ir holdinga kompānija, kas darbojas otrreizējās izejvielu pārstrādes un atkritumu apsaimniekošanas nozarē Latvijā.

Pēc restrukturizācijas SIA Eko Baltija akcionāri ir SIA Gamar Holding ar 26%, KS Otrais Eko Fonds ar 10%, E-Somtax Invest LLP ar 26% un SIA Polignac ar 38%.

Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un otrreizējo izejvielu pārstrādes holdinga SIA Eko Baltija apgrozījums pērn sasniedzis 24 miljonus latu. Šogad uzņēmuma apgrozījumu plānots palielināt par 25%, sasniedzot 30 miljonu latu apgrozījumu.

Uzņēmuma neto apgrozījums 2009.gadā sasniedza 122 000 latu, kas, salīdzinot ar 2008.gadu, pieauga 1,7 reizes.

2009.gadu Eko Baltija noslēdza ar 226 000 latu zaudējumiem. 2008.gadā zaudējumi bija 194 000 latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eko Rīga līgums par atkritumu apsaimniekošanu Mārupē - netaisnīgs

LETA, 03.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvērtējot ar Eko Rīga slēgto līgumu par atkritumu apsaimniekošanu Mārupē, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) atzinis par netaisnīgiem vairākus tā noteikumus.

Pēc PTAC iejaukšanās Eko Rīga šos nosacījumus jau esot grozījis, aģentūru LETA informēja PTAC pārstāve Sanita Gertmane.

No 1.jūlija Mārupes novadā mainījusies atkritumu izvešanas kārtība - to turpmāk nodrošinās tikai viens uzņēmums, SIA EKO Rīga, kas šīs tiesības ieguvis domes rīkotā iepirkuma konkursa rezultātā. Mārupiešus pašvaldības deputātu pieņemtais lēmums neapmierināja, jo uzņēmums pēc uzvaras konkursā nosūtīja iedzīvotājiem neizdevīgus un agresīvus līgumus, kas iepriekš ar iedzīvotājiem un arī ar pašvaldību netika saskaņoti. Neraugoties uz asiem iedzīvotāju iebildumiem un teju 1000 iedzīvotāju parakstiem, pašvaldība atteicās lauzt līgumu ar Eko Rīga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eko Baltija no Swedbank un SEB aiziet uz Nordea

Vēsma Lēvalde, 20.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi Eko Rīga un Eko Baltija reģistrējuši komercķīlu 13,213 miljonu latu apmērā. Komercķīlas ņēmējs ir Nordea Bank Finland, parādnieks - Eko Kurzeme.

Uņēmums savas parādsaistības pārfinansē no SEB bankas un Swedbankas uz Nordea, Db.lv skaidroja SIA Eko Baltija valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs.

Pārfinansēšanas process nav noslēdzies, un tuvākajā laikā tikšot pārreģistrētas vēl vairākas komercķīlas. Pēc procesa beigām uzņēmums informēšot sabiedrību par darījumu.

SIA Eko Baltija dibināta 2002.gadā. Uzņēmuma apmaksātais pamatkapitāls ir 150 tūkstoši latu. Eko Baltija pieder vairākiem īpašniekiem, no kuriem lielākais īpašnieks ir Latvijas uzņēmums Poligna, kam pieder 38% uzņēmuma kapitāldaļu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paplašinot uzņēmuma darbību un vides pakalpojumu klāstu, Baltijā lielākais vides resursu apsaimniekošanas un pārstrādes uzņēmums AS “Eco Baltia” šogad plāno iegādāties Latvijas vadošo videi kaitīgo un bīstamo atkritumu savākšanas un pārstrādes uzņēmumu SIA “Eko Osta”.

Pušu noslēgtais pirkuma līgums, kura izpildei nepieciešama Latvijas Konkurences padomes (KP) apvienošanās atļauja, paredz 100% SIA “Eko Osta” kapitāla daļu iegādi.

Līdz ar darījuma noslēgšanu, SIA “Eko Osta” kļūs par vienu no “Eco Baltia” grupas vides apsaimniekošanas sektora uzņēmumiem, kas specializējas bīstamo un videi kaitīgo atkritumu apsaimniekošanā. Vienlaikus jāuzsver, ka abu pušu klientiem, partneriem un darbiniekiem esošajos sadarbības līgumos un iestrādnēs izmaiņas nav plānotas.

AS “Eco Baltia” valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs: “Pēdējo gadu laikā esam būtiski paplašinājuši “Eco Baltia” darbības sfēras, nostiprinot savas tirgus pozīcijas starptautiskā mērogā kā pilna cikla vides resursu apsaimniekotājs. Videi kaitīgo un bīstamo atkritumu savākšanas un pārstrādes uzņēmuma iekļaušana “Eco Baltia” grupā ir būtisks solis ceļā mūsu attīstības stratēģijas realizācijai, soli pa solim aptverot to atkritumu plūsmu, ko iespējams pārstrādāt. Šis darījums nodrošinās veiksmīgāku atkritumu savākšanu un apriti segmentos, kur valstī noteikto normu izpilde līdz šim bijusi apgrūtināta. Tas būs ieguvums gan grupas uzņēmuma SIA “Latvijas Zaļais punkts” klientiem attiecībā uz videi kaitīgo atkritumu savākšana apjomu izpildi, gan valstij kopumā, nodrošinot atkritumu pārstrādes mērķu izpildi.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Eko Osta piesaka jaunu stratēģiju investīciju piesaistei

Db.lv, 21.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides pārvaldības uzņēmums Eko Osta piesaka jaunu attīstības stratēģiju Ekofit:2030. Tā kā Eiropā energoresursu cena palielinās, uzņēmums saredz izaugsmes un konkurences priekšrocības ogļūdeņražu izejvielu (eļļas, degvielas izejvielas) pārstrādes segmentā.

Jaunā stratēģija paredz divu pakāpju izaugsmi: pirmajā posmā tiks paplašināts darbības mērogs atbilstoši inovāciju tendencēm, savukārt otrajā notiks investoru kapitāla piesaiste, neizslēdzot iespēju nākotnē uzņēmumu kotēt biržā.

Komentējot jauno stratēģiju, SIA Eko Osta valdes priekšsēdētājs Andrejs Laškovs norāda, ka jau pašlaik Eko Osta ir pievilcīgs investīciju mērķis, tāpēc netiek izslēgta investīciju piesaistes iespēja.

"Esam spēcīgs un pievilcīgs uzņēmums savā nozarē, kas nodrošina vides pārvaldības pakalpojumus, kā arī Eiropas "zaļā pārkārtošanās" dod impulsu jaunai izaugsmes stratēģijai. Turklāt zaļo tehnoloģiju investīciju objekti kļūst arvien vilinošāki kā Eiropā, tā arī pasaulē, tomēr pieejamo aktīvu skaits pašlaik ir krietni zemāks par pieprasījumu," komentē A.Laškovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Eco Baltia grupai rekordliels apgrozījums

Žanete Hāka, 15.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides apsaimniekošanas uzņēmumu grupa Eco Baltia grupa pērn strādājusi ar grupas vēsturē līdz šim lielāko neto apgrozījumu – 51,01 miljonu eiro, informē uzņēmuma pārstāve Daiga Grūbe.

Salīdzinājumā ar 2012.gadu Eco Baltia grupas uzņēmumu kopējais apgrozījums pieaudzis par 4,65%.

Eco Baltia grupas valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs skaidro, ka pagājušais gads Eco Baltia grupai ir bijis attīstības gads, jo uzņēmums ne vien audzējis savu apgrozījumu, bet arī veicis investīcijas izaugsmē, produktivitātē un jaunos produktos. Jaunu produktu un pakalpojumu attīstībā grupas uzņēmumi pēdējo divu gadu laikā investējuši vairāk nekā 9 miljonus eiro.

Grupas otrreizējo izejvielu ražošanas uzņēmumi – AS Pet Baltija, SIA Nordic Plast un SIA Eko Pet – 2013.gadā turpināja attīstīt ražošanu, palielinot gan ražošanas jaudas, gan attīstot jaunus produktus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākās ķīlas reģistrē telekomunikāciju un atkritumu savākšanas uzņēmumi

Gunta Kursiša, 06.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Televīzijas nodrošinātāja SIA Balticom TV aizvadītajā nedēļā reģistrējusi divas ķīlas – katru vairāk nekā 29,5 milj. Ls apmērā, tāpat divas 27 milj. Ls ķīlas reģistrējusi Liepājas atkritumu savākšanas SIA Eko Kurzeme, liecina Uzņēmumu reģistra statistika par pagājušo nedēļu.

Vienas no vairāk nekā 29,51 milj. Ls apjomīgās komercķīlas devējs ir SIA Baticom TV, savukārt otras ķīlas devējs ir telekomunikācijas pakalpojumu sniedzējs SIA Latvijas Datoru tīkli. Abu ķīlu parādnieks ir SIA Balticom TV, bet ķīlas ņēmējs ir a/s SEB banka.

Tāpat aizvadītajā nedēļā divas 27,1 milj. Ls komercķīlas reģistrējusi arī Liepājas atkritumu savākšanas SIA Eko Kurzeme. Ķīlas ņēmējs ir Nordea Bank Finland Plc., vienas no Eko Kurzeme ķīlas devējs ir šķirotu materiālu pārstrādes uzņēmums SIA Eko Baltija, kas sniedz konsultācijas komercdarbībā un vadībzinībās, kā arī veic centrālo biroju darbību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Atklās jauno sadzīves atkritumu šķirošanas rūpnīcu Liepājas reģionā

Dienas Bizness, 14.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eco Baltia grupas uzņēmuma SIA Eko Kurzeme sadzīves atkritumu šķirošanas rūpnīca, kuras izveidē investēti 3,25 miljoni eiro, ir pilnībā pabeigta un jau 15.janvārī uzsāks savu darbu ar pilnu jaudu, informē uzņēmumā.

Rūpnīcā, kas atrodas Grobiņas pagastā Skudras, SIA Liepājas RAS atkritumu poligona teritorijā, sākotnēji plānots sašķirot 8000 tonnas sadzīves atkritumu gadā, bet šķiroto atkritumu apjomu iespējams palielināt līdz 30 000 tonnām gadā.

«Rūpnīcas darbība tiešā veidā samazinās to atkritumu daudzumu, kas nonāks apglabāšanai poligonā Ķīvītes. Līdz šim Liepājas reģionā savāktie sadzīves atkritumi tika vesti apglabāšanai šajā poligonā, taču, līdz ar rūpnīcas darbības uzsākšanu, no atkritumiem varēsim nošķirot otrreiz izmantojamās izejvielas – piemēram, stiklu un plastmasu, kas tālāk jau tiks nodotas pārstrādei. Rūpnīcas darbības nodrošināšanai plānots izveidot vairāk nekā 10 darbavietas,» stāsta SIA Eco Baltia grupa valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Piektdienas intervija ar Eco Baltia grupa līdzīpašnieku un valdes priekšsēdētāju Māri Simanoviču

Lelde Petrāne, 25.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Māris Simanovičs, Eco Baltia grupa līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs. Eco Baltia grupa ir vides apsaimniekošanas uzņēmumu grupa, kas nodrošina pilnu atkritumu apsaimniekošanas ciklu no atkritumu savākšanas un šķirošanas, līdz otrreizējai izejvielu loģistikai, vairumtirdzniecībai un izejvielu pārstrādei.

Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā?

Tā kā esmu Eco Baltia grupas līdzīpašnieks, atbilde meklējama vairāk nekā desmit gadus senā pagātnē – kopā ar uzņēmuma partneriem, Viesturu Tamužu un Undīni Būdi, nonācām pie secinājuma, ka «zaļajā» domāšanā un inovācijās ir nākotne. Nodibinājām atkritumu šķirošanas uzņēmumu Eko Reverss, kas tobrīd Latvijā bija kaut kas jauns, jo neviens ar atkritumu pārstrādi nenodarbojās. Redzējām, ka tā ir jauna sfēra, kura Eiropā strauji attīstās, bet Latvijā tā bija inovācija, un konkurences mums faktiski nebija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Bērnu pārtikas ražotājs Lat Eko Food ieguvis pasaulē atzītus kvalitātes sertifikātus

Dienas Bizness, 12.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Lat Eko Food kļuvis par pirmo bioloģiskās bērnu pārtikas ražotāju Baltijā, kurš ieguvis pasaulē atzītus kvalitātes sertifikātus, informē uzņēmumā.

BRC un FSSC 22 000 standarts tiek augstu vērtēts visā pasaulē un vairums uzņēmumu izvēlas sadarboties tieši ar ražotājiem, kuru produkcija ir sertificēta atbilstoši šiem standartiem. Sertifikātu iegūšana krietni paplašina uzņēmuma konkurētspēju un eksporta iespējas.

«Ar produktu sortimentu esam iepazīstinājuši gan Latvijas iedzīvotājus, gan arī vēlamies kļūt par atpazīstamu zīmolu visā pasaulē, līdz ar to sertificēties un strādāt pēc starptautiski atzītiem standartiem ir ļoti būtiski, jo tas palielina mūsu konkurētspēju un sadarbības partneru uzticību. Saskaņā ar noteiktajiem mērķiem, aktīvi strādājam pie tā, lai 90 % no saražotā produkcijas apjoma tiktu eksportēts,» stāsta SIA Lat Eko Food valdes priekšsēdētaja Egija Martinsone.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tamužs: 28 miljonu latu vērtais riska kapitāla iepirkums liecina par LGA nekompetenci

NOZARE.LV, 17.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) lēmums aizliegt Latvijas Garantiju aģentūrai (LGA) slēgt līgumus riska kapitāla jomā ir spilgts apliecinājums tās vadības nekompetencei, uzskata SIA EIF komanda līdzīpašnieks Viesturs Tamužs.

Viņš norādīja, ka tautsaimniecības atbalsta instruments, kuram vajadzēja sākt darboties 2011.gadā, LGA neprofesionalitātes dēļ vēl joprojām nav pieejams uzņēmējiem.

«Gan ilgais un mokošais gatavošanās process, gan ārkārtīgi savdabīgais nolikums, gan uzvarētāju noskaidrošana, kura ilgst jau pusgadu, mūsuprāt, ir apliecinājumi tam, ka LGA nav spējīga kvalitatīvi noorganizēt šādu konkursu,» uzsvēra Tamužs.

Tāpēc EIF komanda vēlas aicināt Ekonomikas ministriju vēlreiz pārskatīt konkursa nolikumu gan daudzo formālo kļūdu un neveiklību dēļ, gan tādēļ, ka tas konceptuāli neatbilst ne Nacionālā attīstības plāna, ne Ekonomikas ministrijas norādē, par Latvijas tautsaimniecības prioritātēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Getliņos spāru svētki 2,5 miljonus vērtajai siltumnīcai; gatavojas tomātiem

Dienas Bizness, 20.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atkritumu apsaimniekošanas poligona Getliņi apsaimniekotājs SIA Getliņi EKO šodien svin spāru svētkus otrajai siltumnīcai. Nepilnus 8000 kvadrātmetru lielās siltumnīcas izveidošanā ir ieguldīti 2,5 miljoni lati.

No tiem SEB bankas piešķirtais līdzfinansējums sasniedz gandrīz 70%.

SIA Getliņi EKO jaunās siltumnīcas būvniecību uzsāka 2013. gada vasarā, un visus būvniecības darbus ir plānots pabeigt 2014. gada februārī. Tās platība būs divreiz lielāka nekā jau esošajai siltumnīcai. Saskaņā ar projektu kopējā siltumnīcas bloka platība būs 11 448 m2, no kuriem lielāko daļu - 10 512 m2 - aizņems augi.

Tūlīt pēc būvdarbu noslēgšanas jaunajā siltumnīcā tiks stādīti tomāti.

«Jaunajā siltumnīcā pirmajā, nepilnajā sezonā esam nolēmuši izmēģināt jaunas tomātu šķirnes. Līdzās Getliņu lielaugļu oranžajiem tomātiem, mēs stādīsim arī aveņu jeb rozā lielaugļu tomātu šķirni, oranžos ķekaru tomātus un speciālo tomātu šķirni. Pieprasījums Latvijas tirgū pēc Getliņu tomātiem ir liels,» apgalvoja Imants Stirāns, SIA Getliņi EKO valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvijā drīzumā pilnībā varēs īstenot ciklu «no pudeles līdz pudelei»

Gunta Kursiša, 25.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plastmasas kristalizācijas ražotnes attīstītājs SIA Eko PET virzās uz priekšu sava projekta īstenošanā, šīs nedēļas sākumā noslēdzot 3,1 milj. Ls vērtu konkursu par PET granulu ražotnes būvi un laboratorijas aprīkojuma piegādi.

Jelgavā, bijušajā RAF teritorijā, kur patlaban atrodas industriālais parks, tiks izbūvēta ražotne, kurā no PET pārslām tiks ražotas pārtikas klases PET granulas. Tās ir otrreizējās pārstrādes produkts, kas izmantojams pudeļu ražošanai.

«Viens no nozīmīgākajiem Eko PET piegādātājiem būs Jelgavā strādājošā PET Baltija, kur no sašķirotajām pudelēm, tās griežot un attīrot, iegūst PET pārslas,» Db.lv skaidroja Eko PET valdes loceklis Daniels Jeļisejevs.

«Līdz ar ražotnes izveidi Latvijā pirmo reizi varēs īstenoties pārstrādes cikls «no pudeles līdz pudelei» - līdz šim PET granulēšana Latvijā nenotika,» viņš skaidro. Ražošanas jaudas paredzētas no astoņiem līdz desmit tūkstošiem tonnu PET granulu gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ādažu SIA Lat Eko Food saražotā bioloģiski sertificētā bērnu pārtika iekarojusi vietu pašmāju tirgū; 30-40% saražotā nonāk eksporta tirgū , ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

SIA Lat Eko Food galvenais darbības virziens ir bioloģiskās bērnu pārtikas ražošana galvenokārt no vietējām izejvielām. Uzņēmums ražo augļu un dārzeņu biezeņus, kā arī biezeņus ar gaļu. Sortimentā ir arī deserti ar saldo krējumu, jogurtu un citām piena produktu piedevām un biezputras. Nesen uzņēmums sācis ražot biezsulas. «Šobrīd ražojam tikai 100% bioloģiski sertificētus produktus, kas nozīmē, ka iepērkam produktus no bioloģiski sertificētām saimniecībām. Bioloģisko konkurentu Baltijā mums nav,» saka Egija Martinsone, SIA Lat Eko Food valdes priekšsēdētāja. Uzņēmums startē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras organizētā konkursa Eksporta un inovācijas balva 2015 kategorijā Importa aizstājējprodukts. Igaunijā ir kompānija Salvest, kas līdzīgi kā Spilva ražo dažādus produktus, un viena no ražošanas līnijām ir bērnu pārtika, bet tie ir konvencionālie, nebioloģiskie produkti. Arī Lietuvā ir viens mazs mājražošanas uzņēmums, kas nesen sācis gatavot bērnu pārtiku, taču tieša konkurenta Baltijā uzņēmumam pagaidām nav. Vaicāta, vai mūsu tirgū pietiek bioloģisko izejvielu, viņa teic, ka tas atkarīgs no konkrētā produkta un gada, piemēram, šogad ir slikts ābolu gads, turpretī ķirbji ir izauguši labi. Šogad uzņēmums plāno pārstrādāt līdz 300 tonnām ķirbju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Intervija: Mūsu Lāči Baltijā un Austrālijā

Zanda Zablovska, 14.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salinātā rudzu maize ir Latvijas lepnums, un, globāli skatoties, no daudzām mūsu maizes šķirnēm ir tapuši atvasinājumi citās valstīs

To intervijā DB norāda maizes un konditorejas izstrādājumu ražotāja Lāči saimnieks Normunds Skauģis. Viņš stāsta par to, ka maizes cena bija jāpaaugstina jau pērn, taču konkurence neļauj to darīt, turklāt Lāču plānos esot Austrālijas pievienošana eksporta tirgiem un veikalu tīkla paplašināšana.

Aptuveni pirms gada Lāči sāka ražot konfektes. Vai tam ir plānotā atdeve?

Mēs uz to neskatījāmies kā uz milzīgu biznesa projektu, jo mums šajā jomā ir daudz jāmācās, jāsaprot, kā strādā tirgus. Projektu aizsākām, jo mums pašiem ļoti garšo šokolāde un ir daudz ideju, ko vēlamies pircējam piedāvāt. Kāpēc to nedarīt?

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Salaspilī atvērta Austrumeiropā vienīgā siltummaiņu ražotne

Uldis Andersons, 21.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salaspilī darbību uzsākusi Austrumeiropā vienīgā lodēto siltummaiņu ražotne, kurā kopumā ieguldīti 11 miljoni eiro. Pāris gados uzņēmums cer iekarot līdz 5% Eiropas tirgus, nežēlojot konkurentus.

Salaspilī atklātās SIA Eko Air siltummaiņu ražotnes komercdirektors Jurijs Dobrijans neslēpj, ka uzņēmuma mērķi ir ambiciozi. Tirgus iekarošanas panākumu atslēga būšot agresīva mārketinga politika, kā arī reģiona mērogā unikālas ražošanas tehnoloģijas – jau tagad Latvijā testa režīmā tapušie siltummaiņi izgriežot pogas Rietumu analogiem.

Salaspils ražotnē ieguldīti 11 miljoni eiro (apm. 7,7 milj. Ls), trešdaļa ir ar LIAA atbalstu iegūtais ES finansējums, pārējo veido uzņēmuma Latvijas, Krievijas un Vācijas privāto akcionāru ieguldījums. J. Dobrijans paredz, ka divu gadu laikā Eko Air ar zīmolu Alfa Nordic Technologies (ANT) jānostiprinās Eiropas vadošo siltummaiņu ražotāju pirmajā piecniekā, ko šobrīd veido tādi pasaules līmeņa spēlētāji kā Danfoss, SWEP, Alfa Laval, GEA u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Garantiju aģentūrai aizliedz slēgt līgumus par 28 miljonus latu vērtā riska kapitāla pārvaldību

Žanete Hāka, 14.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) aizliedzis slēgt Latvijas Garantiju aģentūrai (LGA) līgumus par riska kapitāla pārvaldīšanu 28 miljonu latu apmērā, liecina paziņojums IUB.

Sarunu procedūrā par uzvarētājiem tika atzīta personu apvienība Jānis Skutelis, Ģirts Milgrāvis, Jānis Liepiņš, SIA ZGI Capital un SIA Capitalia Investīciju pārvalde.

Izvērtējot vērtēšanas rezultātus, vairākas riska kapitāla pārvaldes kompānijas – personu apvienība Ēriks Fricsons, Jānis Leimanis, Zigmārs Reklaitis, Andris Keziks, Innovation Growth Capital, LABACA Venture Capital un SIA EIF komanda - nolēmušas iesniegt sūdzību IUB.

Sūdzību iesniedzēji norāda, ka atbilstoši Sarunu procedūras nolikumam kritērijā par dalībnieku pieredzi bija jāvērtē komandas dalībnieku iepriekš veiktās investīcijas, to atbilstība plānotajam fondam, katra dalībnieka individuālā loma, investīciju skaits un veiksmīgums, turklāt izvērtējums bija jābalsta uz divu augstāk novērtēto komandas dalībnieku individuālo novērtējumu summu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atkritumu apsaimniekošana

Sper lielu soli pretī zaļākai videi

Ilze Žaime, 26.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA "Getliņi EKO" nosvinēti spāru svētki jaunajai bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes rūpnīcai, kura darbu uzsāks 2021. gadā. Rūpnīca aizņem piecu hektāru platību un tās izveidē investēti 40 miljoni eiro.

Tā tiek būvēta poligona teritorijā projekta "Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstādes iekārtas izveide poligonā "Getliņi"" ietvaros, un tās būvnieki ir pilnsabiedrība "MRKV", kas sastāv no būvfirmām "Velve" un "MRK serviss".

Jaunajā rūpnīcā tiks radītas apmēram desmit jaunas darba vietas. Darbs tiks nodrošināts biologiem, ķīmiķiem, kā arī auto vadītājiem un tehniskajiem darbiniekiem.

No projekta investīcijām lielāko daļu - 29,6 miljonus eiro - sedz Kohēzijas fonds. SIA "Getliņi EKO" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns norāda, ka šīs investīcijas atpelnāmas nebūs: "Tas nav biznesa vai komerciāls projekts, tas ir vides jautājums, kādā veidā mēs tiekam vaļā no bioloģiskiem atkritumiem un kādā veidā tos pārstrādājam".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības valsts kontroles birojs ir pieņēmis ekspluatācijā pirmo sausās fermentācijas bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes kompleksu Latvijā, kas ir lielākais šāda veida pārstrādes komplekss Baltijā.

7.aprīlī uzsākts jaunā kompleksa testēšanas periods un plānots, ka pirmie bioloģiski noārdāmie atkritumi tuneļos tiks ievietoti šā gada maijā. Komplekss atrodas poligona "Getliņi" teritorijā, un tas uzbūvēts Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta "Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstādes iekārtas izveide poligonā "Getliņi"" ietvaros.

Fotogrāfijas skatiet galerijā!

Kompleksa testēšanas un ieregulēšanas periods kopumā norisināsies 9 mēnešus, aprīlī tiks veikta reaktoru piepildīšana ar ūdeni, uzsildīšana un baktēriju ieaudzēšana, bet maijā tiks uzsākta secīga tuneļu aizpildīšana - vienā tunelī vienlaicīgi izvietojot aptuveni 500 tonnas bioloģiskos jeb pārtikas un dārza atkritumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Getliņi 50% no gada peļņas gūst, pārdodot elektroenerģiju

Lelde Petrāne, 20.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 20. jūnijā SIA Getliņi EKO atzīmēs 10 gadus kopš poligonā tika sākta elektronerģijas ražošana. Lēmums par šī elektrobloka izveidi un elektronerģijas ražošanu bijis viens no nozīmīgākajiem soļiem ceļā no postpadomju atkritumu izgāztuves uz mūsdienu poligonu Getliņi.

Aprēķini liecinot, ka gadā šajā vietā tiek saražots līdz pat 56% no visas Latvijā saražotās biogāzes.

Šobrīd Getliņi gandrīz 50% no savas ikgadējās peļņas gūst, pārdodot elektroenerģiju. Tas dodot iespēju ne vien pelnīt un investēt līdzekļus attīstībā, bet arī saglabāt Rīgas reģiona iedzīvotājiem viszemāko atkritumu noglabāšanas visā Latvijā un Baltijā. Energobloka darbība un elektroenerģijas ražošana esot pamats, pateicoties kuram iespējams attīstīt ekoloģiskās lauksaimniecības projektus (tomātu, ziedu un zemeņu audzēšana) poligonā Getliņi.

«Elektrības ražošana ir viena no redzamākajām lietām, kas atšķir mūsdienu poligonu Getliņi no vēsturiskās atkritumu izgāztuves, kas šajā vietā ir kopš pagājušā gadsimta. Tie Getliņi, kas tika dibināti 70 gados un Getliņi mūsdienās - tās ir divas diametrāli pretējas pasaules. Getliņu patiesā attīstība sākās 1997. gadā, kad divas pašvaldības - Rīgas un Stopiņu- un Vides un Reģionālās attīstības ministrija, nodibināja SIA Getliņi EKO, piesaistīja finansējumu un vienojās par atkritumu apsaimniekošanas poligona izveidi un attīstību. Šis ir bijis gandrīz 15 gadu garš darbs, kas vēl arvien turpinās, jo Getliņi attīstās nepārtraukti,» norāda Imants Stirāns, Getliņi EKO valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Baltcom mājsaimniecībām piedāvās zaļo elektrību

Dienas Bizness, 16.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltcom ir izstrādājis jaunu produktu Baltijas elektroenerģijas tirgū, un Latvijas iedzīvotājiem piedāvā starptautiski sertificēto eko enerģiju, informē Baltcom sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Tauriņa.

Baltcom ir pirmais uzņēmums Baltijā, kas saņēmis eko enerģijas sertifikātu zaļās elektroenerģijas apliecinājumam.

No 2015.gada 1.janvāra, līdz ar Latvijas elektroenerģijs tirgus atvēršanu, Baltcom ikvienai mājsaimniecībai Latvijā varēs piedāvāt gan standarta elektroenerģiju, gan eko enerģiju, kas marķēta ar videi drošo ekoenerģijas sertifikātu. Jau šodien jebkurš Baltcom klients var saņemt standarta elektroenerģijas piedāvājumu.

uzņēmums skaidro, ka eko enerģijas patērētāji saņems zaļo elektroenerģiju, kas atbilst starptautiski atzītiem ilgtspējīgas vides standartiem, un varēs saņemt precīzu informāciju par elektroenerģijas izcelsmi. Šis ir Eiropā vienīgais sertifikāts, ko atzīst visās Eiropas valstīs. Baltcom paredz, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji novērtēs šo videi draudzīgo elektroenerģiju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijā lielākā vides resursu apsaimniekošanas uzņēmumu grupa AS “Eco Baltia” 2023.gada pirmo pusgadu noslēgusi ar 112 miljonu eiro konsolidēto apgrozījumu, kas, salīdzinot ar pagājušā gada pirmajiem sešiem mēnešiem, palielinājies par 13% (2022.gada pirmajā pusgadā – 98,7 miljoni eiro).

Grupas konsolidētā EBITDA, kas aprēķināta pirms nemateriālās vērtības samazinājuma atzīšanas, sasniedza 16,7 miljonus eiro salīdzinājumā ar 14,6 miljoniem tajā pašā periodā pērn, savukārt peļņa bijusi 2,9 miljoni eiro. Kāpumu galvenokārt ietekmējusi jaunu uzņēmumu iegāde, kā arī stabilais sniegums vides apsaimniekošanas sektorā un mērķtiecīgais darbs pie procesu efektivizācijas un automatizācijas.

AS “Eco Baltia” valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs: “Kāpinot uzņēmuma rādītājus, izdevies pierādīt, ka arī svārstīgā ekonomiskā situācija valstī un starptautiskajos tirgos var būt gana labs posms biznesa attīstībai. Pēdējos gados esam paplašinājušies Latvijā, Lietuvā un Čehijā, arī šogad turpinot palielināt “Eco Baltia” kopējo uzņēmumu un pakalpojumu portfeli. Vienlaikus grupas stratēģiskajā attīstībā liels ieguvums ir mūsu lielāko akcionāru, “INVL Baltic Sea Growth Fund”, pienesums un profesionālais redzējums uzņēmuma izaugsmē, kas palīdzējis stiprināt “Eco Baltia” pozīcijas gan Baltijā, gan starptautiskajos tirgos.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zīmola "Foldlife" mērķis ir panākt, ka kartona mēbeles pircēju acīs kļūst par tādu pašu produktu kā līdz šim plašāk lietotās metāla, koka un plastmasas mēbeles.

Produkts patlaban ir pārtapšanas stadijā no eksotiska eko dizaina priekšmeta uz plaša patēriņa preci.

Mēbeļu ražošanā tiek izmantots gofrētais kartons, kas pilnībā saražots no pārstrādātas makulatūras un kuru ražo arī Latvijā. Kartona mēbeles atbilst nākotnes zaļās ekonomikas galvenajiem principiem - izgatavotas no atjaunojamiem dabas resursiem, no otrreiz pārstrādātiem materiāliem, aizņem maz telpas gan lietojot, gan transportējot, ir 100% pārstrādājamas vai 100% sadalās dabā, nenodarot kaitējumu.

Pieprasītākie zīmola produkti ir kartona soliņi, bet ārvalstu tirdzniecības partneri bieži izvēlas komplektu – soliņš, krēsls un galds. Patlaban uzņēmumā norisinās tehnoloģiski uzlabojumi ražošanas procesā, dažiem produktiem pārstrādājot dizainu, lai tie būtu ražojami bez roku darba. Visus dizaina risinājumus izstrādā uzņēmumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā un Baltijā vienīgā biotehnoloģiskā fabrika šogad saražojusi divas tonnas dabisko baktēriju masas, kas ir pietiekami, lai attīrītu 1000 tonnu ar naftas atkritumiem piesārņotas grunts. Tālāk uzņēmums plāno kāpināt ražošanas apjomus un meklēt produkta noietu ārvalstīs.

Uzņēmums plāno arī sākt izmantot dabisko baktēriju masu arī rūpnieciski piesārņota ūdens attīrīšanā Rīgas ostas akvatorijā un Daugavā.

Šogad biotehnoloģiskā fabrika saņēmusi arī patentsu, kas apliecina bioloģiskās metodes izmantošanas efektivitāti piesārņotas grunts attīrīšanā.

SIA Eko osta vadītājs Andrejs Laškovs atzīst, ka tālākie uzņēmuma plāni saistīti arī ar baktērijas masas eksportu. Darbu pie šī projekta plānots uzsākt jau nākamgad.

Uzņēmuma vadītājs ieceri ražot eksportam vērtē kā reālistisku, jo grunts un ūdens attīrīšana ar bioloģisko metodi, tajā skaitā izmantojot dabisko speciāli kopā ar Latvijas Universitātes zinātniekiem izaudzēto baktēriju masu, ir progresīva un videi draudzīgāka. Pašlaik Latvijā uzbūvētā biotehnoloģiskā fabrika ir vienīgā Baltijas valstīs, kas nodrošinās pieprasījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Investējot 3,7 miljonus, Jelgavā atklāta PET granulu ražotne

Līva Melbārzde, 13.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eco Baltia atklāj jaunu rūpnīcu, kas PET pudeles pārstrādās granulās . «Investējot 3,7 miljonus latu mūsu jaunajā ražotnē Jelgavā esam spēruši nākamo soli PET pudeļu pārstrādē. PET granulas ir nākamā pakāpe aiz PET pārslu ražošanas, ko savā PET Baltija rūpnīcā jau darījām līdz šim. Granulas ir augstvērtīgāks produkts nekā pārslas, kas mums ļauj paplašināt savus noieta tirgus un apliecina mūsu grupas vēlmi, kļūt par pilna cikla otrreizējo pārstrādātāju,» DB sacīja Eco Baltia valdes priekšsēdētājs Artūrs Skroderis.

Pievienotā vērtība, ko uzņēmumam dod granulu ražošana, ir papildu 250 eiro/ t. Granulas tiek pārdodas uz dažādām valstīm, bet viens no lielākajiem klientiem atrodas Lietuvā, kas no PET granulām ražo jaunas PET pudeles.

Jaunā Eko PET ražotne Eco Baltia grupā ir jau trešā – Nordic Plast pārstrādā dažādus plastmasas izstrādājumus, piemēram, plēvi, PET Baltija pārstrādā PET pudeles pārslās, bet Eko PET ir iekārta, kas minētās pārslas uzkarsē līdz 180 grādiem, sašķidrina un tad šo masu izlaiž caur lielai gaļasmašīnai līdzīgu iekārtu, kur zem ūdens šķidrā masa sacietē nelielās plastmasas lodītēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Jaunas tehnoloģijas ļauj Latvijas siltumnīcām konkurēt Baltijā un Austrumeiropā

Sandra Dieziņa, 19.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos piecos gados Latvijā tapušās modernās siltumnīcas ļauj konkurēt Baltijā un Austrumeiropā. Jaunas tehnoloģijas un moderni risinājumi ļauj nodrošināt tirgu ar dārzeņiem pāris mēnešus agrāk, nekā tas bija ierasts. Turklāt investīcijas ļāvušas audzēšanā ieviest jaunas dārzeņu šķirnes un palielināt ražību.

Moderna bāze

Viena no modernākajām siltumnīcām Baltijā uzbūvēta Kārsavas novadā, netālu no Krievijas robežas. SIA Latgales dārzeņu loģistika (LDL) 1,5 miljonus eiro vērto ziemas siltumnīcu kompleksu Mežvidi oficiāli atklāja 2013. gada 1. martā. Tā aprīkota ar modernākajām iekārtām, tostarp apgaismošanas, laistīšanas un citām. Mežvidu trumpis – siltumnīcā izmanto siltumenerģiju, kas iegūta no biomasas, savukārt pagājušā gada rudenī siltumnīcā instalēti vieni gaismas diožu moduļi Greenpower LED, kas ražoti Philips. LDL valdes loceklis Edgars Romanovskis stāsta, ka jau šobrīd var secināt – energopatēriņš nav audzis, lai arī rudens/ziemas sezona bija tumša , tuvu polārās nakts apstākļiem, tādēļ nācies dubultot kopējo apgaismošanas apjomu. LED apgaismojums neesot lēts pasākums, taču ilgtermiņā tas varētu attaisnoties, jo ir energoefektīvs.

Komentāri

Pievienot komentāru